All for Joomla All for Webmasters

Moestuin & Siertuin Dagboek

11-04-2021
Alles loopt mooi uit ondanks de kou, de regen, sneeuw en hagel, de komende week zou het beter worden, de tuin heeft nu zon en warmte nodig!
Volgende maand kunnen de meeste groenten de tuin in, dan is de kans op vors zo goed als voorbij, en dan gaat het buiten seizoen van start.
Ik heb al uien gepoot, rabarberplant staat er, viersoorten aardappels, de peulen zitten in de grond en de merel vind dat ook leuk om de zaden er weer uit te graven als ze op zoek is naar wormen.
Voor de rest staat er buiten op aardbeien en kruiden na dan niets in de grond, maar dat gaat zeker veranderen, ik zet dit jaar de tuin nokkie vol.
Ik heb zelfs nog extra bakken opgehangen, ik wil dit jaar een mega groene moestuin, die zo vol staat dat je er amper nog doorheen komt.
De druiven hebben het volgens mij ook overleefd, ik heb nog geen blad gezien maar toch ze lijken te leven.
De braam staat dit jaar voor het eerst pal in de zon, ik hou hem wel kort is de bedoeling dus veel snoeien.
Maar dat geld ook voor de siertuin, deadheading is het magische woord, dat betekend dat je alle dode koppen uit de bloemen moet halen/knippen, dat zorgt voor meer bloemen, de plant zet dan nog geen zaad, want zaad zetten is het belangrijkst voor een plant.
Zonder zaden geen toekomst voor de plant, denk maar eens aan de Paardenbloem, zonder zaden zou de plant zich niet zo snel vermeerderen.
Tja zoals ik al eerder schreef we kijken veel tuin programma’s op BBC en daar steek je veel van op.
Een van mijn lievelingsplanten is de Verbena, dat vind ik echt een prachtige plant en we hebben er verdeeld over de hele tuin meerderen staan, dus plant van de dag is de Verbena.

Heb er afgelopen week nog vier geplant, nu afwachten hoe het eruit komt te zien, we proberen een Engelse Cottage tuin te creëren met een eigen tintje natuurlijk, we hebben een vijver met vissen daar ben ik ook mee bezig om de vijver iets meer natuurlijker te maken, en dan heb ik het over de randen.
Dus daar ben ik deze week ook mee begonnen, ook hier weet ik nog niet exact hoe ik het wil dus ben ik begonnen met een lange plantenbak van een meter.
Ben er nog niet helemaal uit en terwijl ik dit schrijf bedenk ik weer dingen, dus uitontwikkeld is mijn plan nog niet!
Word dus vervolgd, en zo werken we langzaam maar zeker een een fleurige en groene tuin vol met leven!

IKKE


08-04-2021
Gisteren een paar plantjes gekocht bij de Welkoop, een Geum, vier Verbena en nog een paar, ik moet zeggen dat het weer op dit moment niet echt lente achtig is.
Nee het lijkt meer winter met sneeuw, hagel, regen en wind het is dus guur en koud, en dat is niet echt gunstig voor de tuin.
Toch zie je de tuin uitlopen, het word elke dag een beetje groener, we moeten straks nog wel een paar gaten in de tuin vullen maar dat komt goed.
Eerst maar eens afwachten hoe de boel uitloopt en dan zien we verder, geduld en mooi weer is het belangrijkst.

Toedels IKKE

04-04-2021
Gisteren de aardappels gepoot, vier soorten, 10 Friesland Aardappels(vroeg), 10 Parel Aardappels(middel), 10 Mozart Aardappels(laat) en ik had nog drie aardappels in de aardappel bak liggen die waren uitgelopen, volgens mij Bintjes.
Dus ik dacht bij mezelf waarom drukken we die ook niet in de grond, dan zien we wel wat er van terecht gaat komen.
Nu heb ik uitgezocht hoelang de aardappels in de grond moeten zitten, vroeg is te rooien na ca 70 dagen, middel na ca 90 dagen en late aardappels na ca 120 dagen.
Nou heeft dat als voordeel dat je niet ineens een lading aardappels in je kelder hebt liggen en eigenlijk het rooien over langere tijd kunt uitsmeren.
Voor de rest lopen diverse voor gezaaide zaadjes uit, het gaat niet echt snel maar toch hier en daar lopen de eerste zaadjes uit.
Dit weekeind, het Paasweekeind gaat het vriezen en kan er nog hagel en sneeuw vallen, dus straks even de tuin in om te kijken of er nog wat afgedekt moet worden, het zou jammer zijn dat alle sla ijsbergsla word haha.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nu weer aan dacht en daarom het volgende, de plant van deze dag is de….
Thalictrum delavayi hewitt’s double, van deze plant hadden we er vorig jaar een staan in de border en nu vier, gewoon omdat ik hem zo mooi vond.
Het ziet eruit als gipskruid maar dan in een andere kleur, dit jaar ga ik er drie combineren met straalhaver, dat lijkt me een prachtige combi.
Straalhaver hebben we vorig jaar gezien in de tuinen van Appelterm. nog een paar verbena’s ertussen en klaar is Klara.
Maar goed het zijn ideeën die je uitprobeert tja en dan is het afwachten of het in de praktijk ook zo word als je bedacht hebt.
De natuur laat zich niet altijd sturen, we kunnen voeding geven en water geven en dan blijft het afwachten.

Toedels IKKE

30-03-2021
De plantjes zijn binnen en ik heb er meteen over geklaagd, de planten zijn vrijdag verstuurd en gisteren (maandag) middag geleverd.
De planten zagen er ingedrukt uit en waren ook beschadigd, op de doos stond niet dat het breekbaar was en op de doos stond ook niet, wat boven was.
Maar goed ik heb er over geklaagd en een foto gestuurd, maar ze geven garantie op de plantjes en mochten ze het niet overleven dan kreeg ik nieuwe, de plantjes beginnen nu pas met uitlopen en dus kwam dat wel goed.
Ik kreeg dus geen gehoor, ze vonden het blijkbaar niet belangrijk dat ik een klant ben en zij de leverancier, en dat ik dik heb betaald voor het bezorgen, ze vinden het dus prima dat de bezorgdienst met de planten van de klant zo omgaat.
En stel dat er planten dood gaan dan moet je zeker ook nog bewijzen dat jij, in dit geval ik dus, ze niet heb laten doodgaan.
Maar goed ik heb de plantjes een beetje in hun potje gedrukt en water gegeven en in de kas gezet, daar kunnen ze een beetje bijkomen en dan kunnen ze de volle grond in.
Moet nog even zoeken waar ik wat neer zet maar dat gaat goed komen, gisteren nog ruim een uurtje bezig geweest in de moestuin, beetje zaaien, de peulen staan nu in de volle grond, ik heb lente ui gezaaid en meer van dat soort dingen.
Beetje opruimen, kortom een beetje prutsen in de tuin met de zon hoog aan de hemel en met muzikale begeleiding van diverse vogeltjes.
Zondag keek ik naar de dotterbloem ik zag de bloemknoppen, gisteren waren ze zeker al 4 Cm gegroeid, jeetje dat gaat snel!
De tuin ontploft als het ware, prachtig nog even en alles is weer lekker groen, bloeiende planten, zoemende buitjes, fladderende vlinders, luizen op de rozen, tja ook dat.

Toedels IKKE

28-03-2021
Ik heb nog wat extra foto’s in het foto album gezet het zijn allemaal planten met prachtige bloemen,, nu is het wel zo dat niet alle planten het goed doen in elke tuin.
De een heeft zon nodig de ander schaduw of van beide wat, de een heeft deze grond nodig en de andere heeft weer andere wensen, planten zouden zo maar mensen kunnen zijn, mensen hebben ook altijd wat te wensen.
Maar goed op papier zien alle bloemen/planten er super uit, dit jaar zal het6 niet aan de voeding liggen en ook niet aan het sproeien, ik heb al heel wat mini sproeiers in de tuin liggen, daar kan het dus dit jaar niet aan liggen.
Ben er nog niet helemaal klaar mee, maar ik heb nog even de zomer is nog niet begonnen en de pomp staat ook nog steeds binnen!
Ik krijg terwijl ik dit schrijf een idee om de pomp onder de grond te plaatsen in een put, dat dempt het geluid en hij staat niet in de weg, ehm maar eens uitmeten of dat echt kan hij zou dan in de winter ook vorstvrij staan met wat isolatie materiaal.
Ik zal dat idee eens verder uitwerken wie weet kan het en is het de oplossing die ik al een tijdje zoek.
Het is een hoge pomp met al die aansluitingen dus zou het een diepe put moeten worden, word vervolgd of ehm niet!
De komende dagen bast de lente echt los en de temperatuur vliegt naar de 20 graden en dat voor eind maart, er zijn weer records die gebroken worden!
Ik had de augurk voor gezaaid en in de woonkamer gezet lekker in de warmte en met vier dagen stonden de plantjes boven de grond, pff dat is snel!
Ik heb nu maar wat meer plantjes in de warmte gezet, ik heb een bak over de rabarber gezet, ik zag dat op BBS en dan loopt de rabarber sneller uit!
De kruiden van de dag zijn KRULPETERSELIE en PLATTE PETERSELIE, de krulpeterselie word in keukens voor het grootste gedeelte gebruikt als garnering, een takje peterselie op een salade of cocktail, ook fijngehakt word het als strooigroen gebruikt, en natuurlijk door gerechten.
Platte peterselie word bijna nooit gebruikt als garnering maar meer als smaakmaker door gerechten, en fijngehakt als strooi groen.
Ik vind zelf de platte peterselie wat smaakvoller, beiden worden ook gebruikt als smaakmaker voor bouillons, soepen, sausen en meer
Peterselie is dan ook een van de meest gebruikte kruiden in keukens.

Toedels IKKE

27-03-2021
Vandaag komen de plantjes binnen die ik dan zo snel mogelijk in de grond zet, tja dan kunnen ze meteen gaan groeien toch? haha
Ik weet niet of jullie deze plant kennen maar ik krijg een Geum en dat zijn super mooie planten, ik heb er al een paar maar deze nog niet dit is de Geum Mai Tai de rode die ik bij de vijver heb staan bloeide de hele zomer, nu weet ik planten zijn een persoonlijk ding de een houd ervan en de ander niet, maar goed ik vind hem mooi dus daarom krijgt de Mai Tai ook een plekje in de tuin.
Ik heb dan ehm totaal met deze erbij ik dacht vier planten, dan komt de Clematis Little Mermaid ook een prachtige plant.
Ik zit op een moestuin groep via Facebook en daar proef je ook duidelijk de lente kriebels, mensen staan te popelen om hun moestuintje vol te zetten met allerlei groenten en fruit soorten, ook hier hebben we voorjaar prikkels, niet alleen voor de moestuin maar ook voor de siertuin, gisteren het klimroos rek wat aangepast zodat de nieuwe clematis ook voldoende ruimte krijgt.
En zo verbeter ik elke keer, of verander ik elke keer weer dingen in de tuin, soms omdat het mooier is, soms omdat het handiger is, of misschien wel om een gehaal andere reden.
Alle veranderingen leiden hopelijk tot een betere en mooiere tuin, mooi in de siertuin, en mooi en hopelijk met veel opbrengsten in de moestuin.
Overal in de tuin heb ik diverse kruiden staan, en die gebruiken we regelmatig, de bieslook is weer uitgelopen en mmmm lekker in de sla of op de gebakken aardappeltjes.
Ik ben kok dus kruiden zijn super belangrijk, misschien dat ik zo nu en dan tips kan geven, I
In dit geval is BIESLOOK de/het kruid van de dag.
Bieslook is ten eerste gezond, ten tweede heerlijk in diverse salades, strooi er fijn gesneden bieslook over, jonge bieslook is ook nog eens heerlijk pittig.
En wat denke je van bieslook over de gebakken aardappeltjes of over de gekookte aardappeltjes, ook lekker door de boter jus, of door de kruidenboter, heerlijk!
Ik ben gek op bieslook, maar we hebben zoveel meer kruiden maar daarover later meer.
Ik hoop dat door de stijgende warmte en door de zon de plantjes in de kas exploderen haha, en dus de goede basis vormen voor goede opbrengsten.
De aardappels liggen mooi voor te kiemen in de kelder en deze gaan volgende maand de grond in, ik heb dit jaar vroege, middel en late aardappels en ik ben benieuwd.

Toedels IKKE


26-03-2021
Kastje twee is ook bijna klaar, alleen de binnenkant nog, dat gaat straks gebeuren, de plek waar hij komt te hangen in dit geval is klaar.
Ik heb enkele dagen geleden augurk gezaaid en in de warmte gezet, en ze piepen boven de aarde uit, moet nog even kijken waar ik ze neer ga zetten straks, of in de tuin, of in de kas.
Warmte en licht moeten ze hebben volgens mij dus zal het wel kas worden, we zullen het zien, ik moet wel eerlijk bekennen dat ik dit jaar de moestuin wel heel erg vol ga zetten.
Nu heb ik de laatste tijd veel tijd gehad om tuin programma’s te kijken en er waren er een paar bij die wel heel veel op een vierkante meter hadden staan.
Ik ben begonnen om ieder plekje in de moestuin te benutten, ik werk in hoogtes, de sla groeit dit jaar boven de peulen.
En zo zet ik de tuin helemaal tot aan de nog toe vol, en dan zullen we zien hoe dat gaat verlopen, een ding is zeker ik kan niet afwachten om de tuin vol te proppen.
En zo doe ik het ook in de siertuin, ook die staat propvol op een paar plekjes na, ik dacht dat ik vandaag nog planten binnen zou krijgen maar het blijkt dat ze vandaag verstuurd worden.
Dus dan word dat morgen of begin volgende week.
Waarom een moestuin? tja dat is een goede vraag, eigenlijk om meerdere redenen, reden een….
Reden een is dat je de smaak niet kun vergelijken, alles uit onze tuin is onbespoten, onbehandeld en dus puur.
Sla is bijvoorbeeld nog knapperig en dat is sla uit de supermarkt niet meer, je plukt het of beter gezegd je oogst als je het nodig hebt, nu in de tuin ligt vanavond op je bord.
En het is leuk een beetje groenten en kruiden kweken, je stopt zaad in de aarde en een tijdje later pluk je de vruchten die dan ook nog eens puur, onbespoten, onbehandeld dus veel gezonder zijn.
Neem bijvoorbeeld de jonge aardappeltjes, ze zijn zo gaar en ze zijn heerlijk, lekker met roomboter en verse kruiden, ook uit eigen tuin.
Of gebakken, met verse peultjes je zou het moeten proeven dat is echt niet te vergelijken met bijvoorbeeld de supermark.
Kruiden uit eigen tuin, ook zo’n ding even met de schaar door de tuin en je eten word nog lekkerder, ik heb gisteren een paar sprietjes bieslook gegeten, lekker man!
En kennen jullie lavas ook wel maggiplant genoemd, de smaak van de maggiplant doet me een beetje denken aan vroeger, de moeder van mijn vader, mijn oma dus kookte veel met de maggiplant en vooral in de soep deed ze dat en mmmmm zo lekker ik heb ook een pol en gebruik het ook in de soep.
Maar goed het is gezond om buiten te werken, het is gezond om uit je eigen tuin te eten en het is gezond voor je mind, lekker even bezig zijn en de rest vergeten, ff uitwaaien kun je wel zeggen.
Maar goed niet iedereen heeft deze mogelijkheid, wij hebben maar een paar vierkante meter maar toch fijn om het op deze manier te benutten, we hadden er ook een tafel en een paar stoelen neer kunnen zetten.

Toedels IKKE


25-03-2021
We hebben twee dagen geleden twee van die plastic kweek kastjes gekocht die je op de grond kunt leggen en zo een kas creëert, een open stuk en twee eindstukken (zie foto) maar op de grond zo dat mooi zijn maar in een kleine tuin werkt dat niet zo heel erg goed.
Maar ikke zou ikke niet zijn om er een creatieve oplossing voor te bedenken, ik heb twee bakken gemaakt, en een raamwerkje voor het deksel.
Dus de kweekkast (zie foto) heb ik op een raamberkje gemaakt en dat raamwerkje bast weer op een bak, met een diepte van zon 12 cm, rubber erin en nog een laag plastic dopjes die ik over gehouden heb van het groene dak.
Daarop worteldoek dat ik nog over had van de vijver en daarop potgrond, tataa en je mini kas is klaar, een heb ik op 4 metalen tafelpoten gezet en de ander komt tegen de schutting te hangen.
In de ene die al klaar heb heb ik veldsla gezet 24 plantjes en de kas is nu voor de helft vol, de kas is iets meer dan een meter lang 112 cm bij 38 Cm zo uit mijn hoofd.
Maar het werkt super dus mooi twee mini kasjes erbij voor buiten.
We hebben ook maar meteen een zeef meegenomen een ronde zeef van metaal, Monty gebruikt dezelfde haha hoe toevallig.
Monty is van Gardening World een tuin programma op BBC, en daar kijken we elke week na de Engelse tuinprogramma’s zijn echt super om na te kijken, vooral de Cottage tuinen zijn mooi (de meesten).
Voor de rest loop alles mooi uit, we krijgen warmer weer, we krijgen we de komende dagen elke dag wel een buitje en zon erbij, groeizaam weer dus.
En eerlijk is eerlijk ik kan niet wachten op een mooie groene tuin, morgen komen er nog 18 planten als het goed is, van Esveld planten, ze zouden morgen leveren!
De clematis Little Mermaid en ook de Geum Mai Tai, een foto van de clematis vind je in het foto boek, de Geum moet je maar Googlen, we hebben al twee soorten Geum meer in de tuin, we hadden er een maar ik vond hem mooi en bloeien en dus hebben we er nu meer en nu komt er nog eentje bij de Mai Tai.

IKKE22-03-2021
Gisteren heb ik een fotopagina gemaakt om te kijken of dat werkt, en die pagina is er nu maar is nog wel een test, moet nog uitzoeken of ik er meer mee kan doen, bijvoorbeeld een dia presentatie of iets in die geest.
Maar op de foto pagina heb ik dus nu foto’s gezet van alle klim rozen en clematissen die we hebben, en op naast elke klimroos staat nu een passende clematis, in de hoop dat ze elkaar aanvullen.
In Engeland word dat vaak gedaan, rozen en clematissen combineren, de een moet de ander aanvullen of aflossen, dat eerst de ene bloeit en dan de andere.
Of dat ze samen bloeien en door de verschillende bloemen een prachtige combi zijn.
We hebben ook nog twee kamperfoelies staan en een Akebia Quinata op papier ziet deze plant er heel mooi uit met zijn prachtige bloemen en ook kan hij vruchten geven, we zijn dan ook erg benieuwd hoe dat eruit zal zien.
Ik heb een foto van de bloemetjes in het fotoboek Moestuin & Siertuin gepost, je kun na het zien van deze mooie plaatjes wel nagaan dat ik erg benieuwd zijn over hoe de tuin er in de zomer uit zal gaan zien.
In de eerste twee jaar zullen de rozen het een stuk minder doen heb ik gelezen, we zullen het zien aan de prachtige soorten zal het niet liggen.
Ik ga binnenkort nog meer foto’s posten, gewoon omdat het kan en omdat het leuk is.

Toedels IKKE


20-03-2021
Vanaf vandaag noem ik de moestuin dagboek de “Moestuin & Siertuin” dagboek.
De moestuin wacht op warmere nachten, de nachtvorsten moeten echt verledentijd zijn, nog een maand en dan kan er meer in de grond.
We hebben vorig voorjaar de hele tuin aangepakt, andere vijver, nieuw tuinhuis, de siertuin is iets anders en de moestuin is ook aangepakt.
Ik denk dat zeker 90% van de planten in de siertuin vervangen zijn, en we hebben de oude schutting vervangen voor een geheel nieuwe zwarte schutting.
En dat zwarte geeft de tuin een veel luxere uitstraling, toen alles klaar was zijn we aan het zoeken gegaan naar nieuwe planten, en ook naar planten voor aan de schutting!
Ik denk dat we nu zo’n 16 klimmers in de tuin hebben maar het zouden er ook zo maar 20 kunnen zijn.
We hebben diverse klimrozen, we hebben diverse Clematissen en we hebben een blauwe regen, aan fruit klimmers die ik nog niet had meegeteld hebben we een mini kiwi een blauwe en een witte druif en ook nog een braam.
Nu denk je misschien clematissen? Ja idd clematissen maar dan wel hele speciale ik denk dat er een standaard clematis staat en de rest vind ik zelf wel speciaal.
Volgende week krijg ik ook nog een clematis binnen, ik heb nog een lading planten besteld en die komen volgende week met een vrachtwagen haha.
Maar goed ik heb besteld een clematis Little Mermaid ik zal een foto posten.

Clematis Littje Mermaid

Nu is dit niet de mooiste foto maar goed ik vind hem prachtig en ik kon maar twee bedrijven in Nederland vinden die hem konden leveren, en een van de twee had ze niet op voorraad.
Maar goed deze komt dus in de tuin te staan, we hebben ook bijvoorbeeld een “Clematis Apple Blossom”ook een hele mooie.
Maar goed ze zien er op de foto altijd prachtig uit, we hebben ook enkele dubbelbloemige clematissen.
En twee groenblijvende Clematissen, op een paar plekken in de tuin laten combineren we een Clematis met een klimroos, het is de bedoeling dat deze twee planten zich vermengen en dan hopen we dat we door de juiste keuze een prachtig effect krijgen.
En dan hebben we nog de blauwe regen die we vorig jaar gekocht hebben, deze blauwe regen stond in bloei toen we hem kochten, en de bloemen pfff wat een heerlijke geur je zou het zelf eens moeten ruiken zo heerlijk zoet.
En zo hebben we de hele tuin gedaan, zoeken naar de juiste kleuren, geuren, structuren.
We hebben een stuk daar hebben we de Stipa Gigantea (straal haver) gecombineerd met de Thalictrum Delavayi (Hewitt’s Double), of in het Nederlands Chineese Ruit.
Chineese Ruit lijkt op gipskruid maar dan groot en paars, het leek mij een top combinatie met Straalhaver.
En hopelijk zien we dit jaar het resultaat, we houden van een Engelse Cottage Tuin, en zo zijn we ook bezig met de beplanting, vorig jaar hebben we alles ingeplant en dit jaar zou het dus mooier moeten worden.
Maar dat is afwachten welke planten hebben de strenge vorst niet overleefd of waren misschien toch eenjarige planten.
Een ding is zeker we hadden vorig jaar al een prachtige tuin en dit jaar hopen we dat het nog veel mooier gaat worden.
Ook het groene dak heb ik anders aangepakt, ik heb zoveel zaadgoed gezaaid dat alles op mocht komen ik me hart vast hou haha.
Dan is het een zoemende wilde tuin, maar goed we wachten af, ik heb nog niet het gevoel dat alle zaadjes de winter zijn doorgekomen, maar we zullen het zien.
Vandaag ga ik de paarse klaproosjes zaaien, ik moet de grond armer maken want klaprozen houden niet van bemeste grond.
Volgende keer meer mensen, ik moet morgen ook nog wat te schrijven hebben en ik wil kijken of ik een soort presentatie kan maken met foto’s van planten die we in de tuin hebben, of foto’s die ik zelf gemaakt heb van de bloemen.
Misschien morgen als het zondag is.

Toedels IKKE

16-03-2021
Ik dacht bij mezelf ik ga eens op onze weekmarkt kijken misschien hebben ze daar wel slaplantjes.
In Corona tijd zou het zo maar eens kunnen zijn dat de lieve man niet op de markt stond met de plantjes.
Maar ik had geluk, 10 slaplantjes voor 2 euro, ik heb in de moestuin 5 bakken hangen speciaal voor sla en tataa hij had ook vijf soorten.
Lolo Rosso, Lollo Biondo, Eikenblad sla, IJsbergsla, en Kropsla, ik heb van alle soorten er vijf mee genomen.
ik moet alleen even het weer in de gaten houden, de nachten in dit geval want de slaplantjes houden niet van vorst!
Ik heb er dus maar meteen wat beugels in de potten gedrukt zodat er noppenfolie over kan en hopelijk is dat voldoende.
Ik heb een rode rabarber meegenomen, een rode salie en 10 selderij plantjes, dus het begin is er.
Komende weken komen er nog wel meer bij, maar dit is het voor eerst!

Het moestuin seizoen is begonnen!

Toedels IKKE


15-03-2021
Ik ben op Facebook ook lid van een Moestuingroep, en daar zie je al mensen die al van alles gezaaid hebben maar dat in een warme en lichte ruimte hebben gezet.
Bij sommigen zijn het al flinke plantjes inmiddels, maar goed hier piepen sommige voor gezaaide zaadjes ook langzaam maar zeker boven de grond uit.
Ik heb al van alles voor gezaaid, nu heb ik een koude kas, dus een kas buiten en dat betekent dat het niet mega warm is als de zon niet schijnt, maar daar hou ik dus wel rekening mee, echter gaan de pepertjes straks toch even naar een warmer deel van het huis.
Anders ben ik bang dat het niet wat gaat worden, voor de rest valt er weinig te schijven, alles loopt uit in de tuin, en nu wachten op beter weer en dan kunnen we meer.
Ik wil vandaag even de Welkoop bellen of ze al slaplantjes hebben, dan kunnen deze de grond in!

Toedels IKKE

07-03-2021
Het heeft de afgelopen nachten nog flink gevroren en dat is voor de moestuin niet echt lekker, ik heb gelukkig nog geen plantjes buiten gezet.
Maar in de kas heb ik het nodige voor gezaaid voor de moestuin maar ook voor de siertuin heb ik diverse zaden besteld en van eigen bloemen/planten geoogst.
De eerste plantjes komen al met hun kopje boven de aarde uit en hopelijk mogen ze uitgroeien tot mooie planten die voor een goede oogst zorgen.
De pootaardappels zijn binnen, ik heb drie soorten, vroeg (Frieslander), middel (Parel) en laat (Mozart) in de laatste aardappel zit muziek haha, ik had nog nooit van deze aardappel gehoord dus maar meegenomen.
Nu zet ik de aardappels niet in de volle grond, nee ze gaan in grote specie kuipen met nieuwe grond, en dat ziet er ten eerste grappig uit en ten tweede geeft het ook nog eens mooie aardappels, en staat zo’n kuip in de weg dan sleep ik hem naar een andere plek.
Dit jaar heb ik wel meer meststoffen door de grond gemengd en ik ben benieuwd of dat de aardappels ten goede komt.
Ik heb sowieso de hele tuin beter bemest dit jaar, ik dacht laten we maar eens goed beginnen met de tuin.
En zoals ik al schreef hoop ik daarmee op mooiere planten, sterker, mooier en natuurlijk goede oogsten.
Ik heb in mijn eerste blog al geschreven over bemesting en dat is ook een hele wereld op zich, je zou echt overal grondmonsters moeten nemen en dan moeten testen.
Ik las of zag in een tuinprogramma dat lavendel niet van bemeste grond houd, ik dag meteen oeps dit jaar dus geen lavendel haha
Nu heeft ieder plantje zijn wensen en dat is dus niet te doen in een siertuin of moestuin, de ene houd van kalk de ene van dit en de andere van dat, en dat is dus echt niet te doen.
We wachten maar af wat het goed en wat het slecht gaat doen, een ding is zeker de siertuin staat op springen de planten lopen uit en de meeste planten hebben het overleeft.
En voor de moestuin tja daarvoor moeten we nog even geduld voor hebben de voorbereidingen zijn in volle gang, in de kas komen de eerste plantjes boven en de vorst is de komende weken weg zag ik op buienradar dus kunnen we wat meer zaadjes zaaien en mocht het toch nog stevig gaan vriezen dan zien we dat dan ook wel weer.

Toedels IKKE

02-03-2021
Ik zou bijna vergeten om te schrijven, de eerste zaden zitten of liggen in de grond en nu afwachten tot het plantjes zijn.
Nu moet ik zeggen dat ik vroeg ben en dat als ik kijk naar afgelopen nacht het nog gevroren heeft en dat is natuurlijk niet goed voor het kiemen van zaden.
Maar goed door het mooie weer van vorige week krijg je de kriebels en dan wil je zaaien en poten.
Vandaag komen de pootaardappels, ik wil drie soorten poten, elk jaar heb ik enkele grote specie kuipen waarin ik aardappels poot en dus ook dit jaar.
dit jaar heb ik drie kuipen naast elkaar staan en daar komen ze in.
Drie soorten en dan hopen dat het een grote bak vol word, ik poot in lagen en dan bouw ik het langzaam op met aarde zodat de opbrengst groter word.
Ik heb dit jaar ook gekozen voor meer bemesting, normaal gebruik ik alleen koemest korrels, maar dit jaar heb ik gekozen voor beendermeel, bloedmeel en koemestkorrels, nu moet ik zegen dat het beendermeel en het bloedmeel ook in korrel vorm is.
Dat heb ik trouwens in de hele moestuin, de hele siertuin en in alle potten en bakken gedaan,
Het gaat om calcium, stikstof en fosfaat als ik het goed begrepen heb, het volgende heb ik van internet geplukt

N = Stikstof: groei van blad en stengels
P = Fosfor: energie, transport, wortelontwikkeling, knolvorming, zaadvorming
K = Kalium: stevigheid, knolvorming, wortelvorming, weerstand
Mg = Magnesium: bladgroen, ziektegevoeligheid
Ca = Calcium: opname van voedingsstoffen en chemische verbindingen in planten

KOEMEST Bevat volgens internet 14% stikstof
BEENDERMEEL Bevat 14% tot 16% Fosfor en iets stikstof
KOEMEST KORRELS is organisch en is een bodem verbeteraar ik kon zo niet vinden wat er eigenlijk allemaal in zit.
Belangrijk is wel dat planten niet groeien op grond zonder voedingsstoffen en elke plant heeft andere wensen,
Voor mij is het dus een gok of de bemesting die ik nu heb toegepast de juiste is, ik kan alleen maar schrijven dat tijd het zal leren, eind van het jaar weet ik meer.
Voor de rest gaan we door met zaaien en planten, er zijn nog geen plantjes te koop dus doen we het nog met zaadjes.

Toedels IKKE


18-02-2021
De moestuin is klaar voor gebruik, nog wat bemesting en ik moet het sproei en druppelsysteem nog afmaken.
De kas heeft nu een grote tafel gekregen met een grote glasplaat erboven, de tafel is eigenlijk een grote bak met een opstaande rand van ca. 10 Cm.
Deze bak is bekleed met EPDM folie, rubber dus en kan dus tegen een stootje en is waterdicht.
Ik zou er dus potjes in kunnen zette in een laag water, dan heb ik nu een aardbei ophang systeem, en er liggen nu slangen voor de druppelaars.
En natuurlijk voor de mini sproeiers, maar dat is nog niet af, daar ga ik de komende dagen weer mee verder.
Ik heb de zaden binnen en gisteren heb ik de lente ui al gezaaid en de komende weken en dagen word er meer gezaaid.
Ik heb een sla hoek, een kruiden hoek met grote rode potten deze hebben een doorsnee van 22 Cm
Dan heb ik nog kruiden in de grond staan en er is een peulen rek, een stokbonen rek, een grote bak voor de rode pepers en Jalapeno pepers, bakken voor de aardappels en ga zo nog maar even door..
Ik heb de draden gespannen voor de witte en blauwe druif, en ook de braam kan er gebruik van maken.
Op de hoek van de moestuin, dus als je binnenkomt staat een super mooie clematis, tenminste dat hoop ik.
Dus kort gezegd de kas is er klaar voor, de moestuin zelf is er klaar voor en ik zeg de gek sta te popelen om het vol te zetten met van alles en nog wat.

Word vervolgd

IKKE15-01-2021
De laatste dagen volop bezig in de moestuin, ik heb draden gespannen en veel veranderd.
Ik ben bezig met het druppelsysteem in en om de kas, ik wil namelijk zomers geen gedoe meer hebben met water geven.
En ik wil dat de aardbeien in de kas komen te hangen, en ook daaraan komt een druppelsysteem te hangen.
Maar voordat dat zover is moet er nog wel het een en ander gebeuren, je moet wel een leiding hebben waardoor het water komt.
Maar de leiding is er en de voorbereiding om het aan te leggen is dan ook in volle gang.
Als alles een beetje op orde is dan komt het zaaigoed aan de beurt, ik ga voor zaaien om de planten in het voorjaar uit te planten in de tuin.
De druiven staan sinds vanmiddag in de grond en zo zijn we met alles en nog wat bezig in en om de tuin.

IKKE

07-01-2021
Een nieuw jaar ligt voor ons wat er gaat komen weet ik niet aar wel wat de plannen zijn.
Ik ben begonnen met het opruimen en veranderen van ons piep kleine moestuintje.
Meer orde en meer groen om en in de moestuin de plannen zijn er en ik ben deze week begonnen om orde te scheppen en om de tuin klaar te maken voor het seizoen.
Ik ben bezig om onze kruiden meer plek en toch met meer orde, ik gebruik veel verse kruiden en dus heb je er ook veel nodig.
Als je onze moestuin niet gezien hebt is het ook moeilijk uit te leggen maar goed dat is niet anders.
Er kom in ieder geval meer bloeiende klimmers om de moestuin heen, ook komt er een witte een blauwe druif in de moestuin te staan, de draden daarvoor ga ik een deze dagen erin maken, ligt een beetje aan het weer.
De composthoop is bijna vol en dat goede spul komt de tuin weer ten goede en zal weer voeding geven aan de rest van de tuin.
Ik ben met de voorbereidingen begonnen en binnenkort kun je er meer over lezen op deze pagina.

IKKE

HIERONDER VIND JE DE OUDE BERICHTEN VAN 2018

29-03-2018
Vandaag de moestuin opgeruimd en de kas klaar gemaakt voor dit seizoen ben een beetje laat maar goed dat mag de pret niet drukken.
Ik heb twaalf pootaardappeltjes gekocht drie soorten en gepoot,
Frieslander:
Geelschillige aardappel, zeer vroeg afrijpend. Lang-ovaal van vorm. Vrij stevig kooktype. Frieslander is wel iets phythophtora gevoelig, maar door de vroege afrijping zal de aantasting in vele gevallen meevallen.

Ottena:
Geelschillige aardappel, middelvroeg afrijpend. Langovaal van vorm. Vrij middelmatig kooktype en redelijk bestand tegen phythophtora, zeker in de knol.

Sante:
Geelschillige aardappel, middelvroeg tot laat afrijpend. Ovaal van vorm. Middelmatig kooktype en matig vatbaar voor phythophtora. Geeft grove aardappelen.

Ben benieuwd we moeten nog even geduld hebben.

11-04-2018
Vandaag diverse zaden gezaaid zoals Basilicum, Dille, Stokslabonen, Peulen, Gele Courgette
Ook nog vier aardappels Gloria in een grote specie kuip gedrukt en die ik dan later weer ga ophogen met zand zodat de aardappel opbrengst groter word.
Morgen gaat de spinazie en de raapstelen de grond in en plaats ik de rekken voor de peulen.
Ook de pomp voor het grondwater moet ik weer aansluiten kortom genoeg te doen.
Ik weet dat ik een beetje laat ben met het zaaien van spinazie maar goed het is niet anders.

12-04-2018
Paksoi, spinazie en groene Courgette ook gezaaid en bezig de moestuin op te ruimen en weer wat orde te brengen in de tuin.

15-04-2018
De moestuin is opgeruimd en ingezaaid, vier soorten aardappels vier van elk heb ik in de grond gedrukt, de spinazie en de raapstelen zitten in de volle grond en in de kas zitten de zaden ook in de grond die dan later weer naar buiten verhuizen.
Ik wil dit jaar ook verse aardbeien uit de tuin zonder dat de slakken ze opeten dus daar zoek ik ook nog iets voor en ook dat komt goed.
Nu is het wachten tot we kunnen oogsten en tussendoor hebben ze alleen een beetje liefde en verzorging nodig.

18-04-2018
Het is zeer groeizaam weer de aardappels komen langzaam boven de grond en veel van de zaadjes die ik gezaaid heb steken hun kopjes ook boven de grond dus het gaat goed!

22-04-2018
Het lijkt wel of de natuur een inhaal slag maakt alles schiet echt uit de grond zo is het land nog zwart en zo is het groen nu maar afwachten tot we kunnen oogsten.

03-05-2018
Gisteren de paksoi gespeend dus een plantje in een potje gezet en de peulen staan in de volle grond.
De spinazie en de Raapstelen groeien goed en binnenkort kunnen we er van eten heerlijk zo uit je eigen tuin onbespoten en lekker vers.
De aardappels in de grote specie kuip komen elke keer boven de grond en dan gooi ik er weer wat aarde op en zo zouden er veel meer aardappels aan moeten komen.
Heb er nu al zin in heerlijk midden in de zomer verse aardappels uit eigen tuin m et verse bieslook en noem maar op.

14-05-2018
Gisteren de eerste sla uit de kas gehad en dat is heerlijk zo uit de tuin via de keuken op je bord heerlijk krokant vers en onbespoten mmmmm
Alles groeit goed en de raapstelen zijn bijna klaar om geoogst te worden lekker in een stamppotje of gestoofd heerlijk!

25-05-2018
We hebben de eerste spinazie ook gegeten en dat is super lekker ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat eten uit eigen tuin het allerlekkerste en ook nog eens super gezond is!

15-06-2018
We hebben al een paar keer gegeten van eigen teelt uit de moestuin, moet wel zeggen dat dor tijd gebrek en zin we dit jaar niet zo druk zijn met de moestuin wat jammer is maar goed een moestuin is mooi en leuk maar je moet er wel tijd in stoppen anders komt het niet goed!

07-07-2018
Nog een dag of zeven en dan hebben we ongeveer een maand lang geen regen gehad, de natuur schreeuwt om water, onze moestuin zier er ook een stuk minder uit ik probeer regelmatig te sproeien,
We hebben al een paar keer gegeten van wat we geoogst hebben de vroege aardappels kunnen denk ik ook wel gegeten worden aanstaande week maar eens de greep in de tuin zetten en dan zullen we het zien.
In de kas is het veel te heet het is meer een oven dan een broeikast en daar is echt niet tegen te sproeien maar goed langzaam maar zeker word de moestuin leger en leger de peulen zijn  op en opgeruimd de bonen zijn dit jaar niet wat geworden en voor de rest hebben we alleen nog wat kruiden, courgette’s en aardappels.
Nee kort gezegd was het geen fijn moestuin jaar en eerlijk is eerlijk ik heb er veel te weinig tijd ingestoken en dat zie je zeker terug in de opbrengst.

Word Vervolgd

IKKE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *