De houtkachel

Er zijn veel kachels te koop in diverse soorten en maten dus voor elk wat wils ik vind een openhaard ook mooi maar veel warmte gaat verloren een gesloten kachel is veel zuiniger en ook veel beter te regelen.
Nu is het stoken van hout of andere brandstof natuurlijk niet echt goed voor het milieu en ook niet fijn voor de buurtjes en in de toekomst zal deze wijze van stoken wel aangepakt gaan worden.
Daarom is een gesloten kachel veel beter dan een openhaard en stookt niet alleen veel zuiniger maar verbrand ook veel beter wat natuurlijk weer beter is om de uitstoot te beperken.
Nu zijn er tegenwoordig ook speciale filters die je tussen je rookkanaal kunt plaatsen deze filters houden roet tegen die normaal de schoorsteen in zou vliegen zo’n filter kost wel rond de 500 euro.
Nu de gasprijzen zullen gaan stijgen en Nederland de komende jaren van het gas moet zullen meer mensen alternatieven gaan kiezen en het stoken met een hout of pellet kachel zullen zeker flink gaan toenemen.
Wij hebben hier al heel lang een houtkachel of allesbrander dat laatste past er meer bij omdat we eigenlijk van alles stoken in deze kachel en ik heb wat afgestookt in dit huis.
En dat heeft me toch flinke besparingen opgeleverd kan ik hier schrijven er zijn jaren geweest dat we helemaal geen gaskachel hadden en alleen maar hout stookte.
Nu vind ik centrale verwarming natuurlijk makkelijk en je krijgt het er goed warm mee in elk vertrek maar de warmte van een houtkachel dat is echt niet te vergelijken met centrale verwarming.
Het knetterende vuur, de reuk en het stoken op zich is al fijn en dan de stralingswarmte die zo’n kachel afgeeft dat is echt heerlijk en dan heb ik het nog niet eens over het vlammenspel waar ik een tijdje naar kan turen.
Ik vind het dus appels met peren vergelijken, ik zou niet zonder houtkachel willen gelukkig denkt niet iedereen zo.
Ik vind het in ieder geval super om met een goed boek voor een snorrende kachel te zitten met zijn heerlijke straling warmte.
Nu is goed hout belangrijk en ik vond het volgende:

Brandhout, haardhout

De volgende lijst geeft aanwijzingen voor de keuze van haardhout.

– Abeel rookt en slecht haardhout
– Berk prima haardhout, maar brandt snel op.
– Beuk heel goed haardhout, maar moet lang drogen.
– Boom hazelaar goed brandhout
– Eik Erg goed en de standaard.
– Es heel goed brandhout, brandt langzaam met mooie vlammen.
– Esdoorn goed haardhout, maar brandt snel op.
– Els snel brandend, goed brandhout
– Grove den makkelijk te kloven hout, brand goed , maar vervuilt de schoorsteen.
– Ginkgo goed haardhout.
– Kerstboom of fijnspar onbruikbaar als haardhout, vormt veel creosoot.
– Lariks slecht haardhout, vervuilt de schoorsteen, moet eerst drogen.
– Linde goed haardhout.
– Populier of Canada slecht haardhout, brandt onvoorspelbaar, geeft weinig warmte.
– Paardenkastanje slecht brandhout, moeilijk aan te steken.
– Plataan uitstekend haardhout. Het barst tijdens het branden.
– Moerbeihout erg goed haardhout, maar moeilijk aan te komen.
– Nordmann-spar slecht haardhout, vormt veel creosoot.
– Tamme kastanje onbruikbaar als haardhout.
– Vleugelnoot goed haardhout.
– Walnoot goed brandhout, maar moeilijk aan te komen
– Taxus brand als hardhout, maar is erg giftig, mag niet verzaagd worden.

Brandhoutkwaliteit

Houtsoorten

De verschillen tussen brandhout van diverse boomsoorten zijn gering. De thermische waarde van 100 % droog hout varieert van 5,1 kWh/kg voor eik tot 5,3 kWh/kg voor den en berk.

Sommigen geven de voorkeur aan hardhout, omdat het mooiere vlammen zou geven en kolen die lang blijven gloeien. Maar voor het verbrandingsproces zijn ook lichtere houtsoorten uiterst geschikt, al branden ze sneller op. Voor een accumulerende houtkachel is dit evenwel geen probleem. Die moet toch slechts een paar uur branden voor een hele dag warmte. Bij kachels die voortdurend moeten worden gestookt, is hardhout handiger, omdat men minder dikwijls moet bijvullen.

Harshoudende houtsoorten zoals den of berk branden zeer goed. Bij een schoorsteen met trekproblemen en zeker bij oudere kachels zijn ze evenwel te vermijden, omdat ze dan meer roetafzetting geven.

Droog gekliefd hout

Droog brandhout is een veel belangrijker aandachtspunt dan de houtsoort. Water in brandhout slorpt een enorme hoeveelheid van de geproduceerde energie op bij het verbrandingsproces. Groen, vers gekapt hout kan tot 50 % vochtigheid bevatten. 20 % vochtigheid is een maximum -12 tot 15 % is beter. De thermische waarde van hout bij 15 % vochtigheid bedraagt ongeveer 4,1 kWh/kg.

handige houtkloverSchors en het daaronder liggende spinthout branden veel moeilijker dan het kernhout binnenin. Daarom wordt goed brandhout steeds gekloven. Zo wordt snel de verbrandingstemperatuur verkregen die voor het goed verbranden van de schors nodig is. Daarenboven droogt gekliefd hout veel sneller. Hoe kleiner het gebruikte hout, hoe groter het contactoppervlak en hoe beter de verbranding.

Wie houtafval wil verstoken, moet er wel zeker van zijn dat het niet met schadelijke producten is bewerkt. Dit zowel voor de eigen gezondheid, als voor die van de omwonenden en het milieu in het algemeen. Zelf alleen onschadelijke, natuurlijke producten gebruiken bij de houtbehandeling is uiteraard best. Bij twijfel is het toch altijd beter het afvalhout aan een gespecialiseerde instelling, zoals een gemeentelijk afvalpark, over te dragen.

Het is aan te raden brandhout binnen te halen 1 tot 2 dagen voor het branden. Een hout vak in of dichtbij de warmtebron is daartoe ideaal. In accumulerende houtkachels, die meestal 24 uur na het stoken binnenin nog warm zijn, kan je het aanmaakhout een paar uur vooraf in de kachel plaatsen zodat het echt kurkdroog wordt. Bijvoorbeeld ’s morgens wanneer je van plan bent ’s avonds te stoken. Doe dit evenwel niet met doornat hout.

Tips bij de aankoop van brandhout

  • Hebt u een accumulerende houtkachel, dan zal zacht hout goedkoper uitkomen. Voor niet accumulerende houtkachels is hardhout handiger.
  • Eis dat het hout 2 jaar gedroogd werd en daarbij van regen was beschut. Vooral dat laatste is te dikwijls niet het geval.
  • Eis dubbel gekloven hout (een stammetje in 4 stukken gekloven) en zorg dat de lengte in je kachel of haard past.
  • Koop uw brandhout aan in de zomer, wanneer u het van regen beschut kan opslaan.
  • Droog hout is licht en geeft een helder geluid wanneer u 2 blokken tegen elkaar slaat.

Het opslaan van brandhout

Gekapt levend hout moet dus minimaal 2 jaar drogen. De omstandigheden voor een goede droging zijn niet altijd ideaal. Maar zo mogelijk is het best met volgende punten rekening te houden :

  • Best is indien het hout in een goed verluchte garage of schuur kan drogen.
  • Het hout moet in ieder geval tegen regen beschut zijn, dus bovenaan bedekt of overdekt en liefst zonder overhangende bomen of daken die regenwater op het hout kunnen druppelen.
  • Hout mag niet op een natte ondergrond gestapeld worden anders wordt vocht opgezogen.
  • Oude paletten eronder plaatsen is ideaal, zodat het hout ook langs onderen belucht wordt.
  • Het hout moet goed door de wind belucht worden. Kies dus de meest winderige plek en laat hier en daar openingen in de houtstapel door eens een blok in een andere richting te leggenBRON INTERNET

Nu is veilig stoken natuurlijk ook erg belangrijk en ook hoe je een kachel aansteekt klik op volgende link!

Goed en veilig aan steken van kachel!

En natuurlijk is elk jaar vegen een must, er zijn veel stokers die dat zelf doen en daar is niets mis mee mits het goed gebeurt maar als er brand komt dan ben je niet verzekerd je moet eenmaal per jaar de schoorsteen laten vegen door een erkende schoorsteenveger.
En een goede schoorsteen veger geeft ook advies, ik las ergens op een kachel forum dat er landen zijn waar je zelfs twee keer per jaar de schoorsteen moet laten vegen ook onderzoekt de schoorsteen veger de as om te beoordelen of je goed stookt!
Nu is dat in Nederland nog niet het geval maar ik denk wel dat de komende jaren er strengere eisen gesteld gaan worden aan het stoken met een hout, kolen of pellet kachel.
Vooral wat betreft de uitstoot van kachels zullen ze zeker actie ondernemen en de eisen flink aanscherpen!
Roetfilters worden verplicht en kachels moeten aan bepaalde eisen voldoen anders mag je niet stoken neem dat maar van mij aan.

Vaak krijg je als je stookt met een houtkachel, pellet kachel of CV dat je een droge lucht krijgt dat kun je oplossen met een defuser of speciale waterbakjes aan de verwarming, op de kachel kun je een pannetje of zo zetten,
Nu doe ik dat al jaren een waterbak of keteltje op de houtkachel zetten,
Maar ik voeg er altijd kruiden of specerijen aan toe dat zorgt er voor dat je twee vliegen in een klap slaat dus je krijgt een vochtige lucht en je verspreid ook nog eens een heerlijke geur,
Mijn favorieten zijn toch wel Kaneel, Vanille en Anijs en het kan natuurlijk ook met geur olie.

Schoorsteenvegen: voorkomen is beter dan genezen

schoorsteenvegen

Elk jaar vinden ongeveer 2000 schoorsteenbranden plaats in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de schoorstenen niet periodiek wordt geveegd. Het vegen van de schoorsteen kan u veel ellende besparen. In dit artikel leest u hoe een schoorsteenbrand ontstaat en hoe u het kunt voorkomen.

Kachels die gestookt worden met hout, kolen of olie, zorgen voor onverbrandbare deeltjes die in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het stookkanaal en vormen een roetaanslag die creosoot genoemd wordt. Deze brandbare laag kan bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius in brand vliegen. De temperatuur van 500 graden is snel bereikt wanneer u de kachel stookt.

Schoorsteen in brand, en nu? 

U herkent een schoorsteenbrand aan een loeiend geluid in het kanaal. Het kanaal of de pijp wordt gloeiend heet. Soms zijn aan de buitenkant vlammen en vonken te zien die uit de schoorsteen komen.

Als uw schoorsteen in brand staat belt u eerst de brandweer via 112. Sluit de schoorsteenklep, zodat de luchttoevoer stopt. Doof het vuur in de kachel of open haard met zand. Gebruik geen water; dit kan leiden tot ontploffingen. De brandweer zal u na afloop waarschijnlijk een stookverbod opleggen, totdat het rookkanaal is gecontroleerd en gerepareerd. Raadpleeg hiervoor uw schoorsteenveger. Hij kan controleren of het kanaal lekdicht is.

Brandverzekeringen stellen geen specifieke eisen. Wel gaan verzekeringen er in het algemeen van uit dat de verzekerde zorgvuldig handelt en bijvoorbeeld regelmatig de schoorsteen laat vegen. Bewaar daarom altijd een bewijs van de schoorsteenveger. Onzorgvuldig handelen kan problemen veroorzaken bij eventuele schadeafhandeling. In individuele gevallen kan een verzekering specifieke eisen stellen, zoals het aanbrengen van een vonkenvanger op de schoorsteen bij een rieten dak.

Belang van schoorsteenvegen

Roetaanslag ontstaat als het vuur niet optimaal brandt. Kies daarom een stooktoestel met een beperkt vermogen, dat op volle kracht, met alle regelkleppen geheel open, kan branden zonder dat het te warm wordt. Laat het vuur altijd vanzelf uitgaan in plaats van het te ‘smoren’ door de luchttoevoer af te snijden.

Roet slaat neer in de schoorsteen als de schoorsteenwand te koud is. Laat een specialist beoordelen of uw schoorsteen niet te groot is voor de capaciteit van uw toestel. Stook het schoorsteenkanaal direct goed warm. Laat uw schoorsteen regelmatig vegen: minstens eens per jaar, vaker bij zeer regelmatig stoken. Laat het schoorsteenvegen uitvoeren door een een vakbekwaam bedrijf, dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Het vak van schoorsteenveger wordt echter niet officieel erkend of beschermd. De leden van de ASPB volgen opleidingen, cursussen en nemen deel aan themadagen. Sinds 2002 geldt bovendien als toelatingseis voor het lidmaatschap dat de opleiding tot Gezel schoorsteenveger moet worden gevolgd. Ook de brandweer raadt aan een ASPB-bedrijf in te schakelen voor het schoorsteenvegen.

“Laat het schoorsteenvegen uitvoeren door een een vakbekwaam bedrijf

Een rookkanaal van een gaskachel hoeft in principe niet geveegd te worden, omdat geen vervuiling van het luchtkanaal optreedt. Voorafgaand aan installatie is het wel belangrijk om het schoorsteenkanaal te vegen. Vooral als deze lange tijd niet gebruikt is. De gastoestellen zelf moeten wel jaarlijks onderhouden en afgesteld worden. Dan is het wel verstandig om meteen even te laten kijken naar het rookkanaal, het kan altijd voorkomen dat er een vogelnestje in het rookkanaal is gaan zitten. Er zijn ook speciale rooster om vogels uit uw schoorsteen te houden.

Waarop moet ik letten als ik hout wil stoken?

  • Het hout moet schoon en gekloofd zijn. Stook vanwege milieu- en gezondheidsredenen geen behandeld hout (geverfd, geteerd, gebeitst, geïmpregneerd of spaanplaat of multiplex).
  • In loofhout zit geen hars; het is daarom beter geschikt dan naaldhout.
  • Het hout moet droog zijn. Droog hout herkent u aan scheuren en loszittende schors.
  • Dikte: 15 centimeter (ongeveer de omvang van een pols) Lengte: circa 2/3 van de lengte of diepte van de vuurhaard, in de regel 25 à 30 cm. Dosering Vul de vuurhaard tot ongeveer 30%. Voeg regelmatig kleine hoeveelheden hout bij.
  • Kloof het hout; bewaar het buiten onder een afdak waar de wind er goed bij kan en het beschut is tegen regen. Overdek het niet met plastic. Stapel het losjes in etages, zodat u van onderaf kunt afnemen. Stapel het hout niet vanaf de grond, omdat dit te vochtig is. Beschimmeld hout niet stoken, maar eerst laten drogen.  Bewaar uw hout nooit binnen; het is te vochtig is en u haalt insecten in huis.

De omgekeerde stookmethode

Plaats een onbrandbare vloerplaat van plavuizen, metaal of glas voor de ingang van de vuurhaard. Maak de asla nooit helemaal leeg, laat een laagje as van ca. 3 cm op de bodem van de vuurplaat liggen.  Gebruik nooit brandbare vloeistoffen om openhaard of kachel aan te maken. Gebruik aanmaakblokjes of aanmaakhout. Stook niet bij mistig of windstil weer, dit kan voor veel overlast voor de buurt zorgen. Stoken terwijl het hard waait is evenmin verstandig.

De omgekeerde of Zwitserse stookmethode

De omgekeerde methode, ook wel de Zwitserse methode genoemd, zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen en is daardoor brandveiliger.

  • Open de luchttoevoer van uw kachel.
  • Leg in de lengterichting grote blokken hout.
  • Dwars erbovenop legt u blokken van dezelfde grootte.
  • Hier bovenop legt u in de lengterichting blokken van ongeveer drie centimeter dik.
  • Dwars bovenop de vorige laag legt u weer blokken van ongeveer drie centimeter dik.
  • Vervolgens plaatst u in de lengterichting blokken van twee centimeter dik.
  • Plaats aanmaakblokjes tussen de laatste twee lagen.
  • Dek de stapel af met wat sprokkelhout.
  • Nu kunt u de aanmaakblokjes aansteken.

Door het vuur van boven naar onder te geleiden, komen er minder schadelijke stoffen vrij. Houd de luchttoevoer open, ook als het vuur uit is. Pas als de blokken niet meer zichtbaar gloeien, kunnen de lucht toevoeren dicht.

IKKE

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *