Zelf IJs maken

Voorwoord
Lang geleden heb ik twee jaar de opleiding tot banketbakker gevolgd, daarna begonnen aan de koks opleiding.
Maar goed in die twee jaar banketbakkers opleiding werd er ook ijs gemaakt, in een bokvriezer, tenminste zo werd dat genoemd, een hoge RVS trommel met een RVS schaaf die de zijkant raakte.
Dat was mijn eerste aanraking met het maken van ijs, later bij de koks opleiding, en in mijn carrière als kok heb ik zo en dan wel eens ijs gemaakt, meestal Parfait, een paar weken geleden heb ik dat hier thuis nog een keertje gemaakt.
Parfait is een mengsel van eidooier, suiker, room, vanille.
Van alle ingrediënten worden kort gezegd een luchtige massa gemaakt, het klinkt simpel maar het is een nauwkeurig werkje, de dikke opgeklopte massa word dan bijvoorbeeld in een met plastic beklede cakevorm gegoten en ingevroren.
Nu kun je van parfait vele variaties maken en mensen geloof me als je alleen al van het basis recept ijs hebt gemaakt dan wil je nooit meer een goedkope ijssoort uit de supermarkt.
Nu was een ijsmachine zoals school nooit te koop voor de normale consument, tot dat er een periode kwam dat je ze kon kopen, wat ik ook ooit eens gedaan heb, het was een soort tulband met een roerwerkje.
De tulband vorm moest je eerst een tijd in de diepvries zetten, zodat deze door en door koud was, dan goot je er volgens een recept een vloeistof in en zette het roerwerk aan.
Nu moet ik maar meteen bekennen dat dit echt een grote miskoop was, het werkte totaal niet, en het ijs was echt niet romig en lekker.

Hoe werkt een ijsmachine
Voordat ik verder ga met mijn verhaal is het natuurlijk wel handig als ik even uitleg hoe een ijsmachine werkt.
Een ijsmachine is een machine die zelf kan vriezen, in deze machine zit een trommel meestal RVS, en in deze trommel zit een roerwerk.
Dit roerwerk draait rond en schraapt langs de wand van de trommel, als je dus een vloeistof in de trommel giet en deze aanzet dan bevriest de want van de trommel, het roerwerk schraapt dan alles wat aan de wand vastvriest eraf.
En zo krijg je kort gezegd ijs, en dor het roeren en schrapen komt er ook lucht in het ijs, en als het dan de juiste dikte heeft dan kun je het ijs eruit scheppen.

Vervolg
Ik heb in al die jaren er wel eens naar gekeken, of ik zo’n ijsmachine kon kopen, maar voor thuis gebruik veel te groot.
Een tijdje geleden kwam ik er achter dat er nu vele soorten en maten ijsmachines te koop zijn voor thuisgebruik.
En ik heb er een besteld, het was moeilijk kiezen, ik zag dat hij in Duitsland goed uit de test kwam, en daarom heb ik deze besteld.
Nu moet ik ook zeggen dat ik geen dure machine heb gekocht, je hebt ze namelijk voor thuisgebruik ook voor bijna duizend euro.
Ik heb er zo’n 260 euro voor betaald, ijsmachine Emma komt uit Duisland dus wel een degelijk apparaat denk ik, tja mensen dit is ook mijn eerste ijsmachine en je komt er maar op een manier achter of het wat is, en dat is er een kopen en uittesten!
Een van de dingen die de doorslag gaf buiten de test om was dat het ijs er heel dik uitkwam, ik zag ook filmpjes van sommige machines dat het ijs wel dik was maar nog vloeibaar, en dat je dat ook nog een tijdje in de diepvries moest zetten.
Tja denk ik dan je hebt en ijsmachine en dan moet je het gemaakte ijs ook nog verder invriezen en dat wilde ik zelf niet.
Ik heb de Emma besteld en die is onderweg, hij zou binnen twee weken geleverd worden en dus wachten we maar af.
Ik ga deze machine testen en ga er over schrijven zoals gewoonlijk, maar ik moet natuurlijk wel een beetje aan de lijn denken!
En mocht ik een super recept hebben van zelf gemaakt ijs dan ga ik dat vast delen.

Word vervolgd.

Als ik zo aan roomijs denk en aan een ijsmachine dan bedenk ik me van allerlei soorten ijs die ik dan zou willen en kunnen maken.
Wat dacht je van Cheesecake ijs (monchou) met kersen, echte roomijs, karamelijs, aardbeienijs van verse aardbeien, Marenge ijs, stroopwafelijs, roomijs met crème de Cassis ijs en Preiselbeeren, roomijs met witte chocolade en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Nu is het natuurlijk afwachten of zo’n ijsmachine aan mijn verwachtingen voldoet, je koop zo’n machine maar of het ook aan mijn verwachtingen voldoet is de vraag.
Je kunt niet een machine van te voren uitproberen, ik heb diverse filmpjes bekeken en reviews gelezen maar goed dat zegt ook niet alles.
Een ding is wel zeker ik sta te popelen om mijn eerste ijs te maken, ik weet nog niet welke maar misschien begin ik met een een standaard parfait, gewoon op basis van volle melk, room, eidooier, suiker en vanille.
Binnenkort meer over dit onderwerp, in de receptenbak komen dan recepten te staan, en kun je de plusjes en de minnetjes lezen.

Hij is er
De ijsmachine is helemaal van RVS op het roerwerk na wat ik zelf erg jammer vind, maar alle ijsmachines in deze prijscategorie hebben dat niet, RVS is veel duurder dan kunststof.
Ik ga de ijsmachine de komende weken testen en dan zien en proeven we wel wat de ijsmachine kan.
Het boekje met recepten met 20 recepten valt een beetje tegen vind ik zelf, ten eerste is het niet in het Nederlands, maar in het Duits en Engels.
De gebruiksaanwijzing is wel in het Nederlands, maar goed op internet is van alles te vinden over het zelf maken van ijs met een ijsmachine.
De afbeeldingen zijn een beetje flets, en van de 20 recepten die er in staan zullen we er eerst een paar moeten testen, op de achterkant van het boekje staat een QR code die ons naar www.springlane.de brengt met recepten en daar kun je ook 56 ijsrecepten vinden, of je kunt de Springlane app installeren.
Doe je dat in Google dan kun je op de rechtermuis klikken en vertalen naar het Nederlands, dat staat dus onder de rechtermuis knop.
En daar vind je dus voldoende smaken en soorten ijs om even vooruit te kunnen, dus op korte termijn maar eens beginnen met een simpele ijssoort en in de receptenbak kun je dan de recepten vinden!

REVIEUW NA EEN PAAR KEER IJS MAKEN
IJs maken is natuurlijk iets wat we als normaal werkende mensen eigenlijk nooit doen, hooguit het maken van waterijsjes voor de kid’s
Nu ben ik zelf van beroep kok dus ik heb we vaak ijs gemaakt, maar dan toch wel het meest parfait.
Dat is een heel luchtig mengsel die je daarna in gaat vriezen, als je het goed doet is dit een super lekker romig ijs!
Maar goed ijs maken doen we dus eigenlijk nooit, maar met een ijsmachine kan het dus in een handomdraai.
Ik ben zelf iemand die niet van waterijs houd, en ook ijs op vruchtenbasis is niet mijn ding, ik hou van romig ijs dat smelt op je tong.
Nu heb ik al een paar keer ijs gemaakt in onze ijsmachine en ik moet zeggen dat het niet tegen valt, elders op deze website vind je recepten en ik probeer er ook de dingetjes bij te schrijven die ik dan minder vind.
De ijs machine werkt prima daar is bijna niets aan op te merken, maar………………maar het roerwerk vind ik zelf minder, ten eerste schaaft hij eigenlijk niet langs de rand zoals ik bij bokvriezers gewend ben, daar schaaft het roerwerk langs de buitenrand, hier zit er zeker een millimeter tussen!
Als het ijs klaar is dan is het roerwerk een onding het ijs is er bijna niet tussenuit te krijgen wat ik dan weer jammer vind, vooral net gemaakt ijs smelt sneller!
De laatste keer heb ik yoghurtijs gemaakt, en net gemaakt smaakt het heerlijk, als je het gaat invriezen, dan word het ijs hard, het smaakt dan ook nog wel maar het hijs word dan veel harder.
Het schoonmaken van de ijsmachine is een peulenschilletje, al met al kan ik zeggen dat de machine doet waar hij voor gemaakt is.
En de romige smaak van het ijs ligt echt aan het recept, ik heb nu een paar soorten gemaakt die zeker heerlijk waren, vooral als ze net gemaakt zijn!


IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.