Motorrijlessen dagboek 2007

Op volle Toeren, op naar mijn motorrijbewijs

In 2006 ben ik motorrijlessen gaan volgen, lees hieronder het verhaal van A t/M Z

Er zijn maar een paar mensen die weten dat ik motorrijlessen wil gaan volgen, mijn kinderen, mijn collega’s, en de bezoekers van deze site, dat zijn de enigen die het weten, ten eerste wil ik mijn rijbewijs halen, omdat dit een onderdeel is van een andere richting die ik wil inslaan, en het lijkt me een ontzettende grote verassing, maar ja ze kennen me natuurlijk wel, wat dat betreft zal het geen verassing zijn, maar het lijkt me ontzettend gaaf, zal vast hier en daar een klein leugentje moeten vertellen, liever niet natuurlijk, dus bij voorbaat, hiervoor mijn welgemeende excuses, maar ik wil het geheim houden, tot ik het rijbewijs op zak heb.

Ik zal maar eerlijk bekennen dat ik na mijn scheiding, best wel in de put heb gezeten, ik zag alles meer zwart dan wit, alle kleuren waren uit mijn leven verdwenen, maar langzaam maar zeker kom je weer tot leven, en probeer je de draad weer op te pakken, nou ja proberen, je moet wel, er is geen andere weg, dan vooruit, en steeds minder om kijken hoort daar zeker bij.

Tijd heelt alle wonden, alleen de littekens blijven, ik zelf vond dat ik lang genoeg achter de geraniums had gezeten, tijd voor nieuwe wegen en nieuwe dingen.

Daarom het volgende…

Marieke (mijn Dochter) wil als ze 18 word, autorijlessen gaan volgen, als ze dan het rijbewijs voor de auto heeft, wilde ze samen met mij, motorrijbewijs gaan halen, en dat leek mij ook wel wat, maar door de scheiding kom je toch een beetje op een eilandje te zitten, en het idee motorrijbewijs, kwam steeds vaker boven, tot ik de knoop heb doorgehakt, en naar Hartemink ben gestapt om eens te informeren wat de mogelijkheden waren. Marieke had er geen bezwaar tegen, tja we zouden het samen doen, maar als zij nog eerst het autorijbewijs wil halen, dan kan het nog wel even duren voordat ik kon beginnen met rijlessen. Ik zou beginnen met een proefles, op dinsdag 17 april 2007. En ik heb besloten om van het hele gebeuren een soort dagboekje te maken.

 

17 april 2007 tussen 18:00 uur en 20:00 uur zou ik kennis maken met het wel en wee van een motor. Ik was op hun verzoek 10 minuten van te voren aanwezig, ik moest mijn rijbewijs meenemen, en meer niet. Nadat ik een hele berg met papieren had ingevuld, was ik benieuwd naar het vervolg, ik moest in een kleedruimte een motorpak gaan uitzoeken, een broek, laarzen, jas, handschoenen, en een helm, de broek en de laarzen, moest ik aanhouden, de rest kon blijven liggen, we gingen naar buiten, waar een motor stond, de instructeur, Tom genaamd, ging me helemaal uitleggen waar alle knopjes, handels, pendalen, en ik weet niet wat allemaal nog meer voor waren, hij vertelde mij hoe een motor op en af de standaard(bok) moest, nou ja teveel om hier te gaan opnoemen, de versnelling werd uitgelegd, hoe ik moest zitten, enz. Ik mocht met de motor op de bok, leren schakelen, toen mocht ik nadat ik het hele motorpak aan had getrokken, optrekken, dan weer remmen, enz. nou en ik maar denken dat het daar bij zou blijven, nee dus!!. We gaan een stukje rijden, ik kreeg een oortje in zodat hij mij van alles in mijn oor kon fluisteren wat ik moest doen, ik moest een stukje de straat op rijden en op de parkeer plaats gaan staan wachten, tot hij met zijn motor achter mij zou komen staan, terwijl, ik stond te wachten, kwam er iemand met een fototoestel op mij afrennen, om foto’s te nemen, hij vertelde mij dat de foto’s op de nieuwe website zouden komen te staan, 
(De foto beneden op deze website dat ben ik dus) nou dat heb ik weer, goed!!, de instructeur kwam achter mij rijden, speciaal voor de foto moesten we een paar keer zachtjes op en neer rijden, nou en toen gingen we, eerst langzaam, maar binnen 5 minuten reed ik al met redelijke snelheid, en jullie zullen het niet geloven, ik doe het zelf eigenlijk ook nog niet helemaal, maar om ongeveer 19:00 reed ik al met een snelheid van 80 Km per uur van Eibergen achterlangs naar Groenlo, ik moest zelfs al twee auto’s inhalen, ik die in zijn hele leven nog lang geen 24 uur op een brommer of wat dan ook gezeten had, 80 Km per uur, en ik moet jullie eerlijk bekennen, dat het een hele ervaring was, in Groenlo aangekomen, moest ik enkele proefjes doen, zoals keren, achten draaien, enz, ik kreeg diverse tips en daarna ging het terug naar Eibergen, via de grote weg, met een snelheid van 85 Km per uur, ikke, die dus nog nooit motor had gereden, daar aangekomen, mocht ik de motor in de stalling plaatsen, en de motorkleding weer uit trekken, op naar het kantoor, de vraag of ik doorging na de proefles, beantwoorde ik met een vette ja, hij vertelde mij dat hij na vier lessen wel kon zien of iemand het in de vingers had of niet, nou zegt hij, dat kan ik nu na een les al zeggen, dat heb je, joepie, we zullen meteen de volgende lessen plannen, tot je examen op 7 juni, ik zeg examen, ja dat red je wel, zegt hij, en de volgende les krijg je meteen een zwaardere motor, dat past beter bij je, nou mensen, ik verheug me nu al op de volgende les, en die is op donderdag 19 april, morgens om 07:45 uur, pff echt vroeg.

19 april 2007

Ik zei al vroeg en dat was het ook. En niet alleen vroeg nee het was ook nog eens koud, het had namelijk ligt gevroren. Ik dacht kan ik ook eens voelen hoe dat aanvoelt op een motor, ik was keurig op tijd voor mijn tweede les, en we reden weer met een snelheid van 85 Km per uur, en dat op een zwaardere motor, een Honda 500 Cc, naar een grote parkeerplaats in Groenlo, daar kreeg ik les in het maken van achtjes, slalom en het inparkeren van een motor, het achtje reed ik al in mij tweede les op examen niveau, maar nog niet soepeltjes, het slalommen was een stuk moeilijker, maar ik heb hem toch een paar keer redelijk gemaakt, dat mij de motor 3 keer is omgevallen, zal ik hier maar niet hardop zeggen, en dat alleen, omdat ik een bepaalde hand greep met de gas handel niet goed deed, en het stapvoets rijden hebben we geoefend, het in en uitparkeren van een motor in een parkeervak moest ik oefenen, en daarna ging het weer met 85  Km per uur terug naar Eibergen. Eerlijk is eerlijk een zwaardere motor geeft je wel meer power, en je went er sneller aan dan je denkt, en ik moet ook eerlijk bekennen dat het wel een apart gevoel is om zoveel power tussen je benen te hebben. Het kost een paar centen, ehh keiharde euro’s bedoel ik, maar dan heb je ook wat, zo’n lesje kost al gauw € 40,00 per uur, omdat ik alleen rij, ik heb twee uur achter elkaar les, dus elke week kost mij het lessen, € 80,00, maar ik heb bewust gekozen om alleen te lessen (de eerste paar lessen althans), het is € 5,00 per uur duurder maar dan krijg je wel 50% meer aandacht, en ik wil het snel en goed leren, dus ik hoop aan het einde van de lessen er meer voordeel uit gehaald te hebben.

De instructeur was zeer positief over mijn vorderingen, ik zelf vond dat het beter kon, ik wil namelijk later een goede motor rijder worden, daarom heb ik de lat zeer hoog gelegd, zodat ik daar later hopelijk profijt van zal hebben, tenminste dat hoop ik, ik verheug me nu al weer op de volgende les en die is op 26 april, alweer zo vroeg.

26 april 2007

Ik kan niet echt wennen om zo vroeg op te staan, dat zijn echt geen horeca tijden, maar ik was keurig netjes op tijd voor les nummer 3, de zon stond al vroeg hoog aan de hemel, ik had maar een trui meegenomen, omdat ik nog niet helemaal weet hoe het voelt, nou voordat we vertrokken, voelde ik al een zweet druppeltje naar beneden glijden. We vertrokken naar Groenlo om eerst maar eens de tank bij te vullen, wist je dat er helemaal geen benzine metertje op de meeste motoren zit, nee er word gekeken naar de km teller, en elke 200 km ongeveer word de tank gevuld. Nadat we dat karweitje geklaard hadden, reden we naar de inmiddels wel bekende parkeerplaats, om daar weer de inmiddels bekende achtjes, en de slalom te rijden, en de motor in een parkeervak zetten, nieuw vandaag was het draaien op de weg (de halve draai), wegrijden vanuit stilstand uit een denkbeeldig parkeervak en stapvoets rijden, deze oefeningen behoren allemaal tot de langzame oefeningen voor het AVB (Algemene, Voertuigen, Beheersing), in het totaal zijn er 6 langzame oefeningen, en zijn er 6 snelle oefeningen, die komen nog aan bod, en die moet je allemaal beheersen. Ik heb een week niet gereden, en dat merk je wel, ik moest echt eerst weer de draai vinden, in het begin liep het niet echt lekker, en warm was het, in de brandende zon, ik had het gevoel dat het motorpak langzaam volliep tot aan mijn keel, met vocht, echt warm dus. Maar toen ik eenmaal het gevoel weer had ging het beter, het keren op de weg ging vanaf de eerste keer meteen goed, stapvoets ook, alleen het tegen leunen, ging wat minder in het begin, ik weet nu wel waar ik de vorige week al die spierpijn van had, jep van het motorrijden. Als je weer richting Eibergen rijd, met 85 Km, dan koel je heerlijk af, heerlijk.

Tom was wel tevreden, iedere week pak je het sneller op, vertelde hij, nou ja we zien wel, ik doe mijn uiterste best, en we gaan gewoon door, de volgende les is op 3 mei om 15:00 uur.

Ik ben verplicht om voor deel twee, de AVD (Algemene Verkeer’s Deelneming) een nieuw theoriecertificaat te halen, dus ben ik tegelijk begonnen de theorie te leren, vandaag 1 mei ben ik voor het eerst naar theorie les geweest, moet eerlijk bekennen dat ook hier de tijd niet stil heeft gestaan, in een prachtig lokaal, kreeg ik mijn eerste theorie les, de les bestond uit een boeiende presentatie, die prima te volgen was op een groot scherm, multimedia, de les duurde 2,5 uur, maar omdat het op een boeiende manier gebracht werd leek het veel korter, aan het einde kregen we 50 vragen voor geschoteld, die we door middel van een speciaal kastje konden beantwoorden, moet eerlijk bekennen dat als het een echt examen was geweest, ik was gezakt als het een echt examen was geweest, 9 fouten en je mag van de 50 vragen er maar 6 fout hebben, leren dus, ben echter wel verplicht deze week mijn examen aan te vragen voor theorie, omdat ik als ik mocht slagen voor AVB, ik niet verder mag zonder een theoriecertificaat, en stel dat ik de eerste keer zak, dan kan ik hopelijk nog net een keertje op, voor mijn praktijk examen, ik zeg maar zo, gewoon doorgaan, er waren mensen die al vroegen of ik nog leefde, ja in een wereld vol verkeer, leren, leren en nog eens leren.

3 mei 2007

Vandaag ging ik samen met nog iemand lessen, dit omdat het ontzettend druk is, iedereen wil motorrijbewijs lijkt het wel, Hans zoals hij genoemd werd, had al drie lessen meer gehad dan ik, dus kon ik mooi vergelijken, we hadden les van 15:00 uur T/m 17:00 uur, en al weer in de zon pfff, we begonnen natuurlijk weer met slalom, ging redelijk kan ik zeggen, het achtje, ging al op examen niveau, we moesten natuurlijk onze motor wandelend in een parkeervak plaatsen, en uit een parkeervak rijden, stapvoets rijden, en keren op de weg, dat had ik allemaal al gehad maar we blijven er op oefenen, tot we er bij neer vallen, nieuw vandaag was de precisiestop, je komt aanrijden in de derde versnelling, met een snelheid van 50 km per uur, en de bedoeling is dan dat je bij de eerste pionnetjes de gashandel loslaat, de koppeling intrekt, de handrem intrekt, de voetrem gebruikt, en terug gaat schakelen van drie naar een,, je moet je linkervoet op de versnelling hebben staan, en alleen je rechter voet mag op de grond komen, en stilstaat voor het laatste pionnetje 17 meter verder op, ziet er makkelijk uit of niet, ja vond ik ook, maar al die dingen moeten allemaal tegelijk, ja allemaal tegelijk, je leest het goed, maar het is me gelukt, binnen de gestelde normen. Daarna kwam de remproef stoppen binnen 13 meter, en daarna de Noodstop, het leuke was dat als we geremd hadden, dat we dan door mochten rijden de bocht om, een paar honderd meter mochten rijden, en via een rotonde weer naar de remproef reden, ik geloof dat ik de rotonde nu wel met dichte ogen kan rijden, zo vaak heb ik hem wel gehad.

En toen met een rustig tempo weer naar Eibergen, dit omdat er wegwerkzaamheden waren, 50 km per uur was wel langzaam.

FF een kleine evaluatie, en het zat er weer op, de volgende keer is op 8 mei, nog 5 dagen dus, mmm, ik zal eerlijk bekennen dat het steeds leuker word, gewoon omdat je langzaam maar zeer zeker, je wat gaat thuis voelen op zo’n motor, en je krijgt wat meer feeling en het gaat je wat makkelijker af maar natuurlijk, ben ik er nog niet(nog lang niet), ik heb nog wel een paar lessen nodig.

Vandaag heb ik ook mijn theorie examen data door gekregen, en dat is op 23 mei om 11:30 uur, ik ga nu maar snel weer, aan mijn theorie studie, alweer?? ja alweer en nog steeds.

8 mei 2007

Het weer was vandaag toch wel even iets anders dan de vorige keren, het leek wel herfst, wind en regen, vooral veel wind, echt VET!!, dat geeft een heel ander gevoel op een motor, ik zal niet zeggen dat de wind lekker door je haren waait, omdat je een helm op hebt, maar ik vond het heerlijk. Vandaag was Niek de persoon die met ons mee zou rijden, maar hij had wat problemen met zijn auto, vandaar dat Tom en ik eerst een kleine rit gingen maken, op een binnen weggetje in Eibergen, moest ik het accelereren oefenen, dus van stilstand vlot doortrekken naar de derde versnelling, en met accelereren bedoel ik ook accelereren, lekker gassen, daarna via Hartemink, om Niek op te pikken, richting Groenlo voor onze wekelijkse slalom, de precisiestop, de noodstop, en stapvoets rijden. Vandaag kregen we de snelle slalom(en die was nieuw), met 30 Km per uur in de tweede versnelling, slalommen dit vond ik echt een makkie, ik wou dat de langzame slalom ook zo makkelijk was, vandaag was namelijk met de langzame slalom, steeds het tweede pionnetje aan de beurt, nou ja had Tom ook nog wat te doen, ik maak de langzame slalom te scherp.

Volgende keer krijg ik de uitwijk oefening, Tom vind dat de leukste oefening, dus ben zeer benieuwd, en hij gaat lekker snel dus mmmmm.

Mijn volgende les is pas op 29 mei, dat is best balen, twee weken geen les, omdat ze vol zaten, nou ja we zien het wel.

15 mei  2007

Ik heb deze weken natuurlijk wel theorie les, dat gaat gewoon door, samen mat Marieke, ik voor de motor en zij voor de auto, gezellig dus, volgende week woensdag heb ik theorie examen, dus elke dinsdag avond, naar theorie les, ik moet zeggen dat Patrick Hartemink, op een plezierige manier les geeft, 2,5 uur duurt zo’n lesje, maar dat gevoel heb je echt niet, ik had 8 fout, het stomste is dat ik van die 8 vragen, 4 vragen gewoon wist, maar niet goed gekeken heb, dus domme fouten, volgende keer maar beter lezen en vooral kijken.

22 mei 2007

De laatste theorie les voor mijn examen, die morgen is, ik had van de 50 vragen er maar twee fout, als ik morgen mijn examen ook zo goed maak ben ik geslaagd, volgens Patrick was bij het laatste theorie examen voor de motor, er van de 50 personen maar 18 personen geslaagd, nou dat is echt een opbeurend verhaal, morgen weten we meer, ga nog maar even weer leren.

23 mei 2007

Vandaag moest ik om 11:30 uur in Enschede zijn voor mijn theorie examen, nadat ik mijn pasfoto, en mijn ID kaart had ingeleverd, en met de mededeling dat ik tafeltje 6 had, mocht ik gaan wachten in de kantine, tot we aan de beurt waren, aan de beurt, moet eerlijk zeggen dat het ook zo voelde, eerlijk is eerlijk een beetje spanning was er wel, eerst werd er gecheckt of we op de goede plaats zaten, en werd er een demo film gestart, met drie vragen, en hoe we de antwoorden moesten invoeren, toen kwam het examen, 50 vragen, na het invullen, moesten we ongeveer 10 minuten wachten op de uitslag, die 10 minuten duurde langer dan het examen, mijn gevoel zij 6 fouten, ik had 5 fouten, dus GESLAAGD, JOEPIE!!!!, en dat binnen 6 weken, best wel goed van me zelf. Een derde deel zit er nu op, ik moet wel eerlijk zeggen dat er een paar wazige vragen bij zaten, maar die zal ik maar snel vergeten, op naar de praktijk, de volgende les is 29 mei om 11:00 uur, eindelijk weer op de motor,  ik heb 2 weken geen les gehad, en dat is veel te lang voor mij, ik begin al afkick verschijnselen te krijgen.

29 Mei 2007

Mijn op een na laatste les, vandaag kregen we natuurlijk weer diverse oefeningen voor onze kiezen, dit samen met Hans, het achtje ging super, keren op de weg ook, de langzame slalom is gewoon een kl….oefening, ik heb enkele keren nodig om hem weer onder de knie te krijgen, oké, vandaag kreeg ik twee nieuwe oefeningen, ten eerste de uitwijk oefening, is moeilijk uit te leggen, maar je komt in de derde versnelling aanrijden met een snelheid van 50 km per uur, je moet tussen twee pionnetjes door, gas los laten, uitwijken naar links, en dan meteen naar rechts, en dan weer rechts, langs een ander pionnetje, om het wat duidelijker te maken heb ik de tekeningen van de proefjes onder de afbeeldingen gezet, in een speciaal mapje, de tweede nieuwe oefening was de combinatie oefening, aan komen rijden in de 3e versnelling, snelheid 50 km, dan bij de pionnetjes remmen en dan een versnelling terug schakelen, en met een snelheid van 30 km, in de tweede versnelling, met gas erbij de snelle slalom afmaken, het probleem is en dat vind ik met wel meer oefeningen dat je, omdat je een beginnende motorrijder bent, dat je nog teveel moet nadenken, je moet meerdere handelingen tegelijk doen, en dan wil je het ook nog ontzettend goed doen, na enkele keren, maakte ik ze redelijk, maar ik vond voor mezelf nog lang niet goed genoeg, maar ja zo ging het met het achtje ook, en ik maak hem nu ook goed, dus positief blijven denken, nog een les en dan examen, na nog wat remproeven, hadden we het weer gehad, 1,5 uur maar deze keer, dit had te maken, met een examen waar Tom nog eerst heen moest, en dat loopt meestal uit, mijn volgende les is op 5 juni, en dat is over een week, en dan op 7 juni, volgende week donderdag heb ik examen, en dat word geen makkie.

5 juni 2007

Vandaag de laatste les voor het examen AVB, de tweede persoon was Janno, die volgende week examen heeft, vandaag kregen we de snelle slalom, de uitwijk oefening, de combinatie oefening, de precisiestop, de remproef, de noodstop, en op mijn verzoek de langzame slalom, ik heb de meeste oefeningen goed gedaan, behalve de langzame slalom, ja een keer heb ik hem goed gereden, er is altijd wel een pionnetje aan de beurt, oké laten we die slalom maar snel vergeten, we mochten allebei een keertje bij Tom achterop zijn  motor, om het gevoel, van het wegdrukken van de motor te voelen, je drukt de motor naar beneden, en leunt zelf de andere kant op, deze techniek heb je regelmatig nodig op de motor, over het algemeen moet ik zeggen dat ik tevreden was, het ging al weer beter dan vorige week, dus dat is positief, donderdag heb ik om 13:45 examen AVB, en ik ga er voor en dan zien we het wel, dus als jullie allemaal tussen 13:30 en 14:30 voor mij gaan duimen, dan hoop ik dat goed gaat.

7 Juni 2007

Vandaag vertrek ik om 12:15 uur bij Hartemink, richting Enschede, voor mijn AVB examen, bij het Twente Stadion. Met de nodige kriebels, en zenuwen, richting Enschede, met een flinke omweg, omdat Eibergen dicht zit, door wegwerkzaamheden. Heerlijk zo’n lange rit, vooral met de warme temperaturen die er waren, bij het examen terrein aangekomen, gingen we meteen enkele oefeningen doen, gewoon om voor de tijd ff weer het gevoel in je lijf te krijgen, en de motorrijders onder ons begrijpen wel wat ik er mee bedoel, de langzame slalom ging echt niet goed, en uit het parkeervak rijden ook niet, ik dacht als dat maar goed gaat, na het oefenen moesten we naar binnen voor een klein gesprekje, het examen werd mondeling doorgenomen. Rijbewijs laten zien en een handtekening zetten onder een papiertje, dit als ik eventuele brokken zou maken, dat zij niet verantwoordelijk waren, zo zeiden ze het tenminste, we zouden 7 opdrachten krijgen, 4 verplichte oefeningen, en 3 door de examinator gekozen oefeningen, iedere oefening mocht 2 keer worden gedaan indien nodig, en van die 7 oefeningen moet je er 5 goed hebben. Ik begon met het achtje, daarna de snelle slalom, de uitwijk oefening, de noodstop, de precisiestop, daarna loopoefening parkeren, en als allerlaatste de langzame slalom, de eerste 6 oefeningen hoefde ik maar een keer te doen, ik heb een leuke link voor jullie, daar staan de filmpjes van de oefeningen, hier komt hij    http://www.martiendon.nl/motor_video.html  ,dus ik was al geslaagd voordat ik mijn lieveling oefening moest doen, de langzame slalom, kon ik dus ontspannen rijden, maar tja ik moest hem twee keer doen omdat ik beide keren met mijn voet het pionnetje aanraakte, niet eens met de motor, dus de langzame slalom net niet, maar voor de rest met vlag en wimpel geslaagd, en dat binnen 10 minuten, joepie AVD heb ik in de pocket, net zoals mijn theorie, dus twee derde deel heb ik binnen, volgende week donderdag mijn eerste les AVD, algemene verkeer deelneming, lekker de weg op, en geen langzame slalom meer, hihi, alleen nog snelle bochten, joehoe !!!!, ik kan niet wachten, ik ben er helemaal klaar voor.

14 Juni 2007

Mijn eerste les AVD, ja eindelijk geen slalom meer, maar gewoon de weg op, nou ik rij altijd met de auto op de weg, en dat al heel wat jaartjes, dus moet het met een motor ook te doen zijn, TOCH???, nou ik dacht het niet, op de motor is het wel even iets anders, en dan moet je net Tom hebben, die er schijnbaar veel plezier in heeft, je als het ware vooruit te jagen, voorbeeld……… hier links afslaan, en meteen weer rechts, rechter spiegel, linker spiegel, linker schouder, denk aan de snelheid, kijk links kijk rechts, heb je die fiets gezien, denk aan de positie op de rijbaan, let op de borden, op een voorrangsweg niet helemaal rechts voor sorteren, niet te snel, niet te langzaam, vlot doortrekken, kijk vooruit, enz. enz., pffff, ik heb alle zones wel gehad, 80 km, 60 km, 50 km, 30 km, en woonerf stapvoets 15 km. Twee uur lang ben ik afgebeuld, ik had het gevoel dat ik Parijs, Dakar gereden had, kan dus niet zeggen dat het meegevallen is, je krijgt zoveel informatie, je moet aan zoveel dingen denken, best zwaar kan ik je zeggen, maar het zal iedere week beter gaan, vertelde ze mij al, nou daar ga ik dan maar van uit, ik weet de slogan al voor de komende weken, en dat is KIJKEN, KIJKEN, KIJKEN en nog eens KIJKEN.

Mijn eerst volgende les is op 28 juni, en mijn examen is op 6 september, dan pas!!, ja dan pas, de vakanties zitten er tussen, dat kost me een maand extra.

28 juni 2007

Mijn 2e les AVD, pfff wat je veel wegen kunt zien in 2 uurtjes tijd, pff, het lijkt wel een achtervolging, als je van afwisseling houd, dan moet je motorrijles nemen, vandaag hebben we Aalten, Lichtenvoorde, Groenlo, en vast nog wel meer plaatsjes onveilig gemaakt,  het is zeer afwisselend, en de tijd vliegt, ik heb 2 uur les maar het lijkt nog geen uur. Nou voor de  rest is het net zoals de vorige keer, links, rechts, snel, langzaam, kijk hier, kijk daar enz enz, maar wel lekker, er zaten een paar fijne bochtjes in, en die zijn heerlijk om doorheen te scheuren. Ik moet eerlijk bekennen dat het iets beter ging dan de vorige keer, had dat niet gedacht, maar het kost nog wel veel energie, je bent echt 2 uur lang druk met van alles alles. Mijn volgende les is op 5 juli, en dan gaat het weer verder met dit verhaal, langzaam, maar zeer zeker, op weg naar het examen.

5  juli 2007

Nou eigenlijk is het het zelfde verhaal als de vorige twee  keer, alleen kreeg ik dit keer uitleg over de motor, het woord bordvast, of B.O.R.D.V.A.S.T

B =  Banden

O = Olie

R = Remmen

D = Dashboard

V = Veren & V-Snaar

A = Accu & Aandrijving

S = Spiegels & Standaard

T = Tank

Het is een controle lijst voor als je gaat motorrijden, doormiddel van deze bovenstaande thermen loop je de motor na om te kijken of alles klaar is voor de rit die gaat volgen, je bent namelijk op een motor veel kwetsbaarder dan in een auto, dus een goede voorbereiding is het halve werk, en voorkomt ellende onderweg. Mijn volgende les is op 12 juli, ik lig op schema dus gewoon doorgaan.

12 juli 2007

Zo het zal wel saai worden, maar eigenlijk is het alweer hetzelfde als de vorige twee weken, het enigste verschil is dat het iedere week iets beter gaat, mijn instructeur Tom was super tevreden, ik ging met sprongen vooruit, vertelde hij, moet eerlijk zeggen dat vond ik ook, je leert steeds meer, dus dan hoef je minder na te denken en gaat zekerder rijden, kijkt beter enz enz, maar ik heb nog wel een paar lesjes nodig, vandaag had ik alleen les, dus 100% aandacht, is ook wel fijn. Mijn volgende les is 19 juli, om 7:45 uur, pfff, nog 4 lessen en dan heb ik examen.

19 juli 2007

Nou vandaag had ik weer les samen met Hans, we reden rechtstreeks naar de autobaan, en ik moet zeggen dat het een hele belevenis was, ik heb een stukje 130 Km per uur gereden, nou eerlijk is eerlijk, ik had het gevoel dat ik de lucht in zou gaan, pffff wat een wind, en links rechts kijken met je helmpje op is ook niet echt grappig, maar hard gaat het wel, nou voor de rest ging het redelijk goed net zoals de vorige keer, paar kleine dingetjes zoals richting uitzetten, 2 keer vergeten of niet goed uitgezet, maar voor de rest gaat het steeds beter, je denkt wat minder na bij het remmen en schakelen of over de weg ligging, je kunt je aandacht dus meer op de weg richten. Mijn volgende les is op 30 juli, om 10 uur.

30 juli 2007

Zo alweer een lesje, vandaag reed ik met een lieftallige dame, haar naam ben ik ff kwijt, de zon scheen volop, nou mooier kon niet, nou op een paar kleine dingetjes na, ging het prima, ik wilde perfect zeggen, maar perfect bestaat niet, een keer de richting aanwijzer vergeten, en twee keer over de witte streep gereden van een zebra pad, nee dat mag niet, tja kan het ook niet leuker maken, alle witte strepen, lijnen, moeten we vermijden, net zoals rotzooi op de weg en putdeksels, dat zijn namelijk gevaarlijke obstakels voor motorrijders, maar helaas bleef het geen mooi weer, we hebben twee regen buien op de kop gehad, die meer leken op een wolkbreuk, mensen wat een water, en weet je er zitten geen ruitenwissers op een helm, dus echt helderder word het niet, en met het vizier open is ook geen pretje, komt er allemaal water in je oogjes, nou voor de rest ging het zoals de vorige keren, alleen beter, volgens Tom prima, als dit een examen was geweest, dan was ik geslaagd vertelde hij met een smerig glimlachje, nou ja ik vergeef het hem maar. De volgende les is op 10 augustus, en die heb ik van Patrick, en dat is de eerste keer, dat ik les krijg van hem, ben dus zeer benieuwd (word vervolgd).

10 Augustus 2007

Tja, nieuwe baas nieuwe wetten zeggen ze wel eens, nou eigenlijk was dat vandaag ook, ik reed vandaag samen met iemand die zijn rijbewijs in Aruba heeft gehaald, en dat voor maar 300 eurie, het is en geldig NL rijbewijs, maar, hij wilde toch in Nederland, een paar lessen volgen, voordat hij de weg op ging, om het rijbewijs in Aruba te kunnen halen, moest je er wel een half jaar verblijven, nou dan is het handig dat je in het leger zit. Goed back to me, ik zei al andere baas andere wetten, tja, meer het voetremmetje gebruiken, en meer kijken was de mededeling die ik kreeg, kijken doe ik genoeg, maar ik moet mijn hoofd meer bewegen, ze willen namelijk zien dat je kijkt, Omdat het een beetje mistig was kon ik mijn vizier niet dicht doen dus, geen pretje met hoge snelheden, zo’n beslagen vizier is geen pretje, nou voor de rest Patrick praat veel meer dan Tom, soms te veel!! moet ik zeggen, en hij reed in een auto achter ons aan, en dat was ook wel anders vond ik, nog een lesje en dan zit het erop, en als ik zak, tja dan gaan we gewoon door(ik moet ook wel)ik wil wel mijn papiertje halen. Mijn volgende les is op 30 augustus, en dat is dus over 20 dagen, 20 dagen geen les, en dat is een heel eind moet ik zeggen.

30 augustus 2007

Nou mijn echte laatste les voor het examen zit er op, volgende week ben ik aan de beurt, heb ik er zin aan??, ja eigenlijk wel, des te eerder is het achter de rug, en als ik niet slaag, tja op naar de volgende, maar daar wil ik nog niet aan denken. Vandaag reden we naar het examen terrein in Lichtenvoorde, daar kregen we uitleg over, het bordvast verhaal, en over hoe het examen in zijn werk gaat, ben benieuwd, ik reed vandaag met iemand samen, waar ik ook tegelijk examen mee moet doen, ik mag als eerste, en hij meteen na mij, het rijden na 20 dagen was wel even grappig, maar het went snel, hoewel ik toch liever elke week had gereden, en je weet hoe het gaat, de bochten kunnen beter, het mag nog iets pittiger, kijken, kijken, de normale dingen, ik weet niet hoe streng ze zijn op zo’n examen, het belangrijkste was vertelde Tom, dat je snel(pittig) en zeker op de weg bent, goede voertuig controle hebt, tja eigenlijk van alles dus, nou nog een week en dan weten we het, en anders word dit verhaal nog veel langer, het examen is op 6 september, om 09:50 uur dus duimen hè, alvast bedankt.

6 September 2007

Omdat ik voor het examen nog ca 1,5 uur les heb, vertrek ik bij Hartemink, hopelijk voor de laatste keer, nou moet eerlijk bekennen dat ik slecht geslapen heb, maar echt voelbaar nerveus, nee niet echt, beetje kriebels laten we hat daar maar op houden, het lessen ging prima, op de fijne motregen na, dat was niet echt grappig, je zicht word belemmerd, door een mistige waas, en met 85 km per uur je helmpje open, is niet echt prettig.

Het Examen

Nou voor dat ik over het examen ga schrijven, eerst dit, mijn aller eerste les was op 17-04-07, ik heb voor AVB 7 lessen gehad maal 2 uur, voor mijn AVD heb ik met de les van vandaag erbij 9 lessen gehad, nou bij elkaar opgeteld zijn dat in totaal 16 lessen van 2 uur, en eigenlijk zou dat dus ook zoveel weken moeten zijn, helaas o.a. vakantie tijd ben ik nu iets meer dan 24 weken verder, plus minus 5,5 maanden verder en 1583,70 euro lichter.

Nou het examen, we moesten met ons tweeën examen doen, en ik mocht eerst, nou eerst alle papieren doornemen, handtekening zetten zodat zij o.a. niet aansprakelijk zijn voor de brokken die ik maak, uitleg van de examinator, dan naar de motor, een deel van het bordvast doornemen, en dan het rijden, het regende gelukkig niet meer, dus goed zicht, een keer de richting niet uit gedaan, voor de rest, ging het goed voor mijn gevoel, ach het is toch maar afwachten, hoe zo;n man dat bekijkt, nou terug gekomen in het kamertje, aan tafel nummer 4, kreeg ik meteen een hand, ik was geslaagd, en hij had geen enkele opmerking, nou dat voelde toch wel even, heerlijk moet ik zeggen, nou, hij vertelde me hoe ik mijn rijbewijs moest aan vragen, en klaar was Clara, Tom vertelde nog dat de examinator had verteld, gelukkig iemand die durft gas te geven met dit weer, nou het was droog, de wegen ook redelijk, maar toch mooi om te horen, nou de persoon waarmee ik les had is ook geslaagd, dus zit ik met een zeer goed gevoel dit te schrijven, ben wel een beetje trots op mij zelf, nou ik zoek natuurlijk nog volop sponsors, voor een leuke motor(grinnik), tja dat is natuurlijk de volgende stap, maar hoe dat zal gaan lezen jullie natuurlijk op deze space.

Voor de rest wil ik Tom Blankenstein bedanken, voor zijn geduld, mijn beide kinderen(Nick & Marieke), Patrick Hartemink, voor zijn prettige theorie lessen, mijn ouders, de buren, de verkeerspolitie, de examinator, alle weggebruikers, Honda motors, Hartemink, mijn collega’s, mijn werkgever, en iedereen, iedereen die ik vergeten ben, HARTELIJK BEDANKT!!!!

Nou het zit erop, ik ga nog even genieten van mijn goede gevoel, met iets lekkers bij de koffie, moet ik wel zelf halen, maar ook dat komt goed,

TOEDELS IKKE, (Een Easy Rider is born).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.