De slimme meter

Gisteren kreeg ik bericht dat we een slimme meter krijgen en het onderwerp slimme meter past mooi in het onderwerp energie 2017/2020.
De meningen over een slimme meter zijn erg verdeeld als je gaat zoeken op internet dan zijn er de voorstanders en de tegenstanders.
De een vind het super en de ander vind dat we onze privacy kwijt raken onder het mom van “Big brother is watching you” en daar bedoelen ze mee dat de grote energie maatschappijen exact kunnen zien hoe je verbruik is.
Nu is volgens mij dat ook de bedoeling in ons geval ziet de Nuon hoeveel je verbruik is en hoeveel je bijvoorbeeld opwekt met de panelen, ik denk maar zo of ik geef maandelijks of een keer per jaar onze meterstanden door dan weten ze het ook.
Zoals ik al schreef de meningen zijn verdeeld maar waarom??

Nou dat zijn dus de voordelen maar wat zijn de nadelen??

Top 5 nadelen slimme meter

#1 De slimme meter heeft invloed op je privacy

Sommige particulieren zijn bezorgd over hun privacy door de slimme meter. Er zijn gelukkig regels over wanneer en voor welke doeleinden de slimme meter uitgelezen mag worden. De netbeheerders zijn verplicht om maatregelen te nemen om hun dataverkeer te beveiligen.

#2 De slimme meter is niet slim

De slimme meter is een digitale energiemeter: de meter houdt het stroomverbruik en het gasverbruik bij. Wil je energieverbruik monitoren of energie besparen dan kan dat alleen als je de slimme meter combineert met een slimme thermostaat of een energie-app.

#3 Je bespaart niet direct

Mensen die zonnepanelen hebben, zijn soms sceptisch over de slimme meter. Een traditionele draaischijfmeter draait als het ware terug wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan gebruikt. Bij een slimme meter is dat niet het geval en wordt opgewekte stroom apart geregistreerd. Hierdoor kan het voorkomen dat de traditionele meter een direct financieel voordeel oplevert.

#4 Kwetsbaarheid van verbruiksgegevens via internet

De slimme meter verstuurt verbruiksgegevens via een internetverbinding naar de netbeheerder, of naar partijen die je daartoe machtigt. Niet iedereen vindt het prettig dat verbruiksgegevens op deze manier zijn uit te lezen via een internetverbinding. Netbeheer Nederland heeft wel een gedragscode opgesteld voor bedrijven die apps ontwikkelen, waarbij slimme meter-data wordt verwerkt.

#5 Zorgen over gezondheidsklachten

Sommige mensen hebben zorgen over de gezondheid. Slimme meters gebruiken bij het uitlezen dezelfde techniek als bijvoorbeeld mobiele telefoons. Er zijn echter geen gegronde redenen dat uitgezonden straling schadelijk is voor de gezondheid. Hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs.

Nu is het zo dat wij zonnepanelen op het dak hebben liggen en de slimme meter zou dan nadelig kunnen zijn maar is dat zo??

Een slimme meter met zonnepanelen

Een slimme meter in combinatie met zonnepanelen lijkt de perfecte manier om energiezuinig te wonen. De slimme meter laat namelijk niet alleen zien hoeveel energie u afneemt van uw energieleverancier, maar ook hoeveel energie u terug levert met uw zonnepanelen. Toch kan een slimme meter met zonnepanelen in de toekomst een nadeel worden. De toekomst van het salderen, het terugleveren van energie aan het net, is namelijk onzeker. Er is een mogelijkheid dat de salderingsregeling na 2020 wordt beperkt of zelfs afgeschaft. Hierdoor krijgt u minder of geen geld voor het terugleveren van energie. In dit geval zou u beter af zijn met een klassieke draaischijfmeter. Deze analoge draaimeter draait automatisch terug wanneer er energie wordt terug geleverd en dit wordt niet geregistreerd. Hierdoor heeft de energieleverancier alleen toegang tot de meterstanden die u zelf doorgeeft, inclusief de teruglevering. Het nadeel hiervan is dat u zelf ook geen gegevens heeft over hoeveel energie u terug levert. Het kan ook zijn dat u nu beschikt over een digitale meter met terug leverregistratie. Deze meter heeft een apart telwerk waarin de terug geleverde energie wordt geregistreerd. In dit geval maakt het voor de salderingsregeling geen verschil of u deze meter laat vervangen door een slimme meter.

Slimme meter: een verstandige beslissing?

Beschikt u over zonnepanelen en vraagt u zich af of u uw oude meter het beste kunt laten vervangen door een slimme meter? Of u uw oude meter het beste kunt laten vervangen door een slimme meter, hangt af van of u de voordelen van een slimme meter belangrijk genoeg vindt en over wat voor soort meter u nu beschikt. Als u nu beschikt over een digitale meter met terug leverregistratie, adviseren wij om deze kosteloos te laten vervangen door een slimme meter. Beschikt u nu echter over een oude analoge meter met draaischijf en bent u nog niet overtuigd van de voordelen van een slimme meter? Dan kan het verstandig zijn om nog even te wachten wat er gaat gebeuren met de salderingsregeling in de toekomst.
Wij hebben geen oude analoge meter meer met draaischijf dus komt er hier ook een nieuwe meter, en stel dat er een regeling komt na 2020 dat er niet meer terug geleverd mag of kan worden dan gaan we gewoon meer stroom verbruiken of iets in die geest!

19-10-2018
We hebben een brief gekregen van Liander de slimme meters worden geplaatst op 29-10-2018 en dan zullen we ons eens gaan verdiepen in de app’s en kijken of we ons verbruik duidelijk kunnen monitoren!

28-10-2018
Morgen word de slimme meter geplaatst en ik zal me straks eens verdiepen in een passende app zodat ik ons verbruik ook beter in de gaten kan houden want ik neem aan dat ik dat straks beter kan!

30-10-2018
Gisteren zijn de slimme meters geplaatst, de gas meter was binnen no time vervangen omdat we al een nieuwe aansluiting hadden en de stroom meter was ook redelijk snel ik moet nu wel het deurtje weer aanpassen omdat de meter groter is dan de vorige meter.
En voor de rest zal het vast werken ik wil nog een app maar daarvoor moet ik eerst een inlog code ontvangen als ik het allemaal goed begrepen heb dus even afwachten!

11-12-2018
Ik las een stukje dat heel veel mensen ineens flink moeten bijbetalen sinds ze een nieuwe meter hebben hoe vreemd is dat?
Soms denk ik dat ze ons allemaal bij de benen hebben en maar lekker dit soort dingen kunnen doen puur ook omdat ze die macht hebben.
Ik wil hier niemand zo beschuldigen maar vreemd is het wel.

Word vervolgd

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.