Een Groen Dak

30-01-2022
Nog even en dan begint het weer een beetje voorjaar te worden en dan komen de tuinkriebels weer, dit jaar hoop ik dat op een teststrook die ik gemaakt heb de zomerbloeiers zoals korenbloemen en meer van dat soort bloemen het beter doen dan afgelopen jaar!
Ook komen er dit jaar wat meer grassen op het dak te staan, maar we moeten wat geduld hebben de winter is nog niet voorbij!

IKKE

18-11-2021
Het dak is nu een kale bedoening, de winter komt er aan en dus valt er niet veel meer te schrijven over het dak,
Wel dat ik het volgend jaar anders ga doen en het dak meer begroeid wil hebben, de vetplanten doen het goed maar ze zijn laag, en ik wil veel groen, meer bloeiende planten zoals de korenbloem, klaprozen, slaapmutsjes en nog meer van dat soort, insecten trekkers dus, en wat grassen voor de vulling en ze staan mooi in de herfst.
Dus plannen zijn er voldoende maar daar kunnen we dus niet eerder mee beginnen dan in het voorjaar!
Dit word dus volgend jaar vervolgd!

IKKE

23-08-2021

Update!

Ik heb een strook van zo’n 50 cm x 5 meter aangepakt op het dak, ik heb de granulaat verwijderd en gevuld met een mengsel van kleikorrels, hemp en potgrond, een redelijke dikke laag!
Het granulaat is eigenlijk speciaal voor vetplanten en de bloemen doen het er eigenlijk niet zo goed op, een enkeling wel maar de meeste bloemen dus niet!
En dus heb ik dit gedaan om te kijken of het werkt, maar dat weet ik pas over een jaar, vetplanten doen het goed maar zijn eigenlijk te laag en te zaai vind ik zelf, ik wil een dak met veel meer wilde bloemen voor de vlinder en de bijen!
Word vervolgd maar dit jaar niet meer, ik ga nu zaden verzamelen en er wat planten op poten en dan is het afwachten, ook de sproeiers moeten wat aangepast worden ze zitten te laag op de grond en met lange bloemen gaat dat volgend jaar niet werken!

Dus word vervolgd!

IKKE


07-06-2021
In Moestuin & Siertuin schrijf ik natuurlijk over de hele tuin en in deze blog alleen over het groene dak, puur omdat het voor mij nieuw is, dit is mijn groene dak, heb ik zelf aangelegd en daarover schrijf ik, wat is goed gegaan en wat niet!
Vetplanten doen het volgens mij altijd goed op een groen dak, maar ik wil niet alleen vetplanten op het dak, ik wil een combinatie van vetplanten, sierplanten en weideplanten.
Klaprozen, korenbloemen, vetplanten en nog veel meer van dat soort, het moet een groen dak worden voor de bijen, dus veel soorten met veel nectar, en het moet er ook nog eens spectaculair uitzien!
Ik kwam er al snel achter dat de vetplanten droge tijden wel aan kunnen maar de andere planten niet, de laag substraat is veel te dun, en houd denk ik niet voldoende water vast, en dan heb ik het nog niet eens over de brandende zon op zo’n dak, de substraat is een steenachtige massa die natuurlijk ook nog warmte opslaat!
Maar goed de laag die op het dak ligt is geschikt vfoor vetplanten maar niet voor normale planten,, toch staan er al heel wat normale planten op, en op die plekken heb ik alm extra aarde bij het poten toegevoegd!
Elke nacht word het groene dak twee keer zes minuten gesproeid, ik heb mini sproeiers op het dak staan en tussen de pomp en de mini sproeiers zit een Eve Aqua sproeiklok, deze sproeiklok kun je programmeren en bedienen met je stem, als ik hey Siri “zet sproeiers groene dak aan” dan word het dak gesproeid!
Maar goed, het dak ziet er goed uit maar ik ben nog niet tevreden, dus in het najaar ga ik er mee aan de slag, zodat volgend jaar we weer een nieuwe kans hebben!

IKKE

28-05-2021
Regen, regen en nog eens regen dat was ongeveer het weer van de laatste dagen, maar er komt verandering in vanaf vandaag word het beter en schiet de temperatuur flink omhoog.
En dat zal de planten goed doen vooral de zon aanbidders, door de regen hebben we groei maar geen bloei als het ware, de temperatuur was niet zo heel hoog en er was weinig zon dus.
En op het dak staan veel zon aanbidders zoals vetplanten, klaprozen, margrietjes, korenbloemen en meer!
Maar goed de laag, en daar heb ik al vaker over geschreven, de laag is eigenlijk niet geschikt voor normale planten, ik heb hier en daar al wat aanpassingen gedaan.
Meer aarde vermengt met de substraat, maar dit jaar zal bepalen of ik het groter aan ga pakken, ik wil een soort wilde tuin op het dak en dus moet de laag dikker en meer aarde bevatten.
Nu komt de zon en dus zal dat de zomerbloeiers goed doen, maar ik zal dan op korte termijn wel moeten gaan sproeien, ik heb de sproeiers al een beetje aangepast, de laag is namelijk dun in verhouding met de tuin en de zon brand er de hele dag op!
Maar goed voor de rest zit het dak er al mooi uit, nog geen dikke laag groen overal maar wel wat klaprozen zag ik, binnenkort maak ik wat foto’s die ik dan hier ga posten!
Dus word vervolgd.

IKKE


12-05-2021
Ik heb op het groene dak niet alleen maar vetplanten of Sedum staan, nee veel meer dan dat en dat levert meerdere problemen op, een is de bodem, ik heb toen ik het dak heb aangelegd gekozen voor Substraat.
Substraat is een steenachtige massa die speciaal voor vetplanten is.
Nu heb ik wel plekken gemaakt waar ik normale tuinaarde onder de substraat heb gedaan om wat andere planten te kunnen planten.
Maar ik heb me voorgenomen dit jaar nog aan te kijken en dan volgend jaar of eind dit jaar de boel groot aan te pakken.
Ik zag in een Engels tuinprogramma dat iemand zelf een groen dak had gemaakt, hij had aarde gemengd met Hydro korrels en grit, en daarvan een dikke laag op het dak gedaan, en groen dat het was.
Dus dat is het plan ik kijk dit seizoen het aan en dan pas ik de boel aan indien nodig.
Het tweede probleem is water, doordat het dak altijd in de zon staat, en de laag substraat niet zo dik is verdampt het water natuurlijk een stuk sneller, voor de vetplanten is dat niet zo’n grote ramp, maar voor sommige planten wel.
Nu heb ik al het dak vol liggen met mini sproeiers deze zorgen voor een super fijne regen op het dak en binnen no time is het dak nat.
Ik heb er speciaal een timer voor gekocht, deze sproeide de tuin zo’, 15 minuten na 12 uur nachts en heel vroeg in de morgen nog een keer.
Deze timer komt er binnenkort weer tussen en voorkomt dan dat het dak uitdroogt, en dat is niet onbelangrijk.
En zo leer je steeds van de dingen die je doet of gedaan hebt, je past het aan en gaat weer verder en zo is het dus ook met het groene dak.
De vetplanten lopen uit, ook andere planten beginnen uit te lopen en ik ben dan ook reuze benieuwd hoe het dak dit jaar gaat worden na wat kleine aanpassingen.

IKKE


09-05-2021
Langzaam maar zeker word het dak groener en groener, en er bloeien al planten op het da, echt mooi en ik ben benieuwd wat er met al die zaden gaat gebeuren die ik op het dak heb gestrooid, gaan ze uitlopen en ook bloeien?
Gisteren toevallig langs de plek gekomen waar ik deze zaden heb verzameld maar daar is het nu ook nog redelijk kaal.
Dus het blijft afwachten, mocht het dit jaar niet worden zoals ik het graag zou willen zien dan ga ik toch wat dingen aanpassen en dat heeft betrekking op de bodem, meer aarde door de substraat.

Word Vervolgd

IKKE


20-04-2021
Ik kan niet wachten tot het groene dak in bloei staat, toch denk ik steeds vaker dat ik er nog niet ben, ik denk dat de substraat laag die erop ligt niet echt een positieve bijdrage levert aan het leven van klaprozen en korenbloemen.
Nu heb ik hier en daar al meer potgrond aangebracht maar toch denk ik dat het te weinig is, maar daar komen we zeker dit jaar achter, word het niet het groene dak waar ik op hoop dan ga ik het anders doen.
Ik ga de substraat verminderen en meer potgrond aanbrengen dat is dan zeker, maar ik ga er ook spul doorheen mengen dat vocht vasthoud, dan komt er zeker Hemp door dat de structuur verbeterd en ook vocht vast houd.
Ik zat laatst te denken om koemest korrels op het dak te strooien maar ik vraag me af of klaprozen en korenbloemen wel van mest houden!
Dit jaar ga ik bekijken of het dak zich ontwikkeld zoals ik dat graag wil, nu is de natuur niet in alles te sturen maar goed, het moet wel een beetje worden zoals ik dat voor me zie!

Word vervolgd

IKKE


05-04-2021
Voorjaar 2021 en we zijn hoopvol wat het groene dak betreft, ik zag veel uitlopertjes de vetplanten lopen uit, diverse zaden die ik erop gestrooid heb lopen uit.
Dus al met al is er geen zinnig woord over te schrijven, ik heb namelijk van allerlei zaden op het dak gestrooid van klaprozen, korenbloemen, wilde margrietjes en nog wat soorten, nu is zo’n dak anders dan een weiland.
Of de zaadjes dus opkomen is afwachten, mocht het dit jaar niet het geval zijn dan denk ik dat ik er meer aarde door de substraat ga mengen om een dikkere laag te krijgen en een meer zanderige laag.
Ik zou anders niet weten wat de oorzaak zou zijn, de planten die ik er op gezaaid heb houden van schrale grond en van warmte.
Maar goed we kunnen alleen maar afwachten wat de zaden betreft, hier en daar lopen diverse planten uit en er bloeien hier en daar wat viooltjes.
De sproeiers liggen allemaal al op het dak en zijn klaar voor de voor ons liggende zomer, en nu is het afwachten, het voorjaar is begonnen dus nu loopt alles pas uit.

IKKE

18-11-2021
Het dak is nu een kale bedoening, de winter komt er aan en dus valt er niet veel meer te schrijven over het dak,
Wel dat ik het volgend jaar anders ga doen en het dak meer begroeid wil hebben, de vetplanten doen het goed maar ze zijn laag, en ik wil veel groen, meer bloeiende planten zoals de korenbloem, klaprozen, slaapmutsjes en nog meer van dat soort, insecten trekkers dus, en wat grassen voor de vulling en ze staan mooi in de herfst.
Dus plannen zijn er voldoende maar daar kunnen we dus niet eerder mee beginnen dan in het voorjaar!
Dit word dus volgend jaar vervolgd!

IKKE

23-08-2021

Update!

Ik heb een strook van zo’n 50 cm x 5 meter aangepakt op het dak, ik heb de granulaat verwijderd en gevuld met een mengsel van kleikorrels, hemp en potgrond, een redelijke dikke laag!
Het granulaat is eigenlijk speciaal voor vetplanten en de bloemen doen het er eigenlijk niet zo goed op, een enkeling wel maar de meeste bloemen dus niet!
En dus heb ik dit gedaan om te kijken of het werkt, maar dat weet ik pas over een jaar, vetplanten doen het goed maar zijn eigenlijk te laag en te zaai vind ik zelf, ik wil een dak met veel meer wilde bloemen voor de vlinder en de bijen!
Word vervolgd maar dit jaar niet meer, ik ga nu zaden verzamelen en er wat planten op poten en dan is het afwachten, ook de sproeiers moeten wat aangepast worden ze zitten te laag op de grond en met lange bloemen gaat dat volgend jaar niet werken!

Dus word vervolgd!

IKKE


07-06-2021
In Moestuin & Siertuin schrijf ik natuurlijk over de hele tuin en in deze blog alleen over het groene dak, puur omdat het voor mij nieuw is, dit is mijn groene dak, heb ik zelf aangelegd en daarover schrijf ik, wat is goed gegaan en wat niet!
Vetplanten doen het volgens mij altijd goed op een groen dak, maar ik wil niet alleen vetplanten op het dak, ik wil een combinatie van vetplanten, sierplanten en weideplanten.
Klaprozen, korenbloemen, vetplanten en nog veel meer van dat soort, het moet een groen dak worden voor de bijen, dus veel soorten met veel nectar, en het moet er ook nog eens spectaculair uitzien!
Ik kwam er al snel achter dat de vetplanten droge tijden wel aan kunnen maar de andere planten niet, de laag substraat is veel te dun, en houd denk ik niet voldoende water vast, en dan heb ik het nog niet eens over de brandende zon op zo’n dak, de substraat is een steenachtige massa die natuurlijk ook nog warmte opslaat!
Maar goed de laag die op het dak ligt is geschikt vfoor vetplanten maar niet voor normale planten,, toch staan er al heel wat normale planten op, en op die plekken heb ik alm extra aarde bij het poten toegevoegd!
Elke nacht word het groene dak twee keer zes minuten gesproeid, ik heb mini sproeiers op het dak staan en tussen de pomp en de mini sproeiers zit een Eve Aqua sproeiklok, deze sproeiklok kun je programmeren en bedienen met je stem, als ik hey Siri “zet sproeiers groene dak aan” dan word het dak gesproeid!
Maar goed, het dak ziet er goed uit maar ik ben nog niet tevreden, dus in het najaar ga ik er mee aan de slag, zodat volgend jaar we weer een nieuwe kans hebben!

IKKE

28-05-2021
Regen, regen en nog eens regen dat was ongeveer het weer van de laatste dagen, maar er komt verandering in vanaf vandaag word het beter en schiet de temperatuur flink omhoog.
En dat zal de planten goed doen vooral de zon aanbidders, door de regen hebben we groei maar geen bloei als het ware, de temperatuur was niet zo heel hoog en er was weinig zon dus.
En op het dak staan veel zon aanbidders zoals vetplanten, klaprozen, margrietjes, korenbloemen en meer!
Maar goed de laag, en daar heb ik al vaker over geschreven, de laag is eigenlijk niet geschikt voor normale planten, ik heb hier en daar al wat aanpassingen gedaan.
Meer aarde vermengt met de substraat, maar dit jaar zal bepalen of ik het groter aan ga pakken, ik wil een soort wilde tuin op het dak en dus moet de laag dikker en meer aarde bevatten.
Nu komt de zon en dus zal dat de zomerbloeiers goed doen, maar ik zal dan op korte termijn wel moeten gaan sproeien, ik heb de sproeiers al een beetje aangepast, de laag is namelijk dun in verhouding met de tuin en de zon brand er de hele dag op!
Maar goed voor de rest zit het dak er al mooi uit, nog geen dikke laag groen overal maar wel wat klaprozen zag ik, binnenkort maak ik wat foto’s die ik dan hier ga posten!
Dus word vervolgd.

IKKE


12-05-2021
Ik heb op het groene dak niet alleen maar vetplanten of Sedum staan, nee veel meer dan dat en dat levert meerdere problemen op, een is de bodem, ik heb toen ik het dak heb aangelegd gekozen voor Substraat.
Substraat is een steenachtige massa die speciaal voor vetplanten is.
Nu heb ik wel plekken gemaakt waar ik normale tuinaarde onder de substraat heb gedaan om wat andere planten te kunnen planten.
Maar ik heb me voorgenomen dit jaar nog aan te kijken en dan volgend jaar of eind dit jaar de boel groot aan te pakken.
Ik zag in een Engels tuinprogramma dat iemand zelf een groen dak had gemaakt, hij had aarde gemengd met Hydro korrels en grit, en daarvan een dikke laag op het dak gedaan, en groen dat het was.
Dus dat is het plan ik kijk dit seizoen het aan en dan pas ik de boel aan indien nodig.
Het tweede probleem is water, doordat het dak altijd in de zon staat, en de laag substraat niet zo dik is verdampt het water natuurlijk een stuk sneller, voor de vetplanten is dat niet zo’n grote ramp, maar voor sommige planten wel.
Nu heb ik al het dak vol liggen met mini sproeiers deze zorgen voor een super fijne regen op het dak en binnen no time is het dak nat.
Ik heb er speciaal een timer voor gekocht, deze sproeide de tuin zo’, 15 minuten na 12 uur nachts en heel vroeg in de morgen nog een keer.
Deze timer komt er binnenkort weer tussen en voorkomt dan dat het dak uitdroogt, en dat is niet onbelangrijk.
En zo leer je steeds van de dingen die je doet of gedaan hebt, je past het aan en gaat weer verder en zo is het dus ook met het groene dak.
De vetplanten lopen uit, ook andere planten beginnen uit te lopen en ik ben dan ook reuze benieuwd hoe het dak dit jaar gaat worden na wat kleine aanpassingen.

IKKE


09-05-2021
Langzaam maar zeker word het dak groener en groener, en er bloeien al planten op het da, echt mooi en ik ben benieuwd wat er met al die zaden gaat gebeuren die ik op het dak heb gestrooid, gaan ze uitlopen en ook bloeien?
Gisteren toevallig langs de plek gekomen waar ik deze zaden heb verzameld maar daar is het nu ook nog redelijk kaal.
Dus het blijft afwachten, mocht het dit jaar niet worden zoals ik het graag zou willen zien dan ga ik toch wat dingen aanpassen en dat heeft betrekking op de bodem, meer aarde door de substraat.

Word Vervolgd

IKKE


20-04-2021
Ik kan niet wachten tot het groene dak in bloei staat, toch denk ik steeds vaker dat ik er nog niet ben, ik denk dat de substraat laag die erop ligt niet echt een positieve bijdrage levert aan het leven van klaprozen en korenbloemen.
Nu heb ik hier en daar al meer potgrond aangebracht maar toch denk ik dat het te weinig is, maar daar komen we zeker dit jaar achter, word het niet het groene dak waar ik op hoop dan ga ik het anders doen.
Ik ga de substraat verminderen en meer potgrond aanbrengen dat is dan zeker, maar ik ga er ook spul doorheen mengen dat vocht vasthoud, dan komt er zeker Hemp door dat de structuur verbeterd en ook vocht vast houd.
Ik zat laatst te denken om koemest korrels op het dak te strooien maar ik vraag me af of klaprozen en korenbloemen wel van mest houden!
Dit jaar ga ik bekijken of het dak zich ontwikkeld zoals ik dat graag wil, nu is de natuur niet in alles te sturen maar goed, het moet wel een beetje worden zoals ik dat voor me zie!

Word vervolgd

IKKE


05-04-2021
Voorjaar 2021 en we zijn hoopvol wat het groene dak betreft, ik zag veel uitlopertjes de vetplanten lopen uit, diverse zaden die ik erop gestrooid heb lopen uit.
Dus al met al is er geen zinnig woord over te schrijven, ik heb namelijk van allerlei zaden op het dak gestrooid van klaprozen, korenbloemen, wilde margrietjes en nog wat soorten, nu is zo’n dak anders dan een weiland.
Of de zaadjes dus opkomen is afwachten, mocht het dit jaar niet het geval zijn dan denk ik dat ik er meer aarde door de substraat ga mengen om een dikkere laag te krijgen en een meer zanderige laag.
Ik zou anders niet weten wat de oorzaak zou zijn, de planten die ik er op gezaaid heb houden van schrale grond en van warmte.
Maar goed we kunnen alleen maar afwachten wat de zaden betreft, hier en daar lopen diverse planten uit en er bloeien hier en daar wat viooltjes.
De sproeiers liggen allemaal al op het dak en zijn klaar voor de voor ons liggende zomer, en nu is het afwachten, het voorjaar is begonnen dus nu loopt alles pas uit.

IKKE

https://www.groendakwebshop.nl/drainage/terra-roof-20-green.html%EF%BB%BF

Terra Roof 20 Green

Functie: waterafvoerende laag; waterreservoir; filterlaag; scheidingslaag.

Deze groene drainageplaat speelt een hoofdrol in de laagopbouw van het groene dak en is essentieel voor een langdurige werking. Drainageplaat met noppen van polypropyleen. De platen zorgen voor buffering van water zodat deze in droge periodes opgenomen kan worden en snellere afvoer van water in natte periodes. Verder beluchten ze het wortelsysteem van de planten. De platen zijn geperforeerd met kleine gleufjes.

Technische gegevens: 

Gewicht totaal 1,030 kg / m²
Waterreservoir circa 6,9 ltr. / m²
Druksterkte circa 250 kN / m²
Afmeting plaat: 190 cm x 118 cm, hoog 20 mm (2,24 m²)
Kleur: groen

Ik moet op het dak nog even meten of deze platen gunstig zijn bij het leggen, je hebt ook dit soort cupjes op rollen van ik dacht twee meter breed.
Omdat het op een achthoekig dak komt te liggen is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk afval hebt want dat is echt zonde van je geld.
Meten is weten en ik moet dit dus eerst doen voordat ik een keuze maak.

Word vervolgd


22-08-2019
Nog even en we beginnen met de volgende stap en dat is de onderlaag.
Op de EPDM folie komt een onderlaag, een beschermdoek die de EPDM folie beschermt, en de doek houd ook nog eens twee liter water vast per m2.
Nu zijn er meerdere soorten doek te koop, ik weet dat ik doek wil van 300 gram per m2 dat is volgens mij ook de standaard voor groene daken.
Je hebt ze in diverse soorten en dus ook met een prijsverschil ik wil niet teveel betalen, ik heb een redelijk goedkoop doek gevonden.

http://www.groendakgigant.be/product/beschermdoek-bd-300-m2/

Dit is de goedkoopste die ik tot nu toe gevonden heb maar voordat ik ga bestellen zoek ik nog een keer je weet maar nooit.

IKKE

 21-08-2019
Het is een heel karwei om de dakconstructie te versterken maar de platen zitten er bijna op, nog een klein stuk, en dan nog de opstaande randen.
De opstaande randen zijn nodig om te zorgen dat niet de hele boel van het dak schuift.
Het moet dus een stevige rand worden die goed vast zit, maar goed, er komen stijger planken langs de hele rand, deze planken zijn dik en sterk genoeg.
Wat je ook doet aan het dak, je moet er rekenschap mee houden dat het groene gedeelte, dus alles wat met het groene dak te maken heeft het nodige gewicht heeft.
Je wilt niet dat je dak straks inzakt omdat het te zwaar is en ik denk maar zo beter te sterk dan te zwak.
Er komen ongeveer twee zak granulaat per vierkante meter dat is al zo’n 30 a 40 kg, als het nat is dan is het zeker 50 Kg per vierkante meter, met planten en alles wat nog meer nodig is zit je zo op 40 a 50 Kg per vierkante meter, en in de winter misschien ook nog een pak sneeuw.
Nu is dat een schatting maar er komen de nodige kilootjes op het dak te liggen dat is zeker.
Ik moet ook rekening houden dat het teveel aan water van het dak kan stromen dus moeten er een paar punten komen waar het teveel aan water weg kan lopen.
Daarmee ben ik nog aan het puzzelen, ik denk dat ik al weet hoe ik dat ga doen maar moet dat nog even bekijken of dat kan.

Word vervolgd

IKKE


18-08-2019
Als het weer het toe laat dan begint morgen deel een van operatie groendak, de binnenkant is versterkt de paal staat in het midden en ondersteunt het dak.
Er komt een flink gewicht op de paal te rusten en dus is het een extra dikke paal geworden die ik in het midden heb geplaatst.
Hij staat er waterpas onder en het dak rust er nu op, ik had het dak met behulp van wat bouw stempels wat opgedraaid zodat de paal eronder gezet kon worden en toen laten zakken en de paal is boven aan verankerd en onder komt hij straks in de vloer te zitten, er komt straks nog een gietvloer op namelijk.
De onderkant is dus nu versterkt en operatie dak gaat nu beginnen, eerst de rand op maat maken en dan komt er rondom dikke stijger planken die de opstaande rand moeten vormen.
Zoals ik al eerder schreef moeten de opstaande randen de constructie versterken en zorgen dat het dak er niet afglijd.
Het word nog een hele klus om de rand aan te brengen rondom moet er nog een strook van zo’n 10 Cm eraf gezaagd worden.
Maar ik vind het geen straf het is een mooi klusje het enige wat ik nodig heb is vrije tijd en mooi weer, droog weer natuurlijk.
Maar het groene dak komt steeds dichter bij hopelijk kan voor de winter de granulaat er nog op en dan zien we wel weer verder.


IKKE

15-08-2019
Komende week begint indien het weer het toelaat, begin ik met het dak de platen komen erop, de opstaande randen komen er aan ca 10 cm hoog.
En dan de EPDM folie erop, de kit is besteld en komt vandaag binnen.
Als de platen en de folie op het dak zitten ehm liggen dan beginnen we met het groene dak.
Op de folie komt een beschermdoek, deze doek vormt een beschermlaag tussen de EPDM folie en de drainage platen, op deze platen komt dan een filtervlies waarop de substraat komt, en dan komen er pas de plantjes op.
Dus even in de laag opbouw,

Stap een. Het Dak, in mijn geval OSB3 platen 18 mm dik, deze komen op een versterkte ondergrond te liggen omdat een groen dak natuurlijk nog wel het een en ander weegt.
Stap twee, de EPDM folie, dit is een rubberfolie die flexible en blijvend elastisch blijft.
Stap drie, een beschermdoek die de onderliggende EPDM folie extra beschermt en ook nog water vasthoud.
Stap vier, de drainage platen, deze platen bestaan uit kleine cilinders en zijn verkrijgbaar in diverse maten en soorten, de cilinders houden water vast maar zijn aan de onderkant ook waterdoorlatend.
Stap vijf, filtervlies, deze komt op de drainage platen te liggen en zorgt er voor dat de substraat niet in de cilinders komt, het is een scheiding’s doek als het ware.
Stap zes, substraat die op de filterdoek komt te liggen en een 5 cm dikke laag moet vormen.
Stap zeven, de plantjes en ik denk dat ik kies voor sedum, dat zijn vetplantjes maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.
Ook normale planten en grassen zouden mogelijk zijn maar er is een dikke maar.
En dat zijn de wortels en de plant grote, wortels van planten zouden problemen kunnen veroorzaken, zoals het beschadigen van de onderlagen, en 5 cm dik substraat is een te dunne laag voor grote planten.
Vetplanten groeien niet door de diverse lagen heen en zijn dus veilige planten.
Maar goed welke planten dan wel geschikt zijn weet ik nog niet.

Voordat we zover zijn zijn we enkele weken verder, ik hoop dat ik voor de winter de substraat erop heb liggen.
Deze substraat laag zal de keuken in de winter beschermen tegen kou en in de zomer tegen warmte.
Een groen dak is dus niet alleen mooi, maar heeft dus ook meerdere functies en is ook nog eens goed voor de bijtjes.
Maar goed eerst maar eens met stap een beginnen en dat is het dak, de platen en de folie.

IKKE


13-08-2019
De platen voor het dak zijn binnen en de EPDM folie is besteld moet alleen nog tube’s met speciale EPDM kit/lijm bestellen.
Maar voordat de platen erop komen moet eerst de buitenrand van het dak aangepast worden en een paar plankjes moeten nog vervangen worden omdat ze slecht zijn.
De buitenrand moet sterk zijn omdat het groene dak daar tegenaan komt te liggen.
Een groen dak bestaat uit meerdere lagen en ik heb me al ingelezen maar moet daarin nog wel wat keuzes gaan maken.
Het mooiste zou zijn om voor de winter het zover te krijgen dat in het voorjaar alleen nog wat groen erop moet.
Nu is het belangrijk om het dak met platen te bedekken en dan de folie erop, zodat het dak waterdicht is, ook moet de rand afgewerkt en versterkt worden, en twee afvoeren voor het teveel aan water moeten gerealiseerd worden.
Tja en dan?, dan moet ik keuzes gaan maken hoe de lagen van het groene dak moeten worden opgebouwd.

IKKE

01-08-2019
Ik ben bezig om mijn tuinhuisje te renoveren en om te toveren naar een buitenkeuken waar een je ook kunt zitten om te eten en voor een drankje.
Een multifunctionele ruimte dus, op dit moment ben ik bezig om de muren te versterken en de balkconstructie te verstevigen.
Het plan is om op mijn achthoekige tuinhuis een groen dak te leggen en daarvoor heb je een sterke constructie nodig, omdat een groendak nogal wat weegt vooral als het door en door nat is.
Nu denk je vast een groendak dat is toch zo gefixed?, je gooit een waterdicht zeil op het dak, beetje grond erop en wat plantje en klaar is Klara!
Nou helaas zo eenvoudig is het niet er komt meer bij kijken dan je denkt en dan ik dacht.
Het allerbelangrijkst is de basis en dat is natuurlijk een ijzersterke constructie, een groendak weegt nog al het een en ander en je wilt niet dat de hele boel instort.
Nu heb ik een bestaand acht hoekig tuinhuis c.a. vier meter doorsnee, de wanden en het dak alles is van hout.
De houten wanden zijn nu versterkt met Ytong blokken, ook wel cel beton blokken genoemd, dit heb ik gedaan tegen houtrot van de wanden, om beter te isoleren en om de draagkracht van de wanden te versterken.
De fundering was al van beton dus de stenen konden er zo op.
ik ben nu bezig om de dakconstructie te versterken, de balklaag onder het dak word versterkt door meer balken te plaatsen, en anderen worden extra vastgezet met dikke schroeven en of spijkers.
In het midden van het tuinhuisje komt een dikke balk van 14,5 Cm x 14,5 Cm die moet voorkomen dat het dak inzakt.
Op de dakbalken liggen planken van een Cm dik, nou dat is natuurlijk veel te weinig en daarom komen er op het dak nog extra platen te liggen van 18 mm dik.
Daarop komt dan een speciale folie in dit geval een EPDM folie.

06-08-2019
Op dit moment ben ik bezig met een kleine uitbouw, als die klaar is dan word er nog een klein stukje dak er bij aangemaakt.
Het is dus bijna zover dat de 18 mm dikke platen op het bestaande dak kunnen worden gemaakt, met opstaande randen en niet te vergeten twee punten waar het overtollige water weg kan lopen.
Als je gaat zoeken op internet dan zijn er heel veel mogelijkheden om een groen dak aan te leggen, en dan heb ik het niet over de verschillende soorten planten die erop kunnen.
Op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar sedum dat zijn vetplantjes en kunnen dus goed tegen eventuele droogte.
Maar ook kun je er planten zoals korenbloemen, klaprozen en nog veel meer op zaaien, maar de vraag is dan meteen hoe zit dat in de winter dan is het toch niet echt een groen dak.
Maar goed zover is het nog niet tegen die tijd dat ik met het groen ga beginnen kun je dat natuurlijk hier lezen.
Op dit moment ben ik nog bezig met de constructie en die is bijna klaar ik denk nog een a twee weken en dan kan ik met de platen op het dak beginnen.
Voor de rest ga ik me nog wat verder verdiepen in de opbouw van een groen dak, ik wil iets goeds voor een scherpe prijs, dus voor weinig centjes.


Word vervolgd.

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.