All for Joomla All for Webmasters

De houtkachel

Er zijn veel kachels te koop in diverse soorten en maten dus voor elk wat wils ik vind een openhaard ook mooi maar veel warmte gaat verloren een gesloten kachel is veel zuiniger en ook veel beter te regelen.
Nu is het stoken van hout of andere brandstof natuurlijk niet echt goed voor het milieu en ook niet fijn voor de buurtjes en in de toekomst zal deze wijze van stoken wel aangepakt gaan worden.
Daarom is een gesloten kachel veel beter dan een openhaard en stookt niet alleen veel zuiniger maar verbrand ook veel beter wat natuurlijk weer beter is om de uitstoot te beperken.
Nu zijn er tegenwoordig ook speciale filters die je tussen je rookkanaal kunt plaatsen deze filters houden roet tegen die normaal de schoorsteen in zou vliegen zo’n filter kost wel rond de 500 euro.
Nu de gasprijzen zullen gaan stijgen en Nederland de komende jaren van het gas moet zullen meer mensen alternatieven gaan kiezen en het stoken met een hout of pellet kachel zullen zeker flink gaan toenemen.
Wij hebben hier al heel lang een houtkachel of allesbrander dat laatste past er meer bij omdat we eigenlijk van alles stoken in deze kachel en ik heb wat afgestookt in dit huis.
En dat heeft me toch flinke besparingen opgeleverd kan ik hier schrijven er zijn jaren geweest dat we helemaal geen gaskachel hadden en alleen maar hout stookte.
Nu vind ik centrale verwarming natuurlijk makkelijk en je krijgt het er goed warm mee in elk vertrek maar de warmte van een houtkachel dat is echt niet te vergelijken met centrale verwarming.
Het knetterende vuur, de reuk en het stoken op zich is al fijn en dan de stralingswarmte die zo’n kachel afgeeft dat is echt heerlijk en dan heb ik het nog niet eens over het vlammenspel waar ik een tijdje naar kan turen.
Ik vind het dus appels met peren vergelijken, ik zou niet zonder houtkachel willen gelukkig denkt niet iedereen zo.
Ik vind het in ieder geval super om met een goed boek voor een snorrende kachel te zitten met zijn heerlijke straling warmte.
Nu is goed hout belangrijk en ik vond het volgende:

Brandhout, haardhout

De volgende lijst geeft aanwijzingen voor de keuze van haardhout.

– Abeel rookt en slecht haardhout
– Berk prima haardhout, maar brandt snel op.
– Beuk heel goed haardhout, maar moet lang drogen.
– Boom hazelaar goed brandhout
– Eik Erg goed en de standaard.
– Es heel goed brandhout, brandt langzaam met mooie vlammen.
– Esdoorn goed haardhout, maar brandt snel op.
– Els snel brandend, goed brandhout
– Grove den makkelijk te kloven hout, brand goed , maar vervuilt de schoorsteen.
– Ginkgo goed haardhout.
– Kerstboom of fijnspar onbruikbaar als haardhout, vormt veel creosoot.
– Lariks slecht haardhout, vervuilt de schoorsteen, moet eerst drogen.
– Linde goed haardhout.
– Populier of Canada slecht haardhout, brandt onvoorspelbaar, geeft weinig warmte.
– Paardenkastanje slecht brandhout, moeilijk aan te steken.
– Plataan uitstekend haardhout. Het barst tijdens het branden.
– Moerbeihout erg goed haardhout, maar moeilijk aan te komen.
– Nordmann-spar slecht haardhout, vormt veel creosoot.
– Tamme kastanje onbruikbaar als haardhout.
– Vleugelnoot goed haardhout.
– Walnoot goed brandhout, maar moeilijk aan te komen
– Taxus brand als hardhout, maar is erg giftig, mag niet verzaagd worden.

Brandhoutkwaliteit

Houtsoorten

De verschillen tussen brandhout van diverse boomsoorten zijn gering. De thermische waarde van 100 % droog hout varieert van 5,1 kWh/kg voor eik tot 5,3 kWh/kg voor den en berk.

Sommigen geven de voorkeur aan hardhout, omdat het mooiere vlammen zou geven en kolen die lang blijven gloeien. Maar voor het verbrandingsproces zijn ook lichtere houtsoorten uiterst geschikt, al branden ze sneller op. Voor een accumulerende houtkachel is dit evenwel geen probleem. Die moet toch slechts een paar uur branden voor een hele dag warmte. Bij kachels die voortdurend moeten worden gestookt, is hardhout handiger, omdat men minder dikwijls moet bijvullen.

Harshoudende houtsoorten zoals den of berk branden zeer goed. Bij een schoorsteen met trekproblemen en zeker bij oudere kachels zijn ze evenwel te vermijden, omdat ze dan meer roetafzetting geven.

Droog gekliefd hout

Droog brandhout is een veel belangrijker aandachtspunt dan de houtsoort. Water in brandhout slorpt een enorme hoeveelheid van de geproduceerde energie op bij het verbrandingsproces. Groen, vers gekapt hout kan tot 50 % vochtigheid bevatten. 20 % vochtigheid is een maximum -12 tot 15 % is beter. De thermische waarde van hout bij 15 % vochtigheid bedraagt ongeveer 4,1 kWh/kg.

handige houtkloverSchors en het daaronder liggende spinthout branden veel moeilijker dan het kernhout binnenin. Daarom wordt goed brandhout steeds gekloven. Zo wordt snel de verbrandingstemperatuur verkregen die voor het goed verbranden van de schors nodig is. Daarenboven droogt gekliefd hout veel sneller. Hoe kleiner het gebruikte hout, hoe groter het contactoppervlak en hoe beter de verbranding.

Wie houtafval wil verstoken, moet er wel zeker van zijn dat het niet met schadelijke producten is bewerkt. Dit zowel voor de eigen gezondheid, als voor die van de omwonenden en het milieu in het algemeen. Zelf alleen onschadelijke, natuurlijke producten gebruiken bij de houtbehandeling is uiteraard best. Bij twijfel is het toch altijd beter het afvalhout aan een gespecialiseerde instelling, zoals een gemeentelijk afvalpark, over te dragen.

Het is aan te raden brandhout binnen te halen 1 tot 2 dagen voor het branden. Een hout vak in of dichtbij de warmtebron is daartoe ideaal. In accumulerende houtkachels, die meestal 24 uur na het stoken binnenin nog warm zijn, kan je het aanmaakhout een paar uur vooraf in de kachel plaatsen zodat het echt kurkdroog wordt. Bijvoorbeeld ‘s morgens wanneer je van plan bent ‘s avonds te stoken. Doe dit evenwel niet met doornat hout.

Tips bij de aankoop van brandhout

  • Hebt u een accumulerende houtkachel, dan zal zacht hout goedkoper uitkomen. Voor niet accumulerende houtkachels is hardhout handiger.
  • Eis dat het hout 2 jaar gedroogd werd en daarbij van regen was beschut. Vooral dat laatste is te dikwijls niet het geval.
  • Eis dubbel gekloven hout (een stammetje in 4 stukken gekloven) en zorg dat de lengte in je kachel of haard past.
  • Koop uw brandhout aan in de zomer, wanneer u het van regen beschut kan opslaan.
  • Droog hout is licht en geeft een helder geluid wanneer u 2 blokken tegen elkaar slaat.

Het opslaan van brandhout

Gekapt levend hout moet dus minimaal 2 jaar drogen. De omstandigheden voor een goede droging zijn niet altijd ideaal. Maar zo mogelijk is het best met volgende punten rekening te houden :

  • Best is indien het hout in een goed verluchte garage of schuur kan drogen.
  • Het hout moet in ieder geval tegen regen beschut zijn, dus bovenaan bedekt of overdekt en liefst zonder overhangende bomen of daken die regenwater op het hout kunnen druppelen.
  • Hout mag niet op een natte ondergrond gestapeld worden anders wordt vocht opgezogen.
  • Oude paletten eronder plaatsen is ideaal, zodat het hout ook langs onderen belucht wordt.
  • Het hout moet goed door de wind belucht worden. Kies dus de meest winderige plek en laat hier en daar openingen in de houtstapel door eens een blok in een andere richting te leggenBRON INTERNET

Nu is veilig stoken natuurlijk ook erg belangrijk en ook hoe je een kachel aansteekt klik op volgende link!

Goed en veilig aan steken van kachel!

En natuurlijk is elk jaar vegen een must, er zijn veel stokers die dat zelf doen en daar is niets mis mee mits het goed gebeurt maar als er brand komt dan ben je niet verzekerd je moet eenmaal per jaar de schoorsteen laten vegen door een erkende schoorsteenveger.
En een goede schoorsteen veger geeft ook advies, ik las ergens op een kachel forum dat er landen zijn waar je zelfs twee keer per jaar de schoorsteen moet laten vegen ook onderzoekt de schoorsteen veger de as om te beoordelen of je goed stookt!
Nu is dat in Nederland nog niet het geval maar ik denk wel dat de komende jaren er strengere eisen gesteld gaan worden aan het stoken met een hout, kolen of pellet kachel.
Vooral wat betreft de uitstoot van kachels zullen ze zeker actie ondernemen en de eisen flink aanscherpen!
Roetfilters worden verplicht en kachels moeten aan bepaalde eisen voldoen anders mag je niet stoken neem dat maar van mij aan.

IKKE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *