GoudElrits (Pimephales promelas auratus)

GOUD ERLRITS
De goudelrits (Pimephales promelas auratus) is een gekweekte vorm van de Noord-Amerikaanse elrits. Hij wordt tussen de 5 en 8 cm lang. Hij heeft een overwegend oranje kleur.
De elrits wordt niet snel ziek, doch wordt ze niet al te oud. Maximaal twee tot tweeëneenhalf jaar. Andere benamingen voor de goudelrits zijn Amerikaanse elrits, dikkop elrits en waterlelie visje.

16-08-2023
Ik had en heb een paar dagen geleden nog waterlelie bladeren met eitjes in een aparte bak gelegd, en wat schets mijn verbazing vanmorgen zaten er piep kleine visjes in de bak, HUHH!!! Ja idd, dat was zeer onverwacht maar natuurlijk wel super leuk, het zijn echt super kleine visjes die al redelijk actief zijn en vandaag heb ik de mini baby’s in de kweekbak gedaan, en als je goed kijkt ze je ze ook nog zwemmen.
En ik heb ze gefilmd, hier komen ze.

Ook piep kleine visjes en ze zijn een beetje meer wit dan de regenboog elrits baby’s.

IKKE

20-07-2023
Zoals jullie boven aan deze blog gelezen hebben word de Goudelrits ook waterlelie visje genoemd dit komt omdat ze hun eitjes vaak afzetten onder het blad van een waterlelie, nou ik denk dat ik er wel een aan kan toevoegen en dat is het plastic visje, ik heb  nu al een paar keer gehad dat ze de eitjes onder de kiezelstenen bak van de Regenboog Elritsen afzetten, ik heb nu extra bakken gekocht zodat ik de bak voor de Regenboog Elritsen kan vervangen en dan tijdelijk de bak met de eitjes in de kraamkamer hang, in de hoop dat er wat eitjes uitkomen en opgroeien tot mooie en gezonde visjes.
Ik probeer namelijk met alle visjes te kweken, o.a. met de Regenboog, en Roodbuik Elritsen, en met de Chinese Danios nu moet ik wel schrijven dat ik net begonnen ben, vorig jaar heb ik al een paar Goud en Regenboog Elritsen gekocht en dit jaar zeker al zo’n 40 stuks erbij gekocht.
Nu leeft een Goud Elrits maar een paar jaar zo’n 2,5 jaar volgens internet dan he, dus dan word kweken natuurlijk wel belangrijk anders blijf je aan het kopen de meeste goudvissen zijn al verhuis op twee na en ze hebben nog even kuit geschoten voordat ze gevangen werden en dus houden we nog even goudvissen!
Nu las ik ergens dat iemand plastic bloempotten doorknipte in de lengte, deze hing of legde hij in de vijver en de Goud Elritsen zetten daar hun eitjes in af, en dat is handig als namelijk de eitjes er aan zitten dan zou je het bloempotje met de eitjes over kunnen zetten naar een andere bak, ik weet zelf nog niet of dit werkt, ik ben ook nog een nieuweling op dit gebied!

IKKE

04-07-2023
Ik keek onder het lelie blad en zag tot mijn schrik dat de slakken ook de eitjes hadden ontdekt, balen er waren er nog maar een paar, maar goed ook dit is weer een leermoment voor de volgende keer, ik heb sinds dat ik me had voorgenomen om met Elritsen een beetje te kweken voor eigen gebruik al veel geleerd!
Hopelijk hou ik nog wat eitjes over en komen er nog wat jonge visjes bij, het is even afwachten een ding is zeker ik zal elke dag even kijken of er geen slakken bij de eitjes zitten!

IKKE

02-07-2023
Ik heb een uur geleden ontdekt dat de Goudelritsen eitjes onder een lelieblad hebben gelegd en dat is voor mij nieuw, volgens internet komen de eitjes na 5 a 6 dagen uit, totdat ze uitkomen worden de eitjes door papa verdedigd, als de eitjes zijn uitgekomen dan houd papa het voorgezien.
Na het ontdekken ervan heb ik even nagedacht hoe kan ik voorkomen dat de net uitgekomen visjes worden opgegeten, ik heb besloten om het lelieblad af te knippen en naar de kraamkamer over te brengen, dat is een aparte bak achter de vijver er ligt een Japanse zuurstofslang in en er is stromend water, de bak is voor een deel al geschikt gemaakt voor de eitjes van de Regenboog Elritsen waarvan ik zeker weet dat er een eitje is uitgekomen, of dit kleine visje er nog is weet ik niet, ik hoop van wel met veel broertjes en zusjes om hem heen, het probleem is dat ze zo’n vier mm lang zijn misschien vijf en dat is het ook wel.
Nu heb ik in deze bak het waterlelieblad gelegd in de hoek en met een paar lange stokjes vast gezet, stel dat de eitjes al een dag of twee a drie onder het blad zaten, dan zouden ze de komende week moeten uitkomen, het is vandaag zondag dus laten we midden van de week aanhouden.
Ik wist dat ze eitjes konden leggen onder een lelieblad dat had ik al gelezen en toen ik onder het blad keek was papa die onder het blad bleef zwemmen, je zag meteen dat het geen slakken eitjes waren maar is eitjes en ik zag al zwarte puntjes, ik had er een foto van moeten maken maar helaas dat heb ik dus niet gedaan!
Maar ik heb wel een foto op internet gevonden en zo zag het er onder ons lelieblad ook uit!


En nu is het wachten op jonge visjes, hopelijk zijn er ook Regenboog Elrits jongen we blijven voeren met Artemia en ik heb nog speciaal babyvoer besteld en dan zullen we het zien!

Iets later op de dag vond ik ook nog eitjes onder de schaal waarin de kiezel zit voor de Regenboog Elritsen ook deze schaal heeft nu een plekje in de kraamkamer of speciale bak voor jonge visjes, ze kunnen in deze bak in ieder geval niet opgegeten worden door grotere vissen omdat deze in de grote vijver zwemmen!

IKKE

29-06-2023
Vandaag heb ik 9 Goudelritsen gekocht ik had er al een paar in de vijver maar omdat ze niet zo oud worden 2,5 jaar ongeveer zijn het er de laatste paar jaar wat minder geworden!

IKKE

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *