VIJVER 2025 HET VIJFDE JAAR VAN DE NIEUWE VIJVER,
alle nieuwe berichten staan bovenaan, p.s. heb je een vraag dan stuur dan een mail naar henkhorck@upcmail.nl
20-04-2025
De vijver ontwaakt, de planten doen het goed en de visjes ook en ze hebben weer honger, het water is mooi helder en de komende dagen zal ik de waterwaardes maar eens meten, ik kan dan eventueel nog wat bijsturen!
Binnenkort zal ik wat foto’s posten!
IKKE
09-03-2025
Langzaam maar zeker begint de vijver weer tot leven te komen, de temperatuur van het water stijgt en de planten beginnen weer te groeien.
Ik heb de waardes al een beetje bijgestuurd tja ook dat hoort erbij, de drukfilters zijn doorgespoeld en extra bacteriën en ook wat melkzuur bacteriën zijn toegevoegd!
Maar voordat het groen is zijn we weer een paar weekjes verder, maar alles is er klaar voor dus laat de zomer maar kome.
IKKE
04-03-2025
We zitten in maart en het is prachtig weer, de nachten zijn nog wel koud met vorst maar overdag gaat het richting 18 graden eind van deze week.
De temperatuur van het vijverwater is nog te laag, boven de 10 graden worden de vissen weer wat actiever, maar een mooie vijver gaat niet van zelf, eind vorig jaar heb ik vier extra planten filters gemaakt, en dit jaar hoop ik daar het resultaat van te zien, het zou de waterkwaliteit flink verhogen, ik heb nu veel visjes in de vijver en dat zorgt ook voor vervuiling maar planten filters halen veel stoffen uit het water stoffen, stoffen die normaal de kwaliteit verslechten van het water!
Buiten de planten filters om heb ik ook nog twee druk filters, deze ga ik de komende week schoonmaken, ook heb ik bacteriën besteld die dan zorgen voor een goede start van het nieuwe seizoen.
Op dit moment staan de twee UV lampen aan, ik had vorig jaar in het begin last van groen water, of van alg groei dus dit jaar start ik maar meteen met de UV lampen aan!
Ik heb wel planten voeding toegevoegd, zo krijgen de planten ook wat voeding om te starten, en ook de planten filters, maar het kan ook tegen werken omdat voeding alg bevorderd, maar goed we zullen zien of ik de juiste keus gemaakt heb!
Maar het is weer fijn dat alles weer ontwaakt na de winter, en we hopen op een mooi vijver jaar want een vijver brengt leven in de tuin!
IKKE
05-02-2025
Ik ben begonnen of beter gezegd ik probeer Artemia (Pekelkreeftjes) in een aparte bak groter te laten worden, normaal voer je ze als ze piepklein zijn, maar ze kunnen ook groter worden en dat ga ik dus proberen!
Of dat ook gaat lukken weet ik niet maar daar kom ik pas achter al ik dat ga proberen, hoe dan ook ik heb bij Albert Hein jodium vrij zout gekocht, 250 gram op 10 liter water en een theelepel bakpoeder.
Er hangt een verwarming elementje in en een zuurstof blokje, uit een bak buiten heb ik wat alg gehaald en ik heb nog wat Spirullina poeder toegevoegd en nu is het afwachten, oeps ik heb natuurlijk ook Artemia toegevoegd en nu is het afwachten wat er gaat gebeuren!
Dus word vervolgd, de eerste jonge rijstvisjes zwemmen vrolijk rond, ik had helaas in de bak met de jonge visjes enkele libelle larven zitten dit zijn vraatzuchtige beestjes die jonge visjes eten, vandaag heb ik hopelijk dit probleem opgelost, de gevonden larven zo’n 8 stuks zwemmen nu in de grote vijver!
Ze zijn erin gekomen door de waterplanten die ik uit de vijver heb gehaald, is weer een leer voor de volgende keer, voor de rest gaat het prima hopelijk gaat het vanaf nu goed!
IKKE
30-01-2025
Nog net voordat het februari is heb ik een paar uur geleden de eerste jonge Medaka (Rijstvisjes) gespot en daar ben ik blij mee omdat het me gelukt is midden in de winter jonge visjes te kweken.
Oké niets gaat vanzelf maar super moeilijk is het ook niet, ze kweken redelijk makkelijk, van ei tot vis en de fase erna is wat moeilijker en dat heeft te maken met temperaturen, licht goed voedsel en water dat regelmatig word ververst!
Dat laatste doe ik een keer in de week en nu maar eens kijken of we de piepkleine visjes van ca 3 a 4 mm kunnen groot krijgen.
Als je goed kijk zie je twee piep kleine visjes, ik heb bij het maken van de foto nog iets ingezoomd, maar ik schat dat ze ongeveer 4 mm zijn, en ik dacht dat ze de eerste dagen op de bodem door zouden brengen maar nee hoor ze zwemmen al lekker aan de oppervlakte op zoek naar eten.
Ik voer ze nu een piep klein beetje spirullina, first bites van Hakiri , azijn aaltjes en dan artemia en dat moet goed gaan mits er niets met het
water of iets in die richting gebeurd!
Word vervolgd
IKKE
19-01-2025
Een nieuw vijver seizoen staat weer voor de deur, oké het is nog vroeg maar toch de eerste eitjes zijn er al, kom er zo op terug!
Vorig jaar was het eerste jaar met een succes volle kweek van de Rainbow Shiners of Regenboog Elritsen, het heeft me een tijdje gekost maar het is uiteindelijk gelukt, zo goed zelf dat ik dit denk om de kweek van de Regenboogjes over ga slaan, ik heb er nu heel veel in de vijver zitten.
De laatste goudvissen hoop ik er in het voorjaar uit te vangen, ik heb twee jaar gelden de keuze gemaakt om over te stappen naar andere visjes zoals de Regenboogjes maar ook visjes zoals Chinese Danio’ s!
Kort voor de winter heb ik Medaka’s gekocht, of wel Japanse Rijstvisjes, deze zitten of zwemmen nu rond in in grote bakken, deze bakken staan op de zolder van de schuur.
De bakken hebben kleine filtertjes, verwarming en verlichting, alles goed geregeld dus, elke week vervang ik 1/3 deel van het water en voeg wat bacteriën toe.
En ze doen het goed en daar ben ik blij om, en toen bedacht ik me dat ik er best wel mee kan gaan kweken, dus heb ik de aan en uit tijden van de lampen aangepast en ik heb er drijvende schuursponsjes ingehangen!
Deze kun je zelf maken, en de Medaka plakken daar hun eitjes aan het is ruwer dan de vijver plantjes en dat werk dus super, want de eerste eitjes zijn er inmiddels, de eiafzet gaat continue door en daardoor zijn er elke dag eitjes.
De schuursponsjes zet ik dan over naar een andere bak die dan speciaal voor de eitjes en jonge visjes zijn, het is voor mij de eerste keer en moet dus afwachten hoe het gaat maar so far so good.
De vijver is in rust ik heb er dikke platen piepschuim op liggen en bubbeltjes plastic de dikke versie, en in het voorjaar dan zien we wel weer hoe de vijver door de winter is gekomen
De pompen heb ik deze winter aangelaten voorgaande jaren zette ik ze uit, ik heb een nieuw artemia kweekset gekocht zodat ik voor de medaka vaker vers voer kan aanbieden en gisteren en vandaag hebben ze dat voor de eerste keer gehad en daar werden ze blij van en ook ik.
Want je ziet ze nu door de hele bak zwemmen op jacht naar de kleine zwemmende pekelkreeftjes, en dat is een veel natuurlijker gedrag en mooi om naar te kijken.
En dan ben ik ook nog een proef begonnen om de pekelkreeftjes groter te laten worden, ik heb een grote glazen kan met kraantje gevuld met ca vier liter water!
Daarin heb een kleine aquarium verwarming gehangen en een zuurstof blokje, uit een van de teilen met water die in de tuin staan heb ik groene alg gehaald en dat heb ik er ook bij in gedaan en wat planten voeding!
Over de planten voeding twijfelde ik maar goed we zullen het zien of het werkt, dan heb ik er natuurlijk zout in gedaan en nee geen keuken zout maar speciaal zout voor pekelkreeftjes.
Omdat de blokjes zout zeer langzaam oplossen heb ik pas de dag erna wat pekelkreeftjes erin gedaan, ik kweek ze dus kon ik er zo wat bij doen.
De pekel kreeftjes kunnen volgens mij wel een cm groot worden dus prachtig voer voor grotere vissen, hoewel ook iets grotere vissen super happy zijn met levende Artemia.
Hoe het verder gaat is afwachten we zullen het zien. Dit jaar is ook het eerste jaar dat ik de Twee grote zinken teilen aangepast heb, meer planten en een goede voeding bodem, bacteriën en een zuurstof blokje, hier komen in het voorjaar als het warmer is natuurlijk de Medaka (rijstvisjes).
Ook heb ik in het najaar 2024 twee kleine en een groot planten filter gemaakt deze zijn aan de vijver verbonden dit om de vijver meer biologisch te maken, want we willen natuurlijk glashelder water en gezond water.
De planten staan in substraat en de voeding halen ze nu uit het water en zo haal je voeding stoffen uit het water, voedingstoffen waar alg ook goed op groeit en alg willen we dus niet.
Ik heb twee drukfilters en in beide zitten UV lampen deze gaan natuurlijk ook nog even aan, tot de planten goed groeien en dan kunnen ze denk ik wel weer uit.
Ik stuur hier en daar wat bij en meet ook de waterwaardes zodat ik kan ingrijpen indien nodig, er zijn vijver liefhebber die nooit meten en bijsturen, maar dat doe ik dus wel.
Ik ga er natuurlijk ook dit jaar weer over schrijven/bloggen, de kop is er in deze blog weer af…….
Word vervolgd
IKKE
19-10-2024
Ik heb de laatste jonge regenboogjes toch maar voor de winter in de grote vijver gedaan, en dan zien we in het voorjaar wel hoe ze de winter met de rest van de vijver bewoners doorkomen!
In de winter bescherm ik de vijver toch altijd tegen vorst en andere invloeden, de kleine Medaka (Rijstvisjes) komen nu in drie grotere bakken op zolder, en ook hier hoop ik dat ze goed de winter doorkomen zodat ze in het voorjaar lekker naar de bakken in de tuin gaan!
IKKE
01-10-2024
De jonge Medaka en de jongste Regenboog Elritsen zijn inmiddels wel gewent aan hun nieuwe onderkomen, ik zelf moet meer wennen, maar goed alle vier de bakken hebben nu een filter en extra zuurstof en twee van de vier bakken hebben nu ook aquarium verwarming, voor de andere twee heb ik ze besteld.
Voor de Medaka zet ik de temp op 21 graden en voor de Regenboogjes op 20 graden, maar ik wil voor de zekerheid even uitzoeken welke temp daarvoor de beste is, denk dat voor de Regenboogjes misschien kouder water beter is!
Dan heb ik een PSB spray besteld, dat zag ik bij een Japanse Medaka kweker, dit zijn bacteriën en nog wat, Google maar even als je er meer over wilt weten, je sprayt dat over het wateroppervlakte als je net gevoerd hebt, en dit is goed voor de afweer enz
Voor de rest word het buiten ene stuk kouder en dus minder voeren en dan zien dat we de winter doorkomen!
IKKE
21-09-2024
Vandaag zijn alle kleine visjes naar hun nieuwe adresje overgebracht, kweekzolder nr 1 haha, en dat is hun nieuwe winterverblijf, ook de slakken en de zuurstofplantjes filters en meer zijn mee verhuist, voor de rest heb er al van alles over geschreven dus dat doen we niet meer!
IKKE
20-09-2024
Gisteren nieuwe Medaka (Rijstvisjes) gekocht, kleintjes en sommige van een iets groter maatje, allemaal voor volgend jaar, nu overwinteren en dan hopelijk volgend jaar naar buiten!
Uitleg: ik heb jonge visjes gekocht, piep klein zie rechter foto, en deze kunnen helaas buiten niet in een van de bakken, en ook niet de vijver of in de kweekbakken, ten eerste zijn ze veel te klein, en worden dan meteen opgegeten en ten tweede word het kouder, winter is comming.
Ik heb daarom op de zolder waar ik al een aparte ruimte had om in het voorjaar de moestuin plantjes voor te kweken, heb ik in deze ruimte diverse bakken neer gezet, de kleinste twee zijn 30 liter en de rest is groter, dan heb ik nog drie kleinere bakken staan!
Dus vier bakken met visjes, twee bakken waarin ik watervlooien kweek en een met waterplanten, in alle bakken zitten wat planten, steentjes, bacteriën en slakken die de rommel opruimen!
Ook zuurstof blokjes en twee filters zijn aangesloten, ben weer begonnen met de kweek van Artemia voor de jonge visjes en dan zullen we zien hoe dat gaat!
Ik heb in ieder geval mijn best gedaan, en hopelijk vinden de visjes dat ook 🙂
IKKE
19-09-2024
Alle Regenboog Elritsen van de eerste kweek zitten nu in de grote vijver en hieronder zie je de papa’s en de mama’s, echt super mooie visjes!
En ik ga wat Medaka visjes bij kopen, omdat het nog jonge visjes zijn en ik wil ze volgend jaar in de vijver laten zwemmen dan lijkt me dit beter zodat ze nog mooi kunnen groeien tot die tijd!
IKKE
18-09-2024
De eerste Regenboog Elrits jongen zitten bijna allemaal in de grote vijver op een paar na, eind deze week gaat de laatste kweek en de jonge Medaka’s naar de zolder waar de bakken al klaar staan voor de winter, daar kunnen ze in grote bakken mooi overwinteren, er zitten waterplanten in, watervlooien, slakken, zuurstof, filters en er hangen groeilampen boven.
Het enige wat er nog moet komen is verwarming maar dat kan nog wel, de winter is er nog niet dus we hebben nog tijd!
Voor de rest valt er niet veel meer te schrijven, het is herfst en de vissen zwemmen wat lager in de vijver, binnenkort moet er een net over tegen alle bladeren die van onze bomen en planten vallen, en voor de rest valt er weinig te schrijven, ik heb zo’n tweehonderd jonge regenboogjes gekweekt, een deel gaat nu de grote vijver in en de anderen naar de zolder!
Volgend jaar wil ik Medaka en Chinese Danios kweken, regenboog Elritsen heb ik voor nu wel even genoeg!
IKKE
13-09-2024
De nachten worden kouder en de herfst is begonnen, ik ben bezig om op de zolder van de schuur een paar bakken neer te zetten, zodat de kleinste visjes daar kunnen overwinteren, ik heb een grote bak en twee 30 literbakken, in de grote bak heb ik slakken, zuurstofplanten en de watervlooien zitten.
In de andere twee bakken komen dan de regenboogjes en de Medaka baby’s de Medaka baby’s (Rijstvisjes) zijn flink gegroeid, en zelfs harder dan ik had verwacht!
Hoe dan ook het seizoen is voorbij, helaas!
IKKE
09-09-2024
De mini vijvertjes zijn klaar meer erover vind je elders met foto’s op deze website, vandaag hebben de twee teilen beide een zuurstof blokje, goed voor de visjes, en ook in de winter zullen de teilen minder dicht vriezen, de visjes komen volgend jaar pas!
De baby Medaka doet het beter dan ik had verwacht ze groeien als kool en daar ben ik blij mee maar toch zullen ze deze winter naar binnen moeten, ook daar moet ik nog mee bezig!
Zo heb ik Verlichting en verwarming nodig, de bakken heb ik al!
IKKE
06-09-2024
Vandaag ben ik bezig geweest om de groene muur wat natter te maken aan de zijkanten was het namelijk droog en in het midden was alles al groen, ik ben bezig om meer mos op de muur te planten of te kweken, ik hoop dat de Steenbreek varen het ook goed gaat doen, maar dat duurt nog even zo snel groeit dit plantje volgens mij niet en vooral in de herfst niet!
Langzaam maar zeker word het minder de herfst is begonnen en daarna komt de winter en ik wil niet dat alles straks kapot vriest, de jonge visjes gaan voor de winter in een grote bak naar binnen, ik wil nog even een aquarium lichtbak en een verwarming element kopen zodat de visjes kunnen overwinteren, daarna zien we wel weer verder!
Ik heb de twee teilen ook op hun nieuwe plek staan, ze zijn leeg gemaakt, schoongemaakt en opnieuw ingericht, de vijver aarde is eruit en vervangen door substraat, de planten mogen de teveel aan voedingsstoffen gebruiken om te groeien!
Bacteriën zijn toegevoegd en binnenkort komt er nog een zuurstofblokje in te liggen en dan zien we wel hoe de drie mini vijvertjes zich ontwikkelen, als alles goed gaat komen er volgend jaar Medaka’s (Rijstvisjes) in!
Een paar dagen geleden zijn de jonge Regenboogjes van 20 juni in de grote 230 Liter Planten filter gezet en ze zijn happy, voor de winter gaan ze de grote vijver en dan zien we wel hoe ze de winter doorkomen!.
Dit is het planten filter met plaats voor visjes, deze zie je op de rechterfoto, de grijze vierkante ring is er voor dat droogvoer niet meteen door de hele bak drijft.
IKKE
31-08-2024
De grote bak staat op z’n plek en alle slangen kabels en meer liggen klaar en zijn aangesloten aan het filter en aan de zuurstof pomp, maar nog niet aan het nieuwe filter, dat gaat vandaag gebeuren!
Ik zal even foto’s maken dan kan ik het beter uit leggen, ik laat dan zien hoe ik het gedaan heb, en de toekomst zal uitwijzen of het ook gaat werken!
Alle jonge visjes doen het goed, de Medaka’s en de jonge Regenboog Elritsen, ze groeien goed en zien er gezond uit, de eerste Regenboogjes gaan over een paar weken de vijver in, de rest moet in een grote kuip binnen overwinteren en dan zien we volgend jaar wel weer hoe het verder gaat!
Ik wil de jongen die niet de vijver in kunnen in een kuip doen met een filter, zuurstof en verwarming we kunnen natuurlijk niet hebben dat ze bevriezen, ik wil er ook nog een aquarium lamp boven hangen, maar de winter is er nog niet dus ik heb nog even tijd!
Op foto 1 zie je onderzijde afzuig buis, op foto 2 zie je dat de gaatjes nu onder en aan de zijkanten zitten, op de pijp in het midden kun je de waterzuiger op aansluiten, op deze wijze zuig je alle rommel eruit.
Op foto 3 zie je de dikke buis 70 mm, via deze buis komt het water uit de pomp binnen, de zwarte slang met blauwe streep is een Japanse zuurstof slang, stel dat je extra zuurstof wilt geven dan kan dat, of je laat het borrelen om het vuil los te maken!.
.
Op de linker foto zie je de overloop pijp (nog niet op maat) op de middelste foto zie je de test met de zuurstof slang, en op de rechter foto ben ik begonnen een deel met Hell-X Biocarrier te vullen tot de pijpjes bedekt zijn, ik had precies genoeg, toen heb ik er een fijn kunststof gaas opgelegd en daarop de substraat..
Dan wat plantjes en wat steentjes, er komen nog wat drijfplantjes maar dat komt allemaal nog!
Het ziet er nog kaal uit maar daar komt zeker verandering in, de planten moeten nog groeien en ik koop vast nog wel wat bij, en hier en daar worden zeker nog dingetjes veranderd!
IKKE
29-08-2024
Het gaat goed met de visjes, ik voer de jonge Madaka’s First Bites en verse en ontkapselde Artemia en daar doen ze het goed op, en dat krijgen de jongste Regenboog Elritsen ook, de oudere Regenboog Elritsen krijgen voer ik ook nog wat Hikari voor visjes vanaf 1 cm en ook dat gaat goed!
Dan ben ik begonnen met nog een extra planten filter maar dan een van 230 liter, deze grote ronde ton/kuip maak ik zo dat het een deel van de vijver word, water komt via het filter onderin de ton en dan via een 50 mm pijp stroomt het dan gefilterd de vijver in, en ik wil het ook zo maken dat visjes tegen de stroom op kunnen zwemmen en zo in het planten filter komen!
Of dat een succes word weet ik niet maar het kan ook super leuk worden, we zullen het zien, de voorbereidingen zijn begonnen maar er is nog veel werk te doen, binnenkort meer over dit filter!
Planten filters waar geen aarde aan te pas komt blijken zeer goed te werken en vandaar dat ik er nog een maak omdat er niets gaan boven een goed werkende biologisch filter of filters!
En ik probeer het voor weinig geld te maken want dat zie ik als een uitdaging, het is super makkelijk om een kant en klaar filter te bestellen maar wat is er nu mooier dan zelf maken, en als het dan ook nog werkt in de praktijk dan geeft dat een super gevoel!
Ik maak het filter ook omdat ik straks wat meer Medaka visjes wil houden, word vervolgd!
IKKE
25-08-2024
Ik heb enkele soorten visvoer besteld voor het jonge grut en ook voor de oudere bewoners, als eerste natuurlijk voor de jonge Medaka visjes!
Dit is allemaal premium voer, de eerste en de naam zegt het al is droogvoer voor jonge visjes, beetje poeder achtig, het tweede voer is voor de vissen die ik in de vijver heb, het moet lijken op rode muggenlarven, het zakt langzaam naar beneden en geloof me de visjes zijn er gek op.
Het laatste zakje voer is voor de Medaka en andere jonge visjes groter dan 1 cm het is oppervlakte voer dat langzaam naar beneden zakt en daarom door vooral Medaka visjes die veel bovenin de bak zwemmen goed word gegeten!
IKKE
23-08-2024
Ik ben super enthousiast over de Medaka’s niet alleen de kleine rakkers hier in de kweekbak, nee over het algemeen, wat ik bij de kweker zag en ook in diverse YouTube filmpjes, nu was ik al van plan om de twee teilen waar ik ook water in heb staan met diverse waterplantjes om daar meer mee te doen!
Dat idee blijft bestaan maar nu bedacht ik me om daar keek bakken van te maken voor de Medaka’s, mooi groen met wat visjes, de Medaka’s zijn daar meer dan geschikt voor dus komt dat mooi uit!
Dan had, dan heb ik nog een grote pot staan waar ik vroeger al water in had staan maar na zoveel jaar met water is hij kapot gevroren en had ik er plantjes in gezet.
Maar dat was na zoveel jaar ook niet meer wat het was dus heb ik besloten de grote barst te fixen en er water in te zetten, maar toen ik er mee bezig was bleek al snel dat dat niet haalbaar was, met de eerste beste vorst zou de bak verder stuk gaan, toen kwam ik op het idee om er een specie kuip in te hangen, een zo groot mogelijke kuip.
Helaas kon er niet zo’n mega kuip in maar toch, na vele uren werk heb ik de bak nu op zijn plek staan, de scheur gedicht, de kuip erin gemaakt en ik heb ook nog tussen de grote pot en de kuip een lading pur gespoten, de kuip had ik folie gepakt en deze kan ik er dan morgen uit halen en dan terug plaatsen!
De pur beschermt tegen de warmte van de zon en tegen kou, morgen ga ik de ton vullen met planten en water en dan kan het mooi acclimatiseren totdat er visjes in komen!
IKKE
22-08-2024
Elders op deze website kun je er meer over lezen maar sinds gisteren hebben we hier zo’n zestig baby Medaka’s rondzwemmen, twee soorten, de Medaka Outher Glow Lame en de Medaka Blue-Finn Lame van iedere soort dus zo’n 30 stuks!
IKKE
21-08-2024
Het was meer werk dan ik had ingeschat, maar de twee planten filters zijn klaar en ook een extra planten bak enzovoort, over een paar dagen ga ik de waarden meten, ben benieuwd ik weet dat een waarde te hoog is maar goed het is zoals ik ergens heb gelezen geen ongezonde waarde voor de vissen!
Vandaag ga ik kijken naar Medaka’s ook wel rijstvisje genoemd, ik wil wat van deze visjes in de vijver, binnenkort meer er over!
IKKE
17-08-2024
Operatie tweede bio filter is begonnen, ik ga links naast de bak met de kranen ongeveer het zelfde maken als rechts (foto’s staan bij bericht 12-08), de EPDM, en de Hel-X Biocarrier komen vandaag nog binnen en de rest van het materiaal heb ik al in huis!
Dus vandaag is het een klus dagje, en het werkt de water waarden zijn de laatste dagen flink verbeterd alleen nog de nitraat is nog te hoog maar ook dat komt goed, de waardes worden alleen maar beter verwacht ik!
Dit omdat ik van de vijver een groter bio filter aan het maken ben, er komt in totaal 100 liter Hell-X en vier grote zakken met premium substraat in de vijver, dan nog wat lava stenen, en alles is beluchtbaar en schoon te maken, een deel van de Hel-X komt in speciale zakken onder in de vijver te liggen en kun je er ook zo uit te halen indien je het moet schoonspoelen!!
De zakken met Hell-X komen dicht bij de Japanse zuurstof slang te liggen en ik hoop dat daardoor er minder rommel tussen gaat zitten!
Ik heb gisteren met mijn GoPro onder water gefilmd, het water is glashelder maar wel veel zwevende deeltjes dus dat probeer ik nu ook aan te pakken met extra filter, en de rommel op de bodem is zo goed als weg en dat geeft aan dat de Sludge vloeistof heel goed werkt, beter dan ik had verwacht of had gehoopt!
De drukfilters heb ik eergisteren schoongemaakt, en vandaag nog even een extra bio filter met planten en dan is de vijver weer klaar voor de komende tijd!
Nog een paar weekjes en dan hoop ik dat de jonge visjes groot genoeg zijn om ook de grote vijver in te gaan, ik heb wat ringen besteld om een tijdelijk vang net te maken, zodat ik de laatste goudvissen kan vangen en weg kan brengen!
Ik wil alleen nog maar speciale vissen erin, zoals de Div. Elritsen die me zeer goed bevallen, op de begin pagina vind je de bewoners, ik wil alleen nog wat meer Chinese Danio’s en ik wil graag Japanse Rijstvisjes, ik weet alleen nog niet of ik deze voor de winter of er na ga aanschaffen! op deze foto zie je de Hel-X Biocarrier 36 mm zwarte bio filter materiaal, het is de bedoeling dat bacteriën zich op dit materiaal vestigen en dan zorgen voor een gezonde vijver!
Word vervolgd
IKKE
12-08-2024
Zo ziet het er uit, het water komt van onderen naar boven en zo werkt dan een bio filter. En in dit geval komt het water uit de kweekbakken onder het filter terecht en vloeit dan door de bio massa naar boven en dan de grote vijver in!
Ik het filter heb ik dan deze plastic Hel-X Biocarrier 36 mm in zitten, en daarop liggen dan lava stenen en daarop weer substraat en daarin staan dan weer planten in waarvan ik de wortels heb afgespoeld en hopelijk nemen ze nu de voeding uit het water op!
Belangrijk is wel dat bacteriën hun werk kunnen doen, een goed biologisch evenwicht is belangrijk en vind ik ook belangrijk, je wilt mooi helder water, je wilt dat je planten het goed doen en vooral dat je vissen happy en gezond zijn!
En ik wil ook dat alles er nog een beetje natuurlijk uit ziet, we hebben geen natuurvijver maar ik probeer er wel iets moois van te maken!
Met de jonge Regenboog Elritsen gaat het goed, ik heb nu ook een tweede kweek lopen en volgend jaar wil ik nog kweken met Japanse Rijstvisjes en Chinese Danio’s!
We zullen het zien, even afwachten hoe het met deze jonge visjes zal gaan straks in de grote vijver!
IKKE
10-08-2024
Zoals ik al schreef wil ik meer bacteriën in de vijver die het water helder maken en gezonder, operatie goudvissen vangen is begonnen en vandaag gaan de eerste vissen naar een ander adres!
Dan is het eerste bio filter voor 99,99 % klaar nog een beetje kit en de zuurstof nog aansluiten, maar het is wachten op een nieuwe verdeler, deze komt volgende week!
Dit is de lege bak rechts naast de waterval, hier zaten normale planten, en dat word dus een bio planten filter.
Onderin zit een pijp met de gaten naar beneden, daar kan ik met behulp van een waterzuiger eventuele rommel dat op de bodem terecht komt wegzuigen, op de onderste pijp ligt een dikke pijp met gaten erom heen, via deze pijp komt het water via de kweekbakken erin, onder de dikke buis zit ook nog twee zuurstof blokjes, ik weet niet of ik ze ga gebruiken maar het kan!
Op en onder de dikke pijp liggen bio balletjes en daarop een net net met lava steen, deze houd de plastic bio ballen onderin, dan twee manden met steentjes met daarin de planten waarvan ik eerst het zand van de wortels heb gespoeld!
De wortels nemen hopelijk zo de voeding op dat via de kweekbakken in de steentjes komt te zitten, ik heb extra bacteriën tussen de steentjes gestrooid en in het water gedaan!
Zo zag het eruit nadat ik de bak had gevuld, inmiddels heb ik de buis aangepast extra stenen toegevoegd en de pomp weer aangezet, ik heb daarvan nog geen foto maar dat komt nog, als ik de goudvissen eruit heb gevangen maak ik de bak onder de kranen af, en dan nog de zuurstof aanpakken en dan post ik nog wat foto’s!
IKKE
06-08-2024|
Ik durf te zeggen dat ik een redelijke mooie vijver heb, en zekers er zijn velen die hem mooier en beter hebben dan de onze maar ik vind hem mooi!
Maar perfect is het zeker niet, ik worstel een beetje met de nitriet en nitraat, volgens de metingen is zijn ze te hoog, drie weken geleden waren alle waardes groen maar nu niet meer en helaas is dit een steeds terug kerend verhaal dit jaar!
Ten eerste heb ik veel minder zuurstof planten dan voorgaande jaren, dit jaar is de vele regen onder andere de oorzaak van van dit probleem en ook hadden we in het voorjaar veel alg in de vijver!
Dus dan ga je stappen ondernemen, te laat, en dat was een beetje dom, maar goed na wekelijks de alg te bestrijden is de alg weg, maar elke week komt er nog wel wat van dat poeder bij!
Maar door de alg hebben alle zuurstof planten een flinke klap gehad en dat in combinatie met de vele regen en steeds veranderende water waardes zit ik nu met een iets aan de hoge kant nitriet en nitraat!
Dan is er nog het visbestand en het voeren van vis wat allemaal mee telt, ik heb een groot druk filter en sinds een maand of wat heb ik er twee, twee grote druk filters, maar dat duurt een paar weken voordat een filter echt goed werk doet!
Mij gaat het in ieder geval niet snel genoeg en dus ga ik twee dingen doen, de goudvissen gaan weg maar dat had ik al veel eerder beslist maar nu gaat dat ook gebeuren op korte termijn!
Dan komt er een extra planten filter naast de twee kranen die ik heb, (zie foto’s van onze vijver) waar nu nog een paar vaste planten staan, onder de planten komt een extra planten bio filter, ben nog aan het puzzelen hoe, maar ik denk dat ik er wel uit ben, natuurlijk met waterplanten!
Het water van de kweekbakken stroomt via een pijp onder de bak, en gaat vandaar weer naar boven om vervolgens de vijver in de stromen!
Binnenkort meer, dan komt er onder de twee kranen die ik nu leeg gemaakt heb stenen en zand eruit daar komen een paar zakken met bio balletjes te liggen, de bak is diep genoeg dus daar zie je dan niets van!
Met de achterwand ben ik ook nog bezig daar komt een wat grovere structuur op en daar komen hier en daar steenbreek varens in, even kijken of dat wil, ik heb de plantjes besteld en ik ben met de achterwand al aan het verbouwen!
IKKE
30-07-2024
Met de jonge visjes gaat alles goed, en ik heb nu speciale bacteriën toegevoegd om de troep op de bodem aan te pakken, en ik ga de waterval ook nog aanpakken, groter maken en er een meer biologisch filter van maken!
Voor de rest gaat het prima, de draad alg van het voorjaar is weg het water is glashelder en binnenkort ga ik de goudvissen eruit vangen deze gaan bij mijn zuster in de vijver!
Ik wil alleen nog maar kleine visjes zoals de elritsen en Chinese Danio’s, met de laatste wil ik ook nog gaan kweken kijken of dat gaat lukken moet niet makkelijk zijn maar in onze vijver gaat dat niet lukken omdat er vele liefhebbers zijn om jonge visjes te verorberen en daarom heb ik nu een bak gemaakt waar ze hun eitjes kunnen gaan afzetten of dat dit jaar gaat lukken weet ik niet maar ik probeer het wel!
Word vervolgd!
IKKE
18-07-204
Een vijver brengt leven in de tuin, niet alleen maar door de visjes die in de vijver zwemmen nee zeker niet, het zijn de planten zoals de water lelie, maar ook eromheen brengt een vijver leven water trekt van alles aan en ja ook muggen!
Bij een vijver is altijd wat te zien, fladderende libellen, drinken de vogels enz
Maar een vijver heeft ook aandacht en verzorging nodig, helder water krijg je niet vanzelf, tenzij je een natuurlijke vijver hebt zonder veel visjes, ik had er ooit ook een, vol met zuurstof planten, super helder en dat zonder pomp of filter en ja dat kan!
Maar bij een vijver met veel vis en weinig planten komt er toch wel wat meer bij kijken dan wat water en wat plantjes!
Vissen en als je er veel hebt en voert dan bevorderd dat niet de waterkwaliteit voordat je het weet zwemmen je visjes in een groene soep, en dat wil je natuurlijk ook niet!
Dus dan begint het, goede filters, goede pompen, veel zuurstof dus ook meer planten, veel bacteriën en eigenlijk minder vis en minder voeren!
18-07-2024
De filters zitten in twee kweekbakken, kweekbak 3 is nu voor het kweken van watervlooien, ik heb over watervlooien gesproken vandaag 6 zakjes opgehaald en deze verdeeld over de drie kweekbakken, ook de jonge regenboogjes hebben extra watervlooien gekregen, worden ze niet gegeten dan word het water in ieder geval wel gefilterd!
Zo sla je twee vliegen in een klap, ik had vandaag een vis die door het dolle was, deze apart gezet en hij blijft raar doen, nu ben ik op zoek gegaan wat het kon zijn, tja dus van alles, nitriet, nitraat, zuurstof, parasiet enz enz
Ik heb het water gemeten en de waarde van nitraat was iets te hoog, vreemd want een week geleden waren alle waardes perfect, maar goed door alle regen en te weinig zon en ik weet niet wat nog meer kan het maar zo hoger zijn, ook voeding van de visjes zou mee kunnen spelen!
Sinds kort heb ik een tweede drukfilter, en ik heb vandaag extra bacteriën toegevoegd en besloten om de uv lampen tijdelijk uit te zetten want bacteriën worden ook door uv gedood!
En ik heb extra bacteriën besteld voor de bodem, ik denk dat dat een van de oorzaken is omdat ik veel alg had en dit is afgestorven en naar de bodem gezakt, en de rest van de dingen die slib veroorzaken, en ik kan de bodem zo niet zuigen met een waterzuiger en daarom heb ik speciale bodemslib opruim bacteriën bestel, hopelijk werken deze, want volgens internet werkt dat super maar ik wil het nog wel eens zien!
Met de jonge visjes gaat het tot nu toe ook goed ze zijn vandaag ehm 28 dagen oud als ik me niet vergis dus 4 weken, maar ze zijn er nog niet er kan natuurlijk altijd van alles gebeuren, ik hoop ze het goed blijven doen!
Ik heb ook nog een paar Chinese Danio’s rond zwemmen en ik ben nu aan het kijken of ik ook met deze visjes kan kweken!
IKKE
14-07-2024
Ik heb voor in de kweekbakken twee Aqua Nova Sponsfilters gekocht, zodat veilig het water wat extra gefilterd word!
Deze werkt op een zuurstof slang, er komt wel steeds vers water in de kweekbak vanuit de vijver maar dat staat op langzaam en door dit filter word het water ook extra gefilterd!
Met de jonge visjes gaat het ook goed en hopelijk blijft dat ook, en mocht het zo zijn dan probeer ik ook nog een tweede kweek als er eitjes komen van de regenboog elritsen!
IKKE
12-07-2024
Ik heb een nieuwe pagina gemaakt over het kweken van vers voer zoals Artemia, azijn aaltjes en watervlooien, in deze blog leg ik uit hoe ik dat doe!
Ik ben gisteren met een experiment begonnen om snel watervlooien te kweken, ik heb een paar bakken bij de action gekocht, twee heb ik al gevuld met water en nog wat kleine bakjes gevuld met water daarin al diverse middeltjes, zoals gist, visvoer vlokken en Spirulina watervlooien kunnen mits je het goed doet explosief groeien, ik koop nu zo nu en dan wat maar als je ze kunt kweken heb je te eerste goed voer en ten tweede is het goedkoper!
Ik heb watervlooien in de kweekbak gedaan en dat werkt tot nu toe beter dan verwacht, de vlooien filteren het water waarin de jonge regenboog visjes zitten en zullen ook als voer dienen, als de kleine bekjes wat groter zijn!
De jonge visjes zijn vandaag 22 dagen oud en so far so good, ze zien er goed uit, oke er zijn ook veel visjes afgevallen want in het begin waren het er veel meer maar goed de visjes die nu rond zwemmen zien er goed uit, de buikjes zijn gevuld en ze groeien langzaam maar zeker!
Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren maar ontevreden ben ik niet, verderop dit jaar wil ik alle goudvissen er nog uit vangen ik heb niet zoveel met goudvissen dat was eens!
IKKE
06-07-2024
Op onderstaand filmpje zie je de visjes als ze 18 dagen oud zijn en je ziet daaromheen ook veel beweging, dit komt omdat ik watervlooien in de kweekbak heb gedaan, het grootste gedeelte van de watervlooien zijn nog te groot voor de kleine bekjes van de regenboogjes.
Maar atervlooien filteren ook water ze eten zweef alg en zo en daardoor blijft of word het water ook helder, of dit werkt weet ik niet maar als de regenboogjes groter zijn dan zullen ze de watervlooien zeker opeten en deze zitten vol met eiwit enz
Ik ben benieuwd of mijn experiment gaat werken.
IKKE
05-07-2024
Ik heb een pagina gemaakt waar al onze visjes in de vijver op staan behalve de goudvissen, deze gaan uit onze vijver, sinds gisteren hebben we tien nieuwe inwoners en dat zijn Wit-Vin Elritsen.
Ik heb deze vissen in Duitsland gekocht, ik wilde eerst Geel-Vin Elritsen kopen, deze werden toevallig vorige week in Nederland aangeboden, voor de prijs van schrik niet 25 euro per stuk en dan ging het om visjes van 2 – 2,5 cm, de vissen die ik in Duitsland heb gekocht waren ook niet goedkoop, deze kostte 15 euro per stuk en ik moest er ook nog een paar uur voor in de auto zitten, de visjes waren zo’n 6 a 7 cm, dus tel maar op!
Als ik deze prijzen zo zie dan denk ik dat ik ook maar kweker ga worden, ik heb nu van de Regenboog Elritsen ruim 200 jonge visjes, ze zijn nog klein en ik heb geen idee hoeveel er over blijven maar stel dat ik nu geelvinnetjes had gekweekt en ik kon ze verkopen voor 25 euro per stuk jeetje!
In mijn beleving draaien ze er een beetje in door, maar goed gisteren heb ik de jonge visjes overgeplaatst naar een andere kweekbak omdat ik er geen filter tussen had zitten was het een beetje rommelig en nu zitten ze allemaal in een schone bak!
Vanmorgen de waterkwaliteit getest en ik was blij verrast
Alle waardes in het groen en daar ben ik natuurlijk blij mee want dat ik heb ik heel lang niet gehad, hopelijk blijven de waardes zo, en ik kan dus ook zien dat de beide drukfilters hun werk goed doen!!
Je ziet nu ook dat de waterplanten, in dit geval de zuurstof planten het goed doen, veel beter dan toen er nog veel draad alg in de vijver zat, ook deze heb ik behandeld en dat heeft ook gewerkt!
IKKE
01-07-2024
Ik heb een speciale pagina gemaakt waar ik de kweek van Regenboog Elritsen beschrijf van A tot Z, hoe ik kweek, welke fouten ik heb gemaakt en wat ik nu anders doe!
Op dit moment van schrijven heb ik jonge visjes en dat zijn er heel wat kan ik hier schrijven, als je even naar de pagina van het kweken gaat kun je zien hoeveel het er zijn!
En nu kijken of ik ze groot kan brengen, het zijn er best wat, ik denk veel meer dan 100 stuks, ze zijn gewoonweg niet te tellen dus kunnen het er ook zomaar meer dan 200 of 300 zijn!
Zoveel???? Ja zoveel maar velen zullen het denk ik niet halen, ik las dat maar zoveel % volwassen word ik doe mijn best om ze groot te krijgen en de rest heb je toch niet allemaal in de hand!
IKKE
15-06-2024
De vijver is nu super helder dus de twee filters doen hun werk, alleen de nitriet en nitraat willen nog niet echt naar beneden, het is geen waarde waarvan je denkt dat morgen alle vissen zullen sterven hoor, maar ik vind het nu belangrijk om de waardes een beetje te monitoren en onder controle te houden.
Want gezond water betekent natuurlijk ook dat je visjes happyer zijn toch? En een gezonde visstand, helder water met goede waardes dat wil je, dat doet de rest van het leven in de vijver ook goed, de zuurstof plantjes hebben te lijden gehad van de draad alg maar deze is zo goed als weg het lost langzaam maar zeker op en daar ben ik blij mee!
Helaas is het water nog steeds te koud en hopelijk word het snel warmer zodat de eerste jonge visjes er komen!
IKKE
09-06-2024
De twee filters zijn aangesloten, gisteren heb ik de UV lamp van het nieuwe filter aangezet de bacteriën kunnen hun werk doen en hopelijk gaat het de goede kant op met het water, vooral met de draad alg, ik heb nu drie UV lampen, het ene filter heeft er eentje en in de andere zitten er twee!
Dus de draad alg gaat het verliezen als het niet zo zou zijn dan werken de UV lampen niet, het water is nog te koud voor de vissen want paren is niet aan de orde, pas als het beter weer gaat worden, ik ben er klaar voor de kweekbakken ook!
Over een week ga ik de waterkwaliteit weer testen en dan zullen we zien of de waardes beter zijn, het heeft ook even tijd nodig het is niet zo dat je de schakelaar omzet en je hebt helder water zonder alg!
IKKE
04-06-2024
Ik zit al een tijdje te stoeien met de water waardes (zie hier onder) ik heb al een deel van het water vervangen, ik heb al diverse middelen gebruikt en extra bacteriën toegevoegd en meer…
Nu hebben wij Google en YouTube en daar vond ik een item over doorstroming van je filter met UV, jaag je het water door je filter dan doen de bacteriën te weinig, nu heb ik helder water maar ook draadalg!
En dat geeft aan dat je water kwaliteit toch redelijk goed is, nu heb ik middeltjes gekocht die op een biologische manier een einde maken aan je draadalg, maar aan de andere kant denk ik, hoe kan dat nu ik heb een uv-lamp in het filter dat dood toch alg of ben ik nu gek?
Dus ben ik aan het meten geweest, hoeveel water pompt de pomp dor het filter en hoeveel water mag er max door het filter, en toen kwam ik eigenlijk al snel tot de conclusie dat de verhoudingen niet kloppen!
Tja, en wat dan? je kunt een bypass maken zodat een deel van het water meteen terug stroomt in de vijver en er dus minder water door het filter gaat, of je kiest voor een andere oplossing en dat is een extra filter kopen en bijplaatsen en dat laatste heb ik nu gedaan!
Ik heb een extra filter gekocht en deze komt morgen binnen en dan sluit ik hem aan, ik wilde eerst de zelfde maar ik kwam een ander tegen die iets meer doet dan mijn huidige drukfilter!
Ik heb een YouTube filmpje Hozelock hier kun je zien hoe het werkt, ik heb nog wat reviews bekeken en die waren redelijk positief, hoe dan ook dit filter ga ik erbij plaatsen in de hoop dat het daarna toch beter gaat!
Voor de rest is het water nog te koud dus nog geen jonge visjes maar dat gaat vast geen weken meer duren!
IKKE
25-05-2024
Het wil nog niet echt vlotten met de kweek en dat komt door de temperatuur van het water, en ik ben niet de enige die nog geen succes heeft met de kweek!
De eerste paar jongen zijn helaas niet meer te vinden in de grote kweekbak ook hier zal het misschien nog te koud zijn, maar goed de zomer moet nog komen en dan zien we het wel!
IKKE
16-05-2024
.
Op foto een staat een van de drie kweekbakken deze zijn 25 x 25 Cm voorzien van stromend water en zuurstof! Op foto twee zie je de kweekbak met twee kranen, en het teveel aan water in de kweekbakken komt ook hierin terecht!
Op foto tien en elf zie je de bak voor opvang van de Regenboog Elrits eitjes, en op de laatste foto zie je de azijn aaltjes kweek flessen, op de rest van de foto’s zie je onze vijver!
IKKE
16-05-2024
Gisteren heb ik het drukfilter schoongemaakt en de filters van beide pompen, onderhoud is belangrijk want je wilt namelijk als je een vijver hebt wel helder water en een gezond water!
Ik heb een meet setje van JBL, de pro Scan, druppelen schijnt secuurder te zijn maar dit is makkelijker en als het makkelijk kan waarom dan moeilijk?
Er zijn veel vijver liefhebbers die nooit meten en eerlijk gezegd deed ik dat jaren en jaren geleden ook nooit, maar sinds ik deze nieuwe vijver heb is dat anders geworden, ik heb alle goudvissen op een na eruit gevangen ze maken het goed bij kennissen in hun vijver!
Ik ben geen fan van Koi ik vind ze veel te groot, ik heb er ooit een gehad maar eerlijk is eerlijk dat kleine grut is veel mooier, ik heb een paar soorten elritsen Goud, Regenboog en Roodbuik en dat zijn ontzetten leuke visjes en ik/we heb een paar vetjes en wat Danio’s en dat is veel mooier!
Omdat Visjes zoals de Regenboog Elritsen zuurstof minnend zijn houden ze van stroming en zuurstofrijk water nou dat hebben ze hier zeker!
Ik zit op diverse vijvergroepen en gisteren stelde iemand de vraag over de eitjes van de regenboog elritsen, ik heb hem of haar maar even de link van mijn website gegeven, ik ben ook nog lerende maar toch al een heel eind.
Als ik niet de stomme fout had gemaakt van de zuurstof en het vele water toevoegen in een van de drie kweekbakjes dan had ik al heel wat jongen gehad, maar ik denk dat er al heel wat in de grote kweekbak zitten!
Ik zal deze week eens foto’s makken van de vijver en dan posten dat schrijft makkelijker, ik zag dat de Goud elritsen ook eitjes hebben ik zag namelijk twee mannetjes de eitjes beschermen en ze zitten op twee prachtige plekken in de vijver, een onder een overhangende steen en een onder overhangend een stuk hout!
De goud elritsen worden ook wel lelie visje genoemd omdat ze vaak de eitjes onder een lelieblad plakken en dan worden de eitjes beschermt door het mannetje is veel leuker dan de slome goudvissen!
Maar goed ik zal op korte termijn even de foto’s en filmpjes posten!
IKKE
14-05-2024
Elke keer leer je toch weer een beetje bij het is natuur en het zal altijd anders gaan dan je denkt dat het gaat, maar een paar jongen leven nog niet veel maar voor de eerste keer dit jaar!
ben ik tevreden ehm nee! want ik had de fout gemaakt dat ik teveel water de kweekbak in liet lopen en dat de zuurstof hoog stond dus een deel van de jonge visjes zijn daardoor weggespoeld, niet getreurd hoor het water loopt via de kweekbakken overloop weer terug naar de grote kweekbak.
Vanuit de vijver word het water door een drukfilter gepompt een deel van het water dat uit de pomp komt gaat de vijver weer in en een deel gaat via twee kranen de grote kweekbak in, daar stroomt het teveel aan water over de waterval de vijver weer in.
Dan word er met een andere pomp water naar de kleine kweekbakken gepompt, dit kan ik per kweekbak regelen, overal zitten kranen tussen, het teveel aan water gaat via overloop pijpjes die in elke kleine kweekbak zit, het teveel aan water stroomt de grote kweekbak in.
Dat heb ik bewust zo gemaakt mocht er een baby visje toch de overloop in komen dan gaan ze rechtstreeks de grote kweekbak in, de kans op overleven is groot omdat ik de kweekbak speciaal heb ingericht voor kleine visjes.
En zo blijf je lekker bezig, de eerste foutjes zijn gemaakt het seizoen is net begonnen nu is het wachten op de visjes tot ze weer gaan paren!
IKKE
09-05-204
Ik heb meteen een tip voor het voeren met azijnaaltjes, ik heb de aaltjes in een fles met lange hals, dat werd geadviseerd en dat heb ik dus ook gedaan, ik heb zes flessen staan met aaltjes!
Het is dan de bedoeling dat je een plukje watten aan een dun stukje naaigaren knoopt en deze druk je dan in de hals van de fles, daar giet je schoon water boven op en dan kun je een tijdje later pet een pipet de aaltjes opzuigen en dan voeren!
Zo heb ik het ook gedaan, ik had een plukje watten gebruikt van Kruidvat, en dat ging dus niet, door deze watten kunnen de aaltjes niet doorheen!
Bij mijn tweede poging heb ik vijver filter watten gekocht, de eerste keer had ik een te dikke prop gekomen er kwamen maar een paar aaltjes doorheen, de derde poging ging goed, een los propje vijver filter watten aan een touwtje in de hals, schoon water erop en even later kon ik de aaltjes met een pipetje eruit zuigen!
Het voordeel van deze azijnaaltjes is dat ze niet sterven in zoet water, je hoeft naar mijn mening dan ook niet elke dag te voeren je kunt als je goede ogen hebt ze zien in het water en anders lukt het wel met een zaklampje!
IKKE
06-05-2024
Ik heb een klein schemaatje gemaakt.
dag 1 eitjes van de Regenboog Elritsen, deze gaan in de incubator, nadat ze even in water met een paar druppels anti schimmel middel hebben gelegen.
dag 2
dag 3
Dag 4 eitjes hebben staartjes.
dag 5
dag 6
dag 7 voeren met azijn aaltjes
dag 9
dag 10
dag 18 volgens internet gaan de jonge visjes vrij zwemmen na twee weken en dan krijgen ze Artemia (pekelkreeftjes)
Nu is er verschil in tijd dat de eitjes visjes worden, daar kan een dag verschil in zitten dacht ik, maar boven staand lijstje dat was hier en dag een was toevallig ook nog 1 mei
Vandaag gaan ze van de incubator naar de kweekbak en dan morgen worden ze gevoerd, en dan zullen we zien hoe het verder gaat met de jonkies
IKKE
01-05-2024
Het is al een paar dagen mooi weer en dat brengt de Regenboogjes in extase van het ene moment naar het andere veranderen ze van een normale kleur naar rood en dan zijn ze klaar om te paren!
Meteen de bak met de kiezelsteentje erin gedaan, en na ca 5 a 10 minuutjes zwommen ze er al boven en aan het paren, stormend water en de juiste temperatuur en een bak met kiezel stenen en het feest kan beginnen!
Ik heb ook maar meteen de kweekbakken opgestart de pomp loopt, de zuurstof staat aan, en ik ben begonnen met het kweken van Artemia en dat zijn pekelkreeftjes, met azijnaaltjes kweken ben ik voor de winter al begonnen en ik heb nu 6 flessen staan en ik ga op korte termijn nog even bij kweken!
Jonge Regenboog Elritsen of in het Engels Rainbow Shiners eten alleen voer dat beweegt en dus moet je dat zelf kweken, misschien is er ook een andere oplossing maar deze weet ik zelf nog niet!
Voor de rest heb ik nog maar weinig te schrijven, hoe ik kweek en wat ik daar voor nodig heb of had, daarover heb ik natuurlijk al het nodige geschreven en dat kun je allemaal terug lezen, ook de fouten die ik gemaakt heb en nog zal maken!
IKKE
14-04-2024
Het water warmt op, de zuurstofplanten de lelie en alles er omheen word groener, de water kwaliteit was goed, de vis krijgt meer kleur, en het duurt niet lang meer of we kunnen gaan kweken, meer kan ik nog niet schrijven over de vijver.
IKKE
07-04-2024
Het gaat goed met de vijver, langzaam maar zeker ontwaken de plantjes, de visjes zijn al wat drukker nog even en dan ga ik een tweede poging wagen om te kweken, ik wil hier en daar nog wat aanpassen maar dat zijn kleine dingetjes, de nieuwe zuurstofpomp werkt perfect en word lang niet zo warm als de andere en daar zijn we natuurlijk blij mee!
Nog even en dan begin ik weer met het kweken van pekel kreeftjes de azijn aaltjes heb ik al een hele tijd in flessen staan en dat lijkt me wel goed te gaan!
Ik voer al weer elke dag en om de paar dagen krijgen de visjes diepvriesvoer zoals watervlooien, de visjes hebben natuurlijk weer extra eiwit nodig, ik had de water waardes allemaal in het groen zitten, maar er is wel zoveel regen gevallen dat dit nu zeker niet meer het geval is, dus komende week maar weer even meten, en dan bijsturen!
IKKE
12-03-2024
Zo nu en dan is het belangrijk dat je de waterwaardes meet en dan eventueel bijstuurt, chloor en nitraat waren volgens de meting iets te hoog dus heb ik pond toxivec – 500 ml gekocht en daarvan wat toegevoegd volgens een tabel, en dat zou dan deze waardes aanpakken!
Vorige week heb ik al wat KH+ toegevoegd en ik heb de filter verschoond en de filters erin vervangen, extra opstart bacteriën toegevoegd, over een week ga ik weer meten en dat kan ik indien nodig weer wat bijsturen!
De nieuwe FujiMAC 100 geeft veel zuurstof en de pomp word bijna niet warm de vorige werd al warm zelfs als je er geen slang op aansloot, maar goed het seizoen is weer begonnen!
IKKE
04-03-2024
Maart de winter was nat en super koud was het niet, nu is het een beetje voorjaar en begint alles weer een beetje te op te leven, het nieuwe vijver seizoen begint weer, en gaan we kijken of we wat visjes kunnen kweken in dit geval dus de Elritsen (Shiners), roodbuik en regenboog Elritsen.
Het water is nog mooi helder en de waardes heb ik getest en daar moet nog wat verbeterd worden, en daar ben ik dus mee begonnen, even kijken of we over een paar weken de water waardes weer op pijl kunnen hebben.
Ik heb nieuwe vijverfilter vulling gekocht en een liter opstart bacteriën, deze week ga ik de pomp schoonmaken en dan kunnen we hopelijk het jaar weer door komen met mooi helder water!
Ik heb nog een gezeik gehad met de luchtpomp, de pomp was compleet doorgebrand, en ik moest op allerlei manieren aantonen dat de fout niet bij mij lag, ze wilde de maten weten en ik weet niet wat nog meer, ik moest met foto’s en uitleg dus bewijzen dat het niet aan ons systeem lag, ik voelde me al een oplichter zoveel vragen, maar goed na vele weken kwam dan eindelijk het verlossende woord dat het onder de garantie viel.
Nu wilde ik niet meer dezelfde pomp, mijn vertrouwen en de gedachte dat de boel weer door kon branden en vlam zou kunnen vatten wilde ik niet dus in overleg heb ik een andere uitgezocht en dat is de FujiMAC 100.
Een Japanse luchtpomp met drie jaar in plaats van een jaar garantie, hij is wel duurder maar goed dit is wel een van de beste merken qua luchtpomp, en een stuk stiller dan de Aquaforte AP-200.
Het vijver seizoen gaat dus langzaam maar zeker beginnen!
Word vervolgd!
IKKE
31-10-2023
Langzaam maar zeker word het kouder en word het echt herfst, we hebben veel regen gehad en nog steeds wat niet goed is voor de water waardes, zoals de KH en GH ik heb al een paar keer bijgestuurd, het water is wel glashelder, wat mooi is.
Ook bouw ik nu het voeren een beetje af, de lelie is inmiddels kaal op een blad na, ook de zuurstof planten zijn gezakt, de skimmer doet z’n werk, ik kan dus wel schrijven dat er rust komt in het vijver leven en gebeuren.
Dus op naar volgend jaar, ik ga op tijd beginnen met nieuwe filter vulling en een lading bacteriën omdat ik zeker weet dat dit goed is voor plant en dier.
IKKE
05-10-2023
het gaat goed de herfst is begonnen en skimmer doet z’n werk, de twee jonge regenboogjes zitten nu apart in een bak en doen het goed, ik had gehoopt dat ze sneller zouden groeien en dan nog voor de winter de vijver in konden maar helaas denk niet dat het gaat lukken.
De vijver is super helder op dit moment, toch heb ik nog extra microbe-lift toegevoegd aan het water, deze bacteriën zijn belangrijk in het water.
De planten zakken naar de bodem, de lelie bladeren worden geel en je ziet nu langzaam maar zeker dat ook de vissen rustiger worden, ik voer ze nog totdat het water zo’n tien graden is en dan is het voorbij.
In de winter zorg ik altijd voor extra bescherming zodat er geen hele dikke laag ijs op de vijver komt, nu hebben we natuurlijk tot nu toe geen echte koude winters meer maar goed, ik zorg dat er voldoende bescherming is, ik ga er nooit van uit dat de winter niet koud word.
Maar goed het seizoen is voorbij, en de visjes duiken langzaam maar zeker dieper de vijver in, maar ik moet wel even schrijven dat het de laatste dagen prachtig weer was en dat de hele zuil vol zat met jonge goudvisjes en er zaten zelfs een paar roodbuik Elritsen in, mooi gezicht.
Het kweken van Azijn aaltjes gaat minder snel dan ik had gedacht het is daarom maar goed dat ik er vroeg mee ben begonnen.
Volgend jaar, ga ik natuurlijk weer een poging doen om Regenboog Elritsjes te kweken, ik heb veel geleerd dit seizoen en dat neem ik mee naar het volgende jaar, de kweekbakken zijn er klaar voor en de Azijn aaltjes worden gekweekt enz enz
Word vervolgd
IKKE
26-09-2023
Als je een vijver gezond wilt houden en dus een gezonde visstand wilt, gezonde planten en een goede kwaliteit water dan is het belangrijk dat je zo nu en dan de waardes van je vijver meer, en de een vind het onzin, “ik heb helder water dus dan is het goed” en voor de ander is het belangrijk, ik vind het eigenlijk steeds belangrijker worden.
Een jaar of wat geleden toen ik begon met deze vijver en dus overging van een natuurvijver naar deze vijver, kwamen er al redelijk daarna de problemen, groen water, veel draad alg en planten die niet wilden groeien, en toen heb ik via een online website mijn waardes doorgegeven het eerste wat me werd verteld was dat ik een drukfilter met UV lamp moest aanschaffen, het moest niet maar dat was het advies en dat heb ik dus gedaan, bacteriën toegevoegd en nog wat spul om de rest van de waardes ook goed te krijgen.
En langzaam maar zeker werd het water helderder en de draad alg minder, ik was ook ineens van mijn slakken af door alle middelen, maar voor de rest werd het een stuk beter, enz
Nu meet ik en stuur ik bij, is de KH te laag dan word er wat KH+ toegevoegd en ga zo het hele rijtje maar langs, nu is het niet zo dat ik de hele dag aan het meten ben en maar middeltjes toevoeg nee dat wil ik niet, zoals jullie weten is er dit jaar heel veel regen gevallen en dat is niet goed voor de vijver, ik heb begin dit jaar minder gemeten en ik zag dat langzaam maar zeker de alg weer wat toenam, en toen ben ik weer gaan meten.
Dus heb ik een paar keer wat KH+ en GH+ toegevoegd, en vandaag komt er Microbe-Lift binnen en dat ga ik ook in delen toevoegen, er zitten volgens internet zo’n 30 soorten bacteriën in en je moet het zien als onderhoud voor je vijver.
Volgend jaar begin ik het jaar met nieuwe vijvervulling en opstart bacteriën, en dan voeg ik zo nu en dan en dat word ook aangeraden Microbe-Lift toe, en dan is het zo nu en dan meten en eventueel bijsturen.
Ik ben blij dat ik dit jaar bijgestuurd heb, want ik heb nog nooit zoveel lelie bloemen gehad dan dit jaar de hele zomer door had ik bloemen, het water is glashelder en zo nu en dan voeg ik dan KH+ of GH+ toe, en zo hou ik de boel een beetje op orde en op deze wijze kun je meer genieten van gezonde vis, bloeiende lelies en een gezonde en happy visstand.
Ik heb een
IKKE
24-09-2023
Je ziet de veranderingen in de vijver, de lelie bladeren verkleuren en sterven af, de zuurstof plantjes zakken langzaam maar zeker naar de bodem de vijver word kaler, maar dat heeft ook voordelen omdat je nu veel meer de kleine visjes ziet die normaal tussen de zuurstof planten zaten, en ik dacht vanmiddag kleine regenboogjes te zien, en wat kleine Chinese Danio’s ik weet het niet helemaal zeker maar zo zag het er wel uit, en dat verraste me wel, ik zal de komende dagen wat beter kijken.
De nieuwe skimmer doet het een stuk beter dan de vorige, ik heb van de kweek van de regenboogjes maar een paar regenboogjes over gehouden, in de kweekbakken zwemmen er twee en ik zag ook een jonge goud elrits en wat kleine goudvissen, maar deze verwijder ik volgend jaar ik ga helemaal over naar andere soorten.
De kweek van de azijn aaltjes gaat ook goed, de kweek gaat niet super snel maar ze leven nog en omdat het voor mij nieuw is weet ik dus nog niet precies hoe lang het kweken duurt, van de Artemina kun je na twee dagen al voeren maar dat werk niet bij de azijn aaltjes, en daarom ben ik daar nu al mee begonnen.
Het kweekbakken systeem werkt super, de twee regenboogjes doen het goed en ik hoop dat ze net voor de winter bij de rest van de kudde kunnen, morgen komt er een liter Microbe Lift Clean binnen, dat zijn bacteriën deze bacteriën kunnen nog mooi voor de winter de water kwaliteit verbeteren!
Volgend voorjaar begin ik mooi op tijd met nieuwe filter vulling en opstart bacteriën, en dan hopen we dat we een super mooi jaar krijgen wat onze vijver en de kweek betreft.
IKKE
17-09-2023
Het duurt niet lang meer en dan duiken we de herfst in, de bladeren vallen van de bomen, het word kouder en zo gaat het ook in de vijver, de zuurstofplanten zakken langzaam maar zeker naar beneden, de lelie bladeren sterven een voor een af en de vissen worden ook een stuk rustiger, en als je goed kijkt zie je ze ook steeds meer richting bodem gaan!
Nu hebben we een paar prachtige dagen achter de rug met prachtig weer en dat is mooi meegenomen, de vijver maakt zich op voor de winter, het kweekseizoen is voorbij en mijn schrijverijen op deze pagina zullen ook wat minder worden, er heerst straks rust en dan valt er weinig te schrijven.
Het was een leerzaam jaar, ik heb vele fouten gemaakt en heb heel veel dingen tussendoor aangepakt veranderd, weer veranderd en ga zo maar door, ik denk voor nu dat ik klaar ben voor een volgend kweek seizoen.
De kweekbakken zijn deze week aangepast en de boel draait nu op volle toeren.
Je ziet op de foto drie kweekbakjes ze zijn 25 cm x 25 cm en 30 cm hoog, in elke bak zit een overflow die het water wat uit de vijver via een pomp in de kweekbakjes word gepompt ook weer afvoert.
je ziet boven de kweekbakjes de pijpjes lopen voor de aanvoer van water voor elke bak kan dat apart worden geregeld, en het water gaat dan via de overflow weer de vijver in, elke bak heet ook nog een apart zuurstof blokje dat regelbaar is.
Nu denk je misschien waarom moet elke bak apart geregeld kunnen worden, nou in het kort ik hou graag de controle en stuur graag bij indien nodig, het moet niet zo zijn dat straks de jonge visjes door de overflow spoelen, nu zou dat voor de visjes geen ramp zijn, omdat ze dan in de grote kweekbak komen maar het is niet de bedoeling.
Op dit moment heb ik in de middelste kweekbak twee regenboog elritsjes zitten, deze heb ik gisteren uit de grote kweekbak gevangen en dat waren dan ook de enige twee, de rest is denk ik dood.
De oorzaak ehm een van de oorzaken is het voer, je moet de hele dag vooral in het begin levend voer aanbieden en dat heb ik niet gedaan, ik heb wel levend voer aangeboden maar ik denk dat een groot deel via de waterval de grote vijver is ingespoeld en ook dat de Artemia te snel nar de bodem zakt en dus niet meer opgepakt word.
De regenboogjes eten voer dat beweegt ze happen niets van de bodem en volgend de vis groepen, is het voedsel in de eerste dagen dat ze gaan eten super belangrijk en dus ben ik dan nu ook begonnen met het kweken van azijn aaltjes en ga ik daarna over op Artemia en dan divers voer.
Ik heb de twee visjes gisteren gevangen en in de middelste bak gedaan, nu kan ik zien hoe dat gaat met mijn verbeterde systeem en ik kan nu beter voeren, en ik hoop dat ze snel groeien zodat ze nog voor de winter in de grote vijver kunnen!
Ik heb dus veel fouten gemaakt, veel aangepast veel verbeterd tot het punt waar ik nu ben aanbeland een paar kleine dingen moeten er voor de winter nog gebeuren en dat is een andere skimmer kopen, en de waardes wil ik voor de winter ook op orde hebben er moet nog wat KH+ en wat GH+ in en zo blijf je toch een beetje bezig.
Ik heb over diverse onderwerpen en zo veel geschreven dus meer info vind je ergens op deze pagina
IKKE
16-09-2023
De kweekbakken staan weer, de overflows aangesloten, de circulatie werkt, ik heb nog een extra terugslag klepje ingebouwd omdat als de pomp uit gezet werd dat dan de bakken leeg liepen, nu is dat super handig maar niet de bedoeling.
Maar ik dacht daar kan ik natuurlijk wel gebruik van maken, dus heb ik nog een extra kraantje ingebouwd, nu worden de kweekbakjes van vers water voorzien dat werk nu perfect, maar stel dat de stroom uit valt dan lopen de kweekbakken leeg en dat is niet handig als er jonge visjes in zitten, het terug slag klepje voorkomt dat nu.
En het extra kraantje kan ik open zetten als ik de bakjes wel wil leeg laten lopen, ik kan ook nog per bak regelen of er water in moet of niet, ik heb extra kranen in gebouwd en ook dat werk top!
In elke bak ligt een zuurstof blokje dus alles bij elkaar opgeteld is het systeem klaar voor de kweek, maar dit jaar gaat er niets meer gebeuren de tijd is voorbij en we gaan richting herfst en winter.
De vissen krijgen nu wat extra diepvries voer om wat energie op te bouwen voor de winter, onder de tien graden word er niet gevoerd, en dan zullen we zien hoe het verder gaat.
Ik had een skimmer besteld van Velda en ook al terug gestuurd omdat de binnenkant een schommelende beweging maakte en meer opzoog dan nodig was, ik heb hem terug gestuurd, ik wil dus nog een andere bestellen moet alleen nog even uitzoeken welke.
IKKE
14-09-2023
Gisteren heb ik voor het eerst gaten geboord van 45 mm doorsnee in glas, pfffff het was even zweten want je boort in glas, maar het ging beter dan verwacht, snel ging het niet, en je moet veel water gebruiken om te spoelen terwijl je boort.
Na de gaten moest alles opnieuw worden aangesloten, de kweekbakken zijn natuurlijk eerst helemaal schoon gemaakt enz, het was een heel karwei kan ik hier schrijven maar het is gelukt alles functioneert ik heb nog wel drie plekjes die lekken, nee dat is geen ramp ik heb het namelijk zo gemaakt dat ik de kweekbakken indien nodig kan afkoppelen.
Ik denk dat ik er een klein beetje siliconen kit op smeer, nu kan ik het wel lijmen maar dan kan het niet meer uit elkaar en met een beetje kit op het randje wel maar het moet natuurlijk niet lekken dus dat moet ik nog even aanpassen, en het is ook niet zo dat het hard lekt nee zo nu en dan een druppel maar het moet niet.
Ik kan nu dus de pomp helemaal op vol zetten de vorige keer stroomde de kweekbak over nu niet meer, er is dus nu meer stroming in de kweekbak en dat is ook nog eens regelbaar, en nu hopen dat het voor het kweken ook werkt.
Gisteren zijn ook de azijn aaltjes binnen gekomen in twee piep kleine buisjes, ik heb ze meteen maar in een fles gedaan met appelazijn, water en stukjes appel ik heb er nu de basis van gemaakt, ik ga straks als de flessen binnen komen een ent halen uit de basis fles en dan weer in een nieuwe fles overbrengen.
En dat doe ik in stappen heb ik besloten omdat ik pas volgend jaar de aaltjes nodig heb, dus we beginnen met een kleine ent en van daaruit bouw ik rustig uit naar meerdere flessen.
Langzaam maar zeker word het wel wat, helaas is het kweek seizoen voorbij dus al deze aanpassingen zijn pas voor volgend seizoen, ik kan me niet voorstellen dat ze in de herfst nog een keer kuit gaan schieten, we zullen het zien, langzaam maar zeker word het herfst en ruimen we de boel een beetje op en maken we ons op voor de winter.
IKKE
13-09-2023
Ik ben begonnen met het aanpassen van de overflows gisteren is de diamant gatenboor binnengekomen en de 32 mm flensen en dus kan ik vandaag de gaten boren en dan hopen dat het niet mis gaat, ik heb een paar filmpjes bekeken en daar ziet het er natuurlijk weer simpel uit, een ding is zeker ik ga eerst drie keer de boel nameten voordat ik ook maar een gat ga maken omdat in dit geval je het ook maar een keer kunt doen.
We nemen de tijd en dan zien we wel hoe het gaat ik heb alle tijd en dit is echt een werkje waar de boormachine het gat moet maken en niet ik, dus geen druk op de boormachine zetten, binnenkort kun je vast lezen of het gelukt is.
Dan heb ik zes flessen besteld met een lange hals voor de Azijn Aaltjes, de appelazijn heb ik gisteren gekocht en de Aaltjes komen na woensdag, tenminste dat heb ik bij het bestellen aangegeven omdat de flessen er nog niet zijn, ik begin met twee flessen en dan midden in de winter maak ik er vier van en in het voorjaar dan zes, tenminste dan is voor nu het plan en dan zullen we wel zien hoe en wat, het is voor mij ook helemaal nieuw.
Dan is de Velda Skimmer binnen gekomen >>>LINK<<< ,klik op de link en je weet dan meteen wat voor Skimmer ik gekocht heb en hoe het werkt, ik ga hem pas gebruiken als de blaadjes beginnen te vallen niet eerder, nu is het ook eigenlijk nog niet nodig.
Helaas heb ik zoals ik het nu kan zien maar een visje overgehouden, waar de anderen zijn gebleven weet ik niet maar ik weet wel wat de oorzaak daarvan is en dat is het voer, de waterkwaliteit is goed, niet perfect maar goed ik monitor nu wat vaker de waardes en stuur dan meteen bij, gisteren heb ik weer wat GH+ toegevoegd en over ruim een week bekijk ik de waardes weer en dan kijk ik wat er dan moet gebeuren!
Ik had dat ook vaker moeten doen, ik heb in het voorjaar een paar keer gemeten en het was altijd redelijk goed, maar toen kregen we natuurlijk een natte periode met veel regen en dat is niet goed voor de waardes, dus ik moet vaker meten, want meten is weten.
Zoals ik net schreef zie ik maar een visje die het overleefd heeft, de andere visjes zijn er misschien nog maar ik zie ze niet, en ik weet twee mogelijke problemen wat de sterfte veroorzaakt heeft.
1. Omdat de overflow het snelle toevoegen van water in de kweekbak niet aankon had ik deze dus vrij laag gezet, en dan krijg je het probleem dat het water niet goed ververst word, en dat er geen goede stroming is voor deze zuurstof minnende visjes, en het voer levert dan ook geen goede bijdrage aan de waterkwaliteit.
2. Het voer, ik voer nu meteen Artemia en dat zakt na een tijdje naar de bodem en dit soort visjes eet niet van de bodem het eet alleen maar voer dat beweegt, dus ga ik nu het voer in de eerste paar weken aanpassen, ik ga beginnen met Azijn Aaltjes en dan over naar Artemia als ze wat ouder zijn, dat doe meer mensen die deze visjes hebben.
En daarom ben ik ook begonnen met het aanpassen van de water toevoer naar de kweekbakken en met de overflow, het moet zo zijn dat hoe hard ik de toevoer ook zet dat het meteen afgevoerd word door de overflow, deze heeft een binnendiameter van 32 mm dat moet meer dan voldoende zijn.
Ik moet alleen nog een paar gaten boren (3 stuks) in glas, en dan zullen we de boel eens testen, ik pas ook nog de afvoer aan, via de drie overflows komt het water in een pijp dat naar de grote vijverkweekbak loopt, ik kan straks ook de boel omdraaien zodat het water meteen naar de grote vijver loopt, het blijft eigenlijk het zelfde maar goed het kan.
En ik wil het ook zo maken dat ik eventueel de visjes door kan spoelen, dat klinkt natuurlijk wreed maar ik denk dat het beter en sneller gaat, ik zal het uitleggen.
Ik maak de overflow zo, tenminste dat is de bedoeling, dat ik de overflow eruit kan trekken, dat betekent dus dat het water uit de kweekbak meteen weg loopt naar de grote kweekbak achter de vijver.
Ik dacht stel dat je visjes hebt die klaar zijn voor de grote kweekbak, dan trek je de plug eruit en ze spoelen zo de grote kweekbak in, ik zie wel eens op internet hoe ze dat bij kweker doen daar gaat dat ook zo, soms met een tankwagen dan trekken ze de klep open en zie je ook alle vis via een goot de vijver in gaan.
Nu hoef je ze niet te vangen met een net, de vissen zijn sneller in de grote kweekbak, ik denk een win win situatie voor mens en dier, er gaat een paar duizend liter water per uur door deze pijp.
En het is laatst al eens gebeurt met de Goudelritsen kweekbak, ik had nog een gat in een pijp als overflow en toen zaten de visjes ook ineens in de grote kweekbak, ik was nog aan het testen en ineens waren de paar jonkies weg, en later zag ik ze lekker rondzwemmen in de grote kweekbak, en daar zitten ze nog als het goed is, het is namelijk niet goed te zien, de bak is redelijk groot en er zit een grote zuurstof slang en stroming in.
Ik heb er laats een jong visje van ca 4 a 5 cm uitgehaald en ik had niet eens gezien dat hij erin zat dus, maar als het systeem straks draait en het werkt dan blijven ze iets langer in de kleine kweebakken tot ze goed eten en iets gegroeid zijn, tenminste dat is het plan voor volgend jaar, en dat duurt nog even en er kan nog van alles gebeuren.
IKKE
08-09-2023
Volgende week ga ik beginnen met de aanpassing van de overflow, en nog een paar kleine dingen, ik zag vandaag ergens een Theiling Rollermat filter voorbij komen, in onze vijver zit vaak van die fijne stofjes misschien is dat een oplossing.
Maar dat moet ik nog uitzoeken, ik ga dus de boel aanpassen, en de volgende water meting is ook volgende week tussen het toevoegen van de KH+ moet zoveel dagen tussen zitten.
Nu kan ik elke dag wel gaan meten maar dat heeft ook geen zin, het heeft ook een beetje tijd nodig, volgende week dus meten en weer wat bijsturen, ik heb geleerd dat ik dat eigenlijk veel vaker moet doen.
Maar het water ziet er mooi helder uit en dan denk je dat de waardes ook goed zijn, maar toen de kweekbakjes groen werden begreep ik dat het toch niet zo was, dus dat ga ik vaker doen.
En ik ga beginnen met het kweken van azijn aaltjes, ook daar ga ik volgende week mee beginnen, even een paar flessen regelen en dan appel azijn en een Aaltjes starter bestellen en dan kan het beginnen, het is makkelijk en een beter begin voer dan de huidige Artemia deze moet je voeren als ze ietsjes groter zijn.
Veel jonge visjes heb ik niet over gehouden en daarom is het ook belangrijk dat er wat dingen worden gewijzigd en dat id dus de overflow, de waterverversing kan dan wat meer worden, nu knijp ik de boel af omdat het anders overstroomd en het begin voer moet anders dat worden dus azijn aaltjes.
Ik heb altijd wel ideeën en dingen die ik wil aanpakken, word weer vervolgd.
IKKE
31-08-2023
Je bent nooit te oud om te leren, mijn schoonzoon kwam gisteren op de koffie en hij had de kweekbakjes nog niet gezien, hij vroeg zich af waarom ik geen gat in de aquariums had geboord en daar de overflow aan had gekoppeld, ik zag dat was normaal ook de bedoeling geweest meer ze zijn van glas en daar boor je niet zo maar een gat is!
Nou luitjes ik met mij 63 jaar dacht dus dat dat niet kon en nu blijkt dat het kan en ook nog eens reuze eenvoudig is, oké je moet even weten hoe en je moet doen je hebt een goede diamant boor nodig en dan kun je beste gaten maken, ik heb net even gekeken hoe dat gaat en dat gaat best wel eenvoudig.
Dus heb ik besloten om straks als de visjes en het water uit de kweekbakken is dat ik een poging ga wagen, ten eerste kan dan de buis dikker worden en kan de water toevoer in de kweekbakken omhoog, kans op overstroming is zo goed als nul dus het heeft wel wat voordelen, het enige nadeel is dat er een gat in de bak zit en dat je deze dan niet zo maar ergens anders voor kunt gebruiken, gelukkig zijn het niet van die dure bakken.
En zo blijf je er lekker bezig mee, het zijn verbeter dingetjes, wel jammer dat ik het niet eerder heb geweten dat had me weer een paar centen gescheeld, maar goed het is hobby en een hobby kost altijd geld.
Een vijver, en ik heb er al eerder over geschreven, een vijver brengt leven in de tuin, water is een van de vijf energie elementen heb ik gelezen, hoe dan ook water hoort in een tuin als is het maar in een teiltje met een paar water plantjes, water brengt leven en er is altijd wat te zien in en rond de vijver.
We hebben het altijd over bijenhotels en noem maar op, maar zonder water kunnen we ook niet, maar goed ik ben blij met onze vijver, ik heb al heel erg lang een vijver en nu probeer ik wat visjes te kweken omdat ik het leuk vind en omdat het ook een soort uitdaging is.
Als je bijvoorbeeld Regenboog Elritsen hebt, daar is het bij mij mee begonnen dan wil je dat ze zich vermeerderen, ze leven blijkbaar maar een paar jaar en dan is het handig dat ze voor wat nageslacht zorgen, zo hou je de visstand een beetje op pijl.
Nu blijken deze visjes best wel makkelijk te kweken, kuit schieten doen ze boven een paar kiezelstenen en de natuur doet de rest, ehm ja en ehm nee, in het wild gaat dat zo dan schieten ze een beetje net zoals zalmen hun eieren in stromende en zuurstof rijke wateren, in een standaard vijver hebben we dat niet.
We mogen al blij zijn als we een goede pomp hebben en en piep klein zuurstof blokje, maar dat is in de praktijk eigenlijk niet zo geschikt voor dit soort vissen, ze zijn zuurstof minnend en houden dus van stromend water, zuurstofrijk stromend water als je dat hebt dan heb je een happy visje, oké de water waardes moeten ook goed zijn maar dat is vanzelf sprekend.
Als de regenboogjes hun eitjes op de bodem van de vijver zouden schieten dan kun je er van uit gaan dat geen jong het overleeft de slakken beginnen vast al aan de eitjes, er is geen stroming en zuurstof, en mocht er toch jongen komen dan worden ze al snel opgegeten door de papa’s, mamma’s en de rest van de familie dus de kans dat je jonge regenboogjes groot worden is erg klein, of je moet het wel zo goed voor elkaar hebben.
Nou ik had me dus tot doel gesteld om deze rakkers te kweken, ik vind het namelijk een geweldig visje, het begint met het zoeken op internet, en ik heb wat afgezocht en ook van alles gevonden, hoe je een bak maakt waar je de eitjes in kunt opvangen, check dat werkt nu top, een manier om de eitjes te verzamelen ook geleerd, dan een systeem om de eitjes uit te laten komen in dit geval een incubator check dat lukt nu ook.
En dan komt er een nieuw hoofdstuk het groot brengen van de regenboogjes, je zult het niet geloven maar ik heb tot nu toe een regenboog jong gekweekt deze zwemt nu in de grote vijver.
Ik heb nog een paar jonge visjes in een bakje zwemmen maar dat worden er elke dag minder en ik weet de oorzaak en dat ga ik nu aanpakken, en dat is het voer ook hier heb ik al over geschreven.
Ik voer nu de jonge visjes Artemia, maar dat zakt na een tijdje naar de bodem, en dan pakken de regenoogjes het voer niet, ze eten alleen voer dat beweegt en ze eten dus niet van de bodem.
En daar wringt hem de schoen, maar er is een oplossing en dat zijn de azijn aaltjes en ik begin dit jaar met het kweken ervan, dit voer is erg klein en het beweegt en dat is precies wat ze nodig hebben en het sterft niet, tenzij ze worden opgegeten, je kweekt het en je voert het en als het niet gegeten word dan leeft het en dag of wat later nog, en dat is precies wat je moet hebben.
Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik een week of wat geleden nog nooit van azijn aaltjes had gehoord, wik weet er nu al zoveel van dat ik over een paar weken begin met het kweken er van.
Als je mijn website wat de visjes betreft een beetje hebt bekeken dan weet je dat ik al heel veel geleerd heb en ik schrijf over alles, ik ben geen expert en er zullen vast wel fouten staan en noem maar op, maar als leek kun je hier wel leren hoe je regenboogjes kunt kweken.
Ik heb geleerd en bijgestuurd niet een keer maar vele keren, toch is het me niet gelukt om veel regenboogjes te kweken, ik weet waar het aan ligt en ik weet wat ik er aan moet doen, en als alles meezit dan gaat het volgend jaar zeker gebeuren.
Ik zal dan vast ook nog wel eens op de bek gaan maar ik heb dit jaar al zoveel geleerd dat ik er bijna ben, en als het lukt met de regenboogjes dan kan het ook met de roodbuikjes en als het meezit dan wil ik nog geel vin elritsjes en dit visje kweekt anders dan de regenboogjes.
Word vervolgd
IKKE
30-08-2023
Van de jonge visjes zijn er helaas niet meer zoveel over, en ik denk dat ik een van de oorzaken heb gevonden en dat is het voer, ik voer nu Artemia maar na een tijdje zakken deze naar de bodem omdat ze niet kunnen overleven in zoet water.
Dus ga ik beginnen met het kweken van Azijnaaltjes, ik begin daar dit jaar mee om volgend jaar mee te voeren, ik zoek altijd in het Engels op YouTube en daar noemen ze het Vinigar eels, in een van de filmpjes werd aangeraden ze minimaal drie maand te kweken en dan pas te voeren, omdat je net begint heb je natuurlijk nog niet zoveel voorraad en dan zou je er zo doorheen zijn, en meerdere flessen werd ook aangeraden.
Het voordeel van azijnaaltjes is dat ze ook in zoetwater kunnen leven en dus niet dood gaan, en dus hebben de jongen de hele dag vers en levend voer, Regenboog Elrtitsen zijn vissen die bewegend voer eten en dus niet van de bodem eten.
Na een tijdje ga je dan ook Artemia bijvoeren, je moet het allemaal maar weten, ik heb zoveel geleerd dit jaar dat ik er volgend jaar veel baat bij zal hebben.
De kweekhoek is nu klaar, misschien nog en lampje er boven maar dat was het dan ook wel voorlopig, het kweek seizoen is voorbij op naar volgend jaar, ik heb nog een paar jonkies, veel is het niet we zullen zien of ze de winter halen, en zo ja of ze dan ook blijven leven.
Ik heb nu wel mooi tijd om het systeem te testen, de zuurstof, overflow, stroming en meer en dat dan dus mee te nemen naar volgend jaar.
IKKE
28-08-2023
Ik blijf aanpassen totdat ik een systeem of wat dan ook helemaal top vind en daarom heb ik van de overloop flow een Skimmer overloop flow gemaakt.
Op de linker foto zie je de oude versie, op de linker foto de nieuwe, ik heb alleen een extra stuk buis twee bochten en een een groter stuk erboven op gezet, gekocht bij de Gamma Rioolwater afvoer buis 32, PPC verloop 75 x 40 mm, PPC verloop 40 x 32 mm, bocht 90 gr. 32 mm. 1 XLM, bocht 90 gr. 32 mm 2 XLM
Als je inzoomt dan kun je het goed zien, heb je vragen stuur dan een mail naar henkhorck@upcmail.nl ik ben altijd graag bereid om iemand daar mee te helpen.
Nu vraag jij je misschien af waarom ik de aanpassing heb gemaakt, als je naar de linker kijkt dan heb ik daar gaten in geboord en een schuurspons er aan bevestigd met de gedachten dat er dan geen jonge visjes in kunnen, maar het loopt wel maar mij niet snel genoeg en door de aanpassingen heb je en skimmer gemaakt die wel beter werkt en ook nog ietsjes sneller het water weg laat stromen.
Het werk een stuk beter, en daar ben ik natuurlijk altijd blij mee, nu is het zo dat ik het zelf gemaakt heb, ik kan snel aanpassen zoals ik het zelf wil, misschien niet zo mooi als een kant en klaar gekocht product maar het is voor de kweekbakken buiten en deze moeten werken echt een sierwaarde hebben ze niet, oké ene klein beetje misschien.
Morgen komen de spulletjes binnen die ik besteld heb en dan gaat ik de KH+ en GH+ verhogen met de middelen die ik bestel heb, en dan hopen we dat alle waardes beter worden en dat de alg minder word, het blijft monitoren en bijsturen alles voor gezonde vis, mooie planten, helder water, kortom een vijver war je met trots naar kunt kijken, waar de visjes happy zijn en dat het water mooi helder is en dat je de visjes ook ziet.
Dan nog een tegenvaller met de overloop beveiliging de Aqara Lek sensor werkt niet, ik heb twee nieuwe besteld, toen ik hem kreeg was het al een hele klus om hem te koppelen dus ik denk dat er iets niet goed is aan de sensor.
Morgen testen we de boel opnieuw als de sensors binnenkomen, hoe dan ook het begint er allemaal een beetje op de lijken, het is ook leuk om naar de jonge visjes te kijken, ik zag tot mijn verbazing dat er in de grote kweekbak er meer jonge visjes zwommen dan ik dacht, ik zag er de laatste tijd steeds eentje maar ik zag er vandaag meerdere en volgens mij zaten er Regnboog Elritsen tussen, super mooi natuurlijk.
Ik heb ook nog een filmpje[gview file=”http://henkhorck.eu/wp-content/uploads/2023/08/iCloud-Photos-36-1.zip”]
Dit filmje is een of twee dagen geleden gefilmd, ze zijn echt super klein en bijna onzichtbaar, een paar dagen geleden dacht ik dat er nog maar een paar waren en dan zie je ineens weer heel veel jongen en vandaag had ik weer het zelfde ik zag er maar een of twee, ze liggen rustig op de bodem dat is veiliger denk ik, zo werkt het in de natuur en zo doen ze dat hier ook, ik blijf voeren en hopen op het beste en anders tja dan hebben we toch weer veel geleerd.
IKKE
27-08-2023
Na alle buien heb ik met behulp van een Velda stripje de waterwaardes maar weer eens gemeten, een paar weken geleden waren ze redelijk goed maar nu zijn de waardes, ik denk dat door de vele regenbuien toch de waardes zijn veranderd hoe dan ook de waardes waren
De KH was 6 de KH moet tussen de 5 en 15 zijn
De GH was 4 de GH moet tussen de 10 en 15 zijn
De PH was 7,2 de PH moet tussen de 7 en 8 zijn
Ik moet dus de waardes verhogen van de KH en van de GH, daarvoor heb ik maar meteen GH+ en KH+ besteld zodat ik de waardes kan verhogen, de GH is wel erg laag en de KH is op het randje.
En ik heb nieuwe test strips besteld van JBL deze hou je drie seconden in het water en legt de strip op een kleurenkaart en dan gebruik je de app die erbij hoort precies verteld wat de waardes zijn en wat je zou kunnen doen om het te verbeteren, en dat is nu net iets voor mij!
Liefst had ik een sensor in het water hangen die me op elk moment van de dag vertelde wat de waardes zijn, maar helaas dat is nog niet te koop!
Hopelijk word het snel geleverd dan kan ik snel bijsturen want dat is eigenlijk wel belangrijk ik zag al dat er meer alf kwam en dat moeten we echt niet hebben!
IKKE
26-08-2025
Bak twee van drie is ook binnen en nummer drie komt hopelijk volgende week, in de linker bak zitten de regenboogjes en in de rechterbak zitten wat Goudelritsjes.
Ik denk in de rechterbak zo’n honderd jongen maar ze zijn zo piep klein dat het er ook minder of meer kunnen zijn, dus pin me er niet op vast.
Nu heb ik een heel systeem in elkaar geknutseld om de jongen eerst een tijdje in deze bakken te houden voordat ze in de bak gaan onder de kranen, deze bak heb ik omgedoopt tot de grote kweekbak.
Als je op de linker foto kijkt dan zie je linksonder een donker grijze pijp de dunne, deze gaat dan onderlangs, daar zie je vier rode kranen, zodat ik bij de drie bakken de waterinstroom kan regelen, de linker kraan is om de overdruk weg te werken, de pomp heeft meer capaciteit dan ik soms nodig heb en dan kan de linker kraan open en dan stroomt het water via de dikke pijp weer naar de vijver, en dat geld ook voor de de overflow pijpen deze zie je op de rechterfoto en nog een foto dichterbij, ik heb pas de link geplaatst hoe dat gemaakt kan worden >>>LINK<<< , oké voor de zekerheid de link nog een keer.
De pijp is 32 mm en de slang die erin zit 12 mm dacht ik, als je ene nog dikkere pijp neemt de 40 mm dan zou de stroming denk ik nog sneller gaan.
De overloop flow zorgt er voor dat het water wat erin gaat er ook weer uit kan anders zouden de bakken overstromen, je ziet ook dat ik ook nog zuurstof blokjes in de bakken heb, de bakken zijn 25 cm x 25 cm en 30 hoog van glas deze heb ik >>>HIER<<< gekocht de prijs was niet zo hoog en dat is ook mooi meegenomen.
Nu komt het water via een pomp in de kweekbakken en het teveel aan water stroomt ook weer terug in de vijver, en dat werkt goed het systeem draait nu een dag, so far so good.
Maar ik heb toch een extra beveiliging ingebouwd, dat ik ook voor een deel in elkaar geknutseld heb, ik heb een Aqara water lek sensor gekocht, dat is dat witte bolletje op de foto met de druppel deze heb ik via Homey pro gekoppeld aan een slimme stekker, op de rand van de bakken heb ik een wit plastic dingetje deze heb ik met warmte gebogen zodat het op de rand past, de bolletjes zijn de uiteinden van de draadjes, komen deze draadjes in aanraking met water, het water moet dus stijgen tot de draadje, dan krijgt de Aqara een signaal en via Homey word dan de stekker uitgeschakeld, daarvoor heb ik een flow gemaakt, als dit gebeurt dan moet er dat gedaan worden.
Ik wil namelijk niet het risico lopen dat de vijver leeg loopt, ik heb de pomp wel hoger in de vijver gezet dus helemaal leeglopen doet hij niet en ik heb dus nog de beveiliging ingebouwd..
Je ziet op de foto een groen schuursponsje zitten, ik heb mega grote gaten geboord in de pijp, daar stroomt het teveel aan water weg en om te voorkomen dat de visjes ook verdwijnen heb ik een schuur pad van de action er met een tie-rib aan vast gemaakt, de gaten zitten iets lager dan het water pijl dat je wilt!
Het was allemaal een beetje puzzelen en een beetje passen en meten maar voor nu ben ik tevreden, tuurlijk moet ik afwachten of het in de praktijk ook werkt, maar we kunnen altijd aanpassen en verbeteren.
Ik voer op dit moment Artemia en poedervoer, nu heb ik ook nog wat anders besteld en dat zijn ingekapselde artemia eitjes, ik ga deze extra bijvoeren, dus vers en ingekapselde Artemia eitjes, volgens een paar websites in de states werkt dat net zo goed als vers, je kunt droog voeren en in het begin met piepkleine jongen even voorweken in lauw water, ik heb het besteld en ga het testen.
Er zijn blijkbaar mensen die het super voer vinden en anderen vinden het niets, dus test ik het zelf maar uit ik weet wel dat je niet teveel moet voeren dat is niet goed voor het water, gelukkig word met mijn nieuwe systeem het water continue ververst, dat zou dus goed moeten gaan.
Het zijn nog piep kleine visjes en deze eten niet zo heel veel lijkt me, maar goed word vervolgd zoals ze vaak op de website.
IKKE
25-08-2023
De eerste bak is binnen van de drie, oké beter iets dan niets, ik heb de bak geïnstalleerd en de overflow enz, helaas was er een probleem met de overflow, de pijp was te nauw en daardoor klemde de slang de water afvoer af, ik zal de link even posten van het overflow systeem >>>LINK<<< ik heb nu een pijp met een doorsnee van 32 mm, het werkt hier goed, tenminste bij de een die nu is aangesloten!
De pomp voor de kweekbakken staat in de vijver, deze pompt het water naar de drie kweekbakken (nu nog 1) als het water tot een bepaalde hoogte komt dan loopt het teveel aan water via de overflow weer naar de vijver, dat werkt super maar!
Maar ik bedacht me ook dat ik ook risico loopt, stel je voor er gaat iets verstopt zitten, en het water loopt niet meer weg wat dan?? Dan loopt het water er overheen en dat betekent dat dan de vijver leeg loopt, dus kortom leeg gepompt word en dat wil je niet, we gaan nog op vakantie en zou niet mooi zijn dat je zo terug komt van vakantie dat alles tip top in orde is.
Dus heb ik een oplossing bedacht ik heb een waterlek sensor besteld van Aqara, we hebben al een slim huis dus dat is geen probleem en we hebben Homey dus ook dat is geen probleem.
Ik ga dus de sensor van Aqara koppen aan draadjes en ik heb iets in elkaar geknutseld dat op de rand van de aquariums bevestigd kan worden, stijgt het water dan krijg de sensor een signaal en dan word de schakelaar van de pomp uit gezet en stroomt er geen water meer, ik ben er nog mee bezig maar dat is het doel.
Ik heb namelijk 100 plus jonge Regenboogjes en deze hebben stromend en vers water nodig, als alles klaar is post ik wel wat filmpjes en foto’s!
IKKE
24-08-2023
Het blijkt dat mijn twee Aquariums ergens bij DPD vast staan in Veenendaal, nou lekker dan ik heb ze hier nodig en zo schiet het lekker op, ik sta er met smart op te wachten, ik heb er meteen een extra besteld in overleg met de leverancier, ik wilde er drie en ik had er twee besteld hij beloofde dat hij hem meteen zou versturen, en ik kreeg net bericht op de mail dat hij idd vandaag bezorgt word.
En nu maar wachten op nummertje twee en drie, gisteren ook even het kleine pompje getest, pfffff ik was er al bang voor de pomp was veel te licht, dus heb ik maar meteen een zwaardere besteld, en zo blijf je bezig!
Ik had gisteren namelijk even getest hoe het water zou lopen, er kwam helaas niet veel water uit het pijpje en straks zijn er drie bakken en alle bakken moeten stroming van vers water krijgen, de nieuwe pomp is regelbaar dus mocht hij nu te zwaar zijn dan kun je hem knijpen, 6000 liter water per uur zou hij moeten doen.
6000 liter water in een uur, dan is er nog de opvoer hoogte, er zit wel een paar meter slang en buis aan, 6000 liter per uur is 100 liter per minuut 1,6 liter per seconde, als ik dan de lengte van de buis en slangen mee reken dan word het een ander verhaal, dat zal ongeveer 3 a 4 meter zijn.
Het belangrijkste is dat er een stroming is, en het hoeft van mij ook geen kolkende watermassa te worden als het water maar continue ververst word met het water uit de vijver, je hebt dan steeds gefilterd water en ook water dat dezelfde waterkwaliteit en temperatuur heeft.
Visjes zoals de elritsjes hebben dat nodig, zuurstof, vers water en een beetje stroming, en ik heb daarvoor een systeem gemaakt met drie aquarium bakken van 25 x 25 en 30 cm hoog, er komt water in via een pomp en ik heb een overflow systeem gemaakt dat teveel aan water weer afvoert (hoop ik) ik heb het nog niet getest.
Dan komt er nog extra zuurstof blokjes in het water te liggen en daar zitten dan weer kraantjes tussen waarmee je de boel kunt regelen, en dat zijn voor mij belangrijke dingen, de incubator komt in een van de bakken te hangen, nu hangt hij in de vijver en ik heb geen idee of er al jonge vissen zijn of hoe het gaat, ik kan hem er niet steeds uithalen en als de bakken er waren geweest dan was het al opgelost.
Ik hoop maar dat het goed gaat en dat er jonge visjes zijn en dat ze nog leven, ik hoop van wel en ik hoop dat de bakken snel geleverd word, als ik er aan denk maak ik foto’s of filmpjes en dan kun je ook in het echt zien hoe het werkt, als het werkt.
IKKE
22-08-2023
Je denk het een en hat ander gebeurt, gisteren zou de pomp en andere dingen die ik besteld had voor de vijver binnenkomen maar helaas, alles is verschoven naar vandaag, maar ik heb al wat dingen voorbereid en alles nog even doordacht, en dan verander je toch nog hier en daar nog wat dingetjes, ik hoop dat ook de bakken binnenkomen want de jonge visjes moeten nodig verhuizen naar een andere bak, en ik heb nog het nodige aan te sluiten.
Er gaat altijd meer tijd in zitten dan je van te voren had bedacht en het moet ook nog een beetje mooi worden dus geen gepruts, en dan moet het overflow systeem dat ik op een YouTube filmpje zag ook nog in elkaar geknutseld worden en werken, maar goed we zullen het zien, het word vervolgd!
IKKE
21-08-2023
Morgen word dan eindelijk de pomp geleverd en ik hoop de aquarium bakjes ook snel, ik heb wat jonge Goudelritsen en misschien wat regenboogjes, er waren weer eitjes en deze zitten nu in de incubator en over een paar dagen weten we of we jonge visjes hebben, en daarom moeten de Aquariums, de waterpomp, zuurstof en de overflow dingetjes aangesloten worden!
Ik heb zoveel mogelijk voorbereid, morgen gaan we weer verder.
IKKE
19-08-2023
Ik heb me toch maar een paar kleine bakken besteld voor tijdelijk gebruik, bakken van 25 cm x 25 cm en 30 Cm hoog en daar past de incubator als het goed is helemaal in, maar ik wil dat de bakken continue bij gebruik worden voorzien van zuurstof en vers water dus ben ik met een systeem bezig die dat mogelijk maakt.
Ik zag een filmpje op YouTube en dat ben ik aan het namaken maar dan de dunnere versie omdat de bakken ook een stuk kleiner zijn, >>>LINK<<< zo ga ik het dus ook doen maar dan dus met dunnere pijpen.
En in elke bak komt ook zuurstof ook daar ben ik mee bezig, als het klaar is en het werkt maak ik er wel een video of foto van, het voordeel als dit werkt is dat ik de jongen voordat ze de kweekvijver in gaan toch eerst een paar dagen in zo’n bak kan houden, en eerst even kijken hoe ze het doen en in een aquarium kun je het ook mooier en beter zien en is natuurlijk ook wel leuk.
Nu heb ik me als doel gesteld om er een strak gebeuren van te maken dat ook nog een beetje netjes eruit ziet als je er naar kijkt, maar goed de bakken komen straks binnen de pomp voor circulatie maandag en het materiaal heb ik in huis.
Dus straks gaan we aan het knutselen en dan zien we wel hoe het gaat, ik heb weer jonge visjes dus deze kunnen er mooi nog even in.
IKKE
17-08-2023
Ik dacht nog bij mezelf, nu heb ik alle goudvissen op eentje na uit de vijver gevangen dus geen grote happende bekjes meer, hebben ze toch nog even voordat ze werden gevangen nog even voor nageslacht gezorgd😂
Ik heb een jong van de Regenboog Elrits en een jong van de Goudelrits gekweekt, dat weet ik zeker, het jong van de Goudelrits heb ik vorige week bij toeval uit de kweekbak gevangen, we zitten in augustus en ik dacht laatst nog nu zal het wel voorbij zijn met het kweken, maar in de praktijk is het toch anders blijk wel.
We hebben in de vijver dus jonge goudvisjes dat is zeker, en er zit dus een Regenboog en een Goudelrits jong in de vijver, maar zoals jullie hieronder hebben gelezen hebben we jonge Regenboog elritsen kunnen kweken, ik heb dit jaar heel veel geleerd over het kweken van Elritsjes, ik heb dingen aangepast, bijgestuurd, aangeschaft, ik heb op forums advies gevraagd, ik heb vele YouTube filmpjes gekeken, ik heb er over gelezen, en ik heb de nodige dingen fout gedaan!
En ik ben nu denk ik op een punt gekomen dan ik kan schrijven dat ik nu, op 17 augustus 2023 weet in theorie hoe ik Regenboog en Goud elritsen moet kweken, met alles wat ik geleerd heb sinds ik deze visjes in de vijver heb zitten.
Nu is het in de praktijk een heel ander verhaal, daar heb je te maken met heel veel dingen, en dat begint met de kwaliteit van het water, en gezonde volwassen visjes, zonder dat word het zeker niet wat.
Dan heb je voldoende zuurstof en stroming nodig dat hebben ze nodig, goed voer, en de juiste omstandigheden, tijd van het jaar, temperatuur van het water, en de mogelijkheden om de eitjes af te zetten.
Als de eitjes zijn afgezet dan is het aan de beurt van de kweker, ik in dit geval en dan hebben we het even over de Regenboog elrits, als de eitjes zijn afgezet dan moeten ze op de zelfde dag nog in de incubator, ik heb andere dingen geprobeerd maar de incubator moet je hebben, en na een paar dagen heb je jonge visjes, deze moeten dan binnen een paar dagen in en grotere bak, onze vijver bestaat uit twee dingen, de grote vijver zelf 4 a 5 kuub water en een bak die achter de vijver zit waar via twee kranen water in stroomt, en via een brede waterval weer de vijver in stroomt.
Dit is een redelijk diepe en ook nog redelijk grote bak, ik zal binnenkort de maten eens opschrijven, en daarin zitten nu de kleine visjes, er is stroming, en er is zuurstof ik heb er namelijk in de lengte nog een Japanse zuurstof slang in liggen, het water dat door de kranen de bak in stroomt komt net uit het het druk filter dus is net gefilterd.
En ik denk dat ik het redelijk voor elkaar heb en dat de bak achter de vijver ideaal is voor het groot brengen van jonge visjes, de toekomst zal het uitwijzen, de bodem ligt vol met grove kiezel en wat veld keien, dus de jongen kunnen overal schuilen!
Maar eerlijk is eerlijk ze zijn nog piep en piep klein, het is dus afwachten of de bak inderdaad een perfecte kweekbak is, de tijd zal het uitwijzen!
Op dit moment zitten er in de kweekbak ongeveer honderd jonge Goudelritsjes en twintig Regenboog elritsjes van een paar dagen oud, ik ben begonnen met voeren van Artemia en poedervoer, omdat ik nog niet weet wat ze beter opnemen de eerste tijd, ik heb nog wat dingen te leren.
Dus….het is me gelukt twee soorten te kweken, nu nog groot brengen en als dat is gelukt kan ik schrijven dat ik elritsjes kan kweken, maar nog wel veel te leren heb.
En ik heb twee kleine filmpjes gemaakt van onze baby’s, en als je goed kijk dan zie je de verschillen nu al, de Goudelritsjes zwemmen door de hele bak en de Regenboog elritsjes blijven veel meer op de bodem in het begin.
In het eerste filmpje zie je de Goudelritsjes
En dit zijn de Regenboog elritsjes, ze zijn echt piep klein maar zo klein als ze zijn het zijn nu al snelle opdonders, en dit heeft natuurlijk allemaal te maken met overleven.
Binnenkort ga ik filmen in de kweekbak en dan zien we hopelijk van beide soorten gezonde baby visjes.
Ik kan dus alleen nog maar schrijven dat de visjes het nu zelf moeten doen, ik zorg voor eten en drinken😂😂😂 en groter groeien.
Word vervolgd
IKKE
16-08-2023
Gisteren met de camera onder water gefilmd, en ik zag rare zwemmende weesentjes en daar was ik natuurlijk super blij mee dat betekende dat de visjes mijn uitzoekwerk hadden overleefd, en ze bewogen goed in de incubator, ik had even onder water gefilmd en toen zag ik dat op de beelden!
Ik heb toen de vraag in de groep gesteld hoe nu verder hoe lang moeten ze in de incubator? In de groep hebben ze de incubator in een aquarium hangen, dus de incubator circuleert dan ook met het water uit het aquarium en daar laten ze dan ook de uitgekomen visjes in, hier gaat dat via de vijver, de incubator hing in de kweekbak en daar laat ik dan de visjes in los.
En deze vraag had ik dus gesteld en de een zei ASAP dat is de afkorting voor zo snel mogelijk een ander schreef, als de visjes uit zijn gekomen en apart houden voor vier maanden, omdat ze nogal langzaam groeien.
Dus heb ik ze losgelaten in de kweekbak, maar ik heb ook nog een korte opname van de jonge visjes deze plaats ik op korte termijn.
Als ze oogjes kregen na zo’n vier dagen dan beginnen met voeren, nou mensen ik zag toch zeker zo’n tien mini, mini visjes, weet niet hoe ik het anders moet omschrijven, als je het filmpje ziet dan snap je het wel!
Ik wil nog wel even schrijven dat de Incubator toch wel een dingetje is dat je nodig hebt, het werk goed en simpel en de overleving kans van de eitjes word er een stuk groter van.
Zo klein dat ze zijn en dan heb ik het over heel klein zo’n 2 mm schat ik, misschien 3 mm, zo snel zijn ze niet ze zijn super snel je zag het op de film.
Ik heb het filmpje nu wat vaker bekeken dan een keer, ik dacht dat het er ongeveer tien zouden zijn maar het zijn er meer, ze zijn niet te tellen en dat doe ik dus ook niet!
IKKE
14-08-2023
Vandaag kwam als eerste het middel tegen de schimmel binnen, dus meteen een paar druppels erbij gedaan totdat de Incubator geleverd werd, moest natuurlijk de incubator nog in elkaar zetten en de bevestig voorbereiden en de luchtslang aanpassen enz
Toe was het eitjes uitzoeken, de eitjes met schimmel verwijderen en de eitjes waarvan ik dacht (hoop had) dat ze nog goed waren, met zo’n zuigpipetje die ik mee had besteld heb ik alle eitjes met schimmel verwijderd en dat waren er heel wat, en ik kwam eitjes tegen met een staartje HUHH???
Joehoe er zaten wat uitgekomen eitjes tussen, niet veel maar zeker tien, dat gaf me natuurlijk wel energie om dor te gaan, het was een heel karwei, maar het is me gelukt al zijn er een paar eitjes met schimmel bij in de incubator gekomen, ik heb er nog een druppel schimmel middel bij ingedaan en zo snel mogelijk aangesloten.
En nu maar hopen op het beste en dat zijn dat de uitgekomen eitjes op groeien tot prachtige Regenboog elritsen, maar laten we niet op de zaken voorop lopen, er kan nog van alles gebeuren.
Ik zag vandaag wel het andere jonge Regenboogje zwemmen tussen de pappa’s en de mamma’s, gaf me toch wel een beetje een trots gevoel, dat het me gelukt is om een jong elritsje goot te krijgen.
IKKE
13-08-2023
Snik, snotter de eitjes zijn van prachtige kleine kraaltjes veranderd in bolletjes met dons, schimmel dus ik las ergens dat je het water vaak moet verversen, aii dat heb ik dus niet en ook niet aan gedacht, ik heb na dat ik dat gelezen heb meteen een groot deel van het water ververst en dat doe ik later vandaag nog een of twee keer.
Hoop doet leven maar ik ben bang dat alles verloren is gegaan, tja heel erg jammer, ik had het precies bedacht een dikke plexiplaat in de kweekbak en daaraan plak ik dan of bevestig ik dan de incubator, dan is er continue vers water, rechtstreeks uit het filter er is continu stroming en zuurstof en als daar dan ook nog de incubator in hangt dan moet het lukken, tenminste in mijn gedachten en deze gedachte en anderen kwamen er achter dat de natuur een heel andere gedachte in gedachte had.
Het was weer een leermoment en ik heb de mijn vraag hoe het komt dat de eitjes schimmelen en hoe je dat kunt voorkomen, heb net de melding gelezen, misschien waren deze eitjes niet bevrucht, oké daar had ik nog niet aan gedacht maar hij wist het niet zeker, ik zal er eens dieper induiken en internet opduiken maar dan wel over de grens.
Word vervolgd
Ik heb een paar ur lopen zoeken naar een oplossing of een middeltjes tegen schimmel op vis eitjes, en ik denk dat ik wat gevonden heb, nu zijn er veel positieve reacties en enkele negatieve, maar dat heeft meer te maken met de behandeling van schimmel op de vis zelf.
Volgens internet is dit middel heel geschikt om schimmel op vis eitjes te voorkomen, nu denk ik zelf dat ik te laat ben met dit middeltje op de hudige eitjes maar ik ga het morgen toch proberen mocht het middel binnenkomen.
Het middel heet eSha2000 en dat zou moeten werken, of het werkt, geen idee maar niet geschoten is altijd mis.
eSha2000 heeft een website met een calculator vul het aantal liters in en je krijgt de berekening, ik heb het laagste getal van 30 liter ingevuld en daar komt dan het volgende uit.
Dag 1 – 8 druppels
Dag 2 – 4 druppels
Dag 3 – 4 druppels
Maar dat zal vast ook wel op de verpakking staan, ik heb dit middel besteld die ik alleen ga gebruiken voor eitjes en de schimmel en het voorkomen van schimmel op de eitjes en of het werkt? Ik heb geen idee zoals ik al schreef op deze eitjes vast niet meer maar op een eventueel volgende misschien wel.
IKKE
12-08-2023
Gisteren waren de Regenboog elritsen aan het paren en kuitschieten, en ik heb er een filmpje van gemaakt!
Vandaag een dag later heb ik de eitjes uit de bak gehaald schoongespoeld met vijver water en tijdelijk in een, schuin gezette plastic aquarium gedaan met een zuurstof blok onder in de hoek, op deze wijze blijven de eieren in beweging en krijgen ze voldoende zuurstof, ik heb een speciale incubator besteld maar deze komt volgende week pas binnen! De eitjes gaan hierin, en het geheel komt onder water te hangen, normaal in een aquarium maar ik ga voor de vijver, ik heb al een constructie gemaakt en dat gaan we volgende week testen.
De eitjes worden in beweging gehouden door stroming en het water word, doordat het in een aquarium of vijver hangt, steeds ververst en op deze wijze, ik heb een filmpje van iemand die het uitlegt in het Engels >>> LINK <<<
Nu begrijp je het misschien beter dan mijn uitleg, ik had dit gezien op een vijver groep en daar kweekt iemand ook Regenboog elritsen en hij gebruikt voor de eieren ook dit apparaatje en hij had honderden jonge visjes, zijn kweek was echt super.
Nu ben ik al blij met een paar visjes, stel dat je 300 eitjes hebt en het worden allemaal grote vissen, wat dan haha dan word het een beetje vol in de vijver!
Maar dat zal vast wel niet, vele eitjes gaan verloren en dat kan door allerlei oorzaken komen en dat geld ook voor de jongen visjes die er misschien komen!
En dit is mijn aller eerste jaar dat ik ben begonnen met de kweek van de Regenboog elritsen en andere elritsen en ik heb echt al heel veel geleerd en op allerlei gebieden al bijgestuurd, ik wilde de eitjes eerst in de kweekbak gieten en dan meer zuurstof en stroming maken, maar dat ga ik volgend jaar zeker nog uit testen of dat ook werkt.
Er gaat niets boven een natuurlijke kweek en daar krijg je ook weer sterke visjes van denk ik, maar goed de eitjes zijn goed in beweging op dit moment en morgen kijken we of alles goed gaat, binnen een paar dagen moeten er jonge visjes komen, en ik zag in sommige eitjes al zwarte puntjes en dat moeten we hebben want dat zijn de jonge visjes.
Maar goed dit verhaal word vervolgd ik heb een nieuwe GoPro dus ik kan nu mooie filmpjes maken en ook onder water, en de paring was een van de eerste filmpjes die ik gemaakt heb onder water.
IKKE
10-08-2023
Ik heb een GoPro Hero 9 aangeschaft en daarmee kun je onder water filmen, dus binnenkort hoop ik enkele filmpjes te kunnen plaatsten, het filmen is niet moeilijk maar het bewerken tot een leuk filmpje is een ander verhaal!
Maar het gaat tot nu toe goed met de visjes, en ook met de kleine opdonder die binnenkort verhuis naar de grote vijver, ik zag wel dat er ook jonge goudvisjes zijn die al flink gegroeid zijn en deze leven ook tussen de andere visjes!
IKKE
03-08-2023
De kweekbak is mooi geworden, met de grove kiezelstenen op de bodem Remy is happy zo te zien, voor de winter zet ik hem/haar in de grote vijver en dan hopen we volgend jaar op een betere kweek, ik heb dit jaar dingen goed en dingen fout gedaan en die kennis neem ik mee naar volgend jaar, een visje heb ik gekweekt, yeah!
En ik hoop dat het er volgend jaar meer zijn, dan heb ik gisteren de vijver vistoren vervangen door een nieuwe vistoren de 66 cm x 20 cm vistoren van Ubbink en het was even puzzelen, en klussen maar hij zit erin, er zit een voet bij die je op de bodem moet zetten maar dat kan niet in onze vijver, ja kan wel maar als ik dan de cilinder er op ga zetten staat hij voor het grootste gedeelte onder water.
Na een paar uurtjes knutselen, boren, lijmen, slijpen en ik weet niet wat nog meer, maar hij hangt nu in de vijver, ik had beugels gemaakt die ik op de rand van de vijver heb vast gezet met RVS schroeven, gebogen zodat het einde onder water zit, enz enz , ik kan het wel verder uitleggen maar je moet het eigenlijk zien om te snappen!
Vandaag zuig ik de lucht uit de cilinder en dan is het klaar, en dan zullen we eens kijken wat de visjes er van vinden, ik denk dat ik even een paar blokjes gedroogde Tubifex koop, en onder de cilinder loslaat, ze zullen dan gaan drijven en visjes lokken, het is een idee of het werkt moet ik afwachten!
Nu wil ik eigenlijk ook nog een led-strip om de vijver maar een goede en een waterdichte is ook nog een dingetje!
Voor de rest gaat het goed in de vijver de visjes zien er gezond uit, zo ver ik kan zien!
IKKE
31-07-2023
Ik heb het visje uit de kweekbak gevangen en met een netje nog door het water en over de bodem gegaan in de hoop dat er nog enkele jonge visjes van de Goudelrits in zouden zitten maar nee.
Dus heb ik de hele kweekbak leeg gehaald en schoongemaakt, toen drie zakken rivierzand er onderin, daarop dikke veldkeien en daarop grove kiezel, war eventuele jonge visjes tussen kunnen!
Ik heb het water in de kweekbak een paar keer vervangen en toen de Pomp voor het filter weer aangezet nadat ik deze eerst helemaal had schoongemaakt, na een paar uur draaien heb ik Remy weer terug gezet in de kweekbak, en daar zwemt hij in zijn eentje rond.
Nu is het vandaag de laatste dag van juli en ik heb eigenlijk geen idee of er nog eitjes gaan komen, ik denk zelf van niet maar je weet maar nooit.
Nou voor de rest gaat het zoals het gaat, ik had wel een dood vetje en een dode Chinese Danio, de rest zit er gezond uit, bij aankoop van vis loop je natuurlijk altijd risico op ziekten en andere dingen, maar je kunt soms niet anders als je andere vis bij in de vijver wilt!
Ik had een mooie zuil gemaakt van een rechte bloemvaas een best wel grote en door de wind is hij geknakt, jammer de visjes hadden hem net ontdekt, dus nu op zoek naar een alternatief een echte dan maar, wel een die tegen een stootje kan!
IKKE
26-07-2023
Het werkt de eerste bloedzuigers gevangen met de kippenlevertjes, het zijn echt smerige beestjes dus weg is weg, het idee van bloedzuigers is al een dingetje.
Het gaat goed met het eenzame Regenboog Elritsje ik hoop dat er inmiddels al meer kleine visjes in de kweekbak zitten maar het heeft even tijd nodig, mochten er meer jonge visjes inzitten dan duurt het nog zeker een week voordat ik ze zal zien omdat het nu denk ik een week geleden is dat er eitjes waren en ik deze in de kweekbak heb gedaan.
IKKE
24-07-2023
Een paar dagen geleden zag ik een bloedzuiger in de kweekbak, als er daar bloedzuigers zitten dan ook in de rest van de vijver, ik heb geen idee hoe ze erin gekomen zijn maar ik hoef ze niet in de vijver en dan rijst meteen de vraag hoe kom je er van af??
In diverse vijvergroepen vond ik er niet zoveel over maar we hebben beschikking over de WWW the world wide web, en als je het niet in het Nederlands kunt vinden dan maar in het Engels!
Ik vond filmpjes over mensen die bloedzuigers vangen om mee te vissen, en ik dacht wat zij kunnen kan ik ook dus heb ik een experiment uitgevoerd de laatste dagen.
Ik heb drie dagen geleden Aluminium gevouwen zodat een je een vierkant krijgt van de breedte van de rol, ca 20 cm denk ik, dan vouw je de randjes om ca half cm, dat maakt de vierkant steviger, in het midden prik je dan wat gaatjes waar een bloedzuiger doorheen kan kruipen, ze moeten de mogelijkheid hebben om van buiten naar het midden te kruipen.
In het midden leg je een kiezelsteen of andere steen zodat het pakketje straks naar de bodem zinkt, en ik had er een klein stukje varkensvlees bijgelegd, dan vouw je de boel dubbel en fout de randen om, zodat het steentje en het vlees er niet uit kan vallen, aan een van de hoeken knoop je ene dun touw, vervolgens laat je het pakketje naar de bodem zakken en laat het daar liggen zo’n 24 uur of langer.
Dan haal je het pakketje omhoog maakt het open en verwijderd de gevangen bloedzuigers, ik had er de eerste keer zo’n tien, daarna een stuk of zeven en de laatste keer twee.
Ik heb nu drie nieuwe pakketjes gemaakt en ik heb er nu een stukje kippenlever in gelegd, op internet gebruikten ze stukje rundvlees, maar kippenlevers moet naar mijn mening beter gaan dan varkensvlees, dat was witvlees en niet bloederig genoeg, denk ik maar ik kan het ook mis hebben!
Ik heb dus net de pakketjes laten zakken, een in de kweekbak en twee in de vijver en dan zullen we eens zien of we er wat kunnen vangen en hoeveel, ik had wel handschoenen aangetrokken, want van bloedzuigers krijg ik zelf de kriebels en vergeet niet het pakketje redelijk snel omhoog te halen en meteen in een bak te doen anders vallen er misschien weer wat van die beestjes in de vijver en dat is juist niet de bedoeling!
Word vervolgd !
IKKE
19-07-2023
Gisteren vonden ze het nog een beetje een vreemd ding, en dan heb ik het over de voerbol zo heb ik hem maar genoemd, maar vandaag is het compleet anders, ik heb er een filmpje van gemaakt, maar helaas lukt het nog niet om deze te posten
En sinds gisteren zwemmen er 15 Chinese Danios en 10 Vetjes meer in onze vijver, en ik zag ook dat we jonge goudvissen hebben, ik probeer juist alle goudvissen eruit te vangen komen er jonge visjes van alsof ik niets te doen heb, haha
FILMPJE
Je kunt het filmpje alleen maar downloaden en dan bekijken dus dat is je eigen keuze, de visjes zijn er in ieder geval happy met de bal dus ik ook, normaal ontdooide ik de blokjes in water en goot dan het mengsel dan in de vijver en eigenlijk komt er dan in een keer teveel in het water, door de stroming gaat het voedsel dan alle kanten op en wel zo snel dat de visjes niet alles kunnen opeten en met dit systeem werkt dat veel beter, je gooit de blokjes er bevroren in en ze zijn een hele tijd happy!
IKKE
18-07-2023
Gisteren een nieuw speeltje in de vijver gehangen, een kruidenbol in de vijver gehangen aan en touwtje.
In deze bal kun je dan voer stoppen en als je de bal dan in het water hangt komt er door de beweging elke keer wat uit, ik heb dit gisteren voor de eerste keer gedaan en ik heb er diepvriesblokjes met watervlooien in gestopt, nu weet ik nog niet of alle watervlooien door de gaatjes eruit zijn gegaan, dit project zit nog in de testfase.
Je moet er geen droogvoer in doen dat zal vast gaan zitten maar diepvriesvoer gaat denk ik wel goed, maar zoals ik al schreef dit project zit nog in de testfase!
IKKE
16-07-2023
Nog een goudvisje en dan denk ik dat ik ze allemaal gevangen heb, en dan kunnen er wat kleine visjes bij, een paar vetjes, een paar goudelritsen en wat Chinese Danios en misschien nog wat andere visjes, als ze maar klein zijn, klein blijven en winterhard zijn!
De vijver zal er wel anders door worden, alle grote vissen zijn eruit en er komen veel kleine visjes voor terug, en dat brengt hopelijk wat meer leven in de brouwerij dan al die saaie goudvissen die alleen maar aan de oppervlakte zwemmen en happen naar eten!
IKKE
09-07-2023
Gisteren nieuwe visjes gekocht met de naam Vetje, nooit van gehoord maar goed het zijn leuke kleine visjes en daar gaat het om, helaas is er al eentje dood ik vond hem zonder staartje dus blijft er niets anders over dan de laatste goudvissen er ook uit halen, moeten er toch uit anders kunnen er geen Danio’s in!
IKKE
07-07-2023
Vandaag was het dan zover, het grootste deel van onze goudvissen zijn verhuis naar een grote vijver van kennissen, ze zijn er in ieder geval niet op achteruit gegaan, het is wel een stuk rustiger geworden in de vijver.
Nu was het niet de bedoeling dat het rustiger zou worden dus komen er binnenkort zeker nieuwe bewoners in de vijver, ik was klaar met de goudvissen omdat elke keer als ik of iemand anders langs de vijver kwam lopen, meteen alle vissen aan de opervlakte kwamen en maar happen naar eten en dat kregen ze voldoende, en er zaten er ook wel een paar teveel in.
Nu zijn we er nog niet vanaf, ten eerste hebben we er nog een stuk of wat in zitten en laatst waren ze kuit aan het schieten tussen de planten dus zullen er ook wel nieuwe goudvisjes bij komen, we zullen het zien, als ik er klaar mee ben vang ik de resterende goudvissen er ook nog uit!
Binnenkort op jacht naar leuke kleine visjes zoals de Elritsen, visjes die het goed doen in een vijver en ook leuk zijn om naar te kijken, ik hoor steeds dat Chinese Danios leuk zijn maar ik ken dit visje niet dus ga ik binnenkort even naar Enschede om te kijken!
Dus word vervolgd, goudvissen eruit en kleine bewoners erin, en ik ben niet de enige, de man bij de vijver zaak vertelde dat ook al dat goudvissen uit zijn en dat veel mensen kleine visjes kopen voor de vijver, ik was dus niet de enige met dat idee!
IKKE
06-07-2023
Ik had speciale netten gekocht, van die vierkante die je in het water kunt laten zakken en dan snel omhoog moet trekken als er vissen boven zwemmen, ze zeggen wel eens dat vissen dom zijn maar ze zijn nog wel zo slim om uit de buurt te blijven, ik had er maar een paar gevangen met het net maar de grote jongens dus niet!
Dus internet op hoe vang je de goudvissen uit de vijver, een methode was dus met een net, er was zelfs een methode met stroom, dan de vijver leeg pompen of met een hengel, ik ben zeker al een week bezig en wat en hoe ik het ook deed geen vis meer gepakt!
Vandaag was ik er klaar mee, ik wist dat ik nog hengels op de zolder had liggen, toevallig lag er ook nog ergens een dobbertje snoer en een haakje, tuigje in elkaar geknutseld dobber vast gezet met een stukje rubber van een fiets ventiel, droogvoer nat gemaakt en door elkaar gekneed, kleine stukjes aan de haak en vissen maar!
Tot mijn verbazing had ik binnen no time een vis aan de haak, en even later weer een, nou een uurtje of wat later en ik heb er een heel boel gevangen haha ik had dat echt niet verwacht, ik geloof dat er nog een paar rond zwemmen, morgen probeer ik het nog even en dan zien we wel weer verder!
Ik heb de gevangen vis in en grote regenton zitten met een zuurstof slang erin en op korte termijn gaan ze naar mensen met een grote vijver en daar zullen ze zeker happy zijn, en of ik ze allemaal te pakken krijg is nog afwachten, een ding is zeker het zal een stuk kaler worden in de vijver, maar niet lang getreurd er komen zeker nog kleine visjes bij in de vijver!
Want dat was het doel, minder gapende goudvissen en meer actieve kleine rakkers die zorgen voor meer kijk genot tenminste daar ga ik van uit!
IKKE
05-07-2023
Het vangen van goudvissen uit de vijver is ook nog een dingetje, ik heb nu twee netten in de vijver liggen die je omhoog kunt trekken, maar de goudvissen zijn slimmer dan je zou denken, ze hebben al lang in de gaten dat ze uit de buurt moeten blijven, ik laat de netten nu op de bodem liggen en voer zo nu en dan en dan is het ene kwestie van geduld en een lange adem hebben!
Ik heb de slakken er op betrapt dat ze de eitjes van de Goudelritsen die onder een lelieblad gelegd waren aan het oppeuzelen waren, grrrr, oke het is weer een leermomentje en die nemen we weer mee, vanaf nu controleer ik regelmatig op slakken!
En ik heb een Regenboog Elrits babytje gevonden in de kraamkamer hij is gegroeid, hij is nu een centimeter lang en dat was de laatste keer zo’n vier mm, helaas zag ik er maar een hoe lang ik ook heb gekeken, ik hoop dat er nog meer rond zwemmen, het is ene scholenvis dus als er een jong is zouden er meer in de buurt moeten zitten!
Oke ik heb de nodige fouten gemaakt en dat neem ik weer mee, ik heb al en ga nog wat dingen aanpassen, als de kraamkamer leeg is, dus de visjes eruit dan maak ik de bak helemaal schoon, slakken eruit, plantjes eruit en de rommel die er nog op de bodem ligt ook eruit even een grote schoonmaak, dan komt er geel zand in en stenen op de bodem zodat de visjes tussen de stenen schuilmogelijkheden hebben en dat er voor de rest geen rommel is.
IKKE
03-07-2023
Ik heb de de boel een beetje uit elkaar getrokken en er aparte items van gemaakt dat lijkt me handiger, dit is dan de basis, van de visjes en andere items heb ik nu aparte blogs gemaakt, zodat je sneller een item zou kunnen vinden als je dat zou willen!
Deze website is dus nog volop in beweging!
IKKE
02-07-2023
Volgende week ga ik proberen om de goudvissen eruit te vangen, ik heb er op de eerste plaats teveel, als ik langs kom lopen dan heb ik meteen happende vissen aan de oppervlakte, smekend om eten alsof zo niet of nooit wat krijgen, en ik vind het zelf een beetje onnatuurlijk net zoals die hele grote vissen in een kleine vijver, Koi en zo!
Dan heb je een vijver waar een paar walvissen in zwemmen je moet er van houden ik vind het eerlijk gezegd niet mooi, ik vind zelf dat je met al die kleine visjes een veel levendiger vijver krijgt, je moet beter kijken om visjes te zien en dat vind ik zelf mooier!
Het zal nog wel een karweitje worden om ze te vangen maar goed ik heb een hele grote regenton met vijverwater staan deze heeft de zelfde waardes en temperatuur, ik kan nog extra zuurstof toevoegen indien nodig!
Voor de rest gaat het goed met de vijver ik heb deze week vier centimeter tempex aan de buitenkant tussen de vijver muur||(steen) en de buitenrand (hout dus tempex gemaakt, ik had ooit een ruimte tussen de muur en de buitenrand gelaten en nu paste daar perfect vier cm dik piepschuim of tempex tussen, hier en daar de gaatjes nog vol met pur geblazen, in de winter leg ik meestal een lading platen op de vijver, de stenen wand is tien centimeter dan een laag van vier cm piepschuim en dan nog steigerplanken en deze zijn volgens mij zo’n twee cm dik.
Ik heb tussen de EPDM en de buitenwand ook nog piepschuim twee cm dik en ik dek in de winter de vijver af met piepschuim meestal twee platen op elkaar dat is zo’n acht cm en dat scheelt altijd, ik heb een zuurstofpomp in de vijver dus zuurstof komt erin,
Voor de vissen is dit beter, voor de vijver is dit beter, ik wil nog een thermometer voor in de vijver maar ik kon nog niet echt vinden wat ik zocht, als de goudvissen eruit zijn dan wil ik misschien nog Chinese Danio’s maar dat later!
IKKE
30-06-2023
Gisteren heeft de vijver enkele nieuwe bewoners erbij gekregen, twintig Roodbuik Elritsen en 9 Goudelritsen, voor de Roodbuik Elritsen heb ik bijna vier uur in de auto gezeten, je moet er wat voor over hebben toch?
Zo te zien zijn alle lekken van de vijverrand gedicht, de waterstand blijft mooi op pijl en daar ben ik maar wat blij mee, het heeft veel tijd en geld gekost om de rand dicht te krijgen, ik heb meteen de buitenkant van de vijver geisoleerd met vier centimeter dik piepschuim en hier en daar wat pur, ik had de planken er toch afliggen aan de buitenkant van de vijver dus ik kon er mooi bij zo!
Dus al met al heeft de vijver wat positieve verbeteringen gekregen, waar wij als mens blij mee zijn en de vissen denk ik ook wel, schoner water, meer stroming en zuurstof en meer water om in te zwemmen, het water niveau is bijna tien centimeter hoger dan voorheen en dat is toch al snel zo’n vierhonderd liter water!
Nu nog wat oeverplanten en de goudvissen eruit vangen en daarna zien we wel weer verder!
IKKE
28-06-2023
Het was me een karwei, het was zoeken naar waar de laatste paar lekjes zaten, tot er eentje overbleef en ik denk dat ik door de laatste aanpassingen het deel waar het lekte heb gedicht, ik hoop dat als ik straks ga kijken er niets druppelt, lekt of stroomt op de waterval na dan!
En als er niets meer lekt dan kunnen we ons focussen op de vissen, er gaan wat goudvissen verhuizen, ik ben aan het zoeken naar andere vissen in dit geval roodbuik en geel vin Elritsen en dat is makkelijker gezegd dan gedaan, niemand heeft ze of kan er aan komen.
Ik heb even gekeken en het lekt niet meer op de plek waar het lekte dat os in ieder geval al reden tot een feestje haha nee hoor, dan ga ik nog kijken of de rest ook droog is, nu regent het dus is dat niet te zien, dus de komende dagen maar even checken!
Ik heb nog speciaal poeder voer besteld voor de jonge vis(jes) ze zijn onzichtbaar eentje heb ik er dus gezien nu de rest nog ik heb ook geen idee hoe snel ze groeien ik hoop snel zodat als er wat visjes overleven ze in de grote vijver kunnen voor de winter!
Dus al met al ben ik wat de vijver betreft een tevreden man, hij is voor zover ik nu zie, dicht en de vissen zien er gezond uit, de zuurstofpomp doet wat hij moet doen ik heb een en misschien meer jonge visjes dus top!
IKKE
26-06-2023
En we hebben een jonge Regenboog Elrits, en waar er een zit daar zitten er vast (hopelijk) meer, het kan wel dus, ondanks de begin fouten kan het alleen nog maar beter gaan, en hij is me klein ik denk zo’n 5 mm lang dus je kunt wel begrijpen dat ze in zo’n vijverbak met stenen niet te vinden zijn, dus we blijven voeren met Artemia en watervlooien en dan zullen we zien wat er van gaat komen!
IKKE
23-06-2023
Er zit nog een lekje in de vijverrand en ik weet ongeveer waar, als dat tenminste de enige plek is, ik ben benieuwd hoe het waterpeil nu is, ik heb besloten de komende dagen af te wachten hoe ver en hoe snel het water zakt, verder dan het lek zal het wel niet gaan!
Enkele dagen geleden zakte het water sneller en dat betekent dat ik het grootste lek dicht heb gekregen, we wachten maar al, en ik heb gekeken of ik al jonge visjes heb maar ik zie niets en ik heb nog wel een bril op, dus ik denk dat de eerste poging is mislukt, vandaag of morgen haal ik de eerste bak er weer uit en kijk dan wat beter, morgen is het twee weken geleden dat de Elritsen voor de eerste keer kuit geschoten hebben, dus hadden er nu toch wel jonge visjes moeten zijn of ze hebben zich zo goed verstopt!
Word vervolgd
IKKE
22-06-2023
Het was even een werkje het begon gisteren met een deel van het water uit de vijver halen, en de wanden schoonmaken met een schuursponsje, ik ben blij dat ik EPDM folie of rubber in de vijver heb liggen dat is flexibel en sterk spul, en goed te lijmen of te kitten met EPDM lijm/kit.
En dat laatste heb ik vanmorgen gedaan, ik had twee tubes bijgehaald en deze zijn beiden opgegaan en ook de plakstrip zo’n vier meter heb ik opgemaakt ik vond twee plekken waarvan ik denk dat daar het lek kon zitten en ik heb het zo goed mogelijk proberen te kitten, ik heb een deel van het water weer aangevuld en de rest doe ik in stapjes als er ergens een lek zit dan zal het water tot dat punt zakken, en daardoor kan ik het beter inschatten.
Maar ik heb bijna met ene vergrotglas gekeken of er ergens een kiertje te vinden was, alles is dubbel gekit, gelijmd en geplakt, ik heb echt mijn best gedaan en het ook zo zorgvuldig mogelijk en nu is het afwachten en hopen, cross you finger, dat de hele vijver dicht zit.
De oude vijver was wel dicht het zit hem echt in de ca vijftien centimeter hoger geworden rand.
De zuurstofpomp is ook aangesloten en de capaciteit is meer dan voldoende er is zelfs overcapaciteit maar daar kan ik mee leven, ik heb een splitter gemaakt en er drie kranen aangemaakt op deze foto zie je twee van de drie kranen en dan zit er nog de slang naar de luchtpomp aan.
Ziet er mooi uit en is functioneel, ik kan op deze wijze de lucht regelen in de vijver en in de kraambak, ik heb ook een extra slang eraan gemaakt waar de teveel aan lucht weg kan, als je de pomp gaat knijpen word hij super warm en gaat hij minder lang mee, dus heb ik het volgende bedacht!
Ik heb op kraan drie een slang gekoppeld, deze slang is ca twee meter lang, aan het eind heb ik een stop gezet en daarvoor heb ik over een lengte van ca 30 cm heel veel gaatjes geboord en om de slang heb ik een dikke laag schuimrubber gewikkeld de lucht kan zonder problemen weg en op deze manier hoor je geen geluid van de lucht die er ontsnapt, en op deze ijze laat ik de pomp normaal draaien, de lucht kan weg en ik heb in de vijver net zoveel lucht ehm zuurstof als ik vind at mooi en nodig is, en de pomp krijgt niet zoveel tegendruk dus werkt hij makkelijker en word hij niet zo extreem warm. op linker foto zie je de lage waterstand, rechts op de foto zie je het planteneiland.
De bak boven in de foto is de bak waar door twee kranen water in de bak stroomt, in deze bak zet ik de eitjes van de elritsen de kranen zorgen voor stroming en er zit nu ook een Japanse zuurstof slang in van een meter.
Dus hopelijk heb ik alle plekken waar het mogelijke lek zat gefikst de toekomst zal het leren!
IKKE
21-06-2023
Soms heb je van die momenten, lekje op de plek waar de leidingen den vijver in gaan en dat heb ik meteen aangepakt en meteen een grotere kast gemaakt zodat de water stofzuiger en het filter mooi achter een klep verborgen zijn, ziet er netter uit, het is wel wat groter geworden maar goed het is niet anders!
En daarna heb ik de waterlevel weer verhoogd op een andere plek druppelt het nu zachtjes ik ben er mee begonnen en hopelijk gaat me het morgen lukken om ook dat lekje te dichten, niet dat de vijver lek is maar de nieuwe rand die aan het oude folie is geplakt!
Dan hebben we operatie luchtpomp, eindelijk was de pomp binnen en ik wilde de maat nemen van de slang die er aan moet zat er geen dingetje aan waar de slang op moet, afgebroken geleverd zit je er twee weken op te wachten en dan dit pffffff, was er ook even helemaal klaar me, ik heb meteen contact gezocht met de leverancier en ik mocht hem retourneren ik heb meteen even overlegd dat ik dan meteen een zwaardere pomp uit zou zoeken.
Dat was eerst ook het advies maar de pomp was al besteld bij hun leverancier en al onderweg, ik zou hem maar testen en mocht de luchtdruk tegenvallen dan mocht ik hem terug sturen, ik heb meteen de knoop doorgehakt en een nieuwe besteld en een veel zwaardere en een keer zo duur pffffff en ik ben meteen voor een zware pomp gegaan de Aqua Forte AP-200
Maar goed ik krijgt het geld terug, en de nieuwe komt morgen binnen, het moet een hele goede pomp zijn las ik net in de reviews , normaal doe ik dat eerst voordat ik wat koop maar ik was er zo klaar mee dat ik hem meteen besteld heb.
IKKE
20-06-2023
En dan zijn we een dagje of wat verder, een deel van de vijver is met de zuiger schoon gemaakt, het eiland midden in de vijver is opgehoogd, de filtervulling van de pomp is vervangen, de UV lamp moet nog, ik heb twee nieuwe pijpen in de vijver gemaakt voor de stroming, het water pijl is verhoogd tot 5 cm onder de rand, Bacteriën zijn toegevoegd alles is afgewerkt, behalve alles wat in de kast zit zoals de kranen en het filter, ik heb besloten een grotere kast te maken dan kan alles van de vijver in bij elkaar staan!
Ik hoop dat de vijver nu tot het randje dicht is, ik heb er echt alles aan gedaan en over alles nagedacht en toen gedaan, als het toch zakt dan ligt het aan de overlapte gedeeltes op de hoeken en zo, ik heb er EPDM kit onder gespoten maar of ik alles geraakt heb is de vraag, ik heb mijn best gedaan en meer kun je niet!
En nu dus hopen dat hij dicht is, hopen dat het water helderder word na al het gerommel in en om de vijver is het water er niet helderder op geworden en dan hoop ik ook nog dat er jonge visjes komen maar dat is dus, zoals ik al vaker heb geschreven afwachten!
Morgen komt dan eindelijk het zuurstof pakket binnen, Japanse zuurstofslang en de pomp, ik ga er kranen tussen zetten zodat ik de kraamkamer en de vijver apart kan regelen, het enigste puntje is nog de kracht van de luchtpomp, volgens de verkoper kan het net of kan het net niet, ik pak hem wel voorzichtig uit en dan kan ik hem omruilen!
Ik ga straks ook mijn pagina over de Elritsen online zetten!
IKKE
18-06-2023
Gisteren de vijverrand afgemaakt en dat was meer werk dan ik dacht het project is klaar en hopelijk is het gelukt en is de rand waterdicht en de water level dus hoger kan, het heeft me acht tubes EPDM kit/lijm, EPDM folie en een EPDM band van 10 cm breed gekost, en nu maar afwachten of er toch niet iets onderdoor lekt, de rand is dicht maar de overlappende stukken EPDM dat is nog een dingetje!
Vanaf vandaag voegen we langzaam maar zeker water toe, nu kan ik de kraan er wel opzetten en vullen maar, maar dat water is te koud en dat moeten we nu niet hebben, ik kom daar zo op terug, ik ga dus langzaam maar zeker water toevoegen zonder dat de temperatuur van het water flink omlaag gaat!
Vandaag is het een week geleden dat de Regenboog Elritsen kuit hebben geschoten, klinkt vreemd maar zo noemen ze het, nu ben ik er vanuit gegaan dat na drie dagen de jonge visjes worden geboren, ik zit dus al een paar dagen te loeren maar ik zie niets, helaas maar ik weet dat ik een paar dingen fout heb gedaan en dat heeft te maken met zuurstof en stroming, maar daar word aan gewerkt!
Nu heb ik net op een Amerikaanse website gevonden dat de jonge visjes pas na zeven dagen uit het ei komen en dat is vandaag, dus er is nog hoop, en dat is ook de reden waarom ik niet ga bijvullen met koud water!
Word vervolgd
Toen ik iets later naar buiten ging waren de Regenboog Elritsen al weer aan het paren, ik heb al weer geen idee of er eitjes zijn maar toen alles voorbij was heb ik de schaal meteen naar de tijdelijke kraamkamer verplaatst, en is het afwachten!
En ik heb meteen een nieuwe schaal met stenen in de vijver gehangen, mochten er weer eitjes komen dan haal ik eerst voorzichtig de steentjes eraf en giet ze dan op da ander schaal in de kraamkamer, mar wel voorzichtig.
Hopelijk komen er jonkies, en ik hoop dat de zuurstofpomp zo snel mogelijk geleverd word dat is het enige wat nog ontbreekt op dit moment extra zuurstof!
En vandaag heb ik een groot vat van 200 liter water in de vijver gegoten, de temperatuur was perfect en ik heb meteen het vat weer gevuld met water en dat gaat er morgen in als het tenminste de goede temperatuur heeft.
Ik wilde vandaag de vijver met mijn nieuwe vijverstofzuiger schoon zuigen maar tja met parende Elritsen laat je dat wel achterwege, morgen is er weer een nieuwe dag!
IKKE
17-06-2023
Ik ben al een paar dagen bezig met de vijver, het is de bedoeling dat de water spiegel in de vijver hoger komt, ik heb een nieuwe rand om de vijver gemaakt van steen, en dat is een stukje hoger dan de waterspiegel, en dat vonden we niet mooi!
En dan heb je nog met het mooie weer de verdamping, en dan gaat het nog sneller, dus had ik besloten het vijverfolie aan te passen, ik heb water uit de vijver gehaald en toen met een schuurspons de EPDM schoongemaakt, nu is het zo dat de EPDM in de hoeken over elkaar ligt en daar kan dus water onderdoor dus dat was stap een!
Eerst schoonmaken en even met de waterslang schoon spuiten toen met een kit pistool en EPDM kit geprobeerd tussen de over elkaar liggende lagen kit te spuiten en dan met een gewicht zorgen dat het aan elkaar blijft tot het droog is!
Nu is het een heel lang verhaal, maar met stroken EPDM en vele tubes kit (ca 8 st) ben ik bijna zover dat de rand dicht zit tenminste dat hoop ik, als er ergens nog water over de oude rand sijpelt en onder de opzet rand dan kan het niet veel zijn, dus de vijver zal niet in een uur dan weer op het oude pijl zijn!
Ik hoop dat je mijn uitleg een klein beetje begrijpt, vandaag begin ik te voeren met Artemia ik weet voor 99% zeker dat de eerste poging om Elritsjes te kweken is mislukt en het goede nieuws is dat ik er veel van geleerd heb en dat ik een paar fputen heb gemaakt.
Zoals ik met de bak en steentjes heb gedaan was goed maar het kan ook nog op een ander manier maar dat later, ik heb de bak ik de bak achter de vijver gezet waar twee zachte stralen water in lopen (zie foto vijver) maar toen ik de bak erin zette dwarrelde er veel troep op dat ook op de steentjes is neergekomen, dat overkomt me geen tweede keer ik heb een vijverstofzuiger gekocht, de eitjes hebben meer stroming en zuurstof nodig ik heb de bak onder een straatje water staan maar denk dat dat door de troep niet voldoende is, en dan hebben we nog zuurstof.
Ik heb een nieuwe zuurstofpomp besteld en een Japanse zuurstofslang maar dat is nog steeds niet binnen, ik wilde de slang alleen in de grote vijver leggen maar ik heb nu besloten om ook een metertje slang in de bak onder de kranen te leggen!
Dus al met al heb ik veel geleerd, ik ga wat dingen aanpassen en ik weet dan zeker dat ik volgende keer meer kans heb op jonge visjes, het is voor nu jammer dat het niet gelukt is, tenminste dat denk ik, bewijs van jonge visjes heb ik niet, ik heb er met de neus boven gelegen, toch ga ik voeren met Artemia ik weet namelijk ook dat de jongen, mochten ze er zijn zo klein zijn dat mijn blote ogen het misschien niet zien, en kweken van Artemia is voor mij ook nieuw!
Dus vandaag hoop ik de rand dicht te krijgen, de planten hoek word ook anders hoe precies weet ik nog niet maar anders word het zeker, ik ga de hele vijver met de vijver stofzuiger extra schoonmaken ook de bodem, dan vullen we pas het water weer aan de pomp en het filter worden extra schoongemaakt, bacteriën worden toegevoegd en ik hoop dat de zuurstofpomp snel bezorgd word, deze week gaat dat niet meer gebeuren!
En dan hoop ik dat eind volgende week de hele vijver weer op orde is en hopelijk met een hoge waterstand.
Het item over het kweken van Elritsen en meer info over Elritsen is bijna klaar, over een paar dagen ga ik hem posten en dan schrijf ik er later nog wel van alles bij.
Word vervolgd
IKKE
13-06-2023
Op dit moment ben ik bezig om een nieuwe blog te maken over onze Elritsen de voor en de nadelen, mijn poging om de Regenboog Elritsen te kweken op mijn manier, deze blog komt over een paar dagen online te staan elders op deze website!
De vijver is nu bezig aan z’n derde jaar, laat ik maar eerst eens beginnen hoe het er nu voor staat met de vijver!
Ik heb de vijverrand nu van steen, het hout werd er niet mooier op dus heb ik dat aangepakt, volgende stap is om te proberen de waterstand hoger te krijgen, en dat word nog een dingetje omdat ik daarvoor nog een oplossing moet bedenken.
De kwaliteit van het water is redelijk goed, toch ga ik wat dingen aanpassen, ten eerste heb ik nieuwe vulling voor de pomp besteld en een nieuwe UV lamp, deze moet elk jaar vervangen worden en dit is al het derde jaar, oké ik wist dat tot twee weken geleden dus niet, beide staan in bestelling en worden binnenkort verstuurd!
Ik heb ook een liter Bacteriën gekocht om straks het nieuwe filter op te starten en extra bacteriën zo nu en dan toevoegen is juist goed, voor onze vijver is zo’n halve liter om te beginnen voldoende voor de winter gooi ik de andere halve liter er wel in, dat kan naar mijn inziens geen kwaad!
Dan heb ik een zuurstofpomp besteld een zware, een Pontec PondoAir Set 3600 het getal 3600 staat voor het aantal liters zuurstof per uur, ik heb ook een Japanse luchtslang besteld en hopelijk heeft deze de juiste druk, ik heb de vraag over de druk ook nog bij de verkoper neergelegd, ik heb telefonisch contact gehad en hij wist het eerlijk gezegd niet zo goed het was een twijfel geval!
We hebben nu afgesproken dat ik de pomp ga testen en als het blijkt dat hij te ligt is dat ik hem dan omruil voor een zwaardere, ik haal hem wel voorzichtig uit de doos zodat hij indien nodig terug gestuurd kan worden!
Elritsen hebben veel zuurstof nodig omdat ze zuurstof minnend zijn dat betekent dat ze minder makkelijk zuurstof opnemen daarom leven ze ook in zuurstofrijk water, en zuurstof is natuurlijk ook goed voor al het andere leven in de vijver waar onder de bacteriën!
Onze goudvissen voer ik van die fijne korreltjes maar dat is voor de Elritsjes te grof, dus maal ik wat fijn en voer ik extra diepvries voer bij, dat ik natuurlijk eerst ontdooi, dat zijn van die blokjes die in een doordruk verpakking zitten de blokjes zijn zo groot als een normale dobbelsteen!
Ik heb hier in de diepvries, Watervlooien, Tubifex, Artemia (pekelkreeftjes), Muggenlarven, Bloedwormpjes, Mysis(kleine garnalen) en rode plankton er zijn nog meer soorten maar ik heb deze dus.
De blokjes van elk een ontdooi ik dan in water en voer ze als ze ontdooit zijn en ze zijn er wild op, er zit veel eiwit in en dat is dus goed voor de visjes, in mijn andere blog meer over de Elritsen!
Dus de komende week zullen de eerste dingen die ik besteld heb wel binnenkomen, en dan kunnen we aan de slag, filtervulling vervangen, een nieuwe UV lamp plaatsen, bacteriën toevoegen, luchtpomp plaatsen en aansluiten!
En ik zoek alleen nog een oplossing voor de vijverrand zodat de water level nog wat hoger komt!
Word vervolgd
Ik heb kit besteld een een 10 cm brede band met lijm deze strip komt langs de bovenrand van de vijver in de hoop dat het waterpeil daarna hoger kan, het word een hele klus omdat hier en daar de folie over elkaar gevouwen is en daar kan natuurlijk water onderdoor ik heb wel een idee maar of dat allemaal gaat werken is een ander verhaal maar niet geschoten is altijd mis!
Ik ben bezig of beter gezegd ik doe een poging, als de visjes meewerken, ik probeer Regenboog Elritsen te kweken en ik schrijf er een hele blog over, deze komt binnenkort online!
Maar in het kort is het zo dat de Regenboog Elritsen deze week hun eitjes hebben afgezet in de bak met kiezelstenen die ik in de vijver had gehangen, dus stap een is gelukt en dat was natuurlijk al een stap in de goede richting, maar dan?
Ja idd maar dan?, Ik heb toen het paring ’s feestje voorbij was de eitjes met bak en al overgezet naar een andere bak zonder visjes en met zacht stomend water, een ding is er mis gegaan en dat is dat er wat van de bodem is opgedwarreld en nu op de steentjes ligt en dat was nu net niet de bedoeling maar wel weer een leer voor de volgende keer, ik heb de nieuwe bak met stenen die nu in de vijver hangt al aangepast, al doende leert men bij!
Of er jonge visjes komen? tja ik denk dat de kans klein is maar wie weet, ik ga voor de zekerheid toch voeren met pekelkreeftjes of Artemia voor de zekerheid, de eitjes zullen als ze er echt zijn zo klein zijn dat ze niet te zien zijn met het blote oog!
Als ik er namelijk zelf al van uit ga dat het mislukt is dan word het zeker niet meer wat, dus ik doe net alsof het geslaagd is, en voer Artemia bij een paar weken, was het voor niets dan was het in ieder geval leerzaam en dat neem ik weer mee naar de volgende keer!
Ik had een mail gestuurd naar iemand die Elritsen verkoopt, ik wilde weten of Roodbuik Elritsen zonder problemen samen met Regenboog elritsen kunnen, ik wil namelijk geen ellende in onze vijver, maar volgens de expert ging dat prima hij had het blijkbaar zelf ook of zelf gehad,
De regenboog is Nothropsis, en de roodbuik Erythrogaster. Ze zijn dus ook niet familie van elkaar. Beide soorten zijn vredelievend dus kunnen gewoon bij elkaar, ik moet daar eens dieper induiken omdat ik er vanuit ging dat beide soorten elritsen zijn, moet ik dus even uitzoeken!
Vandaag heb ik een vijver stofzuiger besteld, kijken of ik daarmee de wanden en de rest van de vijver weer mooi schoon kan maken, en morgen begin ik met het kweken van de Artemia in de hoop dat er jonge visjes komen, ik las ergens dat ze over een week 5 mm lang zijn, nou dat is wel heel erg klein!
Word vervolgd
IKKE
VIJVER 2022 HET TWEEDE JAAR VAN DE NIEUWE VIJVER
20-04-2022
Gisteren de stroming aangepast boven de kiezelstenen mand voor het kweken van de Regenboog-Elritsen (RE), en ik zag meteen dat ze dat beter vinden omdat ze er meteen reageerden en meer boven de mand gingen zwemmen.
Je zag dat ze tegen de stroming in moesten zwemmen en dat wil je hebben, nu moet ik eerlijk bekennen dat ik nog nooit in mijn leven dit soort visjes heb gekweekt, ik heb de eerste RE vorig jaar gekocht, 10 stuks en ik kreeg er 11, dit jaar heb ik er 15 bijgekocht en dat betekent dat we nu 26 Elritsen hebben.
Nu heb ik gekeken wat en hoe je ze kunt kweken, je hebt mannetjes en vrouwtjes nodig, maar dat verschil kun je pas zien als ze op kleur komen!
Dus voor het zelfde geld heb je alleen maar mannetjes of alleen maar vrouwtjes, maar wij hebben beide omdat we wat mannetjes hebben gekocht die al op kleur waren!
Nu zijn deze kleine visjes net zalmen, en zo zetten ze ook hun eitjes af, in stromend water, en boven kiezelstenen, waarom?
Ten eerste is het zo dat stromend water voor zuurstof zorgt, en ook dat de eitjes schoonwater hebben en dus niet gaan schimmelen, en door de kiezelsteentjes voorkom je dat alle eitjes wegspoelen en dus meegesleurd worden door de stroming!
Dus wil je Regenboog elritsen kweken dan moet je de natuur nabootsen, nu kan ik hier geen hele rivier aanleggen maar ik kan wel stroming in het water creëren, en zorgen voor kiezelstenen, ze mogen natuurlijk niet te diep in het water liggen!
Je ziet op de foto de grote pot met kiezelstenen, via een pijp die met een slang aan de pomp is aangesloten stroomt er water over de kiezelstenen.
Dit zijn de Regenboog-Elritsen als ze op kleur zijn, het zijn de mannetjes die deze prachtige kleuren krijgen.
Nu is het afwachten en de tijd zal het leren of we dit visje kunnen kweken, voor mij is het nieuw en ik doe wat mijn gevoel me ingeeft.
Stel dat het lukt en er worden eitjes afgezet op deze kiezelstenen wat dan?
Ja idd wat dan? Ook daar heb ik aan gedacht ik heb een bak achter de vijver zitten(zie begin afbeelding) waarin water stroomt en daarna de vijver invloeit!
Nu lijkt het me wel een idee om daar dan de eventuele eitjes in te zetten, met bak en al!
Maar het is nog niet zover en ik weet ook niet of fase 1 gaat lukken!
Word vervolgd
En dan heb ik gisteren 20 goud-Elritsen gekocht (zie foto), ze zijn oranje en het zijn net jonge goudwindes, ook dit zijn super leuke en kleine visjes!
Dit visje is makkelijk te kweken is me verteld, ze leggen de eitjes op de onderkant van de lelie bladeren en bewaken dan de eitjes, en verjagen elke vis die in de buurt komt!
Ook deze vis heb ik nog nooit gehad en ik ben benieuwd!
Helaas zullen er wat goudvissen het veld moeten ruimen, ik ga er deze week wat uitvangen, ik wil meer kleine visjes dan grote!
Nu zijn er velen die van die grote Koi vissen in de vijver hebben, het liefst net zo groot als ene walvis 🤣
Maar ik heb er niets mee, geef mij maar kleine visjes dat geeft meer beweging in het water en is ook leuker om naar te kijken!
Maar dat vind ik zelf, we hebben ook niet zo’n grote vijver, onze vijver is ongeveer 4 a 5 kuub en dat is voor walvissen te klein!
Maar goed binnenkort meer over de kleine rakkers!
IKKE
19-04-2022
De mand met kiezelstenen hangt nu een paar dagen in het water en je ziet toch regelmatig wat Elritzen boven de steentjes, en dat lijkt me een goed vooruitzicht!
Nu is het voor mij de eerste keer dus ik doe het zoals ik voel dat ik het moet doen en dan kom ik er wel achter, de Elritzen zullen ook nog wat groeien, het is en blijft afwachten!
IKKE
16-04-2022
Vandaag begonnen met een proef om de Regenboog Elritzen, (Rainbow Shiners) te kweken in de vijver, als ik het goed begrepen heb houden de Regenboog Shiners (RS) van stromend water en dus veel zuurstof.
Nu komt dat mooi uit omdat we dat allemaal hebben, we hebben een waterval dus zuurstof, en we hebben een pijp in het water liggen waar ook water door stroomt!
Nu heb ik in deze stroom een grote pot gehangen, van een grote hangplant, met daarin grove kiezel stenen, zal op korte termijn een foto plaatsen zodat je het snapt!
Het is namelijk erg moeilijk om uit te leggen, nu zag ik op een filmpje dat ze ok nog een extra zuurstof pompje met zo’n bruissteen in het water hebben liggen, dat heb ik dus niet, maar ik ga er van uit dat er genoeg zuurstof aanwezig is!
De hoop is nu dat ze als het water iets warmer word dat de RS de eitjes tussen de stenen laten vallen en ik ze dan later kan verplaatsen!
In theorie klinkt het goed nu de praktijk nog, dus word vervolgd, ze zwommen er net al een paar keer over en rond omheen dus dat lijkt me een goed teken!
Nu is het afwachten en hopen dat het plannetje lukt, word vervolgd!
IKKE
01-03-2022
Het gaat goed met de Regenboog Elritzen, en ze zijn gek op de watervlooien, ik had samen met de visjes ook 25 pakjes watervlooien gekocht.
Elke doordruk strip heeft 30 blokje watervlooien, dit zijn ingevroren watervlooien en je kunt dus zo’n blokje zo uit de strip drukken, eerst even ontdooien in water en dan voeren.
En deze kleine snelle zalmachtige rakkers zijn er dol op, en we hebben genoeg van deze blokjes, 25 maal 30 blokjes dus 750 blokjes, voorlopig dus wel genoeg!
En het is ook nog eens gezond voer, er zitten meer goede stoffen in dan in gedroogde watervlooien, maar er kunnen ook misschien wel slechte stoffen in zitten, want ik weet niet hoe ze gekweekt zijn!
Maar goed de visjes zijn er dol op, wij eten ook niet altijd gezond!
IKKE
29-03-2022
Gisteren zijn we naar een grote vijver zaak geweest en hebben we 15 Regenboog Elritzen bijgekocht, en diepvries watervlooien.
Handig verpakt, het zijn allemaal blokjes van iets maar dan een centimeter bij een centimeter en deze zitten in doordruk strips, net zoal tabletten.
Je drukt er een blokje uit en ontdooi deze in een beetje water en dat voer je dan, en ik heb dat nu twee dagen gedaan, en onze kleine Regenboog Elritzen smullen er van.
Het is goede voeding en daar zullen ze het goed op doen.
En de vijver is echt glas helder, helderder kan volgens mij ook niet voor een vijver, en je ziet het ook aan de vissen, ze zijn vlot en zien er happy uit!
Dus al met al ben ik wat de vijver betreft een gelukkig man, ik wil nog wel wat planten erbij en de vijverrand veranderen, want dat kan namelijk veel mooier!
IKKE
19-03-2022
Het is een prachtig voorjaar aan het worden met veel zon en hoge temperaturen, het vriest soms in de nacht nog wel!
Ik heb ongeveer een week geleden het drukfilter er weer tussen gezet en de UV lamp aangezet, en de vijver is nu echt glas helder, helderder kan volgens mij niet!
En je ziet de Elritzen ook weer als je goed kijkt, het zijn kleine visjes maar wel super leuk in de vijver!
De vissen hebben al weer honger dus krijgen ze zo nu en dan weer een beetje voer, kunnen ze na de winter weer een beetje op krachten komen!
IKKE
25-02-2022
Langzaam maar zeker begint de natuur te ontwaken, nu zou ik bijna schrijven na deze winter maar winter was het echt niet of het moet nog komen.
Februari is bijna voorbij en ik zie de vissen al vaker naar de oppervlakte komen, vooral als het zonnetje schijnt!
Ik ben nog van plan om de vijverrand aan te pakken omdat ik er niet zo tevreden over ben, ik wil toch iets van steen of beton!
Maar goed als het beter weer word en warmer dan krijg je als mens ook meer zin en dan pakken we het vanzelf wel aan!
Hoe het met de kleine Elritsen is weet ik niet, je ziet ze bijna niet, we hopen dat het goed gaat, het was geen strenge winter dus wat dat betreft zou het goed moeten zijn!
Nog even en dan kan de pomp weer aan en het bio filter er weer tussen, en dan met een beetje geluk hebben we binnen no time weer super helder water!
IKKE
30-01-2022
Ik ga nu van boven naar beneden schrijven dus hier boven komen elke keer de nieuwste updates.
Het is winter, ehm op papier dan, het lijkt meer op de herfst dan op een winter, maar goed het is te warm voor de tijd van het jaar en dat is voor de natuur niet altijd goed.
Ik had de vijver al een beetje ingepakt voor de vorst maar heb twee dagen geleden het een beetje verminderd, tja zolang het niet vriest hoef ik dus eigenlijk niets te beschermen!
Voor de rest is er weinig te vertellen over de vijver, alles is in rust en het is wachten op het voorjaar en dan gaan we eens kijken hoe het gaat met onze kleine visjes!
IKKE
2021 BEGIN VAN EEN NIEUWE VIJVER
Eigenlijk heb ik al heel lang een vijver in welke vorm dan ook, vorig jaar heb ik de hele tuin veranderd, door de corona was daar mooi tijd voor, en ook de vijver is aangepakt.
We hadden een natuurvijver, met veel planten eromheen, en nu hebben we een strakke vijver die ook nog eens een stuk boven de grond uitkomt, ik wilde dichter bij het leven in de vijver komen om het maar even zo uit te drukken!
Maar goed de huidige vijver heeft een inhoud van ca 5 kubieke meter, dat is dus zo’n 5000 liter water, en aan de vijver zit nog een bak met twee kranen, ik zal binnenkort een foto plaatsen zodat je als lezer weet waar ik het over heb.
Aan de wand van deze bak zitten twee kranen, die natuurlijk zijn aangesloten op een pomp de AquaForte DM-13000, deze pomp kan 13 kubieke meter per uur verplaatsen dat is dus drie keer de inhoud van de vijver, het is een zware pomp omdat ik geen pisstraaltje water uit de kranen wilde, ik kan nu met behulp van drie kranen de waterdruk regelen van deze twee kranen, de rest van het water word via een andere slang weer in de vijver gepompt, de overdruk dus.
Maar goed op het moment van schrijven is de vijver ca anderhalf jaar oud, en het gaat niet van een leien dakje kan ik hier schrijven, het is een jonge vijver dus biologische nog niet op orde en je ziet op de foto veel draad alg en een groene vijver!
Ik weet dat er teveel vis in de vijver zit, de vis en het weer zijn oorzaak van de problemen die we nu hebben, en dat is draad alg en een steeds groenere kleur van het water (zie de foto hierboven).
Ik heb al heel wat middeltjes in het water gegooid, niet zonder na te denken nee zeker niet, ik ben begonnen met Velda test strips, daar meet je alle water waarden mee, de blokjes op de strip verkleuren en daardoor kun je zien met behulp van een kleuren kaart wat de waardes zijn.
Zoals o.a. de PH, KH, GH waardes maar ook het Nitriet gehalte, kortom je kunt als je gemeten hebt bijsturen met diverse middeltjes, wat ik dan ook gedaan heb!
Er zat heel veel draad alg in de vijver daar begon het mee, de vijver was super helder, echt top, toen begon dus de draad alg te groeien en binnen no time zat de vijver er vol mee!
We hebben er al heel veel uit gehaald maar dat is niet te doen omdat het overal tussen zit, in dit geval ook tussen de planten, en trek je draad alg eruit dan is de kans ook grot dat er planten aanhangen!
Kortom onbegonnen werk, een paar dagen geleden besloot ik de waardes maar eens weer te meten, en tot mijn verbazing waren ze allemaal goed, behalve de Nitriet was niet oké!
Nu moet ik wel vertellen dat ik geen expert ben in al deze waardes, ik moet ook Google gebruiken om het uit te zoeken en om bij te sturen!
En ik moet ook bekennen dat het niet goedkoop is om de waarden op pijl te krijgen, de middeltjes zijn niet echt goedkoop, het is dan ook tien euro hier en twintig euro daar!
En voordat je het weet heb je al weer honderd euro in de vijver gepeurd, wat je niet terug ziet alleen maar op een kleurenkaartje van Velda.
Ik heb eigenlijk nooit een filter gehad, ik zorgde er wel voor dat ik veel zuurstof planten in de vijver had, en dat zorgde ervoor dat ik altijd heldere vijvers had.
De laatste twee weken werd het water alsmaar groener, de zuurstofplanten deden het niet zo goed als voorgaande jaren en eerlijk is eerlijk ik snapte er totaal niets meer van!
Afgelopen zondag zag ik ineens ergens op internet dat je de waardes op kon sturen naar een specialist op dat gebied, en je dan advies zou krijgen wat je moest doen!
En dat heb ik dus gedaan, ik ben met een test stripje door de vijver gegaan, de waardes heb ik even op een kladpapiertje geschreven om ze vervolgens samen met een vragenlijst in te vullen op internet.
Vragen zoals hoeveel water er in de vijver zit, hoeveel vis, wat zijn de waardes enz enz
Binnen een dag kreeg ik een mail terug!
De Mail
De waterwaardes zijn goed betreft de mineralen huishouding waarbij ze zelfs aan de hoge kant zijn maar dit is dan nog niet zo erg. Hier heeft de regen gezien de waardes dus geen negatieve invloed gehad maar zijn juist de NO² en NO³ o.a. het probleem. Deze zijn afkomstig van de uitscheiding van de vissen en het rotten van andere vervuiling. Deze stoffen zijn pure voeding voor zweef- en draad alg. Hier kunt u proberen deze stoffen weg te krijgen door een gedeelte water te verversen (ca. 1/3) en hierna extra bacteriën toe te voegen maar zal dit niet eenvoudig zijn aangezien u zelf al aangeeft dat de visbezetting te groot is waarbij dit probleem met regelmaat terug zal komen. Wel is het noodzaak dat het nitriet uit het water gaat aangezien dit een gifstof is voor de vissen en de kieuwen aantast.
Als betere oplossing voor de verwerking van de afvalstoffen zou ik adviseren een filter te plaatsen voor de waterval met een ingebouwde UV-lamp. Hier draagt de filter zorg voor het opvangen van de vervuiling en tegelijkertijd ook het huisvesten van bacteriën zodat de stoffen worden afgebroken. De UV-lamp draagt zorg voor de doding van de zweefalgen. Als dit gedaan wordt is de vijver vele malen minder gevoelig t.b.v. de waterkwaliteit en vangt de mechanische filter hier het grootste gedeelte op. Hierdoor zal het water helemaal helder worden en zullen de afvalstoffen verdwijnen of zeer minimaal aanwezig zijn. Dit betekent dan ook dat er geen of weinig voeding is voor de draadalgen waarbij de mogelijkheid er is dat hier niks meer aan gedaan hoeft te worden en anders kunt u altijd de keuze maken om een biologische kuur toe te passen.
Mocht u geen filter willen plaatsen zou u het dus moeten proberen met andere middelen waarbij het volgende een optie zou kunnen zijn:
– 1/3 verversen
– Wekelijkse dosering Microbe-lift Clean & Clear (benodigd 1L voor 3.5 week wat al voldoende zou moeten zijn) (verwijdering afvalstoffen en helder maken water)
– Wekelijkse dosering Algo Stabiel en Water stabiel, beide 1l voor ca. 1 jaar. (doding draad alg)
Dat was een duidelijke mail, ik was niet van plan om elke week, maand of jaar er weer een lading middelen in te gooien, ten eerste is het bijna niet te doen en ten tweede loopt dat ook flink in de papieren!
Dus heb ik gemaild welk filter met UV lamp hij zou adviseren, en daarop kreeg ik de mededeling dat een drukfilter met UV lamp in ons geval het beste zou zijn!
De Oase Filtoclear 12000 Drukfilter zou een prima keus zijn, ik besloot om niet het hele internet af te zoeken naar een ander filter, of om er zelf een te bouwen enz enz, nee ik besloot om zijn advies op te volgen, en ik heb dan ook meteen dat filter besteld en nog een extra alg middel en bacteriën.
Tja je moet wat er ook gebeurt de draad alg aanpakken die er nu nog zit, de groene kleur van het water moet binnen een week weg zijn, als het filter 24/7 draait ik heb nu nog gekozen om het filter en pomp van 8 uur morgens tot 8 uur avonds!
Maar goed ik ben gisteren begonnen met de Algostabiel (dat is het middel om de draad alg om zeep te helpen) en ik heb gisteren de pomp aangesloten!
Als de vijver helder is geworden gaat de UV lamp voor minimaal 72 uur uit, want dan gaan de bacteriën in het water de Oase BioKick CWS Filterstarter 200ml, deze bacteriën moeten dan hun werk doen!
Maar goed we zijn van start gegaan om het probleem op te lossen, het probleem dat eigenlijk de oorzaak is van teveel vis en het weer en andere kleine dingetjes.
Nu kan ik wel wat vis uit de vijver vangen, maar we hebben juist een vijver voor vis en ander leven dus dat gaan we niet doen, en als de pomp het probleem kan oplossen dan zijn wij tevreden!
Voor de rest is het afwachten en kijken wat het filter en de Algostabiel doen dat laatste moet er nu elke week bij tot de bus leeg is, dat is een anti draad alg kuur!
Word vervolgd (2e deel)
We zijn nu een paar dagen verder, een week om precies te zijn, en vandaag is de tweede dosering Algostabiel aan het water toegevoegd.
In de eerste paar dagen had ik de pomp maar halve dagen aan, dat heb ik een paar dagen geleden aangepast naar 24 uur per dag, de pomp draait nu dag en nacht!
En geloof het of niet maar na een week is de groene kleur verdwenen, helder is de vijver nog niet, ik verwacht dat de vijver pas echt helder gaat worden als alle draad alg is opgelost en dat kost even tijd.
Eind volgende week, zondag in dit geval gaat de UV lamp voor tenminste een week uit, ik ga namelijk volgende week zondag de Oase BioKick CWS Filterstarter in het water, dit zijn bacteriën die zich in het water moeten worden gestrooid, deze bacteriën komen dan ook in het filter terecht, omdat de UV lamp uitstaat kunnen de bacteriën zich ook in het filter nestelen.
Nu rees voor mij de vraag “UV lamp en bacteriën!?” maar dat gaat toch niet samen, UV lampen doden toch ook de goede bacteriën?
Volgens kenners komend de bacteriën die zich in het filter nestelen niet in aanraking met de UV lamp, oké dat zal dan wel ik moet het zien, als de vijver glashelder is dan geloof ik het pas.
En dat is de vijver nog lang niet!, wel zie ik dat de draad alg slijmerig gaat worden, dus de Algostabiel doet zijn werk en het filter dus ook!
Het verschil in een week is duidelijk te zien, en het is een natuurlijk proces en dat heeft ook tijd nodig, we kunnen wel willen dat de vijver na een week glashelder is maar dat gaat hem niet worden!
Word Vervolgd (3e deel)
Je ziet nu na 2,5 weken dat de draad alg veranderd, het zakt naar de bodem en het lijkt te verslijmen en dat is natuurlijk ook goed!
De Algostabiel begint zijn werk te doen, en je ziet ook dat de vijver, vooral als de zon erop schijnt, je ziet dat de vijver steeds helderder word, en ook dat is de bedoeling!
Het heeft nu eenmaal tijd nodig het zijn natuurlijke processen, over een week gaat de UV lamp uit en komen de bacteriën erin, of micro organismen, volgens de verpakking minimaal 2 miljard, grappig alsof ze geteld zijn!
En de verwachting van deze micro organismen is hoog, maar ook dat heeft weer zijn tijd nodig, ze pakken de nitriet aan en dat is sowieso belangrijk!
Nu heb ik ook nog het idee om een deel van de vissen weg te doen en er wat regenboog elritsen voor in de plaats te doen, dat lijken wel mini zalmpjes van max 6 cm lang!
Maar goed als dat gebeurt dan pas volgend jaar, laten we maar eerst zien of we de vijver op orde krijgen!
Word vervolgd (4e deel)
Ik weet niet of ik tot volgend jaar ga wachten op de Regenboog Elritsen, misschien koop ik ze wel eerder, ik heb al rond gevraagd en gekeken waar ze te koop zijn!
Gisteren heb ik weer Algostabiel in de vijver gedaan, de draad alg zakt naar de bodem en gisteren heb ik er toch maar een lading alg uitgehaald, als het op de bode ligt ban je er nog niet vanaf, dus gisteren een uur bezig geweest met uithalen, mens wat een naar spul is dat die draad alg!
Over drie dagen gaat de UV lamp uit en gaan de micro organismen erin en dan zullen we zien of dat een positieve bijdrage levert aan de helderheid van de vijver!
Toch is de helderheid van de vijver veel beter dan drie weken geleden, ik kan de bodem weer zien en dat is top, ook de vissen zijn goed te pas.
Dat klinkt vreemd maar de vissen zijn levendig en zien er gezond uit, en dat is natuurlijk erg belangrijk, je kunt soms aan de vissen wel zien of de vijver in balans is of niet!
Maar goed, de draad alg is voor het grootste gedeelte weg, de groene kleur van het water is weg, de helderheid is toegenomen en de waterkwaliteit is verbeterd!
Dus de pomp en alle middeltjes doen hun werk, en zondag dus de micro organismen erin!
Word vervolgd (5e deel)
Er gebeurt zeker wat in onze vijver, het drukfilter met UV lamp doen hun werk en dat goed en snel, de vijver is al mooi helder, de bodem is weer te zien!
Ineens viel het me op een paar dagen geleden dat er geen slakken meer zijn, tenminste ik zeg er geen, nu ben ik bang dat door al die middeltjes tegen draad alg en om de water kwaliteit weer op pijl te krijgen er een middel tussen zat die slakken om zeep geholpen heeft.
Ik ben daar niet blij mee omdat slakken in de vijver zeker goed werk doen, en toch veel rommel opruimen, maar goed als het zo is dan is het niet anders, ik zal in het voorjaar op zoek gaan naar nieuwe slakken en ook kan het maar zo zijn dat ik mosselen in de vijver ga doen, mosselen filteren water en dat zo’n tien liter op een dag.
Nu wil ik me over mosselen in de vijver eerst nog wat inlezen, de voor en nadelen bestuderen als het ware!
Ik heb op de vijvergroep een bericht gepost over de regenboog Elritsen, of er mensen zijn die er ervaring mee hebben en alle reacties zijn positief, dus binnenkort maar eens op jacht naar regenboog Elritsen!
Ik denk dat ik begin met tie a twintig visjes en dan zien we wel weer verder, er was iemand die postte dat hij vorig jaar met twintig visjes was begonnen en er nu dertig had.
Het waren levendige visjes die leven in de vijver brengen, en dat maakt het juist mooier dan alleen maar goudvissen, nu heb ik eerlijk gezegd niets met Koi karpers, ik vind ze groot en log en als je sommige vijvers voorbij ziet komen dan kunnen ze of hebben ze niet eens genoeg ruimte om te zwemmen!
Maar goed gisteren (12-09-2021) Heb ik de UV lamp uitgezet en het potje met micro Organismen in de vijver gedaan nadat ik ze natuurlijk eerst het poeder in water had opgelost.
En ik ben benieuwd of ze hun werk doen, normaal moet je de UV lamp voor zo’n 72 uur uitzetten, ik zet de UV lamp een week uit en dan weer aan!
En we hebben wat draad alg betreft het grootste gedeelte van de alg verwijderd, ik zag dat de alg langzaam maar zeker naar de bodem ging zakken en ik dacht ik haal er zoveel mogelijk uit, weg is weg en ik moet zeggen de vijver is er flink van opgeknapt!
Word vervolgd (6e deel)
De UV lamp staat nu ruim een week uit, de micro organismen doen hun werk, het water is helder en wat wil een mens nog meer, de UV lamp kan dus weer aan!
En ik moet voor de winter het druk filter gaan inpakken en beschermen voor de winter die voor ons ligt, ik heb dus wat dat betreft nog genoeg te doen!
Nu was er op de vijvergroep waar ik lid van ben een discussie over het uitzetten van een filter in de winter, de een zegt uit en de ander zegt aan, dus wat dat betreft zijn de meningen verdeeld!
Ik kijk wel of ik het filter uit of aan ga zetten, ik ga de boel wel zo maken dat het beschermd is in de winter, en dan zie ik in de winter dan wel of ik hem uit of aan zet!
Word vervolgd (7e deel)
Gisteren 15 Regenboog Elrisen gekocht, het zijn echt hele kleine visjes van ca 4 Cm lang, ik kreeg er 16 maar eentje ziet er niet echt sterk uit, maar goed de eerste Regenboog Elritsen zitten in de vijver.
Op de eerste foto staan de Regenboog Elritsen zoals ze er nu uit zien, straks als ze wat groter zijn en vooral als de paringstijd is aangebroken zullen ze er uit zien als op foto twee.
Na de paringstijd hebben ze minder kleur dan op foto twee maar meer kleur dan op foto een, omdat op foto een nog jonge vissen staan!
Onderstaande heb ik van internet geplukt.
De regenboog Elrits of wel Notropis chrosomus is afkomstig uit Noord-Amerika en kan ook gehouden worden in vijvers met een temperatuur tussen de 6 en 26 graden. Het is dus ook een geschikte vis voor (’s zomers) in de tuinvijver of voor een koud water-aquarium.
Hun maximale grootte van 8 – 9 cm is de Regenboog elrits een vis die je niet in een te klein aquarium moet houden. Het mannetje is slanker en feller van kleur, het vrouwtje heeft een vollere buik en is iets minder fel van kleur.
Het is een scholenvis, dus een groep van minimaal 5 stuks is het best, want ze blijven mooi bij elkaar zwemmen, en de mannetjes zijn dan continu aan het pronken met elkaar.
Dit visje is een schoonheid in het aquarium of in een kleine tuinvijver.
Daarnaast qua voeding voor de Regenboog elrits is zeker niet lastig, ze eten van alles, van levend voer tot droogvoer.
Ze kunnen dus geen kou van minder dan 6 graden, nu dek ik in de winter de vijver altijd af met piepschuim, dat scheelt erg veel en onderin de vijver word het natuurlijk minder koud.
Ik heb er nu 15 stuks en ik hoop dat ze de winter doorkomen omdat ze niet echt goedkoop zijn, de visjes kosten 5 euro per stuk en dat vind ik een beste prijs, voor 15 visjes ben je dus 75 euro kwijt.
Ik wilde ze eerst na de winter aanschaffen maar zo kan ik wel kijken of ze de winter doorkomen, als ik er mee wil kweken dan is dat toch wel belangrijk, het is onbegonnen werk om elke jaar de visjes eruit te vangen en ze binnen te laten overwinteren.
Dan hebben we nog de discussie of we het druk filter in de winter aanlaten of uit doen, tja een ding is zeker ik ga het filter beschermen tegen de vorst en dan zie ik in de winter wel weer of ik hem uit of aanlaat.
Het water is mooi helder geworden door de druk pomp en dat is mooi, vandaag kan de UV lamp weer aan!
Word vervolgd (8e deel)
Gisteren voor het eerst Tubifex gevoerd, en dat vonden alle visjes wel super, ik las ergens dat voer zoals watervlooien, muggenlarven goed zijn voor de vissen, met name voor de Regenboog Elritsen!
Ik heb dus nu watervlooien, Artemia blokjes en rode muggenlarven besteld.
Artemia zijn een soort waterkreeftjes (pekel kreeftjes), ik heb het even opgezocht en de jonge pekelkreeftjes zijn vooral voer voor jonge vissen.
Ik heb gevriesdroogde pekel kreeftjes besteld, net zoals de rode muggenlarven, watervlooien en tubifex en dat ga ik dus voeren aan de vissen, de Regenboog Elritzen zullen er van smullen en groeien, hoop ik!
Word vervolgd (9e deel)
Er was een discussie gaande wat betreft het filter, de vraag stelling was AAN of UIT in de winter?
Het gekke was dat er natuurlijk weer velen voor waren en velen tegen, het was een beetje fifty fifty natuurlijk onderbouwd met vele meningen!
De een vond dat het water teveel in beweging was en dus de vissen in de winter geen rust zouden krijgen, een ander zei aan zodat het water minder zou bevriezen en er dus voldoende zuurstof in het water zou blijven en er zich onder het ijs geen slechte gassen zouden ophopen!
Maar goed wat ga ik doen met de vijverpomp in de winter?
Vorig jaar had ik hem bij dooi weer zo nu en dan aan en bij vorst uit, maar goed dit jaar heb ik dus een druk filter buiten de vijver staan en deze moet afgekoppeld worden of aanblijven bij vorst anders vriest de boel kapot en dat zou zonde zijn.
Ik ben er voor me zelf eigenlijk nog niet uit wat ik ga doen, een ding wat ik elke winter doe is piepschuim op de vijver leggen en dat zorgt voor extra bescherming, dit jaar wil ik een speciaal zeil over de waterval/kranen of achterwand leggen, op de foto kun je duidelijk de achterwand zien!
Kan zijn dat ik er nog extra platen tempex opleg om de waterval tegen kapot vriezen te beschermen, een ding is zeker beschermen tegen kapot vriezen doe ik sowieso, met of zonder filter!
Het kan ook zijn dat het filter binnen no time losgekoppeld kan worden, we zullen het zien de winter is nog niet begonnen we hebben dus nog tijd!
De Elritsen doen het zover ik kan zien goed in de vijver, het zijn kleine en snelle visjes en je ziet ze niet altijd goed, maar als je erg goed kijkt dan lukt het soms, of ze er alle 16 nog inzitten weet ik dus niet want tellen van deze visjes is niet te doen!
Ik wil wel even kijken of ik voor de winter nog enkele goudvissen ga wegdoen, ik heb al een goed adres waar ze naar toe kunnen, ik krijg er veel te veel en ik wil dus wat vissen weg doen!
Helaas maar ik heb er nu veel te veel en ik wil dus wat meer kleine vissen in de vijver, er zijn veel vijver liefhebbers die Koi hebben en het liefst zo groot als een walvis, nu heb ik dat juist omgekeerd, ik hou van wat kleinere vissen deze passen veel beter bij de vijver die we hebben en brengt veel meer leven in de brouwerij dan de goudvissen die we hebben!
Word vervolgd (10e deel)
Het is vandaag 15 oktober en langzaam maar zeker komt de winter naderbij en dat betekent dat ook langzaam maar zeker de vijver in de slaapstand gaat!
En dat betekent dus dat de vijver en alles eromheen klaar gemaakt moeten worden voor de winter, pompen afsluiten ja of nee, in dit geval het drukfilter!
Met de Regenboog Elritsen gaat het goed, ze zijn klein en snel en niet altijd goed te zien, oorzaak is natuurlijk dat ze nog jong zijn en nog niet op kleur, dat gaat volgend jaar gebeuren als ze de winter doorkomen!
Ik heb de tempex platen al in de schuur liggen, ik had laatst wat nodig en dus heb ik extra platen meegenomen, met het oog op de winter en vijver!
Volgend jaar komen er zeker nog meer van die kleine visjes in ik las laatst dat er nog meer soorten zijn voor in de vijver, en mini zalmpjes wie wil ze niet in de vijver, ze zijn dan we klein maar ze brengen wel leven in de vijver!
Dus ik ben heel benieuwd hoe ze de winter uit gaan komen en natuurlijk hoe ze zijn als ze op kleur zijn, volgend jaar komen er ook nieuwe slakken in, ik heb afgelopen zomer spul in de vijver gedaan tegen de draad alg en groene kleur en dat was allemaal spul dat diervriendelijk zou zijn, tja de slakken waren er niet blij mee en zijn dus niet meer!
Slakken zijn de opruimers en dus komen er volgend jaar nieuwe slakken in, even naar een speciaal winkel in Enschede voor nieuwe!
En ik heb wat goudvissen weggedaan, maar dan wel naar een grote vijver die tiptop in orde is, ik kon niet over mijn hart verkrijgen dat ze in een klein bakje zouden belanden!
Onze waterlelie heeft het ook heel erg slecht gedaan dus volgend jaar ook daar maar een nieuwe voor, maar ik wil wel een hele mooie!
Ik voer tegenwoordig regelmatig met gedroogde watervlooien, muggenlarven en pekelkreeftjes, volgend jaar ga ik over naar diepvries voer als extra voer voor de Regenboog Elritsen
En zo blijf je bezig met van alles en nog wat!
Word vervolgd (10e Deel)
Denk dat dit het laatste deel word dit jaar, de vijvertijd is voorbij, langzaam maar zeker gaan de vissen ook in de winterstand, ze worden minder actief en zakken steeds dieper de vijver in.
Het was een pittig jaar met de vijver zoals je hebt kunnen lezen, het drukfilter was een uitkomst, en de vijver is nu glashelder, helderder kan volgens mij niet voor een natuur vijver.
De Regenboog Elritsen zwemmen er ook nog steeds tussen en ik ben benieuwd naar het volgende jaar, en hoe ze zich gaan ontwikkelen, en ook natuurlijk hoe ze de winter doorkomen.
Ik ga de vijver extra beschermen dit jaar omdat er weer een strenge winter word voorspeld en voorkomen is beter dan genezen lijkt me, dit doe ik door piepschuim zo’n twee lagen op de vijver te leggen, en in het voorjaar haal ik het er geleidelijk af.
En ik vond nog een grote afdekhoes deze ga ik extra over de waterwal leggen om deze te beschermen, voorkomen is beter dan genezen toch?
Voor de vijver heb ik natuurlijk al weer allerlei plannen voor het komende jaar, allemaal verbeteringen en alles voor een meer natuurlijk geheel, en voor een nog mooiere look!
deel 11, het allerlaatste deel van 2021, de vijver is in rust, ik heb de pomp uitgezet, filter afgekoppeld en de vijver ingepakt tegen de vorst!
De vissen hadden zich al verplaatst naar het onderste gedeelte van de vijver, alles is in rust, en nu is het voor de vijver wachten op het voorjaar!
IKKE
P.S. mocht je ideeën of vragen hebben stuur dan een mail naar henkhorck@upcmail.nl ik weet niet of ik een antwoord heb, voor mij is dit ook allemaal nieuw en ik heb vast hier en daar een foutje gemaakt maar wie weet.