Ik heb nu ongeveer een jaar Japanse rijstvisjes en hieronder kun je lezen hoe het gaat!
Japanse Rijstvisjes (MEDAKA) houden en kweken.
Ik ben vorig jaar pas in aanraking gekomen met Medaka, maar laat ik eerst even bij het begin beginnen!
Een paar jaar geleden heb ik deze vijver gebouwd en de inhoud is zo’n 6000 liter water, en daarin zwommen de goudvissen!
Maar eerlijk is eerlijk ik was de goudvissen een beetje zat, je kon niet langs de vijver lopen of ze kwamen al naar boven om te happen naar voer ook al zaten ze tot de nok toe vol met voer.
Toen kwam mijn schoonzoon met de opmerking dat er voor de vijver veel andere visjes waren die goed winterhard zijn!
Ik had schijnbaar een lange tijd zitten te slapen maar goed ik ben internet opgedoken en kwam al snel op rainbow shiners, (regenboog elritsen) Elritsen dus!
Dus ik ben internet opgedoken op zoek naar dit visje, en een verkoper gevonden, het waren nog jonge visjes maar goed jonge visjes worden ook groot, ook heb ik enkele Goudelritsen gekocht!
Maar niet voordat ik me had ingelezen, ik kwam er al snel achter dat de vijver aangepast moest worden, grotere pomp, betere filters, een grotere zuurstofpomp en zorgen voor meer stroming!
Regenboog elritsen zijn zuurstof minnende visjes en dus hebben ze zuurstofrijk water nodig en stroming.
Ik vergelijk ze een beetje met zalmpjes of forelletjes , ze zijn super snel en ze vinden het heerlijk om tegen de stroom in te zwemmen en dat doen ze dan ook graag!
Ik had dus goudvissen, goudelrits en regenboog elritsen en ik besloot om de goudvissen eruit te vangen en weg te geven aan kennissen met een grote vijver en dat lukte.
Althans dat dacht ik, ze hadden net kuit geschoten en dus ben ik er nog niet van af, ach een paar goudvisjes was ook geen ramp maar het zijn inmiddels al weer flinke rakkers dus kan ik weer opnieuw beginnen!
Maar goed toen kwam het plan om ze te gaan kweken, en dat is een hoofdstuk op zich en dat verhaal vind je ergens op deze website, ik kan we zeggen dat het na twee jaar een groot succes was want ik heb er nu heel veel haha.
IK kocht tussendoor ook nog wat geelvin en roodbuik elritsen erbij, en een paar Chinese Danio’s!
En vorig jaar kwam ik in aanraking met Japanse rijstvisjes, ik wilde wat visjes voor de oppervlakte en tataa, dus heb ik vorig jaar diverse visjes gekocht diverse kleuren meer hierover vind je elders op deze website!
De meningen over het kweken verschillen nogal, gezien mijn kweek ervaring met de Regenboog Elrisjes dacht ik ook meteen moeilijk!
Nou kort gezegd het kweken van Medaka is makkelijker dan je denkt, veel kwekers doen het in groen water!
Nou ik dus niet en stilstaand water hoeft ook niet en het water zo’n 24 graden hoeft ook niet, dit is mijn mening anderen denken er anders over, ik doe het op mijn eigen manier en dat is…..
Het begint natuurlijk met wat papa en mama rijstvisjes en dan begint het verzamelen van eitjes en dat is super makkelijk, je hangt drijvende ingeknipte schuursponsjes tussen de papa’s en mama’s en dan wachten.
Ik ben in de winter begonnen met het kweken daarvoor heb ik op de zolder grote bakken gezet drie naast elkaar, zuurstof pompjes, filters en lampen er boven en klaar, oja ook nog verwarming.
Ik had de vissen op kleur bij elkaar zitten, het aantal uren licht en de water temperatuur is belangrijk, elke week verving ik 10 a 15 liter water ca 1/3 deel.
Ook goed voer is belangrijk, verse artemia, of gedroogde artemia eitjes, en medaka voer van Hakiri.
Het duurde niet lang voordat de eerste eitjes er waren, de drijvende schuursponsjes deden hun werk super, een grote fout had ik wel gemaakt ik had zuurstofplanten uit de vijver in de bakken gedaan!
En tussen de plantjes zaten libelle larven en meer dan een, ik kwam daar veel later pas achter, kort gezegd ik was druk bezig om visjes te kweken dat als voer diende voor de libelle larven, en geloof me dat zijn echte vraatzuchtige monsters!
Na een tijdje kwam ik daar achter en heb ik het probleem aangepakt, en toen ging ineens het kweken van Medaka veel beter, maar top ging het nog niet!
Een bak water, verwarming, en wat zuurstof planten en meer was het niet, ik heb nog geprobeerd algen te kweken omdat dat volgens internet beter ging, groen water noemen ze het maar helaas er kwamen jonge visjes maar niet veel!
Ik besloot meer op mijn gevoel af te gaan, en dieper internet op te duiken voor meer info, ik ging een zuurstof blokje erin hangen en een speciaal filter waar kleine visjes vriendelijk.
En toen ging het beter, er kwamen meer visjes, ik voerde verse artemia en ook spirulina poeder, kleine beetjes maar een keertje vaker, en dat ging beter nu gaat het top, ik wil geen honderden jonge medaka maar gewoon voor mezelf en eventueel voor vrienden!
Heb je een bak met veel planten dan zetten Medaka ook de eitjes af in de planten en de baby’s worden dan opgegeten door hun eigen ouders, je zou zuurstof planten ook over kunnen brengen naar een andere bak!
Een keer in de week wissel ik de sponsjes af voor nieuwe en deze gaan dan in een zwarte kuip, gekocht bij Karwei het is een specie kuip rechthoekig en deze heb je in 45 of 65 liter en dat werkt perfect.
In de tuin heb ik buiten de vijver van ca 6000 liter, en dan heb ik nog een paar grote teilen in de tuin en in deze teilen gaan de kleine visjes, deze komen van de kweekzolder als ze er klaar voor zijn!
De water temperatuur is belangrijk voor de eitjes is het water koud dan duurt het langer voor er jonge visjes komen en is het water warmer dan gaat het sneller! Er zal vast een minimale en maximale temperatuur zijn maar die weet ik niet!
Ik voer met Spirulina poeder, stofvoer maar dan wel goede kwaliteit bijvoorbeeld van het merk Hakari, ook Artemia eitjes gedroogd, of zelf gekweekte Artemia (pekelkreeftjes).
De volwassen medaka krijgen ook als het kan verse watervlooien die ik zelf in de tuin kweek en muggenlarven deze komen vanzelf in de bakken met water waarin ik ook watervlooien kweek, vers eiwitrijk voer is altijd goed!
De jonge visjes voer ik minimaal twee keer per dag liefst drie keer maar als je levende Artemia voert dan is twee keer genoeg vind ik zelf, de verse Artemia leeft bijna een dag!
Mijn menig is dat de eitjes beter uitkomen bij een lichte stroming en met een zuurstof blokje, er zullen altijd eitjes zijn die niet uitkomen, ik gebruikte ook wel eens wat anti schimmel in het begin toen ik net begon met kweken, maar nu niet meer.
Ik heb al vele jonge visjes gekweekt en ik heb ze nu ongeveer een jaar en kweken is een makkie maar het was wel even een leerweg, ik kweek hobbymatig dus niet voor het geld, of ik nu 10 of 20 jongen kweek vind ik niet zo belangrijk!
Ik wist niet dat Medaka ook van wat stroming houden en ook een zuurstof blokje is niet onbelangrijk, in onze grote vijver zitten veel kleine visjes, regenboog Elritsen worden niet echt super groot en de jongen van vorig jaar zijn maar net iets groter dan de medaka.
In een deel van de vijver is bijna geen stroming, je zou denken dat daar de meeste medaka zwemmen maar nee hoor ik zie ze regelmatig tegen de stroming in zwemmen.
Ja je leest het goed ze zwemmen tegen de stroming in, ze blijven wel wat dichter aan de kant maar in de stroming zwemmen vinden ze blijkbaar heerlijk maar niet continue, maar vaker dan je verwacht!
En bang zijn ze ook niet, ze gaan niets uit de weg, kleine bikkels zijn het en een perfecte aanvulling in onze vijver!
Ik ben vast nog wel wat vergeten maar goed dit is op dit moment mijn verhaal!
Heb je vragen en of opmerkingen stuur ze gerust naar henkhorck@upcmail.nl
IKKE