All for Joomla All for Webmasters

Onze Vijver

ONDERAAN STAAN DE NIEUWSTE UPDATES

Eigenlijk heb ik al heel lang een vijver in welke vorm dan ook, vorig jaar heb ik de hele tuin veranderd, door de corona was daar mooi tijd voor, en ook de vijver is aangepakt.
We hadden een natuurvijver, met veel planten eromheen, en nu hebben we een strakke vijver die ook nog eens een stuk boven de grond uitkomt, ik wilde dichter bij het leven in de vijver komen om het maar even zo uit te drukken!
Maar goed de huidige vijver heeft een inhoud van ca 5 kubieke meter, dat is dus zo’n 5000 liter water, en aan de vijver zit nog een bak met twee kranen, ik zal binnenkort een foto plaatsen zodat je als lezer weet waar ik het over heb.
Aan de wand van deze bak zitten twee kranen, die natuurlijk zijn aangesloten op een pomp de AquaForte DM-13000, deze pomp kan 13 kubieke meter per uur verplaatsen dat is dus drie keer de inhoud van de vijver, het is een zware pomp omdat ik geen pisstraaltje water uit de kranen wilde, ik kan nu met behulp van drie kranen de waterdruk regelen van deze twee kranen, de rest van het water word via een andere slang weer in de vijver gepompt, de overdruk dus.
Maar goed op het moment van schrijven is de vijver ca anderhalf jaar oud, en het gaat niet van een leien dakje kan ik hier schrijven, het is een jonge vijver dus biologische nog niet op orde en je ziet op de foto veel draad alg en een groene vijver!
Ik weet dat er teveel vis in de vijver zit, de vis en het weer zijn oorzaak van de problemen die we nu hebben, en dat is draad alg en een steeds groenere kleur van het water (zie de foto hierboven).
Ik heb al heel wat middeltjes in het water gegooid, niet zonder na te denken nee zeker niet, ik ben begonnen met Velda test strips, daar meet je alle water waarden mee, de blokjes op de strip verkleuren en daardoor kun je zien met behulp van een kleuren kaart wat de waardes zijn.
Zoals o.a. de PH, KH, GH waardes maar ook het Nitriet gehalte, kortom je kunt als je gemeten hebt bijsturen met diverse middeltjes, wat ik dan ook gedaan heb!
Er zat heel veel draad alg in de vijver daar begon het mee, de vijver was super helder, echt top, toen begon dus de draad alg te groeien en binnen no time zat de vijver er vol mee!
We hebben er al heel veel uit gehaald maar dat is niet te doen omdat het overal tussen zit, in dit geval ook tussen de planten, en trek je draad alg eruit dan is de kans ook grot dat er planten aanhangen!
Kortom onbegonnen werk, een paar dagen geleden besloot ik de waardes maar eens weer te meten, en tot mijn verbazing waren ze allemaal goed, behalve de Nitriet was niet oké!
Nu moet ik wel vertellen dat ik geen expert ben in al deze waardes, ik moet ook Google gebruiken om het uit te zoeken en om bij te sturen!
En ik moet ook bekennen dat het niet goedkoop is om de waarden op pijl te krijgen, de middeltjes zijn niet echt goedkoop, het is dan ook tien euro hier en twintig euro daar!
En voordat je het weet heb je al weer honderd euro in de vijver gepeurd, wat je niet terug ziet alleen maar op een kleurenkaartje van Velda.
Ik heb eigenlijk nooit een filter gehad, ik zorgde er wel voor dat ik veel zuurstof planten in de vijver had, en dat zorgde ervoor dat ik altijd heldere vijvers had.
De laatste twee weken werd het water alsmaar groener, de zuurstofplanten deden het niet zo goed als voorgaande jaren en eerlijk is eerlijk ik snapte er totaal niets meer van!
Agelopen zondag zag ik ineens ergens op internet dat je de waardes op kon sturen naar een specialist op dat gebied, en je dan advies zou krijgen wat je moest doen!
En dat heb ik dus gedaan, ik ben met een teststripje door de vijver gegaan, de waardes heb ik even op een kladpapiertje geschreven om ze vervolgens samen met een vragenlijst in te vullen op internet.
Vragen zoals hoeveel water er in de vijver zit, hoeveel vis, wat zijn de waardes enz enz

Binnen een dag kreeg ik een mail terug!

De Mail

De waterwaardes zijn goed betreft de mineralen huishouding waarbij ze zelfs aan de hoge kant zijn maar dit is dan nog niet zo erg. Hier heeft de regen gezien de waardes dus geen negatieve invloed gehad maar zijn juist de NO² en NO³ o.a. het probleem. Deze zijn afkomstig van de uitscheiding van de vissen en het rotten van andere vervuiling. Deze stoffen zijn pure voeding voor zweef- en draadalg. Hier kunt u proberen deze stoffen  weg te krijgen door een gedeelte water te verversen (ca. 1/3) en hierna extra bacteriën toe te voegen maar zal dit niet eenvoudig zijn aangezien u zelf al aangeeft dat de visbezetting te groot is waarbij dit probleem met regelmaat terug zal komen. Wel is het noodzaak dat het nitriet uit het water gaat aangezien dit een gifstof is voor de vissen en de kieuwen aantast.

Als betere oplossing voor de verwerking van de afvalstoffen zou ik adviseren een filter te plaatsen voor de waterval met een ingebouwde UV-lamp. Hier draagt de filter zorg voor het opvangen van de vervuiling en tegelijkertijd ook het huisvesten van bacteriën zodat de stoffen worden afgebroken. De UV-lamp draagt zorg voor de doding van de zweefalgen. Als dit gedaan wordt is de vijver vele malen minder gevoelig t.b.v. de waterkwaliteit en vangt de mechanische filter hier het grootste gedeelte op. Hierdoor zal het water helemaal helder worden en zullen de afvalstoffen verdwijnen of zeer minimaal aanwezig zijn. Dit betekent dan ook dat er geen of weinig voeding is voor de draadalgen waarbij de mogelijkheid er is dat hier niks meer aan gedaan hoeft te worden en anders kunt u altijd de keuze maken om een biologische kuur toe te passen.

Mocht u geen filter willen plaatsen zou u het dus moeten proberen met andere middelen waarbij het volgende een optie zou kunnen zijn:

–             1/3 verversen

–             Wekelijkse dosering Microbe-lift Clean & Clear (benodigd 1L voor 3.5 week wat al voldoende zou moeten zijn) (verwijdering afvalstoffen en helder maken water)

–             Wekelijkse dosering Algo Stabiel en Water stabiel, beide 1l voor ca. 1 jaar. (doding draad alg)

Dat was een duidelijke mail, ik was niet van plan om elke week, maand of jaar er weer een lading middelen in te gooien, ten eerste is het bijna niet te doen en ten tweede loopt dat ook flink in de papieren!
Dus heb ik gemaild welk filter met UV lamp hij zou adviseren, en daarop kreeg ik de mededeling dat een drukfilter met UV lamp in ons geval het beste zou zijn!
De Oase Filtoclear 12000 Drukfilter zou een prima keus zijn, ik besloot om niet het hele internet af te zoeken naar een ander filter, of om er zelf een te bouwen enz enz, nee ik besloot om zijn advies op te volgen, en ik heb dan ook meteen dat filter besteld en nog een extra alg middel en bacteriën.
Tja je moet wat er ook gebeurt de draad alg aanpakken die er nu nog zit, de groene kleur van het water moet binnen een week weg zijn, als het filter 24/7 draait ik heb nu nog gekozen om het filter en pomp van 8 uur morgens tot 8 uur avonds!
Maar goed ik ben gisteren begonnen met de Algostabiel (dat is het middel om de draad alg om zeep te helpen) en ik heb gisteren de pomp aangesloten!
Als de vijver helder is geworden gaat de UV lamp voor minimaal 72 uur uit, want dan gaan de bacteriën in het water de Oase BioKick CWS Filterstarter 200ml, deze bacteriën moeten dan hun werk doen!
Maar goed we zijn van start gegaan om het probleem op te lossen, het probleem dat eigenlijk de oorzaak is van teveel vis en het weer en andere kleine dingetjes.
Nu kan ik wel wat vis uit de vijver vangen, maar we hebben juist een vijver voor vis en ander leven dus dat gaan we niet doen, en als de pomp het probleem kan oplossen dan zijn wij tevreden!
Voor de rest is het afwachten en kijken wat het filter en de Algostabiel doen dat laatste moet er nu elke week bij tot de bus leeg is, dat is een anti draad alg kuur!

Word vervolgd (2e deel)
We zijn nu een paar dagen verder, een week om precies te zijn, en vandaag is de tweede dosering Algostabiel aan het water toegevoegd.
In de eerste paar dagen had ik de pomp maar halve dagen aan, dat heb ik een paar dagen geleden aangepast naar 24 uur per dag, de pomp draait nu dag en nacht!
En geloof het of niet maar na een week is de groene kleur verdwenen, helder is de vijver nog niet, ik verwacht dat de vijver pas echt helder gaat worden als alle draad alg is opgelost en dat kost even tijd.
Eind volgende week, zondag in dit geval gaat de UV lamp voor tenminste een week uit, ik ga namelijk volgende week zondag de Oase BioKick CWS Filterstarter in het water, dit zijn bacteriën die zich in het water moeten worden gestrooid, deze bacteriën komen dan ook in het filter terecht, omdat de UV lamp uitstaat kunnen de bacteriën zich ook in het filter nestelen.
Nu rees voor mij de vraag “UV lamp en bacteriën!?” maar dat gaat toch niet samen, UV lampen doden toch ook de goede bacteriën?
Volgens kenners komend de bacteriën die zich in het filter nestelen niet in aanraking met de UV lamp, oké dat zal dan wel ik moet het zien, als de vijver glashelder is dan geloof ik het pas.
En dat is de vijver nog lang niet!, wel zie ik dat de draad alg slijmerig gaat worden, dus de Algostabiel doet zijn werk en het filter dus ook!
Het verschil in een week is duidelijk te zien, en het is een natuurlijk proces en dat heeft ook tijd nodig, we kunnen wel willen dat de vijver na een week glashelder is maar dat gaat hem niet worden!

Word Vervolgd (3e deel)
Je ziet nu na 2,5 weken dat de draad alg veranderd, het zakt naar de bodem en het lijkt te verslijmen en dat is natuurlijk ook goed!
De Algostabiel begint zijn werk te doen, en je ziet ook dat de vijver, vooral als de zon erop schijnt, je ziet dat de vijver steeds helderder word, en ook dat is de bedoeling!
Het heeft nu eenmaal tijd nodig het zijn natuurlijke processen, over een week gaat de UV lamp uit en komen de bacteriën erin, of micro organismen, volgens de verpakking minimaal 2 miljard, grappig alsof ze geteld zijn!
En de verwachting van deze micro organismen is hoog, maar ook dat heeft weer zijn tijd nodig, ze pakken de nitriet aan en dat is sowieso belangrijk!
Nu heb ik ook nog het idee om een deel van de vissen weg te doen en er wat regenboog elritsen voor in de plaats te doen, dat lijken wel mini zalmpjes van max 6 cm lang!
Maar goed als dat gebeurt dan pas volgend jaar, laten we maar eerst zien of we de vijver op orde krijgen!

Word vervolgd (4e deel)

Ik weet niet of ik tot volgend jaar ga wachten op de Regenboog Elritzen, misschien koop ik ze wel eerder, ik heb al rond gevraagd en gekeken waar ze te koop zijn!
Gisteren heb ik weer Algostabiel in de vijver gedaan, de draad alg zakt naar de bodem en gisteren heb ik er toch maar een lading alg uitgehaald, als het op de bode ligt ban je er nog niet vanaf, dus gisteren een uur bezig geweest met uithalen, mens wat een naar spul is dat die draad alg!
Over drie dagen gaat de UV lamp uit en gaan de micro organismen erin en dan zullen we zien of dat een positieve bijdrage levert aan de helderheid van de vijver!
Toch is de helderheid van de vijver veel beter dan drie weken geleden, ik kan de bodem weer zien en dat is top, ook de vissen zijn goed te pas.
Dat klinkt vreemd maar de vissen zijn levendig en zien er gezond uit, en dat is natuurlijk erg belangrijk, je kunt soms aan de vissen wel zien of de vijver in balans is of niet!
Maar goed, de draad alg is voor het grootste gedeelte weg, de groene kleur van het water is weg, de helderheid is toegenomen en de waterkwaliteit is verbeterd!
Dus de pomp en alle middeltjes doen hun werk, en zondag dus de micro organismen erin!

Word vervolgd (5e deel)
Er gebeurt zeker wat in onze vijver, het drukfilter met UV lamp doen hun werk en dat goed en snel, de vijver is al mooi helder, de bodem is weer te zien!
Ineens viel het me op een paar dagen geleden dat er geen slakken meer zijn, tenminste ik zeg er geen, nu ben ik bang dat door al die middeltjes tegen draad alg en om de water kwaliteit weer op pijl te krijgen er een middel tussen zat die slakken om zeep geholpen heeft.
Ik ben daar niet blij mee omdat slakken in de vijver zeker goed werk doen, en toch veel rommel opruimen, maar goed als het zo is dan is het niet anders, ik zal in het voorjaar op zoek gaan naar nieuwe slakken en ook kan het maar zo zijn dat ik mosselen in de vijver ga doen, mosselen filteren water en dat zo’n tien liter op een dag.
Nu wil ik me over mosselen in de vijver eerst nog wat inlezen, de voor en nadelen bestuderen als het ware!
Ik heb op de vijvergroep een bericht gepost over de regenboog Elritzen, of er mensen zijn die er ervaring mee hebben en alle reacties zijn positief, dus binnenkort maar eens op jacht naar regenboog Elritzen!
Ik denk dat ik begin met tie a twintig visjes en dan zien we wel weer verder, er was iemand die postte dat hij vorig jaar met twintig visjes was begonnen en er nu dertig had.
Het waren levendige visjes die leven in de vijver brengen, en dat maakt het juist mooier dan alleen maar goudvissen, nu heb ik eerlijk gezegd niets met Koi karpers, ik vind ze groot en log en als je sommige vijvers voorbij ziet komen dan kunnen ze of hebben ze niet eens genoeg ruimte om te zwemmen!
Maar goed gisteren (12-09-2021) Heb ik de UV lamp uitgezet en het potje met micro Organismen in de vijver gedaan nadat ik ze natuurlijk eerst het poeder in water had opgelost.
En ik ben benieuwd of ze hun werk doen, normaal moet je de UV lamp voor zo’n 72 uur uitzetten, ik zet de UV lamp een week uit en dan weer aan!
En we hebben wat draad alg betreft het grootste gedeelte van de alg verwijderd, ik zag dat de alg langzaam maar zeker naar de bodem ging zakken en ik dacht ik haal er zoveel mogelijk uit, weg is weg en ik moet zeggen de vijver is er flink van opgeknapt!

Word vervolgd (6e deel)
De UV lamp staat nu ruim een week uit, de micro organismen doen hun werk, het water is helder en wat wil een mens nog meer, de UV lamp kan dus weer aan!
En ik moet voor de winter het druk filter gaan inpakken en beschermen voor de winter die voor ons ligt, ik heb dus wat dat betreft nog genoeg te doen!
Nu was er op de vijvergroep waar ik lid van ben een discussie over het uitzetten van een filter in de winter, de een zegt uit en de ander zegt aan, dus wat dat betreft zijn de meningen verdeeld!
Ik kijk wel of ik het filter uit of aan ga zetten, ik ga de boel wel zo maken dat het beschermd is in de winter, en dan zie ik in de winter dan wel of ik hem uit of aan zet!

Word vervolgd (7e deel)

IKKE


Word vervolgd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *