A Smart Home

Eigenlijk ben ik al jaren bezig om het me zelf makkelijk te maken, lampen aanzetten met een afstands bediening doormiddel van het klik aan klik uit systeem is reuze handig, en dat kent iedereen wel.
Wie heeft er tegenwoordig geen thermostaat die je met je telefoon kunt regelen??
Nou ik nog niet hoor!!
Maar daar komt verandering in, ik ga mijn huis Smart/Slim maken en ik ga er over schrijven!! De afgelopen jaren was ik al aan het rondkijken naar en goed systeem, mijn doel was om meer zicht te krijgen op het energie verbruik in huis, om een veiliger huis te krijgen en natuurlijk voor het gemak. Nu heeft Eneco een slimme thermostaat “Toon” , ach zo heeft iedere energie leverancier wel een eigen systeem. Ik zit niet bij Eneco en het systeem van de Nuon waar ze inmiddels mee gestopt zijn (hoorde ik) was te simpel en vooral te duur voor wat je er mee kon. Op mijn zoektocht liep ik tegen het systeem SmartHome van RWE aan! RWE is een hele grote jongen in Duitsland, en die hebben het systeem Smarthome op de markt gebracht. Dit systeem is niet alleen voor het regelen van je verwarming. Nee!, je kunt er je hele huis mee beveiligen, je verlichting regelen, de CV ketel regelen en je kunt er rookmelders, camera’s en nog veel meer aansluiten op dit systeem. Nadat ik het systeem en de mogelijkheden van alle kanten had bekeken, en nadat ik me goed had ingelezen was de keuze niet moeilijk, echter ook dit systeem is niet goedkoop maar de mogelijkheden zijn enorm. Omdat de mogelijkheden enorm zijn en er achter dit systeem een hele grote firma zit heb ik de knoop doorgehakt en besloten voor dit systeem te gaan! Maar ik begin klein en en bouw het langzaam maar zeker uit tot ik heb berijkt wat ik wil! Ik ga beginnen met de Termostaat en hoe dat allemaal gaat kun je hieronder lezen.Ga naar Laatste Bericht

15-12-2014 Het begin is er de RWE SmartHome Centrale is binnen, de centrale is het hart en de basis van het RWE SmartHome systeem zonder centrale kun je helemaal niets nada! De Centrale is een soort router die verbonden is met internet alles word via deze Centrale bestuurt doormiddel van WiFi.

01-01-2015
Ook de Thermostaat is besteld deze komt volgende week binnen en word doormiddel van WiFi aangesloten op de Centrale
Je kunt hem programmeren, zodat hij aan en uit gaat wanneer jij dat wil op elke gewenste themperatuur.
Ik kan straks overal op de wereld waar je ook maar internet hebt de verwarming regelen.
Omdat de thermostaat niet aan een draadje zit kun je hem overal neerzetten of toch ophangen wat je maar wilt, je kunt er ook voor kiezen om de themperatuur in de kamer met je telefoon, pc of tablet te besturen. Ook meet de thermostaat het vochtpercentage.

03-01-2015
Met een centrale en een thermostaat kun je eigenlijk nog helemaal niets er moet ook nog een verwarmingsschakelaar komen en ook die is besteld.
Deze wordt aan de ketel gekoppeld deze schakelaar schakeld de CV uit en aan, deze word doormiddel van een draad aangeloten op de draad waar normaal de kamer thermostaat aan zit. Deze komt nu echter niet in de kamer te hangen maar dicht bij de CV Ketel.

04-01-2015
Bovenstaande RWE producten zijn besteld als alles binnen is kunnen we beginnen met het aansluiten.
Er zijn divere redenen waarom ik gekozen heb voor RWE SmartHome.
Niet om de prijs want goedkoop vind ik het niet echt!!
Maar ik zie vele mogelijkheden met dit systeem hieronder zal ik enkele voorbeelden geven.

Voorbeelden!
Meer zicht op je energie verbruik in de toekomst denk aan de slimme meters die we binnen een paar jaar krijgen!
De vele toepassingen!
Rookmelders die je een bericht sturen via sms, of mail of waarschuwen via Hue Lampen als er wat aan de hand is!
Hopelijk kan ik  met behulp van dit systeem besparing op gas en electra!
Alles is met de  Pc, Smartphone en iPad te bedienen.

Hieronder een voorbeeld van hoe dat er dan ongeveer uit ziet. (Is wel een Duits voorbeeld maar het kan ook in het Nederlands)

08-01-2015
Vandaag komt dan eindelijk de thermostaat binnen, en dan kan het beginnen, er komen aan de linkerkant straks diverse linkjes die allemaal betrekking hebben op het RWE SmartHome Systeem.


Klik op de link knop aan de linkerkant van deze pagina, om naar de RWE Filmpjes te gaan

Ben erg benieuwd of het systeem aan mijn verwachtingen voldoet, ik heb erg veel filmpjes bekeken op het gebied van je huis slim maken en het systeem van RWE heeft toch vele mogelijkheden en ziet er veel belovend uit.
De Centrale en de schakelaar voor de CV zijn al binnen, ik heb de RWE software al geinstalleerd en nu is het wachten op de Termostaat.

Het heeft me een paar uurtjes gekost maar het werkt super, ik heb met behulp van twee filmpjes die ze me hebben gestuurd van SmartHome suply even aan het stoeien geweest.
Zie de filmpje 17 en 18 op de RWE Linkjes, klik op LINK KNOP hierboven om naar de linkjes pagina te gaan. Even in het kort, het is een systeem van Plug and Play, je zet met een kamer thermostaat je verwarming aan en weer uit, klaarrr. Maar als je het systeem wilt uitdiepen en gebruik wilt maken van de vele mogelijkheden van dit systeem dan moet je er toch wel dieper induiken. Ik denk ook wel dat dit systeem niet geschikt is voor de normale doorsnee mens die alleen maar de verwarming op 20 zetten en als ze naar bed gaan de thermostaat om laag draaien. Dat zit al bij een normale verwarming een thermostaat die de kunt programmeren kun je gewoon bij de bouwmarkt kopen! Maar voor de mensen die veel meer willen, die een geavanceerd systeem willen tja dan kom je al snel bij systemen zoals RWE Smarthome,
Ik kan nu zien welke kamer verwarmt wordt (straks als er overal thermostaat knoppen op zitten) dan is dat wel handig je kunt dan meteen zien welke kamer warmte vraagt.
Omdat het een soort klik aan klik uit systeem is dat nu aan de verwarmings ketel zit heb je meer zicht vnd ik.
Ik heb meteen een programma gemaakt wanneer de verwarming uit en aan moet, ook dit is super handig, moet het alleen nog scherper programmeren.
En nu maar afwachten hoe het verder gaat, een ding is zeker het begin is er en ik kijk er nu al naar uit om er nog veel meer aan te koppelen.

09-01-2015
Kan niet anders zeggen dan dat het systeem goed werkt, weet niet of nu zuiniger is met deze thermostaat, maar dat gaat het in de toekmost zeker worden als overal in elke ruimte radiator thermostaten geplaatst zijn.
Het aansluiten van het systeem was een makkie, het programeren van de weektijden ook, maar als je zoals ik dieper in het systeem ben gedoken dan is het wat moeilijker, en voor leken is dat zeker moeilijk.
Maar moeilijk is het dus alleen als je echt wilt zien of de ketel aanspringt, en nog veel meer van dat soort dingen die je niet nodig hebt maar het wel een stuk overzichtelijker maken.
Als je alleen maar met de thermostaat wilt werken dan is het plug en play, het aansluiten van de schakelaar aan de ketel was ook een makkie, je pakt de draad van de thermostaat en daar sluit je de schakelaar op aan.
De thermostaat zet de ketel aan en de ketel uit, of dat zuiniger is weet ik niet, maar het werkt prima, het ingestelde themperatuur als test had ik de verwarming voor de morgen geprogrammeerd, en het was heerlijk warm beneden.
De volgende stap is toch wel op elke radiator een thermostaatknop, maar dat later!!

10-01-2015
Ik heb me iets meer ingelezen in het RWE Smarthome Systeem, en ik moet zeggen dat ik er steeds enthousiaster van word,
de mogelijkheden zijn enorm natuurlijk moet je het wel leren hoe je alles moet programemeren maar dan heb je ook wat.
En de medewerkers van de helpdesk van SmartHomeSuply zijn zeer behulpzaam.

27-01-2015
Ik kan niet anders schrijven dan dat het RWE Smarthome systeem super werkt.
Vraag me wel eens af of het ook zuiniger is dan de verwarming hoger en lager zetten met een kamerthermostaat, maar goed als er alle knoppen vervangen zijn door thermostaatknoppen dan moet het een stuk zuiniger zijn, maar zover is het helaas nog niet.
Ik heb berekend dat ik acht knoppen nodig heb maal 50 euro nou dan weet je het wel, is wel erg veel geld, dus denk dat ik eerst een paar belangrijke punten vervang.
Maar goed wat is er tegenwoordig nog wel goedkoop??
In Neede word er de laatste tijd veel ingebroken, dus ik denk dat ik het beveiligen van het huis ook maar wat versnel, ik heb daar toch wel wat ideen voor, maar ook dat kost ook weer een smak geld, beetje jammer!!

Word vervolgd……….

09-02-2015
Ik heb wat problemen gehad met de verwarming, hij is een paar keer blijven hangen, met behulp van SmartHomeSupply kwamen we er achter dat de schakelaar die de ketel regeld misschien de boosdoender was, de afstand tussen de schakelaar en de centrale was misschien te groot.
Of er zat een storend element, misschien teveel leidingen of te dikke muren of iets in die geest, ik heb een nieuwe draad getrokken en de schakelaar verplaatst, hij zit nu hooguit een halve meter van de Centrale af.
Hopelijk is daarmee het probleem verholpen.

P.S.
Ik wil ook nog even kwijt dat de luitjes van de Smart Home Supply (helpdesk), echt super behulpzaam zijn, echt petje af.

Dan is er nu ook een camera toegevoegd aan het assortiment van SmartHome de Samsung Smartcam HD Pro Wireless. Wie weet misschien dat ik in de toekomst een camera met bewegings melder naast mijn huis hang.

08-03-2015
Ik heb een deur en raam sensor besteld in Duitsland en die is binnen, die komt op de poort en stuurt je dan een mail, of SMS als de poort open gaat.
(helaas bleek later dat de sensor niet waterdicht is en dus niet buiten geplaatst kan worden)

??-??-2015
De rookmelders van RWE kunnen je waarschuwen via een of meerdere mobiele telefoon(s) als er rook word waargenomen, je moet echter wel SMSjes kopen, E-Mail is gratis. Maar omdat de SMSjes alleen gebruikt worden in nood zal dat nog wel meevallen.
Deze melders zijn niet geschikt als CO melder, ik weet op dit moment ook niet of ze die verkopen.

Ik zat me net te bedenken dat CO melders zeker handig zouden zijn.
En ik las een stukje over GEO fucties.
Hopelijk komt de GEO fuctie nog, je kunt dan het systeem koppelen aan je smartfoon misschien wel aan meerdere.
Middels het GEO systeem weet RWE namelijk of je thuis bent of dat je er aan komt, en past de verwarming dan aan, zijn alle bewoonders niet thuis dan staat de verwarming laag.
Deze functie hebben ze nog niet, wie weet dat het nog komt in de toekomst, er komt wel een grote software update dit jaar, vertelde de mensen van de SmartHome Help Desk
In de komende jaren krijgt ieder huis in Nederland een slimme meter, bij RWE zijn ze er mee bezig om dat systeem straks aan het SmartHome systeem te koppelen, dan kun je nog beter je energie verbruik monitoren en dat maakt me blij omdat ik dat juist wil.

24-09-2015 Vandaag de deurcensor op de achterdeur gemaakt, morgen komen de eerste  Radiator Thermostaat-knoppen binnen en die komen in de keuken, de deurcensor zorgt er voor dat de verwarming lager gaat in de keuken als de deur openstaat. Ik ben benieuwd, de thermostaatknop(pen) kun je op afstand bedienen, of door aan de knop te draaien, je kunt er schema’s aanhangen voor het uit een aangaan. Je kun Censoren koppelen aan een thermostaat en ze voor programeren enz enz, ik ben erg benieuwd hoe dat werkt, in elke knop zit een thermometer en een vochtmeter, ik kan dus straks zien in welke ruimte dan ook waar een thermostaatknop zit wat het vochtpercentage is en wat de themperatuur is!

25-09-2015
Vandaag zijn de twee Thermostaat knoppen binnengekomen met een speciaal koppelstukje anders zou het niet passen! Helaas het past niet, de gamma kranen op de radiatoren zijn niet geschikt voor de Radiatorknoppen, nu zal er vast ergens een oplossing te vinden zijn maar…. Ik heb in dit geval een andere keuze gemaakt, de twee thermostaat knoppen die binnen zijn gekomen zijn voor in de keuken, ik heb twee kranen gekocht van 22 mm  en twee nieuwe afsluiters, de kranen komen tussen de leidingen naar de keuken en het achterste gedeelte hier in huis. Ik kan dan het achterste gedeelte in no-time afsluiten van de rest van de verwarming in huis. Nadat ik de kranen er tussen had zitten wat nog een hele klus was heb ik een voor een de radiator kranen vervangen. Het heeft een menig zweetdruppeltje gekost maar dan heb je het ook voor mekaar, bij een radiator heb ik zelfs de kraan naar de andere kant verplaatst wat ik zelf mooier en handiger vond. Nu moet ik eerlijk vertellen dat de nieuwe thermostaat knoppen geen kleine jongens zijn, tja er zitten toch 3 batterijen, een motortje, wifi, een digitale thermometer en een vochtsensor in! Alles voorgeprogrameerd en klaar is kees, als de buitendeur open gaat dan gaat de themperatuur na 1 minuut omlaag, en zo hopen we wat energie te verspillen!!

11-10-2015
Er liggen drie nieuwe afsluiters klaar van Honeywell om tussen de leidingen geplaats te worden, dat gaat morgen gebeuren, een voor de keuken, voorkamer en woonkamer!
Dan kan ik ook de keuken apart gebruiken dat had wel gekunt maar zet ik de verwarming in de keuken nu aan dan wordt het in de woonkamer ook warm, dit omdat de kranen in de woonkamer gewoon openstaan, en dat geldt dan ook voor de rest van het huis.
Als de kranen tussen de leidingen zitten dan kunnen de thermostaatknoppen erop en dan is de hele beneden verdieping voorzien van automatische  RadiatorThermostaat Knoppen.
Alleen de nieuwe badkamer moet dan in de toekomst nog en de boven verdieping, ook komt er nog een radiator te hangen op de nieuwe zolder van de nieuwe schuur en op de kleinste slaapkamer hier in huis.
Als dat allemaal gebeurt is dan hebben we alleen nog geen verwarming op de overloop en in de gang, maar goed of dat zo belangrijk is weet ik niet, wie weet in de toekomst.
De stap die dan volgt als de Thermostaat knoppen geplaatst zijn is om ze te installeren in het RWE Smarthome programma op mijn Pc.
Er word voor bijvoorbeeld de badkamer een aparte ruimte aangemaakt in het programma, zoals ik ook al met de keuken heb gedaan.
Als alles is geprogrammeerd dan is het systeem klaar voor gebruik en kunnen we zoals ik al eerder schreef de verwarming in elke ruimte apart regelen.
Stel ik wil het in de badkamer 20 graden hebben in de keuken 22 graden en in de woonkamer 19 graden dan kan dat, de knoppen regelen de ingestelde themperatuur in de desbetrefende ruimte geheel zelfstandig.
En elke ruimte is ook nog te programmeren, stel ik wil elke morgen om 8 uur in de keuken 20 graden hebben dan kan dat, de mogelijkheden zijn enorm 🙂

Als je op het logo klikt rechtsboven in de hoek dan ga je naar de site van Smarthome Supply, je krijgt meteen een overzicht van de producten, er zijn al meer producten maar die staan nog niet op de Nederlandse site!

Zoals je ziet ben ik ook begonnen met een nieuw item en dat zijn linkjes, er zijn zoveel mogelijkheden en er zijn zoveel voorbeeld filmpjes van hoe je het systeem moet instellen dat ik wat linkjes ga plaatsen.
Denk je van ja Henk je kunt wel een mooi verhaal ophangen waar geen mens wat van snapt haha maar hoe ziet dat er dan uit nou dan klik je op een linkje en snap je meteen hoe en wat!

Zoals jullie misschien wel lezen ben ik en word ik steeds enthousiaster over dit systeem en de mogelijkheden!
Hopelijk werk alles straks zoals ik me dat voorstel!13-10-2015
Vandaag komen er drie radiatorknoppen binnen, de nieuwe afsluiters zitten al tussen de leidingen de nieuwe kranen kunnen er zo op.
Dan alles programmeren in het smarthome programma en dan is alles klaar voor gebruik, dat is wel even werk maar dan kun je er ook alle kanten mee op! Het mooie is dat je met dit systeem echt alle kanten op kunt, RWE heeft ook wand schakelaars, ze zijn erg dun en je kunt ze overal aan de muur plakken. Er komen er straks een of meerdere op verschillende plekken in huis! Eentje is zeker en die komt in de gang, als je weggaat en je klikt op de knop dan gaat in het hele huis, of in delen van huis de verwarming naar bijvoorbeeld 15 graden of wat je ook maar wilt. En zo kan dat ook op de slaapkamer als je wakker word, klik en de verwarming gaat aan in bijvoorbeeld de woonkamer of waar dan ook aan naar een voorgeprogrammeerde themperatuur. Het kan natuurlijk ook allemaal met de telefoon, iPad of wat dan ook maar dit lijkt me reuze handig! Maar dat zijn allemaal dingen voor de toekomst, zoals ik al schreef het is niet echt goedkoop, en we willen nog meer! Eerst sensoren op de ramen van de badkamer, thermostaat knoppen in de slaapkamers en ook daar komen raam sensoren, raam open verwarming uit enz enz Langzaam maar zeker pak ik zo het hele huis aan, en hopelijk kan ik in de toekomst ook bijvoorbeeld zien als ik ze ooit krijg wat zonnenpanelen opbrengen! Als we een slimme meter krijgen kan dit systeem volgens mij daar wel aan gekoppeld worden maar dat weet ik niet zeker dat zal ik toch eens opzoeken!

17-10-2015
Het werkt allemaal naar behoren, ik ben zeer tevreden ik wil nog wel wat instellingen aanpassen maar dat gaat goed komen!

22-10-2015
Ik hou alles van Smarthome bij in een excel document, wat ik uitgegeven heb, schema’s, energie plan enz enz teveel om hier te benoemen.
Deze week heb ik van alle ruimtes een week schema gemaakt, met een week schema, of dag schema kun je de cv programmeren, waneer, waar, hoelaat de themperatuur aangepast moet worden in welke ruimte enz enz
Zoals ik al een paar keer schreef de mogelijkheden zijn enorm, en ik probeer zoveel mogelijk toe te passen in het systeem hier in huis!
Het kost het een en ander en dan moet je er ook zoveel mogelijk uithalen!

Vanaf 13-10-2015 draait het systeem op de beneden verdieping, ff een kleine update!
Als eerste kan ik schrijven dat ik super tevreden ben met het systeem en met de mogelijkheden, en eigenlijk is daarmee ook alles gezegd!
Zou zo geen min puntjes kunnen bedenken maar wensen heb ik wel, wensen die het systeem zouden kunnen verbeteren!
Zo zou een klein schermpje maat mini iPad idiaal zijn, maar daarop zouden dan alleen maar de schuifjes van de verwarming zichtbaar moeten zijn!

10-01-2016
Op alle radiatoren in het huis zitten nu de nieuwe RWE termostaat knoppen en die werken prima so far.
Boven op de slaapkamers komen alleen nog raam sensoren, raam open verwarming uit en dat scheelt ook weer!
Gisteren heb ik de verwarming bijgesteld, de temperatuur van water dat door de radiatoren stroomt was 70 graden en nu 60 graden, ik ben benieuwd of dat merkbaar is.
Merkbaar op de energie rekening zal het wel zijn, maar het is nog proef stel dat het te lang duurt voordat het warm is in de kamer dan passen we het weer aan!

30-03-2016
Vandaag komt de eerste rookmelder binnen, het is de vernieuwde versie, er zit zelfs verlichting in.
Het plan is om op elke zolder een rookmelder te hangen, ik heb 3drie zolders dus begin ik met drie rookmelders.
De rookmelders werken als een melder gaat de ene af dan gaat het alarm bij alle melders af(als ik het goed begrepen heb), de SMS en E-Mail app is al geinstalleerd.
Je krijgt namelijk meteen een SMS en E-Mail bericht als het alarm overgaat, en ik ga ze ook koppelen aan de Philips Hue, dus als het alarm af gaat dan gaat het alarm af, lamp in rookmelder aan, er word meteen een SMS en een E-Mail verstuurd en er gaat een Hue Lamp knipperen.
Ik zeg niet dat je met rookmelders brand voorkomt maar met al deze rookmelders met bijbehorende alarm mogelijkheden ben je er wel sneller bij, nu nog wat brandblussers maar dat komt nog.
Hierna wil ik nog wat rookmelders en daarna gaan we het huis beveiligen tegen inbraak met sensoren en camera’s tenminste dat is de bedoeling,

De rookmelder is binnen dit keer met een flink boekwerk, meteen de melder in het systeem geplaatst en getest, daarna heb ik na wat gepuzzel een logica profiel gemaakt, als nu de melder afgaat als er rook is gedetecteerd dan gebeurt het volgende.
Alarm signaal gaat af, wat erg goed te horen is, dan gaat meteen de verlichting aan op de melder, er word een SMS bericht en een E-Mail verstuurd naar drie personen, en ik heb ingesteld dat er een HUE Lamp gaat knipperen in de kleur rood.
Alles is in te stellen en dat is super en dat je op diverse manieren alarm berichten krijgt is super ook al is het vals alarm beter tien keer voor niets dan een keer te laat!
En als er straks meer melders komen dan gaan ze samenwerken met elkaar en dat lijkt me ook wel handig!

Ik moet eerlijk zeggen dat RWE Smarthome niet echt goedkoop is maar dan heb je wel wat, rookmelder kost 50 euro, waarin een batterij die 10 jaar mee gaat.

Laatste Bericht

11-10-2016
En dan word het weer kouder winter is comming en dat betekent dat ik me weer verder ga verdiepen in het Smarthome gebeuren, heb nog een hele wensenlijst met dingen die ik wil om het huis nog smarter te maken dan het al is.
Sensoren voor de nieuwe badkamer en de gehele bovenverdieping, nog twee rookmelders voor de zolder boven in het huis en de zolder van de nieuwe schuur.
En dan straks voor de nieuwe badkamer en de verwarming in de mancave, en zo blijven we in beweging.
RWE Smarthome heeft de naam veranderd in Innogy Smarthome, Inno staat geloof ik voor innovatie, maar dat weet ik niet helemaal zeker.
En ze hebben een nieuwe Innogy Smarthome App gemaakt maar ze zijn nu bezig om de App geschikt te mmaken voor de Nederlandse mark, ik geloof dat er nog wat foutjes in zaten.
Hij zou een paar weken geleden al op de nederlandse markt komen volgens de heren van Smarthome Supply, we zouden bericht krijgen als hij klaar was.

07-11-2016
Deze week heb ik een schakelaar binnen gekregen van RWE Smarthome, ehm sinds kort is de naam veranderd nu heet het Innogy Smarthome ook goed.
Deze schakelaar komt in de gang te hangen en met een druk op de knop kun je de verwarming in het gehele huis uitzetten, dus ga je weg, dan druk je op de knop en alle radiatoren gaan uit of naar een vooringestelde themperatuur,

Word vervolgd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.