Visvoer kweken 2024-2025

Sinds ik Regenboog Elritsen in de vijver heb en ook ben begonnen ben met de kweek ervan waar nogal wat dingetjes bij komen kijken ben ik er ook over gaan schrijven.
Nu probeer ik na het vele schrijven de dingen wat meer uit te splitsen, en in dit geval gaat dat over de kweek van diverse soorten voer, zoals pekel kreeftjes, azijn aaltjes en watervlooien!
Ik voer de vissen in de vijver vaak diepvriesvoer, dat zijn blokjes met bijvoorbeeld watervlooien, bloedwormpjes enz, deze blokjes koop je bijvoorbeeld bij een dierenspeciaalzaak!
Maar toen ik begon met het kweken van de Regenboog Elritsen kwam er al snel het woord Artemia voorbij, en ik had geen idee wat het was, en dan ga je er dieper induiken!
Het blijkt namelijk dat baby regenboogjes geen ander voer eten dan voer dat beweegt, levend voer dus en dat is niet te koop in een supermarkt dus moet je dat zelf kweken maar hoe??
Gelukkig is er veel te vinden op internet en vooral als je gaat zoeken in het Engels, veel kwekers in Nederland schrijven er niet over, misschien om niet teveel concurrentie te krijgen!
Ik ben dus dieper in de wereld van dit voer gedoken en dat voer was Artemia (pekel kreeftjes),

De kweek van Pekel Kreeftjes of Artemia.

Wat hebben we nodig?


Dit is alles wat je nodig hebt voor het kweken van Artemia, in deze trechter gaat 500 cc water en twee schepjes Artemia mix, dat zijn eitjes en zout, je zet het zuurstof pompje aan en de lucht zorgt ervoor dat het water in beweging komt!
Bij een normale temperatuur heb je na een dag levende pekel kreeftjes, je opent het kraantje en het fijne zeef vangt de kreeftjes op die je dan kunt voeren, maar de kreeftjes kunnen niet overleven in zoet water dus sterven ze en zakken naar de bodem, dus let op! Voer liever een keertje vaker dan teveel kreeftjes!
Je hebt pekel kreeftjes eitjes ook in droge vorm, de eitjes zijn zonder de eischaal, gedekapseld, dit poeder kun je even voorweken in lauw water en dan ook voeren, de voedingswaarde zou hoger zijn dan de levende Artemia ik voer dit afwisselend met vers voer!

Azijn Aaltjes (Anguillula Aceti)
De eerste kweken van de jonge regenboogjes verliepen niet zoals ik had gehoopt, en een van de oorzaken was het voer, ik voerde met Artemia maar dat was iets te vroeg bleek later, de eerste dagen was het veel beter om met azijn aaltjes te voeren, microvoer dus!
Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van had gehoord maar goed we hebben Google!
Azijn aaltjes leven in Azijn zoals de naam het al aangeeft, maar niet in 100% azijn, het kweken gebeurt in mengsel van 50% Appelazijn en 50% water, met daarin stukjes appel!

Ik heb via internet bij een flessen bedrijf deze flessen aangeschaft (zie foto), ze hebben een lange hals, in de fles komen wat reepjes appel en een mengsel van 50% appelazijn en 50% water voeg daar een Ent azijn aaltjes bij!
Deze ent kun je kopen via internet, zoek op ent azijn aaltjes en dan moet het lukken, ook Marktplaats bied ze aan en een ent koop je maar een keer!
Ik ben dus begonnen met een fles en na een tijdje heb ik daarvan meerdere flessen gemaakt op de fles komt een stukje keukenrol met een elastiekje zodat er geen vliegjes in je fles komen, het papier moet lucht doorlatend zijn!
Het oogsten gebeurt op de volgende wijze, neem een klein propje vijver filter watten en knoop er een dun touwtje omheen, zorg ervoor dat het watje luchtig is en niet een strakke prop, je stopt het watje in de fles (zie foto) daarbovenop giet je schoon water, de aaltjes gaan door de watten naar boven er zitten na een tijdje al heel wat aaltjes in het schone water, zuig dan met een pipetje het water eruit en dit kun je voeren, pas op dat het niet puur azijn is!
De azijn aaltjes overleven in zoet water, maar kunnen zich er niet voortplanten en de piepkleine visjes hebben dus de hele dag voer tot hun beschikking, later ga je dan bijvoeren met Artemia en dan helemaal over naar Artemia.
Volgens internet, kun je vlok voer gaan voeren als de jongen zo’n twee centimeter zijn!

Watervlooien (Diplostraca)
Ik heb hier speciale kweekbakken gemaakt voor de jonge visjes drie op een rij, de jonge visjes zitten dus in een aparte bak van 25 Cm x 25 Cm en 30 Cm hoog.
Ik kwam op het idee om watervlooien toe te voegen  aan de kweekbak om twee redenen, ten eerste om het water te filteren nu stroomt er wel schoon water in de kweekbak maar deze heb ik op een lage stand staan.
Al het voer zoals Artemia zakt als het niet gegeten is naar de bodem en dat is niet goed voor de waterkwaliteit, ik had er al een paar slakken ingedaan deze eten dan had ik me bedacht de dode resten wel op, en dat doen. ze ook maar ik heb bijna geen slakken dit jaar dus dat hielp niet echt!
Toen bedacht ik me dat watervlooien water filteren, ze eten namelijk groen algen en bacteriën dus heb ik watervlooien uit onze regenton bij de jonge visjes ingedaan .

En tot mijn verbazing werkt het ook nog, de watervlooien zijn druk doende om het water te filteren en de piepkleine watervlooien worden opgegeten ik sla dus twee vliegen in een klap hoe mooi kan het zijn!
Ik had watervlooien bijbesteld en deze kan ik vanmiddag (11-07) ophalen, maar gisteren vroeg ik me ineens af  waarom het kweken in de regenton niet zo’n succes is!
Oké ik heb Watervlooien maar het zijn er te weinig om volop mee te voeren, omdat het er dus te weinig zijn voer ik niet met eigen watervlooien!
Ik vroeg me af wat ik fout doe? Dus ben ik internet opgedoken en ook nu weer vond ik op een Amerikaanse website een antwoord op mijn vraag, en zo zou het moeten gaan!
Neem een regenton of een kuip deze zijn te koop bij een bouwmarkt bijvoorbeeld een speciekuip deze is zwart en stevig, vul dit met water maar het liefst met regenwater of vijverwater dat is namelijk zacht water!
Koop droge gist bij een supermarkt en meng dit met water de gist moet goed gemengd worden, voeg dit toe aan het water maar zoveel dat het op een wolk lijkt, je moet je handen in het water nog kunnen zien, voeg dan wat watervlooien toe!
Als het water helder word voeg dan weer een mengsel van gist toe op deze wijze kweek je de hele zomer watervlooien, nu moet ik alleen nog uitzoeken hoe ik ze in de winter in leven kan houden!
Omdat ik met het kweken van watervlooien nu pas begin weet ik nog niet of het een succes word maar slechter dan de kweek nu gaat zal het vast niet worden!
Ik ga eerst diverse dingetjes uit proberen en zal er dan zeker nog over bloggen!

Update!
Teveel gist werkt niet, ik heb drie proef bakken staan en het beste werkt het met een klein beetje gist en zo nu en dan een spirulina tablet van het kruidvat, is het water helder dan weer een beetje voeren, teveel is dus niet goed en te vaak ook niet!

IKKE

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *