Regenboog Elritsen en de kweek ervan! 2024-2025

Ik heb op deze website al zoveel geschreven en dus ook over de vijver en alles wat er bij hoort Dus ook over de kweek van Regenboog Elritsen.
Elke keer kleine stukjes maar niet zoals ik het nu op deze pagina ga doen, na de vele fouten en misstappen en soms ook door domme dingen te doen heb ik 2023 afgesloten met veel kennis, en er is nog veel te leren en dat doe je in de praktijk.
Dus ik dacht bij mezelf dat het eens tijd werd om alles eens op een rij te zetten en dat ga ik doen op deze aparte pagina, dat is handig voor mezelf als naslag werk maar ook handig voor mensen die de kennis nog niet hebben en dat lezen en zien door mijn website te bezoeken!
Ik wil wel meteen even duidelijk maken dat het mij nog niet is gelukt om veel visjes groot te brengen, vorig jaar heb ik er maar een paar over gehouden, ik ben vorig jaar pas begonnen en het was een jaar van bijsturen en anders doen, ik daar heb ik veel van geleerd en van deze fouten, en ik zal zeker nog fouten maken, met deze fouten in mijn achterhoofd ga ik de opgedane kennis in de praktijk brengen!

ALGEMENE INFO
Sinds een paar jaar heb ik o.a. Regenboog Elritsen (Notropis Chrosomus), Rainbow Shiners in het Engels, en omdat ik dit prachtige visjes vind kwam al snel de gedachte om ze te kweken!
En ik las al erg snel dat het kweken van dit visje niet makkelijk zou zijn, tja mensen ik hou wel van een uitdaging! Maar goed we gaan even terug naar het begin!
Ik heb de vijver hier en daar een beetje aangepast zodat de regenboogjes zich als een vis in het water voelen. De regenboogjes houden van stromend water en veel zuurstof dit vooral omdat het zuurstof minnende visjes zijn, dat betekend dat ze dus anders zuurstof opnemen dan bijvoorbeeld goudvissen, dit visje houd van stromend water en daar zit vaak veel zuurstof in en daar houden ze van!
Ik ben dus meteen begonnen met een zware pomp en een groot drukfilter, merken en meer vind je elders op deze website, ik heb dus nu veel stroming en na aanschaf van een Japanse zuurstof slang en een Fujimac 100 zuurstof pomp, heb ik dat ook voor elkaar, stroming en zuurstof, ik zeg check!!!!
Ik zie dit visje een beetje als een zalmpje of als een forelletje want zo gedragen ze zich ook wel een beetje, lekker zwemmen tegen de stroming in wat ik prachtig vind en dan hebben ze nog mooie kleurtjes zoals blauwe vinnetjes!
Nu houden deze visjes ook van voer dat beweegt het voer in de stroming of voer dat aan hun bekje voorbij komt pakken ze natuurlijk meteen van de bodem eten is niet echt hun ding volgens mij, misschien als er niets anders voorhanden is! Toch pakken ze ook vlokvoer dus of het allemaal klopt?
Ik voer ze soms diepvries voer, en dat zijn watervlooien, muggenlarven enz, droogvoer heb ik van die hele fijne korreltjes, dan soms gedroogde muggenlarven of gedroogde watervlooien en ook soms dus ook vlok voer, ik wissel regelmatig af en soms krijgen ze verse watervlooien!
De visstand ziet er gezond uit dus wat wil ik nog meer? Tja jonge visjes natuurlijk!
De water kwaliteit heb ik ook op orde, het is meten en bijsturen, de stroming, zuurstof en voer check!!! meer info over voer en zo vind je elders op deze website.

Via deze twee pijpen komen vanaf twee drukfilters het gefilterde water weer de vijver in en ook via twee kranen

 

Hier kun je goed de mini kweekbak zien, daar komt via twee kranen van een van de drukfilters gefilterd water in, en daarvoor heb je een zware vijverpomp nodig, het teveel aan water dat via een andere pomp naar de kweekbakken gaat stroomt via een buis weer naar de kweekbak.
Stel dat jonge visjes via de overloop ontsnappen dan komen ze daar terecht maar ik heb geleerd van vorig jaar, ik heb de overloop in de kweekbak nu aangepast zodat me dat niet meer overkomt, tenzij ik zelf de keuze maak!
Je ziet ook goed de Japanse zuurstof slangen liggen en deze blazen voldoende zuurstof de vijver in, ook deze zijn regelbaar en staan op de video nog niet op de hoogste stand!


Dit is onze vijver, de vijver zelf bevat zo’n 6000 liter water, het water word gefilterd via twee drukfilters met UV erin.

DE KWEEK
En dan komt het, je wilt met dit visje Regenboog Elrits kweken wat ga je dan doen? Ja idd je duikt internet op en de meeste info vond ik wel op de Amerikaanse websites, en geloof me ik heb veel tijd gestoken in het zoeken!
Ik wist al snel dat de ei afzet gebeurt in zuurstofrijke stroming, op steentjes een rotsachtige bodem zoals kiezelstenen want het zijn net zalmen en/of forellen deze vissen doen dat ook in stromend water boven stenen.
De eitjes vallen dan tussen de stenen en zijn dan beter beschermd, de stroming zorgt voor voedsel en zuurstof en dus ook schoon water.
Oké stap een is dus een systeem vinden dat werkt, ik heb diverse bakjes, een hang bloempot enz geprobeerd, de eerste eitjes die ik echt zag, lagen in zeker een halve cm troep, aiii dat moest dus anders maar ik was op de goede weg want ik had wat eitjes, ehm veel eitjes bleek toen ik ze had uitgezocht!

ik denk niet dat er wat het filmpje betreft nog uitleg nodig heeft! P.S. je ziet ook een paar roodbuik Elritsen voorbij zwemmen!

Als laatste heb een bak gekocht bij de action (zie foto), ik heb een paar gaten aan de zijkant gemaakt en bij twee deksels een deel eruit uitgezaagd en daar een speciaal rvs fijn gaas in gelijmd met zuurvrije siliconen kit, dat gaas is erg glad en heb ik gekocht bij de Praxis de gladheid is veiliger voor de visjes, op de hoeken van de bak heb ik haken gemaakt en daar kan ik dan een ketting aan haken en dan de bak zoals op het filmpje in de vijver hangen maar dan wel in de stroming!
Vorig jaar hing de bak soms dagen in het water, dit jaar hang ik de bak eigenlijk op dezelfde dag in het water als ik zie dat de visjes in de paar stand zijn, ze worden dan helemaal rood en dan zijn ze helemaal wild en dat is prachtig om te zien, zie je ook op het filmpje!
Moet nog wel even melden dat ik vorig jaar misschien 5 a 8 regenboogjes heb groot gebracht, de fouten die ik heb gemaakt kun je tussendoor lezen!.
Als je namelijk de bak dagen lang in de vijver laat hangen dan komt er veel rommel op de bodem te liggen en dat wil je niet, omdat eitjes scheiden van deze rommel niet echt fijn werk is, ik zoek nog een mooie methode om de eitjes van vuil te scheiden!
Na wat foute constructies en te lang in het water laten hangen komt de volgende stap, want als alles goed ging liggen de eitjes onder in de bak, als de paring of het kuitschieten voorbij is dan giet ik de eitjes in een lange glazen of plastic beker/litermaat, de eitjes zakken namelijk redelijk snel naar de bodem wat in dit geval mooi uitkomt, ik spoel de ergste rommel weg als dat lukt, sommige rommel zakt net zo snel als de eitjes en dat wil je eigenlijk niet, maar helaas 100% schoon is mij nog niet gelukt!
Daarna giet ik ze in een schaal, ik gebruik een zwarte schaal en met een plastic pipet zuig ik dan de eitjes eruit het is een monniken werk maar moet gebeuren, daarna gaan ze in een incubator inclusie een paar druppels eSH2000 middel je weet maar nooit, voorkomen is beter dan genezen!

 

De eerste twee foto’s komen van internet, zo zie je mooi hoe de incubator eruit ziet, op de rechter foto zie je de eitjes van 20 juni 2024, je ziet dat de eitjes nog niet echt mooi schoon zijn geworden de Regenboogjes hebben piep kleine eitjes  en een zuurstof pompje zorgt er voor dat het water in beweging komt!
Nu had ik in het begin wat problemen met de incubator maar deze heb ik dit jaar opgelost, het grappig is dat ik later dit filmpje tegen kwam waar ze precies laten zien wat ik zelf ook had bedacht, FILMPJE goede tip dus, dit werkt alleen als je de incubator of tumbler in een aparte kweek bak of aquarium hebt zitten en dat heb ik dus, als er eitjes wegspoelen komen ze in de kweekbak en daar heb ik ook zuurstof blokjes in hangen!

Ik heb drie van deze bakken naast elkaar staan en ik kan in elke bak water vanuit de vijver laten lopen via een aparte pomp, maar vorig jaar spoelde heel wat jonge visjes door de overloop de grote kweekbak van de vijver in, de zuurstof blokjes zorgde voor veel beweging en de overloop deed de rest pfff, ook had ik het eerst verkeerd gedaan ging de pomp uit door storing dan zoog het water via de slang weer terug naar de pomp, weg jonge visjes!
Ik heb namelijk een vijver waar een bak aan zit waar door twee kranen water van de pomp weer in de vijver stroomt, in deze bak zitten geen vissen, dus daar komen dan straks verderop de grotere jonge vissen in. als ze groot worden tenminste!
In een van de kleine kweekbakken zit de  incubator te hangen zonder gaasje en sponsje, omdat ik er geen water inpomp giet ik er elke dag een paar liter water in uit de vijver, voorzichtig en het teveel aan water loopt dan door de overloop naar de vijver!
Maar door fouten die ik gemaakt heb, is er ook nog een extra stap die ik wel belangrijk vind, het gaasje van de incubator was verstopt dus geen stroming bij de eitjes en binnen no time schimmel op de eitjes, kweek mislukt!


Ik doe wat van dit middel bij de eitjes en in het water van de kweekbak!


De drie kweekbakken op een rij, rechts in de kast de Artemia kweek set!

VAN EI TOT VIS (eerste kweek 2024)

Dag 1 eitjes na een paar dagen krijgen de eitjes kleine staartjes, in Amerika noemen ze deze dingetjes Fry, het zijn net dikkopjes maar dan veel kleiner

Na ca 5 dagen worden ze gevoerd, ligt een beetje aan de situatie aan de temperatuur bijvoorbeeld, soms komen ze snel uit hun eitje de andere keer iets later, het is en blijft natuur.
Als de kleine dooier zakjes weg zijn dan begin ik met voeren en dat is dan ca op de 5e dag, ik begin met azijn aaltjes mooi micro voedsel, daar begin ik dus mee, maar hoe kom je daar aan?? Zelf kweken dus en ook dat was voor mij nieuw ik ben er voor de winter mee begonnen!
Belangrijk is dat je flessen met een lange hals neemt, hoe je dat doet zie je HIER ik heb een starter gekocht via internet, dat is een klein buisje met wat aaltjes waarmee je begint, omdat ik voor de winter ben begonnen heb ik al zes flessen met aaltjes, ze kunnen best wel lang leven op appelazijn, water en appel!
Als de kleine regenboogjes uit zijn gekomen en ze hebben een staartje dan zet ik ze van de incubator over in het kweekbakje, en dan begin ik dus met voeren, de azijn aaltjes overleven in zoet water, ze kunnen zich alleen niet voortplanten dus kun je snel beginnen met voeren!
Oeps, bijna vergeten want de jonge regenboogjes eten geen voer van de bodem, het moet leven/bewegen en super klein zijn, dus eerst azijn aaltjes en dan Artemia (pekel kreeftjes) en dan kun je wel met iets ander voer gaan voeren, er is ook vloeibaar voer, en poedervoer en gedroogde ontkapselde Artemia!
Er is van alles te koop en of te kweken, en als je alles goed hebt gedaan, voor mij was het een weg van vallen en opstaan, aanpassen enz enz, dus als je alles goed hebt gedaan dan heb je mooie jonge Regenboog Elritsen!
Elke kweker zal zijn of haar eigen methodes hebben, er word ook binnen gekweekt met vissen die in een aquarium leven, hier zwemmen ze rond in een ca 60000 liter vijver.

SCHEMA (van eind juni 2024) ca paar honderd eitjes

Dag 1 (20 juni) Er zijn eitjes en deze gaan nog dezelfde dag in de incubator met esH2000 tegen bacteriën en schimmels.

Dag 2 –
Dag 3 Ze hebben al staartjes (maar soms dat kan ook later zijn)
Dag 4 Ze gaan uit de Incubator en in de kweekbak

Ik heb ze van de incubator/Tumbler overgezet naar de kweekbak, zelfde bak waarin de incubator zat!

Dag 5 Vroeg begonnen met voeren van Azijn Aaltjes, dit is nog steeds iets wat ik zelf nog niet 100% weet, wanneer voer je?, hoeveel azijn aaltjes eten ze eigenlijk? dit is namelijk het eerste jaar dat ik azijn aaltjes kweek en dus nieuw wat voeren betreft!

Dit zijn azijn aaltjes

Filterwatten aan een touwtje, schoon leiding water erop en dan wachten totdat de aaltjes door de watten in het schone water zitten, dan uitzuigen met een pipet en voeren!

Dag 6 Ik zie de eerste zwarte puntjes, oogjes dus, en ze zijn beweeglijk, op de bodem en het gaat snel mede door het warme weer!

Dag 7 De kleine regenboogjes blijven op de bodem liggen, door de zuurstof blokjes blijft er nog een beetje beweging in het water!
Dag 8 Ik probeer zoveel mogelijk met azijn aaltjes te voeren ik heb nu een keer artemia gevoerd maar is nog te vroeg denk ik zelf

Dag 9 En ze zwemmen niet meer op de bodem maar al een beetje rond en dat is natuurlijk super, ik voer met azijn aaltjes en nu ook met artemia en dan      hopen dat ze groot gaan worden, maar so far so good, ik heb ook al gelezen dat het zo ineens 100% anders kan zijn of worden.

Je ziet dat ze langzaam maar zeker beginnen te zwemmen, en je ziet ook dat er wat meer rommel in de kweekban zit omdat ik de kweekbakpomp heb aanstaan en dat betekend dat er water uit de vijver in de kweekbak stroomt ik was vergeten de leiding door te spoelen zodat er wat rommel in de bak is gekomen!

Dag 10 Het gaat nog steeds goed, ben er blij mee omdat dit toch wel de eerste keer is dat er zoveel visjes in de kweekbak zwemmen, maar….

Maar ik heb gelezen dat er ook kweker zijn die al zover waren gekomen of nog iets verder en dat het een stuk minder goed ging, we zullen zien tot nu toe gaat het redelijk en heb ik toch weer wat kleine dingetjes bijgeleerd!

Dag 11 Het is leuk om al dat jonge grut te zien rondzwemmen, en ik ben benieuwd hoeveel er overblijven van deze visjes, over 2023 heb ik misschien 6 visjes groot gekregen!
Maar moet er even bij vertellen dat ik vele fouten heb gemaakt, ik wist niet dat er azijn aaltjes bestonden en dat dat micro voer erg belangrijk is in het jonge stadium van dit visje!

Dag 18 helaas zijn er wat visjes die het niet gehaald hebben, ik ben er zelf een klein beetje schuld aan omdat ik de visjes heb overgeplaatst naar een schone kweekbak, maar er zwemmen nog heel wat visjes rond meer dan honderd zijn het er wel, hoeveel er groot worden is natuurlijk niet te voorspellen.
Ik voer een paar keer per dag meestal met verse levende pekelkreeftjes en nu nog een enkele keer met azijn aaltjes, maar als ze vrij zwemmen heb ik ergens gelezen dan hoeft dat niet meer!

op dit filmpje zie je de visjes als ze 18 dagen oud zijn en je ziet daaromheen ook veel beweging, dit komt omdat ik watervlooien in de kweekbak heb gedaan, het grootste gedeelte van de watervlooien zijn nog te groot voor de kleine bekjes van de regenboogjes.
Maar watervlooien filteren ook het water ze eten zweef en daardoor blijft of word het water ook helder, en ze dienen als voer of dit voor nu werkt weet ik nog niet de bekjes zijn nog te klein voor de watervlooien.
Maar als de regenboogjes groter zijn dan zullen ze de watervlooien zeker opeten en deze zitten vol met goede voedingstoffen en zullen ze groeien als kool, verwacht ik!

11-07-2024
Vandaag zijn de jonge visjes precies 21 dagen oud, ze zijn moeilijk te tellen maar ruim honderd zijn het er volgens mij nog wel, ze zijn moeilijk te tellen dus zeker weten doe ik het niet!
Toen ze een paar dagen oud waren voerde ik Azijn aaltjes en wat later ben ik met Pekel Kreeftjes (Artemia) begonnen, en dan hebben we nog de watervlooien!
Ik heb al jaren wat watervlooien in een oude regenton achter in ons moestuintje, ik koop elk jaar een paar zakjes om de ton aan te vullen met deze beestjes.
En dit jaar ben ik begonnen met het voeren van alg poeder, ik dacht misschien worden het er wel meer, ze blijven in leven maar echt veel worden het er niet!
Ik heb weer een paar zakjes bijbesteld deze kan ik vandaag ophalen, maar ik ben dieper in het leven van de watervlo gedoken en ga het anders aanpakken, word vervolgd!

IKKE

18-07-2024
Dag 28 de jonge visjes zijn nu vier weken oud of jong het is maar hoe je het bekijkt, ik voer nu verse artemia, ontkapselde artemia en watervlooien, het laatste dient als voer en de grote watervlooien die niet gegeten worden filteren het water, dus een win win situatie!
Maar het gaat tot nu toe goed, gisteren heb ik wel in de kweekbak een intern filtertje gehangen op lucht om het water toch extra te filteren.

Ik hoop dat de visjes het goed blijven doen en lekker hard groeien zodat ze mooi voor de winter bij hun papa’s en mama’s kunnen, maar er kan nog van alles gebeuren en eerlijk is eerlijk ik heb nog nooit zoveel jongen gehad, laten we hopen dat het goed blijft gaan!

IKKE

30-07-2024
De jonge visjes doen het prima, vandaag zijn ze zo’n 40 dagen oud, en het gaan goed ze groeien goed, eten goed en hopelijk blijven ze dat ook doen, en natuurlijk zijn niet alle eitjes groot geworden, maar ruim 100 jonge visjes zijn het er volgens mij wel, tellen lukt niet omdat ze teveel bewegen en eerlijk gezegd ga ik er ook niet aan beginnen!
Tot nu toe en ik weet natuurlijk niet hoe het verder gaat, maar tot nu toe is dit de meest succesvolle kweek!

IKKE

12-08-2024
We zijn inmiddels zo’n acht weken verder en de jonge Regenboogjes doen het goed, nu is het de bedoeling dat ze groeien en als ze dan de juiste grootte hebben dan gaan ze de grote vijver in, en dan zullen we zien hoe het gaat, ik heb inmiddels ook een tweede kweek lopen en deze zijn van 31 juli maar groeien sneller dan de eerste kweek!
En ik heb geen idee hoe dat komt, ik zag net dat de regenboogjes in de vijver weer aan het paren zijn, tja ik denk dat ik voor dit jaar wel genoeg jonge visjes heb gekweekt!
Als ik deze twee kweken succesvol groot kan brengen dan ben ik tevreden en daarna zien we wel weer!

IKKE

31-08-2024
Laatste bericht over de kweek van Regenboogjes, ik weet niet hoeveel ik er nu heb maar de eerste jongen van dit jaar zijn rond de drie centimeter schat ik, ze doen het goed en het zijn er zeker honderd plus, een poging om ze te tellen doe ik niet, ze zijn zo bewegelijk dat ik daar niet aan ga beginnen!
Over een paar weekjes denk ik, gaan ze de grote vijver in, en dan zullen we zien hoe het verder gaat, volgend jaar sla ik een kweek over anders worden het er wel heel veel denk ik, maar wie weet misschien kweek ik ze nog een keer!
Het tweede koppeltje doen het ook goed, ze groeien als kool en ik denk niet dat deze visjes de vijver in gaan voor de winter, ze zijn nog te klein!

IKKE

Bovenstaande schema is het schema van de eerste kweek 2024, door de vele regen enz zijn de Regenboogjes erg laat met het kuit schieten.
Het is en blijft natuurlijk natuur, en diverse omstandigheden beïnvloeden dit zoals het kuitschieten en het uitkomen van de eitjes, het weer en temperatuur!

Ik heb al een paar keer gelezen dat mensen een succesvolle kweek hadden en dat ineens alles dood was of bijna alles, oorzaak onbekend!

BELANGRIJK
Zoals je las heb ik vele dingen aangepast aan het houden en kweken van de Regenboog Elritsen, voor de jongen visjes want daar hebben we het in deze blog over,  zijn een paar dingen belangrijk
1. Een aparte kweekbak met zuurstof en waar je ook water kunt verversen.
2. Middel tegen foute bacteriën en schimmels.
3, Een Incubator (Tumbler)
4. Het juiste voer zoals Azijn Aaltjes en Artemia, ik kweek beide zelf en dat blijkt tot nu toe beter te werken, vooral azijn aaltjes zijn in het begin erg belangrijk, het valt onder micro voer!
5. Je hebt ook nog ontkapselde Artemia Eitjes, kun je in iets warm water weken en dan voeren, maar kan ook droog worden gevoerd het blijft dan drijven en zal dan pas na een tijdje naar de bodem zakken. Maar het is dood voer dat naar de bodem zakt het word zeker gegeten maar levend voer word sneller gegeten, de voedingswaarde van de ontkapselde artemia is wel iets hoger!
6. Zoals je bij punt 5 kon lezen zal teveel aan voer op de bodem terecht komen, een tip van iemand om dat weg te zuigen is geen optie omdat er teveel kleine visjes rond zwemmen en dus zuig je dan ook vis mee en dat is niet de bedoeling, een paar slakken zijn beter geschikt als opruimers!
7. Als de Regenboogjes zo’n twee cm zijn dan kun je ook vlokken voeren!

LAATSTE WOORD
Ik heb geprobeerd om het kweekproces van Regenboog Elritsen op deze pagina op de rij te zetten, je kunt op deze wijze wel kunt zien hoe ik dit jaar (2024) alles wat ik al wist en geleerd heb door fouten en internet, om dat in praktijk om te zetten en het me gelukt is om dit prachtige visje te kweken.
Hoe het verder met ze zal gaan is natuurlijk nog de vraag, als ze groot genoeg zijn gaan ze de grote vijver in en dan zien we het wel weer!

 

Mocht je vragen hebben of opmerkingen waar ik wat mee kan dan kun je ze sturen naar volgend mail adres henkhorck@upcmail.nl

IKKE

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *