Water waardes

13-09-2023
Meten is weten en dat heb ik in het voorjaar wel een paar keer gedaan en toen waren de waardes redelijk goed, maar door alle regen enz enz, dus niet meer.
Nu ben ik de waardes een beetje aan het bijsturen met GH+ elke paar weken een paar schepjes, niet in een keer dat mag ook niet maar in stapjes, en dan toch wat vaker meten en meteen bijsturen indien nodig.
Goede waardes zijn belangrijker dan je denkt, je wilt geen groen water, je wilt geen draad alg, je wilt geen ongezonde vis enz enz, je hebt een goed filter nodig, goede Waarders, voldoende zuurstof, voldoende planten en al deze dingen zijn belangrijk voor gezonde vissen en helder water en voor planten.

IKKE

WATERWAARDES

Over de water waardes denk ik dat er vele meningen zijn, meten is weten en je komt er niet onderuit als je een aquarium of vijver hebt dus ook ik niet.
Ik heb nu test strips van Velda, je houd ze in het water kijkt naar de kleuren en je weet de waarden, maar ik worstel altijd een beetje met de kleuren is het nu die of die?
Ik heb ook al eens met druppelsetjes gewerkt, water in een buisje druppels erbij en dan als de kleur veranderd dan zijn het aantal druppels de waarde, ook dat vind ik eigenlijk niets, de strips zijn beter, een apparaat die in de vijver zou hangen en waar je de waardes op elk moment van de dag zou kunnen opvragen zou het meest ideale zijn maar helaas.
Toch heb ik besloten om over te gaan naar andere strips en wel naar de strips van JBL, ook deze strips hou je in het water, en daarna leg je de strips op een kleuren kaart en dan wacht je een minuut en dan scan je met de bijbehorende app op je telefoon de kaart met strip en dan rollen de waardes eruit, de app geeft dan advies wat je eventueel wel of niet moet doen, dat vind ik zelf al een stap in de goede richting, of het 100% betrouwbaar is weet ik niet maar echt grote afwijkingen zullen er wel niet zijn.
Nu moet je mij niet vragen wat de juiste waardes zijn, er zit volgens mijn wel wat verschil tussen een vijver en de water waardes van een aquarium maar dat weet ik niet zeker, nu zullen er ook vissen zijn die bepaalde eisen stellen aan de water hardheid of iets in die geest ook dat weet ik niet, dat denk ik, ik kijk naar wat internet adviseert wat is de juiste KH, GH of PH ??? ehm ik heb zo uit mijn hoofd geen idee, ik heb het opgezocht en dat hanteer ik.
Maar zoals ik al schreef we hebben internet en dit heb ik er van af geplukt……….

Volgens internet

Een vijver met een goede waterkwaliteit heeft hard vijverwater. Dit houdt in, dat er veel minerale stoffen zoals calcium, magnesium en kalium in het vijverwater zitten. Deze stoffen vormen de voedingszouten voor de zuurstofplanten in de vijver. Daarnaast zorgt hard water ervoor, dat het vijverwater meer CO2 kan bevatten. Dit is erg belangrijk. CO2 is namelijk noodzakelijk voor de groei van zuurstofplanten.

In een vijver met onvoldoende hard water zullen de zuurstofplanten daarom niet goed groeien. Hierdoor kunnen zij niet alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. Het gevolg van achterblijvende voedingsstoffen is algengroei. De vijver word dan groen en troebel (zweefalgen) of er ontwikkelen zich grote pakketten draadalgen. Algen groeien namelijk wel goed in zacht water.

Vijverwater: hoe krijg je een goede waterhardheid?

De zorg voor een goede waterhardheid begint al, als je je vijver voor de eerste keer met water vult. Regenwater, grondwater en leidingwater zijn van zichzelf namelijk meestal niet hard genoeg voor een goede plantengroei. Je zult daarom direct voedingszouten moeten toevoegen aan het water in de vijver. Hierdoor kunnen de zuurstofplanten van het begin af aan goed groeien. Voedingszouten kun je toevoegen, door de vijverwater met GH+ te behandelen. Dit is een snelwerkende hardheidsverbeteraar die van leidingwater geschikt vijverwater maakt.

De waterhardheid van je vijver loopt onder invloed van invallende neerslag geleidelijk terug. Regenwater is namelijk extreem zacht en mengt zich met het hardere water in de vijver. Hierdoor zal de waterhardheid van de vijver dalen. Daarnaast gebruiken zuurstofplanten mineralen uit het water bij hun groei. Ook dit laat de waterhardheid van het vijverwater geleidelijk dalen. Het is daarom erg belangrijk, de waterhardheid regelmatig weer op peil te brengen

Waterhardheid vijver meten: GH-waarde en KH-waarde

De waterhardheid van water kun je eenvoudig meten. De hardheid wordt weergegeven met twee getallen: de GH-waarde en de KH-waarde. Je kunt deze waarden zelf meten met een test set. Hiermee kun je de GH-waarde en KH-waarde van je vijverwater meten.

GH-waarde vijverwater

De GH-waarde laat zien, hoeveel minerale stoffen er in totaal zijn opgelost in het water. Vijverwater moet tenminste een GH-waarde van 6 hebben voor een goede groei van zuurstofplanten. Als de gemeten GH-waarde lager is, kun je je vijver daarom het best behandelen met GH+  om de hardheid te verhogen.

KH-waarde vijverwater

De KH-waarde laat zien, hoeveel carbonaten het vijverwater bevat. Met carbonaat wordt een chemische verbinding van CO2 met een kalkstof bedoeld. De gebonden CO2 kan door de zuurstofplanten worden gebruikt voor hun groei. Met de KH-waarde meet je dus de hoeveelheid gebonden koolzuur (CO2) in de vijver. De KH-waarde van je vijver moet minimaal 6 bedragen voor een goede plantengroei. Wanneer de gemeten waarde lager is, kun je de vijver dus het best behandelen met KH-Extra om de KH-waarde snel weer op het juiste niveau te krijgen.

Vijverwater: geen regenwater

Regenwater bevat geen minerale stoffen. Het heeft dus een GH- en KH-waarde van nul. Dit water is daarom niet erg geschikt is om je vijver mee te vullen. Invallende regen kun je niet tegengaan, maar laat een regenwaterafvoer liever niet in de vijver uitstromen. Dit zorgt voor een extra snel dalende waterhardheid, waardoor de kans op allerlei problemen in de vijver sterk stijgt.

Vijverwater: pas op met grondwater

Ook grondwater is lang niet altijd geschikt als vijverwater. De waterhardheid van dit water is meestal niet hoog genoeg voor de groei van zuurstofplanten. Daarnaast is grondwater vaak verontreinigd met sporen van nitraten en fosfaten. Voor gebruik in de tuin is dit geen probleem, maar in de vijver kan een heel klein gehalte nitraat of fosfaat in het water al leiden tot enorme groei van algen. Als je grondwater wilt gebruiken om je vijver te vullen, laat het dan eerst grondig testen om uit te sluiten dat deze stoffen aanwezig zijn.

pH-waarde vijverwater

Net als de GH-waarde en KH-waarde wordt ook de pH-waarde van vijverwater gebruikt als indicator voor de waterkwaliteit. De pH-waarde geeft de zuurgraad van het water aan. Bij een vijver meet je hiermee, hoeveel vrij CO2 (koolzuur) het vijverwater bevat. Dit vrije CO2 maakt het water namelijk zuurder. Een tekort aan vrij koolzuur leidt tot slechte groei van zuurstofplanten. CO2 wordt in de vijver geproduceerd door de bacteriekolonie in het bio filter en op de vijverbodem.

Een goede pH-waarde bedraagt ’s-ochtends tussen de 7,0 en 7,5 en ’s-avonds tussen de 7,5 en 8. De pH-waarde stijgt dus in de loop van de dag. Bacteriën produceren 24 uur per dag CO2. Dit laat de pH-waarde dalen. Zuurstofplanten nemen deze CO2 alleen tijdens de daglichtperiode op.  Tijdens de daglichtperiode stijgt de pH-waarde daardoor. De hoeveelheid CO2 in de vijver loopt terug.

Ik heb het bovenste van internet gehaald.

Over onze vijverwaardes kun je lezen in onze vijver vanaf het begin, ik meet het nu met de JBL Proscan, en dan stuur ik eventueel bij, KH+ toevoegen of andere spul.

IKKE

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *