Communicatie op de Motor

Laatste bijgewerkt op 04-06-2021

COMMUNICATIE SET IN DE HELM
Veel motorrijders gebruiken het al, een communicatie set voor in de helm, dat kan met een ingebouwde set zijn maar natuurlijk ook met oordoppen die verbonden zijn met een mobiel.
Stel je hebt een TomTom op de motor gemonteerd, dan kun je normaliter alleen maar door erop te kijken je route rijden, de TomTom kan wel meldingen geven maar dat hoor je niet door de helm, geluid van de motor en wind (suizen).
Dus dan is het super handig dat je geluid kunt horen doormiddel van oordoppen of van een ingebouwde set in je helm.
En over dat laatste ga ik het hebben!
Ik heb, toen ik mijn Shark helm kocht er meteen een Sharktooth headset in laten bouwen, dat leek me handig en de Sharktooth set was speciaal voor deze helm.
Deze aankoop was eigenlijk zonder dat ik me had ingelezen, wat ik normaal altijd doe, ik struin internet af naar info, kijk de nodige filmpjes, lees reviews en ga dan over tot aankoop.
Maar in dit geval dus niet, en al snel bleek dat de set maar met een ding kon verbinden, of met de TomTom of met de telefoon, er zit namelijk maar een bluetooth kanaal op, je kunt met twee verbinden maar er werkt er maar een.
Ik had er alleen maar ruzie mee, steeds weer opnieuw verbinden en ik weet niet wat, ik wil er ook teveel mee.
Ik wil dat ik muziek kan luisteren, ik wil mijn TomTom horen, ik wil kunnen bellen, ik wil voice besturing dus Siri in mijn geval, ik wil mijn stem gebruiken om bijvoorbeeld onderweg te bellen.
Ik wil misschien teveel maar goed dat ben ik, beter dat je iemand met behulp van je stem kunt bellen dan dat je een parkeerplaats moet opzoeken om dan je telefoon op te diepen en dan te bellen.
Nu vraag je jezelf natuurlijk af, waarom ik zou willen bellen als ik op de motor zit? Je wilt toeren zonder veel poespas, en ja daar ben ik het ook voor een deel wel mee eens.
Hoe minder je afgeleid word op de motor des te beter en daar ben ik het zeker ook helemaal mee eens!
Maar ik ben ook niet van plan om de hele tijd te bellen, ik zal er soms gebruik van maken maar ik ga niet de hele tijd aan een telefoon hangen als ik aan het motorrijden ben.
Maar ik wil het wel kunnen, en ik denk dat het handiger is dat je door je TomTom hoort waar je heen moet dan scheelt weer dat je steeds naar je scherm moet kijken.
Dus het heeft veel voordelen maar ook nadelen, maar goed ik heb mijn Sharktooth uit mijn helm gehaald.
Ik heb namelijk een ander besteld en dat is de Cardo Packtalk Bold JBL, deze komt vandaag binnen en dan ga ik deze in alle rust in mijn helm bouwen.
Dit setje maakt verbinding via twee blutooth kanalen, dus bijvoorbeeld met je telefoon en met je navigatie, op dit setje zit Siri, Google en ook Cardo voice besturing.
Je kunt met meerdere motorrijders of met de persoon achterop communiceren, ik denk dat ik dus de Sharktooth in de helm van mijn vrouw ga bouwen, maar niet voordat ik getest heb of het kan!
Nu is het zo dat er een lange lijst is van dingen die de Cardo kan en dat moet ik op dit moment nog uitzoeken, ik heb al enkele filmpjes bekeken en moet me als ik hem heb er verder in verdiepen, de mogelijkheden zijn ruim dus daar kan het niet aan liggen!
Ik ga ook niet over elk dingetje schrijven alleen over de belangrijkste items, wat belangrijk is voor mij!

Vervolg
Vandaag mijn Cardo binnengekregen en dan komt het inbouwen van het systeem in je helm, en dat is echt wel een dingetje vond ik, ten eerste moet je je helm als het ware slopen, dan is het meten, en nog eens meten waar de unit komt te zitten.
Ik heb een Shark helm waarvan de beugel ook naar achteren kan klappen en dus moet je daar ook rekening mee houden.
Dus eerst droog passen, helm dicht, helm open, net zolang totdat je denkt dat is de juiste plek, ik heb met een potlood enkele streepjes gezet zodat ik zeker wist dat hij dan ook op de goede plek komt te zitten.
Nu heb je ook een klem bij de set die je bij veel helmen eronder kunt klikken/klemmen maar tja dat kon dus weer niet bij mijn helm.
Je kunt maar een keer plakken en dus echt goed meten, dan afnemen met een doekje met alcohol die ook in het pakket zit en dan plakken, en gelukkig ik zat in een keer goed, het was even een momentje, je kunt echt maar een keer plakken.
Dan de bedrading aanleggen en dat viel me mee, ik moest wel iets meer ruimte maken voor de JBL speakers, maar ook dat is goed gekomen, en de microfoon moet erin.
En dan moet je de helm weer in elkaar bouwen ook nog een karweitje op zich maar het is goed gekomen, hij zit erin, even een kleine test en hij staat nu aan de lader.
Volgende keer ga ik testen, ik heb nu even naar muziek geluisterd en dat was prima, maar de echte test komt nog en ik moet natuurlijk leren wat de mogelijkheden zijn.
TomTom moet nog gekoppeld worden maar ook dat komt vast goed, dus word vervolgd!

Vervolg
Ik heb de TomTom gekoppeld en een firmware upgrade via de PC uitgevoerd, dus de Cardo unit is helemaal up to date, het is even zoeken/kijken hoe het allemaal werkt, maar dat komt vanzelf, je kunt nu wel je hoofd volstouwen met allerlei info en met alle mogelijkheden maar dat komt vanzelf.
De TomTom deed het op de helm, muziek afspelen deed het en Siri werkte ook, en nu maar kijken of het in de praktijk ook werkt.
En als Marlies het achterop deze motor naar haar zin heeft en dus ook leuk vind dan bouw ik ook een passend setje in haar helm en dan kunnen we met elkaar praten als we gaan toeren!

Vervolg
Toen ik voor het eerst de TomTom wilde testen op de motor deed deze niet, ehm hij deed wel maar ik hoorde geen stemmetje in de helm.
Toen ik er mee bezig was om het opnieuw in te stellen kwam ik er achter, met behulp van YouTube dat er op deze Cardo twee bluetooth kanalen zitten en dat je ze apart moet in stellen, kijk en dat wist ik niet en wist ik wel.
Ik had het gelezen dat er twee kanalen waren, een voor bijvoorbeeld je telefoon en twee voor je navigatie.
En als het goed is, ik ga het binnenkort weer testen in de praktijk, als het goed is zou het nu moeten werken!
Het zijn allemaal dingen waar je achter komt in de praktijk.
Ik kan meteen schrijven dat het verbinden met de telefoon nu beter werkt dan met het vorige setje, ik gebruik dan Spotify.
ik heb daar diverse playlisten gemaakt en met passende muziek scheur ik dor het Gelderse of Twentse land, ik kan het geluid met mijn handschoen aan hard en zacht zetten dat gaat met zo’n wieltje aan de Cardo unit, moet zeggen dat dat super werkt.
Ik ga vanmorgen nog met de motor op pad en dan ga ik Siri testen, ik ga dus iemand bellen terwijl ik aan het rijden ben op de motor hoe cool is dat!

Word vervolgd
Muziek op of in de helm is geweldig vind ik zelf, lekker toeren met, in mijn geval Rock muziek in de helm, bellen met dit zetje gaat ook prima maar, ja idd er is een maar en een hele dikke zelfs, maar als je rijd bijvoorbeeld tachtig dan hoor je het geluid van wind en motor om je oren, met de helm open verstaat geen mens je, je zou rustig moeten rijden met de helm dicht zodat je het geluid van wind en motor beperkt.
Nu werkt het systeem voor de rest prima, het geluid van muziek of TomTom is goed te horen in je helm en doet dus zijn werk prima.
Maar echt goed getest heb ik het eigenlijk nog niet, maar dat gaat zeker komen!

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *