Energie, Meer Lusten, Minder Lasten

Energie besparen of er anders mee omgaan met het motto, Meer Lusten en Minder Lasten.

ELEKTRA

16-08-2018
Op je energie besparen is natuurlijk super maar het moet niet ten koste gaan van vind ik.
Ik wil niet in de kou zitten of de lampen uitzetten omdat dat zuiniger is, nee helaas dat is hier bij ons in huis niet de insteek.
Natuurlijk willen we besparen maar niet dat het ten koste gaat van.
Deze maand hebben we de laatste zonnepanelen op het dak gekregen deze panelen moeten er voor zorgen dat alle stroom die we hier in huis verbruiken ook door de panelen opgewekt worden, liefst een paar kWh’s meer maar als we gelijk blijven vind ik dat ook prima.
Maar omdat we nogal hoog liggen in ons stroom verbruik ga ik ook ons verbruik in beeld brengen met slimme schakelaars die het verbruik monitoren.
In heel het huis zitten al led lampen en let ik op het energie verbruik bij een aankoop door te kijken naar de energie label!
We krijgen nog dit jaar een slimme meter en daar koppel ik dan natuurlijk weer een energie monitor aan die ons verbruik in beeld brengt en met een speciale app kun je dan zien wanneer je wat verbruikt hoeveel, en waar.
De uitdrukking meten is weten is hier dan ook echt wel aan de orde, ik denk dat er maar weinig mensen bezig zijn met hun energie verbruik oke voor een deel kan ik dat begrijpen maar voor een deel ook niet je kunt geld verdienen door te besparen, elke euro die niet naar een Nuon of andere energie maatschappij is meegenomen.
Nu ben ik van nature een koud kleum dit zal wel zijn omdat ik als kok altijd in een warme keuken sta en dan ben je misschien wat gevoeliger voor kou, mensen die de hele dag buiten werken ook in de winter zullen hier misschien wel smelten.
Kortom gezegd ik ga hier thuis niet in de kou zitten omdat ik geld wil of moet besparen nu kunnen we nog de allesbrander aan zetten dus dat scheelt maar dan moet het wel zo zijn dat je geen hout moet kopen anders is het nog duur.
Brandhout is niet echt goedkoop maar goed ik wil niet in de kou zitten en je wilt toch besparen dan is er maar een vraag en dat is HOE???
Op dat antwoord moet je nog even wachten ik kom daar nog op terug!

17-08-2018
Vandaag de slimme stekkers binnengekregen die je natuurlijk kunt schakelen met de hand, op afstand en met je stem (Alexa) en hij meet ook nog eens je energie verbruik en daardoor krijg je meer kijk op het verbruik van je apparatuur!

20-08-2018
De slimme stekkers zijn echt super, je kunt nu zien wat het verbruik is, en je kunt ze programmeren en dat is echt super handig, ik heb schrikdraad om de tuin liggen om de katten binnen te houden ik wil namelijk niet dat een ander last heeft van mijn katten dus daarom, nu staat er stroom op de draadjes, maar deze week heb ik daar verandering in aangebracht de stroom gaat er nu zo nu en dan af, ik heb nu ingesteld dat om de drie uur de stroom er drie uur af gaat, dus in plaats van dat er 24 uur per dag stroom op de draadjes staat is het nu nog maar 12 uurtjes en dat is al de helft.
En als dit werkt dan word de tijd verlengd en scheelt me dat op jaar basis weer een lading kWhtjes en dat is dan weer mooi meegenomen.
En zo kunnen slimme stekkers dus een goede bijdrage leveren

GAS

16-08-2018
Ons gas verbruik is volgens de Nuon laag in vergelijking met andere verbruikers we hebben een alles brander die zo nu en dan in de winter de boel heerlijk verwarmd en dat scheelt in ons gas verbruik.
Maar ook ons slimme verwarming systeem helpt ons om het gasverbruik te drukken, heel het huis is voorzien van slimme verwarming knoppen we kunnen in elke ruimte de verwarming apart regelen, het is niet zo dat als je in de woonkamer de verwarming aan zet dat dan overal waar de kranen open staan ook de ruimte word verwarmd.
Het hoeft ook geen 21 graden te zijn  in een ruimte waar niemand aanwezig is.
We hebben dus slimme kranen die in elke ruimte dus apart te regelen zijn, dus zou ik in slaapkamer een de ruimte kunnen verwarmen tot 20 graden terwijl in slaapkamer twee de temperatuur is ingesteld op 19 graden en dat kan dan in elke ruimte hier in huis.
Ook heb ik beveiligingen ingebouwd de verwarmingen gaan op bepaalde tijden uit of in temperatuur naar beneden, dat heb ik dus voor geprogrammeerd.
Het zijn allemaal kleine dingen maar het scheelt wel.
Maar ons gas verbruik kan nog veel verder naar beneden en dat is een volgende stap de keuze is gemaakt maar hoe?? (word vervolgd).

20-08-2018
Begin volgende maand neem ik een beslissing wat voor stappen ik ga nemen om gas te besparen ik heb een idee in mijn hoofd die ik nog wat verder wil uitwerken, ik wil gas besparen maar niet in de kou zitten ehm in tegendeel ik wil het zelfs warmer hebben op de hele beneden verdieping en toch minder gas verbruiken.
De gas prijzen zullen de komende jaren flink stijgen dat weet ik zeker men wil Nederland van het gas hebben dus is de prijs verhogen een stap in die richting ik zeg niet dat gas onbetaalbaar gaat worden maar flink duurder word het wel daar ben ik van overtuigd en ik ga hier niet zitten afwachten dat het onbetaalbaar word!
Nu heb je altijd mensen die me voor gek verklaren en vinden dat de tijd die ik in dit onderwerp steek weggegooide tijd is en daar heb ik geen moeite mee ik zelf ben er wel van overtuigd dat ik de juiste stappen neem, maar wat de toekomst brengt weet niemand en over een jaar ziet alles er toch weer anders uit!
Maar het zou ook zo maar kunnen zijn dat ik diegene ben die lach met mijn lage energie kosten niet dat ik anderen uit ga lachen of zo maar bij wijze van spreken!
Een ding is zeker ik blijf er over schrijven ook als een soort dagboek voor me zelf en wie weet als ik ooit oud ben en ik dit lees dat ik mezelf voor gek verklaar of misschien ook niet, de tijd zal het leren!

WATER

16-08-2018
Over ons waterverbruik kan ik kort zijn dat gaat omhoog en flink ook, we hebben en ligbad gekocht en daar gaat nogal wat water in dus ik weet dat we veel meer water gaan verbruiken.
Maar goed de tuin word besproeid met water dat uit de grond word gepompt dus dat scheelt al een hele boel.
Hoeveel water we meer gaan verbruiken weten we nog niet maar het zullen heel wat litertjes zijn.

TOT SLOT

16-08-2018
Ik vind het leuk om met dit onderwerp bezig te zijn ik wil dat onze maandlasten naar beneden gaan zonder dat dat ten koste gaat van, we willen niet in de kou zitten of in het donker om energie te besparen of om de maandlasten naar beneden te brengen.
Het doel is om het geld dat ik nu elke maand naar de Nuon overmaak zoveel mogelijk op mijn eigen rekening te houden ik betaal nu in de maand voor gas en elektra 150 euro en dat vind ik teveel het doel is 50 euro of minder!
Je moet een doel hebben en dit is een van mijn doelen, 50 euro of minder het is een hele uitdaging maar goed we zullen zien hoe ver we komen!
Een ding is zeker je kunt op deze website er alles over lezen en wie weet denk je wel maar dat kan ik ook, en misschien denk je ook wel hij is gek daar ga ik geen energie in stoppen en misschien breng ik je wel op ideeën wie weet.
Ik vind het in ieder geval leuk om over te schrijven en er mee bezig te zijn.

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.