Sajoer Boontjes


gisteren dit gerecht gemaakt, met rijst en een omelet, we hadden de Spaanse peper er niet in gedaan, maar later zelf sambal toegevoegd.
Ik zelf hou wel van pittig maar dat geld niet voor iedereen dus dat is de reden.
En het mooie is dat we alle onderstaande producten gewoon in huis hebben en dat heeft niet iedereen, maar het was heerlijk.

300 gr sperziebonen
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 rode peper (lombok)
1 cm verse gember (of 1 tl gemberpoeder)
1 tl laos
3 tl gula djawa (palmsuiker)
1 tl trassi
1 groente bouillonblokje
2 tl ketjap manis
50 gr santen (of 100 ml kokosmelk)
2 salam (laurier) blaadjes (optioneel)
1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)

ZO MAAK JE HET

We beginnen met de boemboe. Ik gebruik de kom van de staafmixer om alles héél fijn te snijden. Maar je kan ook een vijzel gebruiken of het allemaal zelf heel fijn snijden.

  • Snijd de 2 sjalotten, 2 tenen knoflook en rode peper in grove stukken en doe in de kom van je (staaf)mixer. Voeg daar 1 tl laos, 1 cm verse gember (of 1 tl gemberpoeder) en 1 tl trassi aan toe. Mix het geheel tot een gladde substantie.
  • Doe een scheut olie in de wok (of pan) en bak op laag vuur circa 5 minuten aan.
  • Voeg nu 3 tl gula djawa, 2 tl ketjap manis, 50 gr opgeloste santen (of een 150 ml kokosmelk en 100 ml water) en een verkruimeld groente bouillonblokje toe. Laat op laag vuur sudderen.
  • Maak ondertussen de boontjes schoon. Snijd de boontjes in tweeën en voeg ze toe aan het geheel. Als je salam blaadjes hebt en/of sereh dan voeg je deze nu ook toe.
  • Laat nu minstens 30 minuten op laag vuur (net tegen de kook aan) sudderen met het deksel op de pan tot de gewenste dikte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.