Een Slim huis

(vanaf nu staan de nieuwe berichten bovenaan)

06-10-2019
Ik heb de Ring Pro deurbel gekoppeld aan de Philips Hue lampen, daarvoor heb ik een IFTTT scriptje gebruikt.
Als nu iemand op de deurbel drukt dan gaat in elke ruimte waar we Hue lampen hebben een lamp een paar keer aan en uit.
Je kunt zelfs met IFTTT je bel koppelen aan de Sonos maar goed of ik dat wil, misschien als er een kort geluidje, een bel geluid te horen zou zijn maar dat kon ik niet vinden.
Je hebt heel veel soorten IFTTT scripts, If This Than That, of in het Nederlands Als je dit doet dan gebeurt er dat!
Zal er eens wat verder in gaan duiken er zijn vast nog meer leuke scripts te vinden.

IKKE

12-09-2019
Onze nieuwe deurbel bevalt ons prima, doet wat hij moet doen, het zou mooi geweest zijn als de bel geluiden vooral op de extra bel mooier waren, en het geluid veel harder gezet kon worden.
Maar goed voor de rest doet hij wat hij moet doen, aansluiten viel reuze mee, ik moest wel wat aanpassen omdat ons deur kozijn wat smaller is dan het montage plaatje.
Dus die heb ik vervangen door een eigengemaakt plaatje, ik wil straks nog een nieuwe maken dit plaatje was alleen maar even snel om te kijken of het kon, en dat kon maar hij is niet mooi afgewerkt dus dat ga ik nog doen een nieuwe maken.
Ook neemt de bel alle bewegingen op die hij waarneemt dus alles wat voorbij komt word opgenomen.
Alles wat dus beweegt word opgenomen, je kunt instellen of je van alle bewegingen een berichtje wilt, maar dan blijft je telefoon alleen maar meldingen geven, maar bij sommige mensen zou dat goed van pas komen.
Het ligt eraan waar je huis staat natuurlijk, ik ben tot nu zeer tevreden maar we hebben hem net dus de negatieve dingen moeten nog boven water komen.

IKKE

08-09-2019
De nieuwste telg in ons slimme huis word een nieuwe deurbel en in dit geval de Ring Pro, morgen komt hij binnen.
En deze bel neemt van iedereen een foto die op onze bel drukt, je kunt via een app met de beller praten en meer.
Binnenkort zal ik hier schrijven wat de voor en nadelen zijn van deze slimme deurbel.

Word vervolgd

25-04-2019
De basis voor een slim huis is toch wel internet en om overal in je huis goed internet te hebben moet je nogal investeren, het begint met de modem van je provider in mijn geval Ziggo.
Om overal in je huis supersnel internet te krijgen zelfs tot achter in de tuin is toch wel een hele opgave.
Vooral als je een netwerk wilt en overal tot in ieder hoekje of gaatje wifi wilt dan moet je investeren.
Ik had voordat ik dit systeem had drie verschillende routers staan verdeeld over het hele huis, maar elke router had zijn eigen netwerk en het was moeilijk of onmogelijk om er een netwerk van te maken.
Je moet daarvoor heel veel kennis hebben van Netwerken en alles wat ermee te maken heeft.
Nu heeft mijn zoon de ICT opleiding gedaan en we hadden een redelijk netwerk maar ik had het probleem dat bijvoorbeeld mijn telefoon of iPad te lang bleef hangen op het ene netwerk voordat het overschakelde op het andere.
Met storingen tot gevolg wilde je bijvoorbeeld muziek afspelen buiten op de Sonos dan moest je handmatig overschakelen op een ander netwerk.
Kortom conflicten en alleen maar problemen.
Maar daar kwam verandering in toen Netgear met een nieuw systeem op de markt kwam met de naam ORBI, ik heb mijn oude routers verkocht en ben overgestapt op ORBI.
Toch was en ben ik nog niet helemaal tevreden, ik heb een Router van ORBI en twee ORBI Satelliet Extenders die automatisch een netwerk maken.
Dan heb je overal waar je ook komt in je huis of tuin hetzelfde internet of netwerk met hetzelfde inlog en wachtwoord.
En dat is super fijn en het is ook nog eens supersnel.
Nu heb ik dus een router en twee extenders die binnen staan en een deel van de tuin pakken, en vandaag komt er de nieuwe ORBI Outdoor bij, die pakt de hele tuin.
En is helemaal waterdicht en vorstbestendig en dat maakt mijn draadloze netwerk tot achter in de tuin als het goed is tot een krachtig netwerk.
Als je op de link klikt krijge je meer info over het ORBI systeem.

Meer Info ORBI

IKKE

05-08-2018
Een slim huis (smarthome) heeft niet iedereen maar toch zijn er al dingen in je huis zoals een Smart Tv en je telefoon die al smart zijn en volgens mij heeft iedere mobile telefoon al stem besturing en de nieuwste Tv’s ook.
Nu is een slim huis natuurlijk (mijn mening) prachtig en ik hou er van nog niet helemaal af zonder slimme assistenten zoals Siri, Google Assistent en Alexa er zullen er vast meer zijn maar ik beperk me tot deze drie.
Nu heb ik al heel lang Siri op mijn telefoon staan en ik gebruik hem regelmatig, sinds ik een Apple Watch om mijn arm heb gebruik ik Siri dagelijks, ik zeg ten mijn horloge “HE SIRI’ en ik kan mijn opdrachten geven of een vraag stellen die ik wil.
Hier thuis kan ik de lampen uit en aan zetten met behulp van Siri maar toch blijft Siri beperkt, wil ik muziek afspelen dan kan dat alleen mat Apple Music en niet met Spotify en zo zijn er nog meer van die dingen.
Nick en ik hebben beide een Echo Dot besteld bij Amazon in Duisland en die komt een deze dagen binnen, met de Echo Dot kun je gebruik maken van Alexa de spraak assistent.
Alexa kan op dit moment veel meer dan Siri, Alexa werkt met veel meer bedrijven samen, dus zou muziek afspelen op een Sonos speaker geen probleem moeten zijn.
Helaas kan ik op dit moment van schrijven niet zeggen of het zo is de Echo Dot in onderweg.
Maar als ik hem heb dan wil ik er toch een paar keer over schrijven, is het wat?, wat kun je ermee?,  kortom mijn ervaringen.
Wat is mijn doel met deze slimme spraak assistenten?
Ik wil alles met behulp van mijn stem kunnen besturen, voorbeeld: ik lig buiten op de bank heerlijk te relaxen dan lijkt het me mooi om te zeggen Alexa speel dat en dat nummer af op mijn Sonos, of Alexa dim het licht enz., enz. en dat zowel binnen als buiten.
Natuurlijk vergelijk ik Alexa met Siri deze laatste word langzaam maar zeker ook steeds slimmer Apple doet er alles aan om Siri te verbeteren dus ik ben benieuwd hoe dat in de toekomst eruit komt te zien.
Helaas kun je op dit moment Alexa alleen nog maar in het Engels commanderen ze zijn er mee bezig om Alexa ook Nederlands te maken maar dat kan nog wel even duren als ik het goed begrepen heb.

07-08-2018
Ik heb nog maar weinig tijd gehad om mijn nieuwste gadget Alexa (Echo Dot) uit te proberen, Nick heeft alles ingesteld en het lijkt er nu op dat Alexa gekoppeld is aan twee  verschillende accounts en dat moeten we nog even uitzoeken.
En ik moet nog uitzoeken wat ik er allemaal mee kan, er moet nog wel het een en ander ingesteld worden, Mijn Sonos, Hue en zelfs de verwarming heb ik gisteravond aan Alexa gekoppeld en nu is het uitzoeken hoe het werkt.
Hoe speel ik met behulp van Alexa muziek af op de plek die ik zou willen, of de juiste lamp aan doen en ik moet natuurlijk en lading commando’s leren.
Ik moet wel zeggen dat Alexa razend snel is als je zegt Alexa play (muziek nummer) on Spotify dan begint je verzoek nummer meteen te spelen ook je vragen worden  in no time beantwoord.
Toen ik gisteravond zei Alexa iám going to bed , zei ze, “good night and i hope you had a nice day”, ik vond het erg grappig de laatste toevoeging, Siri had denk ik alleen maar slaap lekker gezegd en dat was het.
De volgende stap is het leren omgaan en de commando’s leren en hoe ik de boel met mijn stem kan besturen want dat is het doel!

09-08-2018
Het is wat uitzoek werk en leren omgaan met Alexa maar elke keer leer je bij en dat is zeker nodig!
Als je geen Engels kent dan heb je toch wel een klein probleem ondanks dat er heel veel commando’s opdrachten dus te vinden zijn.
Maar goed langzaam maar zeker en zeker niet zonder vallen en omstaan leer ik Alexa beter kennen, twee  dagen geleden heb ik mijn Sonos systeem met Alexa verbonden, ik moest wel de ruimtes waarin ze staan een Engelse naam geven maar goed dat is niet echt een probleem.
Woonkamer word dan living room enz enz, en dan is de basis al gelegd je moet natuurlijk een speciale Alexa skill installeren en dan is de basis klaar en je moet natuurlijk Spotify instellen en dan kun je met je stem muziek afspelen.
Het commando is dan Alexa play ??? in my living room en als het dan goed is dan doet hij het, duidelijk spreken is ook een must.
Volgende stap waren de lampen van Philips Hue en dat heb ik gisteren ingesteld, ook hier alles in het Engels de ook de lamp namen, ik heb de woonkamer klaar en getest en het werkt.

Dus ik kan nu de lampen en de muziek afspelen en aanzetten via Alexa met mijn stem en hoe gaaf is dat?
Maar het project is nog maar net begonnen volgende stap is de TV ook die wil ik met de stem besturen dus aan en uitzetten en noem maar op!
En zo zijn er vast nog wel meer dingen die met Alexa kunnen!
Ik moet zeggen dat het een leuk speeltje is die ik langzaam maar zeker in de toekomst (verwacht ik) meer gaan gebruiken als hij ooit in het Nederland ook zo veel kan als nu in het Engels dan zou dat mega super zijn.
Natuurlijk kun je met Alexa meer dan het besturen van apparatuur ook kun je er mee praten, spelletjes doen, je agenda raadplegen, opdrachten geven.
Ik sta in de keuken en de boter is op dan kan ik met mijn stem Alexa zet koffie op mijn boodschappenlijst (in het Engels) en dan doet hij dat.
Ik kan een timer zetten, boodschappen in de lijst zetten, herinneringen hel me herinneren dat ik dat en dat moet doen op het tijdstip die jij gekozen hebt.
Ik moet zeggen dat ze heel veel kan en ook nog eens een stuk sneller dan je zou verwachten de toekomst voor mensen die gehandicapt zijn.
Ik moet nog wel veel leren en dat doe ik zeer zeker ik heb al de nodige dingen geleerd.
Natuurlijk zal de toekomst uitwijzen of ik Alexa meer of minder ga gebruiken maar het is een prachtig ding om mee te spelen en heel leerzaam ook.

12-08-2018
Ik ben druk bezig om ons huis slimmer te maken en dat is niet omdat ik het beter of mooie wil hebben dan een ander maar gewoon omdat ik er lol aan heb, ik vind de vooruitgang in techniek voor thuis super gaaf.
En dan heb ik het over Apple, Hue, Sonos en noem maar op allemaal dingen die je in huis hebt en die je met de telefoon moet besturen en dan nu de volgende stap is met onze stem.
Morgen komt Nick en dan gaan we nog wat dingen verbeteren en instellen en noem maar op, de bedoeling is dat we dus zoals ik al schreef veel met onze stam gaan doen en of dat nu met Alexa of Siri is maakt me niet zoveel uit.
Hoewel op dit moment helaas Alexa een grote voorsprong heeft die Apple helaas niet zo snel gaat inhalen voorspel ik.
Het nadeel van Alexa is dat alles in het Engels is en dus in het Engels aangesproken moet worden, nu heb ik niet zo veel moeite met Engels maar je moet wel alle woorden weten en het ook goed uitspreken anders snapt Alexa er geen hol van.
Op dit moment kan ik dus al Hue (lampen) en de Sonos (speakers) aansturen met de stem ik heb nog niet alle lampen een andere naam gegeven maar dat komt nog!
Morgen is de TV aan de beurt en hopelijk lukt dat allemaal en misschien kan het met de PC ook en met nog meer andere dingen.
Ik heb een slimme stekker besteld en die komt as week ook binnen.
Maar goed dit item gaat over het besturen van apparatuur met behulp van je stem en bij Alexa zijn er heel veel commando’s mogelijk, Alexa werkt met skills die je apart moet activeren, Alexa leert dan Skills bij en kan dan dus meer je hebt dus een Skill voor Hue, een Skill voor Sonos en noem maar op!
Zonder het activeren van een Skill kent Alexa de Commando’s zelf ook niet.
Nu heb ik Alexa een week in huis en op dit moment doe ik er nog niet zo heel veel mee omdat ik volop aan het werk ben en eigenlijk weinig tijd er voor heb, en omdat alles hier in huis nog niet aangesloten is op Alexa, maar ik weet zeker dat ik haar toch steeds meer ga gebruiken!

14-08-2018
Ik kan nu ook mijn TV uit en aanzetten en zenders veranderen met behulp van mijn stem ook harder en zachter zetten van het geluid werkt nu met behulp van mijn stem!

17-08-2018
Gisteren de nieuwe slimme stekkers binnen gekregen de tp-link Smart WiFi Plug kun je op afstand besturen en zelfs met je stem(Alexa) ook word de stroom verbruik gemeten en de stekker is te programmeren wanneer hij uit of aan moet, deze stekkers moeten mij helpen om inzicht te krijgen in mijn stroom verbruik en je krijgt er meer schakel mogelijkheden bij, de Stekker werkt super met Alexa en dat is ook nog eens super handig.

26-08-2018
De slimme stekkers werken beter dan ik had verwacht en ze zijn goed te programmeren dus komen er zeker nog wat bij, ze gaan me helpen om de energie slurpers te vinden en om te besparen en hoe mooi is dat.
Ik heb er nu drie en er komen er zeker meer bij geld besparen door te schakelen!
Ik denk dat door stand-by standen uit te zetten hier en daar je ook geld kunt besparen maar goed ik moet me er nog in verdiepen!

21-09-2018
Gisteren vier nieuwe slimme stekkers binnengekregen alleen deze meten niet je energie verbruik voor de rest zijn ze exact het zelfde.

07-10-2018
De slimme stekkers van TP Link zijn echt super, je kan ze met je stem besturen je kunt ze helemaal voor programmeren met een app aan en uit te zetten maar ook op de schakelaar zelf kortom veel mogelijkheden voor een stekker.

22-11-2018
Het besturen met je stem is echt super maar dan wel liefst in het Nederlands en ook een systeem dat werkt, uitspreken van woorden en zinnen moet luid en duidelijk gebeuren, veel commando’s worden niet herkent en ga zo maar even door.
Neem Alexa dat werk erg goed mist je boven staande regels toepast, neem bijvoorbeeld Hue je moet alle lampen een naam geven en dan ook nog in het Engels maar Siri is weer in het Nederland en dan moet je dus onthouden welke lamp welke naam heeft.
Nu kan ik wel Engels redelijk niet goed maar redelijk en dan lukt het prima maar soms is je uitspraak vooral voor een tukker die ook nog een beetje binnenmond’s praat ook niet altijd handig.
Dus laten we hopen dat Alexa ook in het Nederlands gaat werken dat zou super zijn, ik ben er van overtuigd dat we over een aantal jaren alles met onze stem doen, alles commanderen wat mogelijk is, het is op dit moment zo dat die ontwikkeling razend snel gaat en bijna niet te volgen.

07-03-2019
Naast Alexa en Siri hebben we sinds deze week ook Google home Mini, het grootste voordeel is voor mij dat hij Nederlands aanspreekbaar is.
Voor de rest zit het allemaal op een lijn, ik vind wel dat Siri nog een flinke inhaal slag moet maken.
Ik heb hem net en moet nog veel dingen uitvogelen maar het licht kan ik al regelen, de verwarming in heel het huis de boodschappen kan ik doorgeven.
En als het goed is kan hij Netflix nu opstarten en de Apple TV ook, heb dat nog niet kunnen testen wel alles ingesteld vandaag.
De agenda moet ik nog even uitvogelen, we gebruiken hier in huis namelijk de agenda van Siri en niet van Google maar ook dat heb ik nu aangepast beide agenda’s zijn nu gedeeld.
Ik moet de commando’s nog leren maar dat komt ook goed.
Helaas kan ik de Sonos nog niet aansluiten maar dat kan elk moment gebeuren dat het wel kan.
Voor de rest werkt het prima de komende dagen, weken zullen we vast nog meer ontdekken.

We zijn inmiddels een tijdje verder en hoe gaat het met alle slimme en pratende gadgets.
Ik vind nog steeds dat Siri nog te beperkt is maar daar gaat zeker verandering in komen daar ben ik van overtuigt.
Alex vind ik zelf de snelste van alle drie maar wel alles in het Engels en dat is voor mij het grootste min punt nu is het niet zo dat ik geen Engels ken maar ik moet er teveel bij nadenken en commando’s moeten snel en vlot gevraagd worden anders kun je weer opnieuw.
En als je Alexa het weer vraagt dan is het dus allemaal in het Engels en ze spreekt ook nog redelijk snel zodat je het niet eens kunt volgen.
En dan hebben we nog als laatste Google Home Mini en wat vinden we daarvan, nou ik vind het een stuk makkelijker om alles in het Nederlands te vragen ik hoef er minder bij na te denken, alleen is de vraagstelling wel weer belangrijk en het duidelijk en luid spreken ook.
Hoewel soms hoort Google alles en soms niet, en stel als de muziek speelt dan verstaat Google het niet en moet je bijna schreeuwen.
Ook Sonos is nog niet te koppelen aan Google Home maar volgens internet kan dat elk moment gebeuren, het zou vorig jaar al ingevoerd worden maar helaas.
Er zijn nog genoeg verbeter punten voor alle drie ik kan zo een hele lijst opsommen maar ik denk dat bij alle deelnemers dat we bekent is en dat er zowel bij Apple, Alexa en Google hard gewerkt word om alles flink te verbeteren.
Want neem maar van mij aan dat de beste ook het meest verkocht word op deze wereld en dat er dus veel geld te verdienen valt.
Ik kan met Google, het licht overal aan en uit zetten, ik kan de TV aanzetten en Netflix opstarten, de verwarming in het huis aanpassen, dus als ik zeg Hey Google zet de verwarming in de keuken op 15 graden dan doet hij dat.
Je kunt de nodige vragen stellen en je krijgt vlot antwoord dus al met al kan je er al heel wat mee, maar er kan in mijn ogen nog heel veel beter, maar dat komt vast goed.
Alles staat eigenlijk nog een beetje in de kinderschoenen maar ik verwacht dat straks alles via je stem gaat zelfs betalingen.

08-04-2019
We hebben Google mini nu een paar weken en wat vind ik er van, ten eerste moet ik zeggen dat ik er veel te weinig gebruik van maak, maar als ik dat doe is het wel super handig.
Al heb ik het gevoel dat Google soms doof is of mij niet goed verstaat ik heb geen idee.
Maar de commando’s die je geeft zijn super handig, licht aan en uit top, iets in de agenda zetten, geen probleem, ook iets op de boodschappenlijst zetten gaat super.
Tv aan en uit werkt ook goed, de meeste dingen werken super maar ik moet nog leren om er meer gebruik van te maken maar dat gaat goed komen.

Siri op mijn horloge gebruik ik dagelijks vooral in de keuken op het werk, de timer zetten werkt top.
Ik hoef op mijn watch niet te zeggen hey Siri, ik doe mijn arm omhoog richting mijn hoofd en zeg, “zet timer 5 minuten” en dan gebeurt dat, mijn arm begint te trillen als de 5 minuten voorbij zijn.

Word vervolgd.

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.