All for Joomla All for Webmasters

Zonnepanelen (de Uitleg)

De aanschaf van zonnepanelen is een hele stap, waar ik goed over heb nagedacht en voordat ik een besluit nam heb ik me goed ingelezen en laten informeren!

Waarom??

Nou!….. Het aanschaffen van panelen is een hele investering!!, voor acht panelen betaal je al snel vijf a zes duizend euro.
Natuurlijk wel geheel geïnstalleerd dus all in, maar goed je moet het wel kunnen missen!

In ons geval waren het meerdere punten die de doorslag gaven!

Het begint met de centjes, je moet ze wel hebben!, ik heb een deel mijn spaarcentjes aangesproken, de spaarrente is erg laag minder dan 0,20%.
Nu is het rendement volgens onderzoek op zonnepanelen ongeveer 14%, dat ligt natuurlijk aan het soort panelen en aan het aantal zon uren, dat is dus ca. 13% meer dan je spaarcenten opbrengen!
Spaarrente is dus dood geld, oké je moet een reserve pot hebben voor eventuele calamiteiten in en om je huis maar je moet ook investeren, stilstaan is achteruitgang ook in een huishouding!
Je investering moet ook terug te verdienen zijn, dus ga je aan het rekenen hoeveel kWh energie (kWh = Kilo Watt Per Uur, H staat voor Hour)  verbruik je per jaar daadwerkelijk aan stroom!
En wat betaal je er voor!, hoeveel betaal je voor een kWh nu echt!, als je dat weet dan weet je wat je betaald per jaar, verbruik x kWh prijs zijn je kosten!
Ik heb kWh prijs aangehouden inclusief alle belastingen en noem maar op.
Het is dus belangrijk  om uit te rekenen wat je kunt besparen door de aanschaf van zonnepanelen!
Maar een zonnepaneel is niet genoeg, dus kom je aan het rekenen hoeveel kWh levert een zonnepaneel op per jaar!
Tja!, dat is geen makkelijke opgave omdat je vele soorten panelen hebt en elke paneel is weer anders de een levert  dus ook weer meer op dan de ander!
Dan moet je ook nog kijken hoelang een paneel meegaat ook dat is verschillend, en een paneel brengt elk jaar iets minder op!
Een kwaliteit paneel gaat 25 jaar mee, en anderen van mindere kwaliteit weer minder dan 25 jaar, vooral de goedkope panelen, en meestal zijn dat de goedkope Chinese panelen die minder opbrengen en minder lang meegaan!
In mijn geval was het makkelijk, ik wist wat ik wilde ook hoeveel WP (Watt Piek) de panelen moesten hebben!, een collega die deze panelen op zijn dak heeft liggen had zich er ook helemaal in verdiept dus hij had al ervaring met deze panelen en met het gehele systeem dus.
Ik wilde zonnepanelen van LG en ik wilde 300 WP maar dat was voordat ik ging uitrekenen wat de kWh prijs was en wat het zou kunnen besparen!
Marlies en ik zijn op een ochtend samen naar TentenSolar in Lichtenvoorde gereden en ons helemaal laten voorlichten!
Ik wilde zelf klein beginnen liefst met acht panelen en later aanvullen tot 15 of 16 panelen.
Bij TentenSolar hebben ze op onze wensen een offerte gemaakt, en met deze offerte kon ik aan de slag!
In Excel heb ik een heel calculatie programma gemaakt en daar alles ingezet, ik heb uitgerekend wat ons verbruik was van 2016, Electra en ook gasprijs heb ik maar meteen berekent!
Berekenen van rendement, wanneer is de investering terug verdient, wat brengt het op enz enz.
Kortom een hele reeks met berekeningen om tot een oordeel te komen!
En het oordeel is toch positief geworden, stel je betaald 5000 euro incl. 21% BTW, dan kun je de BTW terug vragen dus op 5000 euro is dat 605 euro, je panelen kosten dan nog maar 4395 euro.
Dat is al snel verdient toch??
Maar goed na al het gerekend hebben we de knoop doorgehakt, er komen panelen!
Dan krijg je de volgende stap een afspraak maken met iemand van TentenSolar die dan komt kijken en dan alles met je doorspreekt!
Het bleek dat er toch minder zonnepanelen op het dak konden dan ik zelf had gedacht!
Op het bovenste dak konden er na veel meetwerk, 9 en op het onderste dak konden er 6, de panelen zijn groter dan je denkt!
Toen ik vroeg wanneer ze dan geleverd konden worden vertelde de man van TentenSolar dat hij het niet wist omdat LG nieuwe panelen op de markt ging brengen de LG WP 320.
De 300WP waarschijnlijk in April of Mei en de nieuwe panelen Mei of Juni!
Om een lang verhaal kort te maken, heb ik zelf besloten om voor de LG 320 WP te gaan, dit omdat er minder panelen op het dak kunnen dus op deze wijze scheeld dat al weer een paneel.
En in plaats van 8 om mee te beginnen gaan er eerst 9 op en dan is het bovenste dak klaar.
Met de omvormer en de bekabeling wordt al vast rekening gehouden dat er totaal 20 panelen op aan gesloten kunnen worden!
De meterkast word bekeken, de plek waar de omvormer komt word ook bekeken, bij hun op de zaak word dan nog het gehele dak via satelliet ingemeten om te kijken of alles past.
Dan wordt er een nieuwe offerte gemaakt en toegestuurd als we dat dan goedkeuren kan het contract getekend worden!
Wat ik dan ook gedaan heb, 9 Lg 320 WP zonnepanelen met omvormen en installatie.
En in Mei of Juni worden ze geleverd tenminste als het goed is, wel jammer dat het dan pas is ik heb al heel wat zonnige dagen voorbij zien komen en tja gemiste zon-uren om het maar even zo uit te drukken!

Na flink wat vertraging zijn  de negen LG 320 WP op negen augustus op het dak gelegd, de firma LG had flink vertraging met de levering van deze nieuwe panelen!
Wij zijn de eersten bij Tenten Solar die deze panelen op het dak gekregen hebben, de omvormer is veel kleiner dan ik dacht!
En we kunnen alles goed volgen via de app van Solar Edge, dit systeem zit niet standaard bij de panelen en moet dus extra worden aangeschaft, deze optimizers zorgen er voor dat het systeem per panmeel is uit te lezen, meer opbrengt en blijft werken ook als er een paneel kapot zou gaan of in de schaduw zou komen!

De instalatie was een halve dag werk, twee voor het op het dak maken van de panelen en een electricien!
Nou alles is netjes aangesloten en aangelegd en dan begint het oogsten meteen, ik kreeg de inlog codes voor de app een dag later!
Alles moest eerst worden ingesteld en noem maar op, en mocht er een storing zijn dan kunnen ze dat bij Tenten Solar ook meteen zien!
En je kunt met behulp van de app meteen zien wat je opwekt en hoeveel, en ik kan meteen zien hoeveel centjes ik heb verdient en dat is mooi, natuurlijk duurt het een aantal jaren voordat het systeem zich zelf heeft terug verdient maar dan is het ook pure winst!
Het is in ieder geval is het een betere inverstering dan je geld op een spaarrekening te bewaren de rente is  zo goed als nul!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *