Hydro Kweek 2025

04-05-2025
De systemen zijn gevuld en er zijn een paar groenten die het beter doen dan verwacht, sla doet het super en knoflook ook het loof groeit als kool of de knoflook teentjes ook top worden is afwachten!
En de rest begint ook lekker te groeien, we hebben nu een paar dagen wat kouder weer en daar houden de meeste groenten en kruiden niet van!
Komende dagen ga ik de waardes meten en de water reservoirs bijvullen, afgelopen week heb ik CalMag toegevoegd op aanraden van diverse mensen in de Amerikaanse Hydrophonic group!
Verbazingwekkend is hoe sommige groenten het doen op dit systeem, de sla, knoflook en andere kruiden en planten doen het beter dan in de grond vind ik zelf, ik heb wat foto’s!

Mooie sla of niet?? Omdat de aardbeien hier en daar gele bladeren hebben, had ik daar een foto van op de facebook groep gezet en daar kwam uit dat de PH niet te hoog mocht zijn en dat ik CalMag kon toevoegen en dat heeft weer wat te maken met mineralen!
Je moet het allemaal maar weten, maar gelukkig zijn er tegenwoordig vele groepen, in dit geval dus de Hydrophonic groep in America daar kweken particulieren meer op water, hydrocultuur dus in het Engels Hydrophonic!
Maar zoals je ziet gaan sommige groenten als een speer, komende dagen meet ik alle waardes weer en dan stuur ik bij waar nodig, ik ben voor nu super tevreden!

Word vervolgd

IKKE

23-04-2025
Eigenlijk kunnen de plantjes nog niet buiten worden gezet het is de gewoonte om te wachten tot ijsheiligen, dat is de kans op vorst zeer klein of helemaal voorbij, de kans dat plantjes dan bevriezen is voorbij en dus is het veilig om ze buiten te zetten, maar,
Maar het klimaat is veranderd en is alles veel vroeger, de uitdrukking in mei leggen alle vogeltjes een ei klopt ook niet ik weet niet of je wel eens gekeken hebt naar beleef de lente dan weet je het!
Kort gezegd vele plantjes staan hier al buiten en bij vorst dek ik zoveel mogelijk af en dan hopen we dat het allemaal goed gaat!
Ik had nog wel een probleem met het peulvruchten systeem, ik kwam er achter dat de pomp wel deed maar het water niet naar boven kon pompen, en dus kregen de peultjes en de sugarsnaps geen water, een paar plantjes hebben het niet gered dus deze moet ik opnieuw zaaien!
De Soja boontjes heb ik gezaaid en staan in de kas ze moeten nog uit de grond komen en dan kunnen ze denk ik in mei ook naar buiten!
De tomaten en courgette staan al buiten nog een beetje zon en dan moet het goed komen!

IKKE

20-04-2025
Ik heb twee weken griep gehad en ben nog niet helemaal hersteld maar het gaat goed in de tuin en moestuin, binnenkort zal ik wat foto’s posten!

IKKE

18-03-2025
Deze pagina of blog heb ik Hydro kweek 2025 genoemd, puur omdat dat dit jaar de nadruk leg op het kweken op en in water.
Maar naast de hydrokweek hebben we dit jaar natuurlijk ook diverse producten in normale aarde, in ons kleine moestuintje zelf komen een deel van de aardappels.
Maar op het groene dak heb ik ook nog ca 16 bakken staan, en daar komen ook dus diverse groenten en ook aardappelen, zo komen er bieten, rettich, knoflook, prei, raapstelen, palmkool, rode en blanke uien en nog wat wortelen in de bakken, ik ben vast nog wat vergeten.
Maar goed ik probeer toch diverse groenten te kweken en dat in een kleine moestuin en ik ben zelf een voorstander van vele soorten en dan maar iets minder dan dat we emmers vol bonen hebben en weken lang elke dag bonen moeten eten!
Maar het seizoen is begonnen, de nachten worden warmer en dat is natuurlijk beter want vorst willen we niet!
Morgen komen de aardbeien binnen en nog wat planten voor de siertuin maar dat is weer een heel ander verhaal!!

IKKE

11-03-2025
Alle systemen zijn klaar en draaien, alleen in de kas moet ik nog even de waardes meten maar dat is zo gepiept.
Nu ben ik iemand die die graag dingetjes probeert, en dit jaar ga ik experimenteren met twee soorten wortels, en eerlijk gezegd heb ik totaal geen idee of dit gaat werken of dat dit een flop word, ik hoop op succes maar op dit moment is dat nog afwachten!
En wat ga je doen Henk, nou ik ga proberen om hydrocultuur wortelen te kweken, maar dat gaat in mijn beleving niet echt makkelijk dus heb ik iets bedacht, maar eerst!
Wortelen en vooral winterwortelen kunnen redelijk lang en dik worden dus hebben ze ruimte nodig en er zijn geen lange groeibakjes te koop voor hydrocultuur wortelen.
Nu heb ik iets bedacht wat out of the box is.

De foto’s staan eigenlijk in de verkeerde volgorde, maar je ziet isolatie buis gekocht bij de bouwmarkt, ik heb ze in 20 stukken van 25 cm en ca 20 stukken van 20 cm gesneden.
Dan heb ik ze in de lengte ingesneden de korte hebben twee snedes en de lange drie snedes, de bovenkant, zo’n 4 cm, zit dus nog aan elkaar het dichte deel is de bovenkant van de kweekbuis.
Aan de onderkant heb ik een koffiefilter bevestigd met een elastiekje, dit om te voorkomen dat de kokos perliet mix eruit valt, nu komt er in elke buisje een wortel, omdat ik de buizen heb ingesneden kunnen de wortels dikker worden want de buiswand word dan naar buiten gedrukt.
De buizen staan rechtop strak naast elkaar in een bak waar diverse gaten in de bodem zitten, deze kan ik dan in een bak water zetten zodat de wortels water krijgen, en in dat water zit dan de voeding.
Ik zal als het meezit er nog meer over schrijven en er ook wat meer foto’s zodat je beter kunt zien wat ik bedoel, het is een test maar de kans dat het mislukt is groot maar we zullen zien!

IKKE

05-03-2025
Het was een heel karwei en als je alles bij elkaar optelt was het een heel karwei, maar onze kleine moestuin is er klaar voor en de systemen draaien, de pompjes doen hun werk de voeding zit in het water en dus klaar voor gebruik nu alleen nog even de waardes meten en bijsturen net voor de planten erin gaan of als de plantjes er al in zitten.
Op het dak heb ik alle bakken bewerkt en bemest, de aardappeltjes liggen op een lichte vorstvrije plek voor te kiemen en de eerste zaadjes zijn al kleine plantjes, de peulen en sugarsnaps zitten al in het peulvruchten systeem maar zijn nog wel beschermd met noppenfolie.
Toch moet ik blijven opletten omdat het volgende week weer kouder word en ook de nachtvorst weer terug komt, tja het is begin maart en ik en velen met mij zijn er vroeg bij!
Hoe dan ook we zijn er klaar voor en laat nu de lente maar losbarsten!

Word vervolgd

IKKE

26-02-2025
Alle Hydrosystemen zijn. klaar, nog een beetje fijn tunen en we kunnen.
Ik heb vijf aparte hydrosystemen, waar pompjes het water circuleren, de eerste is voor de aardbeien, de tweede is voor de boontjes, peultjes, suger snaps en soja boontjes, dan nog twee systemen voor kruiden en groenten en in de kas is er een systeem voor paprika, pepers, aubergines, komkommers en augurken!
Dan heb ik nog diverse losse systemen, voor tomaten, citroengras en meer!
Nu is het een kwestie van de water waardes, de voeding en PH waardes op orde brengen, tomaten hebben andere waardes, de PH en en de EC waardes zijn niet bij elke plant het zelfde!

Wat is EC? (van internet)

De EC-waarde is kortweg gezegd de geleidbaarheid van een oplossing. EC is een Engelstalige afkorting en staat voor Electrical Conductivity, Electrische geleidbaarheid in het Nederlands.

De EC-waarde neemt toe naarmate er meer ionen (geladen deeltjes) in een oplossing opgenomen worden. Deze ionen bestaan onder andere uit verschillende soorten zouten en kunnen restanten zijn van bijvoorbeeld meststoffen (Kalium, Nitraat etc.) of andere overtollige elementen als keukenzout of Bicarbonaat.

In het kort vertelt de EC-waarde dus de totale concentratie van de opgeloste ionen (zouten) in een oplossing.

EC-waardes worden gemeten in Millisiemens per centimeter oftewel in het kort mS/cm, maar ook de aanduiding Microsiemens per centimeter oftewel µS/cm wordt gebruikt. Het verschil zit hem in de verhouding want 1 mS/cm staat gelijk aan 1000 µS/cm, maar beide zijn gebruikelijke termen.
Door meer voeding te geven gaat de EC omhoog en meer water toevoegen verlaagd de waardes.
Ik heb er een speciaal meet dingetje voor, en ook het meten van de PH, en om dat bij te sturen heb ik PH- en PH+, en dat is een vloeistof de een kan de PH verhogen en de ander kan dus de PH verlagen.
En zo werkt het, toch is het een nauwkeurig werkje om de waardes op orde te krijgen en te houden, de regen kan het water verdunnen en de plantjes halen natuurlijk ook voedsel uit het water, water kan ook verdampen enz enz

Nu is het nog een kwestie van zaadjes zaaien, verzorgen en dan als ze er klaar voor zijn dan kunnen ze naar buiten in een van de hydro systemen!

Mocht je vragen hebben dan stuur je maar een mail naar henkhorck@upcmail.nl

IKKE

24-02-2025
Het schiet lekker op, de tonnen zitten vol water de pompen op eentje na liggen in het water en de komende dagen komt er nog een pomp binnen, en dan kon ook deze aangesloten worden.
En dan is het testen, en als alles goed gaat dan ga ik de Masterblend mixen en toevoegen, dan nog de PH en de EC waardes bijsturen en dan zijn alle systemen klaar voor het nieuwe seizoen.
In de kas is het rechter deel klaar de rechterkant bijna, ik moet nog de Perliet/Kokos mengsel maken, oeps er komen ook nog nieuwe platen op het dak.
En de eerste plantjes groeien ook goed.

En zo zijn er nog meer, ik heb nog heel veel dat gezaaid moet worden maar het is voor sommige zaadjes/plantjes nog veel te vroeg.
Tomaten zaai ik half maart voor en zo zijn er meer, maar het begin is er en so far so good.

IKKE

20-02-2025
Het schiet mooi op in de moestuin alles is nu aangesloten op de pompjes na, alles staat dus zo goed als klaar voor de start hydrocultuur 2025.
Het is een kwestie van puntjes op de i zetten maar ik heb nog meer te doen er zitten gaatjes in het dak van de kas ik heb nieuwe platen voor besteld als ze binnen zijn kunnen ze op het dak!
Ik had niet genoeg Masterblend dus heb ik bijbesteld, Masterblend is de voeding die je nodig hebt voor de plantjes

En zo blijf je lekker bezig, hoe dan ook het nieuwe seizoen is begonnen de de eerste zaadjes die ik gezaaid heb beginnen uit te lopen.

Word vervolgd

IKKE

17-02-2025
De voorbereidingen zijn in volle gang de meeste buizen zitten op hun plek, ik ben nu bezig om de boel aan te sluiten en dan is het klaar voor gebruik1
Ik heb een aardbeien systeem, de aardbei plantjes komen dit jaar in een mengsel van 60% kokosvezel en 20% perliet, ik heb de vierkante bakjes de maat weet ik zo niet uit mijn hoofd.
De bakjes komen in 110 mm doorsnee PVC buizen, onderin de bakjes zit speciaal lont, het water met de voeding stroomt zachtjes onder de aardbeien door, ik heb ook nog een anti knik systeem toegevoegd zodat de uitlopers van de aardbeien minder snel breken, binnenkort post ik de foto’s en kun je zien hoe ik het heb gemaakt!
Dan heb ik de bonen hoek ook daarvoor heb ik dezelfde maat pijpen gebruikt en ook hier ga ik het zelfde systeem toepassen op het anti breek systeem na. vier pijpen van 2 meter hierin komen peulen, sugarsnaps, Stamslabonen en soja boontjes.
De pijpen en het circulatie systeem voor de boontjes zijn klaar alleen nog klim mogelijkheden voor de sugarsnaps en peulen, en dan is dat ook klaar.
Dan hebben we nog de kruiden en groenten, ook hiervoor heb ik pvc buizen maar deze hebben een andere maat en hierin komen de kleinere mandjes.
Dan heb ik nog vier dakgoten ook hierin komt hydrocultuur, en in de kas komt een systeem voor pepers paprika en meer, de tomaten komen buiten in grote groene emmers en een grote kuip ook hydro, en dan heb ik nog een hydro ton voor courgette.
Ik ben vast nog wat vergeten maar dat komt nog.

IKKE

07-02-2025
De kweekruimte is er klaar voor twee nieuwe groeilampen van150 cm hangen er boven de bakjes waarin de steenwol blokjes komen staan klaar, in Chloor ontsmet en de nieuwe steenwol blokjes 4 x 4 cm zijn ook binnen!
Ook hebben we nieuwe zaden besteld, en die zijn inmiddels ook binnen waaronder zwarte tomaten de buitenkant is zwart de binnenkant natuurlijk niet!
Het is de eerste keer dat ik zwarte tomaten ga kweken, ook knolselderie voor de winter en nog wat andere groenten.
De vier pijpen waarin vierkante gaten gemaakt moesten worden zijn ook klaar, de houten deksels zijn ook gezaagd en de gaten zitten erin, alleen moeten ze nog met rubberverf geschilderd worden!
Dan nog wat stellingen in de moestuin om alle buizen aan vast te maken, en dan de aansluitingen en de tonnen voor water, en zo klussen we rustig door, binnenkort gaan de eerste zaadjes in de steenwol blokjes, het is 7 februari dus ben ik nog te vroeg het zou namelijk niet handig zijn dat de plantjes niet naar buiten kunnen omdat het nog vriest! 11 mei zijn de ijsheiligen en nu is het 7 februari dus nog 3 maanden!
Maar goed de voorbereidingen zijn begonnen en het schiet al lekker op!

IKKE

30-01-2025
Het is eind januari en de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn begonnen, de hele moestuin is verbouwd, moestuintje want zo groot is het niet maar voor ons groot genoeg vooral omdat ik nu bijna helemaal over ga naar de hydrocultuur!
Vorig jaar ben ik er mee begonnen en ik heb diverse dingen uitgetest en ik weet nu ongeveer wat wel en niet goed gaat en voor sommige dingen heb ik de boel omgegooid.
De kas is verplaatst en de buizen en dakgoten voor de hydrocultuur komen nu aan de buitenkant van de moestuin, en het word zo gemaakt dat je er langs kunt lopen en kunt oogsten zonder dat je ik weet niet wat moet doen om er bij te komen.
Sommige dingen waren vorig jaar niet zo handig en dit jaar ga ik dus heel veel dingen anders doen, voor en over de aardbeien heb ik op deze website een aparte blog, vorig jaar was dat de grootste tegenvaller.
Dan heb ik 4 PVC buizen van 110 mm en 2 meter lang gekocht en daar komen net als voor de aardbeien vierkante bakjes in, ik ga namelijk een deel van groenten zoals boontjes in een mengsel van Kokosvezel en Perliet zetten.
Ik heb mandjes gekocht en platen voor op de emmers zodat ik deze al mooi op maat kan zagen en in de rubberverf kan zetten, heb ik nu mooi de tijd voor, klaar is klaar.

Word vervolgd

IKKE

20-06-2024
Mijn Hydrophonic experiment gaat zo goed dat ik de boel ga uitbreiden, er komt acht meter bij en dat zijn dan 52 gaten voor plantjes, vandaag worden de slangen aangesloten en dan kan het systeem gaan draaien!
Volgend jaar dan ga ik de boel updaten en verbeteren, ik heb natuurlijk zoals gewoonlijk een hele lading ideeën die ik in de praktijk wil toepassen, ons oude kasje word er ook niet beter op, er zitten heel veel gaten in en de kas is ook veel te klein voor de dingen die ik er nu mee doe!
Ideeën genoeg we zullen het zien, volgend jaar is nog een eind weg en er kan nog van alles gebeuren voordat het nieuwe voorjaar begint!
Nu kan ik schrijven dat het helemaal super gaat op de aardbeien na dan, en ik kan de vinger nog niet op de zere plek leggen eerlijk gezegd ik denk zelf dat de vele regen en koude temperaturen er ook mee te maken hebben, aardbeien houden wel van een beetje warmte!
De komende dagen ga ik van alle bakken de voedingstoffen meten en dan bijsturen, de tomaten houden blijkbaar van een hoge EC waarde en de plant is nu groot en het word nu tijd voor de tomaatjes!
We hebben kleine komkommers en vandaag worden ze in de pekel gelegd en dan in het zuur, ff testen of we er wat lekkers van kunnen maken!

IKKE

09-06-2024
Als het zo door blijft gaan als nu dan kweek ik volgend jaar nog minder in de aarde, we hebben nu al een paar keer uit de tuin gegeten en geloof het of niet alles wat ik op water kweek doet het echt veel beter dan in de aarde, courgette zit vol bloemen, de courgette in de aarde is nog maar een klein plantje.
Kruiden zoals selderie, dille, Basilicum en meer doen het super goed ik heb eerlijk gezegd nog nooit zoveel basilicum gehad dan dit jaar met Hydro!
Ik sta er zelf ook van te kijken, je zou onze stamslabonen eens moeten zien, alleen de aardbeien doen het nog niet zoals gehoopt, ik heb alles opnieuw in potjes gezet zoals ik de vorige keer al had geschreven, en nu maar afwachten of het werkt!
Ook dit heeft even tijd nodig, ik heb nog hoop ik heb vele filmpjes gekeken, ik heb vragen gesteld in diverse Amerikaanse forums, tja in Nederland is er nog niet zo heel veel over te vinden, wie weet word dat nog wel meer maar goed in Amerika doen ze dit heel veel en als je ziet hoe ze daar kweken phoe!
Ik weet nu ook waarom ze daar meer mee bezig zijn dan hier, in de steden minder maar Amerika is groot en als je ergens in the middle of nowhere woont dan is dit de oplossing voor verse groenten en fruit!
Een ding is zeker alles groeit veel beter dan ik had verwacht en als je het goed doet dan heb je er ook nog eens veel minder werk mee, alleen zorgen dat alles voldoende water en voeding heeft!

IKKE

04-06-2024
We hebben al een paar keer gemengde salade gegeten uit ons kleine moestuintje en ik kan niet anders schrijven dan dat het daar natuurlijk om gaat, je gaat eten koken en duikt ervoor nog even de moestuin in om vervolgend even later super verse sla op tafel te hebben staan!
Kruiden hebben we dit jaar ook en ik zie echt mega grote verschillen in kruiden, en dan bedoel ik kruiden op de Hydro manier of kruiden in potten, de basilicum, dille, peterselie, selderie en meer doen het veel en veel beter dan in de grond of in pot!
Nu denk jij als lezer natuurlijk jajaaa het zal wel!! Zou ik misschien ook denken maar ik kan niets anders schrijven als ik dit jaren geleden had geweten, maar goed de aardbeien daar in tegen doen het nog niet zo heel erg goed.
Met de aardbeien ben ik helemaal opnieuw begonnen, bijna op nul kun je wel zeggen, ik heb alle aardbeien, en daar had ik ook al over geschreven, ik heb alle aardbeien her plant en de aardbeien die nieuwe wortels krijgen gaan weer het hydro systeem in, de ander blijven nog even in de kas staan tot het zover is, en enkelen zullen helaas in de groene ton terecht komen, het is niet anders!
Alleen het Nederlandse weer zit nog niet mee, de zon is er wel maar niet zo vaak, we hebben vaker regen dan zon, maar dat gaat vast beter komen, nu denken we laat het maar een keer ophouden met die regen en straks smeken we er weer om. tja

IKKE

02-06-2024
Soms moet je drastische maatregelen nemen, en dat heb ik dan ook gedaan met de aardbeien, het wilde niet zoals ik wilde dat het zou gaan dus heb ik alle aardbeien uit hun potje gehaald, alle wortels heel goed afgespoeld, bij sommige aardbeien was de wortelkluit een vaste massa met klei erom en tussen de wortels, ik heb dus alle wortelen die als een vaste kluit in een potje zaten uitgespoeld onder de kraan, dan de wortels een klein beetje ingekort.
Alle stengels inclusief de aardbeien eraf geknipt en opnieuw in Hydropotjes gezet met fijne kleikorrels, en nu staan ze even op een andere plek uit de zon een beetje bij te komen!
Ik heb meteen de hele aardbeien stelling schoongemaakt en waar nodig aangepast, ik heb nu tijdelijk aan de voorzijde van de buizen schuin afgesneden piepschuim gemaakt, het is niet mooi maar een experiment om te kijken of stengels niet meer knappen door gewicht, als het goed is kunnen nu de aardbeien stengels die vol hangen met aardbeien niet meer knappen!
Nu maar hopen dat de aardbeien opnieuw uitlopen en dat het een stuk beter gaat dan het ging, het water met de voeding heb ik allemaal vervangen, voordat de aardbeien verderop weer terug gaan meet ik de boel zeker nog even na.
Voor de rest gaat alles top, ik zie duidelijke verschillen tussen Hydrokweek en planten in aarde, ik moet schrijven dat ik er zelf ook verbaast over ben, ik denk nu waarom wist ik dat niet jaren eerder dan hadden we veel meer uit ons piep kleine moestuintje kunnen halen!

IKKE

29-05-2024
Ik had al geschreven dat ik op de aardbeien na super blij ben met hoe het nu gaat wat betreft kweken op water, Hydrophonic of Hydrocultuur ik hou zelf meer van de Engelse uitdrukkingen maar goed dat is een ander verhaal.
Ik heb wat foto’s die ik zo ga posten, ik kan wel schrijven dat we de eerste groenten al gegeten hebben uit onze tuin, en dat was natuurlijk een sla mix, van Eikenblad, Lollo Rosso, Lollo Bionda, snijbiet en Rucula en ik kan zeggen dat de sla super smaakt en ook veel krokanter dan de slappe sla uit de supermarkt, dan hebben we natuurlijk al van onze eerste aardbeien gesnoept en ook hebben we al andijvie gegeten.
Een ding is altijd wel fuck, of je nu in de aarde of op water kweekt, je hebt altijd weer de slakken, luizen en ander ongedierte, de slakken vallen hier nog wel mee omdat ik al vroeg begin met bestrijden, slakkenkorrels (biologische).
Maar goed even een paar foto’s..>>


op foto een de andijvie en op foto twee de verschillende soorten sla.


Op beide foto’s zie je courgette’s, de zaden kwamen huit het zelfde zakje, ze zijn gelijktijdig op de zelfde manier opgekweekt tot een plantje en ze zijn op de.zelfde dag de tuin ingezet, het enige verschil is dat de courgette op foto een in de aarde staat en dat de courgette op foto twee op water staat (krakty methode) het verschil is echt enorm, en eerlijk is eerlijk ook ik ben er toch wel een beetje verbaast over!
Alles doet het op de hydro manier beter dan in de volle grond of in potten, op de aardbeien na, de aardbeien is een heel ander verhaal!
Ik zit op enkele Amerikaanse Hydrophonic Facebook groepen en daar heb ik de vraag maar eens neergelegd wat en hoe daar de strawberry’s worden gekweekt en daarop heb ik toch al wel wat antwoorden gehad en dat gebruik ik natuurlijk om het beter te doen, ik heb wat aardbeien betreft enkele stomme foutjes gemaakt maar goed het is voor mij een leerproces!
Dit jaar zal het misschien niet meer lukken maar als we gezond blijven dan pak ik het volgend jaar beter aan, want de gemaakte fouten maak ik hopelijk niet weer!

IKKE

25-05-2024
De aardbeien doen het niet zoals ik had gehoopt, ik bedacht me vorige week dat ik alle aardbeien in dichte potjes had gedaan en niet in de speciale hydro potjes, planten hebben water nodig en zuurstof, de wortels ook water, voeding en zuurstof, nu zaten de wortels in het water, en dus konden de worteltjes geen of onvoldoende zuurstof krijgen en dat was ook te zien aan de wortels!
Een paar grove fouten dus, eerst teveel voeding, toen de zon (denk ik) maar zeker ban ik daar niet van, en dan de wortels die geen zuurstof krijgen!
Ik zag op internet dat bij vele kweken er nog extra beugels langs de bakken zitten waar de lange stengels van de aardbeien overheen groeien en dat heb ik dus niet, worden ze te zweer dan kunnen ze knakken, denk ik!
Allemaal leermomenten die aangepast heb of nog ga aanpassen, de rest van alle planten en kruiden die ik op de hydro manier kweek gaan als een speer veel beter dan ik had verwacht, nu hebben we veel regen en de zon is er nog niet zo heel erg vaak ik weet niet hoe het midden in de zomer zal gaan!
Maar tot nu toe op de aardbeien na gaat het beter dan verwacht!

IKKE

14-05-2024
Ik heb de aardbeien toch maar wat meer beschermd tegen de felle zon, we hebben veel zon gehad en dan zie je toch dat de planten daarvan wat te lijden hebben en wat ingedroogde bladeren krijgen en dus heb ik nu een deel van de plant afgeschermd!
Voor de rest gaat het eigenlijk wel goed de plantjes groeien als kool nu afwachten hoe het verder gaat, maar tot nu toe ben ik zeker niet ontevreden!

IKKE

09-05-2024
Ik kan niet anders schrijven dan dat de plantjes het op dit moment beter doen dan verwacht, beter dan vorig jaar in de volle grond, nu is daar een hele goed verklaring voor, en dan ga ik natuurlijk uit van mijn ervaring en zoals ik het zie!
Planten, kruiden en fruit hebben allemaal wensen wat grond en standplaats betreft, zo heb je zure, kalkrijke, natte, droge, schaduw, zon, bemeste en arme grond en ik ben er vast nog wel een paar vergeten, maar zie het als een voorbeeld.
Bij Hydro cultuur kun je de boel meer regelen, er zijn een paar dingen belangrijk om te weten, en dat is ten eerste de pH, de EC geeft aan hoeveel voeding er in het water zit, en daarvoor heb je speciale mengsels ik gebruik dus de drie zakjes van Masterblend!
De ene plant heeft een hogere EC waarde nodig dan de ander ik zal binnenkort een schema plaatsen van de pH en EC waardes, wie weet heb je er wat aan!
Uitdrogen doen de plantjes in ieder geval niet, tenzij je nooit de waterstand van de bakken controleert, wat natuurlijk wel moet gebeuren, en je hebt planten die liever in een kas wonen!
Hoe dan ook ik ben blij dat tot nu toe den plantjes het naar mijn inziens zeer goed doen, natuurlijk gaan er ook dingen mis, zo staan of liggen de PVC pijpen van de aardbeien pal in de zon en deze worden dan zeer warm, dat heb ik net ontdekt, maar ik heb meteen een oplossing bedacht die ik morgen ga aanbrengen, zodat de zon niet meer direct op de PVC buizen valt!
Ik heb er ook voor gekozen om zoveel mogelijk soorten in de moestuin te proppen, op deze wijze kan ik meteen zien wat wel en niet werkt!

06-05-2024
Vandaag komt de Masterblend voeding binnen, drie verschillende zakjes die je dan apart mengt volgens aanwijzing, je lost ze dan vervolgens apart van elkaar op in water, als de poeders opgelost zijn in water dan kunnen ze bij elkaar in.
Ik heb nog wat bakken staan die voeding moeten hebben voordat de plantjes erin kunnen, de bakken staan al klaar maar zonder voeding, de gekweekte plantjes hebben voeding nodig dat hebben ze bij de kweek nog niet gehad.
Voor de rest groeit alles beter dan verwacht, ook in de tuin zelf ik heb dit jaar meer energie gestoken in de bodem ik heb deze buiten de meststoffen om ook losser gemaakt met diverse stoffen waaronder kokosvezel.
Dus al met al ben ik tot nu toe tevreden en ik ben benieuwd hoe het verder gaat omdat dit het eerste jaar is van Hydrocultuur in onze tuin!

IKKE

03-05-2024
Het gaat goed met de plantjes alles groeit als kool, ik zag wel een probleempje bij de aardbeien van een paar aardbeien werden een blad droog, ik heb het water nagemeten en het blijkt dat de EC waarde te hoog was, oeps volgende keer even checken als het systeem draait.
Ik heb er een gieter water bij gedaan en morgen check ik de waardes meteen even weer, zou jammer zijn dat door teveel voeding de plantjes het minder doen!
Dat was weer een leer momentje, ik gebruik nu ook meer kleikorrels om de worteltjes in de mandjes, zand spoelt er soms wat uit, ik zit hier dus nog een beetje in de kijk wat werkt modus, vergeet niet dat dit het eerste jaar is.
Ik ben voor de rest super tevreden zoals het nu gaat, oké het seizoen begint net maar so far so good!

IKKE

29-04-2024
We zijn al weer een paar degen verder en ik ben ook een paar daagjes verder, en er dus even een paar daagjes er tussenuit, een lang weekeindje weg!
Maar de plantjes heb ik netjes zo verzorgd dat ze lekker kunnen door groeien, en straks de moestuin, tuin of kas in kunnen, een deel in de volle grond en een deel word hydro cultuur, alles staat er al klaar voor!
De mini pompoentjes ga ik ook op de hydro manier doen, ik heb een hele lange bak en daar heb ik een klimrek gebouwd zodat de pompoentjes straks de lucht in kunnen, pompoenen houden van veel zon en dat krijgen ze dan ook op mijn manier!
Even een samenvatting, het kweken van zaad op een warmtemat en in steenwol blokjes gaat prima al zijn er wat plantjes zoals prei en lente ui die misschien iets dieper gezaaid hadden moeten worden, ik denk dat ze dan ook wat steviger op de of in de steenwol blokjes hadden gestaan de blokjes zijn namelijk niet zo heel erg groot.
Ik ben er een beetje mee aan het stoeien geweest wat voor mij het beste werkt en ik heb bij de Welkoop van die turfbakjes gekocht en deze passen weer in van die kweekbakjes, de kweekbakjes knip ik in 4 delen dan krijg je vier x zes bakjes daarin komen dan de turfbakjes die ik ook geknipt heb maar dan per stuk.
In een turfbakje komt dan een steenwol blokje, deze worden beide nat gemaakt en dan komt er een of meerdere zaadjes in, ik zal binnenkort wat foto’s plaatsen zodat je mijn kromme uitleg een beetje begrijpt!
De turfbakjes zijn tijdelijk, als de plantjes groot genoeg zijn gaan ze
inclusief steenwol blokje in de kleine hydromandjes en dan kunnen de turfbakjes weer drogen en worden ze later weer gebruikt voor een ander plantje!
Het weer word langzaam maar zeker beter, de nachttemperaturen zijn ruim boven het vriespunt dus kunnen we langzaam maar zeker beginnen om wat plantjes buiten te zetten!

Word vervolgd

IKKE

22-04-2024
Ik heb natuurlijk al de nodige foutjes gemaakt en ook weer aangepakt, een paar dingen die best wel belangrijk zijn, zoals de waterwaardes ik heb een EC en pH meter via internet gekocht en dat zijn voor mij op dit moment de belangrijkste waardes.
Na het meten van de pH kun je bijsturen met pH up en pH down, paar druppeltjes en de waardes stijgen of dalen simpel dus, dan heb je de EC waarde.
Elke plant heeft voeding nodig een plant die je op de Hydrophonic manier kweekt haalt zijn voedsel uit het water, daarom heb ik gekozen voor Masterblend en dat zijn drie verschillende poeders die je apart mengt, en dan bij elkaar voegt, deze voeding combinatie heeft een EC waarde, voeg je meer van deze mix aan water toe dan stijgt de EC, voeg je meer water toe dan daalt de EC waarde.
Dus ook simpel, dan kun je op internet lijsten vinden van deze waardes, elke gewas heeft wel een pH en een EC die word geadviseerd, de ene plant houd van veel voedsel en zacht water en de ander van weinig voedsel en zuur water, zo moet je het zien.
Nu schuilt er hierachter een hele reken materie, jonge plantjes hebben minder voedsel nodig dan volwassen en dragen ze vruchten dan nog meer maar zover ga en ben ik op dit moment niet!
Ik heb gezocht naar EC waardes voor planten en zoek je in het Engels dan vind je er meer van, deze waardes heb ik in een Excel lijst gezet, mooi overzichtelijk en zo kan ik snel de juiste waarde meten en aanpassen, zo heb ik de aardbeien op een systeem zitten en kan ik dat snel meten en aanpassen, ik wil natuurlijk wel wat aardbeitjes kunnen eten deze zomer.
Ik heb in de kas dus een speciale bak voor paprika, een speciale baak voor aubergine een speciale bak voor pepers enz enz, mocht er iets mis gaan dan is niet meteen alles mislukt en zo kan ik ook op deze manier de juiste pH en EC waardes samenstellen voor de juiste planten.
Ook zijn de kleine gazen mandjes beter geschikt dan de dichte bakjes (zie Foto hieronder!)

Met deze bakjes krijgen plantjes meer en beter zuurstof en dat is net zoals juiste voeding, pH waarde zeer belangrijk, en dan krijg je dus licht, zuurstof water en voeding, en een beetje TLC

IKKE

20-04-2024
We hebben tegenwoordig meer regen dan zon en de temperaturen in de nacht komen soms bij het vriespunt en afgelopen dagen heeft het nog gevroren, tja mensen en ik hoef jullie dan niet te vertellen dat jonge plantjes buiten zetten totaal geen nut heeft, de courgettes staan wel buiten maar echt blij zijn ze denk ik niet!
Nog een paar weekjes en dan zitten we in mei, en dan hoop ik dat het beter gaat worden, maar goed het zaaigoed zit in de potjes, ik heb een grotere warmte mat eronder liggen en ook een extra grote tl lamp, met genoeg Kelvin en genoeg lumen, volgens internet dan de plantjes gingen een beetje hangen en dat betekende dus dat er meer licht boven de plantjes moest en dat heb ik gisteren dus gedaan, in de hoop dat het beter zal gaan.
De komende dagen zal dat uitwijzen, en dan heb ik ook een grotere warmte mat eronder liggen, echter moet ik opletten omdat te hoge temperaturen na het ontkiemen van plantjes ook niet goed is voor de ontwikkeling.
Er zijn nog wel wat dingetjes die je moet weten en waar je op moet letten, maar goed fouten maken daar leer je ook weer van en met behulp van internet komen we vast een heel eind!
Word vervolgd!

IKKE

16-04-2024
Even wat foto’s..


Op de linker foto staat de courgette in de aarde en de linker courgette staat op een hydro systeem, ik zie nu al verschillen en ik ben dan ook benieuwd doe het zich verder ontwikkeld!


Op de linker foto staan de stokslabonen en op de rechterfoto zie je de steenwol blokjes met diverse zaadjes, er was meteen al een wijze les, scheur of knip de juiste hoeveelheid blokjes en steek daar een label in.
Je kunt dan veel beter zien wat erin zit en hoeveel blokjes je hebt gebruikt, dus vanaf nu doe ik dat dus anders dan op de rechter foto staat, de boontjes staan in een combinatie van Kokosvezel en Perliet en dat zie je op de linker foto, deze boontjes gaan de volle grond in en dus heb ik het op deze wijze gedaan, kan zijn dat ik het in de toekomst ook in steenwol ga testen!


Op deze foto zie je de Citroenstengels (Sereh) op water staan, op deze manier komen er wortels aan en dan gaan ze ook in de hydrocultuur.

IKKE

15-04-2024
Elke dag ben ik wel bezig met de tuin, het is de tijd om dat te doen nu moet het wel gebeuren, ik heb nu de tuin wel klaar staan, de moestuin, kas en alles wat erbij hoort staat klaar, nu is het wachten op beter weer en op de zaadjes die nu boven de grond staan.
Nee nog niet in de tuin zelf want daar is het veel te koud, ik heb twee warmte matten op zolder liggen en daar staan de kweekbakken op, er hangen twee groeilampen boven, morgen komen er nog twee groeilampen binnen.
Zonder licht, water, zuurstof, warmte en later ook voeding gebeurt er niets en niet te vergeten een beetje TLC van mij natuurlijk, het grootste gedeelte van de zaadjes staat inmiddels boven de grond en moeten nu nog een beetje groeien tot ze de volle grond in kunnen, of ze gaan op Hydrocultuur.
Geduld en een beetje controle is nu het enige wat ik nu doe, en hier en daar in de tuin nog wat kleine verbeteringen nog doorvoeren, geduld, geduld.
Operatie Gember is natuurlijk nog een dingetje, de uien heb ik er maar af gehaald het rook niet zo fijn, ik heb wel een filmpje gevonden waar de uitlopers op de gember toch wat groter waren dan op onze gember, maar goed ik heb de bak dichter bij de kachel gezet en dan zien we het wel, het is nog vroeg, mocht het mislukken dan kunnen we zeker nog wel een poging wagen!

IKKE

14-04-2024
Zondag en een mooi moment om even te kijken hoe het gaat met mijn Hydrophonic project, nou beter dan verwacht, tenminste op dit moment van schrijven dan.
De aardbeien planten doen het beter dan ik had verwacht, de nieuwe plantjes die iets meer dan een week koel en kaal geleverd zijn beginnen flink te groeien, en voor Hydroponic is belangrijk dat de luchtwortels groeien en mooi wit zijn en dat zijn ze!
Want in aarde werkt dat anders dan in water, een plant heeft ook zuurstof nodig en als je kweekt in water dan maken de planten als het goed is daar mooie wortels voor aan om de zuurstof op te nemen.
Het kweken van plantjes voor de hydro systemen verloopt ook beter dan verwacht, ik heb de laatste jaren enkele zaden geprobeerd te laten ontkiemen van o.a. paprika en aubergine, nou en dat was geen succes!
Dit jaar wilde ik kant en klare plantjes kopen maar voor hydro word dat eigenlijk afgeraden, niet dat het niet kan maar vanaf zaad is beter, de plantjes zijn dan meteen gewent, en ik kweek nu in steenwol, als het plantje wat groter is kan het zonder problemen in de systemen gezet worden.
Ik heb diverse zaden in de steenwol blokjes gezaaid en het werkt, de warmtematten eronder dat werkt echt top en het grootste gedeelte van de zaadjes loopt uit, het is zelfs beter dan ik verwacht had, en nu hopen dat de rest ook goed gaat!
Ik noem het maar even systemen omdat ik meerder systemen heb gemaakt, stromend water, Krakty met en zonder zuurstof, met lont enz en volgend jaar komt er, als dit jaar alles top gaat, komt daar ook nog een druppelsysteem bij!
Laat ik maar niet te ver vooruit lopen en maar eens eerst kijken hoe het dit jaar gaat, gisteren heb ik ook twee Krakty systemen gemaakt voor gember en Sereh, voor de gember ben ik zelf aan het experimenteren geslagen.

Ik heb gember gekocht, en de ogen uit de gember gesneden, deze liggen nu tussen nat keukenrol papier en er liggen ook een paar ui snippers boven op het papier, ik heb geen idee waarom maar ik zag deze methode op internet dus meteen maar even testen.
Ik heb het zo gemaakt dat twee bakken van action in een grote bak passen met water, ik heb voor de twee bakken een mengsel gemaakt van kleikorrels, kokos en Perliet, en daar kunnen dan straks de ontkiemde gember planten in, en dan is het afwachten of het werkt.

Ik zag namelijk op internet zo’n methode maar toch anders dan ik het ga doen, tja zo ben ik dan ook wel, iets van internet en iets van jezelf, ik heb de pH en de EC al op orde voor de gember en ook voor de Sereh(citroengras), zo doe ik dat met alles, op het moment dat ik de plantjes in een systeem zet dan meet ik de waardes en pas ze indien nodig aan!
Binnenkort meer, nu ligt een groot deel aan de natuur, de zaadjes moeten ontkiemen, de jonge plantjes moet dan groeien en dan kunnen ze pas de grote wereld in, de moestuin, kas of wat dan ook!
En dat heeft tijd en ook wat geduld van mijn kant uit nodig, ik monitor de groei, geef water enz tot het verder gaat, dus word vervolgd!

IKKE

13-04-2024
Ik ben lekker bezig met allerlei opzetjes om planten te kweken op de Hydrophonic manier, er zitten wat experimentjes tussen en ik probeer ook wat producten te kweken die voorheen niet echt een succes waren, zo wil ik gember en ook Sereh gaan kweken, nooit gelukt maar nu wil ik dat gaan testen.
Voor de rest is het geduld hebben, de zaadjes gaan beter dan verwacht en het zal niet lang meer duren of de eerste plantjes gaan de Kas en Tuin in, een deel Hydrophonic en een deel gewoon in moeder aarde, het laatste heb ik dit jaar met kokosvezel verbeterd.
We krijgen steeds vaker hete zomers en kokos vezel houd meer vocht vast en dus probeer ik dat uit, maar goed op dit moment groeien de zaadjes als kool en ik heb de meeste systemen op orde, nog een paar kleine dingetjes en dan ben ik er klaar voor en de moestuin ook!

IKKE

10-04-2024
Ik probeer elke week een foto te maken van de aardbeien en dit is het resultaat!
1e foto is van 28 maart, de laatste foto van 10 april dus morgen 14 dagen, dus so far so good, ben echt super benieuwd of dit zo doorgaat en we straks lekkere aardbeien op ons beschuitje kunnen leggen!

IKKE

 

09-04-2024
De laatste paar dagen het water van de aardbeien en van het goten systeem gemeten, pH en EC zijn eigenlijk de belangrijkste waarden volgens de info die ik op het web heb gevonden!
Elke groente heeft zijn wensen en nu hoeft dat niet allemaal exact maar toch, de waardes die nodig zou zijn voor het telen van aardbeien, een pH tussen de 5.5 en 6.5 en een EC tussen de 1.8 en 2.2
Ik zal met mijn huidige kennis proberen uit te leggen wat pH is, pH is de zuurtegraad van water niets meer niets minder maar vergeet niet dat er nog een heel verhaal achter zit, als je gaat zoeken op pH dan vind je de complete uitleg!
Maar voor een plant is dus pH belangrijk, houd het plantje van zacht of hard water, dan hebben we de EC, en dat is de elektrische geleidbaarheid van vloeistof.

Dat is mijn uitleg volgende uitleg komt van het web.

Potgrond en pH

Bij potgrond wordt vaak een pH en EC waarde aangegeven. Wat is het nu hiervan en waarom is dit zo belangrijk? Dat wordt in deze blog uitgelegd.

De pH van een oplossing is een maat voor de concentratie waterstofionen en geeft hiermee de zuurgraad aan. Het gehalte aan waterstofionen bepaalt de pH.

De concentratie van waterstofionen wordt uitgedrukt in een maat: de potentie (p). De officiële naam voor waterstof is Hydrogenium. De term pH staat dus voor: de potentie Hydrogenium, oftewel de hoeveelheid waterstof. De pH wordt uitgerukt in een schaal van 0 tot 15.

Een toenemend hoeveelheid waterstofionen heeft als resultaat dat een oplossing zuurder is. Dus een lage pH. Indien de concentratie waterstofionen gaat afnemen, wordt de oplossing meer basisch. De pH gaat dus stijgen.

Waarom is de pH zo belangrijk?

De pH heeft invloed op de beschikbaarheid van diverse elementen. Maar de pH heeft ook invloed op het wortelgestel en de plant zelf.

Bij een te lage pH (<4,0) zullen de wortels niet groeien en sterker nog deze zullen beschadigen. Bij hogere pH’s (7 /8) is dit meestal niet het geval, maar zullen bepaalde elementen niet of slecht opneembaar voor de plant zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de elementen fosfaat, mangaan en ijzer.

Hierdoor kunnen er gebrek verschijnselen optreden wat schade geeft aan de plant. Universele potgronden worden bekalkt en hebben veelal een pH tussen de 5,5 en 6,5.

EC

De letters EC staan voor het Engelse begrip Electrical Conductivity. In het Nederlands vertaald betekent dit elektrische geleidbaarheid.

Het elektrische geleidingsvermogen van een oplossing is een maat voor het vermogen van een oplossing om elektrische stroom te geleiden. Hoe meer zouten (ionen) opgelost zijn in het water, hoe hoger de geleidbaarheid, hoe hoger de EC.

De term EC wordt veel gebruikt bij potgrondfabrikanten om aan te geven hoeveel meststoffen ze hebben toegevoegd en wat er beschikbaar zou zijn voor de plant. EC wordt uitgedrukt in milli Siemens per cm.

Om het zoutgehalte (EC) van potgrond vast te stellen wordt een bekerglas gevuld met 1 volume-deel normaal vochtige potgrond en 1,5 volumedeel gedemineraliseerd water.

Door middel van filtratie worden potgronddelen en zoutoplossing (extract) van elkaar geschei­den. In dit extract wordt met behulp van een speciale meet cel met platina-electrode het geleidingsvermogen bepaald. Hierbij dient een temperatuur correctie te worden toegepast.

Veel hanteert men bij zaai- en stekmengsels een EC van ca. 0,5 tot 0,8. Bij potgrond is dit hoger omdat deze meestal gebruikt worden bij planten die reeds een wortelgestel hebben.

Deze planten kunnen dus beter weerstand bieden aan de aanwezige zouten. Potgrond wordt meestal bemest met een EC van 1,2 tot 1,6.

Ik heb twee testers gekocht een tijd geleden en daar meet ik dan de waardes mee!


Is de pH te hoog dan voeg je pH down toe, en is het laag dan pH up, ik heb daar twee middeltjes voor Bio Bizz pH+ en Bio Bizz pH- er zijn ook andere methodes en andere middeltjes maar ik heb deze en zijn biologische!
En je hebt maar een beetje nodig om je pH te verghogen of te verlagen, niet moeilijk je moet het alleen even weten, maar tja dat is met alles zo!

Wat de EC betreft is het ook niet moeilijk, is je EC te hoog dan voeg je water toe, en is je EC te laag dan voeg je voeding toe, zoals je weet gebruik is het volgende…


Ook dit werkt makkelijk, je gebruikt op 10 liter water van de Masterblend 5,3 gram, van de Calcium Nitraat ook 5,3 gram en van de Magnesium Sulfaat 2,65 gram per 10 liter, voor vrucht dragen de planten is het ietsje meer.
Ik heb een speciaal weegschaaltje die ook milligram kan wegen, je mag de poeders niet door elkaar mixen, je weegt af zet drie bakjes water klaar, die je van de 10 liter hebt afgehaald in elk bakje komt dan een van de drie afgewogen poeders, roer tot het is opgelost en dan mag het pas bij elkaar, gooi je het droog bij elkaar dan bijt het ene poeder het andere dood om het maar even grofweg te omschrijven.
Stel dat je dat gedaan hebt en de waardes die je nodig hebt voor, in dit geval aardbeien, is te laag dan mix ik weer drie poeders maar dan niet op 10 maar op een half of liter water, dat voeg je dan stap voor stap toe aan het water met voeding die je al had gemaakt.
Gooi niet niet het tweede mengsel ineens er bij anders word misschien de EC te hoog, en dat doe je net zolang tot het water voor je aardbeien de juiste EC waarde heeft, en ook de juiste pH waarde.
Ik ben net begonnen met Hydro Cultuur dus ben ik nog een leek, ik wil dus onderstrepen dat ik nog veel moet leren en dat ik ook al veel geleerd heb, wat dit allemaal betreft, en nu moet het eigenlijk nog beginnen.

Word vervolgd

IKKE

07-04-2024
We zijn inmiddels een paar dagen later en de eerste foutjes heb ik al gemaakt, niets rampzaligs hoor maar toch?
Het kweken van zaad in of op watjes werkt niet, oke zaadjes lopen uit maar dat was het dan ook, ik had twee courgette zaadjes op een watje gelegd maar toen ik ze eraf wilde halen zaten de worteltjes die in de wat!
Dus geen watjes, maar wat werkt dan wel, nou steenwol blokjes, ik zal een foto posten en dan weet je het waar ik het over heb.

Dit werkt veel beter, er zijn ook nog schuim blokjes maar deze kon ik niet kopen in Nederland, dat zijn van die oase steekblokjes, maar goed deze heb ik gekocht bij Amazon en dat werkt veel beter, ik zag een kweker die twee of drie zaadjes erin deed en als ze dan groter waren werden de twee slechtste verwijderd.
Ik had twee van deze matten besteld en dan heb je 100 blokjes, maar ik heb er nog vier matten bijbesteld dan heb ik totaal 300 kleine blokjes, nu ga ik ze niet alleen gebruiken voor mijn hydrokweek maar ook voor de tuin, dus een prei per blokje wel maar wel eerst twee zaadjes zaaien en dan verder met een.
En zo ga ik dat dan ook doen bij de winterwortels en andere groenten, het een zal beter werken dan het ander maar eerlijk is eerlijk veel succes met het kweken vanaf zaad was niet mijn sterkste punt!
Daarom ga ik dit jaar alles anders doen in en om de moestuin, ik heb ook een tweede warmtemat besteld omdat dat ook beter werkt dan kweken op de vensterbank, ik heb nu op de zolder van de schuur een hoekje ingericht, twee warmtematten naast elkaar, dan nog twee groeilampen erboven en dan zullen we zien of het dit keer gaat lukken.
Ik heb vele soorten zaadjes gekocht en ga ik er voor, aan het materiaal ligt het niet, misschien dat de groeilampen niet de juiste zijn maar daar kom ik dan nog wel achter, we zijn van start gegaan!
De Courgette bak is klaar en hier ga ik een vergelijk project van maken, ik heb twee dezelfde bakken gekocht, de een word een hydrobak, en de andere een bak met potgrond in beide komen dan een of twee courgette plantjes te staan, deze staan al boven de grond.
Ik ga hier niet een lange lijst plaatsen van alle zaadjes die ik ga zaaien, maar Jalapeno, Paprika, Aubergine, Mini Pompoen, Augurk en Komkommer zitten er zeker bij, vooral de mini pompoen is een leuk probeersel deze pompoen is net zoals de Halloween maar dan veel kleiner, mini dus!
Dd aardbeien doen het top, de nieuwe aardbeien beginnen langzaam maar zeker wakker te worden, deze werden koud geleverd, bij de kweker worden ze een beetje in slaap gehouden in grote koelruimtes, en dan worden ze koud geleverd, ik heb ze dan in het hydro systeem gezet het duurt dan even voordat ze beginnen maar ik zie al groei en dat is dus top!
Gisteren heb ik de waterbakken in de kas gevuld en ook van de nodige voeding voorzien de bakken zijn nu klaar voor de plantjes, in de vijf grote emmers heb ik zuurstof blokjes liggen, dit zou de groei en ook het aantal vruchten vergroten, in vorm en aantal ook dit zullen we zien!
Nu denk jij natuurlijk jeetje Henk stel dat het niets word? Tja dat kan natuurlijk maar geloof me beste lezer dat ik niet over een nacht ijs ben gegaan, ik heb me goed ingelezen ik heb de juiste voeding aangeschaft ik heb de juiste meet apparatuur in huis en ik heb meerdere systemen gebouwd.
En ik ben er zelf 100% van overtuigd dat dit gaat slagen, oke ik zal hier en daar zeker foutjes maken en ook zullen er dingen mis gaan maar dat mag de pret niet drukken deze leermomenten, net zoals de watjes, neem ik mee!
Hoe het ook mag gaan ik ga er zeker over schrijven en jij kunt het dan lezen!

IKKE

03-04-2024
Druk met de plantjes, het moestuin seizoen is begonnen dus ben je er in het begin wat drukker mee, tuin moet weer klaargestoomd worden voor het nieuwe seizoen, spitten, mesten enz
Dit jaar en daar heb ik al veel over geschreven ga ik een groot deel van de groenten, kruiden en ook de aardbeien kweken op de hydrocultuur wijze en dat is dus op water, in water tja het is maar hoe je het wilt noemen!
Ik ben nu bezig met het zaaigoed, gisteren is de warmte mat binnengekomen en ook de groeilampen de mat ligt al onder de kweekbakjes die ik gisteravond nog heb gevuld, ik had al wat in kweekbakjes zitten maar dat heb ik over geplaatst naar de nieuwe kweekbakken die ik had gekocht!
Als het goed is komen er deze week ook nog hydro kweekbakjes en groeilont binnen, moet nog een grote bak en twee osb platen kopen en dan denk ik dat ik het meeste wel heb en dan kan het beginnen.
Ik heb dan meerdere systemen lopen met drie pompen en en zuurstof pomp, het aardbeien systeem werkt al vanmiddag komen er nog 20 aardbeienplanten binnen, deze heb ik bij een kweker besteld en ik krijg dan 4 soorten en deze worden gekoeld geleverd!
Ik heb zoals ik al schreef diverse zaden gezaaid, deze liggen in het donker zo’n drie dagen, sommige misschien iets langer, op de groeimat zonder licht.
Als de zaadjes goed uitgelopen zijn gaan ze onder de groeilamp tot het stevige plantjes zijn en dan gaan ze de tuin of kas in, voor sommige soorten is het nog veel te vroeg, buiten is het natuurlijk nog niet echt zomers!
Maar goed we zullen zien hoe het eerste seizoen zal gaan met de hydrocultuur, de aardbeien die al in het systeem zitten doen het goed ben benieuwd hoe het de rest van het jaar zal gaan!

Word vervolgd!

IKKE

01-04-2024
Als je eenmaal bezig bent met de wereld van Hydrokweek dan duik je er steeds dieper in en kun je jezelf er ook wel helemaal in verliezen!
Ik had me eigenlijk voorgenomen om dit jaar niet of bijna niet van zaad groente plantjes te kweken omdat het hier nooit echt een succes is geweest.
Dom dom, want ik probeerde het in de kas onder zo’n mini kasje, in het voorjaar is het veel te koud en er is vast ook te weinig licht, overdag met de zon dan werkt het wel maar op koudere dagen dus niet, en veel zaden hebben toch wel een constante warmte nodig!
Dus wilde ik eigenlijk kant en klare plantjes kopen, lekker handig en makkelijk, maar omdat ik nu langzaam over wil gaan naar kweken op de hydrocultuur.
Nu dacht ik zelf altijd bij hydrocultuur aan de kleikorrels, plant in de kleikorrels en water blijven geven en tataa mooi makkelijk, meestal gingen de planten na een tijd wel dood en nu snap ik ook wel waarom!
Hydro kweek is kweken met eigenlijk alleen maar water, en voeding zuurstof en wat hulpmiddeltjes waar de plantjes in staan of hangen, tja mensen dat is het!
Maar wij gaven de planten in pot met kleikorrels alleen maar water meer niet, nou daar ga je al er zit namelijk nada voedsel in, dus langzaam maar zeker ging het plantje dood, soms duurde het kort en soms heel erg lang, zonder voeding kan niets leven toch?
Dit jaar, en dat had je vast al begrepen, dit jaar ben ik door toeval er dieper in gaan duiken, ik was al een paar jaar aan het kijken om op deze wijze te gaan kweken, ik kwam een bericht tegen van de drie zakjes voeding speciaal voor hydrokweek en toen ik dat las en me er iets in verdiepte viel het kwartje.
En nu ben ik dan druk bezig om diverse systemen op te zetten, ik heb in mijn hoofd gezet dat ik net zo lang door ga tot het lukt, wie mij kent weet dan ook dat ik er meteen voor ga, ik heb ADHD en ben dan impulsief en ook van het doorpakken, en ik wil het dan ook meteen goed in orde hebben.
Tja, als jet het doet dan moet je het dan ook maar meteen zo goed mogelijk doen, en ik heb heel wat YouTube filmpjes gekeken, en het nodige lees en speurwerk verricht, en nu inmiddels ook het nodige kluswerk gedaan!
Ik wilde dus geen plantjes meer kweken uit zaadjes, maar er word geadviseerd om dit wel te doen omdat de plantjes dan gewend zijn aan deze kweek wijze, gezien mijn successen in het verleden ehm niet dus ben ik ook daar dieper in gaan duiken!
Het succes van plantjes kweken vanaf zaad zit hem in warmte en licht, en dat is dus iets wat we niet hebben, het is vandaag een april en echt warm is het buiten niet en binnen staat de kachel aan, maar continue 20 graden is het hier ook niet en het licht is ook minder dan het voor het kweken vanaf zaad moet zijn!
Dus heb ik een warmtemat en 2 simpele led groeilampen besteld,  aankomende week ga ik helemaal opnieuw proberen vanaf nul dus.
Ik heb nu drie systemen klaar, een systeem is het aardbeien systeem er is plek voor 39 aardbeiplanten, de eerste 19 aardbeiplanten zitten er al in en over twee dagen komen de 20 bestelde aardbeiplantjes ook binnen!


Hier zie je het aardbeien systeem, zoals je zit heb ik het voor de ramen gemaakt van de schuur, dat is de schuur waar de zaagmachines en zo staan, dus is het uitzicht naar buiten niet zo belangrijk, en zo krijgen de rode rakkers voldoende zonlicht!

Dan heb ik een goten systeem gemaakt van 5 dakgoten van 2 meter lang en piepschuim waar gaten voor de potjes zitten, er zit een timer op de pomp en om de zoveel tijd word er water met de nodige voeding rond gepompt.
Het water vloeit onder de plantjes door en doordat de potjes van lontjes zijn voorzien kunnen ze altijd voldoende water en voeding opnemen, en ik heb het zo gemaakt dat verdampt water ook simpel is bij te vullen.
Ik heb een grote ton van 100 liter omgebouwd tot water reservoir met de juiste voeding er al in, en op deze wijze kan ik de systemen indien nodig bijvullen!

Op deze foto zie je het dakgoten systeem, en dit jaar komen we er zeker wel achter of dit werkt!

In de kas heb ik inmiddels in systeem klaar en dat zijn drie kuipen van zo’n 60 Cm x 40 Cm en 30 cm hoog de inhoud is 45 liter, ik heb deze met buizen aan elkaar gekoppeld, ton 4 is het reservoir, daar zit een pomp in en deze pompt het naar ton 1 via een pijpje loopt dan het water naar ton 2 en vervolgens naar ton 3, en van ton 3 loopt het water weer naar het reservoir, om de zoveel tijd gaat de pomp even aan en uit en dat zorgt dus voor circulatie!

Dan ben ik nog bezig met vijf grote emmers en nog een ton en daar ga ik de Kratky methode toepassen.

.         

Op deze twee afbeeldingen kun je goed zien hoe het werkt, in de ton pas ik deze methode toe en in de vijf grote emmers ga ik extra zuurstof met behulp van een zuurstof pomp en zuurstof blokjes toevoegen, deze gebruiken ze ook in aquariums.

Dan komen in de tuin nog wat Kratky bakken te staan, simpele bak, water in, potjes met plantjes en afwachten maar, ik heb er hoge verwachtingen van….maar gezien dit het eerste jaar is zal ik zeker ook nog flinke tegenvallers krijgen verwacht ik, we zullen het zien, het kweekseizoen is net begonnen het kan nog alle kanten op!

Word vervolgd!

IKKE

29-03-2024
De eerste plantjes zitten erin, en dan met erin bedoel ik in een mengsel van kokos vezel, Perliet en Vermiculiet, dat is een mengsel zonder voedingsstoffen en de pH van kokos schijn ook gunstig te zijn, maar ik moet nog veel leren en ik wil er ook niet in verdrinken, en dan heb ik het over alle info die ik inmiddels al gevonden heb!
Iedereen weet dat onze zomers of nat verlopen of droog, het is altijd teveel van dit of te weinig van dat, hoe dan ook ik wil door op deze wijze te kweken betere opbrengsten, geen verdroogde of verzopen groenten of fruit.
En ik kan voedingstoffen beter controleren, oke ook hier heb ik nog veel te leren maar ik ben al een heel eind……..

Voor de aardbeien heb ik drie rijen met pvc pijp en een water circulatie systeem gemaakt.

.

En het werkt, tijdschakelaar tussen de pomp en gaan met de banaan, en ik kan niet anders schrijven dat de aardbeien er top bij staan op dit moment, ik heb nog 20 aardbeien planten in bestelling staan, deze worden na de Pasen bezorgd, ik heb ze bij en speciaal bedrijf besteld die vele soorten plantjes leveren!
Ik krijg ze koud geleverd en dan gaan ze hier meteen in het Hydro systeem en dan hoop ik dat het een succes word, we krijgen vier soorten en we hadden al een soort, als het goed is zijn het doorbloeiende aardbeien, en dan word het afwachten ik ga zeker nog foto’s maken van het verloop!
Ook de groente hoek is klaar, 5 rijen kunststof dakgoot a 2 meter, op de foto hieronder kun je zien hoe het werkt de gele slangen zijn de verbindingen van de ene naar de andere goot, onder het blauwe plastic staat de bak met water en met de pomp.
Er komt nog een soort deksel op van hout, maar dat moet nog.


Ook in de kas komt een nieuw water systeem maar dat moet nog gemaakt worden en daar ga ik morgen weer mee verder.

IKKE

26-03-2024
Ik ben zo vrij geweest om een item die ik vond op internet te kopiëren en hieronder te plakken, is een duidelijk verhaal en is van Masterblend, daar heb ik ook de voeding bestel voor mijn poging om te kweken op, in en met water, ik ga diverse methodes proberen!

5 verschillende hydroponics systemen: Welke methode moet ik kiezen?

Hydroponics systemen bieden een innovatieve en efficiënte manier om planten te kweken zonder aarde. In hydroponics systemen worden voedingsstoffen aan wortels van planten gegeven via het water. In dit blog bespreken we verschillende soorten hydroponics systemen. Daarmee hopen we duidelijk te maken welk systeem het meest geschikt is voor jou.

1. Kratky methode

Ten eerste, de Kratky methode, dit is een hydroponics techniek die geen elektriciteit, pompen of timers nodig heeft. Bij deze methode worden de wortels van planten in een gesloten bak water geplaatst. Deze container met de oplossing van voedingsstoffen is gesloten, hierdoor bevat het systeem weinig zuurstof. Doordat er weinig zuurstof aanwezig is, worden de wortels langer en dunner. Hierdoor kunnen ze voedingsstoffen efficiënter uit de oplossing op nemen. De methode is ideaal voor het kweken van bladgroenten en kruiden en een perfecte en goedkope methode voor beginners.

 

 

Voordelen Nadelen
– Makkelijke en betaalbare installatie
– Weinig onderhoud nodig
– Geschikt voor thuis tuinieren
– Ideaal voor beginners
– Beperkt tot kleinere planten
– Voedingsstoffen raken op langere termijn op
– Minder geschikt voor commerciële schaal

2. Diep Water Cultuur (DWC) Systeem

Ten tweede, het DWC systeem, een van de meest populaire hydroponics systemen voor beginnende en gevorderde kwekers. Het is gemakkelijk op te zetten en te onderhouden. Het water bevat de oplossing met voedingsstoffen waarbij de planten drijven in bakjes of vlotten met gaten bovenin het reservoir. Op deze manier zijn de wortels altijd volledig in het water. Ook is er een pomp in het water die de planten van zuurstof voorziet. Daarmee versnelt het systeem de groei van de plant.

 

Voordelen Nadelen
– Makkelijk op te zetten en te onderhouden
– Hoge zuurstofniveaus
– Constante toegang tot voedingsstoffen
– Geschikt voor het kweken van grote en kleine planten
– Redelijk hoge installatiekosten
– Vereist elektriciteit en luchtpompen
– Vereist regelmatige controles

3. Druppel systeem

Ten derde, het druppelsysteem. In dit systeem wordt de oplossing met voedingsstoffen langzaam druppelend aan de wortels van elke plant gegeven. Dit gebeurt via een netwerk van buizen. Ook kan de levering van de voedingsstoffen hierdoor goed gecontroleerd worden. De oplossing stroomt door het systeem terug in het reservoir. Het systeem is zeer aanpasbaar en ideaal voor meer ervaren en commerciële kwekers die op grotere schaal kweken.

 

 

Voordelen Nadelen
– Precieze levering van voedingsstoffen
– Hoge mate van automatisering
– Geschikt voor de meeste planten
– Hoge installatiekosten
– Vereist een betrouwbaar irrigatiesysteem
voor water
– Vereist controle en aanpassing van
voedingsstoffen en pH-niveaus.

4. Nutrient Film Technique (NFT) Systeem

Ten vierde, het NFT-systeem, waarbij planten in potten worden gehouden. De planten zijn geplaatst in een kanaal of buis. Het water dat rijk is aan voedingsstoffen circuleert langs de wortels. De gewassen bevinden zich in de kleine openingen bovenop een afgesloten kanaal. Met behulp van pompen wordt het voedingswater uit een reservoir in de kanalen gepompt. NFT is populair bij commerciële kwekers en thuiskwekers en het systeem is ideaal voor kleinere planten met een ondiep wortelstelsel.

 

 

Voordelen Nadelen
– Efficiënt gebruik van water en voedingsstoffen
– Hoge zuurstofniveaus
– Geschikt voor de meeste planten
– Hoge installatiekosten
– Vereist elektriciteit en luchtpompen
– Vereist controle en aanpassing van
voedingsstoffen en pH-niveaus.
– Minder geschikt oor grotere planten

5. Aeroponic Systeem

Ten slotte, het aeroponic systeem. In dit systeem hangen plantenwortels in de lucht boven een een gesloten systeem. De wortels worden besproeid met een fijne nevel van de voedingsoplossing. Dit maakt het zeer efficiënt en verminderd het verbruik van water en zorgt ervoor dat er veel zuurstof bij de wortels komt. Het opzetten en onderhouden is wat ingewikkelder dan de andere systemen. Daardoor is het systeem beter geschikt voor ervaren kwekers of mensen die van een uitdaging houden.

 

Voordelen Nadelen
– Efficiënt gebruik van water en voedingsstoffen
– Hoge zuurstofniveaus
– Geschikt voor de meeste planten
– Efficiënt gebruik van ruimte bij verticale torens
– Hoge installatiekosten
– Vereist elektriciteit en luchtpompen
– Vereist controle en aanpassing van
voedingsstoffen en pH-niveaus.
– Niet geschikt oor grotere planten
– Lekkage komt het meest voor bij deze systemen

Welk hydroponics systeem moet ik kiezen?

Uiteindelijk is het tijd om een keuze te maken. Het is belangrijk om bij het kiezen van een hydroponics systeem rekening te houden met je ervaringsniveau, je budget, en de soorten planten die je wilt kweken. Lees het volgende blog om te weten met welke planten je van start kan gaan: Hydroponics voor beginners: Met deze vijf planten kun je starten. Voor beginners is de Kratky methode en het DWC systeem een uitstekende keuze vanwege de eenvoud en kosten. Terwijl voor ervaren kwekers de voorkeur gegeven kan worden aan het druppel of NFT-systeem. Deze systemen zorgen voor een betere controle over de toevoer van voedingsstoffen en een hogere mate van automatisering.

Conclusie

Samenvattend zien we dat er veel verschillende hydroponics systemen zijn. Door de verschillende soorten hydroponics systemen en je behoeften in overweging te nemen, kun je het beste systeem voor je planten en budget kiezen.

Met dank aan Masterblend!

IKKE

24-03-2024
Hoe dieper je in Hydroponic duikt des te meer vind je natuurlijk maar ook dat er zoveel mogelijkheden zijn en dat je op zoveel manieren kunt kweken en dat er ook heel veel mis kan gaan!

Hierboven zie je zes mogelijkheden en wat werkt dan het best, nu zijn er zoveel mensen en zoveel meningen en iedereen heeft wel een voorkeur enz enz
Ik zelf denk aan optie een en dat is dat er water onder de potjes door gaat en dat doormiddel van katoenen koord, het water opgezogen word naar de plant, maar goed, eerlijk is eerlijk ik pik overal wat op en ga dan ook wel mijn eigen weg!
En dan zal de praktijk leren of het me de eerste keer lukt of dat het een ramp gaat worden, maar het kan ook zo zijn dat ik diverse mogelijkheden tegelijk ga testen, maar dat zullen we zien!
Ik ga er zo nu en dan over schrijven op deze pagina, niet elke dag hoor, ik heb nog geen plantjes niets en het is ook nog een beetje vroeg in het jaar, maar de voorbereidingen zijn wel in volle gang.
Bouwen van een stellingen, kijken welke potjes ik moet hebben, maten van gaten, voeding en nog veel meer, dus word vervolgd.

IKKE

19-03-2024
Luchtpompje is binnen om straks het water voor de plantjes te beluchten, dit word geadviseerd dus gaan ik dat ook doen, de voeding is binnen heb vandaag de bakken waar de plantjes in komen te hangen nog een keer extra gekit zodat het niet gaat lekken!
En dan is het nog de aansluitingen van slangen en gaten maken in het piepschuim, we hebben nog tijd het is nog net een beetje te koud voor de eerste plantjes!
De meetsetjes zijn er ook dus langzaam maar zeker kunnen we alles in orde maken, word vervolgd!

IKKE

18-03-2024
Het nadeel of voordeel van mensen met ADHD is dat ze steeds weer wat anders bedenken en ik ben er een van, en ik heb het plan gevat om groenten te gaan kweken op water, of in water het is hoe je het bekijkt!
Maar goed ik ga een poging wagen, eigenlijk is het idee zeer simpel, je hebt water, je hebt een potje, je hebt een plantje en tataaaa binnen een paar weken heb je kilo’s met tomaten, was het maar zo simpel!
Het is simpel ja en nee, het water de basis is een neutrale basis, een plant kan niet zonder maar water bevat geen voedingsstoffen, in aarde zit van alles in combinatie met water groeit er alles op!
Maar water heeft dat niet en dus moeten we dat toevoegen! Nu denk je meteen oké scheutje Pokon erbij en gaan met die banaan ik denk dat het wel kan maar volgens alle info die ik gelezen en gezien hebt werkt dat dus niet, je hebt dan wel meststoffen maar niet de stoffen die in aarde zitten!
En ik heb een ding al geleerd de juiste voedingsstoffen zijn super belangrijk, en dan heb ik het nog niet eens over PH en dat soort dingen!
Ik wil er ook geen te lang verhaal van maken, dus wat hebben we dan nodig?? Volgens internet heb ik nodig, water en de juiste voeding, zuurstof, zon licht of speciale planten verlichting!
Er zijn meerdere systemen en ik ben nog een beetje aan het kijken wat het gaat worden en hoe!

 

Er zijn vele mogelijkheden maar het is natuurlijk ook een beetje uitzoeken hoe dingen werken.
We hebben water, ik heb voeding besteld, zie foto hieronder.


Ik heb een setje besteld om de water kwaliteit te meten, pH, TDC & EC


De kwaliteit van water en voeding is belangrijker dan je denkt, zonder juiste voeding krijg je geen goede groei maar ook teveel of te weinig voeding geven kan problemen geven en daarom is meten weten!
Ik sta aan het begin om op deze manier groenten te kweken, ik moet nog leren hoe maar ik wil het wel meteen goed doen!

Word vervolgd

IKKE

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *