Appel-Perenwijn (mousserend)

Tja, ik had alles netjes opgeschreven, maar door een fout is het niet goed opgeslagen, kwam daar later pas achter en dan is het telaat.

Ik heb op dit moment 7 liter appel-perenwijn in het gistingsvat zitten.

Eigenlijk is het in het kort zo, je moet appels en peren wassen en aan kleine stukjes snijden, en dan in een ontsmet gistingsvat doen, kokend water er op, ik heb toen gepureerd met staafmixer, en toen Alpha-Amylase toegevoegd, dit zorgt er voor dat het vruchtvlees het vocht los laat.
Na ca 7 dagen zeven en door een doek passeren.
Dan wijngist aroma, suiker en supervoedingszout toevoegen.
Deksel met waterslot erop en laten gisten.

daarna overhevenlen naar een schoon gistingsvat.

Omdat de wijn niet helder was, heb ik geprobeerd met wijnbentoniet en neerslagkalk de wijn helder te krijgen, helaas dat is niet gelukt.
Nu hoorde ik pas later dat de peren de oorzaak zijn, wijn met peren krijg je niet helder, kan wel maar daar heb ik de middelen niet voor.

Ook heb ik de fout gemaakt om sorbitol toe te voegen omdat ik de wijn te zuur vond, ik had dat achteraf gezien ook met normale suiker kunnen doen, uiteindelijk was de gisting gestopt bij een bepaald alcohol percentagen.
De sorbitol heeft de wijn niet lekkerder gemaakt en dat is jammer, leermomentje!!

Nu zit de wijn nog in een vat, volgende week (begin januari) gaat hij als de smaak redelijk is op fles en dan zien we het wel wat het gaat worden.

Wil nog even opmerken dat ik al erg veel geleerd heb bij het maken van deze wijn ook dingen die ik nooit weer moet doen.

Word vervolgd!!!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.