Ons Verbruik

Als je zonnepanelen wil aanschaffen dan kom je er niet onder heen je moet je verdiepen in je energie verbruik de energie kosten en noem maar op!
Nu vulde ik elke maand al de meterstanden in via de app van Nuon, maar nu moest ik toch dieper in ons verbruik duiken, je moet berekenen of je investering rendabel is!
Tja, en als ik ergens in duik dan doe ik het ook meteen goed! je ziet het ook meteen ook op mijn website een heel nieuw item over energie!
In 2016 hebben we in totaal 4365 Kwh aan stroom verbruikt en 896 M3 gas, dit jaar lijkt het verbruik te zijn toegenomen maar we moeten nog twee maand dus nog even afwachten!
Als het verbruik hoger is dan 2016 dan is dat wel te verklaren, ten eerste heb ik minder hout gestookt en wat Electra betreft is er ook wel een verklaring voor, ik heb sinds vorig jaar schrikdraad om de gehele tuin, dit om de katten in de tuin te houden!
Ik heb nu wifi tot achter in de tuin,  er staat een extra router aan, de koelkast buiten heeft de gehele zomer aangestaan enz
Dus is er overal wel en verklaring voor te vinden!, maar goed het is de bedoeling dat ons verbruik gaat zakken en niet gaat stijgen lijkt me!
Nu heb ik uitgerekend hoeveel panelen ik zou moeten hebben en dan kom ik toch aan meer panelen dan ik gedacht had!
Er komt een systeem op het dak te liggen die is berekent op 20 panelen, maar ik begin met 9 panelen, nu brengen 9 panelen ongeveer 2448 kWh op, maar dan ga ik uit dat 1WP (Wattpiek) 0,85 kWh opbrengt!
Nu is 0,85 kWh het landelijke gemiddelde en die hanteer ik dan ook voorlopig maar!
Later komen er nog 6 panelen bij en dan is de opbrengst ongeveer 4080 kWh ik zou als ik 5000 kWh wil produceren minimaal 19 panelen moeten hebben en dan is de opbrengst 5168 kWh.
Maar goed ik begin met 9 panelen en dan ga ik eerst kijken wat ze opbrengen en later komen er zowiezo 6 panelen bij en dan zien we het wel weer!
Het is geen kunst om een lading panelen op je dak te laten gooien, maar je moet realistisch zijn en ook kijken wanneer zijn ze terug verdient en begint het gratis energie oogsten!
Stel ik koop 20 panelen om ons jaarverbruik van de Nuon op nul te krijgen, dan betaal je daar een X bedrag voor!
Maar stel je voor dat het 20 jaar zou duren dat je eindelijk de panelen hebt terug verdient!, dat zou betekenen dat je 20 jaar lang niets verdient aan de panelen, de aanschaf van de panelen moet eerst worden weggestreept voor je pas winst kunt maken!
Dan komt de vraag wil je dat??, tja en dat is voor iedereen weer anders, gelukkig zijn de panelen veel sneller terug verdient, je kunt zelfs de BTW van de aanschaf terug vragen!
Nu kun je redelijk goed berekenen hoe lang het duurt voor je de panelen hebt terug verdient, ik ben bij de aanschaf uitgegaan van het landelijk gemiddelde van wat de panelen opbrengen.
Het kan zo maar zijn en dat verwacht ik ook wel een beetje dat de LG panelen met Solar Edge technologie toch iets meer opbrengen dan het gemiddelde, maar dat zal zich in de praktijk moeten uitwijzen!
Ïk kom daar dan ook later vast nog wel op terug!

Ik heb me helemaal in de lasten en de lusten van ons verbruikt gestort, Wat verbruiken we aan Gas en aan Stroom
De uitdrukking Meten is Weten komt hier zeker aan de orde, ik heb het hele energie systeem en alles wat er bij komt kijken in Excel gezet en dat zijn heel wat tabs geworden, ik kijk terug naar wat ik vorig jaar verbruikt heb!
Ik ga de meterstanden beter bijhouden, ik ga kijken wat het verbruik is  en waar het anders kan!
Hoe kan ik het verbruik omlaag brengen, vooral gas moet ik gaan aanpakken daar betaal ik ongeveer 91 cent per M3, en dat is toch een heel bedrag!

15-06-2018
UPDATE

Op ons dag liggen 9 LG 320 WP zonnepanelen en in augustus komen er 7 panelen bij en dan is het dak op ons huis vol we zouden nog panelen op de schuur kunnen laten leggen maar dat is op dit moment niet nodig als het goed is dekken de 16 panelen het stroomgebruik van ons huis.
Dat wil zeggen dat we op jaar basis net zoveel stroom opwekken dan we verbruiken en dat zou dan super zijn!

Ons stroomverbruik is dan geregeld nu nog het gas het is niet zo dat we heel veel gas verbruiken op jaar basis maar ik vind elke kuub gas die we verbruiken er een teveel, Waarom??
Nou zoals bekent word de gaskraan dicht gedraaid en zal het gas elk jaar een stuk duurder worden dan het al was, dus na het aanpakken van ons stroom verbruik is dan nu het gas aan de beurt.

Wat kan ik doen om ons gasverbruik drastisch te verminderen??

Ehm misschien in de kou gaan zitten, of meer hout te stoken in de allesbrander!
Nu heb ik een berekening laten maken door de Geas wat scheelt het me als ik bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaf, als ik de kosten en wat het opbracht tegenover elkaar zou zetten dan was het bijna niets dus dat werd me dan ook afgeraden/
Ik zou wel meer zonnepanelen op mijn dak kunnen gooien was het advies maar dat had ik zelf ook al bedacht en die zijn besteld, helaas door gebrek aan personeel bij Tenten Solar komen ze pas in augustus op het dak te liggen!
Maar goed wat zou je dan kunnen doen om het gas verbruik te verminderen??
Die vraag heeft me wel aan het denken gezet en ik ben dus gaan nadenken wat de oplossing zou kunnen zijn!
Een van de ideeën was het aanschaffen van een pellets kachel is dat rendabel? ik heb geen idee maar vanmiddag komt er iemand die me dat haarfijn gaat uitleggen en een offerte gaat maken!
Als het me geen winst oplevert dan gaat dat feestje in ieder geval niet door ik wil wel wat investeren maar het moet wel snel geld opbrengen door geld te besparen!
In de badkamer heb ik vloerverwarming en ik zit er over te denken om dat ook in het washok te maken daar moet er toch een nieuwe vloer in dus zou dat mooi kunnen!
Maar goed dit zijn dus de dingen waarover ik nadenk het is de bedoeling dat mijn maandlasten naar beneden gaan, mijn motto is tegenwoordig….

Minder lasten en meer lusten.

07-07-2018
Mijn voorspelling dat de prijzen van gas omhoog gaan komen uit volgend jaar dat is dus na de zomer gaan de prijzen al wat omhoog, Nederland moet van het gas en daarom zal gas veel duurder worden dan het nu is.
Het plan is om een pellets kachel aan te schaffen, de man van Du Solei is geweest en heeft gekeken en gemeten en gaat een offerte maken maar hij heeft het erg druk dus kon het even duren.
Ik heb afgelopen week op de eerste van de maand zoals ik elke maand doe de meterstanden ingevoerd van zowel gas als elektra, een ding is al zeker ik krijg geld terug en dat is mooi.
Ook heb ik de afrekening van het water gekregen we hebben afgelopen jaar 140 m3 water verbruikt nu weet ik niet wat een normaal gezin verbruikt maar dit lijkt me redelijk normaal.
Wat het water betreft ga ik straks veel meer water verbruiken we krijgen namelijk een bad en dat gaat meer water kosten.
Nu heb ik bij de Nuon een check gedaan voor mijn maandlasten, je voert alle meterstanden in en dan berekent de Nuon je maand bedrag en daar werd ik wel vrolijk van, nu is het wel zo dat ik nog een maand moet en dan komt pas de jaar afrekening maar toch!
Dankzij de zonnepanelen gaat mijn maand bedrag zeker omlaag, ik betaal nu 150 euro in de maand voor gas en elektra en ik hoop in de toekomst minder dan 50 euro in de maand te betalen voor gas en elektra samen.
De Pellets kachel moet straks meer comfort geven en er voor zorgen dat de temperatuur hoger is dan afgelopen jaren, het verwarming systeem is hier zo ingesteld dat we per ruimte kunnen verwarmen en ook dat op gezette tijden de verwarming automatische naar beneden gaat.
Meer warmte voor minder centjes en dan de houtkachel erbij dan moet het goed komen, ik wil nog wel en andere houtkachel die zuiniger brand dan die we nu hebben maar goed dat komt vast ook nog wel een keer.
In augustus komen pas de nieuwe zonnepanelen erbij dus dan is de zomer al weer bijna voorbij maar goed het is niet anders.

31-07-2018
Deze maand de maand juli 2018 hebben de panelen iets meer dan 500 kWh opgewekt en dat is iets meer dan 55 kWh per maand per paneel.
Helaas moet ik ook schrijven dat ons stroom verbruik ook flink gestegen is nu kan ik dat voor een deel wel verklaren maar dat is toch eigenlijk niet de bedoeling het moet zakken en niet stijgen.
“Nu heb ik een hele periode de PC dag en nacht aangehad Bitcoins minen en dan vreet de PC veel stroom, en de instelling dat we toch zonnepanelen hebben en dus wel wat royaler kunnen zijn is ook niet goed!
Maar goed we zijn door de panelen wel minder geld kwijt aan de NUON maar ik krijg nog wat terug maar niet zoals ik voorspeld had zo’n 300 euro.
Ondanks de tegenvaller is dit natuurlijk wel een wake up call die me doet beseffen dat ik niet stil kan gaan zitten en er van uit kan gaan dat door de panelen rijk wordt want dat is niet zo.
Mijn doel staat nog steeds en dat is dat ons verbruik voor gas en elektra onder de 50 euro gaan komen.
Er komen de volgende maand panelen bij 7 stuks en dat brengt het totaal op 16 panelen  van 320 WP ik heb net geschreven dat een paneel deze maand ongeveer 55 kWh heeft opgewekt en dat maal 16 zou toch zo’n 880 kWh zijn voor een maand nu moet ik er ook wel bij schrijven dat deze zomer toch wel extreem veel zonuren heeft.
Maar de voorspelling is dat de komende jaren dit veel vaker gaat gebeuren goed voor onze energie rekening helaas niet goed voor de natuur maar dat is een ander verhaal.
Meer panelen brengen meer op maar het verbruik moet ook zakken en dus ben ik op zoek naar energie besparende mogelijkheden die weinig kosten.
Ik ga duiken in de wereld van slimme dingen die het verbruik moeten dalen, slimme schakelaars die ook het energie verbruik meten, schakelaars die je kunt programmeren en in kunt lezen met een iPhone.

Voorbeeld:
Ik heb schrikdraad om de tuin om de katten binnen te houden ik wil niet dat de buurt last heeft van onze katten.
Nu wil ik een schakelaar tussen de de stekker en het stopcontact van het schrikdraad apparaat zetten en die niet meer 24 uur aan laten staan maar soms ook even uit misschien een paar uur per dag uit of zo nu en dan uit en dat scheelt dan ook weer energie.
Nu heb ik contact gehad met Solar Edge Nederland en gevraagd of hun systeem naast het bijhouden van de stroom die we opwekken, ook kan bijhouden wat het verbruik is en wanneer de pieken en dalen zijn, op deze wijze hoop ik dus ook meer zicht te krijgen op het verbruik.
Allemaal kleine dingetjes die hopelijk bijdragen aan een lagere rekening, meten is weten.

07-08-2018
Ik heb een slimme stekker besteld bij Amazon in Duitsland die me hopelijk inzicht geeft in het verbruik en die ook nog een helpt om energie te besparen.
We hebben een warme zomer met veel zonuren en dat is voor de knip natuurlijk prachtig veel zon en dus verdien of bespaar ik geld het is hoe je het bekijkt, helaas word ik er niet rijk van maar elke euro die ik bespaar is natuurlijk mooi meegenomen.
Het is wachten tot ik bericht krijg van Tenten Solar wanneer de panelen worden geplaatst ze komen aan de schuine kant van het dak te hangen en ik hoop dat mijn dak sterk genoeg is maar goed we zullen zien.
Op dit moment wekken de zonnepanelen ongeveer 17,5 kWH op per dag dat is 2 kWh per paneel per dag op lijkt best wel weinig maar straks als alle panelen hangen is dat zo’n 5000 kWh per jaar en dat is dan ongeveer ons verbruik en nu door deze extreem warme zomer zou het zelfs een stuk hoger kunnen zijn.
We wachten af ik bekijk het per jaar, ik hou het verbruik bij per maand en de opbrengst van de panelen per dag en alle gegevens zet ik naast elkaar ik heb er een speciaal programma voor geschreven in Excel die me excact kan vertellen per dag hoe ons verbruik en opbrengst er voor staan.
Vliegt mijn verbruik de lucht in dan kan ik ingrijpen en tussendoor probeer ik te zoeken en te kijken wat en hoe ik ons verbruik kan verlagen zonder dat het ten koste gaat van.

10-08-2018
Gisteren de laatste zonnepanelen bij op het dag gekregen op dit moment liggen er totaal 16 zonnepanelen op mijn dak en hopelijk wekken ze de totale energie op die we in een jaar verbruiken!
De hoogste opbrengst op een dag van negen panelen was 21,62 kWh  en dat was op 1 juli 2018 dat komt neer op 2,40 kWh per paneel op een dag.
Nu is het in mijn beleving zo dat dat heel erg weinig lijkt maar 2,40 x 9 = 21,62 kWh op een dag, de panelen hebben in juli totaal 521,19 kWh opgewekt, stel dat het 16 panelen waren geweest dan had juni 2,40 x 16 = 38,40 op een dag opgewekt en juli had dan 910,56 kWh opgewekt bijna 1/5 van wat we verbruiken per jaar.
Afgelopen seizoen dus van augustus tot juli (12 maanden)  hebben de panelen totaal 361,43 per paneel opgebracht totaal was dat dus 361,43 x 9 = 3252,857 kWh dat zou met 16 panelen 5782,88 kWh zijn en dat zou genoeg zijn om ons gehele stroomverbruik te dekken!
Als je panelen hebt liggen dan wekken ze energie op, deze energie word meteen in huis verbruikt wat niet verbruikt word gaat op het net dan lever je terug aan de Nuon in dit geval.
Aan het eind van het jaar met de jaarafrekening word het terug geleverde verrekent met je verbruik mocht het zo zijn dat je meer opwekt dan je verbruikt dan krijg je daar een kleine voor, tja Nuon moet er ook wat aan verdienen.

05-09-2018
De paneeltjes 16 stuks liggen over vier dagen een maand op het dak en in die maand tijd hebben ze meer dan 500 kWh opgewekt en ik hoop dat ze op jaar basis meer op gaan wekken dan we verbruiken dan kunnen we echt zeggen dat we alle stroom die we gebruiken door eigen panelen word opgewekt, hoe mooi zou dat zijn!
Je bent natuurlijk altijd afhankelijk van de zon en dit jaar hadden we veel zon helaas werden de laatste panelen net daarna geleverd scheelt heel wat kWh-tjes maar goed het is niet anders ze liggen er nu op dus elk zonnestraaltje is welkom en brengt geld op 😉

19-09-2018
De panelen liggen nu twee maand op het dak en ze hebben al meer dan 1000 kWh opgebracht en dat is natuurlijk super, een mooie nazomer is goed voor de knip, de komende maanden zal het een stuk minder zijn het is natuurlijk afwachten of en hoeveel mooie dagen we nog krijgen dit jaar maar er komen vast nog wel een lading kHw’tjes binnen en dat scheelt weer in de knip en ik denk dat ik vanaf volgende maand al minder ga betalen in de maand en dat ik dus mijn maand bedrag kan verlagen.
Elke maand voer ik de meterstanden in hier op mijn computer maar ook bij de Nuon en dan kijk ik meteen of ik mijn bespaar doel heb gehaald, ik ga ook nog ons gas verbruik aanpakken en dan kan het zeker omlaag op naar ca 50 euro per maand.
Ik heb als doel gesteld om niet meer dan 50 euro in de maand te gaan betalen voor elektra en gas en dat zal niet vanzelf gaan maar ik ben er mee bezig het is een uitdaging een soort wedstrijd en dan zullen we zien wie er wint de Nuon of ik.
Eigenlijk zouden ze mensen die minder energie verbruiken moeten belonen dat zou stimulerend werken denk ik.
De prijs voor gas gaat flink omhoog de komende jaren ik heb er op deze website ook een speciaal item over dat onderwerp gemaakt.

30-09-2018
De laatste dag van de maand en de afgelopen twee maand hebben de panelen meer dan 1150 kWh opgewekt en de nieuwe panelen liggen nog geen twee maand op het dak.
Jammer dat de nieuwe panelen niet de hele zomer al op het dak lagen het was een zonnige zomer dus veel kWh’tjes gemist.
Maar ik ben blij met de 1150 kWh in twee maand ik heb diverse berekeningen gemaakt en onze panelen moeten ons verbruik dekken dus kort gezegd wat we hier in huis verbruiken aan stroom wekken de panelen ook op nou en het ziet eruit dat mijn berekeningen kloppen omdat we helemaal op schema lopen en er is zelfs meer opgewekt dan ik had berekend dus ik ben blij.
Als mijn plannetje om het gas verbruik terug te brengen ook zo goed werkt dan zou dat mooi zijn maar dat lees je elders op deze website.

01-10-2018
Het is weer de eerste van de maand en dat betekent dat ik de meterstanden weer ga opnemen en invoeren op mijn pc en bij de Nuon en dan laat ik er een lading berekeningen op los.
Ik wil namelijk weten of we minder verbruiken gelijk blijven of meer verbruiken op dat laatste hoop ik natuurlijk niet.
Na het invullen bleek dat ons verbruik gezakt is en dat is aan de zonnepanelen de danken operatie gasverbruik minderen moet nog beginnen als de pelletkachel er is.
En ik heb mijn systeem aangepast, zolang we energie verbruiken zorg ik er voor dat het maandbedrag wat we moeten betalen hoger is dan wat we verbruiken, het motto beter wat terug krijgen dan bij betalen en het was ook een mini spaarpotje vonden we altijd leuk als we wat terug krijgen.
Maar vanaf vorige maand doe ik het anders, ik wil zo mijn mogelijk betalen en pas als het kan het bedrag naar beneden bij bij de Nuon kun je dat allemaal uit laten rekenen en meteen aanpassen of omlaag of omhoog.
En in plaats van de 148 euro per maand ga ik nu naar de 125 euro per maand een besparing van 23 euro het doel is 50 euro of minder oke dat is wel erg laag maar doelen moet je stellen en de lat moet je soms hoog leggen.
Onder die 50 euro duiken zal moeilijk worden we verbruiken nu een maal gas voor warm water, koken en CV en dan is 50 euro voor gas en elektra wel heel weinig maar we zullen zien het stookjaar is net begonnen en het gas verbruik neemt nu flink toe!

Word vervolgd!

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.