Bier Proef Regelement

  1. KIJK: DRINK MET JE OGEN

Welke kleur heeft het bier, donker of licht? Indien het wat donkerder is kan er gebruik zijn gemaakt van bijvoorbeeld karamel mout, wat langer en donkerder gebrand mout. Is het bier helder of troebel? Dan is er sprake van nagisting op fles. En hoe ziet de schuimkraag er eigenlijk uit? Heeft hij fijne of juist grote bellen.

  1. WALS: LAAT DE GEUREN VRIJKOMEN!

Door het zachte rond walsen van het bier in het glas komen de aroma’s als gevolg van het zacht openbreken van de schuimkraag makkelijker en beter vrij. Hierdoor ben je in staat om nog beter het ware karakter van het bier te identificeren.

  1. RUIK: GEEF JE NEUS EEN SLOK

Voordat je proeft, ruik eerst eens aan het bier. De meeste aroma’s van het bier zitten in de schuimkraag. Belangrijk daarbij is dat je echt je neus in het glas steekt en het glas dus eigenlijk afsluit met je hoofd. Een sterk en geurig aroma ruik en proef je direct terug in het schuim.

  1. PROEF: HET BESTE DEEL

Nu komt de echte briefproef. Hier is het belangrijk om rustig de tijd te nemen. Neem een slok en laat het bier, voordat je doorslikt door je gehele mond gaan. Laat alle hoeken van je mond in contact komen met het bier om echt het karakter van het bier te doorgronden. Slik het door en bepaal dan hoe bitter het bier eigenlijk is en welk hop aroma je proeft, dit doe je achterin je keel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.