Onze pellet kachel(s)

30-01-2022
De nieuwe kachelpijp voor de bestelde Adura H1 zit erin, nu is daar nog de houtkachel op aangesloten maar deze krijgt een andere plek!
Ik heb de set met gereedschap voor de kachel al binnen en ik heb een speciale tang en een externe thermostaat besteld, ik las dat de thermostaat onder in de kachel zit en dat de kachel het beter doet met een externe thermostaat!
Het voordeel dat je reviews leest, ik ben nu lid van een Noorse Aduro Facebook groep, met Google translate is dat tegenwoordig gewoon mogelijk, je vertaald de boel en klaar is Klara!
De kachel is in bestelling maar de levering kan nog wel even duren, misschien nog wel een paar maand, dus afwachten voordat ik daar verder over kan schrijven.
Onze Ravelli pellet kachel doet het na mijn reparatie nog steeds prima, geen problemen weer gehad en ik hoop dat dat ook zo blijft!
Voor de rest bevalt het ons prima stoken met pellets het is een gezellige warmte en wat wil een mens nog meer, de gas prijzen schieten de lucht in maar de pellets heb ik in huis dus deze kunnen niet omhoog vliegen!
Ik denk wel dat ik ze volgend jaar in Duitsland ga kopen, denk dat ze daar goed koper zijn dan in Nederland, maar goed we hebben nu nog voldoende!

IKKE

14-12-2021
We zijn een week later, over twee dagen word de kachelpijp opgemeten als het goed is, tegenwoordig is iedereen zo druk dat ze geen tijd meet voor je hebben, dus wachten we maar af, de afspraak staat dus……
Wat de kachel betreft moet ik schrijven dat er nog steeds niets besteld is, ook hier hebben leveranciers volgens mij geen haast om wat te verkopen, ik wacht nog op een offerte die ik denk ik vandaag krijg, en dan kunnen we knopen doorhakken!

Dus dit word vervolgd totdat de kachel eindelijk brand.

IKKE

07-12-2021
We zijn bezig om een nieuw rookkanaal te maken, van de woonkamer naar het dak, dit word een dubbelwandige RVS 150 mm rookkanaal.
Nu denk je misschien dat dit een simpel is? Ja en nee………ja het idee is simpel, je zaagt een gat in het plafond en in de vloer boven, en dat doe je boven ook, gat in het plafond en op zolder, gat in dak pijp erop en stoken maar!
Ja in grote lijnen klopt dat wel, wij hebben houten vloeren en dat scheelt in deze klus al weer, velen hebben beton vloeren!
In ons geval zit alles tot nu toe mee, hoewel……..
Tegenwoordig moet er om en dubbelwandig RVS rookkanaal een betimmering komen van vuurvaste platen, in dit geval platen van Promatec, deze kunnen namelijk niet branden.
Deze platen komen op metalen frame’s en moeten bij een eventuele schoorsteenbrand de vlammen vertragen/verstikken, door de Promatec platen zullen de vlammen niet naar buiten slaan of het vuur verspreiden naar andere delen van het huis, tenminste dat is het doel!
Dus kort samen gevat, om een De RVS pijpen komt nog een extra brandwerend materiaal, dit materiaal komt op metalen frame’s die ook niet kunnen branden!
Bij mij weten kunnen RVS pijpen een schoorsteenbrand hebben, de pijpen kunnen een temperatuur van 1000 graden aan, en zouden dus bestand moeten zijn tegen brand!
Maar de overheid wil tegenwoordig dat er een brandwerende bekisting om deze pijpen komt!
Het is extra werk maar ik zelf vind het niet erg, beter dat alles goed gebeurt en dat we dus veilig kunnen stoken en dus de kans op een schoorsteen zover mogelijk kunnen voorkomen!
Maar goed, de ombouw voor het nieuwe rookkanaal zit er al voor het grootste gedeelte in, ik kan pas verder gaan als de RVS pijp erin zit.
Alles is omringt door brandwerende materialen, speciale brandwerende pur, speciale brandwerende kit, metalen frame, Promatec plaat, en zwakke plakken heb ik voorzien van extra plaat, kit of pur.
Ik heb namelijk alle tijd, omdat de pijpen pas over ruim een week pas worden ingemeten en dan besteld worden.
Ook de kachel moet nog besteld worden, ik wacht nog op een offerte en dan kan deze besteld worden!

En wat gaat het voor een kachel worden??? dus gaan we even terug in de tijd…………………..

We hebben nu op de plek waar een nieuwe moet komen een houtkachel staan, en deze zit op een oud rookkanaal deze is zo oud als het huis zelf!
En dat is heel oud, het geeft me niet altijd een veilig idee zo’n oud rookkanaal maar goed, ook een van de redenen dat er een nieuw rookkanaal komt.
Maar het idee of de reden voor een nieuw rookkanaal begon eigenlijk in combinatie met de hoge prijzen voor gas, en de kachel die ik voorbij zag komen op internet.
Ik zag namelijk qua vorm dezelfde kachel voorbij komen als de kachel die we nu hebben, maar dan in Hybride vorm.
Ehm Hybride kachel?? Ja idd ik wist tot een a twee maand geleden ook niet dat het bestond, maar nu dus wel.
Na het kijken van diverse artikelen en filmpjes op internet was ik al snel om, maar goed ik woon niet alleen in dit huis.
Mijn oude pellet kachel heeft storing en daar kwam een monteur voor, en ik vroeg aan hem of hij die kachel kende, jazeker kende hij die kachel.
Maar als ik deze kachel wilde dan moest er een flex pijp door het oude rookkanaal getrokken worden en worden afgestort met een brandwerende korrel en er moest in de muur een 150 mm T-stuk komen.
Hij zou dan eerst het rookanaal moeten bekijken en meten of dat wel zou kunnen, en er moest ook een flink stuk uit de muur worden gebroken, voor dat T-stuk.
De hybride kachel mocht en kon dus niet op het oude rookanaal, tja dacht ik dan niet!
Ik wilde de kachel uit mijn hoofd zetten maar dat wilde niet, het bleef rond hangen in mijn hoofd.
Maar goed eerst nog even terug naar de Hybride kachel wat is het?
In dit geval is de hybride een kachel waar je gewoon hout in kunt stoken, maar ook pellets, het is dus een hout en pellet kachel ineen, en ik dacht huhh kan dat ook al!

Ik zal hier een filmpje plaatsen, dan snap je het beter dan mijn uitleg, klik op de onderstaande naam.

ADURO H1 HYBRIDE

Het is wel een Deens naar Engels vertaald YouTube filmpje, maar wel duidelijk over hoe het werkt.
Een ding was zeker ik vond het een super idee.
Hoe ging het verder, tja het idee van deze kachel liet me niet meer los ik heb geen idee waarom maar het was zo.
En ik werd wakker met de oplossing, een compleet nieuw rookkanaal van de kamer naar het dak, na wat meet en kijk werk, kwam ik tot de ontdekking dat het idd zeer goed mogelijk was en ook nog redelijk snel te realiseren.
Ik wist toen nog niet dat er ook nog een brandveilige bekisting omheen moest, maar oké ik vind het prima, het kan gelukkig en zoals ik het al eerder schreef, veiligheid boven alles.
Ik vind het zelfs een betere oplossing dan een flex trekken door het oude rookkanaal, en ook beter voor deze kachel als we geen nieuwe hadden gekocht of gaan kopen!
De man die de kachelpijpen komt aanleggen komt binnenkort de boel inmeten, en het ligt aan de klus of hij er snel aan kan beginnen of dat het begin januari gaat worden!
Op de kachel zit een levertijd van ca vijf weken en deze wil ik toch wel deze week gaan bestellen!

WORD VERVOLGD


HIERONDER STAAT ALLES OVER ONZE EERSTE PELLETKACHEL, DE NORDIC FIRE REEVA 7

NIEUWE BERICHTEN STAAN ONDERAAN (berichten zijn van onze eerste pellet kachel.

We hebben een pelletkachel gekocht voor meer comfort en om gas te besparen en ik ga er natuurlijk over schrijven!
De grootste reden wat we een pelletkachel besteld hebben is om gas te besparen de komende jaren zullen de gas prijzen en de belastingen daarop flink stijgen.
De regering wil dat in 2040 heel Nederland van het gas is, nu is dat geen reden voor mij om ons gas verbruik te verminderen, mijn reden is puur een geld kwestie.
Ik wil meer comfort en toch goedkoper uit zijn en de vraag is kan dat ook?, of zijn de beloftes die ze maken bij de verkoop van pelletkachels fabels?
Ik ben een leek en ik stap er dus ook zonder enige kennis van zaken in, ik heb dus echt geen idee of het echt goedkoper zal zijn de meningen zijn verdeeld.
Natuurlijk heb ik me ingelezen en de nodige verhalen, reviews en filmpjes gekeken en de meerderheid is goedkoper uit, de verkoper van de pelletkachel beweerd ook dat ik een stuk goedkoper uit ben met een pelletkachel.
Maar tja verkopers beloven je altijd hemel op aarde.
Natuurlijk snap ik dat als je de kachel dag en nacht laat branden om de temperatuur op 23 graden te krijgen dat je dan duurder uit zult zijn, maar ik ga normaal stoken en ook nachts zal de kachel een standje lager gaan.
Ik wil zuiniger uit zijn en warmer zitten maar dat wil nog niet zeggen dat je er dan maar op los kunt stoken pellets kosten ook geld!
Wel is het de bedoeling om de minimum temperatuur hoger in te stellen dan dat ik nu doe met de cv want die gaat in de nacht uit en overdag weer aan en is zo geprogrammeerd dat hij ook van zelf weer uit gaat op bepaalde tijden.

Waarom een pelletkachel??
Nou zoals ik al schreef de prijs van het gas zal flink omhoog gaan en ik wil minder lasten en toch meer lusten dus warmer zitten.
Een kachel geeft ook een andere warmte er gaat niets boven stralingswarmte en een pelletkachel is goed te regelen er is via een thermostaat in te stellen net zoals de centrale verwarming.

De aankoop.
Onze keuze is gevallen op een Nordic Fire Reeva 7 klik op onderstaande link om te zien welke keuze we gemaakt hebben.

>>> Nordic Fire <<<

Zoals je kunt lezen op de website van Nordic Fire is de kachel een A+ dus zuinig in verbruik, hij is erg stil voor een pelletkachel, en je hebt weinig onderhoud.
Allemaal plus punten en daarom is het deze kachel geworden en hij is net op de markt.

Afwachten
Het is en blijft afwachten of deze kachel ons helpt om energie te besparen en of we meer comfort krijgen op dit moment van schijven kan ik daarover nog niets vertellen omdat de kachel in bestelling staat en nog geleverd moet worden.

IKKE

Oudere berichten staan hier onder!

10-09-2018
De brandstof voor een pellet kachel betstaat uit pellets kleine brokjes dus, deze brokjes zijn van geperst hout en ik denk voor het grootste gedeelte uit afval hout bestaat.
Nu blijkt dat er een hele grote wereld vol is met pellets in alle soorten en kleuren nu ben ik een leek op dat gebied dus iets om uit te zoeken.
Ik ben er al achter dat de meeste pellets wit of licht van kleur zijn, maar er zijn ook donkere en gemengde versies dus aan keus geen gebrek, dan bestaan ze ook nog eens uit diverse houtsoorten.
En ze zijn er ook nog eens in diverse prijsklasse’s dus echt iets om in te duiken en er achter te komen wat het beste en ook nog eens het goedkoopste is.
Nu kan ik pas testen als ik de kachel heb en dat duurt nog even.

12-09-2018
Ik heb een mail gestuurd naar de fabrikant van onze nieuwe pelletkachel over welke pellets we nu moeten gebruiken en welke niet!

Voor de pelletkachel is het heel belangrijk dat u Din plus A1 gekeurde pellets aanschaft – deze dienen heel licht van kleur te zijn( beigeachtig). Gaat de kleur naar bruin toe dan deze laten liggen.
In bruine pellets zit afval hout of hardhout.  beide soorten zijn zeer slecht voor de pelletkachel.

Nou duidelijk toch!, ik heb er ook lichte pellets bijbesteld en ik heb wat proef pellets van andere merken en dan testen we die tussendoor gewoon uit dat hebben ze me ook aangeraden!
Nu zul je je wel afvragen waarom ik zo met die pellets bezig ben, nou ten eerste wil ik wel pellets die geschikt zijn voor de kachel en omdat ik een leek ben en ik al zoveel gelezen heb over verkeerde pellers ben ik er dieper in gaan duiken.
En dan niet te vergeten het prijs en ook kwaliteit verschil, ik heb een pelletkachel gekocht om onder ander gas te besparen en dan kun je wel dure pellets kopen maar dat is dan ook niet logies toch?
Het moet goedkoop en goed zijn punt uit en we testen wat soorten uit en dan zien we het wel, ik zal er vast nog wel het nodige over schrijven!

13-09-2018
Morgen is het 14 dagen geleden dat de pelletkachel besteld is en als het goed is dan nog een week de voorspelling was een levertijd van drie weken.
Niet dat we er haast mee hebben het is toch nog niet koud dus nodig is hij nog niet maar de winter komt dichterbij en dan is het wel handig om het nieuwe stookseizoen meteen met een nieuwe kachel te beginnen.
En ik las en hoorde gisteren dat we nog meer voor energie gaan betalen en dan hoop ik dat dan de kWh en de gasprijs per kuub duurder wordt en niet dat er een standaard bedrag moet betalen ongeacht je gebruik.
Want als ze alle verhogingen in de kub of in de kWh stoppen dan besparen we nog meer en dat zou natuurlijk super zijn maar ik ben bang dat ze dat niet doen de overheid is ook niet dom toch?

19-09-20189
Het is wachten op de pelletkachel de hoop is dat hij nog deze week geleverd word, ik ga me ook verdiepen in de pellets de brandstof voor een pelletkachel daar zijn de meningen nogal over verdeeld.

25-09-2018
Ik heb me inmiddels verdiept in pellets en me al flink ingelezen ik heb er een speciaal pagina van gemaakt ik heb een zak pellets besteld om te proberen en een ruimte gemaakt voor opslag, de schoorsteen is verbouwd en is klaar op het vegen na.
Dus laat de kachel maar komen……..

28-09-2018
4 september word de pelletkachel geleverd zoals het er nu uit ziet en dat is mooi het begint flink kouder te worden en dan is een brandende kachel wel heel lekker!

03-10-2018
Eindelijk is het dan zo ver morgen komt de kachel en dan kan het stookseizoen beginnen en  dan zullen we eens kijken of we gas kunnen besparen, denk nog wel dat er een ventilator in de muur moet komen of iets in die geest maar volgens de kachel expert was het niet nodig we zullen het zien de toekomst zal het leren!
Het doel is de beneden verdieping te verwarmen of dat dus gaat zal de praktijk moeten uitwijzen er zit een ventilator in de kachel die dus de warme lucht verspreid en dan krijg je wel circulatie maar goed we zullen het zien!
Het is wel zo dat volgens de kenners je geld bespaard met een pellet kachel zo’n 40 % zou haalbaar moeten zijn, ik zeg maar zo dat je stookgedrag het allerbelangrijkst is daar begint het.
Ik denk dat de luchtcirculatie niet voldoende is om twee ruimtes goed te verwarmen en dat er zeker nog een extra ventilator nodig zal zijn maar goed binnenkort weten we meer!
Er is altijd een oplossing te bedenken ook hier…

04-10-2018
De pellet kachel is geplaatst en aangesloten, maar bij het opstarten komt er een foutmelding code 17 met een piep signaal en dat was het dan.
De monteur heeft de helpdesk gebeld bij de leverancier maar die weten ook geen oplossing morgen is vrijdag hopelijk komt er nog iemand met een oplossing.

Hopelijk

06-10-2018
Het ziet er naar uit dat het volgende week verder gaat met het zoeken naar een oplossing omdat de kachel net op de markt is duurt het natuurlijk wat langer het is niet anders natuurlijk is het balen krijg je een nieuwe pellet kachel en dan doet hij niet helaas het is niet anders het is nog lekker warm en mooi weer dus bevriezen doen we niet haha
Volgende week komt de oplossing en anders moeten ze de kachel maar omruilen voor een ander.

07-10-2018
Gisteren gebeld door Du Soleil ze hadden contact gehad met Nordic Fire en eind deze week word de kachel omgeruild nadat hij eerst word getest door Du Soleil.
We wachten af en horen wel wanneer hij omgeruild word de winter is nog niet begonnen dus ze hebben nog tijd.

11-10-2018
Morgen word de Pellet Kachel omgeruild voor een ander ik ben benieuwd ze gingen de andere kachel eerst testen en dan plaatsen.
En ik ben bezig met een lucht circulatie systeem omdat we hier twee ruimtes hebben is het zo dat in ruimte twee het minder snel warm word omdat we stilstaande lucht hebben en dat moeten we natuurlijk niet hebben.
Het is namelijk de bedoeling dat er twee ruimtes worden verwarmd door middel van een pellet kachel en als er geen lucht circulatie is dan gaat dat niet lukken of minder snel.
Dus heb ik een systeem bedacht die dat moet oplossen of voorkomen en dit systeem moet onzichtbaar en onhoorbaar zijn het moet dus werken zonder dat je er last van hebt.
Nu is het wel zo dat ik het dan wel bedacht heb en dat het systeem vandaag word afgemaakt dat ik natuurlijk niet zeker weet of het in de praktijk ook werkt.
Ik hoop het natuurlijk wel ik heb er lang over nagedacht maar dat wil niet zeggen dat het ook werkt zoals ik het heb bedacht maar daar komen we in de praktijk snel achter.
Het systeem moet ook nog goed te regelen zijn maar dat komt later eerst maar eens kijken of het werkt.
Ik zit op diverse forums van pellet kachels en houtkachels en er word wat afgestookt in Nederland en België toch komen er straks strengere regels neem dat maar van mij aan!
De regering moet aan bepaalde klimaat doelstellingen voldoen en dat betekent dat Nederland sneller van het gas moet dat de prijzen nog sneller zullen stijgen, en dat houtkachels en open haarden worden aangepakt!
Ik denk dat roetfilters verplicht gaan worden en dat houtkachels aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen!
Gelukkig mogen pellet kachels wel je krijgt er zelfs subsidie op!

12-10-2018
En in plaats van vandaag hebben ze gisteren de pellet kachel omgeruild en hij werk! behalve de wifi die doet het dus niet en als de stekker van het wifi kastje erin gaat dan doet de kachel het niet meer en dat gaan ze hopelijk vandaag aanpakken!
Ik ben een gadget freak en de wifi zit erop en moet gewoon werken met de wifi kun je de kachel op afstand besturen en als het goed is kun je vanuit de hele wereld de kachel regelen!
Op het internet na deed de kachel het voor de rest prima en werd zelfs warmer dan ik zelf had gedacht hij brand echt super, natuurlijk stond hij dus even veel te hoog om te testen maar het werd echt in korte tijd super warm.
Vandaag ga ik met de lucht flow systeem beginnen het materiaal ligt klaar de ventilator die de lucht moet verplaatsen is binnen en nu nog alles in elkaar bouwen en proef draaien.
Het moet een stil systeem worden dat onzichtbaar en onhoorbaar zijn werk doet het moet goed regelbaar zijn en vandaag beginnen we er aan.

13-10-2018
Gisteren hebben ze de kachel ingeregeld en wifi aangesloten ik moet het de komende dagen even instellen en testen, twee dagen geleden hebben ze de kachel aangehad en toen dacht ik bij mezelf ojeee wat word het warm met die kachel misschien iets te warm, oke het is voor het gevoel nog zomer als je buiten bent en de temperatuur voelt.
Maar gisteren bij het testen hadden ze een ander instelling de kachel brandde heel rustig en werd niet zo loei heet, nu blijkt dat je dat net zoals de temperatuur helemaal kunt instellen.
En dat gaat gewoon met de afstandbediening je kunt de kachel rustig laten branden en op turbo en tussen die twee standen zitten er nog een paar maar wat een verschil.
Dus stel je doet de pellet kachel aan het het is erg koud in de kamer omdat het stevig heeft gevroren dan zet je hem gewoon op turbo en je brand binnen no time de kamer uit haha
Ik ben wel blij dat er op de kachel zoveel mogelijkheden zitten van rustig branden tot turbo, je kunt de lucht invoer zelf regelen en meer.
Nu nog het hele wifi gebeuren en de winter kan beginnen.
En volgende week ga ik er mee verder ik moet tussendoor ook gewoon werken dus ik heb ook niet alles tijd van de wereld om het lucht circulatie systeem te bouwen.

16-10-2018
Het is veel te warm voor de tijd van het jaar het is zo dat je nu beter in een korte broek kunt lopen dan een kachel uit kunt testen dus het testen van de kachel moet nog wachten.

18-10-2018
Het air flow systeem is zo goed als klaar nog een inbouw regelaar inbouwen en aansluiten en dan is het klaar en kan het testen beginnen en ik hoop echt dat het gaat werken!
En ik hoop dat het een stil systeem is en dat de circulatie optimaal is zonder dat het tocht en beide ruimtes lekker warm worden zonder veel verschil.
En het word kouder dus kunnen we ook beginnen met het testen van de pelletkachel en kijken of we de wifi werkend krijgen.

19-10-2018
De Wifi is en blijft een probleem bij onze pellet kachel en deze staat dan nu ook uit, ik hoorde gisteren van de monteur dat wij ongeveer nummer vijf zijn in Nederland die deze kachel heeft nu zullen dat er vast wel een paar meer zijn maar het geeft wel aan dat deze kachel net op de markt is.
En dan zijn er altijd kinderziektes maar er werd mij verzekerd dat dat word opgelost en dat is ook een vereiste vind ik zelf ik koop namelijk niet voor niets een kachel met wifi en dat moet dan ook werken punt uit!
Gisteren is de pellet kachel dan eindelijk in gebruik genomen op de wifi na dan en vannacht heb ik de thermostaat op 19 graden gezet met de deur naar de keuken open nu weet ik niet of het overal 19 graden is ik denk van niet maar het was wel lekker warm!
Als het straks kouder word dan schroef ik de temperatuur op en dan zullen we het zien of dat wat ik bedacht heb ook echt werkt van welke kant ik het ook ga bekijken het gaat ons geld besparen op het gas!
En hopelijk meer comfort geven er is echter nog wel een dingetje de kachel is nieuw dus moet ingebrand worden en dat ruik je en gisteren zag je ook rook hangen dat zal gelukkig over een paar dagen over zijn.
Het lucht circulatie systeem werkt maar is nog niet te regelen de schakelaar die binnen is gekomen heeft geen duidelijke gebruik of aansluit schema die een normale sterveling gebruikt grappig was wel dat de schakelaar uit Hengelo komt van Kraus en Naimer en daar heeft mijn vader altijd gewerkt.
Ik heb contact gehad met de firma van de schakelaar en ze zouden een nieuwe en duidelijk leesbare aansluit schema sturen in PDF formaat.

21-10-2018
De schakelaar voor de lucht circulatie gaat retour ze hebben geen schema gestuurd waar ik wat aan had dus gaat hij retour, de lucht circulatie gaat nu gewoon aan en uit met behulp van een tp-link schakelaar die ik voor geprogrammeerd heb.
De pellet kachel doet het buiten de wifi om super ik heb de vlam op de laagste stand staan en de fan die in de kachel zit staat ook op de laagste stand.
Dat je de ventilator en de vlammen kunt regelen is natuurlijk super dat geeft meteen een flink aantal mogelijkheden, wil je warmte maar het is nog niet super koud dan zet je de kachel op de laagste standen en word het steen koud dan kun je de boel lekker opvoeren en de turbo erop zetten.
Toen de kachel voor het eerst aan gin stond hij volgens mij ook op de hoogste stand buiten was het nog ruim 20 graden en binnen was het ook aangenaam warm maar toen de kachel ook nog aanging in een hoge stand pffff het was niet warm maar super heet.
En daar is een kachel ook voor om de boel te verwarmen en dat kan hij zeker en met behulp van de lucht circulatie word de warmte ook beter verspreid!
Maar goed de winter moet nog komen en dan zien we wel hoe het systeem gaat werken!
Allen de wifi moet nog geregeld worden en dan is het allemaal oké maar goed zoals ik al schreef wij zijn  ongeveer de vijfde in Nederland volgens Du Soleil die deze kachel heeft nu zullen er dat vast meer zijn maar het geeft wel aan dat er natuurlijk nog kinderziektes zijn en die worden allemaal opgelost is me beloofd!
Voor de rest ben ik super tevreden over de kachel de regelmogelijkheden zijn plenty en hij brand super mooie vlam en goede warmte.
Ik wil alleen nog een waterbak of iets in die geest om het vocht percentage te verhogen.

24-10-2018
Ik heb een waterbak boven op de kachel gezet om de lucht vochtiger te maken en het werkt prima in het water heb ik vanille, kaneel, kardemom en anijs gelegd dit zorgt er voor dat je niet alleen maar een vochtige lucht krijgt maar ook een heerlijke geur.
Je kunt er natuurlijk ook andere specerijen of kruiden in doen het is maar wat je lekker vind of etherische oliën ook heerlijk.
In het lucht circulatie systeem heb ik ook een geur systeem gemaakt als de lucht dan circuleert dan ruikt het heerlijk.
De kachel brand prima en doet wat hij moet doen vandaag ga ik hem voor de eerste keer even schoonmaken bij deze kachel hoeft dat maar een keer in de maand ongeveer even met de as zuiger er door en klaar is Clara.
Alleen het wifi gebeuren werk niet dus dat moet nog in orde komen en ik ga er ook van uit dat dat gaat gebeuren of ik het wel of niet gebruik et moet gewoon werken punt uit.

01-11-2018
Gisteren is de schoorsteen geveegd en ze hadden meteen de oplossing voor de wifi tenminste ze hoopten dat het de oplossing was, ze hadden namelijk nog een zelfde pellet kachel geplaatst en daar werkte de wifi wel.
Ze hadden het stekkertje in een andere poort gedrukt die poort was normaal voor de afstand bediening.
Toen ze de stekker in de andere poort gedrukt hadden deed de Bluetooth het meteen maar de wifi niet, ik heb de hele boel gereset en opnieuw de gegevens van de pellet kachel ingevoerd en tataa de wifi deed het en doet het nog steeds.
Ik zeg probleem opgelost!
Ik kan nu de pellet kachel via wifi overal waar internet is regelen en dat is wel handig!
Voor de rest brand de kachel goed je krijgt het er zeker warm mee en het werkt echt als een soort cv ketel hij springt aan als het nodig is en gaat weer uit als de temperatuur te laag is je hoeft alleen maar te zorgen dat er pellets in het reservoir zitten.

09-11-2018
De pellet kachel doet wat hij moet doen alles werkt en je kunt de ruimte goed verwarmen en zelfs de woonkamer word goed warm en met het luchtcirculatie systeem werkt dat prima!
Vandaag even de lade leeg maken en de stookruimte leegzuigen de boel bijvullen en de ruit even schoonmaken en dan kan hij er de eerste weken er weer tegen op het bijvullen na dan!
Ik heb nog niet veel zicht op het verbruik van de pellets het ligt er aan hoe warm je het stookt en dat is natuurlijk logies!

10-01-2019
De pellet kachel doet nog steeds wat hij moet doen, als we het lekker warm willen stoken in beide ruimtes dan stook je er zo een volle zak pellets doorheen per dag.
Nu doen we met een zak pellets twee dagen gemiddeld, toch moet je het verbruik per jaar bekijken om te berekenen of het een win win situatie is.
En ik moet ook meteen vermelden dat we met de verwarming de thermostaat elke avond een flink stuk lager draaide, oke dat ging automatisch. Maar nu staat de pellet kachel qua temperatuur een stuk hoger dan met de CV.

Word vervolgd!

28-10-2021
Dit is het derde jaar dat we een pellet kachel hebben dus tijd voor een update!
Helaas moet ik beginnen met het schrijven, dat onze pellet kachel stuk is, volgens de monteur die twee dagen geleden is geweest is het de printplaat, hij gaat er achteraan en dus hopen dat hij snel word gemaakt!
Maar tot aan de storing kan ik niet anders schrijven dan dat de kachel doet wat hij doet en nooit problemen heeft, op de storing van nu na dan.
Ik heb al wel een paar keer gehad dat de pellets vast zaten en dus de kachel in storing gaat, dit komt vaak, meestal dus omdat de pellets die kapot zijn een soort zaagsel of mot onderin de voorraad ruimte veroorzaken, en soms gaat dat vast zitten!
Je zou dat kunnen voorkomen door zo nu en dan het mot onderin eruit te zuigen met een stofzuiger, ik doe dat eigenlijk nooit en misschien heb ik daarom twee of drie keer dit probleem gehad in drie jaar.
Ook de juiste pellet keuze is belangrijk, je hebt soorten die het ruitje pikzwart maken en je hebt pellets die dat niet doen!
Nu heb ik pellets van Nordic Fire en die bevallen me op dit moment zeer goed, hoewel het een natuur product is en dus elk jaar anders kan zijn, ik denk dat het komt door het soort hout en door het vocht percentage in de pellets.
Maar goed deze pellets bevallen me nu het best en daarom heb ik ze ook, ik krijg toevallig vandaag 66 zak van 15 kilo binnen, e nu maar hopen dat de kachel snel weer gemaakt is!
Voor de rest vind ik het altijd weer verbazend wekkend om te zien hoeveel as je maar hebt van al dat gestook, dat is bijna niets, en dat betekend dat de pellets dus goed verbranden en dus optimaal worden gebruikt, het zou zonde zijn als dat niet zo was!
Dan is het super handig dat je de kachel op de graat nauwkeurig kunt instellen, dus net als een normale verwarming, ik stel als het kouder is de verwarming in op 21 graden en laat hem daar op staan, dat betekend dat het de hele winter  hier 21 graden is!
Dit jaar stijgen of beter gezegd rijzen de gasprijzen de pan uit en ben ik des te blijer met onze pellet en houtkachel, daardoor kan ik de gaskosten mooi drukken zonder in de kou te komen zitten!
Dus hopen op snelle reparatie van de pellet kachel, ze hebben het mega druk en chip tekort dus afwachten!
Dus alles bij elkaar opgeteld zijn wij super tevreden met onze pellet kachel als hij werkt haha

18-11-2021
De oorzaak is eigenlijk nog niet gevonden maar het kan zijn dat het aan de slechte onderhoud ligt, de afgelopen jaren is er wel onderhoud geweest maar niet goed dus, ik had twee dagen geleden de monteur die voor de tweede keer kwam kijken.
Dus nu krijgt de kachel een grote onderhoud beurt in de hoop dat het daar mee opgelost is, ze hebben namelijk een heel belangrijk deel vergeten, dat zit boven de verbranding kamer en daar hoopt zich in de loop der tijd verbranding ‘s rommel op en daar zit ook een belangrijke voeler, deze voeler zou dus zomaar eens midden in die rommel kunnen zitten.
Volgens de monteur is dat een belangrijke voeler, die dus misschien niet meer goed werkt omdat deze dus tussen de as zit, of het zo is zal moeten blijken en hopelijk is dan het probleem opgelost.

En dan even een nieuwe verhaal, we zijn van plan om er een pellet kachel bij te kopen een hybride hout/pellet kachel dus, ik zal even kijken of ik dat filmpje hier kan posten zodat je zelf kunt zien wat het is, dat bespaard mij een hoop schrijfwerk!
Deze kachel is ook een van de redenen voor een nieuw rookkanaal die we gaan aanleggen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.