All for Joomla All for Webmasters

Olie Verf Dagboek

Dit jaar ga ik proberen om een olie verf schilderij te maken, en ik begin bij de basis en hier kun je dat volgen.

05-03-2018
Het Boek is binnen en we gaan simpel beginnen dus wat hebben nodig?

Diverse Penselen, een spatel, een pallet, kwasten reiniger, een ezel, verfverdunner, vernis en natuurlijk olieverf, doeken of kleine paneeltjes of anders.

Geel Oker
Citroengeel
Azogeel
Pruisisch Blauw
Geelgroen
Van Dijckbruin
Kraplak (rood)
Wit

Dus de komende dagen maar eens op jacht naar deze spullen, een ezel heb ik al ik heb er zelfs twee een tafel ezel en een staande ezel, diverse kwasten heb ik ook weet niet of ik de goede heb maar dat checken we nog en een paar kleine doeken of plankjes om op te schilderen.

09-03-2018
De verf is binnen nu nog een paar kleine dingen aanschaffen en we kunnen beginnen!

10-03-2018
De paneeltjes (8st) om op te oefenen zijn ook binnen en voor de eerste keer in de primer gezet dit moet in totaal drie keer volgens het boek dus dat doen we ook maar.

Als dat gebeurt is gaan we aan de slag volgens mij heb ik alles in huis dus kunnen we beginnen.

11-03-2018
OEPS!!!!!!!!!, ik heb de verkeerde verf gekocht de verkeerde kleuren in het cursusboek staan kleuren die ik moet aanschaffen maar ik had een ander lijstje nog in de telefoon staan en die heb ik dus gekocht pffff stom stom, ik moet nog de volgende kleuren hebben.
Titaan wit
Cadmiumgeel licht
Permanent Kraplak
Cadmium rood
Ultramarijn
Ceruleumblauw
Viridiaangroen
Gebrande Omber
Rauwe Sienna
Kobalt Blauw

En dan moet ik nog wat penselen hebben die in het boek staan ik heb al veel penselen maar de maat die ik moet hebben ligt er niet tussen de maten 8 en 6 Varkenshaar en rond en een zachte nylon kwast rond nr 4
Dan moet ik nog medium hebben, vernis mat en glans en lijnzaad olie.
Ik moet dus eerst weer naar de winkel en dan kan ik pas beginnen, de paneeltjes zijn  twee keer in de grondverf gezet nog een keer en dan zijn ze klaar voor de lessen.
De acht paneeltjes zitten voor de laatste keer in de primer en zijn dus klaar voor gebruik.

15-03-2018
Gisteren maar weer de winkel ingedoken op jacht naar de resterende tubetjes verf.
Titaanwit
Cadmiumgeel licht
Ultramarijn
Ceruleumblauw
Gebrande Omber
Rauwe Sienna
Viridiaangroen
Kobalt Blauw

Viridiaangroen hadden ze niet maar goed dat komt later wel.
Ook moest ik nog wat kwasten, een Varkenshaar kwast rond nummer 8 en nummer 6
Een zachte kwast nylon rond nummer 4
Lijnzaad olie
Medium

En dan moet ik nog Vernis mat en glans maar dat is voor het afwerken van een schilderij en zover is het nog niet.
Maar ik kan dus aan de slag, gisteren al vast de eerste les voorbereid dus ik kan beginnen.
Moet er wel even bij vertellen dat je niet moet gaan schilderen als je bijvoorbeeld moe bent of niet zoveel zin hebt omdat er dan volgens mij niets van je schilderwerk terecht komt.
Ik begin dus met een kubus te schilderen ik ga er vier doen op een klein paneeltje in vier verschillende keuren en dat word dan mijn eerste les.
In les twee duik ik de wolken in ik probeer zo nu en dan een foto te maken zodat je ook een beetje beeld hebt bij wat ik ga doen.

15-03-2018
De eerste oefening uit het cursusboek gemaakt het schilderen van kubussen neem een kleur en schilder deze op het rechter vlak maak de verf lichter en beschilder dan het voorste vak dan weer lichter maken en het bovenste vak schilderen.
Op deze wijze krijg je diepte in de kubus, ik heb penseel 6 gebruikt met varkenshaar maar om netjes binnen de lijntjes te schilderen is deze kwast niet echt geschikt.
Ook heb ik gemerkt dat de verf vaak te dik is en daarom met medium verdunt dat schildert makkelijker.
Kwasten heb ik gereinigd in terpentine en daarna in zeepwater allemaal volgens het boek.

Dit is de eerste les kleuren lijken op de foto toch anders, en misschien toch wat meer kleurverschil maken dus meer wit toevoegen dan krijg je toch meer diepte denk ik.

Links boven Pruisische blauw met wit
Rechts boven Gele Oker met wit
Links onder Cadmium Rood met wit
Rechts onder Geel groen met wit

Volgende les zijn het schilderen van wolken.

16-03-2018
Het schilderen van wolken is moeilijker dan ik dacht, moet er wel even bijvertellen dat ik ook nog eens moet leren schilderen en omgaan met olieverf.
Verdunnen met medium en noem maar op in het cursus boek zijn de wolken wat langwerpiger.
Ik heb weer veel geleerd maar ik ga eerst nog meer wolken schilderen ik wil het eerst onder de knie hebben en dan naar les 3.
Nu hoeft het niet exact hetzelfde te zijn als in het boek maar het moet er wel op lijken.

Ben er dus niet tevreden over maar ik bijgeleerd dus dat is goed.

17-03-2018
Het mooie van internet is dat we er veel kunnen vinden en You Tube is ideaal om filmjes te bekijken ik ben bezig om te leren wolkjes schilderen en dat lijkt op het eerste gezicht erg makkelijk maar dat is het dus niet.
In het cursus boek staat een voorbeeld en die probeer ik na te maken maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan vooral omdat ik eerst moet leren met olieverf te schilderen het is niet even een beetje verf op een palet en schilderen maar echt niet!
Olieverf is vaak te dik dus een medium is nodig om de verf te verdunnen maar soms moet dat niet en soms ook weer wel, dan is het zo dat je veel heel veel moet mengen op je palet en dat is ook makkelijker gezegd dan gedaan.
Omdat als je iets wilt namaken je streeft om dezelfde kleuren als op het voorbeeld na te maken of te benaderen.
Nu is mijn eerste schilderij van wolken misschien dan niet geworden zoals ik het wilde maar ik heb echt al heel veel geleerd en dat is super alles wat ik nu leer is meegenomen en daar heb ik straks weer profijt van.
En ik doe ook dingen die niet in het boek staan maar waarvan ik denk dat het makkelijker is of ik probeer dingen en leer ook daar weer van.
Vandaag heb ik wat achtergrondjes gemaakt die nu liggen te drogen zie afbeelding hieronder.

  

Hierop kan ik dan straks wolkjes schilderen en hopelijk zit het er dan super uit vind het nog wel een beetje streperig ook nog uitzoeken hoe ik dat kan verhelpen of voorkomen.
Op het filmpje zag ik een namelijk een egale achtergrond.

22-03-2018
Ik wist niet dat olieverf zo lang nodig had om droog te worden daarom ben ik begonnen om in plaats van wit op een licht blauwe achtergrond te schilderen blauw op een witte achtergrond te schilden dus omgekeerd puur om de techniek te leren.

 

Zie het verschil met de eerste de linker heb ik op de 16e geschilderd en de rechtse gisteren met ene hele andere techniek ik zelf vind het al een hele verbetering.
En ik heb ontdekt dat er vele manieren of technieken zijn om wolken te schilderen moet wel eerlijk vermelden dat het op de foto wel iets mooier lijkt dan in werkelijkheid we gaan gewoon nog even door met de wolken en dan naar de volgende les ik ben nog niet tevreden dus.


En we gaan gewoon door met oefenen deze keer wit op blauwe achtergrond en ik denk dat de achtergrond veel dikker moet omdat je echt de ondergrond er door heen ziet komen en of ik dat zo mooi vind.
De wolk in het midden links is niet mooi maar ziet er wel beter uit dan de dikke wolk recht er naast.

25-03-2018

De laatste lucht die ik geschilderd heb ik heb ook nog een paar wolken geschilderd die eerst moeten drogen voordat ik er mee verder ga.
Nu zeg ik niet dat de laatste wolken super mooi zijn maar je kunt zien dat het wolken zijn en ze zien er al een stuk natuurlijker uit dan de vorige wolken dus van de laatste wolken ben ik zelf ook een beetje in de wolken.
En dan nu op naar les drie.

Les 3
Bloempot schilderen.

Voor de eerste keer vind ik redelijk ik zie wat foutjes maar goed ik moet het nog leren en je kunt zien wat het is dus niet slecht maar ik wil er nog een paar schilderen ook eentje in de terracotta kleur.
Leren schilderen is ook maken van fouten en proberen je kunt niet als je iets wilt leren perfect zijn voor mij is belangrijk om te leren en om er plezier in te hebben en ik denk maar zo mensen die het beter kunnen die moeten het dan ook nog maar eens laten zien.
Maar als ik zo naar die bloempot kijk dan voelt het ook wel weer goed en geeft het ook weer energie om door te gaan.

Nog niet helemaal tevreden met de bloempot en het voordeel van olieverf is dat je de volgende dag zo verder kunt gaan, de eerste foto is de pot waar ik niet tevreden over was de tweede is de tweede versie iets beter.


De tweede heeft een rechte rechterkant gekregen en wat meer schaduw zodat de pot wat ronder lijkt.

Les 4
Ballen Schilderen

Geschilderd met drie kleuren, Cadmium Geel Licht, Ultramarijn en Titaan Wit
Je kunt zien dat het ballen zijn maar perfect zijn ze nog niet, misschien word de volgende wel een grote bal.

In les vier moet ik een cilinder maken met schaduw maar eerst nog maar een balletje of wat schilderen.

28-03-2018
Ik heb nu al een paar dingen geschilderd zoals je ziet en ik vind het best leuk om te doen even ontspannen met een tubetje verf en een kwastje en ik hoop dat ik het leuk blijf vinden.
Nu hangt het natuurlijk voor mij ook af van de dingen die ik ga schilderen nu zijn het nog simpele dingen en als ik zo door het boek blader dan word het steeds moeilijker.
En als me het naschilderen lukt en het lijkt ook nog wat dan geeft dat een goed gevoel en dan blijf je het leuk vinden maar als de dingen mislukken en nergens op lijken dan gaat de aardigheid er weer vanaf ben ik bang;
Nu zal ik het niet zo snel opgeven daarom hoop ik dat ik het zal leren en vooral steeds leuker ga vinden om te doen.

Dit zijn ze dan!, de linker heb ik als eerste geschilderd de rechtse als tweede, ben niet zo tevreden over  de schaduw vooral van de linker, ik weet ook niet of daar een foefje voor is.
Ik heb de kleuren Gebrande Omber, Titaan Wit, en Ultramarijn gebruikt.

De volgende les is om van gekleurde ballen bomen te maken.

Moet wel zeggen dat de foto’s een beetje een vertekend beeld geven in het echt zijn de kleuren veel mooier.
De kleuren die ik heb gebruikt zijn Gebrande Omber, Titaan Wit, Cadmium Geel Licht en Ultramarijn.
Maar goed ik deel ze graag zo dat mijn trouwe bezoekers ook mijn vooruitgang kunnen zien of achteruitgang.
En misschien denk je wel Henk hou er alstublieft mee op het gaat niet wat worden kan mensen maar ik weet dat ik geen Rembrandt word.
In de volgende les ga ik een simpel huisje schilderen het lijkt simpel op papier maar ik moet het nog wel even doen en dat is toch wel heel andere koek.

30-03-2018
Het naschilderen van een voorbeeld is best wel moeilijk omdat ik het zo goed mogelijk wil doen het moet natuurlijk wel een beetje lijken toch?
In deze les moest ik een eenvoudig huisje schilderen klinkt simpel maar helaas.

De linker heb ik geschilderd, het vreemde is dat in het voorbeeld in de lichte muur waarin de ramen zitten ook grijs zit, en voor dit schilderij word alleen maar Gebrande Omber en Titaan Wit gebruikt.
Maar ik denk dat in het voorbeeld het huisje eerst met potlood is opgezet en als je dan schildert lost de potlood streep op in de verf en word dan een beetje grijs.
In het voorbeeld staat het huisje wat rechter op maar goed denk dat ik er nog een ga maken het kan beter dus…
Maar ik kom al een eindje in de goede richting.

31-03-2018

Citroenen schilderen ben er nog niet tevreden over dus denk ik dat ik het nog maar een keer ga doen het kan beter, ik zeg niet dat mijn telefoon slechte foto’s maakt maar de kleuren zijn toch wel anders dan in het eggie.
Dus ik ga nog een keer de citroenen schilderen en dan op na de appels ook lekker.

01-04-2018
Ik heb de citroenen nog een keer geschilderd zie hierboven de rechtse en ze zijn beter geworden hoewel ik denk dat ze wel wat dikker hadden gemogen maar je ziet dat het citroenen zijn dus dat is al heel wat haha.
Ik heb ook appels geschilderd maar ze zijn te ovaal geworden en niet helemaal de juiste kleur ik zie wel wat goede dingen maar moet ze zeker nog een keer doen zodat ze ook op appels lijken en niet op pruimen, druiven of olijven.

Dus ga ik ze nog een keer doen ik vind sommige punten wel mooi gelukt en dat is het steeltje van Nr. 1 en het stukje onder het steeltje van Nr. 2 maar goed zo leren we veel bij ik leer ook beter kijken ik betrapte me er zelf op dat ik de wolken aan het bestuderen was.
Ik heb op het werk al een citroen bekeken tja maar ik leer dus wel wat en ben er ook als ik niet schilder wel op een of ander manier mee bezig na het fruit komen de bloemen en dat lijkt me ook mooi als je dat een klein beetje  kunt.
Ook leer je schilderen verf verdunnen met medium tot een mooi mengsel wat ik eerst niet deed, het mengen van verf om kleuren te krijgen voor de appels heb ik blauw, en geel gemengd.

15-04-2017
Door de drukte sta ik een beetje stil, ik ben nu met een trosje druiven aan het schilderen en dan moet ik toch eerst naar de winkel om palletjes te kopen ze zijn op en dus kan ik niet verder.
Ik wil tussendoor ook nog een poging wagen om een echt schilderij te maken beetje kunst maar ik weet nog niet wat maar ook dat komt goed als je maar tijd en zin hebt,

22-04-2018
Door drukte heb ik weinig tijd gehad om te schilderen maar deze week wil ik er toch even voor gaan zitten!

04-05-2018

Er zijn nog wel wat dingen bij de druifjes die ik moet verbeteren, aan het eind kleinere druiven en aan de steel kant meer en grote maar goed het is mijn allereerste trosje druiven die ik heb geschilderd.
Heb een tijdje niet geschilderd maar als je dan de kwast weer na een paar weken in de hand hebt dan voel ik toch wel dat ik het gemist heb, maar er zijn meer projecten waar ik mee bezig ben en de tijd is beperkt.
De volgende opdracht zijn bloemen schilderen lijkt me niet echt makkelijk maar goed we zullen het zien.

15-06-2018
Helaas staat het schilderwerk een beetje stil en dat komt doordat ik te druk ben met van alles en nog wat en ook door drukte op het werk en voor schilderen moet je wel zin en energie hebben anders komt het niet goed!

21-09-2018
Helaas staat mijn schilder carrière een beetje stil puur door tijdgebrek en zin maar binnenkort maar weer eens beginnen ik ben aan het verbouwen thuis en dan heb je geen tijd en vooral geen zin in andere dingen en zin heb je wel nodig.

Word vervolgd

IKKE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *