Voorjaar Kriebels

21-03-2021
We zijn weer een paar weken verder en het voorjaar kan los barsten, de eerste zaden zijn voor gezaaid en staan in de kas, de moestuin is helemaal klaar voor gebruik.
Ik moet alleen nog de laatste sproeiers in orde maken maar ook dat komt goed.
Volgende week vrijdag komen er nog een lading planten voor de siertuin en als die erin staan kan het voorjaar echt in alle hevigheid losbarsten.
Ik ben er klaar voor, de tuin is er klaar voor, en de eerste planten steken hun kop al uit de grond wachten op zon en warmte.
Dit is eigenlijk het eerste jaar dat de tuin tevoorschijn komt na een winter, de vorige keer, vorig jaar dus hebben we alles pas gepoot.
Hier en daar hebben we nog wat dingen aangepast/verpoot, en ik heb al heel wat planten voor de winter in de herfst gepoot.
En nu komen er nog een lading planten bij om de gaatjes te vullen, en dan kan het feest beginnen.
We hebben echt prachtige planten in de tuin staan, diverse klimrozen, diverse clematissen maar dan niet de standaard clematissen van een tuincentrum.
Ik heb gezocht naar speciale clematissen en ook gevonden, een komt er zelfs uit Duitsland omdat deze niet in Nederland verkrijgbaar was.
En zo hebben een prachtige collectie planten in de tuin staan.
En nu is het afwachten wat voor planten de winter overleeft hebben, welke misschien eenjarig waren enz enz.
Een ding is zeker ik ga er over schrijven en ik ga ook foto’s posten, ik wil nog kijken of ik een soort dia presentatie kan maken op deze website over alles in de tuin.
En ik schrijf natuurlijk vaker over de tuin in de moestuin & Siertuin blog, elders op deze website.

Toedels IKKE

07-01-2021
Twee jaar geleden (zie bericht hieronder) kreeg ik voorjaarkriebels in maart, voor mijn gevoel is dat nu anders!
Het is de eerste week van januari en ik ben al druk geweest in de tuin, in dit geval in de moestuin(tje).
Nu komt het misschien omdat ik thuis ben, maar meer door het succes van de tuin vorig jaar.
We hebben namelijk in 2020 de hele tuin aangepakt, nieuwe vijver, nieuw tuinhuisje en de tuin veranderd en helemaal nieuw ingeplant, 95% nieuwe planten!
En het zag er super mooi uit, en dat al voor het eerste jaar en dus smaakt dat naar meer, veel meer.
Ik ben nu begonnen met het opruimen van de moestuin en met het verbeteren van de moestuin, ook hier veranderingen.
Meer orde in de tuinkruiden, betere vakverdeling, ook komen er klimplanten om de tuin groener te maken en ook om de natuur te helpen.
Er komen twee druiven in de moestuin, een witte en een blauwe druif er komen dus meer kruiden.
De compostbak zit bijna vol, we hebben sinds vorig jaar een compostbak en die zit dus nu bijna vol en met de compost zullen we de tuin voeden.
Ook was 2020 het eerste jaar dat ik Hemp heb gebruikt in de tuin, dat is een strooisel die ik overal heb tussen gestrooid om vocht in de grond te houden en ik moet zeggen dat het goed gewerkt heeft.
De katten houden er niet van dus ook dat is een win win situatie, en de Hemp zorgt ook voor het verbeteren van de grond.
Dus dit jaar zetten we de puntjes op de i, we hebben wat planten verplaatst en ik heb planten besteld via internet en in de grond gezet waaronder een prachtige clematis “Duchess of Edinburgh”.
We moeten nog wat rozen erbij hebben en vast nog wat andere planten, het groene dak staat vol met planten en ik heb er de nodige zaden op gezaaid.
Klaprozen, korenbloemen en ga zo nog maar even door ook in ons mini voortuintje heb ik dat gedaan!
Ik hoop dat we daardoor een oase van bloemen en geuren krijgen in de hele tuin.
En ik heb vorig jaar van diverse planten zaden verzameld en die ga ik binnenkort voor zaaien.
Dus ik kan wel schrijven dat het kriebelen begonnen is en er zijn nog genoeg plannen om door te gaan!
En we hopen natuurlijk weer op lekkere dingen zoals groenten en fruit uit de moestuin.
Er komt nog iets met aardbeien een aardbeien wand of iets in die trant, het micro beregening systeem word uitgebreid zodat we geen gezeik hebben met een verdroogde tuin met planten.

IKKE

13-03-2018
Langzaam maar zeker begint het voorjaar te worden de temperaturen stijgen de vogels beginnen weer te fluiten en zijn weer lekker druk de kikkers zijn ontwaakt en zijn druk in de vijver kortom het word voorjaar.
En als het voorjaar word dan komen de kriebels de tuinkriebels, verplanten poten, opruimen en noem maar op.
In dit item lekkers UUT eigen tuin schrijf ik over ons kleine moestuintje niet echt groot maar toch leuk om te hebben een paar jaar geleden heb ik er een kleine kas in gezet en daar kan ik mooi in voor kweken.
Ook dit jaar ga ik dat weer doen heerlijke groente verbouwen, overal her en der in de tuin staan kruiden en fruitstruikjes.
En dat ga ik steeds verder uitbreiden ik ben gek op een eetbare tuin in ons geval is het een siertuin in combinatie met kruiden, groenten en fruit.
Het vreemde is dat ik daar jaren geleden al mee begonnen ben en dat is meer dan tien jaar en nu is de eetbare tuin helemaal hot.
Doordat ik druk ben met van alles en nog wat, vooral met het verbouwen van de nieuwe badkamer en het renoveren van de oude badkamer naar een washok heb ik nog geen tijd gehad voor de tuin.
Maar daar gaat zeker dit jaar de bezem door en de moestuin waar het hier over gaat moet opgeruimd worden en omgespit de kas wil ik verplaatsen meer naar de zon nu staat hij een beetje in de schaduw en dat is niet zo handig voor een kas dus die ga ik verplaatsen tenminste dat is het doel.
En dan moet de kas even worden schoongemaakt en ingericht dan kunnen de eerste zaden weer in de grond.
Ik zit ook op diverse forums een ervan gaat over de moestuin als je ziet wat velen al in de grond hebben zitten dan loop ik een heel eind achter kan ik hier schrijven.
Maar goed de komende weken maar wat tijd vrij maken en dan kan er weer gezaaid worden en ik zal er over schrijven tenminste dat is het plan
Zelf groente, fruit en kruiden in je eigen tuin verbouwen is niet alleen maar leuk maar ook super gezond en veel lekkerder dan uit een supermarkt en je weet dat het niet gespoten is.
Nu hebben we een piep klein moestuintje maar elk jaar kunnen we er wel en paar keer van eten, sla, boontjes, peultjes en meer heerlijk plukken schoonmaken en bereiden en dan heerlijk smikkelen.
In moestuin dagboek kun je lezen wat we poten, zaaien en hoe het dan verder gaat.

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.