All for Joomla All for Webmasters

Ons Verbruik

Als je zonnepanelen wil aanschaffen dan kom je er niet onder heen je moet je verdiepen in je enegie verbruik, je energie kosten en noem maar op!
Nu vulde ik elke maand al de meterstanden in via de app van Nuon, maar nu moest ik toch dieper in ons verbruik duiken, je moet berekenen of je investering rendabel is!
Tja, en als ik ergens in duik dan doe ik het ook meteen goed! je ziet het ook meteen ook op mijn website een heel nieuw item over energie!
In 2016 hebben we in totaal 4365 Kwh aan stroom verbruikt en 896 M3 gas, dit jaar lijkt het verbruik te zijn toegenomen maar we moeten nog twee maand dus nog even afwachten!
Als het verbruik hoger is dan 2016 dan is dat wel te verklaren, ten eerste heb ik minder hout gestookt en wat Electra betreft is er ook wel een verklaring voor, ik heb sinds vorig jaar schrikdraad om de gehele tuin, dit om de katten in de tuin te houden!
Ik heb nu wifi tot achter in de tuin,  er staat een extra router aan, de koelkast buiten heeft de gehele zomer aangestaan enz
Dus is er overal wel en verklaring voor te vinden!, maar goed het is de bedoeling dat ons verbruik gaat zakken en niet gaat stijgen lijkt me!
Nu heb ik uitgerekend hoeveel panelen ik zou moeten hebben en dan kom ik toch aan meer panelen dan ik gedacht had!
Er komt een systeem op het dak te liggen die is berekent op 20 panelen, maar ik begin met 9 panelen, nu brengen 9 panelen ongeveer 2448 kWh op, maar dan ga ik uit dat 1WP (Wattpiek) 0,85 kWh opbrengt!
Nu is 0,85 kWh het landelijke gemiddelde en die hanteer ik dan ook voorlopig maar!
Later komen er nog 6 panelen bij en dan is de opbrengst ongeveer 4080 kWh ik zou als ik 5000 kWh wil produceren minimaal 19 panelen moeten hebben en dan is de opbrengst 5168 kWh.
Maar goed ik begin met 9 panelen en dan ga ik eerst kijken wat ze opbrengen en later komen er zowiezo 6 panelen bij en dan zien we het wel weer!
Het is geen kunst om een lading panelen op je dak te laten gooien, maar je moet realistisch zijn en ook kijken waneer zijn ze terug verdient en begint het gratis energie oogsten!
Stel ik koop 20 panelen om ons jaarverbruik van de Nuon op nul te krijgen, dan betaal je daar een X bedrag voor!
Maar stel je voor dat het 20 jaar zou duren dat je eindelijk de panelen hebt terug verdient!, dat zou betekenen dat je 20 jaar lang niets verdient aan de panelen, de aanschaf van de panelen moet eerst worden weggestreept voor je pas winst kunt maken!
Dan komt de vraag wil je dat??, tja en dat is voor iedereen weer anders, gelukkig zijn de panelen veel sneller terug verdient, je kunt zelfs de BTW van de aanschaf terug vragen!
Nu kun je redelijk goed berekenen hoe lang het duurt voor je de panelen hebt terug verdient, ik ben bij de aanschaf uitgegaan van het landelijk gemiddelde van wat de panelen opbrengen.
Het kan zo maar zijn en dat verwacht ik ook wel een beetje dat de LG panelen met Solar Edge technologie toch iets meer opbrengen dan het gemiddelde, maar dat zal zich in de praktijk moeten uitwijzen!
Ïk kom daar dan ook later vast nog wel op terug!

Ik heb me helemaal in de lasten en de lusten van ons verbruikt gestort, Wat verbruiken we aan Gas en aan Electrichiteit!
De uitdrukking Meten is Weten komt hier zeker aan de orde, ik heb het hele energie systeem en alles wat er bij komt kijken in Excel gezet en dat zijn heel wat tabs geworden, ik kijk terug naar wat ik vorig jaar verbruikt heb!
Ik ga de meterstanden beter bijhouden, ik ga kijken wat het verbruik is  en waar het anders kan!
Hoe kan ik het verbruik omlaag brengen, vooral gas moet ik gaan aanpakken daar betaal ik ongeveer 91 cent per M3, en dat is toch een heel bedrag!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *