Onze Bierproeverij

Onze Bierproeverij

In de bierproeverij gaan we bierproeven, op de vorige pagina vind u een link naar het bierproef regelement.

10-02-2014
Vandaag ons eerste gebrouwen biertje geproeft, het bier moet nog minimaal 9 weken voordat het klaar is, maar we hebben het advies om regelmatig te proeven gekregen van een iemand die al lang bierbrouwd.
Omdat je door te proeven meer kijk krijgt op het brouwproces, je leert er meer van, Nick en ik hebben dus een kleine bierproeverij gehouden.
Natuurlijk hebben we het volgens het boekje gedaan, we hebben een bierproefformulier ingevuld, hoe het schuim is, de helderheid, de kleur, het aroma, het koolzuurgehalte, het alcoholgehalte, de bitterheid en dat vul je dan allemaal in, en over een paar weken gaan we dat natuurlijk herhalen.
Maar het was erg leuk om te doen, het gekke is dat als je zo proeft dat je er veel meer uit kunt halen, de smaak die we bij ons geproefte bier vonden overheersen was toch wel de smaak van laurier drop.
En als je dit vaker doet leer je er meer smaken kennen en dat is goed, het is dus niet alleen zuipen, het is gewoon meer genieten.
Het is vaak moeilijk om geuren en smaken te linken aan de geuren en smaken die je kent, als voorbeeld…..je proeft iets, je kent die smaak er is herkenning maar wat het is weet je niet.
Gisteren vroegen we ons eigenlijk af hoe hop smaakt, we weten dat het in het bier zit maar ik heb nog nooit hop gegeten, nu heb ik wel eens hop in de tuin gehad, maar dat was het dan ook wel.
Dus mijn voorsteel was dan ook meteen, om als we naar de bierwinkel gaan, dat we dan een beetje hop meenemen om het te ruiken en te proeven.
 Maar we vonden het bier niet tegenvallen, het kan alleen maar beter worden, dus we zijn wel benieuwd hoe het bier zal smaken bij de volgende proeverij.
Het duivelsbier zit in de fles, natuurlijk hebben we ook dat geproeft oordat hij in de fles ging, het was al redelijk te drinken, die zal zeker lekker gaan worden.
12-02-2014
Vandaag ons tweede biertje geproeft, het staat nog steeds op een warme plek om de gisting op fles te starten, dat moet altijd gebeuren na het bottelen.
Dat duurt ongeveer twee weken daarna gaat het bier in lagering, vandaag hebben we dus geproeft.
Het bier dat we geproeft hebben is Diabolo het Duivelsbier met 8% alcohol, Nick en ik hebben dan een formulier voor ons liggen met diverse vragen, en die vullen we dan in.
In dit geval hadden we koolzuur, dat merk je meteen als je de fles openmaakt, een prachtig gesis klinkt er dan, yess we hebben koolzuur.
Onze tweede vraag was of het bier niet troebel was, na het inschenken kregen we een mooie schuimkraag, en het was een mooi blond bier die zeker niet troebel was, super dus.
We roken banaan, en natuurlijk weer geuren die we niet herkennen, geuren herkennen in bier en ze te linken aan iets is moelijk, maar goed dat zal alleen maar beter worden.
Mooi biertje met een flink bittertje, die zal over acht weken super smaken.
Over vier weken proeven we weer dat is bier op de helft van het lager tijd.

19-04-2014
We zijn nu echt begonnen met bierproeven, ik heb vier soorten bier gekocht en van elk twee flesjes, zo nu en dan gaan we aan tafel zitten en gaan we proeven, ik heb een bierproef formulier gemaakt en dat vullen we dan in.
Het bierproef formulier is inmiddels al versie drie, we hadden een eenvoudig formulier die zo ingevuld was, nu hebben we een formulier die groter is, een A4 papier helemaal vol, er zitten een punten systeem in zodat we toch een soort eindcijfer krijgen.
Er zijn enkele vragen waarin je echt de geur en smaak moet omschrijven en ook daar een cijfer voor geven, dan zijn er nog een hele lijst met vragen.
Zoals bijvoorbeeld ; is het bier dropachtig, ja of nee, is het bier moutachtig of heeft het een broodsmaak, proef je banaan, en nog veel meer van dat soort vragen, op de vraag proef je banaan zul je dan toch met enige aandacht je bier moeten proeven, en dat is nu juist de bedoeling.
Ik heb nu in het totaal 44 vragen, de lijst zullen we ook testen bij onze volgende proeverij.
Ons volgende eigengemaakte biertje die we gaan proeven is de Ambiorix, dan heb ik nog een Bockbier staan van Amstel en een Westmalle trappist Dubbel.

21-02-2014
Vandaag de Ambiorix geproeft, voor een biertje van een week oud is het goed, maar dit biertje heeft zeker nog een flinke lagertijd nodig om een heerlijk biertje te worden, volgende week gaat het biertje de kelder in.

04-03-2014
Vandaag de tussentijdse proeverij van twee bieren de Diabolo en de Oud Vlaams Bruin.
Beide bieren zijn er met sprongen op vooruit gegaan, en dat is super, we zijn dan ook erg benieuwd hoe het bier over een maand zal smaken.
De Diabolo kreeg een 6,1 en het Vlaams Bruin een 4,7 punten, dat gaat dus de goede kant op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.