All for Joomla All for Webmasters

Een Groen Dak


05-04-2021
Voorjaar 2021 en we zijn hoopvol wat het groene dak betreft, ik zag veel uitlopertjes de vetplanten lopen uit, diverse zaden die ik erop gestrooid heb lopen uit.
Dus al met al is er geen zinnig woord over te schrijven, ik heb namelijk van allerlei zaden op het dak gestrooid van klaprozen, korenbloemen, wilde margrietjes en nog wat soorten, nu is zo’n dak anders dan een weiland.
Of de zaadjes dus opkomen is afwachten, mocht het dit jaar niet het geval zijn dan denk ik dat ik er meer aarde door de substraat ga mengen om een dikkere laag te krijgen en een meer zanderige laag.
Ik zou anders niet weten wat de oorzaak zou zijn, de planten die ik er op gezaaid heb houden van schrale grond en van warmte.
Maar goed we kunnen alleen maar afwachten wat de zaden betreft, hier en daar lopen diverse planten uit en er bloeien hier en daar wat viooltjes.
De sproeiers liggen allemaal al op het dak en zijn klaar voor de voor ons liggende zomer, en nu is het afwachten, het voorjaar is begonnen dus nu loopt alles pas uit.

IKKE

26-12-2020
Volgend jaar word een spannend jaar wat het groene dak betreft  het dak zal totaal anders worden dan het was, als mijn visie uit gaat komen.
Het word een fleurig, geurig en vooral bond spektakel van bloemen en planten, ik heb zoveel zaadjes gezaaid dat het genoeg zou moeten zijn om de hele tuin mee te doen en die liggen nu op het dak!
Klaprozen, korenbloemen, witte margrietjes, vedergras, mini verbena, vetplanten en nog veel meer allemaal op het dak, dus ik ben benieuwd wat daar van opkomt en of het goed gaat doen.
Nog een paar maanden en dan weten we meer.

IKKE23-09-2020
Het eerste jaar van het groene dak zit erop, en wat zijn de voor en nadelen of beter gezegd hoe is het gedaan?
Vetplanten doen het prima dat is zeker maar het is een redelijk vlak dak dus als je van afstand naar het dak kijk dan zie je niet zoveel van de plantjes.
Daarom had ik er al wat grotere planten opgezet zoals korenbloem, klaprozen en verbena!
En ik moet zeggen dat zag er al redelijk uit, nu heb ik op het dak een laag granulaat liggen, kleine steentjes dus waarop vetplanten het goed doen maaaar!!!!
Maar zoals iedereen weet hebben we een zeer hete zomer gehad en dan hebben de vetplanten het ook niet makkelijk!
Ook een vetplant heeft water nodig, de granulaat laag is niet echt mega dik.
En andere planten dan vetplanten hebben het nog moeilijker dan vetplanten, nu heb ik een beregening systeem op het dak gemaakt, elke dag word automatisch gesproeid met kleine sproeiers van Gardena mini sproeiers dus.
Nu heb ik een beregening pomp, ik gebruik grondwater om de tuin te sproeien en in dat water zit een beetje roest dat is niet echt fijn maar het is niet anders.
De planten drogen niet uit en dat is het belangrijkst, klaprozen en andere planten doen het wel maar op de arme granulaat is het niet echt weelderig.
Nu heb ik een mengsel gemaakt van Hemp, aarde en hier en daar op het dak aangebracht en gemengd met het granulaat, een brede strook.
In die strook heb ik vorige week diverse zaden van planten gestrooid.
Klaprozen, korenbloemen, margrietjes en nog wat andere zaden.
Ik ben benieuwd hoe dat er volgend jaar uit gaat zien ik wil als ik beneden veel planten op het dak zien, zodat er veel insecten aan en af vliegen.
Dus nu is het afwachten wat het gaat worden, het is natuur en dat leeft dus het kan alle kanten op!

Word vervolgd!


16-02-2020
Mijn eerste bericht na een lange tijd, het word langzaam maar zeker voorjaar en dat betekent dat de plantjes op het dak gaan groeien uitlopen bloeien en weet ik wat!
Ik heb bollen gepoot, vetplanten en andere planten gepoot, ik heb bloemen gezaaid van alles dus.
Nu bestaat het dak uit substraat speciaal voor vetplanten en dat is niet geschikt voor normale planten denk ik daarom gebruik ik ook aarde voor planten!
Ik schuif het substraat aan de kant en leg/gooi aarde op de kale plek en dan schuif ik de substraat over de aarde, waarin ik eerst een plant, zaad of bollen in heb gedaan, op heb gestrooid enz
Het is maar hoe je het wilt noemen, en ik ben een paar dagen geleden op het dak geweest en ik werd er vrolijk van!
De bollen zijn uitgelopen, het zaad is gekiemd en de planten zowel vet als gewone planten zien er top uit en beginnen uit te lopen!
Tot nu toe ziet het er top uit en boven verwachting, ik zal moet nog wel nadenken over een sproei systeem omdat het dak de volle zon krijgt en dat is niet gunstig voor de normale planten!
Maar het is net voorjaar en we hebben nog even tijd!
Er moeten nog wel een lading planten bijkomen ik denk dat de helft van het dak nu groen is, ingezaaid/ingeplant dus.
Straks in het voorjaar dan is er weer volop aanbod van planten en dan kan het feest beginnen.

IKKE

04-11-2019
Update !!, Voor mij is een groen dak helemaal nieuw en daarom probeer ik van alles uit om te kijken wat wil en wat niet.
Zoals ik al geschreven heb bestaat de laag waarin de planten moeten groeien uit lava substraat en dat is geschikt voor vetplanten maar niet echt voor normale planten, toch wil ik een combinatie maken van vet planten en gewone planten.
Of planten die geschikt zijn voor een rotstuin, dus is het zoeken wat kan en wat niet kan, ik heb bollen geplant, substraat aan de kant geschoven, potgrond erin en daar de bollen ingedrukt, potgrond erop en daar de substraat over.
Of het werkt?? ik heb geen idee maar niet geschoten is altijd mis en je moet het soms ook gewoon doen.
Ik heb mini narcisjes, uienbollen en ga zo maar door geplant en volgend jaar weten we of het werk of niet.
Er zijn genoeg vaste planten die niet veel nodig hebben, ik wil ook klaprozen en korenbloemen op het dak en nog veel meer dus gaan we gewoon door met van alles en nog wat op het dak te zaaien en te planten.
En volgend jaar zal blijken wat er van terecht komt of gaat komen.
Word dus zeker vervolgd en er komen zeker ook nog enkele foto’s op deze pagina van het resultaat.

IKKE

16-10-2019
De plantjes die ik op het dak heb geplant doen het goed, hier en daar heb ik Verbena neer gezet en ook heb ik een serie bollen hier en daar in de grond gedaan.
Ben erg benieuwd tussendoor komen er nog veel meer planten in tot het dak helemaal vol is maar zover is het nog niet maar het ziet er tot nu toe erg mooi uit het valt me niet tegen.
Hopelijk word het nog mooier en komen alle planten goed de winter dor en hebben we volgend jaar een super mooi groen dak met veel bloemen en veel kleur.

21-09-2019
Gisteren bij het tuincentrum wat plantjes gehaald, op deze wijze wil ik testen wat wel groeit en niet ik wil er namelijk niet alleen vetplanten op zetten.
Het moet een bonte mengeling worden van diverse soorten planten, max hoogte ca 30 Cm , en vandaag beginnen we met een proef en dan gaan we in het voorjaar verder met planten.

25-09-2019
Gisteren even op het dak gekeken hoe de boel erbij staat en ik moet zeggen dat het er top uitziet, en ik ben erg benieuwd naar het vervolg ervan.
Oke er moeten nog heel wat plantjes bijkomen maar so far so good.

09-09-2019
Het groene dak is klaar voor beplanting, afgelopen dagen de grint rand afgemaakt en de planten kunnen er op!
Tja en hoe gaan we dat doen?
Nou mensen dat is een hele goede vraag, ik heb een lijst met wensen, maar dat moet wel allemaal kunnen.
De sedum substraat is zeker niet geschikt voor alle planten, het zijn lava korreltjes met weinig voedingsstoffen, super geschikt voor sedum maar voor andere planten niet zo.
Nu worden planten wel in potjes gezet dus daar zit grond omheen dat zou dan wel kunnen maar ik moet me eerst verder inlezen en een bezoek brengen aan een groot tuincentrum en onderzoeken wat wel en niet kan.
Ik wil ook kijken of ik wat zaadgoed kan gebruiken maar ben er bang voor, dat zal vast wegspoelen door de structuur van de sedum substraat.

Word vervolgd!


05-09-2019
Operatie Groen Dak, gisteren de spullen binnen gekregen van de firma Groendak.nl, de Sedum substraat, de onderlaag en de drainage laag.
Mooi vroeg geleverd en dat kwam mooi uit in de middag zou het gaan regenen dus kon ik mooi nog wat doen.
Mijn verwachting was dat het een hele klus zou worden, alle platen op maat maken, veel sleepwerk en noem maar op.
Toen de boel werd bezorgt zag ik meteen dat de zakjes sedum substraat veel kleiner waren dan ik had gedacht, het zijn zakken van 20 liter dus twee emmers vol en dat is het.
Het waren dus kleine zakjes, meteen alles naar achteren gesleept, vier zakken in de kruiwagen en dan achter weer opstapelen.
Dat ging allemaal een stuk vlotter dan ik had verwacht, de zon kwam erbij en dus maar meteen begonnen.
Het doek was twee meter breed dus dat lag er zo op, wel met twintig centimeter overlap en ook iets over de buitenrand.
De grote groene drainage platen zijn redelijk flexibel en met het dak dat wij hebben is dat mooi meegenomen.
Ik dacht namelijk dat de platen veel stugger zouden zijn maar dat was dus niet zo.
En ze hadden me verteld dat je er doorheen kon knippen met een schaar, nou en dat kon ook nog eens als je door de cupjes moest knippen dan ging het wat moeilijker maar het was te doen.
Ik heb geprobeerd om de cupjes in elkaar te laten vallen dus met overlap waar het kon en tot mijn verbazing kon dat bijna overal.
Niet overal maar wel voor het grootste gedeelte, en dat was natuurlijk een mooie meevaller.
Nadat ik de beschermlaag erop had liggen meteen met de drainagelaag begonnen. om het op de moeilijke punten even vast te zetten heb ik wat van die zakjes substraat erop gelegd om verschuiving te voorkomen.
Wat schuiven betreft had je dat snel, het doek zorgt ervoor dat de drainage laag snel gaat verschuiven, ik denk dat op een dak met de helling groter dna 10 % het een stuk moeilijker gat worden.
Maar goed ik moet zeggen dat het leggen van de groene drainage platen, met al het knipwerk een stuk sneller ging dan ik verwacht had.
Toen de drainage platen erop lagen met hier en daar wat zakjes substraat erop kwam het filtervlies en ook dat ging mooi makkelijk het doek is ook een meter of twee breed dat lag er ook zo op.
Nu had ik van de granulaat een hoge stapel gemaakt op de grond net naast de dakrand ik kon dus zo op de stapel gaan staan en zo de zakken op het dak leggen/gooien.
Ook dat ging een stuk sneller dan ik had verwacht en door de stapel hoefde ik niet mat alle 48 zakken Substraat van 20 liter via de ladder/trap het dak op.
Wel voor de laatste maar goed dat was bekent, ik heb de zakjes verdeeld over het hele dak, en toen begonnen met de zakjes vanaf de punt van het dak op het dag te storten, ook dat ging lekker snel.
De buienrand heb ik vrij gelaten en de substraat nog even in de zakken gelaten, ik had grove kiezelstenen gekocht, acht zakken van 25 Kilo, ik heb een smal randje aan de buitenrand gelegd, helemaal rond, toen de laatste zakken substraat geleegd en netjes tegen de rand, dus tegen het grint aangelegd/geharkt.
Nadat ik met een hark alles had glad geharkt ben ik begonnen met het doek, de onderlaag en het filtervlies, dat voor een deel over de rand hing eraf geknipt.
Toen begonnen met het afwerken van de rand, dus doek iets naar beneden en het grint netjes tegen de buitenrand leggen zodat je geen doek meer ziet.
Een klein deel moet ik nog maar voor de rest is het klaar, ik moest stoppen omdat het begon te regenen.
Maar dat is misschien nog een halfuurtje max aan werk.
Gistermorgen om ca 09:00 uur was de vrachtwagen er met de spullen en om ca 14:00 uur lag alles erop en was ik klaar met opruimen van alle rommel erbij.
Alleen nog een klein stukje rand, en dat was een stuk sneller dan ik had verwacht of had bedacht, ik heb nog wel wat groene plaat over maar dat komt straks op het pomphuis dag die ook nog verbouwd word en ook een groendak krijgt.
Pomphuis word een stuk groter zodat tuingereedschap er ook in kan.
Volgende stap wat betreft het groene dak is dus letterlijk het groen, het is nu nog een zwart/grijs dak want er zit nog geen groen op.

HET GROEN
Dat is namelijk de volgende stap, en het plan was om begin volgend jaar kant en klare sedum matten te bestellen.
Maar dat plan is in de vuilnisbak gegooid, een kant en klare sedum mat kost minimaal 20 euro per vierkante meter en dan heb je maar een paar sedum soorten en dan heb je de bezorgkosten ook nog niet eens meegerekend.
Als ik van de 24 vierkante meter uitga, het zal iets minder zijn maar ook al is het 20 vierkante meter dan kost me dat minimaal 400 euro.
Het enige voordeel is dat je dan wel in een keer klaar bent, maar ik wil meer dan alleen maar sedum, ik wil een mix van sedum en bloeiende rotsplanten.
Ik wil kleur en fleur op het dak, niet een standaard sedum dak, dus ben ik van plan om het allemaal zelf te doen, ik wil sedum, rotsplanten en bijpassende bloemen.
Allemaal laagblijvend spul maar wel voor de bloemetjes en de bijtjes.
En dan word meteen de hele boel erom heen ook aan gepast, er komen passende vogelhuisjes, hommelhuisjes en van die bijenhotels kortom een stukje natuur met alles erop en eraan.
Maar goed dat is het plan en zover is het nog lang niet, maar ik ga er hier vast nog over schrijven

Word dus vervolgd….

IKKE


04-09-2019
D-Day of beter gezegd Dak day, als de spullen zijn afgeleverd gaan we weer verder met de opbouw van het groene dak.
De EPDM folie/ rubber laag ligt, volgende stap de onderlaag deze moet de EPDM beschermen tegen doordrukken of beschadigingen van de lagen die er nog op komen te liggen.
De onderlaag houd vocht vast en dat is zo’n 1,5 liter per vierkante meter en houd verschuivingen tegen van de drainagelaag.
De drainage laag is van plastic en heeft meer kans op schuiven als het op de EPDM ligt, hier zal dat meevallen omdat het dak een minimale helling heeft van 10%.
Dat het doek water vasthoud is weer goed voor de planten de drainagelaag houd ca 6,9 liter water vast per m2, maar dat zal voor een plat dak gelden op ons dak zal het minder zijn.
Als de onderlaag erop ligt komt de drainage laag erop en dat zal nog wat snij en knipwerk opleveren, als de drainage laag ligt dan komt het filtervlies erop dat doek zorgt ervoor dat de sedum grond niet in de cupjes gaat zitten.
Dan nog de sedum grond en de planten en dan is het dak klaar, de buitenrand word van een smal laagje grint voorzien om het hemelwater sneller via het dak af te voeren.

IKKE

03-09-2019
Morgen komen de laatste spullen voor het groene dak, op de planten na.
Gisteren de EPDM folie/rubber vastgemaakt met EPDM kit, behalve de buitenrand want die doe ik later.
Gisteren ook 8 zakken grof grint gehaald voor de buitenrand en morgen komen dan de onderlaag, drainagelaag en de speciale sedum (vetplanten) grond binnen, daktuinsubstraat noemen ze het, en het is een grof mengsel met lava gruis en dat is dus waterdoorlatend en speciaal voor vetplanten.
Er komen 48 zakken van 20 liter binnen en dat zijn dan 960 litertjes grond.
En dat weegt nogal wat, vooral als het nat is dan zal een liter grond iets meer wegen dan een kilo 1,4 misschien.
Er komt dus een heel gewicht op het dak te liggen en hopelijk kan ons dak het aan, ik heb de muren versterkt en ook de dakconstructie versterkt.
Dus in theorie zou het geen probleem moeten zijn, de grond en dus het gewicht word verspreid over het hele dak en ligt dus niet op een vierkante meter.
Ons dak bestaat uit ca 24 vierkante meter, en daar word het gewicht over verdeeld.
Morgen indien de tijd en het weer het toelaat begin ik met de onderlaag en dan de drainage laag, daarop komt het dan het filterdoek en dan de grond.

Toedels IKKE

31-08-2019
Volgende week woensdag komt er een vrachtwagen voorrijden met de bestelling voor het groene dak.
Ik heb 24 m2 onderlaag, 26 m2 drainagelaag en 48 zak sedum grond a 20 liter.
Maandag komen de twee hemelwater afvoeren in het dak en dan probeer ik de EPDM folie netjes vast te leggen, en vast te lijmen.
Woensdag komen dan de rest van het dak binnen behalve de planten, deze komen er denk ik in het voorjaar op.
Maar het kan ook zo zijn dat ik het eerder erop ga leggen, de sedum komt op rol binnen.

Even de stappen in goede volgorde……..|


Stap een. Het Dak, in mijn geval OSB3 platen 18 mm dik, deze komen op een versterkte ondergrond te liggen omdat een groen dak natuurlijk nog wel het een en ander weegt.
Ik heb alle muren van het tuinhuisje versterkt een groen dak weegt nogal wat en dat gewicht komt op de muren terecht.
Het dak is extra versterkt dit om dezelfde reden, en dat is dus het gewicht van het dak.
Stap twee, https://www.epdmtotaal.nl/dakbedekking/epdm-folie
De EPDM folie, dit is een rubberfolie die flexible en elastisch blijft en ook nog eens wortel werend is en vele jaren meegaat..
Stap drie, https://www.groendakwebshop.nl/onderlagen/beschermdoek-300.html
Een beschermdoek die de onderliggende EPDM folie extra beschermt en ook nog water vasthoud.
Stap vier, https://www.groendakwebshop.nl/drainage/terra-roof-20-green.html
De drainage platen, deze platen bestaan uit kleine cilinders/cupjes en zijn verkrijgbaar in diverse maten en soorten, de cilinders houden water vast maar zijn aan de onderkant ook waterdoorlatend.
Stap vijf, https://www.groendakwebshop.nl/onderlagen/filtervlies-105.html
Filtervlies, deze komt op de drainage platen te liggen en zorgt er voor dat de substraat niet in de cilinders komt, het is een scheiding’s doek als het ware.
Stap zes, https://www.groendakwebshop.nl/daktuinsubstraat-20-liter.html
Substraat die op de filterdoek komt te liggen en een 5 cm dikke laag moet vormen.
Stap zeven, de plantjes en ik denk dat ik kies voor sedum, dat zijn vetplantjes maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.
25-08-2019
Operatie opstaande rand is in volle gang, nu is ons dak niet zo steil nog geen 10 %, maar als een dak steiler is dan dat komt er ook veel meer druk op de rand en moet dus dan ook sterker zijn.
Ik heb gekozen voor 18 mm vuren planken, ik ga er van uit dat dat op een lengte van 170 cm sterk genoeg is, zoveel druk komt er niet tegenaan, ik wil wel het EPDM folie tot over de rand maken en ik hoop dat ik het goed gemeten heb.
Ik heb gemeten maar het niet echt ruim aangehouden, ik hoop dus dat ik genoeg heb.
IK heb de rand van het dak een stuk smaller gemaakt, omdat het overtollige water van het dak nu niet aan de zijkanten eraf loopt maar via twee goten die aan de rand van het dak zijn gemaakt.
De beschermdoek is besteld, ik had eerst in België besteld (zie bericht van 22-08-2019), ehm bijna besteld maar bij het betaal overzicht zag ik dat de bezorgkosten 75 euro waren, en daar schrok ik toch wel van.
je kunt in de hele wereld bestelen voor een laag bezorg tarief maar vanuit België betaal je voor een onderlaag voor net geen 50 euro 75 euro bezorg kosten.
Dus heb ik het doek maar ergens anders besteld.
Deze onderlaag komt op de EPDM folie te liggen en beschermt de folie en houd ook nog vocht vast.
Op deze Onderlaag komen de drainage platen ik ben nog aan het kijken welke de beste en ook de goedkoopste is.

https://www.groendakwebshop.nl/drainage/terra-roof-20-green.html%EF%BB%BF

Terra Roof 20 Green

Functie: waterafvoerende laag; waterreservoir; filterlaag; scheidingslaag.

Deze groene drainageplaat speelt een hoofdrol in de laagopbouw van het groene dak en is essentieel voor een langdurige werking. Drainageplaat met noppen van polypropyleen. De platen zorgen voor buffering van water zodat deze in droge periodes opgenomen kan worden en snellere afvoer van water in natte periodes. Verder beluchten ze het wortelsysteem van de planten. De platen zijn geperforeerd met kleine gleufjes.

Technische gegevens: 

Gewicht totaal 1,030 kg / m²
Waterreservoir circa 6,9 ltr. / m²
Druksterkte circa 250 kN / m²
Afmeting plaat: 190 cm x 118 cm, hoog 20 mm (2,24 m²)
Kleur: groen

Ik moet op het dak nog even meten of deze platen gunstig zijn bij het leggen, je hebt ook dit soort cupjes op rollen van ik dacht twee meter breed.
Omdat het op een achthoekig dak komt te liggen is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk afval hebt want dat is echt zonde van je geld.
Meten is weten en ik moet dit dus eerst doen voordat ik een keuze maak.

Word vervolgd


22-08-2019
Nog even en we beginnen met de volgende stap en dat is de onderlaag.
Op de EPDM folie komt een onderlaag, een beschermdoek die de EPDM folie beschermt, en de doek houd ook nog eens twee liter water vast per m2.
Nu zijn er meerdere soorten doek te koop, ik weet dat ik doek wil van 300 gram per m2 dat is volgens mij ook de standaard voor groene daken.
Je hebt ze in diverse soorten en dus ook met een prijsverschil ik wil niet teveel betalen, ik heb een redelijk goedkoop doek gevonden.

http://www.groendakgigant.be/product/beschermdoek-bd-300-m2/

Dit is de goedkoopste die ik tot nu toe gevonden heb maar voordat ik ga bestellen zoek ik nog een keer je weet maar nooit.

IKKE

 21-08-2019
Het is een heel karwei om de dakconstructie te versterken maar de platen zitten er bijna op, nog een klein stuk, en dan nog de opstaande randen.
De opstaande randen zijn nodig om te zorgen dat niet de hele boel van het dak schuift.
Het moet dus een stevige rand worden die goed vast zit, maar goed, er komen stijger planken langs de hele rand, deze planken zijn dik en sterk genoeg.
Wat je ook doet aan het dak, je moet er rekenschap mee houden dat het groene gedeelte, dus alles wat met het groene dak te maken heeft het nodige gewicht heeft.
Je wilt niet dat je dak straks inzakt omdat het te zwaar is en ik denk maar zo beter te sterk dan te zwak.
Er komen ongeveer twee zak granulaat per vierkante meter dat is al zo’n 30 a 40 kg, als het nat is dan is het zeker 50 Kg per vierkante meter, met planten en alles wat nog meer nodig is zit je zo op 40 a 50 Kg per vierkante meter, en in de winter misschien ook nog een pak sneeuw.
Nu is dat een schatting maar er komen de nodige kilootjes op het dak te liggen dat is zeker.
Ik moet ook rekening houden dat het teveel aan water van het dak kan stromen dus moeten er een paar punten komen waar het teveel aan water weg kan lopen.
Daarmee ben ik nog aan het puzzelen, ik denk dat ik al weet hoe ik dat ga doen maar moet dat nog even bekijken of dat kan.

Word vervolgd

IKKE


18-08-2019
Als het weer het toe laat dan begint morgen deel een van operatie groendak, de binnenkant is versterkt de paal staat in het midden en ondersteunt het dak.
Er komt een flink gewicht op de paal te rusten en dus is het een extra dikke paal geworden die ik in het midden heb geplaatst.
Hij staat er waterpas onder en het dak rust er nu op, ik had het dak met behulp van wat bouw stempels wat opgedraaid zodat de paal eronder gezet kon worden en toen laten zakken en de paal is boven aan verankerd en onder komt hij straks in de vloer te zitten, er komt straks nog een gietvloer op namelijk.
De onderkant is dus nu versterkt en operatie dak gaat nu beginnen, eerst de rand op maat maken en dan komt er rondom dikke stijger planken die de opstaande rand moeten vormen.
Zoals ik al eerder schreef moeten de opstaande randen de constructie versterken en zorgen dat het dak er niet afglijd.
Het word nog een hele klus om de rand aan te brengen rondom moet er nog een strook van zo’n 10 Cm eraf gezaagd worden.
Maar ik vind het geen straf het is een mooi klusje het enige wat ik nodig heb is vrije tijd en mooi weer, droog weer natuurlijk.
Maar het groene dak komt steeds dichter bij hopelijk kan voor de winter de granulaat er nog op en dan zien we wel weer verder.


IKKE

15-08-2019
Komende week begint indien het weer het toelaat, begin ik met het dak de platen komen erop, de opstaande randen komen er aan ca 10 cm hoog.
En dan de EPDM folie erop, de kit is besteld en komt vandaag binnen.
Als de platen en de folie op het dak zitten ehm liggen dan beginnen we met het groene dak.
Op de folie komt een beschermdoek, deze doek vormt een beschermlaag tussen de EPDM folie en de drainage platen, op deze platen komt dan een filtervlies waarop de substraat komt, en dan komen er pas de plantjes op.
Dus even in de laag opbouw,

Stap een. Het Dak, in mijn geval OSB3 platen 18 mm dik, deze komen op een versterkte ondergrond te liggen omdat een groen dak natuurlijk nog wel het een en ander weegt.
Stap twee, de EPDM folie, dit is een rubberfolie die flexible en blijvend elastisch blijft.
Stap drie, een beschermdoek die de onderliggende EPDM folie extra beschermt en ook nog water vasthoud.
Stap vier, de drainage platen, deze platen bestaan uit kleine cilinders en zijn verkrijgbaar in diverse maten en soorten, de cilinders houden water vast maar zijn aan de onderkant ook waterdoorlatend.
Stap vijf, filtervlies, deze komt op de drainage platen te liggen en zorgt er voor dat de substraat niet in de cilinders komt, het is een scheiding’s doek als het ware.
Stap zes, substraat die op de filterdoek komt te liggen en een 5 cm dikke laag moet vormen.
Stap zeven, de plantjes en ik denk dat ik kies voor sedum, dat zijn vetplantjes maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.
Ook normale planten en grassen zouden mogelijk zijn maar er is een dikke maar.
En dat zijn de wortels en de plant grote, wortels van planten zouden problemen kunnen veroorzaken, zoals het beschadigen van de onderlagen, en 5 cm dik substraat is een te dunne laag voor grote planten.
Vetplanten groeien niet door de diverse lagen heen en zijn dus veilige planten.
Maar goed welke planten dan wel geschikt zijn weet ik nog niet.

Voordat we zover zijn zijn we enkele weken verder, ik hoop dat ik voor de winter de substraat erop heb liggen.
Deze substraat laag zal de keuken in de winter beschermen tegen kou en in de zomer tegen warmte.
Een groen dak is dus niet alleen mooi, maar heeft dus ook meerdere functies en is ook nog eens goed voor de bijtjes.
Maar goed eerst maar eens met stap een beginnen en dat is het dak, de platen en de folie.

IKKE


13-08-2019
De platen voor het dak zijn binnen en de EPDM folie is besteld moet alleen nog tube’s met speciale EPDM kit/lijm bestellen.
Maar voordat de platen erop komen moet eerst de buitenrand van het dak aangepast worden en een paar plankjes moeten nog vervangen worden omdat ze slecht zijn.
De buitenrand moet sterk zijn omdat het groene dak daar tegenaan komt te liggen.
Een groen dak bestaat uit meerdere lagen en ik heb me al ingelezen maar moet daarin nog wel wat keuzes gaan maken.
Het mooiste zou zijn om voor de winter het zover te krijgen dat in het voorjaar alleen nog wat groen erop moet.
Nu is het belangrijk om het dak met platen te bedekken en dan de folie erop, zodat het dak waterdicht is, ook moet de rand afgewerkt en versterkt worden, en twee afvoeren voor het teveel aan water moeten gerealiseerd worden.
Tja en dan?, dan moet ik keuzes gaan maken hoe de lagen van het groene dak moeten worden opgebouwd.

IKKE

01-08-2019
Ik ben bezig om mijn tuinhuisje te renoveren en om te toveren naar een buitenkeuken waar een je ook kunt zitten om te eten en voor een drankje.
Een multifunctionele ruimte dus, op dit moment ben ik bezig om de muren te versterken en de balkconstructie te verstevigen.
Het plan is om op mijn achthoekige tuinhuis een groen dak te leggen en daarvoor heb je een sterke constructie nodig, omdat een groendak nogal wat weegt vooral als het door en door nat is.
Nu denk je vast een groendak dat is toch zo gefixed?, je gooit een waterdicht zeil op het dak, beetje grond erop en wat plantje en klaar is Klara!
Nou helaas zo eenvoudig is het niet er komt meer bij kijken dan je denkt en dan ik dacht.
Het allerbelangrijkst is de basis en dat is natuurlijk een ijzersterke constructie, een groendak weegt nog al het een en ander en je wilt niet dat de hele boel instort.
Nu heb ik een bestaand acht hoekig tuinhuis c.a. vier meter doorsnee, de wanden en het dak alles is van hout.
De houten wanden zijn nu versterkt met Ytong blokken, ook wel cel beton blokken genoemd, dit heb ik gedaan tegen houtrot van de wanden, om beter te isoleren en om de draagkracht van de wanden te versterken.
De fundering was al van beton dus de stenen konden er zo op.
ik ben nu bezig om de dakconstructie te versterken, de balklaag onder het dak word versterkt door meer balken te plaatsen, en anderen worden extra vastgezet met dikke schroeven en of spijkers.
In het midden van het tuinhuisje komt een dikke balk van 14,5 Cm x 14,5 Cm die moet voorkomen dat het dak inzakt.
Op de dakbalken liggen planken van een Cm dik, nou dat is natuurlijk veel te weinig en daarom komen er op het dak nog extra platen te liggen van 18 mm dik.
Daarop komt dan een speciale folie in dit geval een EPDM folie.

06-08-2019
Op dit moment ben ik bezig met een kleine uitbouw, als die klaar is dan word er nog een klein stukje dak er bij aangemaakt.
Het is dus bijna zover dat de 18 mm dikke platen op het bestaande dak kunnen worden gemaakt, met opstaande randen en niet te vergeten twee punten waar het overtollige water weg kan lopen.
Als je gaat zoeken op internet dan zijn er heel veel mogelijkheden om een groen dak aan te leggen, en dan heb ik het niet over de verschillende soorten planten die erop kunnen.
Op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar sedum dat zijn vetplantjes en kunnen dus goed tegen eventuele droogte.
Maar ook kun je er planten zoals korenbloemen, klaprozen en nog veel meer op zaaien, maar de vraag is dan meteen hoe zit dat in de winter dan is het toch niet echt een groen dak.
Maar goed zover is het nog niet tegen die tijd dat ik met het groen ga beginnen kun je dat natuurlijk hier lezen.
Op dit moment ben ik nog bezig met de constructie en die is bijna klaar ik denk nog een a twee weken en dan kan ik met de platen op het dak beginnen.
Voor de rest ga ik me nog wat verder verdiepen in de opbouw van een groen dak, ik wil iets goeds voor een scherpe prijs, dus voor weinig centjes.


Word vervolgd.

IKKE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *