Energie Besparen 2022

Ik hoef niemand te vertellen wat energie besparen is, of hoe je energie moet besparen!

Maar hier ga ik schrijven hoe ik energie bespaar en hopelijk nog meer kan besparen in de toekomst!
Op dit moment van schrijven gaan de prijzen van energie door het dak, en dit komt allemaal door Rusland, die een maand geleden de Oekraïne binnenviel!
Prijzen van Gas, Stroom en Benzine zijn dus omhoog geschoten en dus is het de hoogste tijd om nieuwe stappen te nemen!

Verlichting
Ik ben natuurlijk begonnen net zoals iedereen denk ik om oude gloeilampen te vervangen voor energie zuinige led lampen!
In ons geval door led lampen van Philips Hue, oké die zijn iets minder zuinig, verbruik is ongeveer 8,5 Watt. Nu heb ik uitgerekend dat als een Hue lamp van 8,5 Watt 24 uur aanstaat dat hij dan 0,033 euro heeft verbruikt! Valt mee toch, maar de lampen zijn niet de energie vreters in huis!

Verwarming Ik heb ook de verwarming aangepakt, ik heb op alle radiatoren een speciale elektrische knoppen gezet die zelfstandig kunnen werken, ik kan nu in alle ruimtes inclusief de slaapkamers de verwarming aan en uit zetten, maar ook bepalen hoe warm het in de gekozen ruimte wordt!
Ik kan dus in elke ruimte de temperatuur bepalen en dat kan dus overal anders zijn, kamer een op 20 graden en kamer twee bijvoorbeeld 15 graden, ook kan ik overal de verwarming automatische aan of uit schakelen enz enz
Ik heb ons verouderde RWE Smarthome vervangen door Tado en nu is het systeem weer helemaal up to date, ik heb nu ook dat als de verwarming merkt dat er een raam openstaat de verwarming uit gaat!

Zonnepanelen
En liggen 16 LG 320 WP zonnepanelen op ons dak, we wekken dus onze eigen energie op, nou mooier kan het niet in deze tijd, het duurt een paar jaar om de aanschafkosten terug te verdienen maar daarna is is het pure winst die je opwekt!
Door de hoge prijzen en omdat heel Nederland van het gas moet, zullen de stroom prijzen denk ik hoog blijven en ook nog verder stijgen, meer vraag betekent meestal hogere prijzen!
Daarom hebben we besloten om op het dak van de schuur ook panelen te laten leggen, 22 april komen er zes 390 WP zonnepanelen bij!
Als ik goed gerekend heb, brengen ze op jaar basis meer op dan we verbruiken!
Maar………….maar we gaan ook elektrisch koken in de toekomst dussss

Rolluiken
We hebben al jaren rolluiken, een maand geleden zijn ze vervangen door nieuwe plus eentje extra voor het keuken raam!
Rolluiken worden volgens mij door velen onderschat, rolluiken houden de warmte binnen en de kou buiten, en in de zomer is het andersom, dan houden ze de warmte buiten en de kou binnen!
En ze geven een beschermend gevoel, denk maar aan inbraak of storm, ik ben een voorstander van rolluiken, echt top dus!

Pellet kachel
We verwarmen onze voor en woonkamer met een pellet kachel en als we het dan nog extra warm willen hebbend dan steken we de houtkachel aan en soms zetten we de CV aan, de houtkachel word binnenkort vervangen door een hybride kachel!

Toekomst
Niemand weet wat de toekomst gaat brengen de wereld van energie en de techniek van besparen is volop in beweging, en vooral nu gaat het ineens in rap tempo!

Ik zat te denken aan een elektrische boiler die door middel van zonnen-energie wordt verwarmt dit zou dan gas moeten besparen, maar of dat een oplossing is, ik gok op waterstof gas in de toekomst!
Op dit moment zie ik een elektrische CV ketel nog niet zitten, te duur in aanschaf en de besparing is nul, dus wachten we wat dit betreft maar af!
Infrarood zou een dingetje kunnen zijn maar het is afwachten wat daar in gaat gebeuren, ik heb als een soort experiment een paneel van 60 Cm x 120 Cm besteld voor in de badkamer!
Waarom? Nou omdat de elektrische vloerverwarming meer energie vreet dan ik dacht, en ook niet het gewenste resultaat brengt!
Dus nu komt er een 800 watt infrarood paneel aan het plafond te hangen en dan gaan we kijken hoe dat in de praktijk werkt
Dat de prijzen van energie nog verder omhoog gaan is zeker, vooral het gas gaat flink duurder of misschien wel onbetaalbaar worden.
Laten we hopen dat het in de praktijk allemaal mee gaat vallen en dat we niet in de kou komen te zitten!

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.