Aardbeien Roomijs met Aardbeien

RECEPT

1/2 Liter Room
1/2 Liter Volle Melk
2 Vanille stokjes
4 blaadjes Galantine
8 Eidooiers (van verse eieren)
350 Gram Suiker
1 a 2 Blik Hak Aardbeien (vlaaivulling)

BEREIDING
Neem een pan, giet daar de room en melk in een zet dit op een laag vuurtje, snij de twee Vanille stokjes in de lengte middendoor en schraap de merg eruit en voeg dit bij het room en melk mengsel ook de vier halve vanille peulen mogen in dit mengsel.
Breng langzaam aan de kook en laat het dan zonder te koken zo’n 20 minuutjes trekken zodat de vanille smaak in de melk/room trekt.
Tussendoor kun je de eieren scheiden, we hebben de dooiers nodig zonder eiwit, ei scheiden gaat het beste met verse eieren.
Als je alle eidooiers in een mengkom hebt gedaan dan voeg je de suiker toe en roer dit totdat het wit is, dus goed mengen is genoeg, even roeren dus totdat de kleur lichter is geworden.
Week de vier galantine bladjes in koud water.
Als het room/melk mengsel 20 minuten heeft staan trekken, haal je het van het vuur, voeg een klein beetje van het mengsel bij de ei/suiker massa, roer meteen, voeg dan nog een beetje toe, goed roeren (familie maken noemen ze dit).
Meng alles door elkaar en dan terug in de pan, knijp de voor geweekte gelatine goed uit en voeg dat bij het mengsel, breng het langzaam aan de kook, als het begint te koken kan het va het vuur af.
Giet het mengsel door een zeef in een schone mengkom en laat het mengsel afgedekt met folie een beetje afkoelen in de koelcel/koelkast.
Nu ligt het een beetje aan je ijsmachine, in die van mij mag niet meer dan 1 liter, dus je moet meerdere keren de ijsmachine gebruiken.
Zorg dat je een bak waarin ook al de aardbeien zitten , al in de diepvries hebt staan, ik heb mijn ijs mengsel in drie keer gemaakt, je kunt natuurlijk ook de helft van het recept gebruiken.
Zorg ervoor dat als je ijs in de machine klaar is dat je het ijs zo snel mogelijk in de vriezer krijgt, vooral met warm weer zal het luchtige ijs zeer snel smelten.
Meng het ijs met de aardbeien als het in de diepvries staat, kies er zelf voor of je het goed mengt of het mengsel iets door elkaar schept.
Ik heb het een klein beetje gemengd en nu staat het nog wat na te vriezen, in de diepvries, en dan kun je het ijs serveren.
Serveren kan natuurlijk met verse aardbeien en slagroom, misschien met wat verse mint en een aardbeien likeurtje.

P.S.
Ik heb bewust geen verse aardbeien door het ijs geschept omdat deze stukjes dan hard worden, door het vocht in de aardbeien, je krijgt dan een roomijs met harde stukjes.
Maar het kan natuurlijk wel, dat is je eigen keuze, of stukjes witte chocolade toevoegen alles kan niets moet!

OPMERKING:
Het ijs is heerlijk, maar ik ben geen fan van de stukjes harde aardbei, ik wilde er geen verse aardbeien in doen omdat ik weet dat deze bevriezen, en er voor zorgen dat er harde stukjes in het ijs komen.
Maar ik had gehoopt dat het met de aardbeien uit blik niet zou gebeuren, dus wil je geen harde aardbeitjes in je room ijs, wrijf dan de aardbeien door een zeef en probeer zo mijn mogelijk vruchtvlees in het ijs te krijgen.
De smaak van het ijs is wel erg lekker dus dat was het probleem niet.


Eet Smakelijk

IKKETIP
Als het goed is heb je 8 eiwitten over, van deze eiwitten kun je schuimpjes maken.
Maar belangrijk is, dat de mengkom en garde vetvrij zijn, ik gebruik altijd citroensap om de kom en garde vetvrij te maken.
Er mag ook geen eidooier in het eiwit zitten eidooier is ook vet, hoe beter de boel vetvrij is des te beter word het eiwit.
Nu had ik 8 eiwitten, maar ik geef het recept per eiwit zodat je het zelf makkelijk kunt uitrekenen.

RECEPT SCHUIMPJES
1 eiwit
Klein snufje zout, dus heel weinig.
33 gram kristal suiker
30 gram poedersuiker

Als je uit gaat van 8 eiwitten is dat

8 eiwitten
2 snufjes zout
264 gram kristal suiker
240 gram poedersuiker

Klop de eiwitten met het zout op en voeg beetje bij beetje de kristal suiker toe, en klop dat tot een luchtige massa.
Spatel dan de poedersuiker erdoor en spuit het mengsel met een spuitzak op een met bakpapier beklede bakplaat, in mijn geval waren het twee bakplaten.
Zet het in een op 100 graden voorverwarmde oven, de schuimpjes twee a drie uur *** lang op 100 graden in de oven zetten.
Na twee a drie uur *** zet je de oven uit maar laat de schuimpjes staan totdat de oven is afgekoeld, de schuimpjes zijn dan klaar.
***Stel dat de schuimpjes te groot zijn dan drie uur aanhouden, en in de oven na laten drogen.
Bewaren in de goed afsluitbare bus of bak met deksel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.