Cursus Acryl Schilderen

21-01-2022
Alles is binnen, dus de voorbereiding voor les nummertje twee kan beginnen en dat is het landschap die ik hieronder al heb gepost, het formaat word 60 Cm x 80 Cm, dus die ga ik voor tekenen dit weekeind, en ik ga verder met het schilderij van de eerste les, achter moeders paraplu!
Binnenkort post ik mijn voortgang nog even geduld ik moet eerst nog verder met schilderen, weekeind klusje!

IKKE


20-01-2022
De laatste linnen doeken zijn binnen, voorlopig heb ik genoeg doeken, en er zijn nog wat kleurtjes verf binnen gekomen en vanmiddag komen er nog wat penselen, volgens mij heb ik dan alles in orde en kan ik me voor de volle 100% storten op de lessen!
Ik ben de laatste dagen erg druk geweest met andere dingen, nog een paar dingetjes en dan heb ik weer meer tijd voor het schilderen.
Ik denk dat je wel een beetje fit moet zijn en er ook zin aan hebben anders gaat het niet goed komen, ik heb de laatste dagen de hele vloer in de woonkamer geschuurd, ontvet, en drie keer in de lak gezet, en dat was een hels karwei, en dan is de zin in schilderen wel even afwezig.

IKKE


19-01-2022
Vandaag krijg ik nog wat schilder spulletjes binnen zoals zes linnen doeken, penselen en nog wat verf, en dan hoop ik dat ik voorlopig alles in huis heb voor de volgende lessen!
Deze week ga ik verder met mijn vrije opdracht en het voorbereiden van de volgende les, kan zijn dat ik ook nog een extra schilderij voor mezelf ga beginnen buiten de les om, puur voor het oefenen!
Er valt dus weinig te schrijven en ik probeer elke stap op de foto te zetten die ik dan verderop hier natuurlijk ga posten, beelden zeggen meer dan lappen met tekst, toch?

IKKE


14-01-2022
Mijn allereerste les zit erop, alles was natuurlijk helemaal nieuw, nieuwe mensen in een vreemde omgeving en je gaat schilderen in een groep, anderen kijken naar je geschilder enz.
Maar goed, eerst zet je natuurlijk alles klaar, dat zal volgende keer een stuk vlotter zijn, je zet de spulletjes die je nodig hebt op tafel, pakt water voor het schilderen, zet je doek op de ezel en gaat beginnen.
Nu is het beginnen in je eerste les even een dingetje, ik heb netjes gewacht totdat iedereen op weg was en toen heeft Dick me even van alles uitgelegd!
Dan gaat de eerste verf op de palet, we beginnen bovenaan rechts met wit en dan de kleuren die je gaat gebruiken er naast, onder blijft zoveel mogelijk ruimte vrij om te mengen, duidelijk!
Ik heb me voorgenomen om volgende keer de kleuren even op te schrijven je gaat namelijk thuis ook tussendoor nog aan je doek werken, eerst wilde ik dat alleen op les doen maar ik heb me bedacht, ook door ene opmerking van Dick, hoe meer je schildert hoe meer je het in de vingers krijgt!
Je kunt dan niet even zo van alles vragen maar goed, ik denk maar zo en dat is ook de mening van Dick, durf te schilderen, het voordeel van Acryl verf is dat je er zo weer overheen kladdert.
De juiste kleuren en het mengen ervan is even een dingetje, ik heb hier een boek liggen die ik voor het olie verven gekocht heb waar alle combinaties van verf mengen in staan, dus als je blauw met geel mengt en nog een kleur wat je dan voor een leur krijgt!
Daarin valt zeker nog heel veel te leren, maar goed het begin is er, hieronder zie je het voorbeeld, nou mensen als je denkt dat het er op gaat lijken dan moet ik je teleur stellen, want dat is zeker niet het geval!
Oké qua vormen natuurlijk wel. maar qua kleuren zeker niet, exact namaken is heel moeilijk daar ben ik met het olieverven wel achter gekomen, ik probeerde dan zoveel mogelijk dat de schilderij op het origineel te laten lijken!
Nu is dat dus moeilijk, omdat schilders kleuren op hun paneel mengen, tja en wat hebben ze gemengd, nu heeft Dik die al jaren schildert daar veel meer oog voor, hij noemt de kleuren op zoals ik ingrediënten omschrijf.
Tja, ieder zijn vak, maar we zijn er om te leren en die kleuren komen wel, ook de prachtige namen van de verf zoals, Pruisisch blauw, cadmium rood, Sienna gebrand enz, zelfs wit heb je in meerdere tinten, ik heb nu titaan wit gebruikt!
Dus toen Dick mij voordeed welke kleuren hij erop dit, ging het we beginnen met titaan wit dan omber gebrand dan Pruisisch blauw enz enz
Even de kwast iets nat maken en dan pakje ene beetje wit een beetje dat en een beetje dit en dan begin je te schilderen, dan nog een beetje dit en dat er door haha, snap jij het nog?
Ik nog een klein beetje omdat het me overkomen is maar ik leer dat nog wel ben net begonnen, even terug na den beginnen……………..
We kregen een vrije opdracht, daar beginnen we mee in les een en maken deze tussendoor af op les, en ook in huis!
Deze vrije opdracht mag je zelf bedenken, en ik vond de onderste wel wat hebben, geen kleine details zoals een gezicht met oogjes en zo, dit stelletje achter moeders paraplu leek mij een goed begin!
Deze krijgt een afmeting van 60 Cm x 80 Cm en dat is een groot doek, dat vind ik ene groot doek, als ik wat had uitgezocht moest ik dat in grote lijken tekenen op het doek, niet teveel details maar alleen maar belangrijkste lijnen!


Beetje donker op de foto maar je ziet dat het voorgetekend is, dit moest ik dan meenemen naar de les.
Na twee uur en dertig minuten zit het er ineens heel anders uit, het is nog maar de eerste laag als ik het goed begrepen heb!Andere kleuren andere look, maar dat is eigenlijk niet zo belangrijk, Dick zei ook dat je in zo’n doek ook iets van jezelf moet leggen en dat ben ik dan ook wel met hem eens.
Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat je wat na gaat schilderen, het is het zelfde dat als je bananen schildert en je maakt ze paars of zo omdat je dat mooier vind!
Nu kan dat natuurlijk wel, maar je probeert wel iets na te schilderen, dusssssss
Maar goed zo zag het er al uit na een les, in het echt iets anders omdat dit een foto is, die het natuurlijk wel goed weergeeft maar de kleuren zijn anders, op de ezel ziet het er veel mooier uit qua kleuren!
Gisteravond ben ik er nog even thuis mee bezig geweest, elke keer een klein beetje het vervolg zie je binnenkort!
De kwasten spoel je na de les uit en als je thuiskomt zet je de kwasten met een beetje afwasmiddel zo’n 20 minuutjes in lauw water en spoelt ze dan goed uit!
Allemaal belangrijke dingen die ik niet moet vergeten, want met kapotte en harde kwasten kun je niet werken!
En ik heb maar meteen weer doeken besteld omdat ik de doeken heb besteld die geadviseerd werden, maar de volgende opdracht is op een doek van 70 x 70 of 80 x 80 cm en die stonden niet op de lijst, wel bij de voorbeelden, tja!
Maar goed het is niet anders, ik ga hier thuis ook schilderen en dan gebruik ik die doeken wel, het zijn linnen doeken en niet goedkoop, dus moet ze wel goed gebruiken!
Nou ik ben vast nog van alles vergeten, maar dit was les een, volgende keer gaan we een landschap maken, en dat ziet er heel erg moeilijk uit!Ik heb hem iets groter gemaakt maar dit moet hem worden, dit voorbeeld heb ik gekregen en moet ik dus op een doek uittekenen, we zullen het zien het komt vast goed!
Het ziet er echt heel moeilijk uit als ik dit zou kunnen schilderen en het zag er ook nog een beetje uit zoals op de afbeelding dan was ik heel blij, helaas is dat niet zo, maar wie weet, ik ben aan het lessen dussssss


IKKE13-01-2022
De eerste cursus van vandaag ging niet door, maar vandaag kreeg ik telefoon dat de cursus ineens morgen is, pffff
Lekker handig gezien ik totaal niet voorbereid ben, maar het is goed gekomen, ik mocht zelf een onderwerp kiezen!
Maar wat kies je dan, nou dat is een hele goed vraag, een stilleven of iets wat simpel is was het advies, ik heb voor simpel gekozen!
Het is mijn allereerste schilderles ooit dus ik speel op veilig al ziet het onderwerp wat ik gekozen heb er redelijk simpel uit, zie afbeelding!!


Hier is mijn keuze, achter moeders paraplu, ziet er simpel uit maar zal vast nog wel een dingetje worden, ik heb dus echt geen idee wat me te wachten staat, dus laat ik het maar over me heen komen, na een paar lessen zal het makkelijker gaan.
Ik moet alles nog leren, onderaan beginnen, oren en ogen open en je best doen, misschien heb ik als kok mijn aller eerste gebakken eitje ook wel laten aanbranden haha
De aanhouder wint en met een beetje geduld en je best doen kom je vast ene heel eind, als we het maar leuk vinden!
De koffer is gepakt, het doek is voorbereid……………..word vervolgd!

IKKE

12-01-2022
De eerste schilderles gaat niet door oorzaak corona, tja wat anders, gisteren is wel de koffer binnen gekomen, trolley op wieltjes, daarin kan ik al mijn spulletjes voor de cursus zo meenemen, het is net een reiskoffer!
Voor de rest is het wachten op de laatste spullen en op de eerste les!

IKKE

11-01-2022
De bestelde spullen zoals verf, doeken, penselen en meer van dat spul druppelen binnen, ik moet wel schrijven dat ik de grootste doeken die ik besteld heb wel heel erg groot vind en ik heb nu al geen idee waar ik zo’n doek neer moet hangen!
Ik wil leren schilderen en de eerste doeken komen misschien wel op de zolder terecht omdat ze misschien wel heel erg slecht zijn, oeps moet ik niet doen, ik krijg les dus dit soort doeken moet je koesteren!
Ik zal op korte termijn even contact opnemen met Dick want ik heb natuurlijk nog een vraagje over de eerste les en de voorbereiding!
Het leren schilderen is voor mij het belangrijkst en dat ik het leuk vind, wat ik met al die beschilderde doeken ga doen dat weet ik nog niet, dat zien we dan wel weer, misschien hebben de kinderen nog een grote muur vrij, en een echte Horck aan de muur wie wil dat niet haha
Ik ben nu alles aan het verzamelen voor mijn eerste les, heb nog niet alles binnen en de eerste les staat gepland op 13 januari, maar of dat doorgaat bepaald de corona!
Maar ik wil wel vast beginnen met de voorbereidingen van het eerste doek, dus zal ik vandaag toch maar even contact opnemen met Dick de schilders leerraar!

IKKE


08-01-2022
De beamer is er ook, dus kunnen we eens gaan stoeien en kijken hoe dat gaat, en voor de rest ben ik materiaal aan het verzamelen, voorbeelden om te schilderen enz enz
Omdat het nog zeker een week gaat duren ga ik toch zelf al een beetje studeren, in dit geval eerst met behulp van de beamer,
Ik heb een grote plaat gekocht die op de schildersezel gezet word en waar ik dan tekenpapier op ga plakken en dan erop tekenen!
Langzaam maar zeker begint het ook weer een beetje te kriebelen, en ik vind het ook wel weer een klein beetje spannend, denk dat ik de enige ben die eigenlijk niet kan schilderen, je kunt veel leren, maar een beetje creativiteit moet je ook hebben.
Ik heb dan wel een Tante en ene Nicht die heel goed kunnen schilderen dus er is nog een klein beetje hoop haha
Aan de andere kant denk ik dat het allerbelangrijkste is dat je er lol aan hebt, en als het ook nog ergens op lijkt is het natuurlijk mooi meegenomen!

IKKE

07-01-2022
De eerste bestelling is binnen, drie tubes en een pot met acryl verf, het is nu alles verzamelen en hopen dat de lockdown snel voorbij is want dan kunnen we gaan beginnen met de eerste les, die op de dertiende gepland is als ik het goed heb!

IKKE


05-01-2022
Gisteren de lijst binnen gekregen via de mail met uitleg over van alles en nog wat, het rooster van de lessen en een lijst met artikelen die ik moet aanschaffen, het rooster en de huishoudelijke regels!
Ik heb diverse doeken besteld, 3 keer 3 verschillende maten, 3 st 50×70 – 3 st 60×80 – 3 st 80×100, diverse tubes acryl verf, ook een dingetje, het was even zoeken om deze verf te krijgen, leuke namen zoals Cadmiumgeel midden en Briljant blauw en Nafthal rood en nog meer van dat soort namen.
Het was echt zoeken en zoeken, ik had wel een website doorgekregen waar je deze verf zou kunnen kopen maar alle soorten verf van het lijstje dus niet, dus zat er niets anders op om verder te zoeken, ik heb dus verf besteld van de lijst in drie verschillende online winkels!
Elk verf heeft ook zijn eigen nummer, zo is het nummer van Pruisische Blauw 566, misschien was het makkelijker zoeken met behulp van deze nummers maar helaas ze stonden er niet bij vermeld!
Het was even zoeken maar het is dus gelukt, tja je bent wel ruim 300 euro lichter na dat je het besteld hebt maar goed je moet er wat voor over hebben!
De beamer een leuk hulp middel had Marieke (mijn Dochter) nog in de kast liggen dus dat kwam mooi uit, en Dick (de leraar) vertelde dat enkelen een soort trolley hadden om alles elke keer mee te nemen naar les, dus die heb ik ook gevonden en besteld!
Je moet namelijk elke keer alle spullen meenemen naar les en daarna weer mee terug nemen naar huis, en ik zat me al af te vragen wat handig zou zijn? Grote tassen of doos, maar zo’n trolley, een koffer op wielen dus, leek mij de beste oplossing!
Ik heb een hele mooie gevonden, tenminste zo ziet hij eruit, ik moet nog afwachten of het in de praktijk ook werkt maar goed de levertijd is ca twee weken volgens mij!
En ik kan hem altijd nog terug sturen, dus een trolley, verf, kwasten, palet, paletmesjes en meer wat ik nodig heb zijn/is besteld en onderweg!
Dan een schema wat we gaan schilderen, we beginnen met een vrij onderwerp, dan een vogel, een landschap, portret collage en je huisdier, vijf onderwerpen in 20 lessen van anderhalf uur!
Nou luitjes ik ben er dus bijna klaar voor en heb zin in, ik duik er met open mind in en hoop dat ik er veel van leer maar ook dat ik het super leuk ga vinden!
Toch is het ook wel een beetje spannend, ik kladder wel eens met verf, maar ik kan niet schilderen puur omdat ik de technieken nooit geleerd heb, en ik hoop dat nu te leren en ik hoop ook dat ik het zo leuk vind dan ik me meteen weer aan ga melden voor het vervolg, maar dat is nog een eind weg!
En als nu de corona ook nog even verdwijnt dan kan het feest beginnen, ik heb me wel voorgenomen om alvast een beetje vaker de kwast ter hand te nemen en te oefenen met de beamer en zo, een goede voorbereiding is het halve werk!
Maar goed ik heb nog ruim de tijd want ik ben bang dat er voor eind januari nog niet veel gaat gebeuren, zolang het voortgezet onderwijs niet naar school mag, mag de cursus ook niet beginnen!
Ik zal nog even de link plaatsen van de cursus dan kun je ven kijken naar enkele schilderijen en meer!

De website van Dick Frame & Art Atelier nu weet je meteen waar ik les ga krijgen.

Word vervolgd

IKKE
04-01-2022
Mijn kennismaak gesprek zit erop en ik ben weer een stuk wijzer geworden, veel info in een korte tijd ik heb geprobeerd om alles op te slaan, maar tja ik ben ook net een jaartje ouder geworden dus ik vergeet vast de helft!
Maar goed als de corona lockdown voor scholen erop zit dan word ik ingepland en dan gaan we beginnen, ik krijg een lijstje of misschien wel een hele lijst toegestuurd met artikelen die ik moet aanschaffen, verf, doeken, palet en meer van dat soort dingen!
En als ik deze lijst heb dan ga ik dat natuurlijk zo snel mogelijk bestellen, ik heb heel wat beschilderde doeken gezien en daar zaten echt prachtige doeken bij, maar voordat dat ik zover ben moet ik nog heel wat verf uit een tubetje drukken en nog heel veel leren!
Maar we gaan onze best doen en proberen om er zoveel mogelijk uit te halen, en heel belangrijk is dat ik er lol aan heb, plezier moet boven aan staan, als iets niet leuk is en je er dus geen lol aan hebt dan kun je beter stoppen of er niet aan beginnen!
Maar goed het was een leuk gesprek en ik stap er met open mind in en dan zien we wel wat er van komt, alles wat ik leer is meegenomen en kan ik dus gebruiken om ook mijn olie verf projecten een keer af te maken!
De tip om een beamer als hulp middel te gebruiken bij het schetsen heb ik in de oren geknoopt en al geregeld, mijn lieve dochter heeft er een in de kast liggen en die ligt op korte termijn bij mij en dan kan ik meteen teken proefjes doen!
De kriebels beginnen te komen en eerlijk gezegd ik heb er ontzettend veel zin in, en ik hoop ehm ik weet zeker dat ik veel ga leren, ik kan nog niet zoveel dus haha
Als ik het goed begrepen heb gaan we vijf projecten maken, dus vijf verschillende doeken, een les bestaat uit 2,5 uur inclusief een gezellig koffie momentje (ook niet onbelangrijk), we werken ca 3 lessen aan een doek, en het is de bedoeling dat je het doek thuis voor gaat schetsen, de opdracht krijg je via de mail, huiswerk dus.
Voel me al bijna een leerling, maar goed langzaam maar zeker gaat het beginnen, helaas zit corona nog in de weg maar ook daar komt vast een eind aan!

Word vervolgd

IKKE


03-01-2022
Het gaat beginnen de eerste kennis afspraak staat, morgen de 4e heb ik om 10:00 uur een afspraak, dan is het even kennis maken, en bespreken hoe het verder gaat, wanneer de eerste les begint en wat ik nodig heb, ik ben erg benieuwd.
Er is maar een ding wat ik hoop en dat is dat ik het ontzettend leuk ga vinden want dat vind ik belangrijk, en als ik ook nog van allerlei technieken leer en zelfstandig een schilderij kan maken dan is de missie geslaagd!
Iedereen kan een kwast in de hand nemen en schilderen, je hoeft namelijk geen Rembrand te zijn om te schilderen!
Maar als je schildert en het lijkt ook nog ergens op dan is het helemaal top, als je mijn website kent dan weet je dat ik op het gebied van olieverf al flink aan het stoeien ben geweest, ik zit nu vast met een koe, ik krijg namelijk de haren niet zoals op het voorbeeld.
Helaas is het wel zo dat ik met teveel projecten bezig ben, en dat moet ik toch wel ander gaan doen, misschien omdat ik op een gegeven moment vast loop, ik ben met een koe bezig maar de haren pffffffff ik kom er niet uit, een van de redenen om maar eens eerst een cursus te volgen en dan mijn lopende schilderijen stuk voor stuk ga afmaken!

De haren van deze koe heb ik hierna inmiddels al ehm enkele keren over gedaan maar helaas, werkt erg ontmoedigend, dus ga ik lessen!!!
Voor mijn verjaardag heb ik deze lessen gekregen anders was ik er zelf naar op zoek gegaan, ik wil leren om beter te schilderen, en ik wil de manen van de koe echt beter krijgen dan wat ik nu erop heb staan!
Maar goed ik heb de afspraak staan en dan zien we wel hoe het verder gaat vanaf dan, een ding is zeker je kunt het hier lezen, morgen en anders overmorgen kun je lezen hoe mijn eerste afspraak is verlopen.
In ik ga een poging doen om het elke keer op de foto te zetten zodat je ook kunt zien wat ik ga kladderen, tja ik moet nog veel leren!

IKKE


02-01-2022
Nou mensen het is zover ik ga op schilderles, ik heb voor mijn verjaardag een seizoen schilderlessen gekregen, twintig lessen in totaal!
En ik hoop dat ik veel ga leren en dat ik het super leuk ga vinden en ik ga er natuurlijk over schrijven in deze blog!

Word vervolgd

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *