Rookmot & Rookhout

Hout voor roken – Welke soorten hout voor het roken van vis zijn geschikt?

rookhoutWelk soorten hout kan ik nou het beste gebruiken om mijn vis te roken? En welk hout voor roken kan ik beter niet gebruiken voor mijn vis of vlees.

Dat is een vraag die we regelmatig horen wanneer we een demonstratie vis roken geven op een van de evenementen. Vandaar dat we een pagina aan diverse houtsoorten voor het roken wijden. En natuurlijk mag je ook de poll invullen of reageren over welk hout jij voor het roken gebruikt.

We zullen je in dit artikel informatie geven over welke rookhout soorten je het beste kunt gebruiken voor het roken van een bepaalde vissoort, hoe je zelf hout kunt bewerken zodat je er mee kunt roken en nog een hoop andere tips.

Welke soorten hout voor roken kan je het beste gebruiken?

Welk hout hoort bij welke vissoort? Je mag zelf kiezen welke smaak je er aan geeft. Eiken en paling gaan goed samen. Beuken en makreel passen ook goed bij elkaar. Een combi van beuken en eiken wordt vaak gebruikt voor forel maar ook voor paling. Probeer diverse smaken uit en kijk wat jij het lekkerste vindt. Ik gebruik altijd een combi van eiken en een beetje beuken voor bijna al mijn  vis.

Eikenhout

Het meest gebruikte rookhout in Nederland is Europees eiken. Eikenhout heeft als voordeel dat het een harde houtsoort is en dus langer brand en gloeit. Eiken geeft een heerlijke geur en kleurt de rookwaar mooi goudgeel tot bruin. Zorg ervoor dat de schors geheel van het hout verwijdert wordt. Dit kun je gemakkelijk zelf doen met een kapmes of hakbijl. Maar het eikenhout is steeds moeilijker verkrijgbaar en wordt ook steeds duurder. Daarom wordt er ook veelal beuken gebruikt.

Beukenhout

Beuken is een iets minder harde houtsoort als eiken maar geeft een lekkere smaak aan de vis of het vlees. Door wat extra beuken te gebruiken wordt de kleur van de vis roodachtig tot bruin. De meeste hobbyrokers gebruiken een combinatie van beuken en eiken zowel als hout om te branden als krullen en snippers om te roken. Met beuken is het eventueel wel mogelijk om een gedeelte van de bast of schors mee te roken. Door beukenhout of snippers van de beuk te gebruiken kunnen donkere vlekken op je vis terecht komen. Een soort zwarte walm is hiervan de oorzaak. Engelse naam is Beech.

Elzenhout

Een andere mogelijkheid is elzenhout. Elzenhout is een zachtere houtsoort en geeft iets minder rook af tijdens de verbranding. De bekende naam die je op verpakkingen van rookmot vindt is Alder. Elzenhout is zeer geschikt om zalm te roken.

Populierenhout

De populaire populier is ook geschikt om mee te roken. Het is een wat zachtere houtsoort die veel voorkomt in Nederland. Het kan flink roken door het inwendige vocht en blijft niet lang maar goed gloeien. Populier kan een zoetere smaak afgeven aan je vis.

Kastanjehout

De kastanjeboom groeit niet zo snel. Het hout van de kastanjeboom geeft een lichtzoete en nootachtige geur af aan je vlees of vis.

Hickory – Okkernoot -Carya

Nog zo’n houtsoort die je veel tegenkomt is Hickory. Het is een harde houtsoort uit de familie van de okkernoot. Dit hout kennen we van de stelen van je hakbijl of hamer en anders wel van je drumstokjes. De stukjes (chips) van Hickory kun je prima gebruiken om mee te roken vooral voor varkensvlees. Het hout geeft een sterke en ook zoete rooksmaak af. Kom je dus rooksmaak tekort in je paling, dan kun je een beetje hickory toevoegen.

Fruitbomen

Er zijn zelfs rokers die af en toe wat fruitbomenhout gebruiken, maar mijn voorkeur heeft dat niet. Zeker niet wanneer er gebruikt is gemaakt van bestrijdingsmiddelen voor de fruitteelt. Toch is het hout van verschillende fruitbomen geschikt om mee te roken. De snippers en het rookmot van de fruitbomen hieronder zijn erg in trek.

Appelhout

Appelhout kan een zoetere milde smaak afgeven aan je vlees of vis. Meestal wordt het hout van de appelboom gebruikt voor vlees.

Kersenhout

Kersenhout is prima geschikt om mee te roken, vooral voor vlees. Bij kersenhout komt het nogal vaak voor dat het gaat walmen. Dit geeft een donkere aanslag op je vis. De smaak die het afgeeft vergoedt echter veel. Een beetje fruitige zoete smaak kan vooral erg lekker zijn bij het roken van spareribs. Het is dus niet echt geschikt voor witte visfilets.

Welk hout gebruik jij om mee te roken?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Anders dan hout voor rook

Je kunt ook rook ontwikkelen met andere producten in plaats van hout. Voorbeelden:

 • Stro
 • Takjes
 • Zeewier (gedroogd)
 • Kruiden
 • Kruidenloof
 • Noten

Je kunt bijvoorbeeld ook enkele stengels bieslook op je rookhout leggen voor een heerlijke uiengeur. Of een knoflookteen voor een sterke knoflook geur. Het rookt namelijk ook.

Stro kan enorm roken als je het licht bevochtigd. Gedroogde takken mag je ook gebruiken mits de bast meegerookt mag worden.

Uiteraard kun je ook kolen gebruiken om een gloeiende massa te verkrijgen. Of je nu houtskool of briketten gebruikt maakt niet zoveel uit. Briketten blijven alleen langer gloeien.

Fout hout

Deze houtsoorten kun je beter niet gebruiken:

 1. Red Ceder- of Red Cedarhout, met 1 opmerking dat je het wel kunt gebruiken om zalm op te leggen om te roken.
 2. Pijnbomen zoals de dennenboom, kerstbomen of andere hars bevattende bomen.
 3. Gebruik ook geen bewerkt, geïmpregneerd of geverfd hout. Sowieso moet alle hout vrij zijn van verf, lak, was of menie als je het wil gebruiken om te roken.
 4. Vooral pallethout kan gevaarlijk zijn in verband met chemicaliën die gebruikt zijn bij transport om ongedierte te bestrijden.
 5. Beschimmeld of verrot hout kun je beter ook niet gebruiken om te roken.
 6. Gebruik geen hout waar ongedierte zoals de houtworm in zit. Het kan zijn dat er al een poging is gedaan om dit beestje met gif te bestrijden.

Uitzonderingen op de regel….

Er zijn verschillende eucalyptus houtsoorten. Je kan het natuurlijk altijd proberen. Er zijn meerdere rokerijen die eucalyptushout en bladeren gebruiken. Welke boomsoort dat is weet ik niet.
Maar er zit een risico aan met gomhoudende boomsoorten. Het kan zwarte aanslag geven op je product, giftig zijn of een bijsmaak geven.
Naaldhout doet ook zoiets. Maar in Duitsland zweren ze er bij voor worst. Tsja, zeg het maar…
Gewoon een keer proberen met een klein stukje vis of vlees dus…..

Hoop dat het een antwoord is waar je iets mee kunt.

In Nederland groeien nu eenmaal relatief veel eiken en beuken waar hier de beste resultaten mee gehaald worden met roken.

Red Ceder- of Cedarhout

Red cederhout bevat een soort natuurlijk afweersysteem voor insecten zoals de houtworm en termieten. Je kunt er alleen kort mee roken of liever helemaal niet gebruiken. Het wordt aangeraden om er een zalmzijde op te roken maar laat dan de plank nagenoeg niet verbranden. Dit doe je door de Red Ceder plank langdurig te laten weken in water.

Houtkloven

Wil jij zelf je hout gaan kloven is een goede kloofmachine wel handig om in huis te halen.

De Tips op een rijtje!

Zorg voor droog hout!

Gebruik niet te grote blokken!

Haal de schors er goed vanaf!

Probeer eens een combinatie van beuken- en eikenhout!

Je kunt ook stukken hout gebruiken om rook te ontwikkelen, rookmot is dus niet per se noodzakelijk.

Met dank aan Smokey John

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *