Dagboek Energie

16-05-2022
Ik heb een extra blog geopend op deze website, en een vernieuwd, het gaat om pellets en pellet kachel(s).
Daar kun je dus alles lezen over onze nieuwe aanwinst, wat het is en wat je er mee kunt doen de voor en nadelen!
Hoewel ik het eigenlijk niet heb gehad over de nadelen, oké rook en uitstoot van ?, ehm geen idee stank denk ik!
Nu moet ik schrijven dat het rendement van pellets hoog is, als de kachel 50 Kg pellets heeft verbrand dan zie je dat nauwelijks in de asla, er blijft dus bijna niets over en dat is goed!
De verbranding is dan dik in orde, en met goed vuur heb je bijna geen rook, alles word dan goed verbrand en verbranding geeft warmte en dat is de bedoeling van een kachel!
Vandaag heb ik de laatste pellets ingekocht en dat betekend dat wij de pellets voorraad voor de komende winter al in huis hebben, en ik heb de voorraad ruim aan gehouden, we hebben meer pellets liggen dan we normaal in een winter verstoken!
En dat geeft rust, rust dat je dat op orde hebt, ik ben er van overtuigt dat de prijzen de lucht in zullen schieten en vooral gas word duur, dat kan zoals het er nu uit ziet niet anders!
Europa wil van de Russische gas en olie af, en ik hoef dat verder ook niet uit te leggen het komt regelmatig in het nieuws, iedereen weet op dit moment dat energie duur is en duurder word!
Tenzij er een wonder gaat gebeuren, maar dat zal vast niet, maar goed we hebben het dak vol met zonnepanelen, we hebben nog genoeg brandhout en nu dus ook genoeg pellets op voorraad!
Nu moet je niet denken dat het nu klaar is, ehm, nee! Zeker niet we gaan straks voor het grootste deel elektrisch koken, morgen hebben we een afspraak bij een keuken bedrijf!
Het zijn elke keer stappen of stapjes, we wekken genoeg stroom op dus kunnen we er ook op koken, en dat spaart ook weer gas uit!
Wat we verder nog gaan ondernemen is nog de vraag, de tijd zal het leren, een ding is zeker we zijn op de goede weg, althans dat geloof ik!
Volgens Vattenfall kan ons termijn bedrag voor gas en stroom op dit moment naar 37 euro, en dat is netjes toch? En ja dat is exclusief de prijs van de pellets!
Daar kom ik vast nog wel op terug!

IKKE


03-05-2022
Over Energie kunnen we op dit moment lange verhalen over schrijven, maar dat ga ik niet doen, elke Nederlander weet wel wat er aan de hand is, er is oorlog tussen Oekraïne en Rusland en dat heeft flinke gevolgen op de energie markt!
Tja, mensen wat moet je als burger? Ik denk nadenken, daar begint het mee, kijk naar je eigen toko.
Begin met het monitoren van je verbruik, hoeveel verbruik je aan gas en stroom, het is namelijk belangrijk om te weten wat je verbruik is.
Als je weet wat je verbruik is dan weet je ook wat je kosten zijn, heb je vermogen dan is het misschien verstandig om de handen uit de mouw te steken en te investeren, zonnepanelen, warmtepomp, isolatie en ga nog maar even door!
Ik ben eigenlijk al jaren met dit onderwerp bezig, eigenlijk niet omdat we het niet konden betalen of omdat het onbetaalbaar was!
Mijn doel was en is om lage lasten te hebben, zonder in de kou te zitten, we hebben al jaren rolluiken, volgens mij een van de betere investeringen, als het winter is en we doen de rolluiken dicht dan voel je de warmte binnen meteen toenemen!
We hebben Tado in ons huis, in elke kamer is de verwarming apart aan te sturen, waarom zou het warm zijn op een logeerkamer terwijl er niemand is!
We hebben een pellet kachel die de woon en voorkamer verwarmd, we hebben zonnepanelen, we hadden er 16 van 320 WP en nu hebben we er 6 van 390 WP bij laten leggen, nu hebben we dus 22 panelen met een totaal van 7460 WP op het dak liggen!
En ja dat is niet gratis, en ja het kost een paar jaren om ze terug te verdienen, maar dan dan heb je ook gratis stroom, alles wat je aanzet, op de CV en het gasstel na is gratis, tv aan, gratis, lampen aan, gratis enz enz
En dat is toch wel een heel fijn gevoel dat alle stroom die je gebruikt helemaal gratis is, hoe mooi wil je het hebben!
Maar door op je krent te blijven zitten zal er niets veranderen, dus kijk naar je verbruik en lasten, ga nadenken, waar kun je bezuinigen en/of verbeteringen kunt aanbrengen, inverteer in misschien wat zonnepanelen of in andere dingen, een ding moet je niet doen en dat is impulsief zijn, en dingen doen waar je later spijt van krijgt!
Je kunt namelijk hele goedkope panelen kopen, voor heel weinig, maar wat brengen ze op en hoe veilig zijn ze, je kunt tegenwoordig ook panelen leasen, ik zeg niet doen de leasemaatschappij van zonnepanelen wil er ook aan verdienen en dat gaat van jou winst af!

IKKE

01-03-2022
Het onderwerp energie is hot en cold tegelijk, Rusland wil de kraan dicht draaien als er niet in roebels word afgerekend!
Prijzen stijgen naar ongekende hoogte, en het zal voor veel bedrijven een ramp zijn of nog worden!
Ondanks alle ellende zit er naar mijn mening toch nog een positief puntje, en dat zijn alternatieven, ik heb gisteren een programma gezien over waterstof korrels, dit zijn naar mijn mening lichtpuntjes!
En deze lichtpuntjes moeten nu met spoed aangepakt worden en eruit halen wat eruit te halen valt, het is tijd voor nieuwe energie bronnen, dus ondernemers, uitvinders en onderzoekers, opschieten handen uit de mouw!
Nu is het tijd voor vernieuwingen en oplossingen!

IKKE


25-03-2022
Het is al heel wat jaartjes geleden zag ik, dat ik op deze pagina geschreven heb en eigenlijk zitten we nog steeds in het zelfde schuitje!
Toen heb ik zonnepanelen op het dak laten leggen om de energie kosten te drukken, en nu 3 jaar later komen er weer panelen bij, omdat de prijzen van energie door de oorlog in de Ukraine de pan uit rijzen.
Tja mensen het is de waarheid, is het niet dit dan is het wel dat, Nederland moet van het gas af en dat word denk ik, of ik ben er bang voor, versneld en wie gaat dat betalen?
Wat denk je? Of beter gezegd wie denk je? Vul zelf maar in………………

IKKE

29-07-2019
Gisteren de jaar afrekening gekregen van de Nuon, ik wist al dat bijbetalen niet nodig was, ik kijk regelmatig naar mijn verbruik, en voorkom daardoor problemen.
Maar dan komt nu de vraag en???????
Wat is de schade of wat hebben we verdient, ik kan me nog herinneren dat ik meer dan 150 euro in de maand uitgaf aan de Nuon, zelfs al 180 euro in de maand.
Oke mijn maand bedrag was hoger om te voorkomen dat ik bij moest betalen en als klein spaarpotje.
Dit jaar was ik zeer benieuwd wat eruit kwam, de 16 zonnepanelen liggen over 11 dagen een jaar op ons dak, was/is de investering rendabel?
We hebben  689,80 euro aan gas en elektra verbruikt in een jaar tijd, dat is 57,49 euro per maand we hebben net de 50 euro niet gehaald per maand.
Mijn doel was namelijk dat het bedrag naar 50 euro zou gaan maar met 57,49 per maand ben ik ook super blij, moet er wel bij vertellen dat we wel veel hout hebben verstookt, en de verwarming niet echt gebruikt hebben.
Als we geen brandhout hebben zullen we toch de CV meer aan moeten zetten, en vergeet niet dat we ook pellets hebben gekocht voor een bedrag van 327,50 euro, totaal dus 1017,75 euro.
En daarmee komen onze vaste lasten tot de afrekening die we net gekregen hebben op een netto bedrag van 84,80 euro per maand.
Bijna 85 euro aan stookkosten per maand daar ben ik blij mee daar kan ik voor nu heel goed mee leven.
Nog even en dan begint het volgende stookseizoen en tja wat kun je nog meer doen om te besparen, nou dit jaar wil ik de pellets in Duitsland kopen daar zijn ze goedkoper en voor de rest heb ik nog geen idee.

IKKE

27-07-2019
Op dit moment zitten we in een hittegolf en het warmte record is net voordat het 75 jaar gelden was verbroken, en de dag erna is het weer verbroken.
Nu zou je denken dat de zonnepanelen ook meer kWh’s opwekken maar helaas warmte is niet bevorderlijk voor hogere opbrengst.

Lees het volgende artikel (bron, duurzaam bedrijfsleven)

Met deze hoge temperaturen zit Nederland deze dagen middenin een hittegolf. Woensdagmiddag werd het oude hitterecord van 38,6 graden Celsius al verbroken, donderdag is er zelfs 40,7 graden gemeten op vliegbasis Gilze-Rijen. Hoge temperaturen, veel zonuren, een strakblauwe lucht… dat gaat geheid voor recordopbrengsten van onze zonnepanelen zorgen, toch? De waarheid is iets gecompliceerder.

26-07-2019 10:19 | DOOR: HIDDE MIDDELWEERD

“De opbrengst van een zonnepaneel hangt van een paar factoren af”, vertelt Roderick van Wisselingh, CFO van zonnepanelenleverancier Solease. “Het aantal zonuren per dag is bijvoorbeeld essentieel. Maar ook hoe schoon de lucht is: is er wel of geen sprake van bewolking? En praten we dan over sluierbewolking of een dik wolkenpak?”

Zonnepanelen in een hittegolf

Op een dag met een strakblauwe lucht is de opbrengst van zonne-energiesysteem logischerwijs beduidend hoger dan op een dag met bewolking. Wat dat betreft zullen onze zonnepanelen het de aankomende week dan ook uitstekend doen. Maar ook temperatuur speelt een essentiële rol in de totale opbrengst van zonnepanelen en daar luidt de vuistregel net even anders: hoe hoger de temperatuur, hoe lager de opbrengst van zonnepanelen.

“Het zou nóg beter zijn als er een flinke hoosbui aan vooraf zou gaan”

Roland van der Klauw, algemeen directeur van zonnepanelenorganisatie Stichting Wocozon: “Zonnepanelen functioneren nu eenmaal beter in koele omstandigheden. Daarnaast heeft het al tijden niet geregend. Daardoor kan het zijn dat zonnepanelen inmiddels een stoflaagje hebben, waardoor de opbrengst net wat lager ligt. Dat zal niet heel veel schelen en er staat ons zeker een topweek te wachten, maar het zou nóg beter zijn als er een flinke hoosbui aan vooraf zou gaan.”

Van Wisselingh sluit zich hierbij aan: “Op een dag met een maximumtemperatuur van 20 graden ligt het vermogen van je zonnestroominstallatie hoger dan op een dag van 30 graden. Het aantal zonuren en hoe blauw de lucht is, is echter veel bepalender in de opbrengst van zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen zal aankomende week dan ook heel goed zijn.”

Zonnepanelen schoonmaken

Van Wisselingh erkent dat schone zonnepanelen meer opleveren, maar raadt het schoonmaken ervan af. “Je behoudt topresultaten, of je je zonnepanelen nu schoonmaakt of niet. Het gaat hoogstens om een paar procent verlies. Ik zou in ieder geval zeker niet schrobben of een sopje gebruiken. Zonnepanelen hebben namelijk een beschermende coating en die wil je niet per ongeluk beschadigen.”

Record?

Gaat de aankomende week records opleveren in de opwekking van zonne-energie? Zowel Van der Klauw als Van Wisselingh verwachten van niet. “21 juni was de langste dag van het jaar, met de meeste zonuren”, aldus Van der Klauw. “De recordweken liggen dus achter ons.”

Van Wisselingh beaamt dat, maar verwacht wel een topmaand: “Ik verwacht geen dagrecords meer, maar ik verwacht wel een recordmaand. Dit is een unieke situatie, met heel veel heldere dagen, waar nog geen einde aan lijkt te komen.”

Dus warmte hebben we niet nodig, maar een koel weer, heldere hemel, schone panelen en zonneschijn.
Het record is hier niet verbroken, het record staat op 35,15 kWh, en op de warmste dag sinds 75 jaar hadden we 30,90 kWh.
Maar goed elke kWh is welkom en zorgt voor inkomsten of lagere lasten, het is hoe je het bekijkt.

IKKE

14-06-2019
Nog even en we hebben de 5000 kWh binnen met een beetje geluk halen we dit jaar en dat is van Augustus tot Augustus 5500 kWh en daarmee zitten we dicht bij wat we jaarlijkse verbruiken.
Als we ons jaarverbruik kunnen dekken dan zou dat natuurlijk super tof zijn.
Ons gas verbruik is ook een stuk lager dan vorig jaar omdat we ons stook gedrag hebben veranderd en voor een groot deel stoken op pellets en hopelijk kunnen we dat de komende jaren volhouden en daardoor onze energie lasten laag houden.

IKKE

05-06-2019
Juni begint goed met veel zon en dat is mooi in deze maanden moet het verdient worden toch?
Het record van de zonnepanelen stat nu op 35,15 kWh, dat hebben de panelen opgewekt in een dag ben benieuwd of we dit record nog gaan verbreken dit jaar.
Maar goed het zomer seizoen is net begonnen.

IKKE

01-05-2019
Van alle maanden dat we nu zonnepanelen op ons dak hebben liggen was de maand april de allerbeste maand tot nu toe met 695,78 kWh.
En dat beloofd veel voor de komende zomermaanden, elke kWh is er een.
Vandaag op de eerste van de maand ook de meterstanden weer opgeschreven zoals ik dat elke maand doe.
Meten is weten en dat geldt ook voor de meterstanden en die worden dus elke mand genoteerd totdat we een goede app vinden voor de slimme meters.

IKKE

29-04-2019
Gisteren hebben we vorig jaar April ingehaald per paneel als ik alle panelen zou tellen dan was het al meer dan 50% meer.
Maar ik wil het eerlijk bekijken en dat is dat ik ook per paneel vergelijk en we zitten er nu boven.
Op naar de volgende maand.

IKKE

21-04-2019
Nog even en dan hebben de panelen per stuk meer opgebracht dan vorig jaar in april, als we naar het totaal kijken dan hebben we nu 120 kWh meer dan een jaar geleden,
En dat is natuurlijk super en het mooie weer is nog niet voorbij, ik meet met twee maten dus, ik kijk naar het totaal en naar per paneel, omdat we een jaar gelden zeven panelen minder op het dak hadden liggen dan een jaar geleden.
Tot nu toe ben ik tevreden het kan altijd meer maar het kan ook altijd minder.

IKKE

14-04-2019
Deze maand gaan we dik over die van vorig jaar, nog zo’n honderd kWh’s en dan zijn we er al, dat is vier dagen mooi weer.
Dus ik ben tevreden de panelen doen wat ze moeten doen en hopelijk brengen ze hun geld op.
De komende jaren zal energie steeds duurder en duurder worden neem dat maar van mij aan en dan verdienen de panelen zich ook steeds sneller terug.

IKKE

08-04-2019
Als de zon schijnt dan tikt het lekker aan maar dat is het nadeel dus van het weer het is altijd anders.
Op dit moment lopen we ook in de maand april voor op het jaar er voor dat komt natuurlijk door het aantal panelen meer dan vorig jaar.
Vorige maand hadden we omgerekend per paneel minder dan het jaar er voor voor de rest vanaf augustus is elke maand beter dan het jaar er voor.
Helaas weten we pas in augustus wat we verdient hebben of beter gezegd wat we bespaard hebben.

IKKE

02-04-2019
Nou ik zei het al dat 30,79 kWh nog niet het record van 2019 gaat worden omdat de zomer nog moet beginnen maar we hebben weer een nieuw record en dat is geworden 33,47 kWh bijna 3 kWh meer dan van 29-03.
Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat ik elk record hier ga melden maar zo nu en dan ga ik dat zeker doen misschien wel per maand.

IKKE

30-03-2019
Het jaar is nog maar net begonnen of beter gezegd het zon seizoen is nog maar net begonnen en we hebben het eerste record al te pakken.
Gisteren 29-03-2019 hebben de panelen 30,79 kHw opgewekt en daar ben ik natuurlijk super blij mee.
Nu hoop ik natuurlijk dat dit niet het laatste record is en er nog velen volgen en ik vraag me dan ook meteen af wat zal de hoogste score worden?
Nou als ik naar de 30,79 kWh kijk en de zomer moet nog beginnen en de dagen zullen langer worden qua licht dus zon dan zou 35 kWh toch zomaar mogelijk kunnen zijn.
Maar eerlijk gezegd ik heb geen idee maar ik zal er hier zeker over schrijven.

IKKE

27-03-2019
De panelen hebben meer opgewekt dan dezelfde maand vorig jaar, nu moet ik er meteen bijvertellen dat we dat te danken hebben aan het aantal panelen, een jaar geleden lagen er 7 panelen minder op, als we het zelfde aantal hadden dan vorig jaar dan hadden we het veel slechter gedaan.
Maar goed ik heb er niet voor niets wat panelen bij op laten maken om meer op te wekken en in de richting te komen wat er per jaar verbruiken.

IKKE

22-03-2019
Ik heb te hard geschreeuw nu hebben we twee dagen volop zon gehad en  dan heb je al snel zo’n 50 kWh te pakken en dan loop je snel in bij vorig jaar dus met nog een paar dagen zon komen we er wel en halen we maart vorig jaar in.
Maar laten we de maand niet prijzen voordat hij voorbij is met zon komen we er wel maar met bewolking niet, tja het zijn per slot van rekening zonnepanelen.

IKKE

20-03-2019
Het lijkt erop dat de winter voorbij is zo nu en dan hebben we nog vorst in de nacht, maar het word voorjaar en de zon komt weer wat vaker te voorschijn.
Om dit moment lopen we in de maand maart nog een heel stuk achter bij vorig jaar, tja minder zon betekent ook minder kWh’tjes
Hopelijk trekt het in de laatste dagen van maart nog een beetje bij.
We hebben veel minder gas verstookt dan vorig jaar, volgens de Nuon kan mijn maandbedrag al naar 75 euro per maand.
In 2017 betaalde ik 175 euro in de maand oké je betaald altijd meer dan je verbruikt zodat je niet hoeft bij te betalen.
Dat zou betekenen als ik naar 75 euro zou gaan dat dan de lasten per maand al met ongeveer 100 euro naar beneden is gegaan.
Ik betaal nu 91 euro per maand en ik stook ook nog pellets, dat zal ook nog meegenomen moeten worden in deze berekeningen maar eigenlijk kan  dat pas als de jaarafrekening er is.
Want de belasting of beter gezegd de kosten van levering en btw worden weer veranderd als ik het goed begrepen heb.
Dus wat het nu gaat worden ik heb geen idee.
Ik kijk op dit moment puur naar verbruik en wat de panelen doen, ik ben hier in huis bezig om anders om te gaan met energie zonder dat dat ten koste gaat van, dus we willen niet in de kou zitten en gebruiken wat we nodig hebben.
Een ding denk ik wel dat als je niet oplet je straks de kans hebt dat je flink moet bijbetalen en dat wil ik voorkomen.

IKKE

17-03-2019
Het weer lijkt meer op de herfst dan op de winter, en er is de laatste tijd veel regen gevallen met daarbij de nodige wind en de zon laat zich niet zien.
Nou dus in vergelijk met vorig jaar lopen we in de maand maart al ee stuk achter, hopelijk krijgen we nog wat zon deze maand.

IKKE

04-03-2019
Het begin van deze maand is slecht het weer heeft meer met de herfst te maken dan met de winter, geen mooi helder weer met vorst en zon.
Ik heb al een paar keer gelezen dat de energie prijzen flink gestegen zijn door bijvoorbeeld de belasting op de levering van gas en stroom, de transportkosten van energie zijn duurder geworden.
Een doorsnee gezin zou zomaar 300 euro of meer per jaar duurder uit zijn nou luitjes dat noem ik een fix bedrag en daar is niet tegen te werken.
De regering heeft de burgers beloofd dat dit jaar de lusten zouden stijgen door minder lasten, nu weten we allemaal dat ze bij de regering niet kunnen rekening alleen in hun eigen voordeel.
Ik ben blij dat we zonnepanelen op het dak hebben liggen en ik hoop ook dat door behulp van onze pelletkachel en houtkachel onze energie kosten flik zullen zakken.
Ik hou zelf alles per maand bij maar een keer per jaar komt de afrekening en daar gaat het om.
Ik heb wel gezegd dat ik niet in de kou ga zitten, onze pellet kachel staat 24/7 op 21 graden en als je morgens de kamer binnenkomt dan merk je dat zeker wel het is heerlijk.

IKKE

01-03-2019
Elke eerste van de maand worden de meterstanden weer ingevoerd op de computer, meten is weten.
En natuurlijk de zonnepanelen, we hebben in vergelijking met februari vorig jaar meer opgewekt, maar dat komt omdat we meer panelen hebben, als ik het omreken naar per paneel dan is er per paneel 14,40 % minder opgewekt.
Dat betekent dus dat we ondanks alle mooie dagen vorig jaar meer zonuren hadden in februari.
Maar dank zei de extra panelen hebben we meer dan vorig jaar en dat is dan 35,7 % meer.
Iets meer dan 1/3 deel en daar ben ik wel blij mee.

IKKE

27-02-2019
Morgen de laatste dag van de maand, maar vandaag kan ik al schrijven dat als ik het omreken naar een paneel dat we nog achterlopen.
Vorig jaar hadden we negen panelen in februari op het dak liggen nu zestien en dat zijn er zeven meer.
En om een eerlijke meting te krijgen heb ik alles omgerekend naar een paneel en dat loopt nog achter.
Morgen het totaal.

IKKE

26-02-2019
Veel zonnige dagen in februari en dat betekent dat de kWh’tjes lekker binnenstromen en meer dan in februari 2018.
Maar dat komt omdat we meer panelen hebben dan vorig jaar, de opbrengst per paneel is tot nu toe lager als ik alles omreken.
Maar we hebben nog drie dagen voor de boeg en het word mooi weer de komende dagen dus we komen er dicht bij en hopelijk is het per paneel beter.
Voor de rest geen problemen meer gehad met de pellet kachel, vandaag zal ik hem even schoonmaken en dan kan hij er weer een paar dagen tegen.
Even de zuiger er binnendoor en de aslade legen en de ruit cleanen en de pellets bijvullen.
Op dit moment verbruikt de kachel een zak pellets (15 Kg) per twee dagen en dat volgens mij redelijk, ik moet er wel bij schrijven dat de kachel op 21 graden staan ook nachts.
En dat merk je als je morgens binnenkomt de kou is er uit en het voelt lekker aan, is het te koud dan steken we de houtkachel even aan en dan is het binnen no time lekker warm.

IKKE

22-02-2019
Nog twintig  kWh’tjes en nog zeven dagen te gaan en dan hebben we meer dan een jaar geleden in februari, oké wel met meer panelen.
Als we het per paneel moeten uitrekenen dan zitten we op de helft minder per paneel dan vorig jaar maar we moeten nog zeven dagen dus even afwachten!
Gisteren zat de vijzel van de pelletkachel vast nog nooit gehad maar met uitleg van Dusoleil heb ik het zelf opgelost en dat is handig mocht het ooit weer voorkomen.

IKKE

18-02-2019
Het lijkt wel zomer extreem hoge temperaturen voor de tijd van het jaar en dat betekent extra kWh’tjes die binnen stromen en dat is natuurlijk mooi meegenomen.
Zo’n 90 kWh in vier dagen tijd het is midden februari dus nog gewoon winter en dan al zoveel kWh binnen en dat is een goed begin van het jaar.
Als de zomer net zo extreem warm is als vorig jaar dan denk ik dat we heel wat kWh’s binnen halen en ik ben benieuwd wat het scheelt in de knip, want daar gaat het per slot van rekening om.
En dan ons gas verbruik die we deze winter flink hebben verminderd door wat extra hout te stoken en dankzij de pellet kachel hopelijk scheelt ook dat flink in ons energie verbruik.
Maar goed het jaar is net begonnen en we weten pas over ruim acht maanden de uitslag.

IKKE

16-02-2019
Twee dagen zon gehad achter elkaar en dat brengt dan bijna 47 kWh binnen en daar zijn we blij mee.
Nu zullen er mensen zijn die zeggen nou dat is maar iets meer dan 23 kWh dat is ook niet veel op een dag.
Nou dat is hoe je het bekijkt, 10 x 23 is 320 en dat gaat wel even van je energie rekening af en vooral dit jaar nu de kWh’tjes duurder zijn geworden is dat mooi meegenomen.
En je moet het op jaar basis bekijken, nu verwacht ik dat we iets minder gaan opwekken dan dat we verbruiken, ons verbruik is in vergelijk met anderen veel te hoog.
Omdat we hier nog geen jaar 16 panelen op het dak hebben liggen kan ik pas als ze er een jaar op liggen een berekening maken.
Wat we nu kunnen doen is het verbruik onder de loep nemen wat ik dit jaar zeker nog ga doen.
Ik heb al aan de Nuon gevraagd of ze mij ook per uur kunnen zeggen wat we verbruiken dat kan namelijk met een slimme meter, maar bij de Nuon kon dat nog niet.
Dus komende week maar eens op zoek hoe we dat anders kunnen gaan doen met behulp van een andere app of zo.

IKKE

11-02-2019
Er komt een periode aan met veel zon en dat is natuurlijk voor mensen met zonnepanelen op hun dak super, zoals ik al schreef lopen we deze maand wat achter met vorig jaar maar als ik de 14 daagse verwachting zie bij buienradar dan gaan we een inhaalslag maken en ik verwacht dat we er voorbij gaan en dat is super!
Nu heb ik het net even uitgerekend maar als ik het optel wat we minder hebben in vergelijking met vorig jaar dan is dat rond de 9 kWh dat valt mee.
Ik dacht dat het erger was maar het is pas de elfde en dat is dan bijna 1 kWh per dag minder dan vorig jaar.
Maar het ziet er voor de komende veertien dagen super uit en ik denk als ik het even vlot uitreken dat we meer binnenhalen dan februari vorig jaar.
En daar ben ik dan weer erg blij mee.

IKKE

10-02-2019
We blijven een beetje zitten in het slechte weer het lijkt meer op de herfst dan op de winter, regen en wind en weinig zon en dat zien we dan meteen terug in de opgewekte kWh’s wat op dit moment een stuk achter loopt op vorig jaar.

04-02-2019
Gisteren meteen een record opgewekt als we kijken naar de hele maand februari vorig jaar en nu al op de 3e februari.
Mensen daar word ik nu vrolijk van elke kWh is er een en mooi meegenomen.
Nu zullen er dit jaar tot augustus nog veel meer records gaan komen, omdat we nu 7 panelen meer hebben dan vorig jaar.
Dus dat is ook logisch dat dat gebeurt maar ik ben benieuwd naar wat het hoogste is wat ze kunnen opwekken.
Het record nu staat op 30,18 kWh opgewekt op 27 Augustus 2018 door 16 zonnepanelen.
Tien van dit soort dagen en je hebt al snel 300 kWh binnen.

En hoe gaat het met de pellet kachel?
Ja wel goed eigenlijk in onze voorkamer is het altijd behaaglijk warm en de kachel doet wat hij moet doen.
Hij warmt super snel op en als ik het zou willen dan brand je de voorkamer uit.
De kachel heeft een paar instel mogelijkheden, zoals de vlam hoogte of vlam kracht, geen idee eigenlijk hoe je het noemt.
De ventilator heeft meerdere standen dus en dat merk je ook, je kunt hem programmeren als je zou willen enz enz.
Je kunt de woonkamer er ook mee warm krijgen moet er dan wel meteen bij vertellen dat dan het pellet gebruik ook flink stijgt en dan heb ik het wel over een temperatuur van 21 graden of meer.
Moet zeggen dat we het nu in beide ruimtes door de pellet kachel minimaal 20 graden hebben en als we willen zelfs hoger.
Het werk dus goed maar wij zijn super verwent en hebben het vaak warmer dan 21 graden vooral ook door de houtkachel.
Een houtkachel zorgt echt voor super heerlijke stralingswarmte en dat is mmm
Ik zou afgelopen week de offerte krijgen van de Du Soleil, er komt een plaat op onze schoorsteen, er zit nu gaas op.
Ten eerste lijkt het voor geen meter dat gaas, ten tweede hebben ze mij uitgelegd dat je door die platen een warmere schoorsteen krijgt en daardoor een betere trek.
De wind blaast er minder in en regen valt ook niet meer de pijp in dus een win win situatie hebben ze me verteld.
Ik wilde van dat gaas af maar was dus bang dat met zo’n plaat erop de trek slechter zou worden.
Maar goed we zullen zien eerst maar eens een offerte en dan zien we wel verder.

IKKE

01-02-2019
Ondanks dat januari de slechtste maand is kan ik schrijven dat we het deze maand beter hebben gedaan dan vorig jaar in januari.
Vorig jaar in januari hadden we 9 panelen en nu 16, en dus heb ik daarop een speciale berekening op losgelaten die dat euvel oplost.
En dan komt eruit dat er per paneel 26,10% meer is opgewekt.
26,10% meer is netjes en ik ben er blij mee zoals ik al vaker schreef iedere kWh is er een.
Februari is een maand dat vorig jaar beter was dan januari maar dat kan zo maar anders zijn dit jaar.
Vandaag nemen we ook de meterstanden op en dan kunnen we zien of we vooruit gaan.
We hebben slimme meters maar ik heb voor nu  er voor gekozen om de eerste van de maand toch de meterstanden op te nemen omdat ik dat al een paar jaar zo doe.
En dan kan ik de gegevens mooi naast elkaar leggen en meteen zien of het goed of slecht gaat, of beter gezegd of we meer of minder hebben verbruikt.
De prijzen zijn flink omhoog gegaan en dus is het afwachten, we stoken op dit moment anders dan vorig jaar, ik zie dat een beetje als een grote proef.
En hoe we het de komende winter gaan doen zien we dan wel, een ding is zeker dat energie een grote kostenpost is en dat kan naar mijn mening kleiner worden maar dat zal zich dus dit jaar hopelijk gaan uitwijzen.

IKKE

22-01-2019
Laatste vier dagen super mooi winterweer en de opbrengst is dan ruim 65 kWh in die vier daagjes en dan is mooi meegenomen, januari was vorig jaar de slechtste maand.
Hopen dat er nog wat mooie dagen volgen het gaat sneeuwen vandaag en dan komt er helemaal niets binnen.

IKKE

20-01-2019
Records zijn er om verbroken te worden en op de 18e januari was het 17,96 kWh de hoogste opbrengst tot nu toe van alle januari maanden.
Dus ik ben blij elke kWh die binnenkomt is meegenomen.
In december was het 34,99 % per paneel meer dan vorig jaar, ik heb berekent wat het per paneel is omdat we nu 16 panelen op het dak hebben liggen en dus meer dan vorig jaar heb ik alles op een paneel berekend.
En dat is dus meer dan vorig jaar en daar zijn we blij mee.
Wat het gas betreft stoken we door de pellet en houtkachel veel minder dan vorig jaar en ik ben erg benieuwd waar we uitkomen, ook door de stijgende prijzen is het niet te voorspellen wat het gaat worden ik vergelijk het verbruik maar met het verbruik van vorig jaar.
De BTW is hoger de energie belasting en transportkosten ook Liander is duurder geworden en ga zo maar door dus is het een beetje afwachten.
Nu heb ik natuurlijk wel de app en ik kan dus wel mijn verbruik zien en wat ik moet betalen en daar pas ik mijn berekeningen op aan.
Maar ik wilde onder de 50 euro komen en dat zou vast gelukt zijn als alles niet ineens veel duurder was geworden, ik ben dus bang dat ik die 50 euro niet ga halen maar goed het is niet anders.

IKKE

10-01-2019
Gisteren de record opbrengst van de panelen in januari 2018, wat een dagje zon goed is voor de energie productie.
12,43 kWh zou wat vaker moeten gebeuren in deze donkere dagen januari en december zijn volgens mijn berekeningen de slechtste maanden van het jaar en is de opbrengst laag geen zon geen zonnen energie zo simpel is het!

IKKE

08-01-2019
Vandaag even rond gekeken op de Nuon website en even kijken of mijn maandbedrag nog klopte nu was gaf de gasmeter minder aan dan wat ze hadden voorspeld en dat vinden ze natuurlijk niet leuk.
Eerst kwam de vraag of dat wel klopte toen ik aan vinkte dat het klopte kreeg ik een error en moest ik het later maar weer proberen haha
Ze zijn natuurlijk bang dat ze ook maar een kuupje gas gratis weggeven.
Probeer het later nog een keer haha, en dat ga ik zeker doen ben benieuwd wat eruit komt.

P.S. ik heb het nog even geprobeerd maar ik kan alles alleen mijn termijn bedrag niet laten checken haha

IKKE

03-01-2019
We zitten al op 1/6 deel van wat we in 2018 hebben opgewekt in januari.
Met een paar dagen zon zitten we er al heel snel aan dus maar hopen op wat mooie zonnige dagen.
Vandaag of  morgen komt er een handdoek radiator binnen voor in het washok, deze radiator moet het washok en ook de badkamer een beetje bij verwarmen en je kunt meteen wat was drogen indien nodig.
Nu is het zo dat we hier proberen om minder gas te verbruiken liefst niets om de prijs te drukken maar voor de CV installatie is er echt nog geen goed alternatief en tot zolang blijven we centrale verwarming gebruiken maar dan wel een stuk minder.
Het washok en de badkamer zijn super geïsoleerd op het washok ligt zelfs een piepschuim laag van 12 cm dik.
Er komen nog extra plexiglasplaten in de ramen van het washok en dat zal echt heel veel kou schelen.
Nog twee a drie maanden en dan is de winter al weer voorbij en dan is het al weer een stuk warmer.

IKKE

01-01-2019
Ons gas verbruik is flink gezakt en daar zijn we natuurlijk super blij mee
19 kuub in november en 30 kuub in december dat is mooi het is een flinke daling vergeleken met 2017/2018
Hopelijk kunnen we dat in januari en februari ook zo laag houden!
We wachten af het jaar is net begonnen en echt winter hebben we ook nog niet gehad!

IKKE

28-12-2018
Ze lijken wel gek geworden in Nederland ze willen in Nederland niet alleen de mensen van het gas hebben maar ook van de benzine auto’s
Over ca. 12 jaar mogen er geen nieuwe benzine auto’s meer verkocht worden alleen maar elektrische!
Maar goed de zonnepanelen hebben tot nu toe meer opgewekt dan vorig jaar,
in deze maand de maand december hebben ze al 62,3 % meer opgewekt dan vorig jaar en de teller staat nu op een gemiddelde van 58,62% meer in bijna vijf maand.
Natuurlijk komt het grootste gedeelte door de extra panelen maar als je de nieuwe panelen even wegdenkt dan hebben we zelfs nog 300 kWh meer in bijna vijf maand.
Al met al een super resultaat waar ik blij mee ben, en ik hoop dat de  panelen volgend jaar ook veel zon op hun kop krijgen.
Dat scheelt lekker in de lasten.

IKKE

24-12-2018
De zonnepanelen hebben ook kerstvakantie de donkere en korte dagen qua licht opbrengst zorgen er voor dat de panelen niets te doen hebben.
Toch hebben ze gemiddeld vanaf augustus 56,43% gemiddeld per maand meer opgewekt en daar word ik nu weer opgewekt van.
Ruim de helft meer per maand dat is natuurlijk super vorig jaar was december de slechtste maand en ze liggen nu 17 maanden op het dak.
En september was de aller beste maand vanaf het moment dat ze op het dak liggen.
Oke wel met 7 panelen meer en dat scheelt natuurlijk wel, ik ben super benieuwd of ik mijn doel haal dat we qua elektra gelijk blijven of zelfs iets meer opwekken dan we verbruiken.
Mijn gevoel zegt dat we dat net niet gaan halen maar goed we moeten nog zo’n acht maanden voordat we de afrekening krijgen maar ik hou alles bij.
En ik heb de Nuon app en daar kan ik ook alles op zien.
Hopelijk word het een energie zuinig jaar en wekken de panelen veel op en kunnen we de maandlasten weer naar beneden bij stellen.
Maar de energie prijzen gaan flink omhoog dus is het maar weer afwachten wat het jaar gaat brengen denk je goed bezig te zijn gaan ze de prijzen verhogen.
Denk ook dat er weer veel mensen daardoor in de problemen komen vooral de mensen die het al niet zo breed hebben en voor hun maar hopen dat er geen horror winter komt.
Ik denk dat februari nog wel eens flink koud kon gaan worden maar goed ik heb ook geen glazen bol.

IKKE

13-12-2018
Ik heb eens uitgerekend hoeveel procent meer stroom de zonnepanelen hebben opgewekt vanaf half augustus sinds de laatste panelen erbij gekomen zijn.
Dat is nu iets meer dan vier maand als je alles bij elkaar op telt en dan hebben de panelen 50,4 % meer opgewekt!
Er zijn half augustus 7 panelen bijgekomen er liggen nu totaal 16 panelen op ons dak.
Nu zijn dit de slechtste maanden van het jaar vooral december, januari en ook februari schoren slecht tja het zijn donkere dagen met veel minder zon en dat tikt dus niet aan.
Natuurlijk zijn er in de winter ook mooie dagen waar de zon volop schijnt maar de uren dat de zon dan schijnt zijn veel minder dan in de zomer.
Maar goed ik ben blij met 50% meer elke kWh is er een zeg ik maar en scheelt weer in de knip!
Vooral nu de energie prijzen de lucht in schieten is elke kWh meer opgewekt dus zeer welkom tja het gaat natuurlijk op jaar basis om de keiharde euro’s.
Ik ga liever een keer met mijn schatje uit eten dan dat ik het naar de Nuon overmaak.
Maar goed we moeten nog een maand of acht en dan weten we wat we bespaard hebben door de panelen.

IKKE

11-12-2018
De een dikt het nog meer aan dan de ander maar hoe dan ook onze energie rekening gaat flink stijgen en dat is mooi balen ook als je bezig bent om minder energie te verbruiken.
Je probeert overal op te besparen en dan denk je yess ik ben zuiniger dan vorig jaar en dan tataaaa!! alles word duurder!
Gas word duurder, stroom word duurder en we gaan ook nog eens meer belasting betalen grrrrrrrrr
En Rutte maar vertellen dat we minder lasten krijgen en meer lusten ik zeg 10 met een griffel voor mensen die zo mooi kunnen liegen, ehm niet dus!!
Maar goed wij de verbruiker is de klos en de overheid verdient er ook nog eens aan las ik ergens is toch van de gekke!!
We wachten maar af ik ben blij dat ik een lading zonnepanelen op het dak heb liggen en ik hoop echt dat de panelen mij veel geld gaan besparen!
De toekomst zal het leren!

IKKE

07-12-2018
Donkere dagen voor kerst de dagen zijn veel korter en donkerder en dat is natuurlijk niet goed om via zonnepanelen energie op te wekken toch lopen we voor met vorig jaar en in c.a. vier maand hebben ze toch meer dan 1000 kWh opgewekt nou dat vind ik zelf natuurlijk super.
En mijn termijn bedrag bij de Nuon zit nu op honderd euro per maand en dat is toch al zo’n tachtig euro minder dan twee jaar geleden en de nieuwe panelen liggen net vier maand op het dak en hebben net de warme zomer gemist!
Hopelijk dekken de panelen ons verbruik per jaar in mijn berekeningen zou in theorie de panelen net het verbruik moeten dekken het spant er om nog ongeveer negen maanden en dan weet ik het exact.
Toch kan ik elk moment van de dag zien hoe het er voor staat en nu kan ik ook bij de Nuon zien wat mijn verbruik is per dag ik wil nog wel een goede app maar daar moet ik me nog in verdiepen.
Zoals ik al eerder schreef komen nu de drie dure maanden qua gas verbruik en als we dat hier nu een beetje binnen de perken kunnen houden zonder dat we in de kou hoeven te zitten dan zou dat mooi zijn.
Het gas word flink duurder en de een zegt dit en de ander zegt dat we zullen zien ik hoop voor veel Nederlanders dat het geen extreem koude winter word.

IKKE

06-12-2019
De ene voorspelling ligt nog niet achter ons of de volgende heeft zich al weer aangemeld lees volgende bericht

BERICHT Door stijgende tarieven en fors hogere belastingen schiet de energienota omhoog. Een gemiddeld gezin gaat in 2019 liefst 360 euro meer betalen. Stegen de energiekosten dit jaar al met gemiddeld 190 euro, in 2019 moeten consumenten opnieuw diep in de buidel tasten. Dat concludeert energie vergelijker Gaslicht.com. aan de hand van de prijzen van diverse energiebedrijven. Eneco, één van de drie grote energiebedrijven, verhoogt per 1 januari de gasprijs met 7 cent per kubieke meter. Stroom wordt iets duurder. Een gezin (3500 kilowatt uur stroom en 1500 kuub gas) is daardoor in 2019 ruim 140 euro extra kwijt, heeft Gaslicht.com becijferd. De energierekening wordt vanaf januari helaas een stuk duurder”, bevestigt Eneco-woordvoerder Kim Vogten de stijging. Eneco wijst op de hoge inkoopprijs van gas, de gestegen CO2-emissierechten en de goed draaiende economie Het stilliggen van meerdere Belgische kernreactoren drijft de prijs verder op. Onze zuiderburen kopen daardoor meer Nederlandse stroom in. Geeft Eneco openheid van zaken, Nuon en Essent weigeren hun consumententarieven te onthullen. Gaslicht.com voorziet voor hen echter soortgelijke stijgingen. Gas vormt een steeds groter deel van de energierekening Bij Essent wijzen de al gepubliceerde zakelijke tarieven daar eveneens op. Die gaan op 1 januari flink omhoog. ,,De tarieven voor consumenten gaan in ieder geval niet omlaag”, wil Essent slechts kwijt. Stijgen de energietarieven, de belastingen nemen nog harder toe. In 2019 betaalt een gemiddeld vier persoon’s huishouden voor energie 160 euro meer dan dit jaar. Zowel de gas taks (+54 euro) als de opslag duurzame energie (+68 euro) gaan omhoog. Verder ontvangt een gemiddeld huishouden 61 euro minder belastingkorting op energie. De netbeheer kosten stijgen 7 euro. Een klein voordeeltje voor consumenten is er ook: de stroomtaks daalt net als vorig jaar met 30 euro. ‘Gasprijzen zijn flink gestegen’ Ben Woldring, directeur van Gaslicht.com is niet verbaasd. ,,De gasprijzen zijn flink gestegen dit jaar. En om alle klimaatdoelen te halen zijn flinke investeringen nodig in groene energie en de elektriciteitsnetten.” Al met al bestaat de energierekening inmiddels voor twee derde uit belastingen. Het valt Woldring daarbij op dat gas steeds duurder wordt. ,,De belasting op stroom blijft dalen, terwijl gas een steeds groter deel van de energierekening vormt.” De Groninger is kritisch op de steeds hogere gas kosten. ,,Het is logisch dat we van het gas af moeten, maar het gaat nu wel erg snel.”

En dan gaat het een stuk sneller dan je had verwacht gisteren werd er een verhoging van 3 cent per kubieke meter voorspeld nu is het al weer 7 cent pffff
Ik hoop een ding en dat is dat het voor veel mensen geen zware winter word de hardwerkende gezinnen met kinderen kunnen dat straks ook niet meer opbrengen lijkt me.
Wij kunnen hopelijk de schade beperken door de houtkachel toch vaker aan te steken en met behulp van de pelletkachel.
Ik heb een paar dagen geleden de energie check gedaan bij de Nuon en mijn maandlasten zijn onder de honderd euro per maand gedoken waar ik natuurlijk super blij mee ben nog een vijftig euro verder naar beneden en mijn doel is gehaald.
Nu nog hopen dat we geen extreme winter krijgen omdat we dan toch hier en daar de verwarming moeten aanspreken om bevriezing te voorkomen maar goed we moeten maar afwachten!

IKKE

05-12-2018

(Onderstaand Artikel is op 4 december 2018 geplaatst op Nu.nl)

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Waar we wel van op aan kunnen, zijn belastingen en prijsstijgingen. Of de Russische beer uit zijn hol komt of niet: in de winterperiode verbruiken we meer gas en dat is extra kostbaar na 1 januari 2019. Er komt een horrorwinter aan, voorspelde weerman Piet Paulusma deze herfst. Een winter met veel overlast, sneeuw en vorst tot wel -20. Bij het KNMI wagen ze zich nog niet aan langetermijnvoorspellingen. “Het feit dat we een warme zomer hebben gehad, zegt niets over de winter. Vreselijk, dat gepraat over die ‘Siberische beer'”, aldus een woordvoerder van het KNMI. De weerman bij Weerplaza kan er wel om lachen. “In februari hadden we te maken met een koufront uit Rusland en dat was uniek. Maar om nou elke keer te roepen dat de ‘Siberische beer’ zijn hol uit kruipt als we een beetje kou uit Rusland krijgen, hoeft wat mij betreft niet.”

Winter bepaalt de helft van je gasrekening

De gasrekening wordt grotendeels bepaald door de winter. December, januari en februari bij elkaar bepalen ongeveer de helft van de jaarrekening en het meeste gas wordt in die maanden verbruikt, vertelt een woordvoerder van energieleverancier Nuon.
Alle huishoudens in Nederland samen verbruiken ongeveer 40 tot 50 miljard kubieke meter aardgas per jaar, laat Essent weten. Het grootste deel daarvan verbruiken we in de winter: 2 miljard kubieke meter per week. |
De lang aanhoudende winter van 2017 had direct effect op de energierekening van vrijwel alle huishoudens in Nederland. In 2017 viel de rekening 14 procent hoger uit, rekende Milieu Centraal uit op verzoek van De Telegraaf.
“December, januari en februari bepalen de helft van je energierekening.” Het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden ligt per jaar op 3.300 kWh en 1.500 kubieke meter gas en dat komt neer op een gemiddelde energierekening van 1.735 euro per jaar. De lage temperaturen van vorige winter leidden dus tot een 14 procent hogere rekening: ongeveer 1.800 euro.

‘We betalen allemaal mee aan windparken op zee’

Als de winter van 2018 en 2019 een ‘Siberische horrorwinter’ wordt, gaan we daar nog eens fiks overheen. De belasting op aardgas gaat namelijk per 1 januari met 3 cent per kubieke meter omhoog. Door het hoger belasten van aardgas wil het kabinet alternatieve opties aantrekkelijker maken, zoals warmtepompen en -netten. De belasting op elektriciteit wordt namelijk verlaagd.
Gemiddeld betaalt een huishouden in Nederland in 2019 133 euro per jaar, 50 euro meer dan dit jaar. Dat is inclusief de stijging van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Die kosten zijn bedoeld voor het bekostigen van duurzame initiatieven en zullen de komende jaren alleen maar stijgen, vertelt René Peters van onderzoeksinstituut TNO.
Van de ODE worden bijvoorbeeld windparken op zee betaald en de bijstook van biomassa in kolencentrales. Er moeten steeds meer alternatieve opties bekostigd worden. De burger krijgt er dus wel iets voor terug, maar dat is niet direct zichtbaar.”
Laag calorisch gas, afgezien van wat er met de belastingen gebeurt, wordt steeds duurder. In Engeland worden alle kolencentrales omgebouwd naar schonere gascentrales. Ook in China vanwege het probleem met smog. Nu de recessie voorbij is, is er bij bedrijven ook meer vraag naar gas, terwijl er niet direct veel meer aanbod is. Wereldwijd neemt de prijs dus toe.”
Bovendien stoppen we met het gebruik Groninger gas, zegt Peters. Nederland zal het gas moeten inkopen uit het buitenland, totdat het hele land van het gas af is.

‘We weten meer over verspilling en de winters worden zachter’

Een hogere energierekening voor iedereen dus, maar er zijn een paar voordelen, zegt Peters. “De winters zijn tegenwoordig zacht. Als het een paar dagen vriest, denkt iedereen gelijk dat we een enorm strenge winter meemaken. Maar maandenlang vorst, Elfstedentochten en de hele winter sneeuw – zoals we in de vorige eeuw hadden – maken we echt nooit meer mee. Dan zouden de stookkosten nog meer oplopen.”
Ook zijn we veel bewuster met ons energieverbruik dan vroeger. “We weten veel meer over verspilling. En omdat mensen steeds vaker hun energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen wordt er goed bijgehouden wat de opbrengst is en het verbruik.”
Vroeger kreeg je jaarlijks een afrekening, schrok je je te pletter en sukkelde je vervolgens de rest van het jaar op dezelfde manier verder, aldus Peters. “Tegenwoordig kun je in een app bijhouden wat je verbruikt. Ook weet iedereen dat je je verbruik slim kunt terugbrengen met isolatie. Niemand zet meer zomaar een raampje open met de verwarming aan.”

Mooi artikel en laten we maar hopen dat de winters zacht blijven want als er een horror winter zou komen dan zouden er vast weer veel mensen in de problemen komen door een hoge energie rekening.

IKKE

01-12-2018
Vandaag zoals altijd op de eerste van de maand de meterstanden op mijn computer ingevuld en de zonnepanelen opbrengst die ik elke dag invul.
Ook meteen bij de Nuon wat aanpassingen gedaan zodat ik straks op elk moment van de dag de meterstanden online kan inlezen of via een app dus dat heb ik aangevraagd.
Mijn doel is om van 180 euro per maand naar 50 euro per maand te gaan liefst nog minder maar van 50 in de mand zou ik al erg blij van worden.
Ik was al van 180 naar 150 gegaan en van 150 naar 125 en volgens mij kan ik de volgende maand al naar 100 euro per maand.
Nu zijn de komende drie maand bepalend voor wat ik ga betalen omdat in de winter het meeste gas word verbruikt en dat dus ook meteen flink aantikt we stoken meer hout en de pelletkachel moet ook een flinke bijdrage leveren aan de gas besparing en voor de rest is het afwachten wat voor winter we krijgen.
Maar een ding is zeker we zijn op de goede weg, ik kreeg net wel een mail dat de tarieven voor energie per een januari 2019 omhoog gaan dus we gaan meer betalen pfffffff

IKKE

29-11-2018
Ik heb zoveel geschreven over energie en dat per onderwerp dat het bijna onoverzichtelijk word en daarom hier deze pagina want het lijkt me handiger om alles samen te vatten in een pagina.
Even in het kort we hebben 16 zonnepanelen op het dak liggen van 320 WP per stuk, we hebben een 7 Kw pelletkachel en een zuinige houtkachel ruim 90 % van de lampen zijn led lampen.
Nu zou ik kunnen schrijven dat we dat hebben aangeschaft om energie te besparen maar eigenlijk is dat voor een deel niet waar we zouden pas energie besparen als we de temperatuur een paar graden lager zouden zetten of minder lampen aan of andere maatregelen.
Maar eerlijk gezegd doen we dat niet we hebben het heerlijk warm en we verbruiken net zoveel stroom als andere jaren misschien nog wel meer dan andere jaren.
Dus energie besparen is niet aan de orde we proberen minder geld kwijt te zijn aan energie en dan kan door met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen door zelf op te wekken betalen we minder aan in dit geval de Nuon.
Door pellets te stoken of de houtkachel aan te zetten besparen we op gas en dus gaan er in dit geval minder centen naar ook in dit geval de Nuon.
Dus besparen doen we eigenlijk niet wat de warmte betreft hebben we het in de woonkamer zelfs warmer dan vorige jaren ik wil gewoon minder geld betalen per maand voor energie dat is het doel zonder in te boeten op comfort.
Ik hoop dat op jaar basis bekeken de zonnepanelen meer opwekken dan dat we aan stroom verbruiken, de pellets voor de pelletkachel zijn ook niet gratis maar we zouden 40% kunnen besparen op het gas en ik hoef jullie niet te vertellen dat het gas de komende jaren veel duurder gaat worden dus de besparing neemt dan ook toe tenzij ze de pellets ook een stuk duurder gaan maken.
Wij zijn niet de enige die pellets stoken dat zijn er natuurlijk steeds meer en dan worden de pellets vanzelf ook duurder.
Nu hebben we een hele warme zomer achter de rug met veel zonuren wat natuurlijk lekker verdiend als je panelen op het dak hebt liggen in 3,5 maand hebben we al ruim 1000 kWh meer binnengehaald dan vorig jaar en dat komt natuurlijk ook voor een deel omdat er sinds half augustus 7 panelen meer op het dak liggen.
Nu heb je voor en tegenstanders van panelen maar goed dat hou je toch altijd en de komende jaren zal de saldering regeling wel veranderen en het zal ook niet lang meer duren voordat ze dat ook gaan belasten met een of andere regeling.
Nu doen ze hun best om mensen aan de zonnepanelen te krijgen en over een paar jaar zullen ze die mensen vast extra belasting laten betalen want nu loopt de overheid geld mis en de Nuon in dit geval ook.
Ondanks dat ze voor dit jaar een strenge winter hebben voorspeld zal het in de komende jaren zowel in de zomer als in de winter steeds warmer gaan worden wat dan ook weer scheelt in ons verbruik en dat is dan mooi meegenomen.
Een ding is zeker ze willen de Nederlanders van het gas hebben en gas zal dan ook flink duurder gaan worden de komende jaren dat kan zelfs een kind nog voorspellen toch geloof ik dat er redding komt maar dat zal nog wel wat jaren duren.
Het Nederlandse gasnet is uitermate geschikt voor waterstofgas maar ik denk dat het nog wel wat jaartjes gaat duren voordat dat gaat gebeuren en ik ben bang dat straks iedereen zijn gastoestellen zoals een CV ketel of gaskachel dan net verkocht hebben!
Maar goed het is allemaal koffiedik kijken en daar ben ik niet zo goed in hoewel ik wel denk dat de energie markt echt gaat veranderen de komende jaren.
Ik wil op dit moment maar een ding en dat is geld besparen, ik betaalde een paar jaar geleden 180 euro per maand voor gas en elektra kreeg dan nog wel wat terug per jaar maar dan moest je ook nog zuinig aan doen en dat deden we door hout te stoken.
Nu heb ik mezelf als doel gesteld om onder de 50 euro per maand te komen en dan bedoel ik dat ik minder dan 50 euro per maand wil betalen aan de Nuon.
Nu is het zo dat ik per jaar ook een lading pellets moet kopen en ook hout voor de kachel nu vind ik wel dat de houtkachel er ook voor de gezelligheid is wat is nu gezelliger dan een houtkachel de vlammetjes en de heerlijke stralingswarmte en dat mag ook wat kosten kaarsjes koop je ook voor de gezelligheid.
Ik bekijk het per jaar als ik 600 euro kan besparen door 300 euro uit te geven aan pellets dan is dat mooi meegenomen.
Ik denk dat het huis verwarmen op stroom op dit moment nog veel te duur is en zo zijn er nog meer dingen op de noemen, een warmtepomp bijvoorbeeld daar heeft ook iedereen het tegenwoordig over.
Als je een nieuw huis bouwt dan kun je al die dingen meenemen in de bouw maar bij een oud huis zoals het huis waarin wij wonen is dat echt niet rendabel het kost meer dan dat het opbrengt en dus geen goed plan.
Investeren is prima maar het moet binnen een paar jaar wel terug verdient zijn ander ga ik er niet aan beginnen neem bijvoorbeeld zonnepanelen die zijn ook niet gratis en het is ook een lange termijn investering het duurt een paar jaar voordat je ze hebt terug verdient maar dan heb je ook gratis stroom mits de regering geen gekke dingen gaat bedenken.
Een ding is zeker de energie markt is volop in beweging en als consument hoef je niet mee te gaan in alle trends maar stilstaan en de aap uit de boom kijken is ook geen goed plan het rendement op zonnepanelen is groter dan op je spaargeld!
Het blijft dus allemaal koffiedik kijken en afwachten wat de toekomst gaat brengen ik wil minder lasten en meer lusten dat is het doel en wat komt dat komt.

IKKE


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.