Klus Dagboek

Het klussen heb ik van huis uit meegekregen mijn ouders waren altijd in de weer en mijn vader had een grote werkplaats met alles erop en eraan ook hij was een hobby klusser en kon dan ook alles maken.
Dus ik heb het niet van een vreemde en ik heb twee rechter handen en dat is ook mooi meegenomen en omdat we ooit een oud huisje hebben gekocht moest je ook wel, alles laten doen was geen optie!
Nu ben ik eigenlijk altijd wel met een klus of meerdere bezig en het leek me wel leuk om ook daar over te schrijven een beetje waar ik mee bezig ben.
Van sommige klusjes maak ik dan nog een speciaal item tenminste dat is het plan.
Ik zet nu de nieuwe berichten bovenaan lijkt me handiger.

29-11-2020
Ik schrijf natuurlijk niet over elk klusjes waar ik mee bezig ben of over elk ding wat ik heb gemaakt maar zo nu en dan neem ik de pen ter hand en in dit geval de Pc
De laatste paar weken heb ik een dorpel van een van de twee slaapkamers gefixed en meteen een aluminium strip erop gemaakt.
De onderkant tussen de dakgoot en de werkplaats/badkamer is nu dan ok eindelijk betimmerd alleen nog een paar roosters voor op de plek waar het ventilatie systeem buiten eruit komt, ik plaats vijf roosters.
Nog een paar nieuwe vogelhuisjes gemaakt daarover meer elders op deze website.
Er staan nog wat klusjes op mijn lijst dus vervelen is geen optie maar goed het aanpakken is twee. 

IKKE

16-02-2020
De slagschroevendraaier is echt een power machine en ik vind het nu jammer dat is zo’n machine niet eerder heb gekocht, jeetje wat een kracht!
Beide machines bevallen me goed ik heb ze nog niet zoveel gebruikt dat komt zeker nog maar ze bevallen me tot nu toe prima!
Gisteren de schutting gespoten in plaats van geverfd met een kwast en dat ging super en lekker snel.
Ik had eerst het nieuwe spuitpistool uitgetest met water ik werk nooit met zo’n spuit en dus was het nieuw voor mij.
Ik had heb besteld bij Lidl.nl lekker goedkoop en het werkt top, ik gebruik dat ding zelden dus waarom een dure kopen?

IKKE

09-02-2020
De laatste paar weken ben ik erg druk geweest in de tuin ik heb in een groot deel van de tuin een nieuwe schutting geplaatst van zwarte Zweedse rabat delen gemaakt van Douglas hout.
82 planken van 3 meter zitten er nu aan moet nog een deel maar dat komt later omdat ik ook meteen deel voor deel van de tuin aan ga pakken.
Gisteren heb ik twee nieuwe Makita machines binnen gekregen, een 18 V klopboormachine de DHP482 en een nieuwe slagschroevendraaier de DTD152.
Een super mooi setje met veel power er zit een mooie oplader bij met koeling.
De slagschroevendraaier is voor mij nieuw ik heb nog nooit met een slagschroevendraaier gewerkt maar ik zag op diverse filmpjes dat het echt een power machine is.
Ik laat me verrassen en ik hoop dat ik er veel plezier van mag hebben.
Komende dagen zal ik hem eens testen, voor de rest klussen we gewoon lekker door.

IKKE

04-01-2020
Druk met klusjes, twee vogelvoederhuisjes gemaakt, twee hommelhuisjes en ik wil nog een lading vogelhuisjes maken, zodat ik ze straks bij de renovatie tuin op kan hangen.
Een voederhuisje heb ik al buiten hangen, die heb ik gemaakt van een grote lampenkap een dienblad en een oude gordijn rail van hout, en hij is mooi geworden.
Binnenkort maar eens wat foto’s posten, zodat je het ook kunt zien.
Volgende week is het plan om weer met het tuinhuis bezig te gaan en er ook een beetje tempo mee te maken ik wil dat het af komt en dus moet ik opschieten.
De nieuwe machines bevallen me goed, de schuurband machine gebruik ik regelmatig echt ideaal, goed spul maakt het klussen leuker en makkelijker.
Ik moet nog een kast bouwen voor het werk waarop de kassa staat ook een leuk klusje.

IKKE 

20-12-2019
De werkplaats of misschien ook wel met atelier (klinkt Mooier) is nu eindelijk een beetje op orde!
Nog een klein stukje pijp voor veranderen, en dan nog wat puntjes op de i, maar we kunnen weer voor uit.
De schuifjes die ik overal tussen heb gemaakt werken prima, dus nu kan ik per machine de afzuiging open en dicht zetten en dat werkt mooi.
De freestafel is binnen van Scheppenbach en de bandschuurmachine ook en dus kunnen we nu leuke dingen gaan maken.
En ik heb  veel ideeën dus ik kan nog wel even vooruit maar eerst ga ik buiten en in het tuinhuis aan de gang dat moet voordat het voorjaar gaat beginnen af zijn.
De tuin moet inplant klaar zijn als het voorjaar gaat beginnen dus er is genoeg werk te doen.

IKKE

16-12-2019
Veel gedaan, de werkbank is klaar, bankschroef werkt super en gebruik ik vaak, heb voor de oude bankschroef een onderstel gemaakt zodat ik hem in de nieuwe bankschroef kan klemmen of elders ergens op de bank vast kan zetten.
En ook dat werkt super, ik heb op de slijp machine een andere aan en uit knop gezet nu blijft hij wel aan als ik de schakelaar aanzet.
Het afzuig systeem werk maar ben nog niet helemaal tevreden er komen nu overal schuiven tussen, ik heb er een proef gemaakt en dat werkt maar moet nog iets verbeterd worden.
Ik ben druk doende om het gereedschap op orde te brengen en ook nieuwe machines te kopen, denk nu niet dat ik machines koop die veel geld kosten nee ben nog al gek.
Maar het moet me wel aanstaan en ik zoek wel naar machines met goede reviews dus geen De Wald, ik heb laatst een nieuwe lintzaag gekocht van het merk Scheppach voor 199 euro, plus 15 euro bezorg kosten.
Ik heb hem wel in Duitsland besteld omdat het daar goedkoper is maar goed een mooie machine met veel mogelijkheden en voor wat ik er mee doe is het een prima machine.
Ik heb er nog een paar op mijn verlanglijst staan, een frees tafel, een van dikte bank, en een bandschuurmachine en de laatste is onderweg.
Elke keer koop ik iets, en zoals ik al schreef ze zijn goed betaalbaar de freestafel kost 219 euro voor mij goed genoeg ook deze is van het merk Scheppach.

Scheppach Boven frees

Klik op de link en je ziet wat het is natuurlijk is het geen professionele machine maar voor een hobbyist zoals ik kan ik daar vast prima mee uit de voeten.
En zo word mijn werkplaats nog een echte werkplaats, klussen is ontspanning, heb je stress of zit je ergens mee ga klussen en je vergeet alles.
En je creëert dingen en dat hoeven helemaal geen hoogstandjes te zijn zolang je er zelf maar happy mee bent.
Ik heb ook nog een Duitse YouTube’r  gevonden (Lets Bastel) deze man maakt leuke en ook handige dingen, en hij legt alles ook nog eens goed uit met de nodige humor.
Ik heb al een paar hulpstukken op mijn lijst staan die ik straks als ik de werkplaats op orde heb ga namaken.

Lets Bastel

Veel klus plezier…………

IKKE

09-12-2019
Langzaam maar zeker komt de verbouwing in de schuur aan z’n einde, in grote lijnen is het dus klaar maar er blijven nog genoeg verbeter punten over.
Gisteren de houten bankschroef aan de werkbank gemaakt en ook al gebruikt, in het werkblad zitten nu een lading gaten om bank haken in de drukken indien nodig, je kunt dan ook op deze wijze dingen klemmen.
De schappen worden  hier en daar zeker nog verbeterd en ook de hout opslag moet anders, ik wil nog een ding maken om de ijzeren bankschroef op te maken.
Ik heb al een idee maar moet het nog even verder ontwikkelen, ik heb een extra led TL opgehangen en ook het afzuigsysteem kan beter, er moeten nog schuiven in de leidingen komen zodat je de boel kunt afsluiten om zo andere punten beter te laten zuigen.
Ook op de boormachine komt een afzuiging ook dat zit nog in de probeer fase wat wel werkt en wat niet!
Ik wil me nog een bandschuur tafel aanschaffen en volgend jaar een van dikte bank, de lintzaag werk top.
Ik ben tussen door bezig om een vogel voederhuis te maken maar dan een zeer apart ding.
Wil voor het voorjaar ook nog een lading vogelhuisjes, hommel hotels en nog meer van dat soort dingen bouwen.
Volgend jaar is de tuin aan de beurt en dus passen daar dit soort dingen bij, ik wil meer natuur, veel meer bloeiende planten voor o.a. bijen en andere insecten.
Kortom ik heb nog genoeg plannen en ideeën om te doen, en met een opgeruimde werkplaats met diverse soorten machine’s kan ik weer uit de voeten en dingen creëren.

IKKE

06-12-2019
Langzaam maar zeker begint het er op te lijken in de werkplaats, nog wat schapjes en kastjes op orde brengen en dan schiet het al lekker op, vandaag komt de houten bankschroef binnen en dus dat kan ook afgewerkt worden.
Toch gat er meer werk in zitten dan je denkt, vooral als je niet alleen gaat opruimen maar ook een nieuwe werkbank maakt, schappen veranderd en ga nog maar even door.
Maar als ik straks alles op orde heb dan kan ik ook weer goed uit de voeten en lekker klussen, en dingen maken.

IKKE

04-12-2019
Vandaag komt de nieuwe lintzaag binnen, en dan wil ik alleen nog een bandschuurmachine en een van diktebank en dan hou ik er mee op.
Gisteren de nieuwe afzuiginstallatie aangesloten en nu nog het ringsysteem finetunen.
Het opruimen en verbouwen en aanpassen van de werkplaats is in volle gang, en langzaam maar zeer zeker komt er dan eindelijk het eind in zicht, jeetje wat een rommel was het.
Maar er komt eindelijk wat orde en netheid, de nieuwe werkbank is ook bijna klaar er komt nog een houten bankschroef aan en dan nog wat gaten in het blad en nog een balk aan de voorkant en dan is het bijna klaar.
Maar goed het was een heel karwei en het koste de nodige uren en centen maar dan kunnen we ook weer lekker klussen en daar word ik dan weer vrolijk van.
Het ontstrest en je bent lekker bezig en je creëert wat dus positief.

IKKE

02-12-2019
En dan is het december en we gaan gewoon door met de werkplaats en ik ben er maar druk mee, de nieuwe werkbank is bijna klaar ik heb een houten bankschroef besteld die er dan nog aan komt.
Vandaag beginnen we met upgrade van de oude werkbank dat is een lange bank aan de raamkant en daarop komen nu diverse machines te steen.
Hopelijk komt de afzuiger ook binnen vandaag of morgen zodat we dat ook aan kunnen sluiten.
Ik heb al weer een nieuw apparaat besteld een lintzaag en ik heb weer enkele apparaten toegevoegd aan mijn wensenlijst.
Nu zijn alle klussen niet fijn maar uit het merendeel van de klussen haal ik voldoening en het werkt ontspannend op de een of andere manier.
Je bent lekker bezig met de radio op de achtergrond je rekent, tekent en creeerd en dat is goed voor een mens het ontstrest ook volgens mij.
Maar goed ik ben er lekker druk mee en ik ga er nog even mee verder, er is nog genoeg te doen, ik wil een werkplaats met een beetje orde en netheid en hopelijk ook met veel minder stof en zaagsel op de grond.
Ik heb dus een lintzaag besteld en die heb ik in Duitsland besteld besparing inclusief bezorging zo’n 70 euro, ik zeg dat is mooi meegenomen.

IKKE

27-11-2019
Gisteren is de nieuwe compressor low noice binnen gekomen, en vandaag ga ik hem even testen, en ik heb een nieuwe afzuiginstallatie gekocht de VWM 2PH 230 V met een zuigkracht van 2500 m3 per uur.
Ik ben al weken lang aan het kijken en filmpjes aan het kijken en ik kwam er geen stap verder mee, het zijn namelijk luidruchtige dingen de een is luider dan de ander.
Maar luid zijn ze en dan hebben we nog de zuigkracht, ik denk dat na verloop van tijd de zuigkracht minder word daarom heb ik een zwaardere gekocht ik wilde ook geen dure maar dat is niet gelukt 325 euro incl. bezorging.
Ik wil in de schuur rondom een plastic buis maken met overal zuigpunten die je open en dicht kunt zetten.
Wil je wat schuren dan moet je vlot een slang eraan kunnen hangen en kunnen beginnen, hoe deze ringleiding eruit komt te zen weet ik nog niet.
Dat word nog een project op zich.
Volgende aankoop word een tafelschuurmachine ik denk de Scheppach BTS 800 maar zeker is dat nog niet.
Goed gereedschap is belangrijk en een goede werkplaats ook en daarom ben ik bezig met orde te scheppen, maar ook een gezondere werkplek door een goede afzuiging, beter gereedschap en ga zo maar door.
Klussen is leuk maar als je het een beetje voor elkaar hebt is het nog mooier en fijner.

IKKE

22-11-2019
Ik ben druk met operatie ruim de werkplaats met zolder op en breng orde in de chaos!, en daar zit meer werk in dan ik hoopte.
Ik wil niet zeggen dat ik een verzamelaar ben maar ik bewaarde altijd wel van alles en op dit moment ruim ik meer op dan ooit.
Weg met dingen die ik toch nooit ga gebruiken, meer orde en ruimte, zolder als opslag ruimte en meer werk ruimte in de werkplaats.
Nou en daar ben ik nu mee bezig volgende week ga ik kijken naar een stofafzuiging voor de werkplaats, eentje met voldoende zuigkracht.
Daar moet de zaagmachine en al de andere machines aankomen waaraan je een stofzuigerslang aan kunt maken.
Minder stof en rommel in de werkplaats is het doel en ik heb een nieuwe low noice compressor besteld, de oude die ik heb lek lucht en maakt veel herrie en de nieuwe zal dat een stuk minder doen.
Hopelijk heb ik het over een week een beetje in orde zodat ik weer kan klussen in de schuur, en dan kan ik ook beginnen met een verrijdbare werkbank met veel mogelijkheden.
Ik heb op internet al gekeken naar diverse modellen maar goed het zal een mengelmoes worden van diverse voorbeelden, het moet passen in mijn kleine werkplaats dussss
Kortom nog genoeg te doen.

IKKE

16-11-2019
Dat ik op deze pagina weinig schrijf wil niet zeggen dat ik niet klus, net een hele slaapkamer aangepakt.
De dak kant geïsoleerd, nieuw betimmerd en nieuwe stroomleidingen en stopcontacten erin.
En nog wat andere verbeteringen, dan ben ik nog bezig met wat andere klussen.
De eerste is ons tuinhuisje dat word helemaal omgetoverd tot pub met kook gelegenheid, er komt dus een outdoor kitchen in en een mini café achtig gebeuren.
En ik beging met operatie werkplaats, de zolder word opgeruimd en anders ingedeeld en de werkplaats krijgt ook een beurt omdat het me niet aanstaat zoals het nu is.
Er moet meer werkruimte komen, vandaar ook dat de zolder opbergruimte krijgt, nu staat het vol met dozen en kratten.
Dan is het de bedoeling dat er een grote stof afzuiging komt met overal afzuigpunten voor machines, een nieuwe werkbank met onder veel opbergruimte.
En er gaat veel de container in kan ik hier schrijven, ik heb veel bewaard altijd en het meeste gebruik ik toch niet, en er gaat ook wat overtollig spul naar mijn zoon.
En dan ben ik nogh met de tuin bezig maar dat is een ander soort klus.
Ik wil dus een grote stof afzuiger kopen die aan een pijpen systeem word aangesloten die dan door de hele schuur loop en waarop dan alle apparatuur aangesloten kan worden.
Dan staat er nog een band en schijfschuurmachine op de lijst en nog wat andere dingen.

Word vervolgd.

23-09-2019
Bezig met het aftimmeren van de buitenkant, en dat kost tijd vandaag rabat delen halen en dan kunnen die er ook aan als het weer het toelaat.
De deuren draaien, het glas zit erin, de dorpel en de betimmering om de deuren ook.
Kortom van alles gedaan maar we zijn er nog niet er gaat veel tijd zitten in het aftimmeren, het dak is klaar en de eerste planten staan erop.
Er moet nog veel gebeuren maar we gaan rustig door.

IKKE

12-09-2019
een deurtje zonder glas kan natuurlijk niet dus gisteren maar meteen gedaan, het word er niet warmer op en ik wil de ruimte toch zo maken dat ik er met kou kan klussen natuurlijk met ene kacheltje maar dat komt goed.
De drempel zit erin alleen om de deuren heen nog wat aftimmeren zowel buiten als binnen.
Dan nog een lik verf erop buiten nog wat timmerwerk en dan mag de winter komen.
Je merkt al dat als de zon schijnt dat het door het groene dak het koel blijft dat is in de zomer lekker en in de winter isolerend.
Natuurlijk is het nog geen echt groen dak omdat het groen nog ontbreekt maar de rest ligt er wel op.
Ik vind het heerlijk om te klussen maar ik hou wel van afwisselingen, toen we dit huis kochten zat er niets anders op dan de hamer maar ter hand te nemen, het laten doen was echt geen optie.
Omdat er geen geld voor was, je moest het wel zelf doen anders was het niet gebeurt, en ik ben door vallen en opstaan wijzer geworden, gelukkig heb ik van huis uit het nodige meegekregen, anders was het niet gelukt.
Ik heb twee rechterhanden en ik kan ook de dingen bedenken, en dat is ook handig, en doordat ik het zelf kan doen heb ik daardoor ook weer veel geld bespaard.
Onze badkamer heeft echt veel geld gekost maar als ik het had laten doen dan was het onbetaalbaar geworden denk ik.
Dan was het niet zo geworden, oke ik geef toe dat ik geen prof ben en er dus niet voor geleerd heb maar ik heb het wel allemaal zelf gedaan en daar ben ik natuurlijk wel een beetje trots op zonder opschepperig te doen natuurlijk.

IKKE

10-09-2019
Gisteren twee deurtjes gemaakt voor het vernieuwde tuinhuisje, heerlijk in de buitenlucht met een lief zonnetje.
Mooie klus met nieuw houd en top werkende machine’s en dat werkt echt super, goed gereedschap is echt belangrijk.
k kocht altijd goedkoop en B merken maar dat doe ik niet meer ik ga voor goed spul en anders niet.
Goedkoop is duurkoop, maar goed lekker aan het klussen geweest en de deurtjes zijn bijna klaar, ik wilden een simpele deur die redelijk snel klaar is en ook nog eens stevig is, en dat is gelukt.
Ze hangen erin en dat was wel ff een ding omdat de staanders die er staan niet bepaald recht staan maar nu hangen ze er redelijk in.
Het is een tuinhuisje dus, en daar is niets recht aan, maar goed het is niet anders en dus passen we de boel een beetje aan.

IKKE

31-08-2019
Binnenkort begint operatie schuur opruimen en aanpassen, ik heb er een puinzooi van en dat moet anders dus ben ik van plan om er eens flink op te ruimen en dan bedoel ik ook opruimen.
Er gaat heel wat in de container, mijn zoon krijgt nog wat dingen, ik wil ruimte om te werken en ik wil het een en ander aanpassen, ik wil een grote stof afzuiger die ik aan de machines ga koppelen.
Genoeg werk dus, binnenkort als het groene dak klaar is eerst dat maar even doen, ik moet twee nieuwe deuren maken en dat gaat een stuk beter met orde en netheid in de schuur en dat is het nu echt niet.
Ook moet er nog twee ramen worden gemaakt/opgeknapt en een oude commode moet nog geschuurd en een nieuwe verflaag.
 Dus vervelen is niet aan de orde, maar ik vind het ook niet erg om te klussen.

IKKE

27-08-2019
Operatie groen dak is in volle gang maar het is veel meer werk dan ik me had voorgesteld.
Het is veel meet en zaagwerk en zelfs denkwerk, ik denk terwijl ik klus over allerlei dingen maar wel over de klus zelf, ik denk dan alweer aan de volgen de stappen en over eventuele knooppunten.
Doe ik ook terwijl ik slaap, vanmorgen bedacht ik me ineens de oplossing voor de afvoer van het groene dak.
De platen liggen op het dak, in dit geval de OSB 3platen, deze kunnen beter tegen vocht wat natuurlijk goed is maar in dit geval komend de platen onder de EPDM folie en als het daar nat word dan is dat niet goed, want dan is de folie lek.
Omdat er een groen dak op ons tuinhuis komt moest ik ook het tuinhuis en vooral de dakconstructie versterken want een groen dak weegt nogal wat.
Voordat ik de rubberfolie (EPDM) erop gelegd heb ik eerst alle naden geschuurd en af getapet met Duct-tape.
Omdat ik nog met de folie ga schuiven was ik bang dat op de naden splinters door het folie zouden gaan en dat wil ik dus daarmee voorkomen.
Voorkomen is beter dan genezen, de EPDM folie is wel sterk maar je weet maar nooit.
Morgen komt de onderlaag binnen die dan straks weer op de folie komt voor de rest van het groene dak, maar ik wil ook wat stukken onder de EPDM leggen op enkele punten.
Morgen wil ik kijken of ik een proefstukje EPDM kan lijmen met de specials kit die ik besteld heb, ik moet nog twee goten maken, waar het teveel aan regenwater weg kan lopen.
Ik wil nog een ding kwijt over mijn nieuwe decoupeerzaag, en dat is dat als ik geweten had dat er zoveel verschil zat in zagen dan had ik deze zaag veel eerder gekocht, het zaagt niet alleen een stuk beter, maar het werkt ook een stuk beter, je zou het moeten proberen het is nu echt een plezier om de zaag te gebruiken.
Dus klussers koop goed gereedschap, ik ben er naar jaren zelf ook achter gekomen dat het een wereld van verschil maakt.

Toedels IKKE

23-08-2019
Ik ben met een dak bezig daarover had ik al geschreven, nu ben ik bezig om de buitenrand eraf te zegen, om diverse redenen.
Maar hier en daar zitten er spijkertjes en met de decoupeerzaag maar door de spijkers is dat toch hier en daar een probleem.
Nu vroeg ik me af of er ook zaagbladen waren die voor hout en ijzer zijn dus een soort multifunctioneel zaagblad, en tot mijn grote vreugde bestaan ze ook nog.
En ik heb een setje van vijf bestel en vandaag ga ik testen of dat werkt ben benieuwd maar wel super handig dat dit kan.

IKKE 

21-08-2019
Dat goed gereedschap de basis is voor een klusser hoef ik je niet te vertellen, maar ik begrijp dat niet iedere klusser goed gereedschap heeft.
Omdat het niet echt goedkoop is, voor goed gereedschap betaal je veel meer dan voor de goedkope gereedschappen.
Ook ik was een persoon die dat deed, al viel het merk Kinzo al snel af, maar in de loop der jaren kom je er wel achter dat goedkoop duurkoop is.
Ook ik ben wijzer geworden, en zoals ik al heb geschreven heb ik wat nieuwe machines gekocht, niet goedkoop maar wel kwaliteit.
Ik ben namelijk met een dak bezig en moet daarvoor nogal wat platen zagen en dat ging me niet lukken met mijn oude handcirkelzaag.
Dus heb ik een nieuwe gekocht, samen met een decoupeerzaag en een Makita 18 volt schroefboormachine.
Niet echt goedkoop maar goed, ik dacht wat ik net schreef goedkoop is duurkoop.
Nu ben ik afgelopen week met het dak begonnen, en dus kon ik meteen aan de slag met mijn nieuwe machines, en eerlijk is eerlijk ik moest er even aan wennen.
De handcirkel gebruiken met een geleiderail was nieuw voor mij dat had ik dus nog nooit gedaan en dat was even wennen, nu het dak bijna klaar is kan ik er al een stuk beter mee overweg.
En hij zaagt super, stiller dan mijn oude handcirkel een een stuk krachtiger en stabieler.
Het heeft wat gekost maar het werkt een stuk prettiger, en de nieuwe decoupeerzaag mmmm heerlijke machine, met verlichting en dat zaagt alsof je door en pakje poter gaat.
Kortom het werk een stuk prettiger en fijner met goed gereedschap.
Voor de rest kan ik schrijven dat het een heel werk is om een achthoekig dak te bekleden met platen, veel zaagwerk en meetwerk.

IKKE

18-08-2019
Gisteren de nieuwe Bosch blauw decoupeerzaag binnen gekregen en wat een genot om mee te zagen, alles lijkt wel boter het vreet er door.
Maar ik moet ook eerlijk schrijven dat de start niet goed ging, ik wilde meteen een cirkel uitzagen maar dat ging niet zonder slag of stoot, het ging zo slecht met de cirkel snijder dat ik het maar met de hand heb gedaan.
Nu zat ik me later te bedenken en ik heb er ook naar gekeken dat je op deze zaag diverse dingen kunt instellen en ik denk dat ik een knopje dat nu op vier stond op nul moet zetten dus op korte termijn probeer ik toch weer om een cirkel te zagen.
Nu heb ik de laatste paar weken flink geherinvesteerd in klusgereedschap het was niet goedkoop maar mensen wat werkt dat super met goed gereedschap.
De accuboor snort als een naaimachine en is ook nog eens super krachtig met zijn 18 volt.
De handcirkel zaag met geleide rail is alleen al qua geluid een stuk prettiger en het zaagt super, en die geleide rail is echt een aanrader, mooi recht kun je er mee zagen en de rail is ook te gebruiken voor de decoupeerzaag met extra hulpstuk.
De decoupeerzaag met led verlichting vreet zich door hout en ligt super in de hand, kortom ik ben super blij met mijn nieuwe machines en ik hoop dat ik er nog heel veel mee mag zagen.

IKKE

15-08-2019
Operatie dak van het tuinhuisje is in volle gang, alle oude dak singels zijn verwijderd en afgevoerd naar de stort, alle spijkers en andere rommel zijn ook verwijderd.
Met luchtdruk heb ik alle kieren uitgeblazen omdat er overal gruis van de dak singels zat, als ik dat niet zou doen dan zou het gruis in een later stadium alsnog in de keuken vallen.
Ik weet niet of ik alles kan voorkomen maar het meeste is er tussenuit.
Bovenkant van het dak is nu schoon, en klaar voor de OSB3 platen.
Maar eerst moet er nog zo’n tien Cm van de buitenrand afgezaagd worden, omdat er een groen dak op komt hoeft de overstek niet zo groot te zijn als het was.
En de tweede reden is dat de rand dan beter afgetimmerd kan worden er komt namelijk nog een tien Cm opstaande rand langs het hele dak, dit om het groene dak voor schijven te behoeden.
En er moeten nog twee water afvoeren worden gemaakt, zodat te veel aan regen altijd weg kan lopen.
De folie, de kit en de platen zijn binnen of komen nog binnen, het si nu wachten op de zagen die ik nodig heb voor de rand en de platen.
En zaterdag eerst de dikke paal onder het midden van de keuken maken omdat dat het dak flink moet versterken.
Er moet dus nog wel het een en ander gebeuren voordat de folie erop kan maar zoals het nu gaat ziet het er prima uit, en liggen we op schema, huhh?? welk schema haha heb ik dus niet.

IKKE

13-08-2019
Dat ik bezig ben met een flinke klus hoef ik hier niet te schrijven maar in de verbouw van het tuinhuisje gaat toch flink wat tijd zitten en de nodige centjes.
Gisteren aan mijn gereedschap een nieuwe accuboormachine van Makita toegevoegd, eentje met twee 18 volt batterijen.
Was in de aanbieding bij de Gamma voor een strakke prijs, ik had besloten om toch 18 mm dikke OSB 3 platen te gooien in plaats van de veel duurdere Spano platen, gisteren de OSB 3 platen opgehaald en doordat de prijs dus een stuk lager was heb ik met het verschil een andere accuboor gekocht een win win situatie dus.
Maar goed voordat de platen op het dak komen moet ik eerst de rand van het dak aanpassen en versterken, aan deze rand komt namelijk een opstaande rand van ca 10 Cm die het groene dak moet tegenhouden als het ware.
En dan komt er pas de EPDM folie op, die inmiddels is besteld.
Dus voordat het dak waterdicht is  moet er nog heel wat gebeuren, maar dat is niet erg het is mooi werk om te doen en ik ben erg benieuwd hoe zo’n groendak gaat worden.

IKKE

10-08-2019
Als klusser heb je nogal wat gereedschap nodig, vorig jaar heb ik me een Bosch zaagtafel gekocht een een Bosch blauw afkort zaag.
Ik ben er super blij mee, je kunt er heel precies mee zagen dus dat werkt voor mij echt super.
Maar bij deze klus heb ik besloten om wat extra gereedschap aan te schaffen, te vervanging van oud gereedschap die op zijn.
Ik heb dus een Bosch blauw handcirkelzaag met geleiderail en een Bosch blauw decoupeerzaag met cirkelsnijder en geleiderail adapter besteld.
Blauw staat voor de prof versie van Bosch.
En dat komt volgende week allemaal binnen, en maandag komen de platen voor het dak als alles mee zit.
Met mijn oude handcirkel red ik dat niet meer, en ik hoop met de geleide rail mooi recht te kunnen zagen.
Klik op de link voor meer info over de decoupeerzaag.

Bosch Blauw GST 160 BCE

01-08-2019
Operatie tuinhuis is in volle gang, de wanden van Ytong staan er, uitbouw een is voor de kachel, en uitbouw twee is voor het kook gedeelte.
Ik heb twee wanden eruit gebroken, een vloer gestort en daarop een uitbouw van ytong blokken gemaakt.
Alle wanden staan nu op hun plek, en op een uitbouw is het dak al een gepast en op uitbouw twee ben ik er mee bezig.
Nick heeft me ook nog een paar keer geholpen, Nick is mijn zoon, en samen hebben we meer balken in de dak geplaatst en ander balken hebben we beter vast gemaakt.
Meer balken om het dak meer te onder steunen, in het midden van het tuinhuisje/keuken komt een balk te staan van 14,5 x 14,5 Cm, doorsnee die de nok gaat ondersteunen.
Een groendak weegt nog al het een en ander en de paal moet de boel in het midden versterken.
De paal is binnen en zal binnenkort in het midden worden gezet, volgende week komen er ook nog extra platen van 18 mm op het dak om het dak extra te versterken.
Langs de hele dak komen opstaande randen die het verschuiven van het groene dak moeten voorkomen.
Op de platen komt een EPDM rubber laag te liggen om de boel waterdicht te maken.

05-07-2019
Ik heb eigenlijk een flinke tijd rustig aan gedaan met het klussen, je zou het een beetje klus moe kunnen noemen, de badkamer en het washok erachter aan was best wel een hele klus.
En dan is het even tijd voor wat anders.
Maar ik zit al weer volop in en nieuwe klus en dat is operatie tuinhuis, we hebben een achthoekig tuinhuis met een doorsnee van vier meter, geheel van hout.
De wanden zijn van pallethout, ook het dak is ervan gemaakt, op alle hoeken staan dikke volgens mij 9 Cm dikke palen (impregneert) met nog staanders voor de wanden.
Alles staat op een fundering van beton ook de vloer is van beton maar niet echt een gelijke vloer, er zat een planken vloer in ik eruit gehaald heb.
Maar goed, ik wil van dit tuinhuisje een keuken maken en waar je kunt zitten om te eten en ook voor een drankje, er moet een warmte bron in komen.
En als klap op de vuurpijl moet er een groendak op komen, ik heb me dus wat op de nek gehaald, maar ik denk maar zo als je het toch gaat doen doe het dan nu in een keer goed.
Een groen dak weeg nog al het een en ander dus moet de hele boel versterkt worden, en omdat het dunne wandjes zijn en ik er ook in de winter in wil kunnen zitten zonder dat ik bevries moet er ook isolatie in.
Isolatie en gelijk tijdig moet de boel versterkt worden dus is mijn keuze gevallen op Ytong blokken van 5 Cm dik en aan de binnenkant een groot deel stijger hout .

12-01-2019
Het is rustig op het klusgebied, het is januari en ik heb besloten om een paar weken rustig aan te doen, in de komende weken moet er een zolder opgeruimd worden en vooral in de werkplaats is het een grote puinhoop dus dat staat boven aan mijn lijst en dan gaan we weer aan de volgende klus of klussen beginnen.
Nu moet ik even denken wat mijn volgende klus zal zijn ik denk de schuifdeur en het opknappen van twee ramen uit de werkplaats.
Maar goed dat zien we dan wel weer.

21-12-2018
Operatie badkamer en washok zijn bijna klaar wanden zijn klaar, plafond en vloer zijn klaar, de wasmachine, droger en vrieskast staan op hun nieuwe plek.
Nog een schuifdeur, een ventilator in het plafond, wat kastruimte en nog een paar kleine dingetjes en dan is het klaar.
We kunnen nu via het washok naar de nieuwe badkamer en weer terug en dat is een luxe kan ik hier schrijven.
En het ziet er netjes en strak uit al zeg ik het zelf oké een expert zou misschien een andere mening hebben maar ik ben tevreden.
Alles kan beter maar ook slechter maar ik kan schrijven dat ik alles zelf heb gedaan ik was metselaar, stukadoor, elektricien, timmerman, loodgieter, tegelzetter, schilder, ontwerper en vast nog meer.
Marlies en ik zijn blij met het eind resultaat en daar gaat het om.

16-12-2018
De vloer ligt in het washok en nog even de voegjes dicht smeren en dan gaan we het timmerwerk en schilderwerk af maken en dan is het klaar.
Volgend jaar komt er nog een schuifdeur in en kastruimte.

11-12-2018
Ik ben altijd druk met van alles en nog wat ik heb niet eens tijd om alles op te schrijven merk ik haha tja
Heb nu een lange plank aan de muur gemaakt die de kale muur moet breken en waar je vele mogelijkheden mee creëren en dat is super handig en het lijkt ook nog eens mooi vind ik!
Vogelhuisje is ook bijna klaar ben voor het werk nog iets aan het maken.

IKKE

21-11-2018
De tegels zitten aan de muur en het geheel is ingevoegd en dat was bijna een dagje werk, en daarna begonnen met aftimmeren.
Plinten langs de muren, de ramen opnieuw betimmeren de binnenkant ook het is een oud huis en dus is niet alles even recht en dat geld voor de ramen ook.
Dan heb ik een derde van de zolder al geïsoleerd ik moet eerst piepschuim bij halen en dan kan ik er mee verder, er komt namelijk drie lagen piepschuim op het plafond te liggen en daarmee komt de dikte op 12 cm en dat lijkt me meer dan voldoende.
De tegels voor de vloer zijn besteld en die komen over ongeveer en week binnen en dan heb ik het timmerwerk wel klaar en hopelijk ook de verf erop.
De ruimte tussen de ramen en de binnenkant van de muur is ongeveer 18 Cm de diepte dus binnenin komt een lat rondom zodat we daar later een vliegen hor tegenaan kunnen zetten en in de winter komen er plexiglas plaatjes in om de kou buiten te houden ik denk dat dat heel veel gaat schelen in de winter.
Want ondanks dat er dubbelglas in zit zijn ramen altijd de koude plekken in een ruimte en ik hoop dat met behulp van plexiglas op te lossen!
Het is namelijk de bedoeling dat de nieuwe verwarming ook de badkamer ruimte een beetje bij gaat verwarmen indien nodig de twee ruimtes worden door een schuifdeur verbonden en die sluit natuurlijk niet hermetisch af,
De schuifdeur is meer voor dat je wat privé hebt als je gaat badderen.
Het vogelhuisje schiet ook al lekker op nog een randje langs de daken en dan schilderen en aflakken ik zal later een foto plaatsen!
Dan ben ik bezig met een nieuwe boortafel waar de kolomboor op komen te staan en een lading schappen eronder het geheel komt op wielen te staan en die zitten er inmiddels onder.
Ik wil meer orde en netheid in de werkplaats maar dat schiet nog niet op als je volop aan het klussen bent ik moet er flink met de bezem door haha maar dat gaat goed komen hopelijk.
Ik wil nog een freestafel maken en ga zo maar door het gereedschap moet opgehangen worden en vooral opruimen uitzoeken en ook weggooien ik heb teveel rommel bewaard wat nooit meer gebruikt gaat worden vooral oude pruttel!

17-10-2018
Ik ben bezig met een mussenhuisje vijf nestkastjes op een rij ik wil namelijk in het voorjaar de tuin aan gaan pakken hier en daar en ik wil ook meer vogels in de tuin nu is het zo dat de katten niet in de moestuin kunnen komen en daar wil ik dan straks voederplekken maken!

En ook nestkastjes ophangen en een deel ga ik zelf maken maar dan anders dan anders niet de standaard rechte dingen binnenkort zal ik ook een foto plaatsen!
En ik ben begonnen aan het onderstel voor de kolomboor waaronder wieltjes komen te zitten met rem zodat ik hem van de muur kan trekken voor grote dingen!
Morgen ga ik de laatste tegels aan de muur plakken ze zijn binnen dus ze kunnen er aan dan meteen invoegen en dan kan de boel worden afgetimmerd wil er een beetje haast mee maken omdat we nog steeds buitenom moeten naar de badkamer en er komt kou aan en dan is dat niet fijn.
Dus morgen de tegels en liefst ook nog voegen en dan aftimmeren plinten, betimmering om het raam en het luik naar de zolder en dan kitten en schilderen en dan als laatste de vloer!

(HIERONDER STAAN DE OUDE BERICHTEN)

27-10-2018
Operatie maak de eettafel blank is in volle gang, het blad is kaal en geschuurd op het tussenstuk na, we hebben een uitschuifbare ronde blank eiken tafel die strak in de lak zit we maken hem kaal om hem een andere kleur te geven het blanke eiken had een soort gele kleur die we niet echt konden waarderen.
De grote poot word grijs en het blad word grijs geolied tenminste dat is het plan.
Ik kreeg het advies om het blad in te smeren met wasbenzine en dat in te laten trekken en dan af te krabben met glas en dat gaat redelijk goed ik heb met heel grof schuurpapier heb helemaal blank gekregen.
Er zit namelijk een harde lak op de tafel die er bijna niet af te krijgen is maar met veel doorzettingsvermogen en de nodige zweetdruppels lukt het wel je houd geen schouder meer over gelukkig geen spierpijn maar dat had zo maar gekund.

29-10-2018
De eettafelblad is kaal en dan bedoel ik ook kaal ook het tussenstuk is klaar en klaar om weer een kleurtje te krijgen waar ik vandaag mee ga beginnen.
Dan heb ik een steigerbuis gehaald met wat koppelstukken voor operatie staan lamp, nu hadden ze bij karwei ook de zwarte versie maar die is dan meteen per koppelstukje 3 euro duurder en dus koop ik straks een spuitbus met matte verf en dan spuit ik ze zelf wel!
Het idee zit in mijn hoofd en alles ligt in de werkplaats moet nog uitzoeken wat de hoogte moet zijn en dan nog een passende kap en dan de boel in elkaar knutselen.
Ook heb ik het luik voor de badkamer van een isolatie laagje voorzien en is klaar voor de kraal schroten.
Ben nog bezig met een boortafel en die is ook bijna klaar nog wat kleine dingen, ik heb een grote staande boormachine en het boorblad waarop je dus het te boren voorwerp legt kun je in hoogte verstellen en daar heb ik nu een auto krik onder geplaatst en dat werk verbazingwekkend erg goed.
Dan ben ik begonnen met het plakken van de laatste tegels en als de zaag ook een beetje mee zou werken dan zou het fijn zijn, ik had gisteren meteen een hele lading tegels gezaagd en toen werd de zaag te warm en ging steeds uit.
Als ik de boortafel af heb begin ik aan de freestafel en wat hulpstukken voor de zaagmachine ik heb wat filmpjes gekeken op internet en dan zie je verschillende tafels en die ga ik combineren ook hier zit ik aan een krik systeem te denken zodat de frees makkelijk in hoogte of diepte in te stellen is.
Operatie ruim de schuur op gaat ook gewoon door ik heb nog wat ideetjes die ik wil toepassen en verbeteren een beetje ruimte en overzicht is altijd fijn!

7-11-2018
Druk, drukker drukst, aan klussen geen gebrek, ik heb gisteren tegels geplakt en ik kom er net een paar te kort die ik meteen bijbesteld heb voordat de winter komt moet het washok klaar zijn.
Ik heb een nieuw speeltje gekocht mijn afkort zaag die ik een paar jaar geleden heb gekocht is het achterstuk van in drie stukken uiteen geklapt het was een Ferm en dat is ook de laatste keer dat ik Ferm koop ik heb er nog nooit precies mee kunnen zagen en dat is nu juist wat je wilt als klusser een beetje precisie en dat kon niet met de Ferm.
En daarom heb ik een nieuwe gekocht ik heb het fooiengeld nuttig besteed moest er nog wel wat bij doen maar dat viel mee, ik heb een Bosch GCM 8 gekocht met onderstel dat is de prof lijn van Bosch, het zou gisteren geleverd worden maar alleen het onderstel kwam en ik moet zeggen dat het een zwaar en stevig ding is die ik vast nog wel voor meer doeleinden kan gebruiken en geheel inklapbaar is.
Ik heb daarom mijn klus programma van gisteren moeten omgooien en naar vandaag verplaatst, plafond gaat er vandaag onder in plaats van gisteren.
Dan ben ik bezig met een staande schemerlamp voor in de woon of voorkamer en die maak ik van steigerpijp ik moet nog een kap en wat onderdelen en dan kan ik er weer verder mee.
Ook ben ik begonnen met het opknappen van een oud kastje ook nog een karwei gisteren heb ik het blad op maat gezaagd en begonnen met het kaal schuren.
Ik ben dus met meerdere klussen tegelijk bezig.

8-11-2018
De zaag is binnen en jeetje wat een ding en hij zaagt alsof je met een mes door een pakje boter glijd en dat is mooi, stevig en solide machine, vele instel mogelijkheden, laser, langzame start en snelle stop, er zit totaal geen speling in de machine wat bij de Ferm afkort zaag wel anders was daar kon ik echt niet recht mee zagen en dit pff hier word je als klusjesman echt vrolijk van.
Mag wel ruimte creëren in de werkplaats om hem neer te zetten maar dat komt goed de vorige stond er ook!
Gisteren de meterkast deur aangepast en eindelijk het plint eromheen gemaakt, de ramen van de werkplaats eruit gehaald de ramen krijgen een opknapbeurt ik heb er platen ingezet en 4 cm piepschuim aan de binnenkant, ze blijven erin tot het voorjaar dan wil ik buiten de boel even een lik verf geven en dan kunnen ze er weer in, weet nog niet of ik er thermopane in laat zetten het kan zijn dat ik dat nog laat doen!
Ik heb het lucht ventilatie systeem gekit dat moest ook nog gebeuren en de eerste kraal schroten zitten er onder en vandaag gaan we daar mee door!
ik wil nog een speciaal rek maken voor op het bad waar de iPad ingezet kan worden en voor andere dingen gebruikt kan worden zoals boeken standaard of waarop je de telefoon legt of een drankje op zet ideeën genoeg en die wil ik dan samen brengen in een ding.

15-11-2018
De kraal schroten zitten er onder deze week de laatste tegels er aan maken ze zijn binnen dus ik kan ze ophalen en daarna kan er gevoegd worden en dan de plinten eraan de ramen opnieuw aftimmeren, kitten en  als laatste schilderen.
Daar heb ik nog wel een paar uur werk aan en dan kan eindelijk de vloer erin, verwarming en dan kan eindelijk de droger, wasmachine en diepvrieskast weer op hun plaats die staan nu gruwelijk in de weg.
Dan ga ik een nieuw onderstel maken voor de kolomboor de kast word iets breder en dan kunnen de boortjes er onder komen te liggen met meer orde ook komen er wielen met rem onder zodat ik de boor meer naar het midden kan zetten als ik hem gebruiken moet voor grote dingen.
Dan ben ik begonnen met het maken van vogelhuisjes maar dan niet de standaard huisjes zoals je ze in de winkel ziet.
En tussendoor gaat operatie ruim de schuur op en met meer orde erin ook gewoon door elke keer veranderd er weer van alles totdat het mij aanstaat zal vast wel nooit zijn haha.
En ik heb gisteren de eerste van drie bijzet tafeltjes kaal gemaakt en dat was nog een heel werk.

25-11-2018
Ik zou bijna vergeten dat ik hier ook nog een soort dagboek heb ik ben er maar druk mee haha
Maar goed de tegels zitten aan de muren en zijn ook ingevoegd, ik ben nu bezig met het betimmeren van de ramen de meeste plinten zitten aan het plafond a.s. dinsdag maak ik het timmerwerk af en dan kan er geplamuurd geschuurd en geschilderd worden.
En als laatste de vloer die is besteld en komt denk ik ook volgende week binnen als die erin ligt moet er nog een schuifdeur in en kasten en op zolder moet nog het nodige gebeuren zoals isoleren en een ventilator met aansluiting maken en elektra aansluiten voor wasmachine, drogen en vrieskast.
Het vogelhuisje wil ik ook de komende week nog afmaken, het lood zit op het dak en dan moet er nog een lijstje langs en een ophang systeem en dan aflakken en buiten ophangen en hopelijk komen er dan volgend jaar vogeltjes in.
En zo blijven we voorlopig nog lekker bezig met van alles en nog wat.

29-11-2018
Het timmerwerk in het washok is klaar en kan in de verf dan, het vogelhuisje is ook bijna klaar ik ben begonnen met lakken, en ik heb tussendoor nog een wandrekje gemaakt foto’s volgen als mijn programma die ik daar voor heb word gefixed en dat gaat zondag gebeuren en het plafond boven het washok heb ik geïsoleerd en met 12 cm piepschuim en dat lijkt me voorlopig wel voldoende haha
Nu kan ik wel schrijven dat ik een rekje heb gemaakt voor aan de muur maar foto’s zeggen meer!
Komende weken de schuur opruimen en flink ook en wat aanpassingen maken!
En de boortafel moet nog worden afgemaakt dat ook nog op de lijst staat en zo klussen we voorlopig nog wel door.

Word vervolgd

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.