Energie Het Verhaal

Ik heb al veel geschreven over alles wat maar met energie te maken heeft onderwerpen zoals Gas, zonnepanelen, allesbrander, pelletkachel en zelfs items zoals pellets en brandhout en meer.
Nu zul jij je als lezer wel afvragen waarom zoveel heb je niets beters te doen of wat moet ik er mee enz enz.
Ik vind schrijven heerlijk om te doen en ook het maken van een website in mijn geval twee websites vind ik erg leuk om te doen en de uitdaging voor mij is om het zo breed mogelijk te maken met veel onderwerpen die ik leuk vind of waar ik mee bezig ben.
In dit geval dus over energie een van de onderwerpen die mij bezig houd we kunnen niet zonder energie, en of dat nu gas is of elektra dat maakt niet uit zonder kunnen we niet meer.
Ik hoef hier niet uit te leggen waarvoor we het gebruiken maar we hebben het overal voor nodig en energie zoals gas en elektra zijn niet gratis die kopen we in mijn geval bij de Nuon en ik hoef ook niet uit te leggen dat we daar in de maand best veel voor kwijt zijn, uitzonderingen daargelaten.
Nu zijn er genoeg mensen die met dit onderwerp totaal niet bezig zijn maar ik wel er zijn tijden geweest dat ik 180 euro of meer in de maand betaalde voor energie voor gas en elektra dus en dan moet ik er meteen bij vermelden dat we wel altijd een houtkachel hebben gehad en gratis hout.
Ik kan er een lang verhaal van maken maar mijn doel is om niet meer dan 50 euro in de maand aan de Nuon te betalen liefst nog minder, nu is het makkelijk om een doel te stellen maar om daadwerkelijk een doel te halen is een heel ander verhaal.
Om mijn gestelde doel te halen is er heel wat nodig en je moet ook investeren en er ook geld voor hebben, je kunt het ook in kleine stapjes doen maar geld kost het.
Je moet dus investeren om geld te verdienen in mijn geval heb ik ook gekeken of ik het terug kan verdienen want dat staat natuurlijk ook op mijn lijst.
Stel je investeert 5000 euro en je verdient dat bedrag niet terug dan is het dus een foute investering ik wil mijn investering terug verdienen en dat binnen een bepaalde tijd en die tijd bepaal je zelf.
Spaargeld is dood geld en de rente is zo laag dat je bijna geld toe moet geven aan een bank voor het bewaren van je geld bewaren nou en dat is dus zonde, als je een deel van je spaargeld op het dak gaat gooien in de vorm van zonnepanelen dan is het rendement veel en veel hoger dan de rente die je bij de bank krijgt.
Nu is het niet zo dat je binnen een jaar je geld terug verdient hebt de een zegt binnen 5 jaar de ander maakt er 6 van en ga zo maar door ik denk dat het aan de investering ligt dus wat heb je op het dak liggen wat wekken ze op en wat hebben ze gekost en wat is je verbruik enz enz en dan kun je pas een berekening maken.
Op dit moment hebben we hier 15 zonnepanelen op het dak liggen van 320 WP met het Solar Edge systeem deze panelen moeten er voor zorgen dat alle stroom die we verbruiken ook opgewekt word of dat helemaal gaat lukken is niet zeker omdat we afhankelijk zijn van de zon.
Maar met een beetje geluk zou het moeten lukken.
Ook het gas verbruik ga ik aanpakken om te beginnen de stookkosten die moeten flink naar beneden en het is niet de bedoeling dat we in de kou komen te zitten omdat we gas moeten besparen nee integendeel we willen juist meer comfort voor minder geld.
En ik moet zeggen dat me dat een flinke tijd heeft bezig gehouden hoe kun je gas besparen?
Het begint met onderzoek wat zijn de mogelijkheden, nou die zijn er wel maar staan in mijn beleving nog in de kinderschoenen ze willen Nederland van het gas hebben maar echt goede alternatieven zijn er niet, stoken op elektra bijvoorbeeld is veel duurder dan stoken op gas!
Warmte pompen en noem maar op zijn duur en het rendement is laag dus wat is op dit moment het beste en eerlijk gezegd is er zo een, twee, drie geen antwoord op te geven omdat ik het niet weet.
De markt is volop in beweging en ik vraag me af of er op dit moment genoeg betaalbare alternatieven zijn om Nederland van het gas te krijgen.
Maar goed ik heb van alles bekeken veel gelezen en zelfs hier en daar informatie ingewonnen maar ik had niet echt zoiets als bijvoorbeeld met de aanschaf van zonnepanelen zo van yess doen dit gaat ons geld besparen!!
Toch denk ik dat ik iets gevonden heb dat mijn in ieder geval helpt om een deel van ons gas verbruik te besparen het is moeilijk om dat te berekenen omdat we gas niet alleen gebruiken om het huis warm te maken maar ook voor warm water en om mee te koken.
Tja en bereken dat maar eens je zou een meter tussen het gasstel en de meter kunnen zetten omdat uit te zoeken niet dat ik dat ga doen maar het zou kunnen, het gebruik berekenen voor het warme water zou niet kunnen ook al zou je dat willen.
Maar goed ik heb lang nagedacht en gezocht naar een passende oplossing die we hier zouden kunnen toepassen volgens diverse onderzoeken zou het een besparing van 40% of meer kunnen opleveren op de stookkosten.
En dat zou kunnen met een kachel die op pallets gestookt word dus een pallet kachel en die heb ik gekocht het is een kachel die de beneden verdieping moet gaan verwarmen ik moet nog wat aanpassen aanbrengen qua luchtcirculatie omdat we ruimtes hebben met stilstaande lucht.
Het voordeel van een Pellet kachel is toch wel dat het werkt met een thermostaat de kachel is dus goed regelbaar je kunt hem programmeren en bedienen met een app.
En het is een stralingskachel die een heel andere warmte geeft dan centrale verwarming het is natuurlijk afwachten of dit systeem zoals ik het bedacht heb ook in de praktijk zo werkt maar een ding is zeker ik ga er over schrijven.
De volgende stap is koken op stroom en het warme water anders verwarmen, op nul komen zullen we vast niet maar dat is voor nu het doel ook niet ik wil zo weinig mogelijk betalen voor energie en toch meer comfort dus meer lusten en minder lasten maar voorlopig stel ik dat nog even uit.
Wat ook een goede investering is en nu heeft tegenwoordig iedereen het alleen maar over isoleren zijn Rolluiken, rolluiken zorgen er voor dat je zuiniger stookt omdat bij heel koud weer je de ramen nog meer isoleert.
Het op tijd laten zakken van rolluiken scheelt je in de knip en je voelt het ook meteen als je ze dicht doet de warmte blijf meer hangen.
En zoals ik al schreef isoleren scheelt ook in  de knip en tocht strips ook maar er is een belangrijke zin in deze en dat is “isoleren is ook ventileren”.
Tegenwoordig zie je ook steeds vaker dat spouwmuren volgespoten worden met isolatie spul, nu weet ik niet of ik daar zo’n voorstander van ben ik heb wel eens gehoord dat je huis er vochtig en klam van word maar goed ik heb daar geen ervaring mee.
Het zijn allemaal dingen die bijdragen tot minder stookkosten en dat scheelt geld maar isoleren kost ook geld en je moet alles wel tegen elkaar opwegen.

Word vervolgd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.