All for Joomla All for Webmasters

Onze pelletkachel (zie Foto)

We hebben een pelletkachel gekocht voor meer comfort en om gas te besparen en ik ga er natuurlijk over schrijven!
De grootste reden wat we een pelletkachel besteld hebben is om gas te besparen de komende jaren zullen de gas prijzen en de belastingen daarop flink stijgen.
De regering wil dat in 2040 heel Nederland van het gas is, nu is dat geen reden voor mij om ons gas verbruik te verminderen, mijn reden is puur een geld kwestie.
Ik wil meer comfort en toch goedkoper uit zijn en de vraag is kan dat ook?, of zijn de beloftes die ze maken bij de verkoop van pelletkachels fabels?
Ik ben een leek en ik stap er dus ook zonder enige kennis van zaken in, ik heb dus echt geen idee of het echt goedkoper zal zijn de meningen zijn verdeeld.
Natuurlijk heb ik me ingelezen en de nodige verhalen, reviews en filmpjes gekeken en de meerderheid is goedkoper uit, de verkoper van de pelletkachel beweerd ook dat ik een stuk goedkoper uit ben met een pelletkachel.
Maar tja verkopers beloven je altijd hemel op aarde.
Natuurlijk snap ik dat als je de kachel dag en nacht laat branden om de temperatuur op 23 graden te krijgen dat je dan duurder uit zult zijn, maar ik ga normaal stoken en ook nachts zal de kachel een standje lager gaan.
Ik wil zuiniger uit zijn en warmer zitten maar dat wil nog niet zeggen dat je er dan maar op los kunt stoken pellets kosten ook geld!
Wel is het de bedoeling om de minimum temperatuur hoger in te stellen dan dat ik nu doe met de cv want die gaat in de nacht uit en overdag weer aan en is zo geprogrammeerd dat hij ook van zelf weer uit gaat op bepaalde tijden.

Waarom een pelletkachel??
Nou zoals ik al schreef de prijs van het gas zal flink omhoog gaan en ik wil minder lasten en toch meer lusten dus warmer zitten.
Een kachel geeft ook een andere warmte er gaat niets boven stralingswarmte en een pelletkachel is goed te regelen er is via een thermostaat in te stellen net zoals de centrale verwarming.

De aankoop.
Onze keuze is gevallen op een Nordic Fire Reeva 7 klik op onderstaande link om te zien welke keuze we gemaakt hebben.

>>> Nordic Fire <<<

Zoals je kunt lezen op de website van Nordic Fire is de kachel een A+ dus zuinig in verbruik, hij is erg stil voor een pelletkachel, en je hebt weinig onderhoud.
Allemaal plus punten en daarom is het deze kachel geworden en hij is net op de markt.

Afwachten
Het is en blijft afwachten of deze kachel ons helpt om energie te besparen en of we meer comfort krijgen op dit moment van schijven kan ik daarover nog niets vertellen omdat de kachel in bestelling staat en nog geleverd moet worden.

10-09-2018
De brandstof voor een pelletkachel betstaat uit pellets kleine brokjes dus, deze brokjes zijn van geperst hout en ik denk voor het grootste gedeelte uit afval hout bestaat.
Nu blijkt dat er een hele grote wereld vol is met pellets in alle soorten en kleuren nu ben ik een leek op dat gebied dus iets om uit te zoeken.
Ik ben er al achter dat de meeste pellets wit of licht van kleur zijn, maar er zijn ook donkere en gemengde versies dus aan keus geen gebrek, dan bestaan ze ook nog eens uit diverse houtsoorten.
En ze zijn er ook nog eens in diverse prijsklasse’s dus echt iets om in te duiken en er achter te komen wat het beste en ook nog eens het goedkoopste is.
Nu kan ik pas testen als ik de kachel heb en dat duurt nog even.

12-09-2018
Ik heb een mail gestuurd naar de fabrikant van onze nieuwe pelletkachel over welke pellets we nu moeten gebruiken en welke niet!

Voor de pelletkachel is het heel belangrijk dat u Din plus A1 gekeurde pellets aanschaft – deze dienen heel licht van kleur te zijn( beigeachtig). Gaat de kleur naar bruin toe dan deze laten liggen.
In bruine pellets zit afval hout of hardhout.  beide soorten zijn zeer slecht voor de pelletkachel.

Nou duidelijk toch!, ik heb er ook lichte pellets bijbesteld en ik heb wat proef pellets van andere merken en dan testen we die tussendoor gewoon uit dat hebben ze me ook aangeraden!
Nu zul je je wel afvragen waarom ik zo met die pellets bezig ben, nou ten eerste wil ik wel pellets die geschikt zijn voor de kachel en omdat ik een leek ben en ik al zoveel gelezen heb over verkeerde pellers ben ik er dieper in gaan duiken.
En dan niet te vergeten het prijs en ook kwaliteit verschil, ik heb een pelletkachel gekocht om onder ander gas te besparen en dan kun je wel dure pellets kopen maar dat is dan ook niet logies toch?
Het moet goedkoop en goed zijn punt uit en we testen wat soorten uit en dan zien we het wel, ik zal er vast nog wel het nodige over schrijven!

13-09-2018
Morgen is het 14 dagen geleden dat de pelletkachel besteld is en als het goed is dan nog een week de voorspelling was een levertijd van drie weken.
Niet dat we er haast mee hebben het is toch nog niet koud dus nodig is hij nog niet maar de winter komt dichterbij en dan is het wel handig om het nieuwe stookseizoen meteen met een nieuwe kachel te beginnen.
En ik las en hoorde gisteren dat we nog meer voor energie gaan betalen en dan hoop ik dat dan de kWh en de gasprijs per kuub duurder wordt en niet dat er een standaard bedrag moet betalen ongeacht je gebruik.
Want als ze alle verhogingen in de kub of in de kWh stoppen dan besparen we nog meer en dat zou natuurlijk super zijn maar ik ben bang dat ze dat niet doen de overheid is ook niet dom toch?

19-09-20189
Het is wachten op de pelletkachel de hoop is dat hij nog deze week geleverd word, ik ga me ook verdiepen in de pellets de brandstof voor een pelletkachel daar zijn de meningen nogal over verdeeld.

25-09-2018
Ik heb me inmiddels verdiept in pellets en me al flink ingelezen ik heb er een speciaal pagina van gemaakt ik heb een zak pellets besteld om te proberen en een ruimte gemaakt voor opslag, de schoorsteen is verbouwd en is klaar op het vegen na.
Dus laat de kachel maar komen……..

28-09-2018
4 september word de pelletkachel geleverd zoals het er nu uit ziet en dat is mooi het begint flink kouder te worden en dan is een brandende kachel wel heel lekker!

03-10-2018
Eindelijk is het dan zo ver morgen komt de kachel en dan kan het stookseizoen beginnen en  dan zullen we eens kijken of we gas kunnen besparen, denk nog wel dat er een ventilator in de muur moet komen of iets in die geest maar volgens de kachel expert was het niet nodig we zullen het zien de toekomst zal het leren!
Het doel is de beneden verdieping te verwarmen of dat dus gaat zal de praktijk moeten uitwijzen er zit een ventilator in de kachel die dus de warme lucht verspreid en dan krijg je wel circulatie maar goed we zullen het zien!
Het is wel zo dat volgens de kenners je geld bespaard met een pellet kachel zo’n 40 % zou haalbaar moeten zijn, ik zeg maar zo dat je stookgedrag het allerbelangrijkst is daar begint het.
Ik denk dat de luchtcirculatie niet voldoende is om twee ruimtes goed te verwarmen en dat er zeker nog een extra ventilator nodig zal zijn maar goed binnenkort weten we meer!
Er is altijd een oplossing te bedenken ook hier…

04-10-2018
De pellet kachel is geplaatst en aangesloten, maar bij het opstarten komt er een foutmelding code 17 met een piep signaal en dat was het dan.
De monteur heeft de helpdesk gebeld bij de leverancier maar die weten ook geen oplossing morgen is vrijdag hopelijk komt er nog iemand met een oplossing.

Hopelijk

06-10-2018
Het ziet er naar uit dat het volgende week verder gaat met het zoeken naar een oplossing omdat de kachel net op de markt is duurt het natuurlijk wat langer het is niet anders natuurlijk is het balen krijg je een nieuwe pellet kachel en dan doet hij niet helaas het is niet anders het is nog lekker warm en mooi weer dus bevriezen doen we niet haha
Volgende week komt de oplossing en anders moeten ze de kachel maar omruilen voor een ander.

07-10-2018
Gisteren gebeld door Du Soleil ze hadden contact gehad met Nordic Fire en eind deze week word de kachel omgeruild nadat hij eerst word getest door Du Soleil.
We wachten af en horen wel wanneer hij omgeruild word de winter is nog niet begonnen dus ze hebben nog tijd.

11-10-2018
Morgen word de Pellet Kachel omgeruild voor een ander ik ben benieuwd ze gingen de andere kachel eerst testen en dan plaatsen.
En ik ben bezig met een lucht circulatie systeem omdat we hier twee ruimtes hebben is het zo dat in ruimte twee het minder snel warm word omdat we stilstaande lucht hebben en dat moeten we natuurlijk niet hebben.
Het is namelijk de bedoeling dat er twee ruimtes worden verwarmd door middel van een pellet kachel en als er geen lucht circulatie is dan gaat dat niet lukken of minder snel.
Dus heb ik een systeem bedacht die dat moet oplossen of voorkomen en dit systeem moet onzichtbaar en onhoorbaar zijn het moet dus werken zonder dat je er last van hebt.
Nu is het wel zo dat ik het dan wel bedacht heb en dat het systeem vandaag word afgemaakt dat ik natuurlijk niet zeker weet of het in de praktijk ook werkt.
Ik hoop het natuurlijk wel ik heb er lang over nagedacht maar dat wil niet zeggen dat het ook werkt zoals ik het heb bedacht maar daar komen we in de praktijk snel achter.
Het systeem moet ook nog goed te regelen zijn maar dat komt later eerst maar eens kijken of het werkt.
Ik zit op diverse forums van pellet kachels en houtkachels en er word wat afgestookt in Nederland en België toch komen er straks strengere regels neem dat maar van mij aan!
De regering moet aan bepaalde klimaat doelstellingen voldoen en dat betekent dat Nederland sneller van het gas moet dat de prijzen nog sneller zullen stijgen, en dat houtkachels en open haarden worden aangepakt!
Ik denk dat roetfilters verplicht gaan worden en dat houtkachels aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen!
Gelukkig mogen pellet kachels wel je krijgt er zelfs subsidie op!

12-10-2018
En in plaats van vandaag hebben ze gisteren de pellet kachel omgeruild en hij werk! behalve de wifi die doet het dus niet en als de stekker van het wifi kastje erin gaat dan doet de kachel het niet meer en dat gaan ze hopelijk vandaag aanpakken!
Ik ben een gadget freak en de wifi zit erop en moet gewoon werken met de wifi kun je de kachel op afstand besturen en als het goed is kun je vanuit de hele wereld de kachel regelen!
Op het internet na deed de kachel het voor de rest prima en werd zelfs warmer dan ik zelf had gedacht hij brand echt super, natuurlijk stond hij dus even veel te hoog om te testen maar het werd echt in korte tijd super warm.
Vandaag ga ik met de lucht flow systeem beginnen het materiaal ligt klaar de ventilator die de lucht moet verplaatsen is binnen en nu nog alles in elkaar bouwen en proef draaien.
Het moet een stil systeem worden dat onzichtbaar en onhoorbaar zijn werk doet het moet goed regelbaar zijn en vandaag beginnen we er aan.

13-10-2018
Gisteren hebben ze de kachel ingeregeld en wifi aangesloten ik moet het de komende dagen even instellen en testen, twee dagen geleden hebben ze de kachel aangehad en toen dacht ik bij mezelf ojeee wat word het warm met die kachel misschien iets te warm, oke het is voor het gevoel nog zomer als je buiten bent en de temperatuur voelt.
Maar gisteren bij het testen hadden ze een ander instelling de kachel brandde heel rustig en werd niet zo loei heet, nu blijkt dat je dat net zoals de temperatuur helemaal kunt instellen.
En dat gaat gewoon met de afstandbediening je kunt de kachel rustig laten branden en op turbo en tussen die twee standen zitten er nog een paar maar wat een verschil.
Dus stel je doet de pellet kachel aan het het is erg koud in de kamer omdat het stevig heeft gevroren dan zet je hem gewoon op turbo en je brand binnen no time de kamer uit haha
Ik ben wel blij dat er op de kachel zoveel mogelijkheden zitten van rustig branden tot turbo, je kunt de lucht invoer zelf regelen en meer.
Nu nog het hele wifi gebeuren en de winter kan beginnen.
En volgende week ga ik er mee verder ik moet tussendoor ook gewoon werken dus ik heb ook niet alles tijd van de wereld om het lucht circulatie systeem te bouwen.

16-10-2018
Het is veel te warm voor de tijd van het jaar het is zo dat je nu beter in een korte broek kunt lopen dan een kachel uit kunt testen dus het testen van de kachel moet nog wachten.

18-10-2018
Het air flow systeem is zo goed als klaar nog een inbouw regelaar inbouwen en aansluiten en dan is het klaar en kan het testen beginnen en ik hoop echt dat het gaat werken!
En ik hoop dat het een stil systeem is en dat de circulatie optimaal is zonder dat het tocht en beide ruimtes lekker warm worden zonder veel verschil.
En het word kouder dus kunnen we ook beginnen met het testen van de pelletkachel en kijken of we de wifi werkend krijgen.

19-10-2018
De Wifi is en blijft een probleem bij onze pellet kachel en deze staat dan nu ook uit, ik hoorde gisteren van de monteur dat wij ongeveer nummer vijf zijn in Nederland die deze kachel heeft nu zullen dat er vast wel een paar meer zijn maar het geeft wel aan dat deze kachel net op de markt is.
En dan zijn er altijd kinderziektes maar er werd mij verzekerd dat dat word opgelost en dat is ook een vereiste vind ik zelf ik koop namelijk niet voor niets een kachel met wifi en dat moet dan ook werken punt uit!
Gisteren is de pellet kachel dan eindelijk in gebruik genomen op de wifi na dan en vannacht heb ik de thermostaat op 19 graden gezet met de deur naar de keuken open nu weet ik niet of het overal 19 graden is ik denk van niet maar het was wel lekker warm!
Als het straks kouder word dan schroef ik de temperatuur op en dan zullen we het zien of dat wat ik bedacht heb ook echt werkt van welke kant ik het ook ga bekijken het gaat ons geld besparen op het gas!
En hopelijk meer comfort geven er is echter nog wel een dingetje de kachel is nieuw dus moet ingebrand worden en dat ruik je en gisteren zag je ook rook hangen dat zal gelukkig over een paar dagen over zijn.
Het lucht circulatie systeem werkt maar is nog niet te regelen de schakelaar die binnen is gekomen heeft geen duidelijke gebruik of aansluit schema die een normale sterveling gebruikt grappig was wel dat de schakelaar uit Hengelo komt van Kraus en Naimer en daar heeft mijn vader altijd gewerkt.
Ik heb contact gehad met de firma van de schakelaar en ze zouden een nieuwe en duidelijk leesbare aansluit schema sturen in PDF formaat.

21-10-2018
De schakelaar voor de lucht circulatie gaat retour ze hebben geen schema gestuurd waar ik wat aan had dus gaat hij retour, de lucht circulatie gaat nu gewoon aan en uit met behulp van een tp-link schakelaar die ik voor geprogrammeerd heb.
De pellet kachel doet het buiten de wifi om super ik heb de vlam op de laagste stand staan en de fan die in de kachel zit staat ook op de laagste stand.
Dat je de ventilator en de vlammen kunt regelen is natuurlijk super dat geeft meteen een flink aantal mogelijkheden, wil je warmte maar het is nog niet super koud dan zet je de kachel op de laagste standen en word het steen koud dan kun je de boel lekker opvoeren en de turbo erop zetten.
Toen de kachel voor het eerst aan gin stond hij volgens mij ook op de hoogste stand buiten was het nog ruim 20 graden en binnen was het ook aangenaam warm maar toen de kachel ook nog aanging in een hoge stand pffff het was niet warm maar super heet.
En daar is een kachel ook voor om de boel te verwarmen en dat kan hij zeker en met behulp van de lucht circulatie word de warmte ook beter verspreid!
Maar goed de winter moet nog komen en dan zien we wel hoe het systeem gaat werken!
Allen de wifi moet nog geregeld worden en dan is het allemaal oké maar goed zoals ik al schreef wij zijn  ongeveer de vijfde in Nederland volgens Du Soleil die deze kachel heeft nu zullen er dat vast meer zijn maar het geeft wel aan dat er natuurlijk nog kinderziektes zijn en die worden allemaal opgelost is me beloofd!
Voor de rest ben ik super tevreden over de kachel de regelmogelijkheden zijn plenty en hij brand super mooie vlam en goede warmte.
Ik wil alleen nog een waterbak of iets in die geest om het vocht percentage te verhogen.

24-10-2018
Ik heb een waterbak boven op de kachel gezet om de lucht vochtiger te maken en het werkt prima in het water heb ik vanille, kaneel, kardemom en anijs gelegd dit zorgt er voor dat je niet alleen maar een vochtige lucht krijgt maar ook een heerlijke geur.
Je kunt er natuurlijk ook andere specerijen of kruiden in doen het is maar wat je lekker vind of etherische oliën ook heerlijk.
In het lucht circulatie systeem heb ik ook een geur systeem gemaakt als de lucht dan circuleert dan ruikt het heerlijk.
De kachel brand prima en doet wat hij moet doen vandaag ga ik hem voor de eerste keer even schoonmaken bij deze kachel hoeft dat maar een keer in de maand ongeveer even met de as zuiger er door en klaar is Clara.
Alleen het wifi gebeuren werk niet dus dat moet nog in orde komen en ik ga er ook van uit dat dat gaat gebeuren of ik het wel of niet gebruik et moet gewoon werken punt uit.

01-11-2018
Gisteren is de schoorsteen geveegd en ze hadden meteen de oplossing voor de wifi tenminste ze hoopten dat het de oplossing was, ze hadden namelijk nog een zelfde pellet kachel geplaatst en daar werkte de wifi wel.
Ze hadden het stekkertje in een andere poort gedrukt die poort was normaal voor de afstand bediening.
Toen ze de stekker in de andere poort gedrukt hadden deed de Bluetooth het meteen maar de wifi niet, ik heb de hele boel gereset en opnieuw de gegevens van de pellet kachel ingevoerd en tataa de wifi deed het en doet het nog steeds.
Ik zeg probleem opgelost!
Ik kan nu de pellet kachel via wifi overal waar internet is regelen en dat is wel handig!
Voor de rest brand de kachel goed je krijgt het er zeker warm mee en het werkt echt als een soort cv ketel hij springt aan als het nodig is en gaat weer uit als de temperatuur te laag is je hoeft alleen maar te zorgen dat er pellets in het reservoir zitten.

09-11-2018
De pellet kachel doet wat hij moet doen alles werkt en je kunt de ruimte goed verwarmen en zelfs de woonkamer word goed warm en met het luchtcirculatie systeem werkt dat prima!
Vandaag even de lade leeg maken en de stookruimte leegzuigen de boel bijvullen en de ruit even schoonmaken en dan kan hij er de eerste weken er weer tegen op het bijvullen na dan!
Ik heb nog niet veel zicht op het verbruik van de pellets het ligt er aan hoe warm je het stookt en dat is natuurlijk logies!

10-01-2019
De pellet kachel doet nog steeds wat hij moet doen, als we het lekker warm willen stoken in beide ruimtes dan stook je er zo een volle zak pellets doorheen per dag.
Nu doen we met een zak pellets twee dagen gemiddeld, toch moet je het verbruik per jaar bekijken om te berekenen of het een win win situatie is.
En ik moet ook meteen vermelden dat we met de verwarming de thermostaat elke avond een flink stuk lager draaide, oke dat ging automatisch. Maar nu staat de pelletkachel qua temperatuur een stuk hoger dan met de CV.
Word vervolgd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *