Bierbrouw Dagboek

BierBrouw Dagboek
De nieuwste berichten staan onderaan deze pagina!!

Oke de keuze om zelf bier te gaan brouwen was gemaakt, en dan komt stap twee, wat heb je nodig om bier te kunnen brouwen?

Allereerst moet ik hier schrijven dat er vele manieren zijn om bier te brouwen, ik heb de keuze beperkt tot twee mogelijkheden.

DE EERSTE MOGELIJKHEID
De eerste mogelijkheid is om helemaal bij het begin te beginnen, met hop, gerst en gist en water kun je bierbrouwen.
Je moet dan de gerst schroten, mout er mout van maken en dan bier brouwen, het is een lang verhaal maar flink ingekort.

DE TWEEDE MOGELIJKHEID
De tweede mogelijkheid is een stuk simpeler, en dus ook mijn keuze, we kopen kant en klare Mout, en van die basis maken we bier.
Kort samengevat, mout (blik), in grote emmer, water, suiker en gist toevoegen, paar weken laten gisten, weer suiker toevoegen en op de fles. verder laten gisten, klaar is klara.
Het klinkt simpel en dat is het ook wel, maar er zit wel wat werk in, en heeft echt tijd nodig.
Om het een stuk makkelijker te maken zijn er genoeg filmpjes te vinden.

Klik op de onderstaande link en kijk zelf hoe makkelijk het kan zijn.

Voorbeeld filmpje bierbrouwen
Nou dat valt mee toch??

WAT HEBBEN WE NODIG??
Dat is ook makkelijk er zijn complete bierkits te koop en die keuze heb ik ook gemaakt.
Ook daarvoor heb ik een linkje….

Beginners set bierbrouwen

Ik heb de Bierkit Pro+ besteld, die ik over twee dagen thuis krijg.
Ik had dan een bier soort naar keuze, en mijn keuze is gevallen op Oud Vlaams Bruin.
Dus dat is/wordt mijn allereerste bier, je moet eerst een startset kopen, maar als je dat eenmaal hebt dan kun je daarna voor ongeveer 15 euro bier maken, hoeveel liter je er van kunt maken verschilt per biersoort.

Natuurlijk zijn er meer soorten of merken dan brewferm, maar met dit merk ga ik beginnen en dan zien en proeven we het wel, klik in de linker kolom op het plaatje van brewferm bieren en zie welke soorten ze hebben allemaal met bijbehorende info.

In mijn EERSTE BROUWSEL schrijf ik hoe ik mijn allereerste bier ga brouwen en natuurlijk ook wat er goed en fout ging, klik op de foto aan de linkerzijde van deze pagina of op de link hier onder.

Mijn Eerste Brouwsel

Natuurlijk komt er ook een pagina waar we gaan bierproeven.
Wie is er niet benieuwd naar zijn eerst gebrouwen biertje, ik heb al een mooie bierproef invullijst gevonden dus daar zal het niet aan liggen.

En mijn volgende bier die ik ga brouwen is ook bekent, het word een duvel bier met de naam Diabolo, met een alcohol percentage van 8%.

Ik heb een leuke site gevnden waar je alles kunt vinden over het zelf brouwen van bier, van leek tot gevorderden, mooie site waar je veel aan hebt.
Klik aan de linkerkant van deze pagina op de afbeelding van Zelf Bierbrouwen en je gaat naar de site van Bierbrouwland.

09-02-2014
Vandaag de Diabolo gebotteld.
En gestart met bier nummer drie, en dat wordt Ambiorix, daarna gaan we voor een Tarwe biertje die we gaan brouwen met een speciale gist.
Dan al vast een herfstbok, die we dan pas het eind van het jaar gaan drinken, jammie!

12-02-2012
De Ambiorix staat nog steeds te bubbelen, vanavond om 22:00 uur borreld het waterslot drie dagen, en dat is dan een dag langer dan de vorige twee bieren, misschien dat het er aan ligt dat het 15 liter is, dat zijn  50 flesjes, ben erg benieuwd hoe die zal smaken.
Vandaag of morgen gaan we de Diabolo voorproeven, die gaat volgende week in lagering.

13-02-2014
Vanaf vandaag hebben we een nieuw item, met de naam de bierproeverij, in dat item gaan we bierproeven, wij zijn beginnende brouwers en moeten leren hoe we bier moeten proeven, vooral smaken herkennen.

15-02-2014
Het Ambiorix staat nog steeds te gisten, het borrelen van het waterslot is wel een stuk minder geworden maar toch, vanavond om ongeveer 22 uur staat dit bier exact een week te gisten en dat is het langste van

13-12-2014
Bierbrouwen met behulp van brewkits is makkelijk, oke je moet er wel wat dingen voor aanschaffen maar voor nog geen honderd euro heb je alles wat nodig is om bier te kunnen brouwen.
Tja, ik moet er wel bij vertellen dat je nu niet moet denken dat als je vandaag een biertje brouwt dat je dan een week later al dat biertje kunt drinken.
Nop…..geduld hebben is een must, ook schoonwerken is belangrijk, schoon materiaal en ontsmetten hoort er bij, verkeerde bacterien of gisten wil je niet in je bier.
Nee want dat zou je verwachte smakelijke biertje echt zomaar onsmakelijk kunnen zijn.
 

THE NEXT STEP!!!!! 

Ik heb besloten om een stap verder te gaan met het brouwen van bier, ik ga inplaats van bier brouwen van kant en klare wort(blik), bier brouwen met mout extracten.
Mout extracten is een stap voor de blikken en een stap na het scroten, van granen bierbrouwen dus.
Met moutextracten word er maar een keer gekookt inplaats van drie keer koken, een tussenstap dus.
De medewerker van de brouwwinkel in Bentelo steld een moutpakket voor me samen, in een latere fase ga ik zelf daar ook mee aan het stooeien.
>>>Word vervolgd<<<

Wat is er voor de rest gebeurt…..

Mijn Bockbier vond ik niet te drinken, dus heb ik alles weer uit de fles in een brouw emmer geschonken, en er nog een blik Mouton Bockbier aan toegevoegd, ook wat zoethout en van de suiker had ik karamel gemaakt.
Maar dat is al weer een paar weken geleden het eerste biertje wat ik teste was ehm lekker en niet lekker vond het een beetje mild en dropachtig.
Van de tweede keer proeven was ik zeker niet onteveden, de dropsmaak was weg of veel minder aanwezig, en al met al vond ik het al een lekker biertje, ben erg benieuwd naar de volgende proeverij.

Van het een komt het ander!!!

Tja!!, langzaam maar zeker val je van het ene in het andere, het begon met een kruidenbitter.
Ik had afgelopen zomer een boom vol met peren en een boom vol met appels, ik zat me te bedenken dat ik er vast wel wijn van kon maken, eerst dacht ik aan een Cider wat ook wijn is maar dan met koolzuur als ik het goed heb.
Maar  goed om een lang verhaal kort te maken op dit moment heb ik ca 7 liter appel/perenwijn in het vat zitten, volgende week gaat dat op fles, en dan is het geduld hebben.
Ik moet zeggen dat het wel een hele boel bij komt kijken maar daarover ga ik op deze site nog een aparte item van maken.
Na de appel/perenwijn bedacht ik me dat je van pompoen misschien wel wijn kon maken, en ook daar ben ik mee bezig op dit moment staat er ca 11 liter pompoensap te gisten.
Volgens de recepten die ik overal gelezen heb, is de wijn na botteling over een jaar pas te drinken dus ook hier is geduld een schone zaak.
Stel dat je na een jaar een flesje opentrekt en het is smerig, mislukt dus tja dat zou jammer zijn, maar je leert er wel weer van, en dat kun je dan weer in de toekomst gebruiken om misschien ooit een super wijntje te maken.

OOK NOG!!

Buiten het wijn en biermaken om ben ik ok nog zuurkool aan het maken, van drie soorten kool.
Rodekool, wittekool en groene kool zitten op dit moment in drie verschillende emmers met een waterslot erop.
Binnenkort meer ergens op deze site, in dit item blijf ik maar bij bier en wijn.

alle tot nu toe gebrouwen bieren.

Dat gist in bier belangrijk is dat wist ik al, maar dat je door een bepaald soort gist dan ook nog de smaak kunt beinvloeden dat was me niet zo bekent, je kent het vast wel van wijn dat echte kenners erzoveel smaaktinten uithalen en zowel in smaak als in geur.
Nou dat krijg je dus ook als je bepaalde gist soorten gebruikt.
Voor mijn volgende bier dat ik ga brouwe ga ik een ander gist gebruiken dan dat erbij zit, Tarwebier van Breferm heeft normaal zijn eigen gist, Brewferm gebruikt voor al zijn bieren hetzelfde gist.
Nou heb ik bij de bierwinkel er een andere gist bijgekocht op advies van de verkoper, hij is ook een bierbrouwer, hij kweekt zijn eigen gist, dus hij weet er best wel veel van.
Nou heb ik bij de tarwebier die ik dus ga brouwen een andere gist gekocht, en dat is Safbrew WB-06 gist, het zecht mij totaal niet moet ik hier bekennen, maar ik vond op internet een omschrijving van deze gist, klik op de volgende link.

 Safbrew WB-06 Gist

Daar kun je zien welke smaken bierproevers gevonden hebben, ik ben wel benieuwd of wij dat later ook in ons tarwebier proeven.
Maar zo zie je maar hoe belangrijk sommige dingen zijn, als beginnende brouwer moet je nog veel leren.

16-02-2014
Vandaag de Ambiorix gebotteld 15 liter, opbrengst 52 flesjes bier.
Over twee weken gaan ze de kelder in en dan 2 maanden lageren, en vooral niet vergeten om tussendoor te proeven, ;-).
Het tarwebier is nu aan het gisten, voor het eerst in een grote glazen fles, ook 15 liter mooi blond bier, het waterslot borrelde al na een paar uurtjes, en dat het de komende dagen vast nog wel doen.

En dan is er al weer een nieuw item, lekker handige top tips, hierin kun je leuke en handige oplossigen of iedeen vinden, of iets wat ik zelf handig vind of ondekt heb door gemaakte fouten, lekker alles op een rij.

19-02-2014
Ik ben druk bezig met een nieuw bierproefformulier, waarin je meer van jezelf kwijt kunt, het is zo gemaakt dat je punten geeft, en dat er aan het eind van de proeverij er maximaal 100 punten uit kunnen komen, die dan weer door 10 gedeeld moeten worden en op die manier krijg je dan het eindcijfer voor je geproefte biertje.
Hoewel ik nog wat problemen heb met de punten telling, maar daar komen we vast wel uit.
Het is de bedoeling dat we straks met meer mensen gaan proeven, gezellig avondje bierproeven.
Het volgende biertje die we gaan brouwen is ook binnen, het word een bockbier van het merk Muntons, als de het tarwe bier in de fles zit gaan we dus een bockbier brouwen of is het bokbier.
Hoe langer die ligt des te beter, dat komt alleen maar de smaak ten goede, volgens de verkoper moest ik een paar flesjes bewaren voor volgend jaar, dan was het bier helemaal toppie.
Het tarwebier zit in een grote glazenfles van 20 liter, nu kunnen we zien hoe dat in zijn werk gaat, het ziet er allemaal nogal troebel uit, en het moet een mooi helder blond bier worden, dus we zijn erg benieuwd.
Voor de rest gaat alles voorspoedig, de biertjes liggen lekker te rijpen, tarwebier staat te gisten en voor de rest is het geduld hebben.

23-02-2014
Vandaag heb ik een Vlaams Oud Bruin en de Ambiorix geproeft, ze gaan er op vooruit, maar nog niet super, ze moeten nog 8 weken rijpen dus dan proeven we wel weer, en natuurlijk tussendoor natuurlijk nog een keertje.
Ik verwacht dat deze week het Tarwebier op fles kan, en dan gaan we bock/bok bier maken voor het najaar.
En zo brouwen we lustig door.

01-03-2014
Het tarwebier staat nog steeds te gisten, vandaag is het 14 dagen, zou het komen door de andere gist die we hebben gebruikt,
twee weken is een record wat gisting betreft voor ons.

07-03-2014
De gisting neemt af, morgen is het drie weken geladen dat het bier in de gistingsfles
ging, we zijn erg benieuwd hoe dt biertje zal gaan smaken.
Een paar dagen geleden hebben we twee van onze eigen gemaakte biertjes geproeft, het bier was bijna vier weken oud, we konden niets anders concluderen dat de smaak er met sprongen op was vooruit gegaan, en daar zijn we als brouwers natuurlijk erg blij mee.

15-03-2014
Ik dacht dat de gisting afnam maar een week later is er nog steeds gisting, vier weken dus al.

09-04-2014
Vandaag hebben we eindelijk het Tarwebier gebotteld, na 52 dagen gisten, 50 flesjes zijn het geworden, de labels zitten erop.
Daarna meteen het bockbier gebrouwen, dat staat nu te gisten, inplaats van gewone suiker hebben we er bruine basterdsuiker in gedaan, het is een brouw van 23 liter, dat zal ongeveer 76 flesjes bier opbrengen(pijpjes), maar ik heb twee kratten beugels staan die ik ook wil gebruiken, ik ben nog opzoek naar mooie bruine beugelflessen die er sierlijk uitzien en meer passen bij een eigengemaakt biertje.
Voor de rest kan ik hier alleen maar schrijven dat ze heerlijk zijn onze eigen gebrouwen biertjes, en leuk om te doen.


10-01-2016

Afgelopen jaar diverse bieren gemaakt waarvan ik de meeste op mijn site heb gezet, echter de laatste paar bieren niet.
Ik ben van blikken overgestapt naar moutextracten en ik moet zeggen dat het een goede stap was, deze bieren zijn veel lekkerder dan uit blik, ik zeg een goede verbetering!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.