Voor mijn gevoel is het onderwerp pellets een beetje een grijs gebied en zijn de meningen er erg verdeeld over.
Voor een normale hout kachel zijn blokken hout van o.a. eiken en beuken super brandstoffen die veel warmte leveren en mooi rustig branden.
Nu dacht ik dat het bij pellets ook zo was maar dat blijkt dus niet zo te zijn integendeel zelfs, bruine pellets worden afgeraden omdat ze teveel warmte geven en teveel rommel in de kachel!
Maar de meningen zijn hier over verdeeld, maar dat is met alles je hebt haters en lovers!
De beste pellets worden gemaakt van naaldhout en zijn blank van kleur of heel licht bruin bij het blanke af.
Ook hier zijn vele soorten en maten van, de verschillen zijn groot en de prijzen ook en daardoor zie je door de bomen de pellets niet meer.
Ik heb me ingeschreven bij een forum dat gaat over pellet kachels en pellets en vooral over dat laatste de pellets verschillen de meningen nogal.
Nu ben ik nog een leek op dat gebied ik weet er niets van alleen maar wat ik er over gelezen heb en dat is al heel wat,
Ik begin dan zelf met kwaliteit pellets van het merk Olimp.
Volgens Du Soleil waar we de pellet kachel gekocht hebben zijn dit kwalitatief goede pellets en ook op het forum lees je goede berichten over deze pellets en daarom begin ik hier mee als de kachel word geleverd dan worden er meteen 75 zak a 15 Kg Olimp pellets totaal 1125 Kg bij geleverd.
Ik ga tussendoor natuurlijk ook pellets van andere merken testen ik heb al een zak van 15 Kg Comfort pellets staan en ik wil ook nog de Perfect Flame pellets van Ten Damme in Groenlo testen lekker dichtbij en een stuk goedkoper dan de Olimp pellets en dan heb ik het natuurlijk wel over de afhaalprijs.
Het streven is natuurlijk goede pellets voor een strakke prijs hoe goedkoper de pellets des te meer verdien ik zo simpel is het, op dit moment van schrijven heb ik nog geen pellet kachel deze staat in bestelling maar inlezen en rondkijken doe ik zeker en er natuurlijk over schrijven.
Ik las een stukje over een een pellets test als je pellets in koud water laat vallen dan horen ze naar de bodem te zakken en daar uit elkaar te vallen, nu is dat eigenlijk vreemd omdat droog hout zou moeten drijven in mijn beleving, maar goed het zal wel zo zijn ik heb het zelf niet getest.
Voor mij is maar een ding belangrijk en dat is dat pellets goedkoop zijn, lang branden en dus veel energie en warmte geven.
Het volgende heb ik op internet gevonden
PELLETS, WELKE ZIJN HET BESTE ?
✅ LICHTE OF BRUINE PELLETS
Het grote verschil in witte en bruine pellets is dat bij licht gekleurde pellets meestal alleen maar naaldhout verwerkt word. In naaldhout zit veel hars, bij verbranding zal er veel hars gaan kleven in de kachel en afvoer ventilator. Dit is minder goed te reinigen en de rookgas ventilator zal minder lang meegaan. In bruine pellets wordt meestal hardhout gebruikt, hardhout mag, maar niet teveel. Wanneer er teveel hardhout in de pellets is verwerkt, zal de pelletkachel minder lang meegaan. Als er een kleine percentage hardhout in de pellets verwerkt wordt, is dit niet nadelig voor de pelletkachel. Kleeft weinig in de kachel en afvoer. Het geeft meer warmte en is goed te reinigen in de kachel en rookgas ventilator.
✅ PELLET KEURMERK
Er moet een keurmerk op de verpakking staan. Zoals DIN-plus, EN-plus, dit zijn strenge keurmerken voor de fabrikanten van pellets. Wanneer er staat “gefabriceerd naar … keurmerk”, dan zijn de pellets NIET gekeurd en kunnen er allerlei grondstoffen gebruikt worden om een pellets te maken. Wij zijn wel eens pellets tegen gekomen met plastic, zand, spijkers, nietjes en zelfs spaanplaat… Het komt ook nog vaak voor dat er in “goedkope” pellets teveel schors zit. Ook mag er GEEN lijm of kleefstof gebruikt worden om de pellets te maken. De harsen in het zaagsel moeten ervoor zorgen dat een pellets niet uit elkaar valt.
✅ PELLETS OPSLAAN
Pellets kunnen het beste bewaard worden in een droge ruimte, vorstgevoelig zijn pellets niet, maar wel vochtgevoelig. De zakken kunnen het beste op een droge ondergrond worden gestapeld, bijvoorbeeld op een pallet of stuk karton. Opslaan van pellets is het beste in een afgesloten ruimte. Bewaar ze niet onder een afdak, carport of iets dergelijks, waar veel vocht de pellets kunnen aantasten.
✅ KWALITEIT VAN PELLETS
Hoe kan ik de kwaliteit van een pellets zien? Een pellet moet glanzend zijn. Wanneer een pellet glimmend is, is hij goed geperst. Als het gebarsten of kruimelig is, is het te zacht geperst en zal snel weg branden. De kwaliteit van pellets kun je nog altijd het beste testen wanneer je ze in de pelletkachel verbrandt. Dan pas kan er gezien worden of er niet teveel slak en aanslag in de kachel is gekomen.
✅ Waaraan moeten pellets voldoen?
De diameter van pellets is altijd rond de 6,3 mm, alleen de lengte kan verschillen (5-30 mm), met een gemiddelde van 21,4 mm. Pellets met een grotere diameter zijn slechter van kwaliteit (minder verbrandingskracht en meer verpulvering en verstopping). De dichtheid kan ook wat verschillen maar is altijd goed voor een constante verbranding. De volgende eisen zijn belangrijk voor pellets:
- Vochtigheid circa 10%
- Max. 1% stof
- Max. 0,7% as
- Enkel onbehandeld hout en verspaand hout
Er zijn dus wel een paar punten waarop je moet letten het is niet zoals in een houtkachel of allesbrander waar je eigenlijk alles wat brand kan stoken.
Pelletkachels staan bekend om hun hoge rendement. Er zijn namelijk relatief weinig pellets nodig om veel warmte op te wekken. De exacte warmteopbrengst hangt ook af van het type houtpellets dat je gebruikt. Er zijn verschillende soorten te koop, die ook qua kwaliteit sterk van elkaar kunnen verschillen. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen zogenaamde witte en bruine houtpellets. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen witte en bruine pellets? En wanneer gebruikt u welke variant? In dit artikel leggen we het uit.
Waar zijn pellets van gemaakt?
Kwalitatief goede pellets bestaan uit zuiver houtafval dat overblijft bij bewerkingsprocessen in houtzagerijen. Er worden geen kunstmatige bindmiddelen of lijmstoffen aan de houtpellets toegevoegd, waardoor het uiterst zuivere brandmaterialen zijn. Het bindmiddel van pellets wordt gevormd door de harsen die van nature in hout voorkomen. Door de hoge druk bij het productieproces en de natuurlijke harsen, behouden houtpellets goed hun vorm.
Gecertificeerde kwaliteit
De beste pellets zijn vaak te herkennen aan het EN+A1-label. Dit is een door de Europese Unie in het leven geroepen certificering voor particulier gebruik. Houtpellets met dit kwaliteitslabel zijn qua dikte, vorm en densiteit gelijk aan elkaar. Daarnaast komt er bij de verbranding van deze pellets bijzonder weinig as (slechts 0,5 tot 0,7 procent) vrij. De varianten met een EN+A1-label worden bovendien meestal lokaal geproduceerd. Zo blijven de transportkosten laag. Bovendien wordt de uitstoot van koolstofdioxide beperkt, waardoor de druk op het milieu afneemt.
Soorten houtpellets
Houtpellets zijn grofweg onder te verdelen in vier groepen.
- Biopellets: dit zijn zuivere pellets van verspaand hout. Ze bevatten geen toevoegingen.
- ‘Gewone’ pellets: deze pellets kunnen vervaardigd zijn uit verschillende houtsoorten. Ze kunnen wel toevoegingen bevatten, zij het geen chemische stoffen.
- Mengpellets: dit pellettype is een mix van houtsoorten, schors en houtstof. Ze hebben een wat lager rendement dan biopellets en reguliere houtpellets.
- Schorspellets bevatten schors en zijn vaak goedkoper dan andere typen houtpellets. Het nadeel is dat ze vaak minder goed en minder lang branden. Ze bevatten doorgaans ook meer as, sulfaat en vocht dan biopellets of gewone pellets.
Witte pellets
Hout pellets kunnen ook worden onderscheiden in witte of bruine varianten. Witte pellets bestaan uit zuiver zacht hout en zijn vaak vervaardigd uit dennen of essenhout. Ze zijn gemiddeld genomen wat duurder dan bruine korrels en staan ook garant voor een zeer schone verbranding. Witte korrels hebben wel een wat lagere warmteopbrengst dan hun bruine evenknieën. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal om de huiskamer of ruimtes met een bescheiden oppervlakte te verwarmen.
Donkere houtpellets
De donkere varianten worden vervaardigd uit een divers scala aan hardhout soorten. Vooral eikenhout is erg populair. Soms zijn deze korrels ook een mêlee van zacht hout en bruin gekleurd zaagsel. Donkere pellets branden heter en minder fel. Ze zijn bij uitstek geschikt voor het verwarmen van grotere ruimtes. Hoewel beide pellet soorten hun voordelen en bijzondere eigenschappen hebben, is er niet noodzakelijkerwijs een kwaliteitsverschil tussen witte en bruine exemplaren. Het is vooral belangrijk om te kiezen voor een zuiver pellet type dat garant staat voor een efficiënte verbranding. Vermijd bijvoorbeeld de goedkoopste pellet soorten. Die worden vaak uit goedkoop zaagsel en in lagelonenlanden geproduceerd. Daarnaast hebben deze materialen een betrekkelijk lage opbrengst en bevatten ze niet zelden kunstmatige bindmiddelen zoals zetmeel, lignine of maismeel.
Varianten uitproberen
Vindt u het lastig om de juiste pellet soort te kiezen? Kies dan in eerste instantie voor een proefpakket waarin zowel bruine als witte korrels zitten. U kunt dan zelf uitproberen welke pellets het beste resultaat geven. Het is sowieso aan te raden om eerst wat merken en soorten met elkaar te vergelijken voordat u grote hoeveelheden van een bepaald merk of pellet type aanschaft.
Er is veel te vinden op het internet wat de beste zijn, diverse tips en wat je wel en niet moet stoken, uiteindelijk bepaald je zelf wat het beste is in de praktijk kom je er van zelf wel achter.
Om het maximale rendement uit houtpellets te halen en ervoor te zorgen dat ze goed brandbaar blijven, is het verstandig om ze op een goede en geschikte plek te bewaren.
Waar kunt je de pellets het beste opslaan?
Hoe voorkomt je dat ze nat of vochtig worden?
Hout pellets binnen bewaren
Het opslaan van de pellets binnen doe je in een ruimte die vrij is van schimmel en vocht, vocht is namelijk de grootste vijand van pellets,.
Plaats de houtpellets droog en van de grond, bijvoorbeeld op de meegeleverde hout pallet.
Gebruik geen ondergrond van stenen of zand bij het opstapelen en bewaren van de pellets.
De pellets worden geleverd in gesloten zakken en zijn op die manier prima voor langere tijd te bewaren.
Beperkte ruimte
Hoewel het binnen opslaan van hout pellets ideaal is, kan het zijn dat de ruimte daarvoor ontbreekt.
Niet iedereen heeft immers een royaal bemeten garage of grote kelder.
Een schuurtje of tuinhuis kan ook een goede opslagplek zijn, mits het er niet te vochtig is en de pellets op een verhoging staan.
Pellets kunnen beter in de breedte dan in de diepte worden opgeslagen.
Hout pellets buiten bewaren
Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u houtpellets ook prima buiten opslaan, zelfs als ze reeds (gedeeltelijk) uit de verpakking zijn gehaald. De tuin of uw carport zijn in potentie prima opslagplekken. Wanneer ze droog worden opgeslagen, kunnen kwalitatief goede pellets in principe ook in de buitenlucht jaren worden bewaard.
Ze rotten niet en zijn eigenlijk alleen allergisch voor veel water.
Leg de pellets op de meegeleverde wegwerp pallet of berg ze op in een speciale haardopslag.
Afdekken van pellets
Leg wel een goed afdekzeil over de stapel heen, zodat de weersomstandigheden geen invloed hebben op de pellets. Bouwzeil is bijvoorbeeld prima afdekkingsmateriaal dat de hout pellets ook goed beschermt tegen vuil.
Door de hoeken dicht te tapen, krijgen regen, vocht en schimmels geen kans om de pellets te bereiken.
Check de pellets na ontvangst en tussentijds ook goed op gaten.
Bepaalde insecten nestelen zich namelijk maar wat graag tussen het hout.
Lange levensduur
Door de bovenstaande regels en tips in acht te nemen, worden u hout pellets gemakkelijk een paar jaar houdbaar zonder kwaliteitsverlies.
Zo kunt u gerust een flinke voorraad aanleggen of aan het einde van het stookseizoen al bestellen voor de volgende winter!
Ik heb nog geen pellet kachel die is besteld maar je moet wel met diverse dingen rekening houden en ik zeg maar zo je kunt je beter goed inlezen dat kan een hoop ellende voorkomen, het zou jammer zijn dat pellets verloren gaan door vocht of andere oorzaken.
Dat kost je altijd geld en ik heb een pellet kachel gekocht om juist wat geld te besparen en niet om er geld bij te leggen.
Ik heb een speciale ruimte voor de pellets gemaakt, ik heb de schoorsteen aangepast en nu is het wachten op de kachel, zou fijn zijn dat hij snel geleverd word omdat we nu de kou ingaan en de verwarming al aan moeten zetten en dat wilde ik juist voorkomen.
Maar goed ik heb ook geen idee uit welk land deze kachel komt dus wachten we maar af.
Ik zag een item voorbij komen over een persoon die buitenaf woont op een boerderijtje rond dat boerderijtje staan allemaal bomen zoals eik en beuk elk jaar met de herfst vallen alle bladeren naar beneden.
Hij verzameld deze bladeren en laat ze in een grote schuur drogen en daarna vermaalt hij de bladeren en perst ze tot pellets die hij vervolgens in zijn kachel opstookt.
Nu vond ik dat natuurlijk een super idee, goedkoper kan het bijna niet en hij was mooi van zijn bladeren af.
De pellet kachel word a.s. donderdag geleverd en dan kan het stook seizoen beginnen.
IKKE