Medaka (Japans Rijstvisje) De Kweek en meer.

12-05-2025
De meeste medaka zwemmen nu verdeeld over drie bakken in de tuin, ik denk dat het wel even wennen is voor de visjes, ik zie ze nu lekker in de zon zwemmen of beter gezegd ze liggen stil in de zon lekker aan het genieten van het zonnetje!
Ze komen van de zolder en daar was het ook een stuk warmer maar volgens velen zijn medaka sterke visjes en kunnen ze wel tegen een stootje in het najaar gaan ze weer naar de zolder!
Mochten er eitjes komen dan gaan deze ook naar zolder daar heb ik een bak staan speciaal voor baby’s!
Op dit moment gaat het dus goed en ik hoop dat het deze zomer ook zo blijft!

IKKE

04-03-2024
Tot nu toe gaat het goed, ik zie steeds meer jonge visjes zwemmen en dat is top, dus het gaat goed!

IKKE

14-02-2025
De visjes, de eitjes en de uitgespoelde planten zitten een dag in de nieuwe bak, en ik zag enkele visjes zwemmen dus dat is goed, of ze het allemaal overleefd hebben weet ik niet, maar de libelle larven zitten er niet meer in en ook de rommel op de bodem is weg.
Een mooie schone bak waarin de kans dat er meer visjes komen nu veel groter is geworden, dus dat is alleen maar goed!
Nu afwachten of er meer visjes bijkomen, met de productie van de eitjes gaat het goed, nu laat ik de bak mooi met rust en dan zien we het wel!

IKKE

13-02-2025
Ik heb een bak bijgekocht en vandaag heb ik alle eitjes en jonge visjes omgezet naar deze bak, ik had steeds het gevoel dat ik alle vraatzuchtige libelle larven nog niet gevangen had omdat er wel jonge visjes waren maar dat er niet veel bij kwam, en dan wil je zeker weten dat de libelle larven niet de jonge visjes opvreten!
En ja dus ik heb er nog twee gevonden, dat probleem is opgelost en nu afwachten!

IKKE

05-02-2025
Vandaag toch maar actie ondernomen ik heb de bak waarin de jonge medaka zitten toch maar even aangepakt, jonge visjes, plantjes en de sponsjes met eitjes eruit gehaald.
De waterplanten uitgespoeld en de bak met een fijn visnetje helemaal leeg gevist, toen alles in stappen weer in de bak gedaan, en ik heb zo’n acht vraatzuchtige libelle larven gevonden, deze zwemmen nu in de grote vijver!
Ik hoop dat ik hiermee de levens van vele jonge visjes heb gered.
De jonge visjes die rond zwemmen doen het prima en volgens mij zijn ze sterker dan je zou verwachten!

IKKE

03-02-2025
Ik had wat kleine aanloop problemen bij de kweek, ik heb ontdekt dat in de zuurstofplanten die in het najaar uit de vijver heb gehaald voor in de bakken voor de Medaka, dat daar een paar libelle larven zijn terecht gekomen nu dacht ik dat ik ze eruit had gehaald maar volgens is er nog een achter gebleven en deze zit, maar zeker is het niet toevallig in de bak van de baby visjes.
Dus de komende dagen maar even kijken of het echt zo is of dat ik me vergist heb, libelle larven zijn vraatzuchtige kleine monsters en deze wil je echt niet tussen de jonge Medaka hebben.
Ik hoop dat ik het me verbeeld heb, voor de rest gaat het goed de eerste dagen zijn het moeilijkst als ze een week of wat oud zijn dan zijn ze wat sterker!

Word vervolgd

IKKE

31-01-2025
Ik heb al zeker zes jonge visjes geteld maar het zouden er ook meer kunnen zijn ze zijn ook zo klein, en ze zijn ook nog eens super snel voor zo’n klein visje, het is niet zo dat ze steeds snel zwemmen hoor maar ze kunnen het wel!
Ik voer regelmatig maar dan maar een piep klein beetje zoals spirulina, azijn aaltjes en first bites en binnenkort ook verse artemia, maar ze zijn nu nog wel heel erg klein!
We zullen kijken hoe het de komende dagen gaat.

IKKE

30-01-2024
Gisteren schreef ik dat er jonge visjes zouden moeten zijn maar dat ik er nog geen gezien had maar ik heb er net een paar gezien, zeker drie yess.
Ik heb de laatste dagen in de kweekbak zitten turen naar de bodem op zoek naar jonge visjes ik had namelijk gelezen dat ze de eerste paar dagen op de bodem zouden liggen, maar nee ze zwemmen gewoon aan de oppervlakte, en ze zijn super klein rond  zo’n drie a vier millimeter!
Ik heb er een foto van gemaakt de allereerste Medaka jongen!


Alle foto’s zijn ingezoomd genomen de eerste wat extra, zodat ze duidelijk zichtbaar zijn, ze zijn veel kleiner dan ik had verwacht, maar nu ik dit weet zal ik ze de volgende keer veel vlugger vinden!
Nu regelmatig voeren en hopen dat ze goed groeien!

IKKE

29-01-2025
In theorie zouden er al jonge visjes moeten zijn maar in de praktijk helaas niet, nog niet ik ben nog maar net begonnen en ik ben nog leerende, maar eerst een beetje geduld de eitjes zitten nog maar pas in water dat warmer is en ook de andere bak heb ik tussendoor nog aangepast!
!2 januari en nu is het 29 dat zijn dan 17 dagen, maar de eerste sponsjes met eitjes heb ik in een bak gehangen met veel groen dus, en ik ben bang dat jonge visjes daar nu nog niet opvallen, de visjes in de andere bak heb ik er later in gehangen en de temperatuur heb ik later nog aangepast.
Kortom ik heb diverse dingen tussendoor nog verbetert en aangepast, nu is het dus afwachten of ik daar goed aan gedaan heb, de tijd zal het leren, de eitjes blijven wel komen dus daar ligt het niet aan!
Een beetje geduld van mijn kant is dan nu ook wel op z’n plaats en dat is voor iemand met ADHD niet altijd makkelijk!

IKKE

26-01-2025
Je leest vaak over groen water, dat is water waarin alg zit, ik heb op internet gevonden dat Spirulina poeder ook werkt, ook voor de jonge medaka, ik zoek dat nog verder uit!

IKKE

25-01-2025
Op 12 januari hadden we voor het eerst Medaka eitjes, afgelopen week heb ik een speciale kweekbak gemaakt voor de eitjes, of de eerste eitjes een succes waren weet ik niet omdat de bak waar ik de eerste sponsjes met eitjes heb gehangen, in die bak liggen steentjes op de bodem en zit vol met waterplanten.
Als daar kleine visjes in komen dan zien je dat de eerste weken niet, ze zijn zo klein dat je ze bijna niet ziet, en daarom heb ik nu dan ook een speciale kweekbak, daarin heb ik een verwarming gehangen en deze staat ingesteld op 25 graden en er ligt een zuurstof blokje in en ik heb er wat bacteriën in gedaan en wat druppels die schimmels tegengaan. want schimmel op eitjes wil je niet!
Nu is het dan ook afwachten, van ei tot vis hangt af van de temperatuur, gemiddeld tussen de 7 en 10 dagen volgens internet ik heb ook al een getal van 12 en 14 gezien, dat zal dan allemaal wel met de temperatuur te maken hebben!
Hoe dan ook op dit moment hebben we nog geen jonge visjes, ik heb al wel azijn aaltjes toegevoegd mochten er toch baby visjes zijn dan is er wat, azijn aaltjes kunnen wel in zoet water leven maar ze kunnen niet vermeerderen.
Ik kweek zelf Artemia en voer dit op dit moment aan de vaders en moeders van de eitjes want de productie van eitjes gaat door elke dag wel een paar!
Nu is het afwachten of het gaat lukken, dus ook nu weer word vervolgd!

IKKE

20-01-2025
Zoals ik al schreef zijn er de eerste Medaka eitjes yeahhh en dat midden in de winter, oké eerlijk is eerlijk ze zwemmen lekker rond in verwarmde bakken met veel planten, zuurstof en filter.
Elke zondag vervang ik een deel van het water enz enz.
Op dit moment krijgen de medaka een of twee keer per dag verse Artemia (pekel kreeftjes) deze kweek ik zelf meer hierover kun je elders op deze website vinden.
Ik heb in elke bak schuursponsjes hangen, daarop zetten de Medaka hun eitjes af, deze sponsjes verplaats ik als er eitjes op zitten naar een kweekbak, maar dat ga ik morgen aanpassen.
Ik heb voor de eitjes een bak van 30 liter water staan en ik heb geen idee of ze nu wel of niet uit hun eitjes komen omdat ik dat nu niet kan volgen, oke er zal een moment komen als het gelukt is dat je kleine visjes ziet rond zwemmen!
Eigenlijk is mooier om te zien of er daadwerkelijk jonge visjes zijn, en daarom ga ik morgen van een doorzichtig kunststof aquarium een kraamkamer maken, zodat ik veel beter kan zien of er jonge Medaka visjes worden geboren.
Ik heb twee kleine aquarium verwarming elementen besteld, ik heb me wat beter ingelezen en 25 graden was een mooie temperatuur voor de eitjes en dus ook voor de baby visjes.
Ook kan ik in de kleine baby bak wat anti schimmel druppeltjes doen, en de eerste dagen ook beter voeren met Azijn aaltjes, zijn ze een paar dagen oud en zwemmen ze vrij rond dan gaan ze naar de grotere bak.
Dit is dus het plan en dan zullen we zien hoe het gaat ik denk dat het beter zal gaan en ook mooier is om naar te kijken.

Word vervolgd

IKKE

17-01-2025
Gisteren en vandaag hebben de Medaka voor het eerst verse Artemia gehad en dat was superleuk om te zien, inplaats van het voer van de oppervlakte happen waren ze nu overal in de bak op jacht naar de zwemmende Artemia, was een prachtig gezicht om te zien!

IKKE

16-01-2025
Elke dag vind ik wel een paar eitjes tussen de drijvende schuursponsjes deze zet ik dan over naar een andere bak, ik noem het maar de medaka kweekbak en daar hoop ik natuurlijk dat de eitjes kleine visjes gaan worden!
Ook bij de witte medaka’s heb ik net de eerste eitjes gevonden, wat nu??
Het ligt aan de temperatuur van het water hoe lang het duurt voordat de jonge visjes worden geboren, ze teren de eerste drie dagen op hun dooier zakje.
Dan…….ik las iets over groen water ik denk dat het alg is maar voor de rest weet ik het niet, ik heb geen groen water ik ga beginnen met micro voer zoals ik dat ook met de de regenboog elritsen doe!
Ik ben zoals ik al schreef gisteren begonnen met het kweken van Artemia, Azijn aaltjes heb ik heb ik het hele jaar door staan in flessen en dat is er nog first bites van Hikari, ook wel stofvoer genoemd het is een super fijn poeder.

Nu zul je inmiddels wel weten dat het kweken van Medaka voor mij nieuw is, jaren geleden zat ik in de zelfde situatie toen ik met de kweek van Regenboog elrisen ben begonnen, toen had ik daar ook nog geen kennis van, nu lukt het redelijk goed om ze te kweken!
Medaka zou makkelijker moeten gaan met alles wat ik geleerd heb, binnen een paar weken hebben we daar ook antwoord op!

Word vervolgd

IKKE

14-01-2024
Morgen komt de nieuwe Artemia kweekset binnen, deze is groter dan degene die ik had. Zoals ik al schreef zijn er de eerste eitjes van Medaka, voor mij ook de eerste keer dat ik probeer te kweken met deze visjes!
De eerste Medaka eitjes zijn van de medaka mix dat zijn divers kleurtjes door elkaar, in de bak waar de witte Medaka zitten gebeurt nog niet veel.
Maar het is nog vroeg, over een weekje of wat weten we meer!

IKKE

12-01-2025
Sinds september zitten of beter gezegd zwemmen de Medaka’s in bakken op zolder, in de bakken zit verwarming en hangen er lampen boven, elke week vervang ik een deel van het water enz.
Ik heb van drie bakken twee gemaakt in de ene zitten de witte Medaka en in de ander de bonte verzameling Medaka, en sinds kort heb ik er ook de drijvende schuursponsje in gedaan.

Zo met de gedachte wie weet, misschien doen ze het en misschien ook niet, want de Medaka zet hun eitjes af in zo’n drijvend schuursponsje dat is ruw en daar plakken de eitjes beter in, en stel dat er eitjes in zitten dan is het makkelijk om ze dan te verzamelen en apart te zetten.
In een grote bak met veel planten kan het ook zijn dat het wel goed gaat, alles op een natuurlijke manier dus.
Hoe dan ook vanmorgen zaten er eitjes in sommige drijvende schuursponsjes en dat is natuurlijk super, ten eerste is het de eerste keer dat onze Medaka eitjes hebben afgezet in schuursponsjes die ik zelf in elkaar geknutseld heb en ook de eerste keer dat we Medaka eitjes hebben.
En dan nu even zoeken hoe het verder gaat omdat dit voor mij ook nieuw is,

Als je het getal 250 deelt door de temperatuur van het water dan krijg je een getal dat aangeeft hoeveel dagen het duurt voordat de eitjes uitkomen.
Ik bak waar de eitjes uitkomen mag max 26 graden zijn 25 a 26 graden zou een perfecte temperatuur zijn om uit te komen en voor de Fry, baby visjes.
Het voeren ga ik doen met azijn aaltjes en speciaal stof voer van Hakiri en dan Artemia.

Ik heb meteen een nieuw artemia kweekset gekocht van Ziss,  Klik op >>LINK<< en je kunt zien wat het is, de eSHA 2000 is tegen schimmel en zo dat zorgt ervoor dat de eitjes die niet bevrucht zijn minder snel schimmelen.
De eitjes zijn er en de mogelijkheden ook en nu afwachten of we jonge Medaka-tjes krijgen, en dan zien we wel verder!

IKKE

28-09-2024
Alle Medaka zwemmen nu in bakken op de zolder, deze week heb ik de filtertjes erop gezet en heb ik bij de kleinsten watervlooien toegevoegd, dat zuivert het water en de super kleine watervlooien kunnen dan worden opgegeten!
Dan heb ik op advies van een Japanse kweker en blogger een spray bus PSB besteld, hij gebruikt
. ik heb deze besteld elke dag spray je een keer over het voer of en over de water oppervlakte!

En dan vervang ik ook elke week of twee weken een klein deel van het water waarin ze zwemmen, en dan hopen dat het mooie en grote visjes mogen worden die, volgend jaar buiten in diverse bakken rond gaan zwemmen!

IKKE

19-09-2024
Straks ga ik even naar de Medaka liefhebber en kweker om nog wat visje bij te halen, dit keer word het een verrassing mix en ik heb eigenlijk totaal geen idee welke kleurtjes dat gaan worden, Paul (de verkoper) zal me vast wel iets meer kunnen vertellen wat het ongeveer gaat worden!
Normaal zou ik voor de winter geen visjes kopen, maar omdat ik me bedacht dat als ik ze volgend jaar in een van de bakken of vijver wil doen ik ze beter nu kan kopen!
Je koopt eigenlijk baby visjes en deze kunnen zeer zeker nu niet in de vijver, maar misschien zijn ze straks zo gegroeid dat ze in de lente dat wel kunnen!
Ik heb de hele tuin aangepakt en ik ben van een vijver en twee teilen met waterplanten naar een vijver, twee teilen, een groot planten filter waar ook visjes in kunnen en nog een grote kuip!
Alles teilen zijn schoongemaakt, nieuwe steentjes op de bodem en in de plantenbakken voor de waterlelie en nog wat andere plantjes, bacteriën, slakken, watervlooien en nog een extra zuurstof blokje!
In de lente komen er vast nog wel ander plantjes bij maar voor nu is het oké, volgend jaar zien we het wel weer!
En ik ga ook proberen wat Medaka’s te kweken, maar niet voor de verkoop puur voor me zelf, ze worden niet zo heel oud las ik dus dan is zelf kweken wel een optie, ik weet eigenlijk nog niet of ze ook hun jongen opeten, ik zag bij Paul dat er van alles van jong tot oud door elkaar zwom, en dat vind ik juist mooi!
Een grote bak water van zo’n zes kuub is mooi maar het moet wel leven ik heb ik niets met de grote Koi’s, in een oogopslag zie je de mega grote vissen, planten eten ze op of woelen ze los, en met dit kleine grut blijf je kijken en dat vind ik zelf prachtig, maar ieder z’n ding!

IKKE

18-09-2024
Deze week gaan de flink gegroeide Medaka visjes naar de zolder, daar heb ik drie grote bakken staan met water, met slakken, waterplanten, watervlooien, groeilampen, filters enz, de visjes van de laatste kweek van de Regenboog Elritsen en de Medaka jongen zijn te klein om in de vijver te doen of in een van de andere bakken in de tuin, en met de winter voor de deur ga ik dat zeker niet doen!
Je kunt al mooi de verschillen zien tussen de Medaka jongen, de helft zijn de Medake met sluier en deze kun je nu al goed zien, voor de rest is het seizoen voorbij dus zal ik nog weinig schrijven, ik ben nog wel van plan om er nog jonge Medaka bij te kopen!
Maar mocht dat zo zijn dan kun je dat hier lezen!

IKKE

23-08-2024
De Jonge Medaka’s zwemmen lekker rond in de kweekbak, en als ik ze vergelijk met de jonge Regenboog visjes dan kan ik wel stellen dat het zeer rustige visjes zijn, de Regenboogjes zijn veel sneller en bewegelijker en daarom denk ik dat het een mooie aanvulling is in de vijver!

IKKE

22-08-2024
Sinds gisteren zwemmen er hier ook Medaka’s rond, helaas nog niet in de vijver maar in een kweekbak!
Ik ben gisteren naar een hobby kweker geweest en heb daar veel uitleg gekregen en alles wat er bij komt kijken, hij had diverse bakken en een lange smalle vijver met veel planten en diverse soorten Medaka’s!
Maar hij had ook veel zwarte rechthoekige bakken staan met kweekvissen en bakken met jonge visjes, het werkt als volgt.
Hij had diverse bakken met Medaka’s en per bak een soort, daarin dreven dan enkele ei afzet dingetjes die regelmatig gecontroleerd werden, zaten er eitjes op dan gingen de ei afzet dingetjes, ik heb nog geen idee wat de naam er van is maar goed dan gingen deze dingetjes in een bak waar na zoveel dagen de eitjes visjes werden, alle bakken hadden de naam van de visjes enz enz
Deze jongen kon je dan kopen, geen volwassen dieren maar jonge visjes, of van een paar weken oud, ik heb dus gekozen voor de jonge variant en daar betaal je dan 1 euro voor, hij had voor de kweekvissen van de Medaka Blue-Finn Lame rond de 17 euro per stuk betaald, ik heb daar nu jonge visjes van voor een euro!
Ik heb voor 50 euro visjes gekocht, normaal had ik er daar dus 50 voor gehad, maar toen ik thuis was heb ik ze geteld en het waren er 66, en dat was niet om hem te controleren maar ik wilde weten hoeveel ik er had en hoeveel er groot gaan worden!
Ik heb twee soorten gekocht  en dat zijn dus de Medaka Blue-Finn Lame en ik heb Medaka Outher Glow Lame gekocht, beide soorten zijn wit.

Op de eerste foto zie je de jonge visjes die ik gekocht heb, op foto twee de Outher Glow Lame en op foto drie de Blue-Finn Lame (sluier).
Ik moet eerlijk bekennen dat ik op dit moment nog niet alles weet maar al wel veel geleerd heb over de Medaka (Rijst Visje), ik heb wel een goede indruk gekregen bij de hobby kweker en ook van de YoyTube filmpjes die ik gekeken heb wat voor visje dit is!
En ik ben er net zo enthousiast over als over de Elritsen of Shiners die we hebben, en ik denk dat dit een super mooie aanvulling is op wat we in de vijver hebben!
En ik begin met twee soorten en dan kijk ik wel hoe het verder gaat, hoe dan ook je kunt er hier alles over lezen!
Dan is het natuurlijk wel fijn om te weten wat ze eten, nou ze eten net zoals de andere jonge visjes die we hebben Artemia, en later als ze volwassen zijn, gedroogde watervlooien, gedroogde muggenlarven en speciaal Medaka voer….

Dit voer krijgen ze vanaf een centimeter grootte, ik heb een zakje besteld dat is 40 gram en daarmee kunnen we wel even vooruit!

Word Vervolgd

IKKE

21-08-2024
Vandaag ga ik kijken bij iemand die Medaka’s kweekt en ga ik wat van deze visjes kopen, tenminste dat is het plan, het blijkt namelijk nadat ik me aangemeld heb op een speciale Medaka groep dat dit zeer sterke visjes zijn en een mooie aanvulling voor je vijver!
Ik ben dus reuze benieuwd, nieuwsgierig zelfs naar dit visje waar de mensen in deze groep zo enthousiast over zijn, binnenkort kan ik er meer over schrijven!

IKKE

17-08-2024
Op mijn verlang lijstje staat dit visje, het rijstvisje nu weet ik alleen nog niet of ik deze voor of na de winter zal gaan aanschaffen, maar dat zie ik nog wel!
Ik wil dit visje in de vijver en ook gaan kweken in twee grote teilen die ik in de tuin heb staan, ik wil deze teilen in de herfst nog gaan verplaatsen zodat ze beter zichtbaar zijn!
Ik wil ze dichter bij de vijver zodat ik ze ook kan beluchten indien nodig, maar goed dat is een ander verhaal!
Ik weet nog niet zoveel van dit visje af, moet me nog een beetje beter inlezen maar volgens internet het volgende….

Medaka, Japans rijstvisje

Oryzias latipes is een klein maar kleurrijk visje dat erg gemakkelijk gehouden kan worden in bijvoorbeeld een binnen vijvertje of nano-aquarium.
Verwarming heeft deze niet nodig en ze zijn erg gemakkelijk in het onderhoud.
Wil je de visjes zonder filter gaan houden? Ververs dan wel wekelijks het water om deze binnen de juiste waardes te houden.

In het kort:

  • Koud en warm water
  • Zeer degelijke vis
  • Combinatie mogelijk met garnalen
  • Makkelijk huisvesten binnen of buiten
  • Nieuwsgierig en niet schuw
  • Gezelschap vis
  • Top laag water zwemmers
  • Koi kleuren / bodychapes / glitterschubben
  • Relatief makkelijke kweek

Medakas (mini Koi) kunnen eenvoudig zonder enige technologie in minivijvertjes (een grote bloempot bijvoorbeeld) of nano-aquaria worden gehouden. Ideaal voor bijvoorbeeld op een balkon. Tolerantie watertemperatuur van -3 (mits genoeg diepte waarbij de bodem van de vijver niet bevriest) tot ruim 33 graden. Ze zijn een van de meest robuuste siervissen ter wereld. De Medaka zijn op deze leeftijd nog niet helemaal gekleurd en de kleur van de Medaka komt het beste tot uiting in de zon waardoor ze “glitteren” in de zon. Het zijn echte zon aanbidders en derhalve veelvuldig aan het wateroppervlakte te bewonderen.

Visgezelschap

Ze kunnen ook prima in een gezelschap aquarium en zullen zich aan de oppervlakte bevinden.
Ze worden vaak met garnalen gehouden omdat ze in theorie geen jongen garnalen eten.
Hun mond is daarvoor te klein en hebben daarom ook zeer fijn voer nodig.

Kweek

In de zomer met een hoop zon en warmte zullen de mannen gaan baltsen. Ze dansen rond de vrouwtjes en zullen zichzelf van de mooiste kant laten zien. De eitjes zullen in omliggende planten worden gelegd.

Gedrag

Zeer brutale en nieuwsgierige vissen. Als ze als een school worden gehouden zal je gedrag waarnemen zoals bij een groep kippen, waar ieder naar eten zoekt maar toch elkaar in de gaten houd.

Voedsel

Hun hoofdvoedsel buiten bestaat vooral uit pollen van planten. En minuscule vliegjes die op het water drijven. Daarnaast zul je ze algen zien afscheuren. In een aquarium hebben ze drijvend en zeer fijn voedsel nodig.
Hikari Medaka voer is daarvoor de beste keuze.

Dit bericht heb ik van Ocean & Lake gekopieerd dank daarvoor, op hun website vind je meer!

Dit visje heb ik dus op mijn lijstje staan en ik denk dat ik ze voor de winter nog ga kopen, maar we zullen het zien!

IKKE

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *