Vogelhuisjes

Iedereen die klust heeft vast wel eens een nestkastje of voederplekje gemaakt voor de vogels, nu hebben wij hier in de tuin maar een nestkastje hangen en dat is een gewoon standaard nestkastje voor koolmezen.
Nu wil ik zelf wat nestkastjes gaan maken maar niet alleen voor mezen maar ook voor andere vogels zoals bijvoorbeeld het roodborstje of de huismus nu kun je natuurlijk ook nestkastjes kopen in alle kleuren en maten ja idd.
Maar ik wil ze zelf maken omdat ik dat leuk werk vind en als tweede wil ik kastjes maken die anders zijn dan de standaards nestkastjes en hier ga ik er een beetje over schrijven en natuurlijk foto’s plaatsen.
Moet ook vermelden dat we drie katten hebben oké een van de drie is al oud en die vangt niets meer maar twee zijn nog jong en die vinden vogeltjes ook heel erg leuk.

29-11-2020

Twee koolmeeshuisjes die ik gemaakt heb in roestlook.


Heksenkastje die nog een beetje glimt van de lak en het rechteroog is de ingang van het vogelhuisje.

Deze nestkast met vijf ingangen is voor de mussen, of de mussen dat ook weten en er gebruik van gaan maken is een tweede maar goed hij hangt daar nog niet zo heel erg lang.
Volgend jaar zullen we het zien, ik heb een wildcamera gekocht dus we houden het in de gaten.

IKKE

22-11-2020
Het is al weer een tijd geleden dat ik hier geschreven heb, tja gebrek tijd, zin, inspiratie of om een andere reden het maakt niet uit soms gebeuren deze dingen dus ik ga proberen om mijn leven iets te beteren, zowel op deze website als op de andere website!
Nu moet ik wel schrijven dat de basis van het niet meer schrijven en posten meer in de technische sector ligt dan in de geen zin of tijd oorzaak ligt.
Maar goed deze pagina gaat over vogelhuisjes en niet over problemen met deze website.
Nu maak je natuurlijk niet elke dag een vogelhuisje dus dat is een, dit jaar hebben we de hele tuin aangepakt dus dan is het ook geen rustig broed gebied voor vogels.
Maar de laatste twee maanden ben ik weer begonnen met een paar vogelhuisjes die nu in de tuin hangen.
Ik las ergens dat vogels in deze tijd al weer op zoek zijn naar geschikte vogelhuisjes en vandaar dat ze al hangen.
Nu heb ik ook enkele voederplekken gemaakt in de tuin ik voer nu op drie plekken en dat is ten eerste om vogels in de tuin te lokken, ten tweede om ze de winter door te helpen en wie weet denken de vogeltjes wel tataaa waar voer is kunnen we ons kroos ook op de wereld zetten en groot brengen.
En we hebben een vijver in de tuin wat natuurlijk een zeer aantrekkelijke plek is voor vogels vooral in de warme zomers die we nu hebben.
Ik heb dus wat huisjes gemaak en ik zal binnenkort de foto’s posten dan kun je oordelen of het wat is.
Ik wil nog wat doen voor de Roodborstjes, zoals je misschien weet hebben we twee katten en een ding is zeker katten en vogels gaan niet samen.
De laatste twee maand hebben ze twee Roodborstjes gepakt waar ik natuurlijk gruwelijk van baal maar tja
Daarom maak ik onder ander mooie huisjes en voederplekken om iets terug te doen die ik natuurlijk ook zo ophang dat onze twee duivels er niet bij kunnen.
Ik heb een wildcamera besteld en die wil ik om beuren bij een voederplek hangen en ook zo nu en dan bij de vijver.
Dan kan ik mooi zien (hopelijk) welke vogels er in onze tuin komen op de Merels en Koolmezen na want deze twee soorten zie ik regelmatig.
Laatst hadden we een bonte specht aan onze houten tuinhuis hangen het was een kort bezoekje maar lang genoeg om hem te zien.
Dus hopelijk kunnen we met behulp van de wildcamera meer van dat soort vogels spotten.
Maar goed binnenkort post ik nog wat foto’s tenminste dat is de bedoeling.

IKKE

15-11-2018

Op dit moment ben ik bezig met mijn eerste nestkastje versie 2018-2019 om het maar even zo te omschrijven en dat word een nestkastje voor vijf vogels en dat zijn de huismussen.
Huismussen wonen het liefst in groepen of je moet meerdere nestkastjes bij elkaar hangen of je maakt er een met meerdere kastjes onder een dak.
Om te voorkomen dat nestkastjes binnen de kortste keren verrot zijn komt er een dakje op van lood en de meesten worden gemaakt met watervast multiplex en natuurlijk goed gelakt en beschilderd.

De mussenkast (foto komt nog)
Ik heb een mussenkast gemaakt met vijf ruimtes van 12 cm x 12 cm als bodem maten, en met vlieggaten van 3,5 cm
Hij zit in de verf en lak en is bijna klaar om opgehangen te worden.

IMG_0154

02-12-2018
Mijn mussenhuis is klaar en ik heb hem ook opgehangen of hij op de goede plek hangt weet ik niet maar hij hangt.
En ik ben al begonnen met en nieuw kastje twee onder een dak een voor koolmees en een voor pimpelmees de gaten en maten zijn verschillend en daar moet je wel een beetje rekening mee houden en dat doen we dan ook netjes.
Ieder vogelhuisje heeft zijn eigen maten en ook het vlieggat is bij elke vogel anders.

04-12-2018
Kool en pimpelmees nestkast
En dan is vogelhuisje twee ook bijna klaar het zijn twee huisjes onder een dak een voor koolmees en een voor pimpelmees de vlieggaten hebben verschillende maten en dat leek me wel leuk.
Hij zit voor de eerste keer in de verf en er moet nog lood op het dak ter bescherming van.

IKKE

Even wat Tips voor het zelf bouwen van vogelhuisjes………..

Afmeting vliegopening

32 mm – koolmees (ook geschikt voor boomklever, bonte vliegenvanger en ringmus)
28 mm – pimpelmees
30 mm – kuifmees
35 mm – huismus
40 mm – ringmus
45 mm – spreeuw

Nog meer bouwtips!

 • Gebruik altijd natuurlijke materialen zoals hout. De kast moet tegen weer en wind bestand zijn.
 • Hout moet minstens anderhalve centimeter dik zijn.
 • Het dak moet in elk geval waterdicht zijn.
 • De constructie van de nestkast moet stevig zijn.
 • De ophanghaak moet betrouwbaar zijn.
 • Een stokje om op te zitten voor de opening is niet nodig. Mogelijk doet u er zelfs predatoren een plezier mee.
 • De nestkast moet open kunnen. Zo kunt u het schoonmaken. Dit doet u door in de herfst de kast leeg te halen en hem schoon te boenen met heet water.

Vogelnestkastje ophang tips.

 1. Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als u daar in het voorjaar zelf vaak zit.
 2. Niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden.
 3. Beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.
 4. Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Geen takken direct voor de opening.
 5. Uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten uit de buurt houden.
 6. Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.
 7. Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen,  spreeuwen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.
 8. Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen.
 9. Ophangen in het najaar. Vogels kunnen er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.

En… maak de kast elk jaar in september of oktober weer schoon. Met kokend water. Trek zelf keukenhandschoenen aan, want heel schoon zal het niet zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.