All for Joomla All for Webmasters

Dagboek Energie

20-01-2019
Records zijn er om verbroken te worden en op de 18e januari was het 17,96 kWh de hoogste opbrengst tot nu toe van alle januari maanden.
Dus ik ben blij elke kWh die binnenkomt is meegenomen.
In december was het 34,99 % per paneel meer dan vorig jaar, ik heb berekent wat het per paneel is omdat we nu 16 panelen op het dak hebben liggen en dus meer dan vorig jaar heb ik alles op een paneel berekend.
En dat is dus meer dan vorig jaar en daar zijn we blij mee.
Wat het gas betreft stoken we door de pellet en houtkachel veel minder dan vorig jaar en ik ben erg benieuwd waar we uitkomen, ook door de stijgende prijzen is het niet te voorspellen wat het gaat worden ik vergelijk het verbruik maar met het verbruik van vorig jaar.
De BTW is hoger de energie belasting en transportkosten ook Liander is duurder geworden en ga zo maar door dus is het een beetje afwachten.
Nu heb ik natuurlijk wel de app en ik kan dus wel mijn verbruik zien en wat ik moet betalen en daar pas ik mijn berekeningen op aan.
Maar ik wilde onder de 50 euro komen en dat zou vast gelukt zijn als alles niet ineens veel duurder was geworden, ik ben dus bang dat ik die 50 euro niet ga halen maar goed het is niet anders.

IKKE

10-01-2019
Gisteren de record opbrengst van de panelen in januari 2018, wat een dagje zon goed is voor de energie productie.
12,43 kWh zou wat vaker moeten gebeuren in deze donkere dagen januari en december zijn volgens mijn berekeningen de slechtste maanden van het jaar en is de opbrengst laag geen zon geen zonnen energie zo simpel is het!

IKKE

08-01-2019
Vandaag even rond gekeken op de Nuon website en even kijken of mijn maandbedrag nog klopte nu was gaf de gasmeter minder aan dan wat ze hadden voorspeld en dat vinden ze natuurlijk niet leuk.
Eerst kwam de vraag of dat wel klopte toen ik aan vinkte dat het klopte kreeg ik een error en moest ik het later maar weer proberen haha
Ze zijn natuurlijk bang dat ze ook maar een kuupje gas gratis weggeven.
Probeer het later nog een keer haha, en dat ga ik zeker doen ben benieuwd wat eruit komt.

P.S. ik heb het nog even geprobeerd maar ik kan alles alleen mijn termijn bedrag niet laten checken haha

IKKE

03-01-2019
We zitten al op 1/6 deel van wat we in 2018 hebben opgewekt in januari.
Met een paar dagen zon zitten we er al heel snel aan dus maar hopen op wat mooie zonnige dagen.
Vandaag of  morgen komt er een handdoek radiator binnen voor in het washok, deze radiator moet het washok en ook de badkamer een beetje bij verwarmen en je kunt meteen wat was drogen indien nodig.
Nu is het zo dat we hier proberen om minder gas te verbruiken liefst niets om de prijs te drukken maar voor de CV installatie is er echt nog geen goed alternatief en tot zolang blijven we centrale verwarming gebruiken maar dan wel een stuk minder.
Het washok en de badkamer zijn super geïsoleerd op het washok ligt zelfs een piepschuim laag van 12 cm dik.
Er komen nog extra plexiglasplaten in de ramen van het washok en dat zal echt heel veel kou schelen.
Nog twee a drie maanden en dan is de winter al weer voorbij en dan is het al weer een stuk warmer.

IKKE

01-01-2019
Ons gas verbruik is flink gezakt en daar zijn we natuurlijk super blij mee
19 kuub in november en 30 kuub in december dat is mooi het is een flinke daling vergeleken met 2017/2018
Hopelijk kunnen we dat in januari en februari ook zo laag houden!
We wachten af het jaar is net begonnen en echt winter hebben we ook nog niet gehad!

IKKE

28-12-2018
Ze lijken wel gek geworden in Nederland ze willen in Nederland niet alleen de mensen van het gas hebben maar ook van de benzine auto’s
Over ca. 12 jaar mogen er geen nieuwe benzine auto’s meer verkocht worden alleen maar elektrische!
Maar goed de zonnepanelen hebben tot nu toe meer opgewekt dan vorig jaar,
in deze maand de maand december hebben ze al 62,3 % meer opgewekt dan vorig jaar en de teller staat nu op een gemiddelde van 58,62% meer in bijna vijf maand.
Natuurlijk komt het grootste gedeelte door de extra panelen maar als je de nieuwe panelen even wegdenkt dan hebben we zelfs nog 300 kWh meer in bijna vijf maand.
Al met al een super resultaat waar ik blij mee ben, en ik hoop dat de  panelen volgend jaar ook veel zon op hun kop krijgen.
Dat scheelt lekker in de lasten.

IKKE

24-12-2018
De zonnepanelen hebben ook kerstvakantie de donkere en korte dagen qua licht opbrengst zorgen er voor dat de panelen niets te doen hebben.
Toch hebben ze gemiddeld vanaf augustus 56,43% gemiddeld per maand meer opgewekt en daar word ik nu weer opgewekt van.
Ruim de helft meer per maand dat is natuurlijk super vorig jaar was december de slechtste maand en ze liggen nu 17 maanden op het dak.
En september was de aller beste maand vanaf het moment dat ze op het dak liggen.
Oke wel met 7 panelen meer en dat scheelt natuurlijk wel, ik ben super benieuwd of ik mijn doel haal dat we qua elektra gelijk blijven of zelfs iets meer opwekken dan we verbruiken.
Mijn gevoel zegt dat we dat net niet gaan halen maar goed we moeten nog zo’n acht maanden voordat we de afrekening krijgen maar ik hou alles bij.
En ik heb de Nuon app en daar kan ik ook alles op zien.
Hopelijk word het een energie zuinig jaar en wekken de panelen veel op en kunnen we de maandlasten weer naar beneden bij stellen.
Maar de energie prijzen gaan flink omhoog dus is het maar weer afwachten wat het jaar gaat brengen denk je goed bezig te zijn gaan ze de prijzen verhogen.
Denk ook dat er weer veel mensen daardoor in de problemen komen vooral de mensen die het al niet zo breed hebben en voor hun maar hopen dat er geen horror winter komt.
Ik denk dat februari nog wel eens flink koud kon gaan worden maar goed ik heb ook geen glazen bol.

IKKE

13-12-2018
Ik heb eens uitgerekend hoeveel procent meer stroom de zonnepanelen hebben opgewekt vanaf half augustus sinds de laatste panelen erbij gekomen zijn.
Dat is nu iets meer dan vier maand als je alles bij elkaar op telt en dan hebben de panelen 50,4 % meer opgewekt!
Er zijn half augustus 7 panelen bijgekomen er liggen nu totaal 16 panelen op ons dak.
Nu zijn dit de slechtste maanden van het jaar vooral december, januari en ook februari schoren slecht tja het zijn donkere dagen met veel minder zon en dat tikt dus niet aan.
Natuurlijk zijn er in de winter ook mooie dagen waar de zon volop schijnt maar de uren dat de zon dan schijnt zijn veel minder dan in de zomer.
Maar goed ik ben blij met 50% meer elke kWh is er een zeg ik maar en scheelt weer in de knip!
Vooral nu de energie prijzen de lucht in schieten is elke kWh meer opgewekt dus zeer welkom tja het gaat natuurlijk op jaar basis om de keiharde euro’s.
Ik ga liever een keer met mijn schatje uit eten dan dat ik het naar de Nuon overmaak.
Maar goed we moeten nog een maand of acht en dan weten we wat we bespaard hebben door de panelen.

IKKE

11-12-2018
De een dikt het nog meer aan dan de ander maar hoe dan ook onze energie rekening gaat flink stijgen en dat is mooi balen ook als je bezig bent om minder energie te verbruiken.
Je probeert overal op te besparen en dan denk je yess ik ben zuiniger dan vorig jaar en dan tataaaa!! alles word duurder!
Gas word duurder, stroom word duurder en we gaan ook nog eens meer belasting betalen grrrrrrrrr
En Rutte maar vertellen dat we minder lasten krijgen en meer lusten ik zeg 10 met een griffel voor mensen die zo mooi kunnen liegen, ehm niet dus!!
Maar goed wij de verbruiker is de klos en de overheid verdient er ook nog eens aan las ik ergens is toch van de gekke!!
We wachten maar af ik ben blij dat ik een lading zonnepanelen op het dak heb liggen en ik hoop echt dat de panelen mij veel geld gaan besparen!
De toekomst zal het leren!

IKKE

07-12-2018
Donkere dagen voor kerst de dagen zijn veel korter en donkerder en dat is natuurlijk niet goed om via zonnepanelen energie op te wekken toch lopen we voor met vorig jaar en in c.a. vier maand hebben ze toch meer dan 1000 kWh opgewekt nou dat vind ik zelf natuurlijk super.
En mijn termijn bedrag bij de Nuon zit nu op honderd euro per maand en dat is toch al zo’n tachtig euro minder dan twee jaar geleden en de nieuwe panelen liggen net vier maand op het dak en hebben net de warme zomer gemist!
Hopelijk dekken de panelen ons verbruik per jaar in mijn berekeningen zou in theorie de panelen net het verbruik moeten dekken het spant er om nog ongeveer negen maanden en dan weet ik het exact.
Toch kan ik elk moment van de dag zien hoe het er voor staat en nu kan ik ook bij de Nuon zien wat mijn verbruik is per dag ik wil nog wel een goede app maar daar moet ik me nog in verdiepen.
Zoals ik al eerder schreef komen nu de drie dure maanden qua gas verbruik en als we dat hier nu een beetje binnen de perken kunnen houden zonder dat we in de kou hoeven te zitten dan zou dat mooi zijn.
Het gas word flink duurder en de een zegt dit en de ander zegt dat we zullen zien ik hoop voor veel Nederlanders dat het geen extreem koude winter word.

IKKE

06-12-2019
De ene voorspelling ligt nog niet achter ons of de volgende heeft zich al weer aangemeld lees volgende bericht

BERICHT

Door stijgende tarieven en fors hogere belastingen schiet de energienota omhoog. Een gemiddeld gezin gaat in 2019 liefst 360 euro meer betalen.
Stegen de energiekosten dit jaar al met gemiddeld 190 euro, in 2019 moeten consumenten opnieuw diep in de buidel tasten. Dat concludeert energie vergelijker Gaslicht.com. aan de hand van de prijzen van diverse energiebedrijven.
Eneco, één van de drie grote energiebedrijven, verhoogt per 1 januari de gasprijs met 7 cent per kubieke meter. Stroom wordt iets duurder. Een gezin (3500 kilowatt uur stroom en 1500 kuub gas) is daardoor in 2019 ruim 140 euro extra kwijt, heeft Gaslicht.com becijferd.
De energierekening wordt vanaf januari helaas een stuk duurder”, bevestigt Eneco-woordvoerder Kim Vogten de stijging. Eneco wijst op de hoge inkoopprijs van gas, de gestegen CO2-emissierechten en de goed draaiende economie
Het stilliggen van meerdere Belgische kernreactoren drijft de prijs verder op. Onze zuiderburen kopen daardoor meer Nederlandse stroom in.
Geeft Eneco openheid van zaken, Nuon en Essent weigeren hun consumententarieven te onthullen. Gaslicht.com voorziet voor hen echter soortgelijke stijgingen.

Gas vormt een steeds groter deel van de energierekening

Bij Essent wijzen de al gepubliceerde zakelijke tarieven daar eveneens op. Die gaan op 1 januari flink omhoog. ,,De tarieven voor consumenten gaan in ieder geval niet omlaag”, wil Essent slechts kwijt.
Stijgen de energietarieven, de belastingen nemen nog harder toe. In 2019 betaalt een gemiddeld vier persoon’s huishouden voor energie 160 euro meer dan dit jaar. Zowel de gas taks (+54 euro) als de opslag duurzame energie (+68 euro) gaan omhoog.
Verder ontvangt een gemiddeld huishouden 61 euro minder belastingkorting op energie. De netbeheer kosten stijgen 7 euro. Een klein voordeeltje voor consumenten is er ook: de stroomtaks daalt net als vorig jaar met 30 euro.

‘Gasprijzen zijn flink gestegen’

Ben Woldring, directeur van Gaslicht.com is niet verbaasd. ,,De gasprijzen zijn flink gestegen dit jaar. En om alle klimaatdoelen te halen zijn flinke investeringen nodig in groene energie en de elektriciteitsnetten.”
Al met al bestaat de energierekening inmiddels voor twee derde uit belastingen. Het valt Woldring daarbij op dat gas steeds duurder wordt. ,,De belasting op stroom blijft dalen, terwijl gas een steeds groter deel van de energierekening vormt.” De Groninger is kritisch op de steeds hogere gas kosten. ,,Het is logisch dat we van het gas af moeten, maar het gaat nu wel erg snel.”

En dan gaat het een stuk sneller dan je had verwacht gisteren werd er een verhoging van 3 cent per kubieke meter voorspeld nu is het al weer 7 cent pffff
Ik hoop een ding en dat is dat het voor veel mensen geen zware winter word de hardwerkende gezinnen met kinderen kunnen dat straks ook niet meer opbrengen lijkt me.
Wij kunnen hopelijk de schade beperken door de houtkachel toch vaker aan te steken en met behulp van de pelletkachel.
Ik heb een paar dagen geleden de energie check gedaan bij de Nuon en mijn maandlasten zijn onder de honderd euro per maand gedoken waar ik natuurlijk super blij mee ben nog een vijftig euro verder naar beneden en mijn doel is gehaald.
Nu nog hopen dat we geen extreme winter krijgen omdat we dan toch hier en daar de verwarming moeten aanspreken om bevriezing te voorkomen maar goed we moeten maar afwachten!

IKKE

05-12-2018

(Onderstaand Artikel is op 4 december 2018 geplaatst op Nu.nl)

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Waar we wel van op aan kunnen, zijn belastingen en prijsstijgingen. Of de Russische beer uit zijn hol komt of niet: in de winterperiode verbruiken we meer gas en dat is extra kostbaar na 1 januari 2019.
Er komt een horrorwinter aan, voorspelde weerman Piet Paulusma deze herfst. Een winter met veel overlast, sneeuw en vorst tot wel -20.
Bij het KNMI wagen ze zich nog niet aan langetermijnvoorspellingen. “Het feit dat we een warme zomer hebben gehad, zegt niets over de winter. Vreselijk, dat gepraat over die ‘Siberische beer'”, aldus een woordvoerder van het KNMI.
De weerman bij Weerplaza kan er wel om lachen. “In februari hadden we te maken met een koufront uit Rusland en dat was uniek. Maar om nou elke keer te roepen dat de ‘Siberische beer’ zijn hol uit kruipt als we een beetje kou uit Rusland krijgen, hoeft wat mij betreft niet.”

Winter bepaalt de helft van je gasrekening

De gasrekening wordt grotendeels bepaald door de winter. December, januari en februari bij elkaar bepalen ongeveer de helft van de jaarrekening en het meeste gas wordt in die maanden verbruikt, vertelt een woordvoerder van energieleverancier Nuon.
Alle huishoudens in Nederland samen verbruiken ongeveer 40 tot 50 miljard kubieke meter aardgas per jaar, laat Essent weten. Het grootste deel daarvan verbruiken we in de winter: 2 miljard kubieke meter per week. |
De lang aanhoudende winter van 2017 had direct effect op de energierekening van vrijwel alle huishoudens in Nederland. In 2017 viel de rekening 14 procent hoger uit, rekende Milieu Centraal uit op verzoek van De Telegraaf.
“December, januari en februari bepalen de helft van je energierekening.”
Het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden ligt per jaar op 3.300 kWh en 1.500 kubieke meter gas en dat komt neer op een gemiddelde energierekening van 1.735 euro per jaar. De lage temperaturen van vorige winter leidden dus tot een 14 procent hogere rekening: ongeveer 1.800 euro.

‘We betalen allemaal mee aan windparken op zee’

Als de winter van 2018 en 2019 een ‘Siberische horrorwinter’ wordt, gaan we daar nog eens fiks overheen. De belasting op aardgas gaat namelijk per 1 januari met 3 cent per kubieke meter omhoog. Door het hoger belasten van aardgas wil het kabinet alternatieve opties aantrekkelijker maken, zoals warmtepompen en -netten. De belasting op elektriciteit wordt namelijk verlaagd.
Gemiddeld betaalt een huishouden in Nederland in 2019 133 euro per jaar, 50 euro meer dan dit jaar. Dat is inclusief de stijging van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Die kosten zijn bedoeld voor het bekostigen van duurzame initiatieven en zullen de komende jaren alleen maar stijgen, vertelt René Peters van onderzoeksinstituut TNO.
Van de ODE worden bijvoorbeeld windparken op zee betaald en de bijstook van biomassa in kolencentrales. Er moeten steeds meer alternatieve opties bekostigd worden. De burger krijgt er dus wel iets voor terug, maar dat is niet direct zichtbaar.”
Laag calorisch gas, afgezien van wat er met de belastingen gebeurt, wordt steeds duurder. In Engeland worden alle kolencentrales omgebouwd naar schonere gascentrales. Ook in China vanwege het probleem met smog. Nu de recessie voorbij is, is er bij bedrijven ook meer vraag naar gas, terwijl er niet direct veel meer aanbod is. Wereldwijd neemt de prijs dus toe.”
Bovendien stoppen we met het gebruik Groninger gas, zegt Peters. Nederland zal het gas moeten inkopen uit het buitenland, totdat het hele land van het gas af is.

‘We weten meer over verspilling en de winters worden zachter’

Een hogere energierekening voor iedereen dus, maar er zijn een paar voordelen, zegt Peters. “De winters zijn tegenwoordig zacht. Als het een paar dagen vriest, denkt iedereen gelijk dat we een enorm strenge winter meemaken. Maar maandenlang vorst, Elfstedentochten en de hele winter sneeuw – zoals we in de vorige eeuw hadden – maken we echt nooit meer mee. Dan zouden de stookkosten nog meer oplopen.”
Ook zijn we veel bewuster met ons energieverbruik dan vroeger. “We weten veel meer over verspilling. En omdat mensen steeds vaker hun energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen wordt er goed bijgehouden wat de opbrengst is en het verbruik.”
Vroeger kreeg je jaarlijks een afrekening, schrok je je te pletter en sukkelde je vervolgens de rest van het jaar op dezelfde manier verder, aldus Peters. “Tegenwoordig kun je in een app bijhouden wat je verbruikt. Ook weet iedereen dat je je verbruik slim kunt terugbrengen met isolatie. Niemand zet meer zomaar een raampje open met de verwarming aan.”

Mooi artikel en laten we maar hopen dat de winters zacht blijven want als er een horror winter zou komen dan zouden er vast weer veel mensen in de problemen komen door een hoge energie rekening.

IKKE

01-12-2018
Vandaag zoals altijd op de eerste van de maand de meterstanden op mijn computer ingevuld en de zonnepanelen opbrengst die ik elke dag invul.
Ook meteen bij de Nuon wat aanpassingen gedaan zodat ik straks op elk moment van de dag de meterstanden online kan inlezen of via een app dus dat heb ik aangevraagd.
Mijn doel is om van 180 euro per maand naar 50 euro per maand te gaan liefst nog minder maar van 50 in de mand zou ik al erg blij van worden.
Ik was al van 180 naar 150 gegaan en van 150 naar 125 en volgens mij kan ik de volgende maand al naar 100 euro per maand.
Nu zijn de komende drie maand bepalend voor wat ik ga betalen omdat in de winter het meeste gas word verbruikt en dat dus ook meteen flink aantikt we stoken meer hout en de pelletkachel moet ook een flinke bijdrage leveren aan de gas besparing en voor de rest is het afwachten wat voor winter we krijgen.
Maar een ding is zeker we zijn op de goede weg, ik kreeg net wel een mail dat de tarieven voor energie per een januari 2019 omhoog gaan dus we gaan meer betalen pfffffff

IKKE

29-11-2018
Ik heb zoveel geschreven over energie en dat per onderwerp dat het bijna onoverzichtelijk word en daarom hier deze pagina want het lijkt me handiger om alles samen te vatten in een pagina.
Even in het kort we hebben 16 zonnepanelen op het dak liggen van 320 WP per stuk, we hebben een 7 Kw pelletkachel en een zuinige houtkachel ruim 90 % van de lampen zijn led lampen.
Nu zou ik kunnen schrijven dat we dat hebben aangeschaft om energie te besparen maar eigenlijk is dat voor een deel niet waar we zouden pas energie besparen als we de temperatuur een paar graden lager zouden zetten of minder lampen aan of andere maatregelen.
Maar eerlijk gezegd doen we dat niet we hebben het heerlijk warm en we verbruiken net zoveel stroom als andere jaren misschien nog wel meer dan andere jaren.
Dus energie besparen is niet aan de orde we proberen minder geld kwijt te zijn aan energie en dan kan door met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen door zelf op te wekken betalen we minder aan in dit geval de Nuon.
Door pellets te stoken of de houtkachel aan te zetten besparen we op gas en dus gaan er in dit geval minder centen naar ook in dit geval de Nuon.
Dus besparen doen we eigenlijk niet wat de warmte betreft hebben we het in de woonkamer zelfs warmer dan vorige jaren ik wil gewoon minder geld betalen per maand voor energie dat is het doel zonder in te boeten op comfort.
Ik hoop dat op jaar basis bekeken de zonnepanelen meer opwekken dan dat we aan stroom verbruiken, de pellets voor de pelletkachel zijn ook niet gratis maar we zouden 40% kunnen besparen op het gas en ik hoef jullie niet te vertellen dat het gas de komende jaren veel duurder gaat worden dus de besparing neemt dan ook toe tenzij ze de pellets ook een stuk duurder gaan maken.
Wij zijn niet de enige die pellets stoken dat zijn er natuurlijk steeds meer en dan worden de pellets vanzelf ook duurder.
Nu hebben we een hele warme zomer achter de rug met veel zonuren wat natuurlijk lekker verdiend als je panelen op het dak hebt liggen in 3,5 maand hebben we al ruim 1000 kWh meer binnengehaald dan vorig jaar en dat komt natuurlijk ook voor een deel omdat er sinds half augustus 7 panelen meer op het dak liggen.
Nu heb je voor en tegenstanders van panelen maar goed dat hou je toch altijd en de komende jaren zal de saldering regeling wel veranderen en het zal ook niet lang meer duren voordat ze dat ook gaan belasten met een of andere regeling.
Nu doen ze hun best om mensen aan de zonnepanelen te krijgen en over een paar jaar zullen ze die mensen vast extra belasting laten betalen want nu loopt de overheid geld mis en de Nuon in dit geval ook.
Ondanks dat ze voor dit jaar een strenge winter hebben voorspeld zal het in de komende jaren zowel in de zomer als in de winter steeds warmer gaan worden wat dan ook weer scheelt in ons verbruik en dat is dan mooi meegenomen.
Een ding is zeker ze willen de Nederlanders van het gas hebben en gas zal dan ook flink duurder gaan worden de komende jaren dat kan zelfs een kind nog voorspellen toch geloof ik dat er redding komt maar dat zal nog wel wat jaren duren.
Het Nederlandse gasnet is uitermate geschikt voor waterstofgas maar ik denk dat het nog wel wat jaartjes gaat duren voordat dat gaat gebeuren en ik ben bang dat straks iedereen zijn gastoestellen zoals een CV ketel of gaskachel dan net verkocht hebben!
Maar goed het is allemaal koffiedik kijken en daar ben ik niet zo goed in hoewel ik wel denk dat de energie markt echt gaat veranderen de komende jaren.
Ik wil op dit moment maar een ding en dat is geld besparen, ik betaalde een paar jaar geleden 180 euro per maand voor gas en elektra kreeg dan nog wel wat terug per jaar maar dan moest je ook nog zuinig aan doen en dat deden we door hout te stoken.
Nu heb ik mezelf als doel gesteld om onder de 50 euro per maand te komen en dan bedoel ik dat ik minder dan 50 euro per maand wil betalen aan de Nuon.
Nu is het zo dat ik per jaar ook een lading pellets moet kopen en ook hout voor de kachel nu vind ik wel dat de houtkachel er ook voor de gezelligheid is wat is nu gezelliger dan een houtkachel de vlammetjes en de heerlijke stralingswarmte en dat mag ook wat kosten kaarsjes koop je ook voor de gezelligheid.
Ik bekijk het per jaar als ik 600 euro kan besparen door 300 euro uit te geven aan pellets dan is dat mooi meegenomen.
Ik denk dat het huis verwarmen op stroom op dit moment nog veel te duur is en zo zijn er nog meer dingen op de noemen, een warmtepomp bijvoorbeeld daar heeft ook iedereen het tegenwoordig over.
Als je een nieuw huis bouwt dan kun je al die dingen meenemen in de bouw maar bij een oud huis zoals het huis waarin wij wonen is dat echt niet rendabel het kost meer dan dat het opbrengt en dus geen goed plan.
Investeren is prima maar het moet binnen een paar jaar wel terug verdient zijn ander ga ik er niet aan beginnen neem bijvoorbeeld zonnepanelen die zijn ook niet gratis en het is ook een lange termijn investering het duurt een paar jaar voordat je ze hebt terug verdient maar dan heb je ook gratis stroom mits de regering geen gekke dingen gaat bedenken.
Een ding is zeker de energie markt is volop in beweging en als consument hoef je niet mee te gaan in alle trends maar stilstaan en de aap uit de boom kijken is ook geen goed plan het rendement op zonnepanelen is groter dan op je spaargeld!
Het blijft dus allemaal koffiedik kijken en afwachten wat de toekomst gaat brengen ik wil minder lasten en meer lusten dat is het doel en wat komt dat komt.

IKKE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *