OP 01-07-2023 HEB IK DEZE PAGINA OPGESPLITST IN MEERDERE PAGINA’s
In deze blog ga ik wat schrijven over Elritsen zoals o.a. Regenboog Elritsen, Roodbuik Elritsen en Goudelritsen!
Maar vooral over de Regenboog Elritsen en een poging om ze te kweken.
REGENBOOG ELRITS
De regenboog Elrits of wel Notropis chrosomus is afkomstig uit Noord-Amerika en kan ook gehouden worden in vijvers met een temperatuur tussen de 6 en 26 graden.
Het is dus ook een geschikte vis voor in de tuinvijver of een koud water-aquarium.
Een paar jaar geleden wees mijn toekomstige schoonzoon me op deze kleine visjes met name op de Regenboog Elritsen, in het Amerika worden ze Rainbow Shiners genoemd – hij vertelde me dat ze zijn zeer geschikt waren voor mijn vijver!
Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot dat moment nog nooit van dit visje had gehoord, nadat hij me er op gewezen had ben ik internet op gedoken en gekeken wat voor visje het waren en hoe deze eruit zagen!
Dus laat ik daar maar eens mee beginnen!
Regenboog Elrits (5 tot 8 Cm) Goud Elrits (5 tot 8 Cm) Roodbuik Elrits (7 tot 9 Cm)
Of er nog meer soorten zijn weet ik niet zo ver ben ik op dit moment nog niet gekomen, ik heb van deze drie soorten die ik net benoemd heb twee soorten, en dat is de Regenboog en de Goud Elrits!
Ik ben begonnen met 15 kleine Regenboog Elritsen op de foto zie je mijn eerste 16!
Mijn eerste Regenboog Elritsen 15 gekocht 16 gekregen! En dit waren mijn eerste Goud Elritsen 20 stuks
En zo is het begonnen, met 15 Regenboog Elritsen plus een gratis en later heb ik nog 15 bijgekocht, ik heb er nu dus 26, en ik heb 20 goud Elritsen, of ze er allemaal nog zijn weet ik niet, denk het niet omdat er zo nu en dan ook eentje sterft ze worden namelijk niet zo heel erg oud, max 5 jaar dacht ik en dan moeten ze een heel goed leven hebben!
Stap een was dus de aanschaf en nu ben ik gekomen bij stap twee en dat is het kweken ervan maar daarover verderop in deze blog meer!
Elritsen en vooral de Regenboog Elritsen blijken anders te ademen dan goudvissen ze zijn namelijk zuurstof minnend, ze nemen dus anders zuurstof op dan goudvissen deze visjes hebben dus zuurstofrijk water nodig, nu moet ik eerlijk bekennen dat op dit moment van schrijven we wel een watervalletje in de vijver hebben dus een beetje zuurstof en wat stroming is er wel maar echt voldoende is het niet, maar er is een grote zuurstofpomp onderweg met een Japanse zuurstof slang!
De Japanse zuurstof slang is dus een slang met hele fijne gaatjes, en door er een zware zuurstofpomp op aan te sluiten krijg je op deze wijze en in deze combinatie zeer fijne luchtbelletjes en meer zuurstof in het water dan met een zuurstof slang, je moet wel een zware luchtpomp hebben, deze heb ik dus besteld afwachten nog of het werkt!
Ik heb heb gemerkt dat de Regenboog Elritsen van stromend water houden, ik heb het in onze vijver zo gemaakt dat ze dat hebben, nu is zuurstof dus erg belangrijk en ze houden ook van een beetje stroming, de Goud Elritsen zie ik niet zoveel in de stroming die we hebben!
Dan is helder en goede kwaliteit water natuurlijk voor elke vis belangrijk, een paar jaar geleden had ik veel problemen met draad alg ik ben toen erg druk geweest om de boel weer op orde te krijgen, met behulp van vijver centrum scheper heb ik alles opgelost, je kunt daar je waarden doorgeven en ze geven dan advies, tja het koste wel een paar centen, het begon namelijk met een goede drukfilter, eentje met een UV lamp erin, eerst een paar middeltjes om de alg te verwijderen, toen nog een lading bacteriën om het filter op te starten, maar dat moest dan wel met de UV lamp uit deze mocht pas na zoveel dagen aan, de UV lamp dood dan de zweef alg en ik denk ook een deel van de bacteriën!
Ik moet eerlijk zijn het heeft wat centjes gekost om de water kwaliteit op orde te krijgen, diverse middeltjes een filter enz maar nu ben ik er erg blij mee, de waterkwaliteit is goed en het water is mooi helder en je kunt de bodem zien en ook belangrijk de vissen zien er super gezond uit!
Ik ga straks nog even meten, de kwaliteit was een week geleden redelijk goed, toch ga ik de binnenkant van het filter na twee jaar vervangen en er komt een nieuwe UV lamp in, deze moet eigenlijk al eerder worden vervangen want elk jaar vervangen is het advies!
En ik heb een liter Bacteriën besteld zodat de pomp straks weer een frisse start kan maken.
Oase FiltoClear Druk Filter 12000 De Bacteriën Fujimac 100 Luchtpomp
De zuurstofpomp die ik ook besteld heb zorgen ook nog eens dat de bacteriën beter werken, want vissen eten en leven in het water maar poepen er ook in, en daardoor krijg je slechte stoffen in het water of beter gezegd de visjes bemesten hun eigen water en dat is goed voor de plantjes het heeft allemaal te maken met fosfaat en nitraat en ik weet niet wat nog meer, ik ben geen chemicus en al die waardes zeggen me ook niet zoveel!
Ik meet natuurlijk wel mijn water waardes, ik heb van die strips die je een seconde in het water moet houden en dan een minuut later weet je het, je hebt van die tabelletjes die je dan vertellen of de kwaliteit goed of slecht is, en ik heb een vaste tabel die ik dan vergelijken.
Ik heb dus van die strips die de pH, CH, KH, NO2, NO3, CI2. meten, meten is weten ik moet me er eigenlijk verder in verdiepen maar op dit moment is dat nog niet aan de orde omdat volgens mijn tabel de waardes redelijk goed zijn en ik nog bezig ben om de vijver, met nieuwe filtervulling, bacteriën en extra zuurstof te verbeteren!
Ik vind het belangrijk dat onze visjes het naar hun zin hebben, ze wonen in een vijver van ca 6000 liter water, de kwaliteit van het water moet goed zijn, er moeten wat plantjes groeien zoals een mooie waterlelie, er moet voldoende zuurstof in het water zitten, een beetje stroming voor de Regenboog Elritsen want daar houden ze van, belangrijk is ook dat ze hun eitjes kunnen afzetten en dat er ook plaats is voor juffertjes en libellen om zich voort te planten, ik ga voor het totaal plaatje.
oké wil je kikkers in de vijver dan moet je weten dat kikkers meer houden van stilstaand water en een iets natuurlijker vijver dan onze vijver, en salamanders houden ook van een wilde omgeving en ook dat heb ik niet!
Toen we nog een natuurlijke vijver hadden, hadden we ook elk jaar bruine kikkers in de vijver maar sinds de nieuwe vijver met waterval is het voorbij, helaas want ik vind het prachtig om kikkers en zo in de vijver te hebben!
En nu ben ik bezig om te kijken of ik Regenboog Elritsen kan kweken, op dit moment van schrijven (11 juni) zijn ze volop bezig met het paren, ik hoop dus dat de bak met stenen die ik extra in de vijver heb gehangen gaat werken, ze zwemmen er geregeld boven en dus is de kans groot dat er eitjes komen, nu zijn deze eitjes zo klein dat je ze niet kunt zien met het blote oog, als de paring over een paar dagen voorbij is ga ik de bak met eitjes overzetten naar de waterval bak, daar komen via twee kranen een zachte straal water in de bak die dan overstroomd en dat water komt in de vijver!
De linker foto is van de vijver net na de aanleg enkele jaren geleden, achter in het grijze vlak zitten twee kranen daar komt aan elke kant nu een zachte straal water in, er zitten nu ook meer planten in enz, nu wil ik dus de eitjes in de bak onder de kranen zetten de eitjes worden dan voorzien van nieuw water en zuurstof, of dat allemaal zo gaat werken als ik in mijn hoofd heb moeten we nog afwachten het is voor mij ook nieuw!
OP de tweede foto zie je de Regenboog Elritsen boven de bak met grove kiezelstenen, en de rechtse foto is de foto van een paar weken geleden, aan de rechterkant zie je de bak met stenen hangen, en er zit een pijp in het water die zorgt voor stroming, ik kan namelijk de kranen harder en zachter zetten, zet ik de kranen helemaal open dan stroomt er minder water via de pijp de vijver in, en anders om is dal ik de kranen van de kranen bijna dicht draai dat er dan via een pvc pijp meer stroming komt in de vijver zelf!
Dus de teveel aan druk van de pomp gaat via een andere slang de vijver in en zorgt voor stroming.
Vandaag zijn de Regenboogjes aan het paren en dat is de eerste keer dat ik dat meemaak en dat gaat er nogal wild aan toe, ik heb er een filmpje van gemaakt, ik weet alleen niet of ik dat zo kan posten!
Parende Regenboog Elritsen
Gelukt, dit zijn de parende Regenboog Elritsen in onze vijver, de komende dagen kijk hoe het verder gaat, als het paren voorbij is dan ga ik de bak verplaatsen naar de vandaag gemaakte kraamkamer haha ja ik noem het maar zo, en dan zullen we zien wat er van komt, misschien werkt het en misschien ook niet, en dat kun je hier binnenkort lezen, en als je zelf ook deze regenboog visjes hebt dan heb je misschien wat aan mijn verhaal!
Vervolg
Ik voer in onze vijver de normale goudvissen met van die mini korreltjes ze zijn erg fijn maar niet fijn genoeg, voor de Regenboog Elritsen zijn ze te groot, ik heb een speciale mengsel gemaakt van fijngestampte korreltjes, gedroogde Tubifex en gedroogde watervlooien, maar het blijft droog voer en er gaat niets boven vers voer!
Vorig jaar heb ik een lading van die doordruk strips met watervlooien gekocht, dit zijn dus blokjes zo groot als een dobbelsteen met bevroren watervlooien, even ontdooien en je kunt ze voeren en er zit voldoende eiwit in!
Ik had gelezen dat ze normaal leven van dit soort voer, in het wild dus, kleine kreeftjes, wormpje enz enz, en dat ze tijdens de paring wel wat meer eiwit nodig hadden dus heb ik vorige week extra voer gekocht meer soorten diepvries blokjes!
Artemia = een geslacht van de pekelkreeftjes
Muggenlarven
Bloedwormpjes
Mysis = kleine garnaaltjes
Rode Plankton
Tubifex
Daphnia = watervlooien
Ik los nu van elk een bokje op in een glas water en giet dat dan in de vijver, beetje voor beetje en je wilt niet weten wat er dan gebeurt, ze worden dan helemaal wilt ze zijn er gek op en dat is een mooi gezicht dat ze door het water schieten en smikkelen van het lekkers dat je ze gegeven hebt en het is ook nog eens goed voor ze!
Nu is het hier nog niet aan de orde maar mocht het gebeuren dat er jonge visjes komen dan zullen ze vast speciaal voer moeten hebben, en dat zijn weer dingen die ik moet uitzoeken!
Stel dat er nu echt jonge visjes komen, ik heb de bak met stenen die gisteren nog vol met Regenboog Elritsen zat en waarvan ik nu denk dat er wel eitjes in liggen, ik heb de bak nu overgezet naar wat ik nu even tijdelijk de kraamkamer noem!
Volgens internet komen de eitjes binnen 36 tot 72 uur uit en dat is over twee a drie dagen, ze blijven ongeveer vijf dagen op de bodem (ook weer temperatuurafhankelijk) daarna beginnen ze een beetje met zwemmen, ik heb ook op internet gevonden dat ze drie dagen na het uitkomen gevoerd kunnen worden, bij mij kwam meteen de vraag met wat???
Gelukkig kun je overal op internet wel iets vinden, het is dan wel hier en daar en ik probeer het dus nu op mijn website samen met mijn eigen ervaringen aan elkaar te breien, dus wat eten ze als ze zo klein zijn, nu heb ik gevonden dat ze Artemia Naupilli meteen goed eten maar dan wel vers, ik heb diepvries blokjes met Artemia (Pekelkreeftjes) maar het moet vers zijn!
Je kunt dus Artemia zelf kweken, na even zoeken vond ik dit (Artemia kweek set) na het kijken van het filmpje heb ik dit setje besteld plus Mikrozell Artemia voer, in het begin moet je dus piep kleine Pekelkreeftjes van 1 a 2 dagen oud voeren en daarna wat oudere kreeftjes en om dat voor elkaar te krijgen moet je Artemia dus voeren en dat gebeurt dus met Mikrozell!|
Pekelkreeftjes kweek set
Op dit moment als ik dit schrijf heb ik echter totaal geen ervaring met het kweken van Regenboog Elritsen en ook niet met Artemia ik weet zelfs niet of het paren is gelukt en of er jonge visjes komen, maar goed ik ben positief ingesteld en als het nu niet lukt dan de volgende keer wel, de aanhouder wint!
Een dag na de paring veranderde de kleur weer in normale kleur wat ik ook nog nooit meegemaakt had!
Laten we even een berekening maken!!!!!
Gisteren was de paring dus dat was zondag 11 juni, laten we er van uit gaan dat het 72 uur duurt voordat de visjes uit het ei kruipen dan is het woensdag, dat betekent dus dat ik (als er überhaupt jonge visjes zijn) zaterdag kan voeren met Artemia, ik begin dus donderdag met de kweek van de Artemia en dat is twee dagen voordat ik ga voeren!
Het voeren zal ik toch gaan doen voor de zekerheid want ik weet nu al dat als er kleine visjes zijn, dat ik ze niet met het blote oog kan zien ik neem dus maar het zekere voor het onzekere!
Word vervolgd
Het kweeksetje is binnen, je kon hem ook ophangen en dat heb ik dus ook gedaan, over twee dagen kan de kweek beginnen, alles staat klaar en dan zullen we zien hoe dat gaat, ik denk veel makkelijker dan Elritsen kweken.
We zijn weer een paar dagen verder en vandaag beginnen we met het kweken van Artemio in de hoop dat we kleine baby’s hebben, de baby’s zijn na een paar dagen 5 mm lang dat is wel heel erg klein, en ze zien er zo uit, hopelijk zie ik ze ook hier ook binnenkort in de vijver!
Jonge Regenboog Elritsen 5 mm lang Hier zijn de jonge Regenboog Elritsen al wat ouder Mooie foto van Regenboog Elritsen ik vind ze Zalm-achtig
Vandaag beginnen we dus met de Artemia kweek in de hoop dat er jonge visjes komen of zijn, als het goed is zijn ze al uit de eitjes gekropen, ik ga er maar even vanuit dat ze geboren zijn, omdat ik over twee dagen ga starten met voeren en dat moet ik even volhouden tot ik zeker weet dat er geen jongen zijn, heb ik geluk dan voer ik verder en worden er ook watervlooien toegevoegd aan hun menu en fijn droogvoer!
Volgens internet beginnen de jonge visjes na twee weken rond te zwemmen in de bak, een week na afzetting eitjes kon je dus beginnen met voeren, dat zou dan 18 juni zijn, vandaag begin ik dus met de Artemia en deze kunnen na twee dagen aan de jonge visjes worden gevoerd en dat is dus zaterdag zondag, ik zit dus op schema!
En nu is het dus afwachten, zijn er jongen? als het ja is dan is dat natuurlijk super dat het de eerste keer meteen gelukt is, en als het niet gelukt is dan zie ik het als een goede oefening zodat ik volgende keer weet wat ik moet doen en wat niet!
Word vervolgd
Het is vrijdag en morgen gaan we voeren, zijn er jonge visjes dan? ehm geen idee maar ik ben bang van niet, ik heb er met mijn neus boven gehangen en niets gezien maar toch ga ik voeren, wie weet is er toch eentje geboren.
De kans op jonge visjes is erg klein, maar ik zie dit ook als een soort oefening, ik heb gisteren en vandaag nog wat filmpjes gevonden van mensen die ook regenboog elritsen kweken en dat gaat een beetje anders, ze houden de Regenboog Elrits in aquaria en dat is heel wat anders dan een vijver.
De eitjes hebben stromend water nodig en zuurstof, stromend water heb ik eigenlijk wel in de bak maar veel te weinig en zuurstof was ook geen probleem geweest als de zuurstofpomp, die ik denk ik een week of langer geleden heb besteld, ook was geleverd!
En op de stenen ligt wat troep toen ik de bak met eitjes in de andere bak heb gezet is dus dat spul van de bodem gaan dwarrelen door het water en ook op de steentjes terecht gekomen, ook dat overkomt me geen tweede keer ik heb een vijver stofzuiger gekocht!
Dus al met al heb ik al weer van alles geleerd over het kweken van Elritsen zonder jonge Elritsen en dat neem ik dus mee naar de volgende poging, of ze dit jaar nog een keer gaan paren weet ik niet dat moet ik nog uitzoeken ik hoop van wel maar goed dat is dus afwachten, ik heb hoop ik voldoende tijd om alles te verbeteren!
Word vervolgd
Ik heb vandaag voor de eerste keer wat pekelkreeftjes gevoerd aan? ik heb naar de bak met steentjes zitten turen en ik dacht dat ik een streepje zag, als je dan aan kleine visjes denkt dan denk je ook dat je er eentje ziet maar er is nog geen bewijs dat ze er zijn, maar ik ga de komende paar dagen wel voeren met pekelkreeftjes en dan zien we het wel het is meteen een mooie oefening pekelkreeftjes kweken en voeren!
Vandaag, en dat is een dag na mijn laatste bericht zijn we exact een week verder en tot nu toe nog geen jong visje gezien, maar ik heb net op een Amerikaanse website het volgende gevonden, en dat is dat de Regenboog jongen na zeven dagen pas uit hun eitjes kruipen, en dan zeven dagen later ongeveer beginnen ze te zwemmen en dat is dus volgende week zondag, het is vandaag Vaderdag hoe leuk zou het zijn dat er jonge visjes worden geboren, en nee ik ben niet de vader😂😂😂
Word vervolgd
BELANGRIJK
1. Zorg voor goede kwaliteit water.
2. Aparte ruimte/bak om te eitjes in te plaatsen.
3. Voldoende Zuurstof.
4. Stroming.
5. Artemia om mee te voeren.
6.
De eitjes hebben dus zuurstof en stromend water nodig en met stromend water bedoel ik een zachte stoom geen wild kolkende rivier maar wel voldoende, de eitjes krijgen dan voldoende zuurstof en het water rondom de eitjes word op deze manier ververst, stilstaand water is niet goed voor eitjes of kuit.
De eitjes moeten na het kuitschieten naar een andere bak worden verplaatst anders eten de vissen deze eitjes weer op en dat is niet de bedoeling, ik zelf ben nog aan het zoeken wat de beste oplossing is om de eitjes goed op te vangen ik heb op een Amerikaanse website wel iets gevonden maar dat is voor de kweek in een Aquarium, nu wil ik kijken of ik dat systeem ook op de vijver kan toepassen maar dat moet ik nog verder uitwerken.
Begrijp wel dat ook ik zoekende ben om de beste oplossing te zoeken voor een succesvolle kweek van Regenboog Elritsen, ik schrijf erover en stapsgewijs leer ik bij en door info dat ik vind op internet en door de dingen die ik zelf probeer in de praktijk.
Ik zeg niet dat het me dit jaar gaat lukken maar de fouten en oplossingen die ik bedenk neem ik mee naar een volgende keer, dus ook nu moet ik weer schrijven, word vervolgd!
Word vervolgd
Vandaag is het zondag 18-06-2023 we zijn een week verder en wat schets mijn verbazing? Ze zijn weer aan het paren exact een week later er komt dus voor mij een nieuwe mogelijkheid om te kijken of ik het beter kan doen!
Na een paar uurtjes was het feestje weer voorbij, en om te voorkomen dat eventuele eitjes worden opgegeten door hongerige vissen heb ik ook deze over geplaatst naar de tijdelijke kraamkamer.
Ik las ergens dat als je kweekt je niet na een paar dagen moet denken dat het niet goed is gegaan dus even niet de bak met de kiezel stenen schoonmaken of zoiets, de jonge visjes zijn namelijk zo klein dat je ze bijna niet kunt zijn, ik zeg bijna maar het kan ook zo zijn dat ze zooooo klein zijn dat je ze helemaal niet ziet.
Ik voer elke dag met Artemia en dan zien we het wel na een paar weken, ik heb ook geen idee of er nog meer gepaard gaat worden, vanaf nu ga ik dan voorzichtig de stenen eraf halen en de eventuele eitjes overgieten op de steentjes die al in de kraamkamer onder de kraan staan!
En morgen ga ik weer contact opnemen met de verkoper hoe lang het nog duurt voordat de zuurstof pomp komt, want dat moet er zo snel mogelijk komen een pomp en dus meer zuurstof!
Ik heb ook een vijver thermometer besteld, gisteren bij de paring was het water 22,8 graden de juiste tempratuur is blijkbaar heel belangrijk voor de paring, dus heb ik maar een thermometer bestel want ook hier meten is weten!
En ik heb ook maar een Excel sheet gemaakt waar ik nu van alles ga bijhouden zodat ik dat misschien later als handvat kan gebruiken, eind van het jaar komt de nieuwe Velda digitale waterkwaliteit meter op de markt tenminste volgend de helpdesk van Velda!
Het is de 20ste juni, de vijver verbouwing is voor 95% klaar, ik wil nog wel een grotere kast maken voor alle spulletjes, gisteren met op temperatuur gebrachte water de vijver bijgevuld tot vijf cm onder de rand, de vulling van het filter vervangen, de UV lamp moet nog, het eiland in het midden van de vijver verhoogd, ik heb bacteriën toegevoegd, de pijpen vervangen die in de vijver zorgen voor stroming, ik ben van een naar twee gegaan en ze zijn verstelbaar, de Regenboog Elritsen hebben stroming nodig, de goudelritsen zie ik er niet zo vaak in!
En vandaag (eindelijk) komt de zuurstofpomp binnen, voor Elritsen en ook voor de bacteriën is het een must, zuurstof en stroming, stroming is er en aan zuurstof word gewerkt, hopelijk is de pomp sterk genoeg voor de Japanse zuurstof slang, maar daar komen we maar op een manier achter en dat is in de praktijk.
Ik heb al een paar keer gekeken of ik jonge Elritsjes zag maar helaas, toch ga ik vandaag weer voeren en dat blijf ik de komende tijd doen, helaas kan ik de tijdelijke kraamkamer niet met de zuiger schoonzuigen, dat moet wachten totdat ik zeker weet dat er geen jongen zijn, dan pak ik het meteen goed aan en zorg ook voor grove stenen en kiezel op de bodem en wit zand, voor de toekomst van het kweken.
En vanaf nu is het afwachten of er jonge visjes komen of niet!
Vandaag is het de 23e en ik heb nog geen jong grut gezien, ik hou hoop maar de kans is klein, sinds gisteren ligt er wel een Japanse zuurstof slang van een meter in dus daar kan het bij een volgende poging ook niet meer aan liggen, lukt het deze keren niet dan kan ik de kraambak goed schoonmaken er ligt zoveel rommel in en dat is ook niet bevorderlijk om te kweken.
Op de vijver groep is nu iemand die schrijft dat als hij niet oppast hij honderden jonge Regenboog Elritsen krijgt, hij heeft een vijver met alleen maar steen/rotsen en een ondiep gedeelte waar de jonge visjes zich kunnen verschuiven, tja het zal wel!
De meningen zijn verdeeld deze man verteld dat het bij hem als een speer gaat en anderen schrijven dat het niet zo makkelijk gaat, ik hou me dit jaar bezig met hoe ik het wil en dan schaaf ik later wel bij.
26-06-2023
En dan heb ik een blije mededeling we hebben in ieder geval een jonge Regenboog Elrits (joepie) en waar er een zit daar zitten er meer, toch??
En hij is echt piep klein. als ik moet schatten dan is het zo’n 5 mm, je kunt dus wel begrijpen dat het moeilijk is om ze te vinden of te zien, en nu maar hopen dat er meer zitten en dat ze groot gaan worden!
29-06-2023
Ik heb 20 Roodbuik Elritsen gekocht in Duitsland, deze kan ik vanmorgen ophalen, ik ben benieuwd het zijn de allereerste Roodbuikjes!
30-06
Gisteren hebben we 29 nieuwe bewoners in de vijver gekregen, 20 Roodbuik Elritsen en 9 Goudelritsen, en ze zijn al vriendjes geworden met de Regenboog Elritsen!
02-07-2023
Tot nu toe gaat alles goed met de nieuwe visjes zover ik kan zien, ik voer regelmatig de jonge visjes waarvan ik zeker weet dat ik er eentje heb als hij nog leeft natuurlijk, ze zijn zo klein dat ze onzichtbaar zijn, ze hebben de mogelijkheid om zich te verstoppen in het groen of tussen de stenen de bodem ligt vol met grove kiezelstenen wat ook voor dat doel op de bodem ligt, als de tijd is gekomen om de jonge visjes, mochten er wat groot zijn geworden dat gaan ze als het kan voor de winter in de grote vijver, en dan krijgt de bak, de kraamkamer even een flinke schoonmaak beurt en komt er ook geel zand onderin!
Ik heb speciaal baby voer besteld voor de vissen zodat ik naast Artemia ook dat kan voeren, het is JBL Novo Baby 3 x 10 ml een product waar bijna niet is aan te komen, het staat in bestelling dus afwachten of ik het krijg, ik heb namelijk al twee eerdere pogingen gedaan!
04-07-2023
Ik heb net een baby Regenboog Elrits gezien in de kraamkamer, ik heb geprobeerd er meer te vinden maar helaas ik hoop dat er wel een paar meer zitten dan een, hoewel wel bewijst dat ik ergens toch iets goeds heb gedaan.
Ik heb heel veel fouten gemaakt en daarvan heb ik veel geleerd en dat komt me volgende keer of volgend jaar zeker goed van pas, maar goed het jonge Elritsje is nu zo’n centimeter lang je kunt dus stellen dat hij flink is gegroeid, ik denk dat het in de natuur ook wel belangrijk is, klein ben je volgens mij veel kwetsbaarder.
Het voeren van Artimia werkt dus wel anders was hij niet gegroeid ik heb ook nog baby droogvoer besteld in drie maten en dat ga ik straks ook nog bijvoeren!
Je begint natuurlijk met de fijne variant en als de visjes groeien kun je naar de middel en de grove, maar ik blijf ook Artemia en watervlooien voeren want er gaat niets boven vers voer!
En nu maar hopen dat er nog meer kleine Elritsjes in de kraamkamer rondzwemmen, ik zie ze niet dus de kans is klein maar hoop doet leven!
Ik heb een nieuwe bak gemaakt voor de volgende keer, ik had dit systeem op internet gevonden vaak gebruikt in aquariums en ik heb er een eigen versie van gemaakt voor in de vijver!
Bakje (Action), twee deksels uitgezaagd en een aluminium gaas (Praxis) er tussen bevestiging op de hoeken, deels RVS en klaar is Klara, kettingen eraan en in de vijver hangen maar!
Ik heb geen idee of de Regenboogjes nog een keertje paren maar mijn verbeterde bak (versie 4) zal dan hopelijk de eitjes opvangen en als dat is gebeurt dan kan ik zelf de opgevangen eitjes overzetten naar de kweekbak, waar voldoende zuurstof en stromend water is!
12-07-2023
Het jonge Regenboog Elritsje leeft nog steeds en is ongeveer een cm misschien een millimetertje meer, helaas kan ik nog steeds geen andere visjes ontdekken buiten dat ene kleine ding!
19-07-2023
Vandaag waren de Regenboog Elritsen weer bezig op de bak met kiezelstenen, dus vanavond besloot ik de bak los te schroeven en de eventuele eitjes in de kweekbak of kraamkamer over te zetten, ik zag eitjes, ik denk dat ik eitjes zag, er lag ok wat troep op de bodem, dus ik kijk wat beter en wat schets mijn verbazing er zwemt een piep klein visje echt klein zo’n 3 a 4 mm denk ik!
Joehoe een Regenboog Elrits baby, dus heel voorzichtig de bak met eventuele eitjes en de baby in de kweekbak gegoten, ik had de pomp en zuurstof pomp even uitgezet, zodat de eitjes naar de bodem konden zakken en het baby visje zich kon verschuilen!
En nu maar hopen op succes, het eerste Regenboog jong leeft nog, en ook dat is natuurlijk super, en nu afwachten of er meer baby’s komen!
IKKE
12-08-2023
Gisteren waren de Regenboogjes weer aan het paren en ik heb er een filmpje van gemaakt.
Nu zag ik op een vijvergroep iemand die heel veel jonge visjes had gekweekt, regenboog Elritsen dus, en hij had voor de eitjes een bakje dat ik nog niet kende, dus ben ik aan het zoeken gegaan en kwam op het volgende terecht.
Ik heb een >>link<< van de website, daar vind je er meer over, maar het is zo dat je deze kun je in een aquarium hangen of misschien ook in de vijver.
Nu is het zo dat onderin deze incubator dat daar in mijn geval de Regenboog elrits eitjes in gaan en, dist apparaatje zorgt voor stroming dat door de eitjes, dus stroming en zuurstof, en omdat deze onder water bevestigd word word het water steeds verschoond.
Ik zag dit apparaatje op de website van de groep, hij had er eitjes ingedaan en dat werkte super want hij had in een aparte bak al ruim 150 jonge Erlritsen nu is 150 natuurlijk wel veel maar goed ik zou al blij zijn als ik er zo’n 50 groot zou krijgen, vandaag komt dit apparaatje binnen en dan hopen dat de paring van gisteren eitjes heeft opgeleverd!
Word vervolgd
Helaas word de Incubator volgende week pas geleverd en daarom moest ik tijdelijk een oplossing zoeken voor als er eitjes waren, want dat wist ik op dat moment niet.
Toen ik de bak opende was ik verbaast, zoveel eitjes had ik nog nooit gezien, echt heel veel, nu zit er in de vijver altijd rommel in het water dus ook tussen de eitjes, dus heb ik ze door een zeef gegoten en met vijver water doorgespoeld, daarna in een kleine kunststof aquarium gedaan en er een zuurstof steen in gelegd, en een steen onder de bak zodat alle eitjes continue in beweging blijven totdat ze in de Incubator kunnen volgende week!
Mooi dat het opvangen van de eitjes is gelukt, ik had dat niet meer verwacht en nu hopen op verder succes.
Word vervolgd
Dagje later is er een domper de eitjes zijn beschimmeld, zover ik kan zien de meeste eitjes en de oorzaak is verschonen van het water, dat had ik vaker moeten doen, de eitjes hebben stroming en vers water nodig en wat zuurstof, als ik de incubator op tijd had ontvangen was dit denk ik niet gebeurt of de kans was kleiner!
Hoe dan ook het is een kleine domper daar zal ik eerlijk over zijn, maar het was weer een leermomentje die ik meeneem een van de vele leermomentjes, een ding is zeker het gaat me lukken.
Ik denk wel dat ik nu de meeste fouten wel heb gemaakt, er zullen er vast nog wel meer komen maar de meeste fouten die je kon maken heb ik gemaakt.
Hopelijk zijn er morgen nog een paar eitjes de schimmel ontsprongen en kunnen dan misschien nog in de incubator, hopelijk.
Ik kan nog maar een ding schrijven, word vervolgd….
En we zijn weer een dagje verder, als eerste kwam er vanmorgen de eSHa2000 binnen, dat is een middel onderander tegen schimmel en ook zeer geschikt om schimmel op onbevruchte eitjes te verwijderen of om te voorkomen, ik zou zeggen Google en je weet exact waarvoor je dit spul kunt gebruiken.
Maar toen het binnenkwam heb ik meteen een paar druppels volgens de gebruiksaanwijzing bij het water gedaan, ik moest nog wachten op de incubator deze kwam later, toen moest ik nog even en verdeelstukje en een luchtslangetje kopen, alles in elkaar zetten en alvast zo maken dat het binnen no time kon draaien, toen dat allemaal klaar was heb ik de eitjes uitgezocht ik had ook van die Pasteur pipetten erbij besteld en daarmee kun zonder problemen de beschimmelde en onbruikbare eitjes verwijderen, ik heb dat in delen gedaan, met een beker goot ik het op een zwart diep dienblad en dan haalde ik de beschimmelde eruit en de goede deed ik even tijdelijk in en bakje.
Het was een heel werkje en toen ik daar mee bezig was ontdekte ik ook dat er eitjes waren uitgekomen en op de bodem lagen met een staartje, ik heb heel leng op internet gezocht naar afbeeldingen van dat stadia en ik heb een foto gevonden van iemand die dat in 2020 heeft gepost.
Je ziet de kleine witte net geboren visjes met staart, op de foto zien ze eruit als erwten maar geloof me je ziet ze bijna niet met het blote oog, piep klein en ze liggen zoveel mogelijk op de bodem, in de natuur tussen de stenen, om te voorkomen dat ze worden opgevreten.
Maar door de foto weet je nu hoe ze eruit zien maar dan veel, heel veel kleiner, en ik heb nu onder in de incubator een paar van deze larfjes, en hopelijk gaan ze het redden over een paar dagen weten we meer!
16-06-2023
We zijn weer een paar dagen verder en na wat advies zijn de kleine net geboren baby’s losgelaten in de kweekbak, en nu maar hopen dat ze het redden, ik voer Artemia en voor de rest hopen we maar dat ze gaan groeien en mooie sterke visjes gaan worden!
Het zijn piep kleine wezentjes (ca. 2mm) maar ze zijn al super snel.
IKKE
P.S. mocht je ideeën of vragen hebben stuur dan een mail naar henkhorck@upcmail.nl ik weet niet of ik een antwoord heb, voor mij is dit ook allemaal nieuw en ik heb vast hier en daar een foutje gemaakt maar wie weet.
IKKE