Column Stof  

Een van de grootste vijanden van een huisman is wel stof, en dan hebben we het niet over stof waarvan we kleding maken, en ook niet over de grondstoffen.
Nee, ik heb het over een onzichtbare materie die zich alleen laat zien als het in aanraking komt met donkere spullen, ja ook wel met andere kleurtjes, maar vooral op donkere oppervlaktes .
En donkere oppervlaktes zijn nu net de oppervlaktes waarvan ik er veel van heb.
Als er na een grondige poets beurt, er dan geen spatje geen vlokje, er helemaal niets meer van dit alles te vinden is, ben ik als huisman weer helemaal in mijn nopjes.
Maar alsof de duvel er mee speelt binnen een mum van tijd nestelen al deze verwijderde stoffen zich weer als ongedierte op alle oppervlaktes, als een zachte dunne dons laag, dwarrelen ze weer op mijn net gestofte meubels, en worden mijn glanzende meubels weer dof, zo dagen ze mij als huisman elke keer weer uit.
Om een heel lang verhaal flink in te korten kan ik hier schrijven, dat ik het spuug zat was, meer dan dat zelfs, dus ik besloot te kiezen voor een radicale aanpak.
Nou!! wat heb ik als huisman voor wapens nodig, wapens om mee terug te slaan?, ik had geen enkel  idee, maar ik ben wel een creatieve huisman, dus maar eens eerst het internet op,  Google mijn aller beste vriend zou het vast wel weten.
Bij de zoekterm huisstof kreeg ik een heel eng verhaal te lezen over huisstofmijten, ik ken wel de mijter van de Sinterklaas, maar van huisstof met een mijtertje op had ik nog nooit gehoord,  oeps!! mijten waren het, ja das natuurlijk wat anders.
Nee!! mijtjes zijn geen kleine mannekes met een kruiwagentje en een schepje  die de stof komen opruimen, helaas....was dat maar waar.
Het tweede gevonden item was een stofdoek, daar stof je alles mee af lees ik hier, maar dat wist ik al die gebruik ik namelijk ook, ik moet er altijd van niezen, ik heb een huisstof allergie, dus ik wist precies waar het over ging, dat je met een droge doek de verspreiding bevorderd was ook niet nieuw voor mij, nat afnemen is beter, en dat doe ik nu dus ook .
Na wat gezoek dacht ik de oplossing gevonden te hebben tegen stof, Swiffer!!, de tekst stof verdwijnt waar Swiffer verschijnt”  trok me helemaal over de streep, het pakje heeft een week op tafel gestaan, zowel open als gesloten, maar de stof bleef, en bleef maar komen, dus die oplossing was ook drie keer niets.
De volgende zoekterm was  hoe kan ik het beste stof uit mijn huis verjagen het eerste item, die ik van google kreeg was, hoe vang ik fruitvliegjes, dan hoe vang ik spinnen, vliegen, geesten, katten, wespen, muggen, alles is schijnbaar te verjagen of te vangen, maar stof niet.
Met de zoekterm “stof zuigen”, kreeg ik het volgende zinnetje, stofzuigen, stofgezogen, gestofzuigd.
Een vreemd item vond ik ook, “stofzuigen op vrijdag met Turbomientje, dat heeft me doen lezen, dat stof niet alleen het laagje vormt die we haten, maar er ook voorzorgt dat je lichamelijke klachten krijgt, we stofzuigen gemiddeld 85 uur per jaar, dat lees ik hier, en daardoor krijgen we lichamelijke klachten, zoals rugpijn en ik weet niet wat allemaal nog meer.
Ik was vast beraden, dus  op naar mijn volgende zoekterm, Google moest vast nog even warm lopen, heb ik ook wel eens.
Hoe verwijder ik stof uit mijn huis, was de volgende term die ik invoerde, de eerste term die Google me voorstelde was hoe verwijder ik lastige vlekken, schimmel, als, vet, enz.
Pffffffffff, met Google had ik het voor vandaag ook wel gehad, die had er geen zin in.
Maar we hebben als reserve ook nog Wikipedia.
De zoekterm stof is volgens Wikipedia het volgende:   
Stof (kleine deeltjes) zijn vuildeeltjes die uit kleine deeltjes van minder dan een halve millimeter bestaan en uit pluisjes.
Dan hebben we de volgende stoffen Huisstof, Meelstof, Saharastof, Sterrenstof, Poedersuiker, Steengruis en Pollen.
Ze geven bij Wikipedia ook de oplossing, hčhč dat zou tijd worden, ff knippen en plakken en zie daar…

In huis kan een stofzuiger, een bezem of stoffer en blik gebruikt worden om het stof van de vloer te verwijderen. Met een stofzuiger kan het stof ook van meubels en met enige moeite, van wanden en plafonds worden verwijderd.
 Voorwerpen die door hun vorm niet met een stofzuiger behandeld kunnen worden, kunnen
 afgestoft worden met een stofdoek of plumeau.
Met een
 mattenklopper kan stof uit kleden geklopt worden. Met een karwats kan stof uit stoelen geklopt worden.
En nu blijkt dat stof niet alleen slecht is maar bij het werken in een omgeving met veel stof kan er gezondheidsschade ontstaan, bijvoorbeeld
 stoflongen. Met name asbeststof is schadelijk, maar ook steenstof en fijne metaaldeeltjes kunnen schadelijk zijn. Onlangs is bekend geworden dat met name de door de mens sterk verhoogde achtergrondconcentratie van fijn stof erg schadelijk is.

Een karwats???, ook maar even opgezocht, een karwats is een soort zweep, dus een  martelwerktuig, goed om stof mee af te straffen dus.
Maar als klap op de vuurpijl, hebben we ook nog het Explosiegevaar!!!.

Bij
 meel- of suikerstof kan er een stofexplosie ontstaan, als bijvoorbeeld in een silo is veel stof in de lucht aanwezig is. Hierbij kunnen elektrostatische effecten een rol spelen, die een stofexplosie kunnen veroorzaken.

Nou luitjes ik weet niet wat jullie er van vinden, maar dit is wel erg zware stof om te lezen, en mijn schrijfstof is op, en ik heb een droge mond gekregen van al die stoffen, echt een nieuwe oplossing heb ik niet gevonden, ik heb wel mijn lesje geleerd dus heb ik een helm, en een stofmasker gekocht, stof is namelijk levensgevaarlijk, en moet uitgeroeid worden, maar doe het wel grondig, als je leven je lief is.

Waar Swiffer verschijnt,  ben ik degene die verdwijnt, toedels

 

IKKE

 

                                                                                         

Print deze Pagina