Moestuin & Siertuin Dagboek

13-05-2022
Het is een hele klus om een goed werkend beregening systeem te maken in je tuin, de een staat met een slang of met een gieter de plantjes water te geven.
Ik ben al jaren bezig om een goed systeem te maken dat werkt en dat is ene hele opgave, en dat komt omdat ik water uit de grond haal met behulp van een beregeningpomp.
En ik heb de pech dat er een klein beetje roest in het grondwater zit en daardoor (denk ik) dat de mini sproeiertjes sneller dicht gaan zitten ehm verstopt raken dus!
Ik heb nu de sproeikopjes van de micro sproeiers gehaald en deze in de grond gegraven, toen heb ik er een klein stenen bloempotje overheen gezet, het min straaltje water blijft dus onder het bloempotje, het water trekt dan mooi de grond in en dat is eigenlijk nog beter dan bovengronds sproeien!
Op het groene dak heb ik een sproeier staan en een druppelslang liggen van 20 meter die ik gekocht heb bij de Action, en dat had ik dus beter niet kunnen doen omdat deze slang elke keer op een andere plek barst en ik dat weer moet repareren.
Dus ik denk dat ik deze slang er weer af ga halen en er wat anders op ga leggen, of ik hou het bij de sproeier die wel goed werkt!
Hier blijkt maar weer dat goedkoop ook niet alles is, soms is het beter om iets meer geld op de tafel te leggen en een kwalitatief beter product koopt!
Voor de rest gaat het goed dus met de sproeiers, hier en daar kan het nog wat verbeterd worden maar dat komt goed!
De tuin gaat als een speer maar toch kan het ook hier nog wel op enkele plekken worden verbeterd!


IKKE


03-05-2022
De tuin word steeds groener, de blauwe regen begint te bloeien, gisteren planten gekocht om de gaatjes op te vullen, want hier en daar zijn nog wat kale plekken!
Planten zijn verplaatst of eruit gehaald en er zijn natuurlijk ook planten die niet meer teruggekomen zijn na de winter!
Gisteren courgette plant gepoot, en nog wat kruiden, de eerste aardappels staan boven de grond, boontjes en peulen zitten in de grond, overal zijn zaden gezaaid.
En nu maar afwachten wat het gaat worden, de tuin word groener en de zomer komt naderbij, heerlijk genieten in en van je tuin!

IKKE


24-04-2022
De eerste zaden zitten, of liggen in de grond en kunnen beginnen met groeien.
Het zijn zaden van vorig jaar dus maar hopen dat ze het nog doen!
Maar daar komen we met een paardagen wel achter, mocht er niets boven de grond uitpiepen dan moeten we nieuwe kopen.
De aardappel bakken heb ik aangevuld met aarde, dit jaar zijn het allemaal Frieslander aardappels die we gepoot hebben, en de eerste aardappels mmmm zo lekker, vers uit de grond zo in de pan!
Ook sierplanten heb ik gezaaid en ook daar is het afwachten wat er van terecht komt, als alles opkomt en groot word dan word het echt een volle en kleurrijke tuin.
We moeten nog enkele planten bijkopen omdat we er wat uit hebben gehaald en wat verpoot hebben!
En zo blijf je lekker bezig met van alles en nog wat, er is altijd werk te doen in een tuin!

IKKE21-04-2022
Operatie moestuin 2022 is in volle gang, dus met de bezem en de hark er door, opruimen en voorbereiden op het nieuwe seizoen.
De aardappels piepen al boven de grond uit en ik heb gisteren al wat peulvruchten gezaaid, wel zaden van vorig jaar dus even afwachten of ze het nog doen, ehm of ze nog willen groeien bedoel ik.
Het zou jammer zijn als het niet zo was, dan moet ik even andere zaden kopen, en opnieuw beginnen!
Maar goed het nieuwe seizoen 2022 is begonnen yehh

IKKE


16-02-2022
Operatie tuin op orde brengen is begonnen, de winter is ver weg dus is er tijd genoeg om wat te doen!
Bemesten, snoeien, opruimen kortom alles klaar maken voor de lente die onderweg is, als ik nu naar buiten kijk dan lijkt het echter meer op de herfst dan op de winter.
En het is vandaag de nog maar 16e februari, maar de kans dat het venijn in de staart zit is natuurlijk aanwezig, het kan nog steeds een strenge winter worden!

IKKE

30-01-2022
De eerste maand van het nieuwe jaar zit er al weer op, langzaam maar zeker komen de kriebels weer om de tuin in te duiken, er moet nog al het een en ander gebeuren, er moet nog wat verplaatst worden en dat kan nu prima koud is het niet en de winter is nog ver weg!
Of we nog winter krijgen is nog de vraag, maar het word dus tijd om met de bezem door de tuin te gaan, wat klaar is is klaar denk ik maar de kas moet even schoon, er moet nog het nodige gesnoeid worden enz
De ideeën komen al weer langzaam te voorschijn en ik ga zeker hier en daar wat veranderen, de vijgenboom heb ik afgezaagd, de vijgen van deze boom waren niet lekker, het is namelijk de groene versie van de vijgen en deze hebben een dikke schil.
Maar goed het begint weer te kriebelen net zoals het voorjaar, maar goed we zijn nog een beetje vroeg in het jaar.
Ik heb nog wat hout liggen wat gekloofd moet worden en de bezem kan ook wel een keer over de stenen, en hier en daar kan ook wel wat in de container!
Binnenkort schrijven we meer over de tuin, maar het nieuwe jaar is begonnen dus we hebben nog even!

IKKE


25-10-2021
Het seizoen is voorbij, ik zag dat de roos nog bloeide en dat er een salie nog in de knop zit, de eerste nachtvorst is al geweest dus tijd om met de snoeischaar de tuin door te gaan!
Ik wil nog wat verplanten en veranderen, zo blijf je natuurlijk bezig, het kan altijd mooier en beter toch?
Ook in de moestuin kan het een en ander veel beter dan dit jaar, een ding was ik niet blij mee en dat was mijn nieuwe watergeef systeem in de tuin, de mini sproeiers gaan namelijk dicht zitten door het grondwater, en dat is minder, nu heb ik een oplossing bedacht maar dat kan pas als de tuin kaal is, dus winter en voorjaar.
Ik koop kleine stenen bloempotjes deze komen over de mini sproeier te staan nadat ik eerst het sproeikopje eraf geschroefd heb.
Maar goed ook dat moet ik testen, volgend jaar dus nieuwe kansen, voor nu moet alles worden afgekoppeld voor de winter en dat moet op korte termijn, omdat de eerste vorst al is geweest.
En zo blijf je steeds bezig om er iets moois van te maken, sommige dingen werkten goed en zagen er prima uit en andere dingen pakten minder goed uit.
Het dak is ook iets aangepakt en ook dat kunnen we pas volgend jaar beoordelen, de siererwten tussen de planten was wel een aanwinst.
Dus volgend jaar moet het nog mooier en beter worden en daar gaan we in het najaar, winter en voorjaar weer mee verder stoeien.
De opbrengst uit de moestuin was slecht, heel slecht dit jaar, op de moestuin groep werd er ook al steen en been geklaagd!


IKKE

23-08-2021
Het moestuin en ook tuin seizoen lopen al op het eind nog even en dan begint de herfst al weer!
Het was nu niet bepaald een moestuin seizoen waar je u tegen zou zeggen, de aardappels in de kuipen deden het slecht, boontjes hebben we wel gegeten maar echt veel waren het er niet, tomaten tot nu toe nog geen een!
We hebben een paar courgettes gehad, ik dacht 5 stuks, kruiden deden het wel goed, en de slakken deden het dit jaar heel erg goed, ik zit op diverse groepen waaronder de moestuin groep en daar word steen en been geklaagd over de slakkenplaag van dit jaar.
Dus zonder alles te benoemen kunnen we rustig stellen dat het een super slecht moestuin jaar was, en de oorzaak is toch het wegblijven van de zon, we hebben wel zon gehad maar echt zomer was het zeker niet!
De siertuin heeft het redelijk gedaan, toch heb ik wel weer een hele lijst met veranderingen die we gaan doorvoeren, het kan nog mooier en het kan nog beter!
Ook het groene dag heb ik aangepakt, een deel van het groene dak dan, als test voor het komende jaar, als dat goed gaat dan pak ik een groter deel van het dak aan!
Ik heb namelijk een strook van een ca 50 cm x 4 meter aangepakt, granulaat verwijderd en een mengsel van Hemp, potgrond en kleikorrels.
Ik denk dat het voor wilde planten een betere ondergrond is, het granulaat is namelijk speciaal voor vetplanten, die van steenachtige ondergrond houden.
Ik verzamel nu zaden en planten uit de tuin die dan straks op het dak moeten gaan groeien.
En zo leer je elk jaar weer van de tuin en probeer je het het jaar erop aan te passen, en ik heb wat dingen die ik wil aanpassen!
Het sproeier systeem is nog niet wat ik er van had verwacht, de sproeikopjes gaan steeds dicht zitten, en ik heb ook een oplossing en dat is elk sproeikopje uitboren, dat is echt een winter klusje!
En zo blijven we altijd in beweging alles voor een prachtige tuin die het dit jaar zeker was maar die zeker nog mooier kan worden!

IKKE

30-07-2021
We kunnen er een lang verhaal van maken maar het is een slecht moestuin seizoen en beter gaat het volgens mij ook niet worden, de aardappel oogst was slecht, wel waren de paar vroege aardappels heerlijk.
Voor de rest is de opbrengst niet om over naar huis te schrijven, we kunnen er de diepvries en onze maag nauwelijks mee vullen.
De siertuin ziet er redelijk uit, maar alles kan beter en alles kan mooier maar tja het weer heb je niet in de hand, en dan heb ik het nog niet eens over onze huisdiertjes de slakken, het lijkt wel, en we zijn niet de enige, het lijkt wel of alle meststoffen die ik in de tuin heb gestrooid goed hebben gewerkt maar dan voor de slakken.
Nu ben ik niet de enige, op diverse forums klagen ze steen en been over de slakken, tja het is een nat seizoen dus ideaal voor slakken!
Hopelijk word het weer wat beter en kunnen we nog diverse groenten oogsten!

IKKE


15-07-2021
Ik heb in de hele tuin mini sproeiers tussen de planten en in bakken staan, en ik heb een nieuwe pomp gekocht die zwaarder is.
Maar de pomp staat uit, niet omdat hij stuk is nee zeker niet maar omdat er zoveel regen valt dat de planten bijna verzuipen, we hadden een nat voorjaar en nu op 15 Juli plenst het ook al een paar dagen!
De tuin is dus nat genoeg het is zo nat dat de planten de kop ook al laten hangen en er verzopen uit zien, maar dit weer hebben we niet elk jaar dus als de sproeiers dit jaar niet nodig zijn dan volgend jaar wel.
Ik heb nog wel wat dingetjes die ik nog wil aanpassen wat betreft de sproeiers, er zijn altijd verbeter punten, maar dat komt later!

IKKE


12-07-2021
De moestuin is dit jaar door het weer niet wat het zou moeten zijn, na het natte voorjaar ook nu meer regen dan in de vorige zomers, en dat zie je terug in de moestuin, er moet dus meer zon komen en dus warmte.
De uien zijn verrot geen succes, de peulen stonden verkeerd en ook peulen hebben zon nodig, de mais staat erop maar ook hier niet echt super, de bonen tja hetzelfde hebben meer zon nodig.
En zo kunnen we de hele moestuin door, de moestuin heeft meer zon en warmte nodig, door al die nattigheid doen de slakken het wel heel goed en ik heb overal al Biologische slakken korrels gestrooid om de boel nog een beetje in toom te houden.
De pepers, tomaten, courgettes en ga nog maar even door hebben nu eenmaal veel warmte/zon nodig, dus we hopen maar op een warm najaar!
De pomp staat uit dus de sproeiers hebben niets te doen, het is vochtig genoeg, zo nu en dan wat potten nog bijgieten en de planten in de kas maar dat was het dan ook wel.

De siertuin doet het een stuk beter, de tuin droogt niet uit en veel planten houden wel van wat vocht, maar de regen zorgt er wel voor dat de planten op de grond komen te liggen door het gewicht en noem maar op.
We hopen dat het beter gaat worden en dat we nog een beetje goed komt!

IKKE


22-06-2021
Bijna geen tijd om wat te schrijven, maar het gaat redelijk in de moestuin, niet echt super neem bijvoorbeeld de boontjes, de stok en stamboontjes die hebben er nog niet zoveel zin in, maar ik was niet de enige las ik op de moestuingroep!
De moestuin gaat, maar dus niet echt als een speer!
De siertuin doet het een stuk beter, niets is verdroogd mijn sproeiers werken dus prima, en het is natuurlijk niet zo’n hete zomer als vorig jaar!
Maar we klagen niet, de rozen doen het bijvoorbeeld prima, maar anderen lopen wat achter.
Het groene dak is mooi maar het kan beter, er moeten meer hoge planten op zodat we er op afstand ook meer van kunnen genieten, vetplanten zijn mooi maar ze zijn laag dus zie je ze niet, het dak is vrij vlak.
Nou dat was de korte update alweer!

IKKE

13-06-2021
De tuin is geëxplodeerd in positieve vorm dan, vele rozen bloeien al, en enkelen moeten nog, clematissen bloeien of gaan dat nog doen.
En hoe mooi is dat al die bloeiende planten, binnenkort maar eens wat foto’s plaatsen dan kun je er zelf over oordelen.

IKKE07-05-2021
De tuin word nu elke week mooier en groener, en er staan een paar rozen op springen, als die losbarsten dan ziet de tuin er ineens een stuk kleurrijker uit.
Dit jaar heeft er aan de blauwe regen geen bloem gezeten wat jammer is, ik ga er van uit dat het komt omdat we hem vorig jaar geplant hebben en daardoor hij niet bloeit, ik heb dat ergens gelezen dat dat de oorzaak zou kunnen zijn!
Hij groeit wel als kool, en in het begin zijn de bladeren zo lekker zacht, net zoals bij de beuk, de moestuin gaat ook redelijk, er zijn hier en daar wat slakken aan het werk geweest, en ik heb er al een hele lading gepakt, en biologische korrels gestrooid!
De vijver is flink opgeknapt van mijn behandelingen, hij zat vol met draad alg en niet zo’n beetje ook en dat heb ik dus aangepakt, de water waarden waren niet goed en dat heb ik aangepakt en een een middeltje dat veilig is voor normale planten, slakken en vissen toegevoegd en natuurlijk met de hand veel verwijderd.
En van die aanpak is de vijver flink verbeterd maar ik moet wel zo nu en dan de kwaliteit van het water in de gaten houden en meten!
Bij mijn vorige vijver had ik dat in den beginnen ook een paar jaar problemen met draad alg, totdat de waarden goed waren daarna nooit meer problemen gehad, maar dat was een heel andere vijver dan wat we nu hebben!
Je krijgt vaak alg door teveel vissen en door te veel voeren en door nog wat andere dingen zoals zonlicht in de vijver!
In de nacht word de tuin gesproeid en daar heb ik eigenlijk geen omkijken meer na, hier en daar nog wat extra sproeiers toevoegen en de pomp moet nog bijgesteld worden.
Ik heb een mail gestuurd naar de leverancier van de pomp maar daar heb ik nog geen antwoord op, hopelijk vandaag of morgen, dan kan dat probleem ook aangepast worden.
Het groene dak, het ziet er goed uit en water staat doet het super maar er zijn wat kale plekken die ik later dit jaar ga aanpakken, ik denk in het najaar, dan komt er een mengsel op van kleikorrels en extra aarde, en de laag wat ook wat dikker!
Ik heb namelijk gezien of op de Engelse tv dat je met dat mengsel een beter resultaat gaat krijgen dus dat gaan we doen, het dak is mooi maar het kan mooier!

IKKE

02-06-2021
De pomp is gekocht en alle schakelklokken zijn binnen en alles is aangesloten, ik moet alleen de pomp bij stellen zodat hij langer aan blijft en een wat hogere druk geeft, maar ik ben me nog aan het inlezen.
Een ding is altijd balen in een moestuin en dat is toch wel dat slakken, luizen en ander ongedierte je tuin altijd moet molesteren en je altijd in de weer moet zijn met spulletjes om dat te voorkomen, maar goed wil je niet dat je tuin word leeg gevreten dan moet je wat, dus biologische slakkenkorrels en spul voor de luizen, het is niet anders!
Ik ben gisteren begonnen met een wat hardere aanpak van de draad alg in de vijver, ook dat moet op een veilige manier gebeuren en veilig voor vis en alle ander leven in de vijver!
Maar je blijft er wel mee bezig, alle waardes op een na zijn top, dus moet er weer een goedje bij om de ene waarde, ik dacht de GH, weer wat bij te stellen!
En zo blijf je altijd bezig met van alles en nog wat, om een mooie en gezonde tuin en vijver te hebben!
Vannacht is als het goed is voor het eerst mijn beregening plan gestart, ik heb de Eve’s opdracht gegeven om dat twee keer per nacht te doen, en ik heb drie Eve’s dus heb ik drie verschillende scenario’s gemaakt en in geprogrammeerd.
Dus zo maar eens in de tuin kijken of dat gelukt is!

IKKE

01-06-2021
Het is de laatste dagen prachtig weer, na een nat voorjaar is eindelijk zonnig en warm, de regen periode heeft er wel voor gezorgd dat er een explosie van groen was/is in de tuin, en hier en daar bloeien de eerste bloemen.
Maar zowel de moes als siertuin ziet er mooi groen uit, gisteren de eerste klaproos in ons mini voortuintje in bloei, de blauwe regen groeit als kool maar ik heb nog geen bloemetjes gezien, nu denk ik dat dat door het inplanten komt.
Ik heb wel eens gelezen dat als je een blauwe regen plant de energie eerst naar de wortels gaat en niet naar bloemen, maar goed het is wel jammer maar het is niet anders.
Nu hebben wij net als velen onder ons elk jaar problemen met de warmte/droogte, plantjes verdrogen en gaan dood.
Nu heb ik afgelopen maanden nog veel meer mini sproeiers in de tuin aangelegd dan we al hadden, het hele netwerk van slangen is verbeterd.
Ik heb nu meerdere zones in de tuin, en deze zijn aangesloten op een grondwater pomp, nu is mijn oude pomp eigenlijk te zwak, te weinig power dus, en vandaag ga ik een andere kopen of bestellen!
Deze pomp gaat dan mijn oude pomp vervangen dat is stap een, ik heb afgelopen week mijn Eve Aqua weer aangesloten, deze waterschakelaar zie foto hieronder zorgt er voor dat twee keer per nacht het groene dak 6 minuten word besproeid!
En vandaag komen er nog twee binnen
Deze schakelaar is programmeerbaar en met Siri te besturen, dus als ik zeg heyy Siri zet sproeier groene dak aan dan gaat deze aan, maar hij is ook programmeerbaar!
Dan heb ik nog vier watertimers besteld, deze zijn net ei wekkers, deze komen ook tussen de kraan en slang, je kunt dan aan de knop draaien, van een paar minuten tot een maximale lengte van 120 minuten en daarna gaat de kraan weer dicht, echt handige dingen zijn het!
Dus vandaag een dagje water management in de tuin, kan zijn dat ik nog wat extra sproeiers aan ga leggen, het zijn mini sproeiers, zo ziet dat er van boven uit.
Waar het water uitkomt kun je draaien en dus het water afsluiten of de sproeicirkel groter maken, werk echt super.
We hebben ruim honderd van deze mini sproeiers in de tuin tussen de plantjes en in kuipen, en op het groene dak heb ik mini nevelaars staan!
En als straks ik de boel op orde heb dan hoef ik in de zomer alleen nog maar in de kas en enkele potten water te geven en op deze wijze voorkom ik dat planten door droogte dood gaan!

IKKE16-05-2021
Het lijkt wel een explosie in de tuin, zowel de sier als moestuin zie je het groen de grond uit schieten, de eerste bloeiers zijn er al, kortom nog even en dan is alles weer volop in de bloei!
Ook de moestuin plantjes doen het redelijk, ik heb dit jaar veel gezaaid, maar als je tegenwoordig bij bijvoorbeeld een Welkoop komt dan vraag je je af waarom zaai ik nog, de planten zijn gewoon te koop.
Gezonde en sterke planten, maar goed het zijn en blijven keuzes die je maakt, misschien doen we het volgend jaar wel anders, dat ligt aan de opbrengst van de moestuin.
Kruiden gebruiken we al volop en de eerste sla hebben we natuurlijk ook al gegeten, de aardappels zijn flink aangeaard en zullen zeker voldoende opbrengen dit jaar, ik heb vier soorten staan.
Waarvan drie soorten in specie kuipen, dat doe ik al jaren en dat werk super, je gooit straks de kuip op de kop en de aardappels rollen je tegemoet.
Voor de rest is het afwachten, je bent afhankelijk van het weer, de sterkte van de planten de voeding, en ga nog maar even door.
Ik heb bijvoorbeeld de peulen op de verkeerde plek staan, maar dat wist ik al bij het zaaien, er zullen zeker peulen aan gaan komen maar dan minder, ik ben gek op peulen uit eigen tuin zooooo lekker!|
Zelf groenten, fruit en kruiden telen, kweken of hoe je het ook wilt omschrijven is natuurlijk leuk, lekker en gezond en onbespoten, tenminste hier is dat zo.
Ik heb het al vaker geschreven maar zo uit het land op het bord, natuurlijk na wassen en bereiden, wat is er nog lekkerder en gezonder dan dat?
En je hebt het zelf gekweekt en ook dat is natuurlijk ook iets om trots op te zijn, naar een supermarkt gaan is ook makkelijk, nu kost het tegenwoordig in de supermarkt ook niet meer zoveel maar uit eigen tuin is lekkerder en gezonder.
Ik heb de vorige keer geschreven over de blauwe regen, die we gekocht hebben met bloemen, en nu al veel groen maar ik zie nog niet echt dat er bloemen aan gaan komen, misschien komt het omdat we hem vorig jaar gepoot hebben!
Of het moet nog komen, we wachten af, geduld is een schone zaak dus we wachten af, een ding is zeker hij groeit als kool of is het een zij?

Ik heb van de Geum de plant van deze keer gemaakt, bij onze vijver staat deze Geum en die doet het echt meer dan goed, deze zit vol met bloemen en bloeit ook nog eens heel lang echt een prachtige plant, we hebben meerdere soorten in de tuin staan!
Vorig jaar zijn of hebben we de hele tuin aangepakt en overal nieuwe planten in gezet, er staan nu planten in die dit jaar voor het eerst gaan bloeien, en we zijn dan ook meer dan benieuwd naar het resultaat, je hebt als je gaat planten toch wel iets voor ogen, in ons geval een Engelse Cottage en daar begint het qua planten al op te lijken.

IKKE05-05-2021
Vijf mei en er gebeurt teveel om het allemaal hier op deze site op te schrijven, dat is bijna niet te doen, alles loopt uit en groeit snel, de tuin is al mooi groen aan het worden en mensen als dat allemaal nog gaat bloeien dan pffff dan word het een oase van bloemen.
Ook in de moestuin gebeurt van alles, gisteren de aardappels aangeaard, ik heb aardappels in een specie kuip zitten en de uitlopers komen boven de grond uit en dat betekend dat ik de aarde aanvul tot de rand van de kuip is bereikt.
Dit betekent dat de aardappel opbrengst groter is dan als je dat niet doet.
Nou de rest gaat ook mooi, moet wel zeggen dat het kouder is dan vorig jaar in april maar goed het is niet anders nog twee weken en dat is het ijsheiligen en dan vriest het niet meer en dan kan alles veilig naar buiten hoop ik.
Alles loopt dus mooi uit en ik ben dan ook zeer benieuwd naar het resultaat, hoe het het er in de zomer uitziet als alle planten groot zijn.
Het zal vol zijn en groen, ik ben echt heel benieuwd.
De plant van deze keer is de Wisteria Brakybotrys Ikoyama Fuji en dat is een hele mond vol voor deze mooie en sterk geurende Blauwe regen, ik kan niet wachten tot hij bloeit en deze ruikt echt heerlijk.

IKKE

27-04-2021
Er gebeurt nu zoveel dat ik alles niet eens meer ga opschrijven, maar de bonen zitten in de volle grond, er is van alles gezaaid zoals mais, bieten, pastinaak en nog veel meer ik probeer namelijk dit jaar zoveel mogelijk uit de moestuin te halen, en dat kun je maar op een manier en dat is de tuin tot aan de nog toe vol te zetten mat van alles en nog wat.
En gebruik maken van de hoogte, bakken aan de schutting of bakken op poten, noem maar op er zijn veel mogelijkheden en daar kun je gebruik van maken.
Ik kreeg nog een pol rabarber van iemand, de zaailingen komen nu snel op met dit weer, het is lekker warm met veel zon, de nachten worden ook minder koud dus we kunnen uitpakken.
Van kas naar tuin, en dat gaan we de komende dagen doen, er kan steeds meer de tuin in, en dan zullen we zien wat we gaan oogsten dit jaar, ik heb er zin in en hopelijk lukt alles.
Ik heb ook kousenband en dat is nogal een dingetje die doen het in ons klimaat niet zo heel erg goed dus maar eens kijken wat dat gaat worden.

IKKE

21-04-2021
Gisteren nog een paar kruiden op de markt gekocht, heb wat plantjes verpot, o.a. pepers in grotere bak, wortels, bietjes en pastinaak gezaaid in een zinken teil.
Ik heb een oude kruiwagen gevuld met aarde en deze is ook klaar om voor de plantjes, ik ben overal aan het opruimen geweest en dat kun je zien.
De tuin word een groene oase er staat wel zoveel dat het niet anders kan worden dan groen.
De plant van de dag is Crocosmia Lucifers, en deze begint nu uit te lopen, we hebben twee potten met deze plant!
Gisteren dus van alles gedaan in de tuin en vandaag gaan we verder een beetje opruimen en het is klaar!

IKKE

20-04-2021
Tja, eigenlijk heb ik niet heel veel te melden omdat de Moestuin & Siertuin tijd nodig hebben, zon met zo nu en dan een regenbuitje.
Gisteren een beetje opgeruimd in de tuin alles weer netjes, Marlies is vrijdag jarig dus moet het er wel netjes uitzien.
Dus we moeten wachten totdat we er zeker van zijn dat het niet meer gaat vriezen want dan kan er buiten meer gebeuren.
Het groene dag komt ook in beweging, jonge uitlopertjes overal maar eerlijk is eerlijk ik heb van veel geen idee wat het is.
Ik heb zoveel soorten wilde bloemen zaden op het dak gestrooid dat ik het niet meer echt weet, maar klaprozen, korenbloemen en witte margrietjes weet ik zeker deze zeden heb ik geoogst uit de natuur.
Nu ligt er op het dak substraat dat meet op steentjes lijkt dan op aarde, dus ben ik al een beetje begonnen om er wat tuinaarde doorheen te mengen.
En dit jaar bekijk ik of het anders moet, mocht het zo zijn dat het dak niet word zoals ik had gehoopt met veel wilde bloemen dan pak ik het volgend jaar groter aan door bijvoorbeeld een deel van het substraat te vervangen.
Ik wil een groen dak die vol staat met bloemen, in combinatie met vetplanten en dit jaar moet blijken of ik op de goede weg ben.
En zo is dat eigenlijk ook met de siertuin, er staat veel in en er loopt veel uit maar hoe het gaat worden is de vraag, we hebben sinds de zomer heel veel bij geplant en ik ben zo benieuwd hoe dat gaat worden.
Een beetje bijsturen zullen we vast nog wel moeten, hier en daar is het nog kaal, maar voor de rest is er wel zoveel bijgezet, en we hebben diverse klimrozen, we hebben diverse clematissen en er zitten mooie bi kan ik hier schrijven.
Dan nog de Blauwe regen die we gekocht hebben net voordat hij uitgebloeid was, hij heeft een heerlijke zoete geur mmmmm, van mij mocht hij het hele jaar bloeien.
En zo zijn er veel meer planten en ik zelf heb een paar planten bij elkaar gezet waarvan ik hoop dat het super mooi gaat worden en dat is een combinatie van Straalhaver, Chinese Ruit en Verbena.
We moeten geduld hebben en dat is soms wel moeilijk haha

Word Vervolgd

Toedels IKKE

11-04-2021
Alles loopt mooi uit ondanks de kou, de regen, sneeuw en hagel, de komende week zou het beter worden, de tuin heeft nu zon en warmte nodig!
Volgende maand kunnen de meeste groenten de tuin in, dan is de kans op vors zo goed als voorbij, en dan gaat het buiten seizoen van start.
Ik heb al uien gepoot, rabarberplant staat er, viersoorten aardappels, de peulen zitten in de grond en de merel vind dat ook leuk om de zaden er weer uit te graven als ze op zoek is naar wormen.
Voor de rest staat er buiten op aardbeien en kruiden na dan niets in de grond, maar dat gaat zeker veranderen, ik zet dit jaar de tuin nokkie vol.
Ik heb zelfs nog extra bakken opgehangen, ik wil dit jaar een mega groene moestuin, die zo vol staat dat je er amper nog doorheen komt.
De druiven hebben het volgens mij ook overleefd, ik heb nog geen blad gezien maar toch ze lijken te leven.
De braam staat dit jaar voor het eerst pal in de zon, ik hou hem wel kort is de bedoeling dus veel snoeien.
Maar dat geld ook voor de siertuin, deadheading is het magische woord, dat betekend dat je alle dode koppen uit de bloemen moet halen/knippen, dat zorgt voor meer bloemen, de plant zet dan nog geen zaad, want zaad zetten is het belangrijkst voor een plant.
Zonder zaden geen toekomst voor de plant, denk maar eens aan de Paardenbloem, zonder zaden zou de plant zich niet zo snel vermeerderen.
Tja zoals ik al eerder schreef we kijken veel tuin programma’s op BBC en daar steek je veel van op.
Een van mijn lievelingsplanten is de Verbena, dat vind ik echt een prachtige plant en we hebben er verdeeld over de hele tuin meerderen staan, dus plant van de dag is de Verbena.

Heb er afgelopen week nog vier geplant, nu afwachten hoe het eruit komt te zien, we proberen een Engelse Cottage tuin te creëren met een eigen tintje natuurlijk, we hebben een vijver met vissen daar ben ik ook mee bezig om de vijver iets meer natuurlijker te maken, en dan heb ik het over de randen.
Dus daar ben ik deze week ook mee begonnen, ook hier weet ik nog niet exact hoe ik het wil dus ben ik begonnen met een lange plantenbak van een meter.
Ben er nog niet helemaal uit en terwijl ik dit schrijf bedenk ik weer dingen, dus uitontwikkeld is mijn plan nog niet!
Word dus vervolgd, en zo werken we langzaam maar zeker een een fleurige en groene tuin vol met leven!

IKKE


08-04-2021
Gisteren een paar plantjes gekocht bij de Welkoop, een Geum, vier Verbena en nog een paar, ik moet zeggen dat het weer op dit moment niet echt lente achtig is.
Nee het lijkt meer winter met sneeuw, hagel, regen en wind het is dus guur en koud, en dat is niet echt gunstig voor de tuin.
Toch zie je de tuin uitlopen, het word elke dag een beetje groener, we moeten straks nog wel een paar gaten in de tuin vullen maar dat komt goed.
Eerst maar eens afwachten hoe de boel uitloopt en dan zien we verder, geduld en mooi weer is het belangrijkst.

Toedels IKKE

04-04-2021
Gisteren de aardappels gepoot, vier soorten, 10 Friesland Aardappels(vroeg), 10 Parel Aardappels(middel), 10 Mozart Aardappels(laat) en ik had nog drie aardappels in de aardappel bak liggen die waren uitgelopen, volgens mij Bintjes.
Dus ik dacht bij mezelf waarom drukken we die ook niet in de grond, dan zien we wel wat er van terecht gaat komen.
Nu heb ik uitgezocht hoelang de aardappels in de grond moeten zitten, vroeg is te rooien na ca 70 dagen, middel na ca 90 dagen en late aardappels na ca 120 dagen.
Nou heeft dat als voordeel dat je niet ineens een lading aardappels in je kelder hebt liggen en eigenlijk het rooien over langere tijd kunt uitsmeren.
Voor de rest lopen diverse voor gezaaide zaadjes uit, het gaat niet echt snel maar toch hier en daar lopen de eerste zaadjes uit.
Dit weekeind, het Paasweekeind gaat het vriezen en kan er nog hagel en sneeuw vallen, dus straks even de tuin in om te kijken of er nog wat afgedekt moet worden, het zou jammer zijn dat alle sla ijsbergsla word haha.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nu weer aan dacht en daarom het volgende, de plant van deze dag is de….
Thalictrum delavayi hewitt’s double, van deze plant hadden we er vorig jaar een staan in de border en nu vier, gewoon omdat ik hem zo mooi vond.
Het ziet eruit als gipskruid maar dan in een andere kleur, dit jaar ga ik er drie combineren met straalhaver, dat lijkt me een prachtige combi.
Straalhaver hebben we vorig jaar gezien in de tuinen van Appelterm. nog een paar verbena’s ertussen en klaar is Klara.
Maar goed het zijn ideeën die je uitprobeert tja en dan is het afwachten of het in de praktijk ook zo word als je bedacht hebt.
De natuur laat zich niet altijd sturen, we kunnen voeding geven en water geven en dan blijft het afwachten.

Toedels IKKE

30-03-2021
De plantjes zijn binnen en ik heb er meteen over geklaagd, de planten zijn vrijdag verstuurd en gisteren (maandag) middag geleverd.
De planten zagen er ingedrukt uit en waren ook beschadigd, op de doos stond niet dat het breekbaar was en op de doos stond ook niet, wat boven was.
Maar goed ik heb er over geklaagd en een foto gestuurd, maar ze geven garantie op de plantjes en mochten ze het niet overleven dan kreeg ik nieuwe, de plantjes beginnen nu pas met uitlopen en dus kwam dat wel goed.
Ik kreeg dus geen gehoor, ze vonden het blijkbaar niet belangrijk dat ik een klant ben en zij de leverancier, en dat ik dik heb betaald voor het bezorgen, ze vinden het dus prima dat de bezorgdienst met de planten van de klant zo omgaat.
En stel dat er planten dood gaan dan moet je zeker ook nog bewijzen dat jij, in dit geval ik dus, ze niet heb laten doodgaan.
Maar goed ik heb de plantjes een beetje in hun potje gedrukt en water gegeven en in de kas gezet, daar kunnen ze een beetje bijkomen en dan kunnen ze de volle grond in.
Moet nog even zoeken waar ik wat neer zet maar dat gaat goed komen, gisteren nog ruim een uurtje bezig geweest in de moestuin, beetje zaaien, de peulen staan nu in de volle grond, ik heb lente ui gezaaid en meer van dat soort dingen.
Beetje opruimen, kortom een beetje prutsen in de tuin met de zon hoog aan de hemel en met muzikale begeleiding van diverse vogeltjes.
Zondag keek ik naar de dotterbloem ik zag de bloemknoppen, gisteren waren ze zeker al 4 Cm gegroeid, jeetje dat gaat snel!
De tuin ontploft als het ware, prachtig nog even en alles is weer lekker groen, bloeiende planten, zoemende buitjes, fladderende vlinders, luizen op de rozen, tja ook dat.

Toedels IKKE

28-03-2021
Ik heb nog wat extra foto’s in het foto album gezet het zijn allemaal planten met prachtige bloemen,, nu is het wel zo dat niet alle planten het goed doen in elke tuin.
De een heeft zon nodig de ander schaduw of van beide wat, de een heeft deze grond nodig en de andere heeft weer andere wensen, planten zouden zo maar mensen kunnen zijn, mensen hebben ook altijd wat te wensen.
Maar goed op papier zien alle bloemen/planten er super uit, dit jaar zal het6 niet aan de voeding liggen en ook niet aan het sproeien, ik heb al heel wat mini sproeiers in de tuin liggen, daar kan het dus dit jaar niet aan liggen.
Ben er nog niet helemaal klaar mee, maar ik heb nog even de zomer is nog niet begonnen en de pomp staat ook nog steeds binnen!
Ik krijg terwijl ik dit schrijf een idee om de pomp onder de grond te plaatsen in een put, dat dempt het geluid en hij staat niet in de weg, ehm maar eens uitmeten of dat echt kan hij zou dan in de winter ook vorstvrij staan met wat isolatie materiaal.
Ik zal dat idee eens verder uitwerken wie weet kan het en is het de oplossing die ik al een tijdje zoek.
Het is een hoge pomp met al die aansluitingen dus zou het een diepe put moeten worden, word vervolgd of ehm niet!
De komende dagen bast de lente echt los en de temperatuur vliegt naar de 20 graden en dat voor eind maart, er zijn weer records die gebroken worden!
Ik had de augurk voor gezaaid en in de woonkamer gezet lekker in de warmte en met vier dagen stonden de plantjes boven de grond, pff dat is snel!
Ik heb nu maar wat meer plantjes in de warmte gezet, ik heb een bak over de rabarber gezet, ik zag dat op BBS en dan loopt de rabarber sneller uit!
De kruiden van de dag zijn KRULPETERSELIE en PLATTE PETERSELIE, de krulpeterselie word in keukens voor het grootste gedeelte gebruikt als garnering, een takje peterselie op een salade of cocktail, ook fijngehakt word het als strooigroen gebruikt, en natuurlijk door gerechten.
Platte peterselie word bijna nooit gebruikt als garnering maar meer als smaakmaker door gerechten, en fijngehakt als strooi groen.
Ik vind zelf de platte peterselie wat smaakvoller, beiden worden ook gebruikt als smaakmaker voor bouillons, soepen, sausen en meer
Peterselie is dan ook een van de meest gebruikte kruiden in keukens.

Toedels IKKE

27-03-2021
Vandaag komen de plantjes binnen die ik dan zo snel mogelijk in de grond zet, tja dan kunnen ze meteen gaan groeien toch? haha
Ik weet niet of jullie deze plant kennen maar ik krijg een Geum en dat zijn super mooie planten, ik heb er al een paar maar deze nog niet dit is de Geum Mai Tai de rode die ik bij de vijver heb staan bloeide de hele zomer, nu weet ik planten zijn een persoonlijk ding de een houd ervan en de ander niet, maar goed ik vind hem mooi dus daarom krijgt de Mai Tai ook een plekje in de tuin.
Ik heb dan ehm totaal met deze erbij ik dacht vier planten, dan komt de Clematis Little Mermaid ook een prachtige plant.
Ik zit op een moestuin groep via Facebook en daar proef je ook duidelijk de lente kriebels, mensen staan te popelen om hun moestuintje vol te zetten met allerlei groenten en fruit soorten, ook hier hebben we voorjaar prikkels, niet alleen voor de moestuin maar ook voor de siertuin, gisteren het klimroos rek wat aangepast zodat de nieuwe clematis ook voldoende ruimte krijgt.
En zo verbeter ik elke keer, of verander ik elke keer weer dingen in de tuin, soms omdat het mooier is, soms omdat het handiger is, of misschien wel om een gehaal andere reden.
Alle veranderingen leiden hopelijk tot een betere en mooiere tuin, mooi in de siertuin, en mooi en hopelijk met veel opbrengsten in de moestuin.
Overal in de tuin heb ik diverse kruiden staan, en die gebruiken we regelmatig, de bieslook is weer uitgelopen en mmmm lekker in de sla of op de gebakken aardappeltjes.
Ik ben kok dus kruiden zijn super belangrijk, misschien dat ik zo nu en dan tips kan geven, I
In dit geval is BIESLOOK de/het kruid van de dag.
Bieslook is ten eerste gezond, ten tweede heerlijk in diverse salades, strooi er fijn gesneden bieslook over, jonge bieslook is ook nog eens heerlijk pittig.
En wat denke je van bieslook over de gebakken aardappeltjes of over de gekookte aardappeltjes, ook lekker door de boter jus, of door de kruidenboter, heerlijk!
Ik ben gek op bieslook, maar we hebben zoveel meer kruiden maar daarover later meer.
Ik hoop dat door de stijgende warmte en door de zon de plantjes in de kas exploderen haha, en dus de goede basis vormen voor goede opbrengsten.
De aardappels liggen mooi voor te kiemen in de kelder en deze gaan volgende maand de grond in, ik heb dit jaar vroege, middel en late aardappels en ik ben benieuwd.

Toedels IKKE


26-03-2021
Kastje twee is ook bijna klaar, alleen de binnenkant nog, dat gaat straks gebeuren, de plek waar hij komt te hangen in dit geval is klaar.
Ik heb enkele dagen geleden augurk gezaaid en in de warmte gezet, en ze piepen boven de aarde uit, moet nog even kijken waar ik ze neer ga zetten straks, of in de tuin, of in de kas.
Warmte en licht moeten ze hebben volgens mij dus zal het wel kas worden, we zullen het zien, ik moet wel eerlijk bekennen dat ik dit jaar de moestuin wel heel erg vol ga zetten.
Nu heb ik de laatste tijd veel tijd gehad om tuin programma’s te kijken en er waren er een paar bij die wel heel veel op een vierkante meter hadden staan.
Ik ben begonnen om ieder plekje in de moestuin te benutten, ik werk in hoogtes, de sla groeit dit jaar boven de peulen.
En zo zet ik de tuin helemaal tot aan de nog toe vol, en dan zullen we zien hoe dat gaat verlopen, een ding is zeker ik kan niet afwachten om de tuin vol te proppen.
En zo doe ik het ook in de siertuin, ook die staat propvol op een paar plekjes na, ik dacht dat ik vandaag nog planten binnen zou krijgen maar het blijkt dat ze vandaag verstuurd worden.
Dus dan word dat morgen of begin volgende week.
Waarom een moestuin? tja dat is een goede vraag, eigenlijk om meerdere redenen, reden een….
Reden een is dat je de smaak niet kun vergelijken, alles uit onze tuin is onbespoten, onbehandeld en dus puur.
Sla is bijvoorbeeld nog knapperig en dat is sla uit de supermarkt niet meer, je plukt het of beter gezegd je oogst als je het nodig hebt, nu in de tuin ligt vanavond op je bord.
En het is leuk een beetje groenten en kruiden kweken, je stopt zaad in de aarde en een tijdje later pluk je de vruchten die dan ook nog eens puur, onbespoten, onbehandeld dus veel gezonder zijn.
Neem bijvoorbeeld de jonge aardappeltjes, ze zijn zo gaar en ze zijn heerlijk, lekker met roomboter en verse kruiden, ook uit eigen tuin.
Of gebakken, met verse peultjes je zou het moeten proeven dat is echt niet te vergelijken met bijvoorbeeld de supermark.
Kruiden uit eigen tuin, ook zo’n ding even met de schaar door de tuin en je eten word nog lekkerder, ik heb gisteren een paar sprietjes bieslook gegeten, lekker man!
En kennen jullie lavas ook wel maggiplant genoemd, de smaak van de maggiplant doet me een beetje denken aan vroeger, de moeder van mijn vader, mijn oma dus kookte veel met de maggiplant en vooral in de soep deed ze dat en mmmmm zo lekker ik heb ook een pol en gebruik het ook in de soep.
Maar goed het is gezond om buiten te werken, het is gezond om uit je eigen tuin te eten en het is gezond voor je mind, lekker even bezig zijn en de rest vergeten, ff uitwaaien kun je wel zeggen.
Maar goed niet iedereen heeft deze mogelijkheid, wij hebben maar een paar vierkante meter maar toch fijn om het op deze manier te benutten, we hadden er ook een tafel en een paar stoelen neer kunnen zetten.

Toedels IKKE


25-03-2021
We hebben twee dagen geleden twee van die plastic kweek kastjes gekocht die je op de grond kunt leggen en zo een kas creëert, een open stuk en twee eindstukken (zie foto) maar op de grond zo dat mooi zijn maar in een kleine tuin werkt dat niet zo heel erg goed.
Maar ikke zou ikke niet zijn om er een creatieve oplossing voor te bedenken, ik heb twee bakken gemaakt, en een raamwerkje voor het deksel.
Dus de kweekkast (zie foto) heb ik op een raamberkje gemaakt en dat raamwerkje bast weer op een bak, met een diepte van zon 12 cm, rubber erin en nog een laag plastic dopjes die ik over gehouden heb van het groene dak.
Daarop worteldoek dat ik nog over had van de vijver en daarop potgrond, tataa en je mini kas is klaar, een heb ik op 4 metalen tafelpoten gezet en de ander komt tegen de schutting te hangen.
In de ene die al klaar heb heb ik veldsla gezet 24 plantjes en de kas is nu voor de helft vol, de kas is iets meer dan een meter lang 112 cm bij 38 Cm zo uit mijn hoofd.
Maar het werkt super dus mooi twee mini kasjes erbij voor buiten.
We hebben ook maar meteen een zeef meegenomen een ronde zeef van metaal, Monty gebruikt dezelfde haha hoe toevallig.
Monty is van Gardening World een tuin programma op BBC, en daar kijken we elke week na de Engelse tuinprogramma’s zijn echt super om na te kijken, vooral de Cottage tuinen zijn mooi (de meesten).
Voor de rest loop alles mooi uit, we krijgen warmer weer, we krijgen we de komende dagen elke dag wel een buitje en zon erbij, groeizaam weer dus.
En eerlijk is eerlijk ik kan niet wachten op een mooie groene tuin, morgen komen er nog 18 planten als het goed is, van Esveld planten, ze zouden morgen leveren!
De clematis Little Mermaid en ook de Geum Mai Tai, een foto van de clematis vind je in het foto boek, de Geum moet je maar Googlen, we hebben al twee soorten Geum meer in de tuin, we hadden er een maar ik vond hem mooi en bloeien en dus hebben we er nu meer en nu komt er nog eentje bij de Mai Tai.

IKKE
30-01-2022
De eerste maand van het nieuwe jaar zit er al weer op, langzaam maar zeker komen de kriebels weer om de tuin in te duiken, er moet nog al het een en ander gebeuren, er moet nog wat verplaatst worden en dat kan nu prima koud is het niet en de winter is nog ver weg!
Of we nog winter krijgen is nog de vraag, maar het word dus tijd om met de bezem door de tuin te gaan, wat klaar is is klaar denk ik maar de kas moet even schoon, er moet nog het nodige gesnoeid worden enz
De ideeën komen al weer langzaam te voorschijn en ik ga zeker hier en daar wat veranderen, de vijgenboom heb ik afgezaagd, de vijgen van deze boom waren niet lekker, het is namelijk de groene versie van de vijgen en deze hebben een dikke schil.
Maar goed het begint weer te kriebelen net zoals het voorjaar, maar goed we zijn nog een beetje vroeg in het jaar.
Ik heb nog wat hout liggen wat gekloofd moet worden en de bezem kan ook wel een keer over de stenen, en hier en daar kan ook wel wat in de container!
Binnenkort schrijven we meer over de tuin, maar het nieuwe jaar is begonnen dus we hebben nog even!

IKKE


25-10-2021
Het seizoen is voorbij, ik zag dat de roos nog bloeide en dat er een salie nog in de knop zit, de eerste nachtvorst is al geweest dus tijd om met de snoeischaar de tuin door te gaan!
Ik wil nog wat verplanten en veranderen, zo blijf je natuurlijk bezig, het kan altijd mooier en beter toch?
Ook in de moestuin kan het een en ander veel beter dan dit jaar, een ding was ik niet blij mee en dat was mijn nieuwe watergeef systeem in de tuin, de mini sproeiers gaan namelijk dicht zitten door het grondwater, en dat is minder, nu heb ik een oplossing bedacht maar dat kan pas als de tuin kaal is, dus winter en voorjaar.
Ik koop kleine stenen bloempotjes deze komen over de mini sproeier te staan nadat ik eerst het sproeikopje eraf geschroefd heb.
Maar goed ook dat moet ik testen, volgend jaar dus nieuwe kansen, voor nu moet alles worden afgekoppeld voor de winter en dat moet op korte termijn, omdat de eerste vorst al is geweest.
En zo blijf je steeds bezig om er iets moois van te maken, sommige dingen werkten goed en zagen er prima uit en andere dingen pakten minder goed uit.
Het dak is ook iets aangepakt en ook dat kunnen we pas volgend jaar beoordelen, de siererwten tussen de planten was wel een aanwinst.
Dus volgend jaar moet het nog mooier en beter worden en daar gaan we in het najaar, winter en voorjaar weer mee verder stoeien.
De opbrengst uit de moestuin was slecht, heel slecht dit jaar, op de moestuin groep werd er ook al steen en been geklaagd!


IKKE

23-08-2021
Het moestuin en ook tuin seizoen lopen al op het eind nog even en dan begint de herfst al weer!
Het was nu niet bepaald een moestuin seizoen waar je u tegen zou zeggen, de aardappels in de kuipen deden het slecht, boontjes hebben we wel gegeten maar echt veel waren het er niet, tomaten tot nu toe nog geen een!
We hebben een paar courgettes gehad, ik dacht 5 stuks, kruiden deden het wel goed, en de slakken deden het dit jaar heel erg goed, ik zit op diverse groepen waaronder de moestuin groep en daar word steen en been geklaagd over de slakkenplaag van dit jaar.
Dus zonder alles te benoemen kunnen we rustig stellen dat het een super slecht moestuin jaar was, en de oorzaak is toch het wegblijven van de zon, we hebben wel zon gehad maar echt zomer was het zeker niet!
De siertuin heeft het redelijk gedaan, toch heb ik wel weer een hele lijst met veranderingen die we gaan doorvoeren, het kan nog mooier en het kan nog beter!
Ook het groene dag heb ik aangepakt, een deel van het groene dak dan, als test voor het komende jaar, als dat goed gaat dan pak ik een groter deel van het dak aan!
Ik heb namelijk een strook van een ca 50 cm x 4 meter aangepakt, granulaat verwijderd en een mengsel van Hemp, potgrond en kleikorrels.
Ik denk dat het voor wilde planten een betere ondergrond is, het granulaat is namelijk speciaal voor vetplanten, die van steenachtige ondergrond houden.
Ik verzamel nu zaden en planten uit de tuin die dan straks op het dak moeten gaan groeien.
En zo leer je elk jaar weer van de tuin en probeer je het het jaar erop aan te passen, en ik heb wat dingen die ik wil aanpassen!
Het sproeier systeem is nog niet wat ik er van had verwacht, de sproeikopjes gaan steeds dicht zitten, en ik heb ook een oplossing en dat is elk sproeikopje uitboren, dat is echt een winter klusje!
En zo blijven we altijd in beweging alles voor een prachtige tuin die het dit jaar zeker was maar die zeker nog mooier kan worden!

IKKE

30-07-2021
We kunnen er een lang verhaal van maken maar het is een slecht moestuin seizoen en beter gaat het volgens mij ook niet worden, de aardappel oogst was slecht, wel waren de paar vroege aardappels heerlijk.
Voor de rest is de opbrengst niet om over naar huis te schrijven, we kunnen er de diepvries en onze maag nauwelijks mee vullen.
De siertuin ziet er redelijk uit, maar alles kan beter en alles kan mooier maar tja het weer heb je niet in de hand, en dan heb ik het nog niet eens over onze huisdiertjes de slakken, het lijkt wel, en we zijn niet de enige, het lijkt wel of alle meststoffen die ik in de tuin heb gestrooid goed hebben gewerkt maar dan voor de slakken.
Nu ben ik niet de enige, op diverse forums klagen ze steen en been over de slakken, tja het is een nat seizoen dus ideaal voor slakken!
Hopelijk word het weer wat beter en kunnen we nog diverse groenten oogsten!

IKKE


15-07-2021
Ik heb in de hele tuin mini sproeiers tussen de planten en in bakken staan, en ik heb een nieuwe pomp gekocht die zwaarder is.
Maar de pomp staat uit, niet omdat hij stuk is nee zeker niet maar omdat er zoveel regen valt dat de planten bijna verzuipen, we hadden een nat voorjaar en nu op 15 Juli plenst het ook al een paar dagen!
De tuin is dus nat genoeg het is zo nat dat de planten de kop ook al laten hangen en er verzopen uit zien, maar dit weer hebben we niet elk jaar dus als de sproeiers dit jaar niet nodig zijn dan volgend jaar wel.
Ik heb nog wel wat dingetjes die ik nog wil aanpassen wat betreft de sproeiers, er zijn altijd verbeter punten, maar dat komt later!

IKKE


12-07-2021
De moestuin is dit jaar door het weer niet wat het zou moeten zijn, na het natte voorjaar ook nu meer regen dan in de vorige zomers, en dat zie je terug in de moestuin, er moet dus meer zon komen en dus warmte.
De uien zijn verrot geen succes, de peulen stonden verkeerd en ook peulen hebben zon nodig, de mais staat erop maar ook hier niet echt super, de bonen tja hetzelfde hebben meer zon nodig.
En zo kunnen we de hele moestuin door, de moestuin heeft meer zon en warmte nodig, door al die nattigheid doen de slakken het wel heel goed en ik heb overal al Biologische slakken korrels gestrooid om de boel nog een beetje in toom te houden.
De pepers, tomaten, courgettes en ga nog maar even door hebben nu eenmaal veel warmte/zon nodig, dus we hopen maar op een warm najaar!
De pomp staat uit dus de sproeiers hebben niets te doen, het is vochtig genoeg, zo nu en dan wat potten nog bijgieten en de planten in de kas maar dat was het dan ook wel.

De siertuin doet het een stuk beter, de tuin droogt niet uit en veel planten houden wel van wat vocht, maar de regen zorgt er wel voor dat de planten op de grond komen te liggen door het gewicht en noem maar op.
We hopen dat het beter gaat worden en dat we nog een beetje goed komt!

IKKE


22-06-2021
Bijna geen tijd om wat te schrijven, maar het gaat redelijk in de moestuin, niet echt super neem bijvoorbeeld de boontjes, de stok en stamboontjes die hebben er nog niet zoveel zin in, maar ik was niet de enige las ik op de moestuingroep!
De moestuin gaat, maar dus niet echt als een speer!
De siertuin doet het een stuk beter, niets is verdroogd mijn sproeiers werken dus prima, en het is natuurlijk niet zo’n hete zomer als vorig jaar!
Maar we klagen niet, de rozen doen het bijvoorbeeld prima, maar anderen lopen wat achter.
Het groene dak is mooi maar het kan beter, er moeten meer hoge planten op zodat we er op afstand ook meer van kunnen genieten, vetplanten zijn mooi maar ze zijn laag dus zie je ze niet, het dak is vrij vlak.
Nou dat was de korte update alweer!

IKKE

13-06-2021
De tuin is geëxplodeerd in positieve vorm dan, vele rozen bloeien al, en enkelen moeten nog, clematissen bloeien of gaan dat nog doen.
En hoe mooi is dat al die bloeiende planten, binnenkort maar eens wat foto’s plaatsen dan kun je er zelf over oordelen.

IKKE07-05-2021
De tuin word nu elke week mooier en groener, en er staan een paar rozen op springen, als die losbarsten dan ziet de tuin er ineens een stuk kleurrijker uit.
Dit jaar heeft er aan de blauwe regen geen bloem gezeten wat jammer is, ik ga er van uit dat het komt omdat we hem vorig jaar geplant hebben en daardoor hij niet bloeit, ik heb dat ergens gelezen dat dat de oorzaak zou kunnen zijn!
Hij groeit wel als kool, en in het begin zijn de bladeren zo lekker zacht, net zoals bij de beuk, de moestuin gaat ook redelijk, er zijn hier en daar wat slakken aan het werk geweest, en ik heb er al een hele lading gepakt, en biologische korrels gestrooid!
De vijver is flink opgeknapt van mijn behandelingen, hij zat vol met draad alg en niet zo’n beetje ook en dat heb ik dus aangepakt, de water waarden waren niet goed en dat heb ik aangepakt en een een middeltje dat veilig is voor normale planten, slakken en vissen toegevoegd en natuurlijk met de hand veel verwijderd.
En van die aanpak is de vijver flink verbeterd maar ik moet wel zo nu en dan de kwaliteit van het water in de gaten houden en meten!
Bij mijn vorige vijver had ik dat in den beginnen ook een paar jaar problemen met draad alg, totdat de waarden goed waren daarna nooit meer problemen gehad, maar dat was een heel andere vijver dan wat we nu hebben!
Je krijgt vaak alg door teveel vissen en door te veel voeren en door nog wat andere dingen zoals zonlicht in de vijver!
In de nacht word de tuin gesproeid en daar heb ik eigenlijk geen omkijken meer na, hier en daar nog wat extra sproeiers toevoegen en de pomp moet nog bijgesteld worden.
Ik heb een mail gestuurd naar de leverancier van de pomp maar daar heb ik nog geen antwoord op, hopelijk vandaag of morgen, dan kan dat probleem ook aangepast worden.
Het groene dak, het ziet er goed uit en water staat doet het super maar er zijn wat kale plekken die ik later dit jaar ga aanpakken, ik denk in het najaar, dan komt er een mengsel op van kleikorrels en extra aarde, en de laag wat ook wat dikker!
Ik heb namelijk gezien of op de Engelse tv dat je met dat mengsel een beter resultaat gaat krijgen dus dat gaan we doen, het dak is mooi maar het kan mooier!

IKKE

02-06-2021
De pomp is gekocht en alle schakelklokken zijn binnen en alles is aangesloten, ik moet alleen de pomp bij stellen zodat hij langer aan blijft en een wat hogere druk geeft, maar ik ben me nog aan het inlezen.
Een ding is altijd balen in een moestuin en dat is toch wel dat slakken, luizen en ander ongedierte je tuin altijd moet molesteren en je altijd in de weer moet zijn met spulletjes om dat te voorkomen, maar goed wil je niet dat je tuin word leeg gevreten dan moet je wat, dus biologische slakkenkorrels en spul voor de luizen, het is niet anders!
Ik ben gisteren begonnen met een wat hardere aanpak van de draad alg in de vijver, ook dat moet op een veilige manier gebeuren en veilig voor vis en alle ander leven in de vijver!
Maar je blijft er wel mee bezig, alle waardes op een na zijn top, dus moet er weer een goedje bij om de ene waarde, ik dacht de GH, weer wat bij te stellen!
En zo blijf je altijd bezig met van alles en nog wat, om een mooie en gezonde tuin en vijver te hebben!
Vannacht is als het goed is voor het eerst mijn beregening plan gestart, ik heb de Eve’s opdracht gegeven om dat twee keer per nacht te doen, en ik heb drie Eve’s dus heb ik drie verschillende scenario’s gemaakt en in geprogrammeerd.
Dus zo maar eens in de tuin kijken of dat gelukt is!

IKKE

01-06-2021
Het is de laatste dagen prachtig weer, na een nat voorjaar is eindelijk zonnig en warm, de regen periode heeft er wel voor gezorgd dat er een explosie van groen was/is in de tuin, en hier en daar bloeien de eerste bloemen.
Maar zowel de moes als siertuin ziet er mooi groen uit, gisteren de eerste klaproos in ons mini voortuintje in bloei, de blauwe regen groeit als kool maar ik heb nog geen bloemetjes gezien, nu denk ik dat dat door het inplanten komt.
Ik heb wel eens gelezen dat als je een blauwe regen plant de energie eerst naar de wortels gaat en niet naar bloemen, maar goed het is wel jammer maar het is niet anders.
Nu hebben wij net als velen onder ons elk jaar problemen met de warmte/droogte, plantjes verdrogen en gaan dood.
Nu heb ik afgelopen maanden nog veel meer mini sproeiers in de tuin aangelegd dan we al hadden, het hele netwerk van slangen is verbeterd.
Ik heb nu meerdere zones in de tuin, en deze zijn aangesloten op een grondwater pomp, nu is mijn oude pomp eigenlijk te zwak, te weinig power dus, en vandaag ga ik een andere kopen of bestellen!
Deze pomp gaat dan mijn oude pomp vervangen dat is stap een, ik heb afgelopen week mijn Eve Aqua weer aangesloten, deze waterschakelaar zie foto hieronder zorgt er voor dat twee keer per nacht het groene dak 6 minuten word besproeid!
En vandaag komen er nog twee binnen
Deze schakelaar is programmeerbaar en met Siri te besturen, dus als ik zeg heyy Siri zet sproeier groene dak aan dan gaat deze aan, maar hij is ook programmeerbaar!
Dan heb ik nog vier watertimers besteld, deze zijn net ei wekkers, deze komen ook tussen de kraan en slang, je kunt dan aan de knop draaien, van een paar minuten tot een maximale lengte van 120 minuten en daarna gaat de kraan weer dicht, echt handige dingen zijn het!
Dus vandaag een dagje water management in de tuin, kan zijn dat ik nog wat extra sproeiers aan ga leggen, het zijn mini sproeiers, zo ziet dat er van boven uit.
Waar het water uitkomt kun je draaien en dus het water afsluiten of de sproeicirkel groter maken, werk echt super.
We hebben ruim honderd van deze mini sproeiers in de tuin tussen de plantjes en in kuipen, en op het groene dak heb ik mini nevelaars staan!
En als straks ik de boel op orde heb dan hoef ik in de zomer alleen nog maar in de kas en enkele potten water te geven en op deze wijze voorkom ik dat planten door droogte dood gaan!

IKKE16-05-2021
Het lijkt wel een explosie in de tuin, zowel de sier als moestuin zie je het groen de grond uit schieten, de eerste bloeiers zijn er al, kortom nog even en dan is alles weer volop in de bloei!
Ook de moestuin plantjes doen het redelijk, ik heb dit jaar veel gezaaid, maar als je tegenwoordig bij bijvoorbeeld een Welkoop komt dan vraag je je af waarom zaai ik nog, de planten zijn gewoon te koop.
Gezonde en sterke planten, maar goed het zijn en blijven keuzes die je maakt, misschien doen we het volgend jaar wel anders, dat ligt aan de opbrengst van de moestuin.
Kruiden gebruiken we al volop en de eerste sla hebben we natuurlijk ook al gegeten, de aardappels zijn flink aangeaard en zullen zeker voldoende opbrengen dit jaar, ik heb vier soorten staan.
Waarvan drie soorten in specie kuipen, dat doe ik al jaren en dat werk super, je gooit straks de kuip op de kop en de aardappels rollen je tegemoet.
Voor de rest is het afwachten, je bent afhankelijk van het weer, de sterkte van de planten de voeding, en ga nog maar even door.
Ik heb bijvoorbeeld de peulen op de verkeerde plek staan, maar dat wist ik al bij het zaaien, er zullen zeker peulen aan gaan komen maar dan minder, ik ben gek op peulen uit eigen tuin zooooo lekker!|
Zelf groenten, fruit en kruiden telen, kweken of hoe je het ook wilt omschrijven is natuurlijk leuk, lekker en gezond en onbespoten, tenminste hier is dat zo.
Ik heb het al vaker geschreven maar zo uit het land op het bord, natuurlijk na wassen en bereiden, wat is er nog lekkerder en gezonder dan dat?
En je hebt het zelf gekweekt en ook dat is natuurlijk ook iets om trots op te zijn, naar een supermarkt gaan is ook makkelijk, nu kost het tegenwoordig in de supermarkt ook niet meer zoveel maar uit eigen tuin is lekkerder en gezonder.
Ik heb de vorige keer geschreven over de blauwe regen, die we gekocht hebben met bloemen, en nu al veel groen maar ik zie nog niet echt dat er bloemen aan gaan komen, misschien komt het omdat we hem vorig jaar gepoot hebben!
Of het moet nog komen, we wachten af, geduld is een schone zaak dus we wachten af, een ding is zeker hij groeit als kool of is het een zij?

Ik heb van de Geum de plant van deze keer gemaakt, bij onze vijver staat deze Geum en die doet het echt meer dan goed, deze zit vol met bloemen en bloeit ook nog eens heel lang echt een prachtige plant, we hebben meerdere soorten in de tuin staan!
Vorig jaar zijn of hebben we de hele tuin aangepakt en overal nieuwe planten in gezet, er staan nu planten in die dit jaar voor het eerst gaan bloeien, en we zijn dan ook meer dan benieuwd naar het resultaat, je hebt als je gaat planten toch wel iets voor ogen, in ons geval een Engelse Cottage en daar begint het qua planten al op te lijken.

IKKE05-05-2021
Vijf mei en er gebeurt teveel om het allemaal hier op deze site op te schrijven, dat is bijna niet te doen, alles loopt uit en groeit snel, de tuin is al mooi groen aan het worden en mensen als dat allemaal nog gaat bloeien dan pffff dan word het een oase van bloemen.
Ook in de moestuin gebeurt van alles, gisteren de aardappels aangeaard, ik heb aardappels in een specie kuip zitten en de uitlopers komen boven de grond uit en dat betekend dat ik de aarde aanvul tot de rand van de kuip is bereikt.
Dit betekent dat de aardappel opbrengst groter is dan als je dat niet doet.
Nou de rest gaat ook mooi, moet wel zeggen dat het kouder is dan vorig jaar in april maar goed het is niet anders nog twee weken en dat is het ijsheiligen en dan vriest het niet meer en dan kan alles veilig naar buiten hoop ik.
Alles loopt dus mooi uit en ik ben dan ook zeer benieuwd naar het resultaat, hoe het het er in de zomer uitziet als alle planten groot zijn.
Het zal vol zijn en groen, ik ben echt heel benieuwd.
De plant van deze keer is de Wisteria Brakybotrys Ikoyama Fuji en dat is een hele mond vol voor deze mooie en sterk geurende Blauwe regen, ik kan niet wachten tot hij bloeit en deze ruikt echt heerlijk.

IKKE

27-04-2021
Er gebeurt nu zoveel dat ik alles niet eens meer ga opschrijven, maar de bonen zitten in de volle grond, er is van alles gezaaid zoals mais, bieten, pastinaak en nog veel meer ik probeer namelijk dit jaar zoveel mogelijk uit de moestuin te halen, en dat kun je maar op een manier en dat is de tuin tot aan de nog toe vol te zetten mat van alles en nog wat.
En gebruik maken van de hoogte, bakken aan de schutting of bakken op poten, noem maar op er zijn veel mogelijkheden en daar kun je gebruik van maken.
Ik kreeg nog een pol rabarber van iemand, de zaailingen komen nu snel op met dit weer, het is lekker warm met veel zon, de nachten worden ook minder koud dus we kunnen uitpakken.
Van kas naar tuin, en dat gaan we de komende dagen doen, er kan steeds meer de tuin in, en dan zullen we zien wat we gaan oogsten dit jaar, ik heb er zin in en hopelijk lukt alles.
Ik heb ook kousenband en dat is nogal een dingetje die doen het in ons klimaat niet zo heel erg goed dus maar eens kijken wat dat gaat worden.

IKKE

21-04-2021
Gisteren nog een paar kruiden op de markt gekocht, heb wat plantjes verpot, o.a. pepers in grotere bak, wortels, bietjes en pastinaak gezaaid in een zinken teil.
Ik heb een oude kruiwagen gevuld met aarde en deze is ook klaar om voor de plantjes, ik ben overal aan het opruimen geweest en dat kun je zien.
De tuin word een groene oase er staat wel zoveel dat het niet anders kan worden dan groen.
De plant van de dag is Crocosmia Lucifers, en deze begint nu uit te lopen, we hebben twee potten met deze plant!
Gisteren dus van alles gedaan in de tuin en vandaag gaan we verder een beetje opruimen en het is klaar!

IKKE

20-04-2021
Tja, eigenlijk heb ik niet heel veel te melden omdat de Moestuin & Siertuin tijd nodig hebben, zon met zo nu en dan een regenbuitje.
Gisteren een beetje opgeruimd in de tuin alles weer netjes, Marlies is vrijdag jarig dus moet het er wel netjes uitzien.
Dus we moeten wachten totdat we er zeker van zijn dat het niet meer gaat vriezen want dan kan er buiten meer gebeuren.
Het groene dag komt ook in beweging, jonge uitlopertjes overal maar eerlijk is eerlijk ik heb van veel geen idee wat het is.
Ik heb zoveel soorten wilde bloemen zaden op het dak gestrooid dat ik het niet meer echt weet, maar klaprozen, korenbloemen en witte margrietjes weet ik zeker deze zeden heb ik geoogst uit de natuur.
Nu ligt er op het dak substraat dat meet op steentjes lijkt dan op aarde, dus ben ik al een beetje begonnen om er wat tuinaarde doorheen te mengen.
En dit jaar bekijk ik of het anders moet, mocht het zo zijn dat het dak niet word zoals ik had gehoopt met veel wilde bloemen dan pak ik het volgend jaar groter aan door bijvoorbeeld een deel van het substraat te vervangen.
Ik wil een groen dak die vol staat met bloemen, in combinatie met vetplanten en dit jaar moet blijken of ik op de goede weg ben.
En zo is dat eigenlijk ook met de siertuin, er staat veel in en er loopt veel uit maar hoe het gaat worden is de vraag, we hebben sinds de zomer heel veel bij geplant en ik ben zo benieuwd hoe dat gaat worden.
Een beetje bijsturen zullen we vast nog wel moeten, hier en daar is het nog kaal, maar voor de rest is er wel zoveel bijgezet, en we hebben diverse klimrozen, we hebben diverse clematissen en er zitten mooie bi kan ik hier schrijven.
Dan nog de Blauwe regen die we gekocht hebben net voordat hij uitgebloeid was, hij heeft een heerlijke zoete geur mmmmm, van mij mocht hij het hele jaar bloeien.
En zo zijn er veel meer planten en ik zelf heb een paar planten bij elkaar gezet waarvan ik hoop dat het super mooi gaat worden en dat is een combinatie van Straalhaver, Chinese Ruit en Verbena.
We moeten geduld hebben en dat is soms wel moeilijk haha

Word Vervolgd

Toedels IKKE

11-04-2021
Alles loopt mooi uit ondanks de kou, de regen, sneeuw en hagel, de komende week zou het beter worden, de tuin heeft nu zon en warmte nodig!
Volgende maand kunnen de meeste groenten de tuin in, dan is de kans op vors zo goed als voorbij, en dan gaat het buiten seizoen van start.
Ik heb al uien gepoot, rabarberplant staat er, viersoorten aardappels, de peulen zitten in de grond en de merel vind dat ook leuk om de zaden er weer uit te graven als ze op zoek is naar wormen.
Voor de rest staat er buiten op aardbeien en kruiden na dan niets in de grond, maar dat gaat zeker veranderen, ik zet dit jaar de tuin nokkie vol.
Ik heb zelfs nog extra bakken opgehangen, ik wil dit jaar een mega groene moestuin, die zo vol staat dat je er amper nog doorheen komt.
De druiven hebben het volgens mij ook overleefd, ik heb nog geen blad gezien maar toch ze lijken te leven.
De braam staat dit jaar voor het eerst pal in de zon, ik hou hem wel kort is de bedoeling dus veel snoeien.
Maar dat geld ook voor de siertuin, deadheading is het magische woord, dat betekend dat je alle dode koppen uit de bloemen moet halen/knippen, dat zorgt voor meer bloemen, de plant zet dan nog geen zaad, want zaad zetten is het belangrijkst voor een plant.
Zonder zaden geen toekomst voor de plant, denk maar eens aan de Paardenbloem, zonder zaden zou de plant zich niet zo snel vermeerderen.
Tja zoals ik al eerder schreef we kijken veel tuin programma’s op BBC en daar steek je veel van op.
Een van mijn lievelingsplanten is de Verbena, dat vind ik echt een prachtige plant en we hebben er verdeeld over de hele tuin meerderen staan, dus plant van de dag is de Verbena.

Heb er afgelopen week nog vier geplant, nu afwachten hoe het eruit komt te zien, we proberen een Engelse Cottage tuin te creëren met een eigen tintje natuurlijk, we hebben een vijver met vissen daar ben ik ook mee bezig om de vijver iets meer natuurlijker te maken, en dan heb ik het over de randen.
Dus daar ben ik deze week ook mee begonnen, ook hier weet ik nog niet exact hoe ik het wil dus ben ik begonnen met een lange plantenbak van een meter.
Ben er nog niet helemaal uit en terwijl ik dit schrijf bedenk ik weer dingen, dus uitontwikkeld is mijn plan nog niet!
Word dus vervolgd, en zo werken we langzaam maar zeker een een fleurige en groene tuin vol met leven!

IKKE


08-04-2021
Gisteren een paar plantjes gekocht bij de Welkoop, een Geum, vier Verbena en nog een paar, ik moet zeggen dat het weer op dit moment niet echt lente achtig is.
Nee het lijkt meer winter met sneeuw, hagel, regen en wind het is dus guur en koud, en dat is niet echt gunstig voor de tuin.
Toch zie je de tuin uitlopen, het word elke dag een beetje groener, we moeten straks nog wel een paar gaten in de tuin vullen maar dat komt goed.
Eerst maar eens afwachten hoe de boel uitloopt en dan zien we verder, geduld en mooi weer is het belangrijkst.

Toedels IKKE

04-04-2021
Gisteren de aardappels gepoot, vier soorten, 10 Friesland Aardappels(vroeg), 10 Parel Aardappels(middel), 10 Mozart Aardappels(laat) en ik had nog drie aardappels in de aardappel bak liggen die waren uitgelopen, volgens mij Bintjes.
Dus ik dacht bij mezelf waarom drukken we die ook niet in de grond, dan zien we wel wat er van terecht gaat komen.
Nu heb ik uitgezocht hoelang de aardappels in de grond moeten zitten, vroeg is te rooien na ca 70 dagen, middel na ca 90 dagen en late aardappels na ca 120 dagen.
Nou heeft dat als voordeel dat je niet ineens een lading aardappels in je kelder hebt liggen en eigenlijk het rooien over langere tijd kunt uitsmeren.
Voor de rest lopen diverse voor gezaaide zaadjes uit, het gaat niet echt snel maar toch hier en daar lopen de eerste zaadjes uit.
Dit weekeind, het Paasweekeind gaat het vriezen en kan er nog hagel en sneeuw vallen, dus straks even de tuin in om te kijken of er nog wat afgedekt moet worden, het zou jammer zijn dat alle sla ijsbergsla word haha.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nu weer aan dacht en daarom het volgende, de plant van deze dag is de….
Thalictrum delavayi hewitt’s double, van deze plant hadden we er vorig jaar een staan in de border en nu vier, gewoon omdat ik hem zo mooi vond.
Het ziet eruit als gipskruid maar dan in een andere kleur, dit jaar ga ik er drie combineren met straalhaver, dat lijkt me een prachtige combi.
Straalhaver hebben we vorig jaar gezien in de tuinen van Appelterm. nog een paar verbena’s ertussen en klaar is Klara.
Maar goed het zijn ideeën die je uitprobeert tja en dan is het afwachten of het in de praktijk ook zo word als je bedacht hebt.
De natuur laat zich niet altijd sturen, we kunnen voeding geven en water geven en dan blijft het afwachten.

Toedels IKKE

30-03-2021
De plantjes zijn binnen en ik heb er meteen over geklaagd, de planten zijn vrijdag verstuurd en gisteren (maandag) middag geleverd.
De planten zagen er ingedrukt uit en waren ook beschadigd, op de doos stond niet dat het breekbaar was en op de doos stond ook niet, wat boven was.
Maar goed ik heb er over geklaagd en een foto gestuurd, maar ze geven garantie op de plantjes en mochten ze het niet overleven dan kreeg ik nieuwe, de plantjes beginnen nu pas met uitlopen en dus kwam dat wel goed.
Ik kreeg dus geen gehoor, ze vonden het blijkbaar niet belangrijk dat ik een klant ben en zij de leverancier, en dat ik dik heb betaald voor het bezorgen, ze vinden het dus prima dat de bezorgdienst met de planten van de klant zo omgaat.
En stel dat er planten dood gaan dan moet je zeker ook nog bewijzen dat jij, in dit geval ik dus, ze niet heb laten doodgaan.
Maar goed ik heb de plantjes een beetje in hun potje gedrukt en water gegeven en in de kas gezet, daar kunnen ze een beetje bijkomen en dan kunnen ze de volle grond in.
Moet nog even zoeken waar ik wat neer zet maar dat gaat goed komen, gisteren nog ruim een uurtje bezig geweest in de moestuin, beetje zaaien, de peulen staan nu in de volle grond, ik heb lente ui gezaaid en meer van dat soort dingen.
Beetje opruimen, kortom een beetje prutsen in de tuin met de zon hoog aan de hemel en met muzikale begeleiding van diverse vogeltjes.
Zondag keek ik naar de dotterbloem ik zag de bloemknoppen, gisteren waren ze zeker al 4 Cm gegroeid, jeetje dat gaat snel!
De tuin ontploft als het ware, prachtig nog even en alles is weer lekker groen, bloeiende planten, zoemende buitjes, fladderende vlinders, luizen op de rozen, tja ook dat.

Toedels IKKE

28-03-2021
Ik heb nog wat extra foto’s in het foto album gezet het zijn allemaal planten met prachtige bloemen,, nu is het wel zo dat niet alle planten het goed doen in elke tuin.
De een heeft zon nodig de ander schaduw of van beide wat, de een heeft deze grond nodig en de andere heeft weer andere wensen, planten zouden zo maar mensen kunnen zijn, mensen hebben ook altijd wat te wensen.
Maar goed op papier zien alle bloemen/planten er super uit, dit jaar zal het6 niet aan de voeding liggen en ook niet aan het sproeien, ik heb al heel wat mini sproeiers in de tuin liggen, daar kan het dus dit jaar niet aan liggen.
Ben er nog niet helemaal klaar mee, maar ik heb nog even de zomer is nog niet begonnen en de pomp staat ook nog steeds binnen!
Ik krijg terwijl ik dit schrijf een idee om de pomp onder de grond te plaatsen in een put, dat dempt het geluid en hij staat niet in de weg, ehm maar eens uitmeten of dat echt kan hij zou dan in de winter ook vorstvrij staan met wat isolatie materiaal.
Ik zal dat idee eens verder uitwerken wie weet kan het en is het de oplossing die ik al een tijdje zoek.
Het is een hoge pomp met al die aansluitingen dus zou het een diepe put moeten worden, word vervolgd of ehm niet!
De komende dagen bast de lente echt los en de temperatuur vliegt naar de 20 graden en dat voor eind maart, er zijn weer records die gebroken worden!
Ik had de augurk voor gezaaid en in de woonkamer gezet lekker in de warmte en met vier dagen stonden de plantjes boven de grond, pff dat is snel!
Ik heb nu maar wat meer plantjes in de warmte gezet, ik heb een bak over de rabarber gezet, ik zag dat op BBS en dan loopt de rabarber sneller uit!
De kruiden van de dag zijn KRULPETERSELIE en PLATTE PETERSELIE, de krulpeterselie word in keukens voor het grootste gedeelte gebruikt als garnering, een takje peterselie op een salade of cocktail, ook fijngehakt word het als strooigroen gebruikt, en natuurlijk door gerechten.
Platte peterselie word bijna nooit gebruikt als garnering maar meer als smaakmaker door gerechten, en fijngehakt als strooi groen.
Ik vind zelf de platte peterselie wat smaakvoller, beiden worden ook gebruikt als smaakmaker voor bouillons, soepen, sausen en meer
Peterselie is dan ook een van de meest gebruikte kruiden in keukens.

Toedels IKKE

27-03-2021
Vandaag komen de plantjes binnen die ik dan zo snel mogelijk in de grond zet, tja dan kunnen ze meteen gaan groeien toch? haha
Ik weet niet of jullie deze plant kennen maar ik krijg een Geum en dat zijn super mooie planten, ik heb er al een paar maar deze nog niet dit is de Geum Mai Tai de rode die ik bij de vijver heb staan bloeide de hele zomer, nu weet ik planten zijn een persoonlijk ding de een houd ervan en de ander niet, maar goed ik vind hem mooi dus daarom krijgt de Mai Tai ook een plekje in de tuin.
Ik heb dan ehm totaal met deze erbij ik dacht vier planten, dan komt de Clematis Little Mermaid ook een prachtige plant.
Ik zit op een moestuin groep via Facebook en daar proef je ook duidelijk de lente kriebels, mensen staan te popelen om hun moestuintje vol te zetten met allerlei groenten en fruit soorten, ook hier hebben we voorjaar prikkels, niet alleen voor de moestuin maar ook voor de siertuin, gisteren het klimroos rek wat aangepast zodat de nieuwe clematis ook voldoende ruimte krijgt.
En zo verbeter ik elke keer, of verander ik elke keer weer dingen in de tuin, soms omdat het mooier is, soms omdat het handiger is, of misschien wel om een gehaal andere reden.
Alle veranderingen leiden hopelijk tot een betere en mooiere tuin, mooi in de siertuin, en mooi en hopelijk met veel opbrengsten in de moestuin.
Overal in de tuin heb ik diverse kruiden staan, en die gebruiken we regelmatig, de bieslook is weer uitgelopen en mmmm lekker in de sla of op de gebakken aardappeltjes.
Ik ben kok dus kruiden zijn super belangrijk, misschien dat ik zo nu en dan tips kan geven, I
In dit geval is BIESLOOK de/het kruid van de dag.
Bieslook is ten eerste gezond, ten tweede heerlijk in diverse salades, strooi er fijn gesneden bieslook over, jonge bieslook is ook nog eens heerlijk pittig.
En wat denke je van bieslook over de gebakken aardappeltjes of over de gekookte aardappeltjes, ook lekker door de boter jus, of door de kruidenboter, heerlijk!
Ik ben gek op bieslook, maar we hebben zoveel meer kruiden maar daarover later meer.
Ik hoop dat door de stijgende warmte en door de zon de plantjes in de kas exploderen haha, en dus de goede basis vormen voor goede opbrengsten.
De aardappels liggen mooi voor te kiemen in de kelder en deze gaan volgende maand de grond in, ik heb dit jaar vroege, middel en late aardappels en ik ben benieuwd.

Toedels IKKE


26-03-2021
Kastje twee is ook bijna klaar, alleen de binnenkant nog, dat gaat straks gebeuren, de plek waar hij komt te hangen in dit geval is klaar.
Ik heb enkele dagen geleden augurk gezaaid en in de warmte gezet, en ze piepen boven de aarde uit, moet nog even kijken waar ik ze neer ga zetten straks, of in de tuin, of in de kas.
Warmte en licht moeten ze hebben volgens mij dus zal het wel kas worden, we zullen het zien, ik moet wel eerlijk bekennen dat ik dit jaar de moestuin wel heel erg vol ga zetten.
Nu heb ik de laatste tijd veel tijd gehad om tuin programma’s te kijken en er waren er een paar bij die wel heel veel op een vierkante meter hadden staan.
Ik ben begonnen om ieder plekje in de moestuin te benutten, ik werk in hoogtes, de sla groeit dit jaar boven de peulen.
En zo zet ik de tuin helemaal tot aan de nog toe vol, en dan zullen we zien hoe dat gaat verlopen, een ding is zeker ik kan niet afwachten om de tuin vol te proppen.
En zo doe ik het ook in de siertuin, ook die staat propvol op een paar plekjes na, ik dacht dat ik vandaag nog planten binnen zou krijgen maar het blijkt dat ze vandaag verstuurd worden.
Dus dan word dat morgen of begin volgende week.
Waarom een moestuin? tja dat is een goede vraag, eigenlijk om meerdere redenen, reden een….
Reden een is dat je de smaak niet kun vergelijken, alles uit onze tuin is onbespoten, onbehandeld en dus puur.
Sla is bijvoorbeeld nog knapperig en dat is sla uit de supermarkt niet meer, je plukt het of beter gezegd je oogst als je het nodig hebt, nu in de tuin ligt vanavond op je bord.
En het is leuk een beetje groenten en kruiden kweken, je stopt zaad in de aarde en een tijdje later pluk je de vruchten die dan ook nog eens puur, onbespoten, onbehandeld dus veel gezonder zijn.
Neem bijvoorbeeld de jonge aardappeltjes, ze zijn zo gaar en ze zijn heerlijk, lekker met roomboter en verse kruiden, ook uit eigen tuin.
Of gebakken, met verse peultjes je zou het moeten proeven dat is echt niet te vergelijken met bijvoorbeeld de supermark.
Kruiden uit eigen tuin, ook zo’n ding even met de schaar door de tuin en je eten word nog lekkerder, ik heb gisteren een paar sprietjes bieslook gegeten, lekker man!
En kennen jullie lavas ook wel maggiplant genoemd, de smaak van de maggiplant doet me een beetje denken aan vroeger, de moeder van mijn vader, mijn oma dus kookte veel met de maggiplant en vooral in de soep deed ze dat en mmmmm zo lekker ik heb ook een pol en gebruik het ook in de soep.
Maar goed het is gezond om buiten te werken, het is gezond om uit je eigen tuin te eten en het is gezond voor je mind, lekker even bezig zijn en de rest vergeten, ff uitwaaien kun je wel zeggen.
Maar goed niet iedereen heeft deze mogelijkheid, wij hebben maar een paar vierkante meter maar toch fijn om het op deze manier te benutten, we hadden er ook een tafel en een paar stoelen neer kunnen zetten.

Toedels IKKE


25-03-2021
We hebben twee dagen geleden twee van die plastic kweek kastjes gekocht die je op de grond kunt leggen en zo een kas creëert, een open stuk en twee eindstukken (zie foto) maar op de grond zo dat mooi zijn maar in een kleine tuin werkt dat niet zo heel erg goed.
Maar ikke zou ikke niet zijn om er een creatieve oplossing voor te bedenken, ik heb twee bakken gemaakt, en een raamwerkje voor het deksel.
Dus de kweekkast (zie foto) heb ik op een raamberkje gemaakt en dat raamwerkje bast weer op een bak, met een diepte van zon 12 cm, rubber erin en nog een laag plastic dopjes die ik over gehouden heb van het groene dak.
Daarop worteldoek dat ik nog over had van de vijver en daarop potgrond, tataa en je mini kas is klaar, een heb ik op 4 metalen tafelpoten gezet en de ander komt tegen de schutting te hangen.
In de ene die al klaar heb heb ik veldsla gezet 24 plantjes en de kas is nu voor de helft vol, de kas is iets meer dan een meter lang 112 cm bij 38 Cm zo uit mijn hoofd.
Maar het werkt super dus mooi twee mini kasjes erbij voor buiten.
We hebben ook maar meteen een zeef meegenomen een ronde zeef van metaal, Monty gebruikt dezelfde haha hoe toevallig.
Monty is van Gardening World een tuin programma op BBC, en daar kijken we elke week na de Engelse tuinprogramma’s zijn echt super om na te kijken, vooral de Cottage tuinen zijn mooi (de meesten).
Voor de rest loop alles mooi uit, we krijgen warmer weer, we krijgen we de komende dagen elke dag wel een buitje en zon erbij, groeizaam weer dus.
En eerlijk is eerlijk ik kan niet wachten op een mooie groene tuin, morgen komen er nog 18 planten als het goed is, van Esveld planten, ze zouden morgen leveren!
De clematis Little Mermaid en ook de Geum Mai Tai, een foto van de clematis vind je in het foto boek, de Geum moet je maar Googlen, we hebben al twee soorten Geum meer in de tuin, we hadden er een maar ik vond hem mooi en bloeien en dus hebben we er nu meer en nu komt er nog eentje bij de Mai Tai.

IKKE22-03-2021
Gisteren heb ik een fotopagina gemaakt om te kijken of dat werkt, en die pagina is er nu maar is nog wel een test, moet nog uitzoeken of ik er meer mee kan doen, bijvoorbeeld een dia presentatie of iets in die geest.
Maar op de foto pagina heb ik dus nu foto’s gezet van alle klim rozen en clematissen die we hebben, en op naast elke klimroos staat nu een passende clematis, in de hoop dat ze elkaar aanvullen.
In Engeland word dat vaak gedaan, rozen en clematissen combineren, de een moet de ander aanvullen of aflossen, dat eerst de ene bloeit en dan de andere.
Of dat ze samen bloeien en door de verschillende bloemen een prachtige combi zijn.
We hebben ook nog twee kamperfoelies staan en een Akebia Quinata op papier ziet deze plant er heel mooi uit met zijn prachtige bloemen en ook kan hij vruchten geven, we zijn dan ook erg benieuwd hoe dat eruit zal zien.
Ik heb een foto van de bloemetjes in het fotoboek Moestuin & Siertuin gepost, je kun na het zien van deze mooie plaatjes wel nagaan dat ik erg benieuwd zijn over hoe de tuin er in de zomer uit zal gaan zien.
In de eerste twee jaar zullen de rozen het een stuk minder doen heb ik gelezen, we zullen het zien aan de prachtige soorten zal het niet liggen.
Ik ga binnenkort nog meer foto’s posten, gewoon omdat het kan en omdat het leuk is.

Toedels IKKE


20-03-2021
Vanaf vandaag noem ik de moestuin dagboek de “Moestuin & Siertuin” dagboek.
De moestuin wacht op warmere nachten, de nachtvorsten moeten echt verledentijd zijn, nog een maand en dan kan er meer in de grond.
We hebben vorig voorjaar de hele tuin aangepakt, andere vijver, nieuw tuinhuis, de siertuin is iets anders en de moestuin is ook aangepakt.
Ik denk dat zeker 90% van de planten in de siertuin vervangen zijn, en we hebben de oude schutting vervangen voor een geheel nieuwe zwarte schutting.
En dat zwarte geeft de tuin een veel luxere uitstraling, toen alles klaar was zijn we aan het zoeken gegaan naar nieuwe planten, en ook naar planten voor aan de schutting!
Ik denk dat we nu zo’n 16 klimmers in de tuin hebben maar het zouden er ook zo maar 20 kunnen zijn.
We hebben diverse klimrozen, we hebben diverse Clematissen en we hebben een blauwe regen, aan fruit klimmers die ik nog niet had meegeteld hebben we een mini kiwi een blauwe en een witte druif en ook nog een braam.
Nu denk je misschien clematissen? Ja idd clematissen maar dan wel hele speciale ik denk dat er een standaard clematis staat en de rest vind ik zelf wel speciaal.
Volgende week krijg ik ook nog een clematis binnen, ik heb nog een lading planten besteld en die komen volgende week met een vrachtwagen haha.
Maar goed ik heb besteld een clematis Little Mermaid ik zal een foto posten.

Clematis Littje Mermaid

Nu is dit niet de mooiste foto maar goed ik vind hem prachtig en ik kon maar twee bedrijven in Nederland vinden die hem konden leveren, en een van de twee had ze niet op voorraad.
Maar goed deze komt dus in de tuin te staan, we hebben ook bijvoorbeeld een “Clematis Apple Blossom”ook een hele mooie.
Maar goed ze zien er op de foto altijd prachtig uit, we hebben ook enkele dubbelbloemige clematissen.
En twee groenblijvende Clematissen, op een paar plekken in de tuin laten combineren we een Clematis met een klimroos, het is de bedoeling dat deze twee planten zich vermengen en dan hopen we dat we door de juiste keuze een prachtig effect krijgen.
En dan hebben we nog de blauwe regen die we vorig jaar gekocht hebben, deze blauwe regen stond in bloei toen we hem kochten, en de bloemen pfff wat een heerlijke geur je zou het zelf eens moeten ruiken zo heerlijk zoet.
En zo hebben we de hele tuin gedaan, zoeken naar de juiste kleuren, geuren, structuren.
We hebben een stuk daar hebben we de Stipa Gigantea (straal haver) gecombineerd met de Thalictrum Delavayi (Hewitt’s Double), of in het Nederlands Chineese Ruit.
Chineese Ruit lijkt op gipskruid maar dan groot en paars, het leek mij een top combinatie met Straalhaver.
En hopelijk zien we dit jaar het resultaat, we houden van een Engelse Cottage Tuin, en zo zijn we ook bezig met de beplanting, vorig jaar hebben we alles ingeplant en dit jaar zou het dus mooier moeten worden.
Maar dat is afwachten welke planten hebben de strenge vorst niet overleefd of waren misschien toch eenjarige planten.
Een ding is zeker we hadden vorig jaar al een prachtige tuin en dit jaar hopen we dat het nog veel mooier gaat worden.
Ook het groene dak heb ik anders aangepakt, ik heb zoveel zaadgoed gezaaid dat alles op mocht komen ik me hart vast hou haha.
Dan is het een zoemende wilde tuin, maar goed we wachten af, ik heb nog niet het gevoel dat alle zaadjes de winter zijn doorgekomen, maar we zullen het zien.
Vandaag ga ik de paarse klaproosjes zaaien, ik moet de grond armer maken want klaprozen houden niet van bemeste grond.
Volgende keer meer mensen, ik moet morgen ook nog wat te schrijven hebben en ik wil kijken of ik een soort presentatie kan maken met foto’s van planten die we in de tuin hebben, of foto’s die ik zelf gemaakt heb van de bloemen.
Misschien morgen als het zondag is.

Toedels IKKE

16-03-2021
Ik dacht bij mezelf ik ga eens op onze weekmarkt kijken misschien hebben ze daar wel slaplantjes.
In Corona tijd zou het zo maar eens kunnen zijn dat de lieve man niet op de markt stond met de plantjes.
Maar ik had geluk, 10 slaplantjes voor 2 euro, ik heb in de moestuin 5 bakken hangen speciaal voor sla en tataa hij had ook vijf soorten.
Lolo Rosso, Lollo Biondo, Eikenblad sla, IJsbergsla, en Kropsla, ik heb van alle soorten er vijf mee genomen.
ik moet alleen even het weer in de gaten houden, de nachten in dit geval want de slaplantjes houden niet van vorst!
Ik heb er dus maar meteen wat beugels in de potten gedrukt zodat er noppenfolie over kan en hopelijk is dat voldoende.
Ik heb een rode rabarber meegenomen, een rode salie en 10 selderij plantjes, dus het begin is er.
Komende weken komen er nog wel meer bij, maar dit is het voor eerst!

Het moestuin seizoen is begonnen!

Toedels IKKE


15-03-2021
Ik ben op Facebook ook lid van een Moestuingroep, en daar zie je al mensen die al van alles gezaaid hebben maar dat in een warme en lichte ruimte hebben gezet.
Bij sommigen zijn het al flinke plantjes inmiddels, maar goed hier piepen sommige voor gezaaide zaadjes ook langzaam maar zeker boven de grond uit.
Ik heb al van alles voor gezaaid, nu heb ik een koude kas, dus een kas buiten en dat betekent dat het niet mega warm is als de zon niet schijnt, maar daar hou ik dus wel rekening mee, echter gaan de pepertjes straks toch even naar een warmer deel van het huis.
Anders ben ik bang dat het niet wat gaat worden, voor de rest valt er weinig te schijven, alles loopt uit in de tuin, en nu wachten op beter weer en dan kunnen we meer.
Ik wil vandaag even de Welkoop bellen of ze al slaplantjes hebben, dan kunnen deze de grond in!

Toedels IKKE

07-03-2021
Het heeft de afgelopen nachten nog flink gevroren en dat is voor de moestuin niet echt lekker, ik heb gelukkig nog geen plantjes buiten gezet.
Maar in de kas heb ik het nodige voor gezaaid voor de moestuin maar ook voor de siertuin heb ik diverse zaden besteld en van eigen bloemen/planten geoogst.
De eerste plantjes komen al met hun kopje boven de aarde uit en hopelijk mogen ze uitgroeien tot mooie planten die voor een goede oogst zorgen.
De pootaardappels zijn binnen, ik heb drie soorten, vroeg (Frieslander), middel (Parel) en laat (Mozart) in de laatste aardappel zit muziek haha, ik had nog nooit van deze aardappel gehoord dus maar meegenomen.
Nu zet ik de aardappels niet in de volle grond, nee ze gaan in grote specie kuipen met nieuwe grond, en dat ziet er ten eerste grappig uit en ten tweede geeft het ook nog eens mooie aardappels, en staat zo’n kuip in de weg dan sleep ik hem naar een andere plek.
Dit jaar heb ik wel meer meststoffen door de grond gemengd en ik ben benieuwd of dat de aardappels ten goede komt.
Ik heb sowieso de hele tuin beter bemest dit jaar, ik dacht laten we maar eens goed beginnen met de tuin.
En zoals ik al schreef hoop ik daarmee op mooiere planten, sterker, mooier en natuurlijk goede oogsten.
Ik heb in mijn eerste blog al geschreven over bemesting en dat is ook een hele wereld op zich, je zou echt overal grondmonsters moeten nemen en dan moeten testen.
Ik las of zag in een tuinprogramma dat lavendel niet van bemeste grond houd, ik dag meteen oeps dit jaar dus geen lavendel haha
Nu heeft ieder plantje zijn wensen en dat is dus niet te doen in een siertuin of moestuin, de ene houd van kalk de ene van dit en de andere van dat, en dat is dus echt niet te doen.
We wachten maar af wat het goed en wat het slecht gaat doen, een ding is zeker de siertuin staat op springen de planten lopen uit en de meeste planten hebben het overleeft.
En voor de moestuin tja daarvoor moeten we nog even geduld voor hebben de voorbereidingen zijn in volle gang, in de kas komen de eerste plantjes boven en de vorst is de komende weken weg zag ik op buienradar dus kunnen we wat meer zaadjes zaaien en mocht het toch nog stevig gaan vriezen dan zien we dat dan ook wel weer.

Toedels IKKE

02-03-2021
Ik zou bijna vergeten om te schrijven, de eerste zaden zitten of liggen in de grond en nu afwachten tot het plantjes zijn.
Nu moet ik zeggen dat ik vroeg ben en dat als ik kijk naar afgelopen nacht het nog gevroren heeft en dat is natuurlijk niet goed voor het kiemen van zaden.
Maar goed door het mooie weer van vorige week krijg je de kriebels en dan wil je zaaien en poten.
Vandaag komen de pootaardappels, ik wil drie soorten poten, elk jaar heb ik enkele grote specie kuipen waarin ik aardappels poot en dus ook dit jaar.
dit jaar heb ik drie kuipen naast elkaar staan en daar komen ze in.
Drie soorten en dan hopen dat het een grote bak vol word, ik poot in lagen en dan bouw ik het langzaam op met aarde zodat de opbrengst groter word.
Ik heb dit jaar ook gekozen voor meer bemesting, normaal gebruik ik alleen koemest korrels, maar dit jaar heb ik gekozen voor beendermeel, bloedmeel en koemestkorrels, nu moet ik zegen dat het beendermeel en het bloedmeel ook in korrel vorm is.
Dat heb ik trouwens in de hele moestuin, de hele siertuin en in alle potten en bakken gedaan,
Het gaat om calcium, stikstof en fosfaat als ik het goed begrepen heb, het volgende heb ik van internet geplukt

N = Stikstof: groei van blad en stengels
P = Fosfor: energie, transport, wortelontwikkeling, knolvorming, zaadvorming
K = Kalium: stevigheid, knolvorming, wortelvorming, weerstand
Mg = Magnesium: bladgroen, ziektegevoeligheid
Ca = Calcium: opname van voedingsstoffen en chemische verbindingen in planten

KOEMEST Bevat volgens internet 14% stikstof
BEENDERMEEL Bevat 14% tot 16% Fosfor en iets stikstof
KOEMEST KORRELS is organisch en is een bodem verbeteraar ik kon zo niet vinden wat er eigenlijk allemaal in zit.
Belangrijk is wel dat planten niet groeien op grond zonder voedingsstoffen en elke plant heeft andere wensen,
Voor mij is het dus een gok of de bemesting die ik nu heb toegepast de juiste is, ik kan alleen maar schrijven dat tijd het zal leren, eind van het jaar weet ik meer.
Voor de rest gaan we door met zaaien en planten, er zijn nog geen plantjes te koop dus doen we het nog met zaadjes.

Toedels IKKE


18-02-2021
De moestuin is klaar voor gebruik, nog wat bemesting en ik moet het sproei en druppelsysteem nog afmaken.
De kas heeft nu een grote tafel gekregen met een grote glasplaat erboven, de tafel is eigenlijk een grote bak met een opstaande rand van ca. 10 Cm.
Deze bak is bekleed met EPDM folie, rubber dus en kan dus tegen een stootje en is waterdicht.
Ik zou er dus potjes in kunnen zette in een laag water, dan heb ik nu een aardbei ophang systeem, en er liggen nu slangen voor de druppelaars.
En natuurlijk voor de mini sproeiers, maar dat is nog niet af, daar ga ik de komende dagen weer mee verder.
Ik heb de zaden binnen en gisteren heb ik de lente ui al gezaaid en de komende weken en dagen word er meer gezaaid.
Ik heb een sla hoek, een kruiden hoek met grote rode potten deze hebben een doorsnee van 22 Cm
Dan heb ik nog kruiden in de grond staan en er is een peulen rek, een stokbonen rek, een grote bak voor de rode pepers en Jalapeno pepers, bakken voor de aardappels en ga zo nog maar even door..
Ik heb de draden gespannen voor de witte en blauwe druif, en ook de braam kan er gebruik van maken.
Op de hoek van de moestuin, dus als je binnenkomt staat een super mooie clematis, tenminste dat hoop ik.
Dus kort gezegd de kas is er klaar voor, de moestuin zelf is er klaar voor en ik zeg de gek sta te popelen om het vol te zetten met van alles en nog wat.

Word vervolgd

IKKE15-01-2021
De laatste dagen volop bezig in de moestuin, ik heb draden gespannen en veel veranderd.
Ik ben bezig met het druppelsysteem in en om de kas, ik wil namelijk zomers geen gedoe meer hebben met water geven.
En ik wil dat de aardbeien in de kas komen te hangen, en ook daaraan komt een druppelsysteem te hangen.
Maar voordat dat zover is moet er nog wel het een en ander gebeuren, je moet wel een leiding hebben waardoor het water komt.
Maar de leiding is er en de voorbereiding om het aan te leggen is dan ook in volle gang.
Als alles een beetje op orde is dan komt het zaaigoed aan de beurt, ik ga voor zaaien om de planten in het voorjaar uit te planten in de tuin.
De druiven staan sinds vanmiddag in de grond en zo zijn we met alles en nog wat bezig in en om de tuin.

IKKE

07-01-2021
Een nieuw jaar ligt voor ons wat er gaat komen weet ik niet aar wel wat de plannen zijn.
Ik ben begonnen met het opruimen en veranderen van ons piep kleine moestuintje.
Meer orde en meer groen om en in de moestuin de plannen zijn er en ik ben deze week begonnen om orde te scheppen en om de tuin klaar te maken voor het seizoen.
Ik ben bezig om onze kruiden meer plek en toch met meer orde, ik gebruik veel verse kruiden en dus heb je er ook veel nodig.
Als je onze moestuin niet gezien hebt is het ook moeilijk uit te leggen maar goed dat is niet anders.
Er kom in ieder geval meer bloeiende klimmers om de moestuin heen, ook komt er een witte een blauwe druif in de moestuin te staan, de draden daarvoor ga ik een deze dagen erin maken, ligt een beetje aan het weer.
De composthoop is bijna vol en dat goede spul komt de tuin weer ten goede en zal weer voeding geven aan de rest van de tuin.
Ik ben met de voorbereidingen begonnen en binnenkort kun je er meer over lezen op deze pagina.

IKKE

HIERONDER VIND JE DE OUDE BERICHTEN VAN 2018

29-03-2018
Vandaag de moestuin opgeruimd en de kas klaar gemaakt voor dit seizoen ben een beetje laat maar goed dat mag de pret niet drukken.
Ik heb twaalf pootaardappeltjes gekocht drie soorten en gepoot,
Frieslander:
Geelschillige aardappel, zeer vroeg afrijpend. Lang-ovaal van vorm. Vrij stevig kooktype. Frieslander is wel iets phythophtora gevoelig, maar door de vroege afrijping zal de aantasting in vele gevallen meevallen.

Ottena:
Geelschillige aardappel, middelvroeg afrijpend. Langovaal van vorm. Vrij middelmatig kooktype en redelijk bestand tegen phythophtora, zeker in de knol.

Sante:
Geelschillige aardappel, middelvroeg tot laat afrijpend. Ovaal van vorm. Middelmatig kooktype en matig vatbaar voor phythophtora. Geeft grove aardappelen.

Ben benieuwd we moeten nog even geduld hebben.

11-04-2018
Vandaag diverse zaden gezaaid zoals Basilicum, Dille, Stokslabonen, Peulen, Gele Courgette
Ook nog vier aardappels Gloria in een grote specie kuip gedrukt en die ik dan later weer ga ophogen met zand zodat de aardappel opbrengst groter word.
Morgen gaat de spinazie en de raapstelen de grond in en plaats ik de rekken voor de peulen.
Ook de pomp voor het grondwater moet ik weer aansluiten kortom genoeg te doen.
Ik weet dat ik een beetje laat ben met het zaaien van spinazie maar goed het is niet anders.

12-04-2018
Paksoi, spinazie en groene Courgette ook gezaaid en bezig de moestuin op te ruimen en weer wat orde te brengen in de tuin.

15-04-2018
De moestuin is opgeruimd en ingezaaid, vier soorten aardappels vier van elk heb ik in de grond gedrukt, de spinazie en de raapstelen zitten in de volle grond en in de kas zitten de zaden ook in de grond die dan later weer naar buiten verhuizen.
Ik wil dit jaar ook verse aardbeien uit de tuin zonder dat de slakken ze opeten dus daar zoek ik ook nog iets voor en ook dat komt goed.
Nu is het wachten tot we kunnen oogsten en tussendoor hebben ze alleen een beetje liefde en verzorging nodig.

18-04-2018
Het is zeer groeizaam weer de aardappels komen langzaam boven de grond en veel van de zaadjes die ik gezaaid heb steken hun kopjes ook boven de grond dus het gaat goed!

22-04-2018
Het lijkt wel of de natuur een inhaal slag maakt alles schiet echt uit de grond zo is het land nog zwart en zo is het groen nu maar afwachten tot we kunnen oogsten.

03-05-2018
Gisteren de paksoi gespeend dus een plantje in een potje gezet en de peulen staan in de volle grond.
De spinazie en de Raapstelen groeien goed en binnenkort kunnen we er van eten heerlijk zo uit je eigen tuin onbespoten en lekker vers.
De aardappels in de grote specie kuip komen elke keer boven de grond en dan gooi ik er weer wat aarde op en zo zouden er veel meer aardappels aan moeten komen.
Heb er nu al zin in heerlijk midden in de zomer verse aardappels uit eigen tuin m et verse bieslook en noem maar op.

14-05-2018
Gisteren de eerste sla uit de kas gehad en dat is heerlijk zo uit de tuin via de keuken op je bord heerlijk krokant vers en onbespoten mmmmm
Alles groeit goed en de raapstelen zijn bijna klaar om geoogst te worden lekker in een stamppotje of gestoofd heerlijk!

25-05-2018
We hebben de eerste spinazie ook gegeten en dat is super lekker ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat eten uit eigen tuin het allerlekkerste en ook nog eens super gezond is!

15-06-2018
We hebben al een paar keer gegeten van eigen teelt uit de moestuin, moet wel zeggen dat dor tijd gebrek en zin we dit jaar niet zo druk zijn met de moestuin wat jammer is maar goed een moestuin is mooi en leuk maar je moet er wel tijd in stoppen anders komt het niet goed!

07-07-2018
Nog een dag of zeven en dan hebben we ongeveer een maand lang geen regen gehad, de natuur schreeuwt om water, onze moestuin zier er ook een stuk minder uit ik probeer regelmatig te sproeien,
We hebben al een paar keer gegeten van wat we geoogst hebben de vroege aardappels kunnen denk ik ook wel gegeten worden aanstaande week maar eens de greep in de tuin zetten en dan zullen we het zien.
In de kas is het veel te heet het is meer een oven dan een broeikast en daar is echt niet tegen te sproeien maar goed langzaam maar zeker word de moestuin leger en leger de peulen zijn  op en opgeruimd de bonen zijn dit jaar niet wat geworden en voor de rest hebben we alleen nog wat kruiden, courgette’s en aardappels.
Nee kort gezegd was het geen fijn moestuin jaar en eerlijk is eerlijk ik heb er veel te weinig tijd ingestoken en dat zie je zeker terug in de opbrengst.

Word Vervolgd

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.